#2693880 - 31/10/2008 16:21
Re: Moneybookers [14]
[Re: Mailman32]
|
veteran
Meldunek: 11/12/2005
|
Mam konto w Moneybookers i przy ostatnim wlamie na moj komputer ktos w ciagu nocy miedzy 24 a 8 rano , wlamal mi sie na skrzynke mailowa w wp, potem wlamal sie na Moneybookers, nastepnie Netellera, nastepnie zmienil tam hasla, potem wlamal sie na konto Expekt, Gamebookers, bet24, itd. Naprawde szczeka mi opadla. Na szczescie sa szanse zlapania tego zlodzieja, tak przynajmniej zapewniaja mnie ludzie z departamentu bezpieczenstwa Netellera.
Pozdrawiam wszystkich majacych problemy identyczny jak u mnie sposob dzialania.
|
Do góry
|
|
|
|
#2693900 - 31/10/2008 16:47
[Re: michal392]
|
Marcos Baghdatis
Meldunek: 01/11/2004
|
Dzisiejsza wiadomość wysłana do MB, może w końcu zrozumieją
Szanowne Moneybookers. Na wstępie chciałbym przeprosić za używanie niecenzuralnych słów, które zostaną zamieszczone w tej wiadomości do Was. Jestem zmuszony napisać do Was poraz kolejny, gdyż od kilku dni nie mogę zamknąć konta w Waszej szacownej i poważanej firmie. Najprawdopodobniej jest to spowodowane niskim poziomem intelektualnym pracowników Waszej firmy, który uwidacznia się proporcjonalnie do ilości prowadzonej z Wami korenspondencji. Dlatego pokrótce ponownie opiszę całą sytuację. Kilka dni temu wystąpiłem z pisemną prośbą o zamknięcie konta, gdyż osobiście nie mogę tego zrobić z powodu następującego komunikatu: "Jest 1 oczekujące /a wpłata na Państwa konto Moneybookers o łącznej kwocie 102.918 PLN. Nie możemy podjąć żadnych czynności mających na celu zamknięcie Państwa konta Moneybookers. Prosimy postępować zgodnie z instrukcjami naszego Działu Obsługi Klienta." Jak wyraźnie widać wpłynąć chce na moje konto dosyć duża suma pieniędzy, co niezmiernie ucieszyło mnie zwykłego pracownika sfery budżetowej. W pierwszej chwili pomyślałem że to pomyłka, lecz później pomyślałem że to zaległa premia obiecana przez Lecha i Jarka dla "budżetówki". Sumiennie pracuje więc nie dziwota że tyle się uzbierało. No ale do rzeczy... Dostałem odpowiedź od pracownika Hristova (swoją drogą ten Bułgar nieźle wymiata po polsku), że ta oczekująca wpłata to 102,92zł z mojego konta bankowego. Naprawdę poczułem się wyjątkowo podle oszukany przez rząd, jednocześnie chciałbym podziękować panu z Bułgarii, że sprowadził mnie na ziemię i polską rzeczywistość. Ponadto powyższy pracownik nakazał sprawdzić czy suma została pobrana z mojego konta, i jeśli nie została to zostałem pouczony aby napisać kolejnego maila z potwierdzeniem niniejszego faktu a on osobiście zamknię mi konto. Myślę sobie człowiek fachowy, światowy, zna języki (bułgarski i polski) więc prawdę pisze. Tak więc uczyniłem... I jakie to było moje zdziwienie gdy po killku godzinach oczekiwania w niepewności oraz nerwowych chwilach z tym związanych (o bólu brzucha i rozwolnieniu nie będę pisał gdyż to osobna sprawa) dostałem maila od Pani Igi, że jak chce to mogę sam sobie zamknąć konto. Radośnie więc otworzyłem przeglądarkę, wklepałem adres Waszej strony, kilka chwil poświęciłem na logowanie, odnalazłem odpowiednią zakładkę i z uśmiechem na ustach kliknąłem "Zamknij konto". Tylko dlatego że znajdowałem się wtedy w pracy a koleżanka obok przyjmowała klienta uchroniło komputer i monitor przed totalną demolką. Tuż po wyjściu klienta niestety nerwy mi puściły i na głos walnąłem sobie litanie przekleństw na temat Waszej firmy. Leciały różne słowa na K, S, P itd. Dodam tylko że koleżanka do chwili obecnej się nie odzywa i uważa mnie za wulgarnego osobnika. Wasze szczęście że nie będę dochodził z tego tytułu odszkodowania. A czemuż to sie stało? "Jest 1 oczekujące /a wpłata na Państwa konto Moneybookers o łącznej kwocie 102.918 PLN. Nie możemy podjąć żadnych czynności mających na celu zamknięcie Państwa konta Moneybookers. Prosimy postępować zgodnie z instrukcjami naszego Działu Obsługi Klienta." Tak, tak ponowie ukazał się ten komunikat. Więc dziś podejmuje kolejną próbę zamknięcia konta i pisze poraz kolejny. Proszę szanowne Moneybookers - "Zamknijcie mi ku... konto w Waszej pier... firmie" Dziękuje za uwagę, z poważaniem Piostar.
