#2603113 - 17/09/2008 05:06
Żeby słuchać muzyki na poziomie nie trzeba kraść!
|
Pooh-Bah
Meldunek: 09/02/2006
|
Salut! Ostatnio tak łaziłem sobie po internecie w poszukiwaniu ciekawej muzyki i odkryłem fantastyczną stronę jamendo.com, na której można znaleść prawie 12 tysięcy (!) darmowych (!!) i w dodatku zupełnie legalnych (!!!!!!!!) albumów. Muzyka jest udostępniona na licencji creative commons, czyli z grubsza chodzi o to że możemy słuchać ale nie możemy czerpać z tej muzyki zysków. Dokładnie o CC można poczytać na necie, ale przejdźmy do sedna czyli muzyki. 12 tysięcy to dużo (;)), spróbujmy więc wspólnymi siłami wyszukać najciekawsze albumy (z różnych gatunków)  Proponuję taką formę, wkleić okładkę albumu, napisać jaki to rodzaj muzyki (można też napisać do czego jest podobne) i napisać krótką "recenzję" To zaczynamy! Na początek pierwszy "wykopany" przeze mnie albumik, Kupek - Tries Again Gatunek: Alternative Pop, Acoustic Podobne do: Wilco, John Mayer Co tu dużo pisać, fajny, luzacki albumik. Szczególnie spodoba się tym, którzy lubią styl Johna Mayera czyli raczej spokojne piosenki, ciekawy głos, niezłe teksty. Szczególnie podoba mi się pierwszy kawałek, It's Over, strasznie wpada w ucho  Polecam! Link: http://www.jamendo.com/pl/album/30699
|
Do góry
|
|
|
|
#2603187 - 17/09/2008 05:18
Re: Żeby słuchać muzyki na poziomie nie trzeba kraść!
[Re: Rancorn]
|
Pooh-Bah
|
I jeszcze coś, może nie z Jamendo, ale również całkowicie darmowe, co po prostu rzuciło mnie na łopatki. UniqueTunes - UniqueTunes Gatunek: Psychodelic Jazz, Experimental (Ja bym nazwał to połączeniem Jazzu i Breakbeatu) Nie no, ten album autentycznie rzucił mnie na glebę. Połączenie żywego, mocnego beatu z jazzowymi saksofonami, dla mnie BOMBA! Może zamiast pisać to dam wam małą próbkę. http://www.wrzuta.pl/audio/3Idf6FBX6b/uniquetunes_-_death_by_our_airlinesSprawdźcie sami  A jak wam się podoba to poniżej cały albumik Link: http://www.zshare.net/download/188298846656be6e/[/quote]
|
Do góry
|
|
|
|
#2639409 - 06/10/2008 05:48
[Re: shane]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 03/11/2005
|
Dawaj, ja chętnie coś ambitnego posłucham. Chill mile widziany. Podbijam tez jakis chill-oucik mile widziany. Często jak smigam po centrach handlowych, to w wielu sklepach maja taka odprezajaca muze. Sek w tym zeby wiedziec kto takie cudo nagrał 
|
Do góry
|
|
|
|
#2640438 - 07/10/2008 02:58
[Re: Valverde]
|
Pooh-Bah
|
Dzięki za odpowiedzi  Chill mówicie? No cóż, ja raczej wolę coś żywszego, ale damy radę  no to może coś takiego: Tone - Small Arm of Sea download Gatunek: Alternative, Elektronicznie Podobne do: hmmm, może troche Oh Laura? Dość spokojnie, ale też dość chropowato. Fajny wokal. Takie lajtowe. Link: http://urlyd.com/site_media/music/tone-small_arm_of_sea.zipPromos: http://urlyd.com/site_media/music/07-tone-small_arm_of_sea-undecided.mp3Dodaję jeszcze jedną rubrykę - promo utwór czyli moim zdaniem najciekawszy utwór z albumu. Jest to jednak moje zdanie i dla kogoś innego mogą być oczywiście lepsze kawałki 
|
Do góry
|
|
|
|
#2640459 - 07/10/2008 03:08
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 15/09/2003
|
Kupek - Tries Again
Gatunek: Alternative Pop, Acoustic Podobne do: Wilco, John Mayer
Mnie przypominają The Wallflowers. Brzmią całkiem dobrze i momentami nawet mniej przynudzają niż wymieniona przeze mnie grupa. Tyle, że nie wiadomo czy fakt, że są do kogoś podobni należy zaliczyć im na plus czy na minus. Mimo wszystko dobra robota, że ich znalazłeś. Sam też z czasem postaram się coś wyszukać.
