Ajax - HeraclesGole na drużynęAjax: 2-3 gole @2,06
Betsafe9/10
na swój sposób ciekawy (aczkolwiek część osób może uważać, że loteryjny) zakład znalazłem w
betsafe.
w wieczornym spotkaniu 21 kolejki holenderskiej Eredivisie zmierzą się:
- wciąż marzący o mistrzostwie, jednakże gubiący punkty "na prawo i lewo"
Ajax Amsterdam- przeciętna ekipa
Heraclesu Almelo, o której przeciętny znawca ligi holenderskiej jakim niewątpliwie jestem może powiedzieć tyle, iż ciągle walczy o utrzymanie (mino dosyć wysokiej, 11 pozycji w tabeli od strefy zagrożonej degradacją dzieli ją zaledwie 3 punkty), co z kolei nie świadczy o niej za dobrze.
przejdźmy więc do dalszej części tej "analizy".
Ajax w ostatnich dwóch spotkaniach zagrał słabo. można mówić o pechu, silnych rywalach, nieprzychylności sędziowskiej itd, ale nie oszukując siebie i innych przy okazji dyspozycja podopiecznych Marco van Bastena jest (była?) mizerna. przegrali oni bowiem trzy dni temu na własnym obiekcie z ekipą Heerenveen 0:1, zaś sześć dni wstecz ulegli na wyjeździe drużynie Groningen w identycznych (odwrotnie proporcjonalnych) rozmiarach. widać zatem pewien impas strzelecki drużyny, która przyzwyczaiła do aplikowania kolejnym rywalom dużej liczby bramek w każdym meczu. nic to jednak, skoro dzisiaj na Amsterdam Arena zawita drużyna
Heracles Almelo. nie wygrała ona od 5 spotkań, tracąc w tych 5 meczach 10 bramek (łatwo wyliczyć średnią na mecz). gdyby nie bezbramkowy remis z De Graafschap na własnym boisku bilans ten byłby pewnie bardziej okazalszy. cóż jeszcze dodać, bilans
Ajaxu w obecnych rozgrywkach jeśli chodzi o stosunek bramek strzelonych do bramek staconych wynosi 45:21 (co z kolei daje
2,25 bramek strzelonych na mecz), zaś
Heraclesu 21:33 (co daje
1,65 bramki straconej na mecz).
wniosek nasuwa się sam: skazany na pożarcie
Heracles przyjeżdża do Amsterdam, rozgrywa mecz na swoim normalnym poziomie, w grę nie wchodzą żadne czynniki losowe i odjeżdża do domu z bagażem
2-3 bramek straconych.
skąd taki hurraoptymizm? ano czas w końcu przełamać fatalną "serię" (Skiper znów będzie marudził, że dwa mecze to jeszcze nie seria) bez zdobyczy bramkowej, a dzisiaj okazja ku temu przednia.
skąd wiem że
Ajax nie strzeli tylko 1 bramki? ano nie wiem. ot co. w ciągu ostatnich 355 dni zdarzyło się Ajaxowi strzelenie mniej niż 2 bramek w meczach na własnym stadionie z: Psv Eidhoven, Twente Enschede, Interem Mediolan, Rodą Kerkrade, FC Groningen, MKS Zyliną, Utrechtem i we wspomnianym meczu z Heerenveen.
Heracles Almelo raczej nie może równać się z żadną z tych ekip pod żadnym względem.
skąd wiem że
Ajax nie strzeli więcej niż 3 bramek? ano nie wiem. ot co. w ciągu ostatnich 274 dni (początek roku 2008 pomijam, bo wtedy
Ajax grał fenomenalną piłkę, rozbijając w pył wszystkie ekipy wizytujące stadion w Amsterdamie) zdarzyło się to tylko dwukrotnie, w meczach na własnym stadionie z: Spartą Rotterdam i PSV Eindhoven.
----
ewentualnie zawsze można spróbować się zabezpieczyć, aczkolwiek bez ryzyka nie ma zabawy.
Ajax 0-1 3,71
Ajax 2-3 2,06
Ajax 4+ 2,41