|
Do góry
|
|
|
|
#2694020 - 31/10/2008 18:51
[Re: Piostar]
|
Łódzki Klub Sportowy
Meldunek: 23/06/2005
|
|
Do góry
|
|
|
|
#2694086 - 31/10/2008 19:53
[Re: AdrBet]
|
addict
Meldunek: 19/01/2007
|
To przeciez przy odopowiednim sprzecie przy wykorzystaniu ataku slownikowego polacznego z brute force nieuchroni naszych skrzynek niezaleznie od "sily" odpowiedzi. Z wykladow z bezpieczenstwa sieci zapamietalem tyle, ze zabezpieczenia mozna podzielic tylko ze wzgledu na ilosc czasu potrzebnych do ich zlamania. To może usłyszałeś na wykładzie też, że atak słownikowy na niesłownikowe hasło jest nieskuteczny, a atak bruteforce na hasło, które jest zbyt krótkie, jest nierealny - automat musiałby robić to przez stronę, a strona Interii nie pozwoli na miliardy prób zgadnięcia hasła (pomijam już to, że przy dłuższych hasłach nie ma obecnie fizycznej możliwości przeanalizować wszystkie możliwości.
|
Do góry
|
|
|
|
#2694107 - 31/10/2008 20:08
[Re: Gandhi]
|
veteran
Meldunek: 11/12/2005
|
W moim przypadku sprawa zgloszona na KP, kwota ktora wyplynela z MB dla mnie niebanalna wiec nie odpuscilem, reszcie jak zostało juz napisane radze to samo. Włamywacz jest na 99% ze Ślaska, jak sie sprawa rozwinie poinformuje.
|
Do góry
|
|
|
|
#2694118 - 31/10/2008 20:18
[Re: Krupier]
|
Marcos Baghdatis
Meldunek: 01/11/2004
|
Szanowny Panie ....... bardzo przepraszamy za zaistniale zamieszanie i za niedogodnosci, ktorych Pan doswiadczyl. Informujemy, ze Pana konto Moneybookers wedle Pana zyczenia zostalo zamkniete. Dziekujemy za kontakt i za korzystanie z naszych uslug. Serdecznie pozdrawiam, Iga, Moneybookers Limited Proszę jaka szybka reakcja 
|
Do góry
|
|
|
|
#2694119 - 31/10/2008 20:19
[Re: Gandhi]
|
enthusiast
Meldunek: 22/08/2007
|
To może usłyszałeś na wykładzie też, że atak słownikowy na niesłownikowe hasło jest nieskuteczny, a atak bruteforce na hasło, które nie jest zbyt krótkie, jest nierealny - automat musiałby robić to przez stronę, a strona Interii nie pozwoli na miliardy prób zgadnięcia hasła (pomijam już to, że przy dłuższych hasłach nie ma obecnie fizycznej możliwości przeanalizować wszystkie możliwości. To wszystko to piszesz to oczywiście prawda, ale ilu z nas tak z ręką na sercu ma odpowiedź niesłownikową na pytanie pomocniczne? Ja dopiero dziś zmieniłem podpowiedzi na takie, które wykluczają atak słownikowy.
|
Do góry
|
|
|
|
#2694161 - 31/10/2008 21:06
[Re: AdrBet]
|
old hand
Meldunek: 16/07/2007
|
3. Czy bez nazwy uzytkownika mozna odzyskac haslo do danej firmy czy tez trzymaliscie nazwe uzytkownika do kont w serwisach bukmacherskich na skrzynkach pocztowych?
