#1613787 - 23/09/2007 18:49
Gdzie na studia?
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 05/03/2006
|
Do następnej rekrutacji pozostał prawie rok, ale już dziś warto się zastanowić jaką uczelnie wybrać...czyli z jakich przedmiotów przyłożyć się bardziej, aby dobrze zdać maturę. Jaką uczelnię techniczną polecacie? Gdzie studiujecie? 
|
Do góry
|
|
|
|
#1613831 - 23/09/2007 19:12
Re: Gdzie na studia?
[Re: _zvonimir_]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 05/03/2006
|
Szukam uczelni, w której nie wymagają matury z fizyki. (dlatego chyba na wejściu odpada politechnika wrocławska) Zdawać będę (w planach)... polski(podstawa) ang(rozszerzony) (ciężkooo...  ) matematyka(rozszerzona) geografia (rozszerzona) A czy ktoś z Was studiuje, lub studiował na AGH? 
|
Do góry
|
|
|
|
#1613832 - 23/09/2007 19:12
[Re: moonlight]
|
Live fast, die young
Meldunek: 25/02/2004
|
Naucz się dobrze języka obcego, zacznij pracować. Studia zawsze możesz skończyć zaocznie potem.
studiuj na dobrej uczelnie, lap staze od III roku studiow. To jest lepsza droga zyciowa.
|
Do góry
|
|
|
|
#1613894 - 23/09/2007 19:35
[Re: D@mian]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 12/12/2006
|
Szukam uczelni, w której nie wymagają matury z fizyki. (dlatego chyba na wejściu odpada politechnika wrocławska) Zdawać będę (w planach)... polski(podstawa) ang(rozszerzony) (ciężkooo...  ) matematyka(rozszerzona) geografia (rozszerzona) A czy ktoś z Was studiuje, lub studiował na AGH?  ja studiuje na AGH na drugim roku  jak masz jakies pytania to podbij na PRIV 
|
Do góry
|
|
|
|
#1613944 - 23/09/2007 19:54
[Re: Muczaczo]
|
Carpal Tunnel
|
$port jakie przedmioty są najbardziej brane pod uwage na AGH ?? bo też chciałbym tam się dostać zdaj matmme dobrze nawet bardzo dobrze i wszytskie kierunki stoją przed Tobą otworem  na studiach technicznych matma to podstawa.
|
Do góry
|
|
|
|
#1613952 - 23/09/2007 19:55
[Re: $port]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 06/04/2006
|
$port jakie przedmioty są najbardziej brane pod uwage na AGH ?? bo też chciałbym tam się dostać zdaj matmme dobrze nawet bardzo dobrze i wszytskie kierunki stoją przed Tobą otworem  na studiach technicznych matma to podstawa. dlatego biorę już korki z matmy  muszę się jeszcze zastanowić jaki język zdawać niemiecki czy angielski....
|
Do góry
|
|
|
|
#1615611 - 24/09/2007 02:21
[Re: $port]
|
member
Meldunek: 18/04/2005
|
Do następnej rekrutacji pozostał prawie rok, ale już dziś warto się zastanowić jaką uczelnie wybrać...czyli z jakich przedmiotów przyłożyć się bardziej, aby dobrze zdać maturę. Jaką uczelnię techniczną polecacie? Gdzie studiujecie?  Ja również mam problem, matma rozszezona ale z językiem angielskim na rozszezonym poziomie będzie juz problem, wiecie moze gdzie z samą matematyką i podstawowym angielskim isc?  polecam Politechnike Krakowską, mają taki system rekrutacji że dobrze zdana matura rozszerzona z matmy (czyli powyżej 70 %) gwarantuje dostanie sie na praktycznie każdy kierunek, matura z języka wogóle nie jest brana pod uwage - wystarczy zdać podstawe sam zaczynam studiować budownictwo na PK od 1 X Obecnie studiuje mało popularny kierunek. to pochwal sie cóż to za kierunek
|
Do góry
|
|
|
|
#1615620 - 24/09/2007 02:24
[Re: pawel151]
|
member
Meldunek: 18/04/2005
|
|
Do góry
|
|
|
|
#1616813 - 24/09/2007 20:00
[Re: pawel151]
|
Carpal Tunnel
|
Obecnie studiuje mało popularny kierunek. to pochwal sie cóż to za kierunek [/quote] Metalurgia 
|
Do góry
|
|
|
|
#1632130 - 30/09/2007 02:23
[Re: pauL005]
|
addict
Meldunek: 08/11/2005
|
Czy moze mi ktos pomoc w zrozumieniu http://bi.gazeta.pl/im/3/4498/m4498893.pdf czy na psychologie wymagane sa dwa przedmioty dodatkowe? Bo mama problem z zrozumieniem tego  Co myslicie o psychologii? Albo zarzadzanie na WSO?
