#1810440 - 26/11/2007 21:10
Re: TV plazma 50 cali - co wybrać
[Re: Mitul]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 12/12/2006
|
|
Do góry
|
|
|
|
#1810444 - 26/11/2007 21:15
[Re: $port]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 12/12/2006
|
|
Do góry
|
|
|
|
#1810445 - 26/11/2007 21:15
[Re: $port]
|
Zbanowany
Meldunek: 01/03/2005
|
|
Do góry
|
|
|
|
#1810541 - 26/11/2007 23:48
|
veteran
Meldunek: 10/08/2005
|
Jeśli chodzi o plazmy to moim skromnym zdaniem Panasonic'i są lepsze od Samsungów, że już nie wspomnę o Pioneer'ze. Jak ognia radziłbym się wystrzegać produktów LG. Ktoś tam jechał po Philipsie. NIc mi nie wiadomo na temat plazm produkowanych przez tą firmę, ale LCD to przyzwoite robią. Co do kina domowego to odradzam raczej zakup takich zestawów. Lepiej trochę dołożyć i pokupować sprzęt oddzielnie (amplituner, kolumny itd ). Jaki? Tu już nic nie poradzę, polecam na wbicie się na jakieś specjalistyczne forum i zasięgnięcie rady u speców. A że niby po co kasę w to ładować i swój cenny czas?? Jak to ktoś kiedyś napisał... Wolisz muzykę słuchać czy ją czuć?:) Pozdrawiam
|
Do góry
|
|
|
|
#1810573 - 27/11/2007 00:21
[Re: kamasss]
|
veteran
|
Ja przy kupnie np. sugerowałem się poborem mocy. Bo telewizor lubi sobie długo pochodzić, nawet jak nikt nie ogląda.
I zdecydowałem się na Soniacza, Samsungi mają pobór np. dwa razy większy (przynajmiej z tych modeli co patrzyłem).
Aha i LCD zdecydowanie lepsze od plazmy. Zdecydowanie. Co do tego że takie lepsze to bym polemizował  Obydwie technologie mają swoje wady i zalety, dlatego też ich wybór to kwestia indywidualnych upodobań.
|
Do góry
|
|
|
|
#1810577 - 27/11/2007 00:24
[Re: -Adrian-]
|
veteran
|
Wybaczcie za post pod postem. Co do pobieranej energii nie ma bata, plazma 50 cali będzie ciągnęła prąd niczym młode prosię paszę z koryta  Należy się szykować na wydatki o kilkadziesiąt złotych miesięcznie większe, jak nie lepiej. Ale jeśli kogoś stać na zabawkę za 5k, to nie powinien marudzić, jeno cieszyć się zakupem.
|
Do góry
|
|
|
|
#1810951 - 27/11/2007 03:16
[Re: connor]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 15/08/2003
|
Wlasnie, czemu wiekszosc ludzi uwaza ze LCD jest lepszy od plazmy, poprosze o jakies wyjasnienie. możesz znależć stosowne porównania obu technologii. Np. tu: http://www.tomshardware.pl
|
Do góry
|
|
|
|
#1811201 - 27/11/2007 05:07
|
journeyman
Meldunek: 07/05/2005
|
W plazmach pobor mocy zalezy od tego co jest aktualnie wyswietlane. Im jasniejszy obraz tym pobor mocy jest wiekszy. Natomiast na tabliczkach znamionowych znajduje sie pobor maksymalny.
|
Do góry
|
|
|
|
#1811278 - 27/11/2007 05:28
|
veteran
|
Dla mnie różnica jest chociażby widoczna gołym okiem jak się ogląda w sklepie. Co prawda są też dobre plazmy, ale ja z tego co wiem to więcej zwolenników ma LCD.
