#2590243 - 09/09/2008 02:17
Idziemy do woja w 2009 ?
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 21/12/2007
|
|
Do góry
|
|
|
|
#2590255 - 09/09/2008 02:29
Re: Idziemy do woja w 2009 ?
[Re: muminek bez ogonka]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 13/04/2006
|
|
Do góry
|
|
|
|
#2590412 - 09/09/2008 04:57
[Re: shane]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 19/01/2005
|
co jest fajnego w wojsku? pytam poważnie teraz. niech ktoś mi przywoła jakieś rzeczowe argumenty Zdecydowanie mozna nauczyc sie zycia, moze nawet stac sie meskim a nie jak niektorzy ostatnie pi... nie potrafia zrobic 5 przysiadow i przebiec 300 m Nauczyc sie odpowiedzialnosci itd, itp. Po paru latach spotkac sie z kumplami z woja na browarku i powspominac t chyba cos fajnego. Szkoda, ze nie bedzie juz powolan bo bedzie wiecej "sierot" po polskiej ziemi chodzic.
|
Do góry
|
|
|
|
#2590425 - 09/09/2008 05:16
[Re: LEWY]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 30/06/2007
|
|
Do góry
|
|
|
|
#2590434 - 09/09/2008 05:30
[Re: LEWY]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 30/05/2007
|
|
Do góry
|
|
|
|
#2590476 - 09/09/2008 06:06
[Re: ssaczu]
|
2fast 2furious
Meldunek: 06/11/2001
|
popieram  Jak ktoś się urodził sierotą to nic mu nie pomoże, a już na pewno nie wojsko, które jest teraz. Chcecie iść do wojska ? Proszę bardzo  Super jedzenie, super kadra po zawodówce bez piątej klepki, super kasa, super czysto, super fajnie. Ja nie byłem, nie uważam się za sierotę, nie zamierzam iść. Swoje poglądy opieram na relacjach dużej rzeszy znajomych, którzy niestety zostali zmuszeni do służby. Amen.
|
Do góry
|
|
|
|
#2590544 - 09/09/2008 06:52
[Re: majner]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 24/10/2002
|
Ostatni przymusowy pobór będzie miał miejsce w październiku lub listopadzie tego roku po czym zostanie on zawieszony na czas nieokreślony celem pełnego uzawodowienia polskiej armii.
Po co iść do wojska? do "zetki" raczej sie nie opłaca, rok (9 miechów) z życia wyjęty a niczego pożytecznego tak naprawdę cie nie nauczą, może strzelisz coś z kałacha i jakiś okop na poligonie machniesz ale na tym sie skończy. Szkolenie "zetki" wygląda tak jak wygląda bo nie ma sensu ładować kasy w ludzi którzy za kilka miesięcy odejdą do cywila i wojsko z nich pożytku mieć nie będzie. Dlatego też popularnych "szwejów" wykorzystuje się do wszelkiego rodzaju prac porządkowych na jednostce, pisania rozkazów i spełniania zachcianek kadry.
Inaczej sprawa ma się z szeregowymi zawodowymi, których nasza armia tak usilnie potrzebuje. Taki gość po zdaniu egzaminu z wuefu, spełnieniu wymogów natury psychicznej i przejściu okresu szkolenia podstawowego(ok miesiąca chyba) dostaje z miejsca ok 2 tyś na rękę i rozpoczyna służbę w jednostce wybranej przez siebie! Dodatkowo dotyczą go różnego rodzaju przywileje dla służb mundurowych jak "trzynastka", "mundurówka", gratyfikacja urlopowa itp., itd.
Dla wielu młodych ludzi 2 tysie na rękę to jest niezła kasa i taki kolo, który ledwie gimnazjum skończył bo zapału do nauki nie miał za bardzo zamiast łoić browar pod sklepem czy jakieś dragi łykać (palić, wąchać, wciągać) może zaciągnąć się do służby i żyć na przyzwoitym jak na polskie warunki poziomie.
Służba bardzo ciężka nie jest ale trzeba się troche przestawić na specyficzne myślenie i podejście do problemów napotykanych w toku służby zgodnie ze starym powiedzeniem, że "logika kończy się tam gdzie zaczyna się MON."
Czy wojsko jest w stanie zrobić z sieroty mężczyznę? Może być ciężko, bo widziałem w swoim życiu przypadki naprawdę beznadziejne. Ale to sprawa indywidualna i zależy od danego delikwenta.
Dodatkowo wojsko może być naprawdę fajną przygodą, ja rok nauki w szkole oficerskiej wspominam naprawdę ciepło mimo, że czasem było ciężko. Za miesiąc ruszam do pracy, do jednostki, do szarej rzeczywistości i wtedy będę mógł powiedzieć więcej na ten temat...
|
Do góry
|
|
|
|
#2591579 - 10/09/2008 02:53
[Re: marzano]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 14/12/2006
|
Ostatni przymusowy pobór będzie miał miejsce w październiku lub listopadzie tego roku po czym zostanie on zawieszony na czas nieokreślony celem pełnego uzawodowienia polskiej armii.