|
Do góry
|
|
|
|
#1632211 - 30/09/2007 02:39
[Re: Destination]
|
addict
Meldunek: 07/11/2006
|
przeciez na tym co zalaczyles to nie ma nic o przedmiotach !??!?!
|
Do góry
|
|
|
|
#1632241 - 30/09/2007 02:46
[Re: karina]
|
addict
|
|
Do góry
|
|
|
|
#1636569 - 01/10/2007 18:54
[Re: gnacik]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 31/01/2003
|
architektura na PG, właś nie wróciłem ze szkolenia BHP, ile tam jest lasek hoho głowa mała. To było w sumie szkolenie Gnacika, ale Basię już pooznałem  Basie ? ..a jak się tamte 2 inne nazywały ? Kornelia i Magda ? oj oj widze Gnacik nie ogarniasz ;] Korneli  btw zajebiste imie  Przez Ciebie już sam zapomniałe, ale nie Kornelia  Klaudia albo Kamila, też na K. Magda to ta z Poznania co kosmetki sprzedawała, a Basia ta blondyna od Ciebie z roku 
|
Do góry
|
|
|
|
#1664895 - 11/10/2007 04:56
[Re: crova]
|
Carpal Tunnel
|
najlepiej to nigdzie na studia nie isc  po co komu te nerwy? ja zaluje, ze nie poszedlem na jakies 3 letnie, zeby sobie licenciacik zrobic i juz bym byl po...a tak jestem na 4 roku i jeszcze pochodze , bo mam 5 letnie :/ i bede mgr inz.
|
Do góry
|
|
|
|
#1667150 - 11/10/2007 16:50
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 13/04/2006
|
Co sądzicie o prawie? I tym kierunku jakie wymogi itd? Prawo przereklamowane. Odpuść sobie. Do tego trzeba mieć łeb i znajomości, bez tego ani rusz. Dużo ludzi, którzy idą na prawo myślą, że potem będą spali na hajsie, a tak nie jest.
|
Do góry
|
|
|
|
#1669398 - 12/10/2007 03:41
[Re: shane]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 07/01/2005
|
Co sądzicie o prawie? I tym kierunku jakie wymogi itd? Prawo przereklamowane. Odpuść sobie. Do tego trzeba mieć łeb i znajomości, bez tego ani rusz. Dużo ludzi, którzy idą na prawo myślą, że potem będą spali na hajsie, a tak nie jest. Spłyciłeś temat i to BARDZO Shane ... Z perspektywy studenta 5 roku prawa - prawo jest wymagające i czasochłonne,ale moim zdaniem daje spore możliwości. Nawet jeśli później nie będziesz pracował w zawodzie, to tytuł magistra prawa w wielu firmach/kompaniach/u wielu pracodawców, jest naprawdę ceniony. Z tymi znajomościami to jest tak samo jak wszędzie w Polsce, w każdej innej dziedzinie - pomagają,ale ... Na samych znajomościach nie zajedziesz. Trzeba mieć jeszcze głowę ... Mówie to z persepktywy człowieka, który W OGÓLE nie ma znajomości/nikogo z rodziny etc. w tym segmencie,a jednak jakoś potrafi się odnaleźć. Także szanujmy się i shane : nie wszyscy mają znajomości, a jednak dają sobie radę 
|
Do góry
|
|
|
|
#1669482 - 12/10/2007 04:18
[Re: polskignom]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 07/01/2005
|
w prawie jak nigdzie indziej znajomosci graja role. A, ze radza sobie ludzie bez? Wyjatek potwierdza regule. W kazdym innym zawodzie jestes dobry, dostajesz robote, a tutaj tak nie jest.