-Adrian- masz rację jak ktoś kupuje taki TV to koszt prądu nie powinien go nawet interesować, ale chyba myślenie moje jednak jest bardziej sensowne. Bo taki telewizor zapewne to zakup na jakiś czas, więc w dłuższej perspektywie to ma sens. Ale to dla tych co myślą ekonomicznie:) Zwycięzcą w tej bitwie i tak jest tylko elektrownia  Od siebie jeszcze tylko dodam, że kupując nowy telewizor należy zrobić to z myślą o źródle sygnału. Czy ktoś tego chce czy nie chce, to obraz ze zwykłej kablówki będzie wyglądał najlepiej na starym, poczciwym kineskopowcu. Co innego jak mamy dostęp do Cyfy albo N, tutaj LCD i plazma pokażą do czego zostały stworzone Nie pozostaje nam nic innego jak oczekiwać na pełne przejście stacji telewizyjnych na nadawanie obrazu w hdtv, co nastąpi za kilka ładnych lat w Unii Europejskiej, a u nas zapewne jeszcze później, bo to leży w naszym zwyczaju:) Podsumowując wywód kolegi Kamasssa na temat poboru energii nie sposób odmówić mu racji. Telewizor to zakup na lata. Aczkolwiek tutaj również są 2 szkoły. 1. Plazma i LCD ciągną tak naprawdę podobną ilość energii. Myślę że jak ktoś przekopie dobrze google'a to znajdzie badania potwierdzające tą tezę. W LCD zużycie prądu jest równomierne, w plazmie zależy od kolorów występujących na ekranie. O ile dobrze pamiętam to najwięcej zżera przy kolorze białym, ale któż się gapi na białe plansze. Ostatnio będąc w sklepie rtv to samo mówił mi też sprzedawca (ale u nich to różnie jest z poziomem wiedzy na temat sprzętu który sprzedają:) 2. Plazma pożera więcej  Nie należy też zapomnieć o przekątnej ekranu. Małe porównanie: LCD Sharp LC-52HD1E pobór mocy 335 W (52 cale) Nowiutka plazma Pioneera PDP-508XD pobór mocy 364 W (50 cali) ale już na przykład Plazma Panasonic TH-50PZ700E to już magiczne 569 W (sprzęt jest jednak full hd,co jak mniemam jest winą zwiększonego apetytu na prąd,choć mogę bredzić:) Ok, teraz zmniejszmy przekątną do 42 cali. Plazma Pioneer PDP-427XA --> 287 W Plazma Panasonic TH-42PV70P--> 238 W LCD Toshiba 42WL67Z --> 250 W LCD Philips 42 PF7332 --> 248 W Dane zaczerpnięte z miesięcznika Video-mix. Jak zatem widać różnice są bądź co bądź na korzyść na LCD, aczkolwiek nie powalają na cycki.Telewizory zostały wybrane przypadkowo (akurat tak mi się otworzyło czasopismo), także więc niech wszystkie marudy dadzą sobie spokój z szukaniem LCD ze zużyciem prądu o połowę mniejszym Nie chcę wszczynać żadnej wojny, toteż zakończę błyskotliwym ,,Make love, not war'' Pozdrawiam 
|
Do góry
|
|
|
|
#1811781 - 27/11/2007 16:40
|
Villain
Meldunek: 27/08/2004
|
ciekawa dyskusja się wywiązała, ale dalej nie mam zdanie  na pewno plazma a nie LCD bo jak widać zdania są podzielone, a różnica to minimum 1000 zł więc jeśli nie ma wyraźnej różnicy to po co przepłacać  Samsung - naprawdę fajny design, rozsądna cena, jakość (???) Philips - akceptowalny design, niezłe parametry, najnizsza cena z rozpatrywanych, innych nie sprawdzałem, i dalej nie wiem A co do kina domowego, to na pewno nie bede sie bawil w kompletowanie osobne bo zadnym audiofilem nie jestem - aczkolwiek zgadzam sie z przedmowca ze tylko tym sposobem otrzymamy naprawde profesjonanlny sprzet za stosunkowo rozsadną cene. Salon ma do tego jeszcze ładnie wyglądać, a drewniane kolumny czy srebrne zestawy Amplituner plus dvd wielkości pół lodówki raczej mi się nie komponują:) dlatego raczej w kierunku jakiegoś kompaktowego zestawu, żeby ładnie wygladał i głośno grał, ale nie jest łatwo znaleźć właśnie coś takiego... No i dalej jestem w kropce, a zakup już za miesiąc...
