#3713244 - 22/02/2010 00:50
Re: Dubaj, Acapulco, Delray Beach - 22.02-28.02
[Re: Goget]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 05/02/2010
|
jak szybkie są nawierzchnie?za info z zeszłego tygodnia 
|
Do góry
|
|
|
|
#3713720 - 22/02/2010 03:14
[Re: szamakh]
|
addict
Meldunek: 19/06/2007
|
1. ACAPULCO
Korty ziemne są wolniejsze od pozostałych, a piłka odbija się na nich wyżej i z większą rotacją.
2. DELRAY BEACH I DUBAJ
Przykłady nawierzchnii twardej to podłoże akrylowe (Plexicushion podczas Australian Open czy stosowane na US Open DecoTurf), asfaltowe lub betonowe. Korty twarde charakteryzują się szybszym lotem piłki i wysokim odbiciem.
tylko tyle znalazlem
|
Do góry
|
|
|
|
#3714851 - 22/02/2010 20:05
[Re: szamakh]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 15/10/2005
|
Dubaj - Deco Turf II. Deco Turf (bez 'II') to nawierzchnia na przyklad US Open, ostatnio tez byl a takiej rozgrywany turniej w Rotterdamie, ale nie wiem czy to dokladnie to sami co Deco Turf II. Delray - Plexipave. W tym sezonie grano na takiej nawierzchni w Memphis, z tym ze tutaj pewnie trybuny i dach sa dalej i zawodnicy s&v nie beda mieli tak wielkiego handicapu, chociaz na pewno beda mieli duzy  Najlepiej jakby Wlodar sie wypowiedzial.
|
Do góry
|
|
|
|
#3716621 - 23/02/2010 07:29
[Re: mat2000]
|
solus contra omnes
Meldunek: 17/02/2002
|
 ATP Dubaj Benneteau Julien - Robredo TommyTak się złożyło, że w poprzednim tygodniu obaj zawodnicy występowali w tym samym turnieju - w Marsylii. Najpierw kilka słów o Hiszpanie... Ogromne zaskoczenie in minus sprawił Tommy swoim fanom w ubiegłą środę. W drugiej rundzie los skojarzył Hiszpana z sianogłowym Miszą Zverevem. Tym samym, który ostatnimi czasy przegrywał praktycznie z każdym, na dodatek zazwyczaj w fatalnym stylu. Koniec złej passy przyszedł dla Niemca we Francji. Najpierw pokonał słabiutkiego Gueza, aby później zaskoczyć zwycięstwem właśnie nad Robredo. Nieskuteczność Hiszpana przy brejkpointach (dobry serwis Niemca) sprawiła, że Tommy troszkę się skompromitował, co pokazują stosunki przegrywanych 2 setów- 2:6 i 1:6 (drugiego Hiszpan wygrał 6:3). Gdyby nie ogólnie jego słabe wyniki w tym sezonie , możnaby zaryzykować tezę, że chciał po prostu odpocząć przed dobrze opłaconym trniejem w Dubaju. Bardzo słaby styczeń w wykonaniu tego zawodnika spowodował wypadnięcie z pierwszej 20 rankingu (obecnie 26). Tylko 2 zwycięstwa w tym roku i to z przeciętniakami - Greulem i Haase. Na zupełnie innym biegunie znajduje się w tej chwili Francuz. 29-latek zaliczył w niedzielę swój czwarty finał w karierze, i po raz czwarty oglądał zwycięzcę turnieju z boku. Ogólnie możnaby rzec , że to były jakieś nieoficjalne mistrzostwa Francji (w półfinale 3 Francuzów). Julien wypadł w miarę solidnie, co wystarczyło na rywali. Pokonanie Szwajcara Bohliego, czy Serry to raczej rzecz spodziewana. Duży plus na karcie Benneteau za pozostawienie w tyle dużo wyżej klasyfikowanych Monfilsa i Tsongi. Na poprawkę należy wziąść jednak fakt, że obaj ciemnoskórzy Francuzi są ostatnio w mocno przecietnej dyspozycji. Nie mniej jednak wyglada to bardzo optymistycznie. 5 pojedynków, trzy oddane sety - w tym dwa w bratobójczym finale z Llodrą. Serwis u Julienna funkcjonował bez zarzutów, duże procenty piłek wygrywanych po 1 podaniu + także solidna średnia asów. Poza klęska z Sodą w Rotterdamie (0:6 1:6), w miarę dobrze radzi sobie ostatnimi czasy Francuz. Ćwiartka w Holandii, czy półfinał Sydney - 2 małe plusiki, a porażka w 2 rundzie AO z Karlovicem ujmy nie przynosi. h2h22/10-08 Lyon, Francja R16 Europa Carpet indoor Benneteau, Julien 0:2 26 26 03/05-05 Telecom Italia Masters, Roma R64 Europa Cegła Benneteau, Julien 0:2 16 06 16/04-03 Monte Carlo, Monaco Europa Cegła Robredo, Tommy 2:0 62 62 Głowa cięzko pracuje, ale jakoś nie możę urodzić chociażby jednej, żelaznej przesłanki na ewentualne zwycięstwo Robredo w dzisiejszym meczu. Może świeżość ??? Nieeee, poodpoczywasz Tommy kolejny tydzień  typ: Benneteaukurs: 2.00 bet365