Jakby tak zrobic badania powiazan zawodow rodzicow ze studiami dzieci to z prawem moglaby konkurowac chyba tylko medycyna. To nie przypadek, i tu, i tu znajomosci daja lepszy start. a czesto gesto w ogole jakies szanse. A, ze ktos jest slabym lekarzem albo prawnikiem...trudno jelenia zawsze znajdzie wsrod 40 mln ludzi i do leczenia, i do bronienia.  Nieprawda. Jeżeli naprawdę jesteś dobry to sobie poradzisz. Powiem więcej - poradzisz sobie bardzo dobrze. I żadne znajomości nie będą Ci potrzebne. Żeby była jasność - ja nie twierdze, że nie ma ludzi, którzy "jadą" na tausiu/wujku etc.,ale twierdzenia takie są też krzywdzące dla ludzi, którzy świetnie sami dają sobie radę. Ciężką pracą i pokaźnym rozumem  można zwojować dużo więcej niż dobrym zdaniem tatusia.
|
Do góry
|
|
|
|
#1733308 - 01/11/2007 21:11
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 31/01/2003
|
Up  Studiuje ktoś może na Polibudzie warszawskiej? :/ A może ktoś się orientuje czy ciężko przejść przez rekrutację? Na polibudzie to chyba wszędzie braki były.
|
Do góry
|
|
|
|
#1734420 - 02/11/2007 03:32
[Re: Destination]
|
Carpal Tunnel
|
Czy ktos sie orientuje jak wyglada studiowanie medycyny (platne studia)? Ile takie studia kosztuja? Trudno sie dostac?  Oczywiscie chodzi mi o kierunek lekarski1 ceny znajdziesz na google, zalezy jaka uczelnia Cie intersuje  mieszkam 200 metrow od ŚUM'u (okropnie brzmi ten skrot...ŚAM, bylo duzo lepsze...), obok wydzialu gdzie jest stomatologia, maja tam boisko do kosza i siedze tam praktycznie codziennie od maja do wrzesnia i czesto gram z tamtejszymi studentami to z tego co nimi rozmawiam to jest tam cholernie ciezko, oni nawet grajac w kosza wymieniaja sie wiedza i przypominaja sobie jakies regułki, w tych chwilach ciesze sie, ze ja studiuje na Polibudzie  dostac sie tam nie jest az tak ciezko, utrzymac sie to jest dopiero wyzwanie  powodzenia zycze 
|
Do góry
|
|
|
|
#1773333 - 13/11/2007 04:10
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 15/10/2005
|
Ja. Na UW. Zeby sie dostac na studia dzienne wyniki trzeba miec dobre, nie powiem. Zawsze jednak mozna isc na studia niestracjonarne (wieczorowe), które od dziennych roznia sie tylko tym i tylko tym, ze sie za nie placi (na Warszawskim taka atrakcja kosztuje 7 patyków rocznie). Moze wiele osob sie zdziwi, ale polski nie jest tutaj brany pod uwage. Poza WOSem i historia liczy sie jezyk obcy. Ja z roz. wosu mialem 88% z roz. historii 72, z podst. angola 97 (w zeszlym rok taki poziom bardziej oplacalo sie zdawac, teraz to sie chyba zmienilo) Nie mam w rodzinie zadnego prawnika, innego rodzaju znajomosci tez nie posiadam, ale prawda jest taka, ze po ukonczeniu tego wydzialu, jesli jest sie osoba w miare ogarnieta trudno nie znalezc roboty. Inna sprawa, ze konczy go ok 1/4-1/3 zaczynajacych  Jestem na pierwszym roku i jezeli dotrwam do drugiego, to potem powinno byc z gorki. Srednio na tym etapie odpada polowa osob.
