#1082517 - 26/03/2007 21:09

Re: Leworeczni wystap
[Re: milanak]
 | 

Pooh-Bah

Meldunek:  14/12/2006

| 
 |  
| 
Do góry
 | 
 | 

| 

| 

#1082527 - 26/03/2007 21:15

[Re: konstruktor1]
 | 

member

Meldunek:  21/10/2006

| 
  Ale jak np. zaczynalem prace w nowej firmie w zeszlym roku to na jednodniowym kursie - wprowadzeniu bylem zszokowany bo na 10 osob az 5 bylo leworecznych ,dziwne to bylo nie byc mniejszoscia    .      Faktycznie też bym się jakoś dziwnie poczuł, bo będąc leworęcznym czyłem się jakoś na swój sposób wyróżniony    

|  
| 
Do góry
 | 
 | 

| 

| 

#1084263 - 27/03/2007 03:36

[Re: Ghost]
 | 

Carpal Tunnel

Meldunek:  15/08/2003

| 
Leworęczni są inteligentniejsi, ale podobno żyją krócej   Ja piszę prawą ręką, ale wódkę wygodniej mi polewać lewą ręką, za co niektórzy się obrażają. Jak grałem kiedyś w Quake'a to zawsze lepiej mi szło, kiedy myszkę miałem w lewym ręku, a nie w prawym jak wszyscy. I jak grałem w piłkę, to było mi obojętnie czy uderzam lewą czy prawą nogą. Także sam nie wiem czy jestem mańkutem    Nieprawda. Korelacja między leworęcznościa a ilorazem inteligencji (czymkolwiek ta ostatni jest    ) jest nieistotna.  Leworęczni to ok 4% populacji Euroopy i USA. jak jest w Azji, Ameryce Płd i Afryce, tego nie wiem. Generalnie chyba leworęczność, tak jak niebieski kolor oczu jest recesywna, co oznacza, że niedługo leworęcznych może nie być :). Kiedyś funkcjonował poglad, że leworeczność jest w pełni ok. nie wirem jednak, czy jakieś ostatnie badania nie wykazały, że coś tam jest niedobrego z tą leworęcznością jednak powiązane.  

|  
| 
Do góry
 | 
 | 

| 

| 

#1084338 - 27/03/2007 03:54

[Re: viva]
 | 

Carpal Tunnel

Meldunek:  10/01/2005

| 
 |  
| 
Do góry
 | 
 | 

| 

| 

#1084480 - 27/03/2007 04:34

[Re: sHybki]
 | 

addict

Meldunek:  12/02/2006

| 
 |  
| 
Do góry
 | 
 | 

| 

| 

#1085269 - 27/03/2007 14:15

[Re: Jonathan Sarkos]
 | 

Carpal Tunnel

Meldunek:  27/02/2003

| 
Nieprawda. Korelacja między leworęcznościa a ilorazem inteligencji (czymkolwiek ta ostatni jest    ) jest nieistotna.  Się nie znasz się    Kiedyś funkcjonował poglad, że leworeczność jest w pełni ok. nie wirem jednak, czy jakieś ostatnie badania nie wykazały, że coś tam jest niedobrego z tą leworęcznością jednak powiązane. 
 No właśnie ostatnie badania wykazały, że leworęczni żyją krócej.  

|  
| 
Do góry
 | 
 | 

| 

| 

#1085840 - 27/03/2007 22:27

[Re: pauL005]
 | 

Carpal Tunnel

Meldunek:  20/08/2004

| 
Moznaby powiedziec kogo tam nie ma    Ja na szczescie nigdy nie mialem problemow z moja leworecznoscia,nikt mnie nie zmuszal pisac prawa  ale pewnie wiekszosc praworecznych ludzi nie zdaje sobie sprawy jak male rzeczy moga denerwowac. Zawsze rozmazywalem to co pisalem w zeszytach    ,zeszyty ,noze ,nozyczki to narzedzia codziennego uzytku  stworzone dla praworecznych , z ktorych leworeczni musza korzystac.     Pamietam,ze kiedys czytalem,ze chyba z 70 % bramkarzy w hokeju jest leworeczna ale nie jestem pewien czy to prawda.  

|  
| 
Do góry
 | 
 | 

| 

| 

#1087242 - 28/03/2007 03:59

[Re: pauL005]
 | 

Ana <3

Meldunek:  21/06/2005

| 
pfff nie ma: Mozarta, Kolumba,Salvadora Dali,Nobla,królów Polski,Czyngis-chana, Stalina,Lenina,Papieży,Ronaldinho, Ronaldo, Federera, Jordana i tak można długo i długo    

|  
| 
Do góry
 | 
 | 

| 

| 

#1087284 - 28/03/2007 04:07

[Re: Llama]
 | 

old hand

Meldunek:  04/08/2004

| 
Jednakże przez wieki, szczególnie w Europie, zachodziły liczne reformy kulturowe, będące m.in. wynikiem stałego wpływu różnych narodowości i wiary oraz dążenia ludzkości do ujednolicenia, które doprowadziły do przyjęcia zasady praworęczności w krajach "starego lądu", będącej zarówno symbolem - oznaką "prawości postępowania". Po okresie antyku osoby leworęczne były więc coraz rzadziej spotykane, czasami wręcz zmuszane do ukrywania swojej odmienności, co wynikało głównie z przekonania społeczeństwa, że nie jest to cecha normalna - powodowało to wręcz zmuszanie dzieci przez rodziców i nauczycieli do korzystania z ręki prawej, wbrew ich naturalnej skłonności. Dlatego tutaj może nie być królów Polski, Czyngis-chana czy Papieży.  

|  
| 
Do góry
 | 
 | 

| 

| 

#1087304 - 28/03/2007 04:11

[Re: Llama]
 | 

Carpal Tunnel

Meldunek:  17/06/2003

| 
Ja również jestem jakimś dziwnym leworęcznym. Enter przyduszam prawą ręką, wszystko pozostałe obiema.    I myszke mam po prawej stronie a widzałem, że niektórzy leworęczni nie potrafią tak pracować przy komputerze.  Kiedyś miałem taką manie jak przybywali goście na obiad, to jakoś odruchowo łyżke do zupy trzymałem w prawej. Teraz w prawej łyżka tylko podczas jedzenia szpageti.  

|  
| 
Do góry
 | 
 | 

| 

| 

|  

|