|
Do góry
|
|
|
|
#2640536 - 07/10/2008 03:40
[Re: z o ® r o]
|
Pooh-Bah
|
Cóż, nie piszę tego jako wady czy zalety, tylko żeby przed ściągnięciem ktoś mniej więcej wiedział co to za muzyka  dzięki, dzisiaj jeszcze jedną płytkę wrzucę, za jakiś czas Dzięki za zainteresowanie Pozdro!
|
Do góry
|
|
|
|
#2640606 - 07/10/2008 04:14
|
Pooh-Bah
|
Josh Woodward - Dirty Wings Gatunek: Pop,Rock,Acoustic Podobne do: nic mi nie przychodzi do głowy  Na ten album trafiłem przypadkiem (oo fajna okładka  ), po tytule pierwszego utworu - "I Want to Destroy Something Beautiful". Skojarzyło mi się z Fight Clubem ;), no i kawałek mi się spodobał, co prawda trochę dołujący ale niepodważalnie ma coś w sobie. Słuchałem więc dalej, i kolejne utwory są już bardziej lajtowe. Ogólnie dość spokojnie, jednak facet potrafi też dowalić fajnego riffa. Kawałek dobrego, ciekawego rocka/popu/gitarowania - do posłuchania Link: Josh Woodward - Dirty Wings Promos: Josh Woodward - I Want to Destroy Something Beautiful
|
Do góry
|
|
|
|
#2645376 - 09/10/2008 05:37
|
Pooh-Bah
|
Robin Grey - Only The Missile Gatunek:Acoustic, Pop Może i ten album nie jest jakiś wyjątkowy, jest akustycznie i raczej spokojnie. Ale umieszczam go tu bo spodobała mi się szczególnie jedna piosenka  : Robin Grey - Woman Women on my women mind all the women time Women fucking women hell Think about women something else Like the women work I need to women do. Or my women family or need my women support right women now Or the women dirt that’s gathering women up there on the shelf. But it’s not that women simple women no. Money on my money mind all the money time money fucking money hell Think about money something else Like the money work I need to money do. Or my money family or need my money support right money now Or the money dirt that’s gathering money up there on the shelf. But it’s not that money simple money no. And it’s money women, women, money, money, money, women, women, women on my mind! And it’s money women, women, money, money, money, women, women, women all the time! And it’s money women, women, money, money, money, women, women, women on my mind! I can’t get money women women money out of my head! Ile w tym racji Link: Robin Grey - Only The Missile (Jamendo) Pozdro! 
|
Do góry
|
|
|
|
#2649706 - 11/10/2008 05:36
[Re: neoximek]
|
Pooh-Bah
|
no to fajnie, ale słuchanie z youtube ma parę wad: 1. Nie ma tam wszystkich piosenek, a na pewno nie ma całych albumów 2.Nie możesz zabrać muzyki z youtube ze sobą na mp3 3.Straszna jakość dźwięku Oczywiście jeśli słuchasz tylko hitów to youtube sie nada, ale może w takim wypadku lepiej wybrać radio?  PS. Zastanawiam się nad blogiem z "recenzjami" albumów, co o tym myślicie?  Jak znajdzie się powiedzmy 15 osób które będzie odwiedzać, to robię (w końcu ten temat ma prawie 900 odsłon  ) Pozdro!