|
Do góry
|
|
|
|
#1773555 - 13/11/2007 04:58
[Re: rivex]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 15/10/2005
|
Ja taka wersje znam od starszych kolegow z wydzialu oraz wykladowcow. rivex, zapytaj o to znajomych. Co do tych znajomosci to denerwuje mnie ciagle otwarcie powtarzanie, ze bez 'plecow' to ani rusz. Dla mnie to cos nienormalnego, co nie powinno byc akceptowane, a wydzwiek takiego stawiania sytuacji jest jednoznacznie negatywny. Cos jak popularne okreslenie 'reka reke myje', czy partyjne 'kolesiostwo'. Tymczasem poczawszy od studentow, przez rozne organizacje po kadre profesorska, 'plecy' traktowane sa jako chwyt marketingowy. Przyklad tutaj: http://www2.wpia.uw.edu.pl/ (baner po prawej stronie). I jak w tym kraju ma byc normalnie?
|
Do góry
|
|
|
|
#1773957 - 13/11/2007 07:20
[Re: arielo]
|
veteran
Meldunek: 05/04/2005
|
Ja tam nie wiem, co Wy tak na to prawo narzekacie. Ja obecnie jestem na 2 roku na UAM w Poznaniu, studia stacjonarne. Pierwszy rok to była sielanka. Wiadomo, że nie było przedmiotów stricte prawniczych, bo one zaczynają się na 2 roku, ale niektóre do łatwych nie należały. Sesja ciągła, sam wybierasz sobie przedmioty które chcesz zdawać (przez cały okres studiów mamy 5 obowiązkowych przedmiotów) i do tego możemy w pewnym zakresie sami sobie ustalać plan zajęć  Życie jak w Madrycie. Ja w zeszłym roku spokojnie studiowałem i jeszcze 3 razy w tygodniu do pracy chodziłem, a i balety, takie dwudniowe, w tygodniu się zdarzały  A teraz kilka minusów takiego trybu studiowania  Po pierwsze, strasznie się rozleniwiasz, jeśli nie miałem ćwiczeń z jakiegoś przedmiotu to nic na niego nie robiłem tak do 2 tygodni przed egzaminem. Są więc to raczej studia dla osób, które umieją sobie narzucić jakiś własny reżim nauki. Dla wielu osób to było zabójcze, bo obudzili się trochę za późno, z przysłowiową ręką w nocniku. Aż takiego odsiewu w Poznaniu nie było, ale kilku twarzy już raczej nie widuję na wydziale, podobno część, która nie zdała niektórych egzaminów przeniosła się na niestacjonarne i tu uwaga jest najlepszy wałek. Jak ktoś nie zaliczył 1 roku na stacjonarnych to wylatywał, bo nie było na 1 roku tzw. warunku. Ale jak się przeniósł na niestacjonarne to mógł wziąć warunek i studiować na 2 roku, tylko że już za to płaci  Generalnie to samo studiowanie prawa jakoś nie zachwyca i jak już wcześniej powiedziałem, trochę rozleniwia. Ja postanowiłem więc wziąć drugi kierunek i muszę powiedzieć, że teraz jestem bardziej zmotywowany do nauki i w ogóle. Studiuję jeszcze Ekonomię na AE w Poznaniu, też dziennie i jeszcze mam piątek wolny  Tak jak pisze rivex, połączenie prawa z jakimś innym kierunkiem nie jest problemem, a i perspektywy przyszłej pracy są lepsze  Jak ktoś chce do naszego Poznańskiego raju to służę pomocą i informacją 
|
Do góry
|
|
|
|
#1774329 - 13/11/2007 18:31
|
veteran
Meldunek: 22/06/2004
|
Czy ktos tutaj studiuje prawo? Chciałbym sie dowiedzieć jakie wyniki trzeba osiagnąc na maturze aby dostać sie na uczelnie (nie mowie tutaj o jakims UJ). Wiadomo ze najbardziej punktowana jest historia(chyba) a pozniej WOS jezeli chodzi o te studia do tego oczywiscie polski. Słysząłem ze studia te to ciezka sprawa i rowniez chciałbym by mi to ktos przyblizył. Jakie są tam przedmioty ? Poważnie myślę o tych studiach na maturze wybiorę historię i zstanawiam sie by do tego dorzucic WOS. Ja studiuje niestacjonarnie prawo na UŚ i musze powiedzieć że gdybym miał jeszcze