Dzisiaj Klich w radioej Jedynce powiedział tak: B.K.: Od 1 stycznia 2010 roku będzie wprowadzony nowy model służby wojskowej, do 31 grudnia 2010 roku będziemy dysponować około 120 tysiącami żołnierzy w pełni zawodowych.G.Ś.: Czyli w tym roku ostatni pobór do wojska. B.K.: Ostatnie wcielenie w Polsce w grudniu tego roku. W przyszłym roku poboru nie będzie. W przyszłym roku do września będą jeszcze w koszarach tegoroczni poborowi. Od września przyszłego roku w koszarach nie będzie żołnierzy z poborów. Od 1 stycznia 2010 roku, jak powiedziałem, będą w koszarach według nowego modelu sami ochotnicy.Więcej tu: http://www.polskieradio.pl/jedynka/sygnalydnia/?id=15825 A jak będzie to chyba tylko jeden Bóg wie!
|
Do góry
|
|
|
|
#2591732 - 10/09/2008 05:29
[Re: marzano]
|
2fast 2furious
Meldunek: 06/11/2001
|
Dla wielu młodych ludzi 2 tysie na rękę to jest niezła kasa i taki kolo, który ledwie gimnazjum skończył bo zapału do nauki nie miał za bardzo zamiast łoić browar pod sklepem czy jakieś dragi łykać (palić, wąchać, wciągać) może zaciągnąć się do służby i żyć na przyzwoitym jak na polskie warunki poziomie. Cały szkopuł tkwi w tym, że armia nie chce takich ludzi po gimnazjum czy zawodówce. Nie wiem czy tak jest nadal, ale swego czasu, żeby iść na zawodowego żołnierza po zasadniczej służbie, trzeba było mieć maturę. Dlatego WKU tylko czeka, aż któremuś biednemu studencinie powinie się noga i jak tylko dostaną papierek z uczelni, to od razu ścigają takiego delikwenta. Swego czasu siedząc grzecznie w kolejce na WKU, widziałem jak kilku delikwentów wychodziło z "pokoju zwierzeń" i cieszyli się jak dzieci, bo nie chcieli ich wziąć, bo nie mają ukończonej szkoły średniej. A gdy nadeszła moja kolej, to podchorąży na dzień dobry podał mi do wyboru dwie jednostki wojskowe i zaczął mi truć dupę, że "wojsko potrzebuje takich wykształconych ludzi jak Pan". Wtedy udało mi się jeszcze wymigać  Mam nadzieję, że więcej już nie będę się musiał pocić na WKU  Btw. POBÓR będzie nadal ! Pobór to rejestracja mężczyzn w wieku 19 lat oraz kobiet po szkołach medycznych. Nie będzie natomiast przymusowego wcielania do wojska mężczyzn w wieku poborowym.
|
Do góry
|
|
|
|
#2591919 - 10/09/2008 18:06
[Re: gnacik]
|
antimadrista
Meldunek: 06/01/2005
|
Prawda jest taka, że początek wojska zawodowego będzie końcem prywatnych uczelni Lol, a co ma piernik do wiatraka? Do tej pory jak ktoś nie chciał iść do wojska to zapisywał się do pierwszej lepszej prywatnej uczelni, a jak wejdzie wojsko zawodowe to już nie będzie musiał i tym samym owe uczelnie stracą "klientów" i z biegiem czasu zaczną bankrutować, zostaną tylko takie, które rzeczywiście mogą coś zaoferować, a posiadanie dyplomu z takiej uczelni rzeczywiście będzie otwierało niejedne drzwi do kariery  Czuje kolejna nominacje do najsmieszniejszego posta roku
|
Do góry
|
|
|
|
#2591923 - 10/09/2008 18:15
[Re: Vivo]
|
Zuzia Róża
Meldunek: 28/10/2004
|
Lol, a co ma piernik do wiatraka?
tyle samo liter.
|
Do góry
|
|
|
|
#2592229 - 10/09/2008 23:47
[Re: lupus]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 22/03/2006
|
Prawda jest taka, że początek wojska zawodowego będzie końcem prywatnych uczelni Lol, a co ma piernik do wiatraka? Do tej pory jak ktoś nie chciał iść do wojska to zapisywał się do pierwszej lepszej prywatnej uczelni, a jak wejdzie wojsko zawodowe to już nie będzie musiał i tym samym owe uczelnie stracą "klientów" i z biegiem czasu zaczną bankrutować, zostaną tylko takie, które rzeczywiście mogą coś zaoferować, a posiadanie dyplomu z takiej uczelni rzeczywiście będzie otwierało niejedne drzwi do kariery  Czuje kolejna nominacje do najsmieszniejszego posta roku Swój login daj jako najśmieszniejszy post roku, może mi powiesz, że to co napisałem to nieprawda ? znam pełno ludzi co poszło do różnych prywatnych szkól bo nie chcieli iść do wojska
|
Do góry
|
|
|
|
|
|