|
Do góry
|
|
|
|
#2649733 - 11/10/2008 06:07
[Re: Gandhi]
|
Pooh-Bah
|
Ehh, no dobrze, może i masz rację, nikt Ci nie każe korzystać z tamtej strony. Jednak mimo tego że "w świetle polskiego prawa" jest to legalne, to niejako "okradasz" artystę który to tworzył jako muzykę komercyjną i chciał na tym zarobić. Na tej stronie artyści udostępniają swoją muzykę za darmo, przez co można znaleźć dużo alternatywnej i niezależnej muzyki. Ale jak wolisz, korzystaj ze stron z rapidshare, proszę Cię bardzo. Aha, i jak możesz to wskaż mi taką gdzie jest ponad 12 tysięcy albumów, ładnie posegregowanych z okładkami, playlistami i recenzjami. No i podzielonych na gatunki, mogą też być otagowane. Będę wdzięczny 
|
Do góry
|
|
|
|
#2650854 - 11/10/2008 23:55
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 07/01/2005
|
@Rancorn ---> jeżeli o mnie chodzi to stronka ciekawa, pomysł też. Z muzą, którą tu wrzucasz bywa różnie  ale ogólnie poniżej jakiegoś poziomu nie schodzisz  Podsumowując - kontynuuj 
|
Do góry
|
|
|
|
#2651781 - 12/10/2008 05:45
[Re: Mindman]
|
Pooh-Bah
|
Mindman, jestem subiektywny, wrzucam to co podoba sie mnie  Ale i tak dzięki Tym co nie chce się pisać, zrobiłem ankietę - 15 głosów na tak i otwieram bloga  A już dzisiaj nowy albumik jaki wyłowiłem http://proca.pl/pokaz/2094/chcecie_bloga - głosujcie  Pozdro!
|
Do góry
|
|
|
|
#2651892 - 12/10/2008 07:54
|
Pooh-Bah
|
Nie wyrobiłem się na wczoraj  Ale pewnie i tak śpicie więc jedziemy DIY Note - Ruptures Gatunek: Experimental, Rock, Ambient Szczerze mówiąc jeszcze nie rozkminiłem za dobrze tego albumu, ale po pierwszym przesłuchaniu mi się spodobał. Jednak, na pewno nie jest to muzyka dla każdego - Instrumentalnie, ale jest tu na przykład trochę pyknięć, brzęczeń, sprzężeń połączonych z melodycznym piano w utworze La Bicyclette. Ciężko to wytłumaczyć, trzeba tego posłuchać. Po prostu: Rock Eksperymentalny ;). Ciekawe ! PS. Nie pytajcie mnie co jest na okładce  Link: DIY Note - Ruptures (Jamendo!) Pozdro!
|
Do góry
|
|
|
|
#2655450 - 14/10/2008 05:07
[Re: SOUDAL]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 22/04/2004
|
Moze jakies reggae ? Ja szukałem i znalazłem kilka ciekawych z francji. Tam około 70% to francuskie albumy. Duzo jest włoskich. Ale np z jamajki nie było żadnego. SKANDAl  Moze ktos jeszcze cos ciekawego znalazł ;?)
|
Do góry
|
|
|
|
#2658970 - 15/10/2008 23:29
|
Pooh-Bah
|
tak patrzę na wyniki ankiety i chyba ktoś mnie nie lubi  ziomal-111, no znam jeden nawet fajny albumik, co prawda nie z jamajki a z Brazylii, aaale  : Alma Livre - Hoje Eu Sei Gatunek: Reggae, Roots Podobne do: Bob Marley  Nie jestem znawcą Reggae, nie rozumiem co tam śpiewają ale fajne bujające rytmy  Link: Alma Livre - Hoje Eu Sei (Jamendo!) Pozdro!
|
Do góry
|
|
|
|
#2731326 - 17/11/2008 07:53
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 15/09/2003
|
Żeby zachować konwencję zaproponowaną przez autora: D-Alternative - Hidden Chamber Gatunek: Alternatywa, Elektro, Darkwave, Gothic Podobne do: ... LINK: strona gdzie można odsłuchać i poczytać LINK: mp3 do pobrania
|
Do góry
|
|
|
|
#2811506 - 06/01/2009 00:57
|
Pooh-Bah
|
Mały zastój się zrobił  z o R r o, przesłuchałem, na razie pobieżnie ale naprawdę fajne. Trochę dołujące ale dobre Ja zapraszam na http://coffeeandmusic.blox.pl/ na razie te albumy co tutaj, ale już mam w głowie parę nowych propozycji  . Pozdrawiam!
|
Do góry
|
|
|
|
|
|