|
Do góry
|
|
|
|
#1811979 - 27/11/2007 18:47
|
veteran
|
Ujmę to tak. Gdybym osobiście kupował plazmę wybrałbym model PANASONIC TH42PV70P/ --> http://www.ceneo.pl/445454ale to model 42 cale 50 byłyby już dużo droższe.biorąc pod uwagę zakładany budżet niestety nie możemy pozwolić sobie na sprzęt full hd. Osobiście wybrałbym Panasonic TH-50PV700P --> http://www.ceneo.pl/593126Jak widać obydwa sprzęty to Panasonic'i. Moim skromnym zdaniem owa firma jest druga w czołówce po Pionerze pod względem produkcji takowych paneli. I jeszcze jedno. Nie kupuje się telewizora, który ktoś poleca, jeno ten, który sami dokładnie obadaliśmy. W końcu to my z nim spędzimy najbliższych kilka lat. Proponuję następujące rozwiązanie. Jeśli uda Ci się dogadać ze sklepem to zaproponuj następujące rozwiązanie: prezentacja sprzętu u Ciebie na chacie, ale musisz dać słowo że zdecydujesz się na jakiś sprzęt. Wybierasz sobie ze 2, czy 3 modele, oni je przywożą i podłączają do Twego źródła sygnału. Odradzam takową prezentację w sklepie ze względu na zazwyczaj słaby sygnał (dzielony na wszystkie Tiviki). Warto pobawić się również ustawieniami w tych telewizorach. I jak to podsumował niejaki HIV z PSX Extreme : ,, Kolor czarny musi być czarny'' 
|
Do góry
|
|
|
|
#1812068 - 27/11/2007 19:41
|
veteran
|
bo patrząc na parametry podanego przez Ciebie modelu TH-50PV700P to sa gorsze od propozycji Philipsa który kosztuje ponad 1 tys mniej
na przykład kontrast 10 tys - 15 tys , rozdzielczość identyczna, ma co prawda parę innych funkcji, ktore niewiele mi mowią, ale dizajn nie powala na klana, a ten TV niestety jest dosyć drogi ... Na taką suchą specyfikacją sprzętu niestety patrzeć nie wolno, bo niekiedy bywa bardzo myląca. Cholera wie jak producenci to mierzą i określają(a każdy na dodatek ma swoje standardy), ale w rzeczywistości nie zawsze jest tak jak na papierze i wyższy kontrast wcale nie zawsze jest wyższy i lepszy. To coś jak u producentów samochodów. Ich samochód zawsze najmniej pali, najlepiej przyspiesza itd, a jak dochodzi do specjalistycznych już testów to często okazuje się zupełnie inaczej. Podobnie jest w sprzęcie muzycznym. Naklejki na wieżach dumnie prężą pierś, w końcu widnieje na nich magiczne załóżmy 500W mocy muzycznej(to nic, że do zwykłego pokoiku wystarczy spokojnie 50W). Cóż jednak z tego, skoro pomiar taki został uzyskany w warunkach laboratoryjnych a zabawka chwilę potem zwyczajnie wyzionęła ducha. Czujesz analogię?? Na temat technologii Ambilight wypowiadać się nie będę, bo zwyczajnie nie widziałem jej w akcji. Gdzieś tam czytałem, że jej zwolenników jest tyle samo co i zwolenników. No i nie można obojętnie przejść obok faktu, że telewizory z taką funkcją wielokrotnie były nagradzane plakietką EISA (Europejskie Stowarzyszenie Obrazu i Dźwięku). Ciekawostka dropsa... Otóż właśnie Panasonic TH-42PV70/PX70 został uhonorowany takowym wyróżnieniem w kategorii Europejski Telewizor Plazmowy HD Ready 2007-2008. W latach 2006-2007 znowu Panasonic... Panasonic VIERA TH-50PV600/PX600E 2005-2006 Jakiś tam Pioneer... itd. To samo tylko full HD --> Pioneer PDP-LX508D 2007-2008 Najlepszy LCD Full HD --> Philips 47PFL9732D 2007-2008 Nie wierzę ślepo takowym wyróżnieniom(wszakże takowa nagroda to świetna reklama, zatem można trochę posmarować by ją dostać...  , ale coś w tym musi być. Pioneer i Panasonic to jedne już z naprawdę nielicznych firm które inwestują w rozwój technologii(nowe fabryki itd. ), kiedy inni powoli się wycofują i koncentrują na LCD. Na koniec... Nie, wcale nie mam Panasonica  Póki co moja rodzinka posiada poczciwego, kineskopowego Soniacza. Jako że niebawem czeka nas przeprowadzka do nowego, dużego domku, będę stał przed takim samym dylematem wyboru odpowiedniego sprzętu. Dla mnie dodatkowym wymogiem który powinien spełniać telewizor jest pełna obsługa 720p, a najlepiej 1080p (jestem zapalonym konsolowcem, XBOX 360 i PS3, strzeżcie sie :), a tu niestety plazma trochę daje ciała. Niełatwe jest życie miłośnika nowych technlogii  Pozdrawiam 
|
Do góry
|
|
|
|
#1812084 - 27/11/2007 19:54
|
veteran
|
A co do kupna w sklepie internetowym to też trzeba uważać. Nie tak dawno sam pytałem się na szacownym forum jak to jest z takimi zakupami w necie. No i jest niestety różnie. Można sie nadziać na sprzęt używany (jest jednak możliwe sprawdzenie ile godzin plazma świeciła w meny serwisowym). Innym częstym problemem jest sprzęt z zagranicy, wskutek czego będzie problem z ewentualnym serwisem i gwarancją.
|
Do góry
|
|
|
|
#1812297 - 27/11/2007 23:50
|
veteran
|
ja też zamierzam uzywać tego tv do konsoli (PS3 lub Xbox, jeszcze nie zdecydowałem) i widziałem na plaźmie Hd jak to calkiem ładnie chodził Nie ma wyboru, musi 
|
Do góry
|
|
|
|
#1812353 - 28/11/2007 00:17
|
veteran
|
no wlasnie, a Ty pisałeś że koniecznie LCD "do konsoli 720 lub 1080 a tu plazma daje ciała:" - niekoniecznie się z tym zgodze Plazma daje ciała ze względu na osiąganą rozdzielczość. Ot choćby polecany przez mnie Panasonic TH42PV70P. Oferuje on rozdzielczość tylko albo aż 1024 x 768. Jak dobrze wiemy nie jest to pełne 720p (pełne to 1280 x 720), co powoduje konieczność skalowania obrazu, a to, czy ktoś tego chce czy nie, wiąże się z automatycznym pogorszeniem obrazu. Oczywiście, jeśli mamy wypasioną plazmę dajmy na to full hd problem znika, ale to szalenie drogie rozwiązanie. W numerze 120 PSX Extreme zaproponowaną następujące modele telewizorów do zabawy z konsolami (mam nadzieję, że Ściera nie oskarży mnie o łamanie praw autorskich  1. Dla ludzi z kasą - plazma full HD Panasonic seria TH 2. Dla ludzi z mniejszą kasą - Full hd LCD Samsunga seria M lub F 3. Średnia kasa - LCD hd ready Sony Bravia seria S lub V, 4. Mała kasa - Samsung seria R 5. Studenci  - Samsung LE23R32B
|
Do góry
|
|
|
|
#1814721 - 28/11/2007 17:21
|
Villain
Meldunek: 27/08/2004
|
początek przyszłego roku to właśnie rozważany przeze mnie termin, chociaż nie wiem, czy przypadkiem na święta nie trafi się jakaś promocja... aczkolwiek myślę, ze jednak sklepy bazują na przedświątecznym szale zakupow i lepiej bedzie faktycznie po Nowym roku. Ciagle zero odpowiedzi w kwestii kina domowego... Adrian - daj GG na priva jak możesz to mozemy ciągnąć dyskusję dalej, bo i tak nikt więcej się nie udziela 
|
Do góry
|
|
|
|
#1814722 - 28/11/2007 17:26
|
Live fast, die young
Meldunek: 25/02/2004
|