większość newsletterów od buków zawiera informację o nazwie użytkownika, np. "Twoja nazwa użytkownika to XXXXX. Jeśli zapomniałeś hasła kliknij TU"
|
Do góry
|
|
|
|
#2694264 - 31/10/2008 21:43
[Re: Lord Devastator]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 15/09/2003
|
na wszelki wypadek radze nie formatowac dyskow jesli ktos ma podlaczcie inny a ten na ktorym jechal system w momencie włamu zostawcie gdzies w szafie To ci, którym poradziłeś sformatować dysk parę stron temu nie mogą już nic zrobić. Atak nie musiał być siłowy ale mógł. Ciekawe czy ktoś z okradzionych miał łatwą odpowiedź na pytanie osobiste. Bo co innego taki przykład Ulubione książki? Odp.: "Arizona Dream, Lot Nad Kukułczym Gniazdem, Łowca Jeleni i Pulp Fiction" a zupełnie co innego: Ulubiony klub? Odp.: "Barca" Chyba nie muszę dodawać, że prawdopodobieństwo złamania jest w drugim przypadku kilkaset tysięcy razy wyższe niż w pierwszym.
|
Do góry
|
|
|
|
#2694301 - 31/10/2008 21:57
[Re: z o ® r o]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 11/03/2006
|
na wszelki wypadek radze nie formatowac dyskow jesli ktos ma podlaczcie inny a ten na ktorym jechal system w momencie włamu zostawcie gdzies w szafie To ci, którym poradziłeś sformatować dysk parę stron temu nie mogą już nic zrobić. To byl pierwszy odruch w szoku nie wiadomo bylo co sie dzieje - teraz wiemy nieco wiecej i mozna probowac cos myszkowac - jak jest zle to wiadomo ze najpierw ratuje sie co sie da czyli gasi pozar a potem wzywa firme ubezpieczeniowa czy detektywistyczna - nieprawdaz 
|
Do góry
|
|
|
|
#2695195 - 01/11/2008 02:35
[Re: Lord Devastator]
|
addict
Meldunek: 08/03/2006
|
Czytając wszystkie posty dochodzę do wniosku , że ataki na skrzynki nie są przypadkowe - ktoś zanim włamał się na skrzynki MUSIAŁ wiedzieć , że interesujecie się bukmacherką i być może wiedział , że dane konto e - mail jest zarejestrowane na MB. Jest to bardzo prawdopodobne , bo włamania nie dotyczą tylko skrzynek na interii. Stąd wniosek , że baza adresów wypłynęła z któregoś forum o tematyce bukmacherskiej , a nie z portali.Oczywiście mogę się mylić , ale to mało prawdopodobne , by komuś chciało się przeglądać zawartość tysiecy skrzynek np. na interii w poszukiwaniu newsletterów od buków.Ktoś MUSIAŁ wiedzieć , że takie dane może znaleść na skrzynce na którą się włamuje.Na ataki narażeni są przede wszystkim Ci , którzy przy rejestracji na forach podawali ten sam adres , co przy rejestracji na MB.Nie twierdzę , że reszta może spać spokojnie , ale ja na razie nie widzę u siebie włamań...
|
Do góry
|
|
|
|
#2695946 - 01/11/2008 15:01
[Re: nowik]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 07/01/2005
|
Stąd wniosek , że baza adresów wypłynęła z któregoś forum o tematyce bukmacherskiej , a nie z portali. Właśnie to jest to, co od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie ...
|
Do góry
|
|
|
|
#2695970 - 01/11/2008 16:02
[Re: Mindman]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 11/03/2006
|
Nawet jesli baza jakos wyszla to itak zostaje jeszcze zlamanie hasla - przez ulubione pytanie w 80% odpada bo ludzie wpisuja byle co - pamietaja wlasnie hasla i tylko hasla i wcale nie pisza ludzie np ulubiony samochod BMW - tez sa tacy ale mniejszosc Nie slyszalem zeby ludziom ktorzy wymyslili np haslo 16 liter ktos to lamal metodabbrutal - jakby tak bylo mozna likwidowac email bo to ni e mialoby sensu Mam pytanie po co sie zmienia w bukmacherze dane na inna osobe jesli wytransferowac mozna full wypas na dowolne konto netellera? jakim cudem mozna zmienic imie i nazwisko w profilu  ze niby co wyznanie sie zmienilo? Po co zlodziej nie mogac wyplacic pieniazkow przegrywa wszystko na kasynie? Moze jest tu jakis tegi umysl ja nie ogarniam tego = dziekuuje za odpowiedzi
|
Do góry
|
|
|
|
|
|