Emrod, ja też ćwiczę w domu

za pierwsze wygrane uzbierałem na ławkę, stojaki, dwie sztangi, stojak na obciążenia i 150kg żelastwa . wszystko to stoi w moim pokoju, mieszkanko w bloku

dla chcącego nic trudnego

ile ważysz i ile mierzysz? bo od tego trzeba zacząć. bez aerobów cudów nie zdziałasz... basen, piłka, tenis, rower, bieganie...no musisz znaleźć sobie jedną aktywną formę spędzania czasu.
z tego co piszesz, uprawiasz od pewnego czasu tzw. ogólnorozwojówkę. dawaj ten rozpisik
Nie umiem pływać i jestem uczulony na wszystkie trawy i większość drzew

Rowerek stacjonarny za to mam i używam

Początkowo jak to bywa zwykle ćwiczyłem co mi tam do głowy przyszło.
Jakieś pół roku temu ostro przestudiowałem atlas ćwiczeń na kulturystyka.pl i ułożyłem sobie plan.
173 cm, 89 kg stan na 10 rano

Jak pisałem przez pół roku zgubiłem góra 3 kg jednak różnice w sylwetce są widoczne gołym okiem - sporo zeszło w pasie, mięśnie się zarysowały.
Mowiąc praktycznie stare jeansy, których na dupę nie mogłem nasunąć teraz wchodzą spokojnie za to marynarka się jakaś ciasnawa zrobiła

Oczywiście fatu jeszcze trochę jest i boję się, że im go mniej tym gorzej się go pozbyć!
Ze względu na pracę nie jestem w stanie trzymać idealnej diety z 5 posiłkami w równych odstępach.
Niemniej jednak unikam wszystkich złych produktów, zajadam więc: nabiał, ciemne pieczywo, kurę z ryżem, tuńczyka itp.
Odstawiłem oczywiście słodycze, ciasta, słodkie napoje, a nawet alkohol.
Odstępstwa się oczywiście zdarzają, ale dosyć rzadko.
Również z powodów zawodowych nie mogę zaplanować ćwiczeń na konkretne dni tygodnia dlatego podzieliłem wszystkie ćwiczenia na dwa zestawy.
I robię to tak: załóżmy w poniedziałek Zestaw I, potem 1-3 dni przerwy (zależy od pracy) i zestaw II, znów 1-3 dni przerwy i zestaw I itd.
Każdą partię ciała trenuję jednak zawsze minimum raz w tygodniu!
A zestawy wyglądają tak:
ZESTAW I
Klatka:Pompki z nogami na fotelu 10x8x7
Pompki zwykłe 10x8x7
Wyciskanie sztangi leżąc 12x12x12
Rozpiętki lężac 12x12x12
BicepsUginanie ramion ze sztangą podchwytem 12x12x12
Uginanie ramienia ze sztangielką w siadzie w podporze o kolano 12x12x12
Uginanie ramion ze sztangą nachwytem 12x12x12
Uginanie ramion ze sztangielkami stojąc
(uchwyt młotkowy) 12x12x12
NogiOdwodzenie nogi w tył 20x20x20
Przysiady wykroczne 20x20x20
Wspięcia na palce w staniu 25x25x25
Wspięcia na palce w siadzie (sztanga na kolanach) 25x25x25
PrzedramionaUginanie nadgarstków podchwytem w siadzie (sztanga bądź sztangielki na zmianę) przy sztandze 10x10x10 przy hantlach 20x20x20
Ściskacz 20x20x20
Ściskacz trzymany odwrotnie 20x20x20
ZESTAW II
PlecyPodciąganie sztangi w opadzie (tzw wiosłowanie) 10x8x7
Martwy ciąg 8x7x5
Podciąganie sztangielki w opadzie (wiosłowanie) 10x10x10
Szrugsy 15x15x15
Mięśnie naramienneWyciskanie sztangi sprzed głowy 12x12x12 (jedna seria zza głowy)
Podciąganie sztangi wzdłuż tułowia 12x12x12
Unoszenie sztangielek bokiem w górę 12x12x12
Unoszenie sztangielek w opadzie tułowia 12x12x12
TricepsWyciskanie sztangi leżąc wąskim uchwytem 12x12x12
Wyciskanie francuskie hantli leżąc 12x12x12
Prostowanie ramienia ze sztangielką w opadzie tułowia 12x12x12
Wyciskanie francuskie sztangielki siedząc 12x12x12
Do tego w dni nietreningowe HIIT na rowerku stacjonarnym. Ćwiczyłem też brzuch 2 razy w tygodniu, ale ostatnio znów spróbowałem 6 Weidera i mi podeszła

Przez chorobę przerwałem w połowie, ale jak wyzdrowieję zrobię całą "szóstkę", a potem pomyślę co dalej z brzuchem!
Generalnie jak na pół roku ćwiczeń z efektów jestem zadowolony zwłaszcza, że początkowo do diety podchodziłem dosyć luźno.
Jak pisałem przede wszystkim chcę się pozbyć nieco tłuszczyku, potem na spokojnie się zastanowię co dalej