raz wybierać kierunek to na pewno nie wybrałbym prawa. na UŚ to wygląda w taki sposób, że można wybrać tryb piątkowy czyli zajęcia są tylko w piątki tyle że od rana do wieczora, albo tryb sobotnio-niedzielny w sumie są trzy grupy ( jedna piątkowa i dwie sobotnio-niedzielne ) z przyjęciem na zaoczne nie ma problemu, panuje tu zasada: skasować(2000 za semestr) i wywalić jak najwięcej, w sumie w tych trzech grupach jest ok 700-800 osób, jeden wykładowca, nawet nie ukrywa tego że dla wszystkich to oni nie mają miejsca... średnio po pierwszym roku odpada 50% osób a na piątym to już jest garstka studentów. Co mnie bardzo wkurza to, to że nie wiadomo czego się uczyć bo wykładowca poda jaka książka obowiązuje i że trzeba ją umieć całą na egzamin ("Nie ma tu mapek, tekstów źródłowych, tak więc nie ma czego pomijać" to słowa jednego z wykładowców) Poza tym większość wykładowców na wykładzie robi książkę niemalże kropka w kropkę więc chodzenie na wykłady nie wnosi wiele do uczenia. Przedmioty jakie mam na pierwszym semestrze to: Historia prawa, Wstęp do prawoznawstwa, logika, łacina. Na łacinie kobieta, zaczęła od gramatyki łacińskiej, po 4 wykładach nie wiem nic, bo mówi w tempie francuskiego TGV, nie zważa na to że ktoś czegoś nie rozumie, nie powtórzy bo nie ma czasu, notatki też ciężko zrobić w takim tempie wykładu. Szkoda gadać
|
Do góry
|
|
|
|
#1774635 - 13/11/2007 21:54
|
addict
Meldunek: 21/07/2004
|
Do następnej rekrutacji pozostał prawie rok, ale już dziś warto się zastanowić jaką uczelnie wybrać...czyli z jakich przedmiotów przyłożyć się bardziej, aby dobrze zdać maturę. Jaką uczelnię techniczną polecacie? Gdzie studiujecie?  Znam 2 politologow, 1 sprzedaje firanki a drugi siedzi w domu, wczesniej pracowal fizycznie ....
|
Do góry
|
|
|
|
#1774678 - 13/11/2007 22:12
[Re: Rocco]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 30/01/2006
|
Do następnej rekrutacji pozostał prawie rok, ale już dziś warto się zastanowić jaką uczelnie wybrać...czyli z jakich przedmiotów przyłożyć się bardziej, aby dobrze zdać maturę. Jaką uczelnię techniczną polecacie? Gdzie studiujecie?  Znam 2 politologow, 1 sprzedaje firanki a drugi siedzi w domu, wczesniej pracowal fizycznie .... Co maja politolodzy do uczelni technicznej? 
|
Do góry
|
|
|
|
#1775719 - 14/11/2007 03:44
|
old hand
Meldunek: 27/09/2006
|
zastanawiam sie czy nie zdawać Wosu i histy naraz ...
nawet się nie zastanawiaj. U mnie to były główne przedmioty brane pod uwagę podczas rekrutacji.
|
Do góry
|
|
|
|
#1776548 - 14/11/2007 05:18
[Re: arielo]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 30/05/2006
|
zastanawiam sie czy nie zdawać Wosu i histy naraz ...
nawet się nie zastanawiaj. U mnie to były główne przedmioty brane pod uwagę podczas rekrutacji. ok ale zeby to jakos porzadnie zdać bo wziasc i na 3 napisac to tez neiciekawie
|
Do góry
|
|
|
|
#1776773 - 14/11/2007 05:55
[Re: _zvonimir_]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 07/09/2004
|
Po politologii jest robota, ale zależy jaką specjalizację się skończy  ja wybrałem Dziennikarstwo i komunikację społeczną, bo zawsze chciałem być dziennikarzem  I mam nadzieję, że marzenie się spełni Fajnie, że masz sprecyzowane plany  Problem jest taki, że na prawdę dobrze zarobisz tylko w kilku największych dziennikach i czasopismach oraz telewizji. Problem jest jeden, dostać się tam  Osobiście praca w jakiejś lokalnej gazecinie raczej by mnie nie pociągała.
|
Do góry
|
|
|
|
|
|