no wlasnie, a Ty pisałeś że koniecznie LCD "do konsoli 720 lub 1080 a tu plazma daje ciała:" - niekoniecznie się z tym zgodze Plazma daje ciała ze względu na osiąganą rozdzielczość. Ot choćby polecany przez mnie Panasonic TH42PV70P. Oferuje on rozdzielczość tylko albo aż 1024 x 768. Jak dobrze wiemy nie jest to pełne 720p (pełne to 1280 x 720), co powoduje konieczność skalowania obrazu, a to, czy ktoś tego chce czy nie, wiąże się z automatycznym pogorszeniem obrazu. Oczywiście, jeśli mamy wypasioną plazmę dajmy na to full hd problem znika, ale to szalenie drogie rozwiązanie. W numerze 120 PSX Extreme zaproponowaną następujące modele telewizorów do zabawy z konsolami (mam nadzieję, że Ściera nie oskarży mnie o łamanie praw autorskich  1. Dla ludzi z kasą - plazma full HD Panasonic seria TH 2. Dla ludzi z mniejszą kasą - Full hd LCD Samsunga seria M lub F 3. Średnia kasa - LCD hd ready Sony Bravia seria S lub V, 4. Mała kasa - Samsung seria R 5. Studenci  - Samsung LE23R32B R-ki sa bardzo dobre, o wiele tansze od e-Mek i e-Fek, a tak naprawde nieznacznie im ustepuja tylko a parametrach. Ostatnio bralem udzial w zakupie tego sprzetu i uzytkownicy sa jak dotychczas zadowoloeni (choc to dopiero 3 m-ce od zakupu). Ogolnie raczej bardziej polecane sa LCD-ki od plazm, a z LCD wlasnie Samsungi, ktorych matryce sa najlepsze na swiecie.
|
Do góry
|
|
|
|
#1814746 - 28/11/2007 18:24
[Re: polskignom]
|
veteran
|
no wlasnie, a Ty pisałeś że koniecznie LCD "do konsoli 720 lub 1080 a tu plazma daje ciała:" - niekoniecznie się z tym zgodze Plazma daje ciała ze względu na osiąganą rozdzielczość. Ot choćby polecany przez mnie Panasonic TH42PV70P. Oferuje on rozdzielczość tylko albo aż 1024 x 768. Jak dobrze wiemy nie jest to pełne 720p (pełne to 1280 x 720), co powoduje konieczność skalowania obrazu, a to, czy ktoś tego chce czy nie, wiąże się z automatycznym pogorszeniem obrazu. Oczywiście, jeśli mamy wypasioną plazmę dajmy na to full hd problem znika, ale to szalenie drogie rozwiązanie. W numerze 120 PSX Extreme zaproponowaną następujące modele telewizorów do zabawy z konsolami (mam nadzieję, że Ściera nie oskarży mnie o łamanie praw autorskich  1. Dla ludzi z kasą - plazma full HD Panasonic seria TH 2. Dla ludzi z mniejszą kasą - Full hd LCD Samsunga seria M lub F 3. Średnia kasa - LCD hd ready Sony Bravia seria S lub V, 4. Mała kasa - Samsung seria R 5. Studenci  - Samsung LE23R32B R-ki sa bardzo dobre, o wiele tansze od e-Mek i e-Fek, a tak naprawde nieznacznie im ustepuja tylko a parametrach. Ostatnio bralem udzial w zakupie tego sprzetu i uzytkownicy sa jak dotychczas zadowoloeni (choc to dopiero 3 m-ce od zakupu). Ogolnie raczej bardziej polecane sa LCD-ki od plazm, a z LCD wlasnie Samsungi, ktorych matryce sa najlepsze na swiecie. Jasna sprawa że R są tańsze. Choćby dlatego, że nie są full hd  Zgodzę się, matryce Samsunga są bardzo chwalone, to bez dwóch zdań. Aczkolwiek pamiętam wypowiedź jakiegoś kolesia na najpopularniejszym chyba portalu HD, który przedstawił się jako pracownik sklepu rtv. Otóż strasznie narzekał on na jakość wykonania Samsungów. Nie pamiętam szczegółów, ale jeśli ktoś przekopie temat poświęcony Samsungowi z pewnością ową wypowiedź znajdzie.A co gorsze, było to cholernie wiarygodnie. Co do tego że Samsung robi najlepsze LCD to też bym dyskutował  Osobiście wyżej stawiam Sharpa, ale to tylko i wyłącznie subiektywna opinia (po prostu lubię japońskie zabawki :). Pozdrawiam
|
Do góry
|
|
|
|
|
|