|
Do góry
|
|
|
|
#3716664 - 23/02/2010 07:53
|
old hand
Meldunek: 22/01/2010
|
Juan Monaco - Juan Ignacio Chela +1.5 seta 2.15 7-6(3) 4-6 6-2 W:4 L:1 80%
Underdog:
John Isner - Simon Greul @ 2.20
Wbrew całemu światu, który gra Greula. Isner pewnie zmęczony po świetnym ostatnim turnieju, przyjeżdża na mączkę na której rozegrał dopiero parę meczów w życiu. H2H 1-0 dla Niemca. Ale - po pierwsze Greul gra fatalnie, dawno nie wygrał żadnego meczu. Po drugie - Isner chce zakosztować meczów na mączce pewnie przed Houston. Isner potrafi utrzymać wymianę, mączka nie powinna mu przeszkadzać aż tak bardzo jak niektórym panom, potrafił wygrać już na tej nawierzchni z P. Capdeville. Poza tym to w mojej opinii świetny zawodnik, perspektywiczny i wypunktuje Greula.
Faworyt:
Juan Ignacio Chela - Peter Luczak @ 1.60
Ostatnio konsekwentnie na Chele. Luczak od jakiegoś czasu gra słabo, serwuje jak panienka, Chela z całkiem niezłym returnem go spokojnie połamie. Grali ostatnio 2 tygodnie temu i Juan Ignacio wygrał mimo przegranego 1 seta w dość łatwy sposób. Poza tym to nadal Am. PŁD, gdzie Chela naprawdę potrafi pokazać coś ze swoich umiejętności. Nie chce mi się pisać więcej, po prostu widzę zwycięstwo Argentyńczyka.
|
Do góry
|
|
|
|
#3716698 - 23/02/2010 08:56
[Re: sHybki]
|
old hand
|
No tak, czytałem gdzieś że Isner może wystąpić w meczu DC. Wiadomo, że dla Amerykanów jest to duża nobilitacja reprezentować barwy narodowe. Jeżeli więc składy jeszcze nie są zatwierdzone i toczy się rywalizacja (np z Samem) to tym bardziej typ jest lepszy. Greul wiadomo, zagubił się gdzieś, a nawet jak był w dobrej formie to jego bramki były spory. Martwi mnie tu jednak casus ostatniego meczu Chardy - Verdasco, ale spróbujemy. I z tego co czytałem na forach to dużo ludzi gra Greula, zwłaszcza zagranicą.
|
Do góry
|
|
|
|
#3716717 - 23/02/2010 10:01
[Re: Kamilosx]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 08/11/2005
|
@Kamilosx typy moze i dobre, ale analizy tragiczne... "Luczak od jakiegoś czasu gra słabo, serwuje jak panienka" przeciez on tylko w ostatnim meczu z Gilem zle serwowal, w pozostalych meczach w Ameryce Pd serwis u niego swietnie funkcjonowal co do "fatalnej" gry Greula to tez sie nie zgodze, ogladalem go z Montanesem i Ferrerem, gral calkiem fajnie, w tym pierwszym meczu grali w deszczu i strasznie mu to przeszkadzalo przy serwisie, ale w wymianach dobrze sie trzymal, a z Ferrerem mial spore szanse na wygrana w drugim secie, wiec w az tak tragicznej formie to on nie jest, co nie zmienia faktu, ze po takim kursie warto zagrac na Isnera, ktory 2 lata temu pokazal, ze potrafi grac na cegle, gdzie prawie wyrzucil Chele z Rolanda a co do Sama i cegly to pamietam jak 2 lata temu w Monaco ogral Moye, Seppiego i Gasqueta i chyba jako jedyny wygral seta z Nadalem na cegle i to w Hiszpanii 
|
Do góry
|
|
|
|
#3716850 - 23/02/2010 19:15
[Re: yaaho]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 13/09/2006
|
J.Benneteau - T.Robredo @2 bet365 8/10
Francuz jak pokazał w Marsylii jest w formie. Julien doszedł do finału gdzie uległ rodakowi Llodrze. Owszem, wielu ludzi uważa, że francuzi zawsze grają bardzo dobrze na swoich śmieciach, wielu również może powiedzieć, iż pokonanie Tsongi, to głównie przez brak formy czarnoskórego francuza. Ja jednak uważam nieco odmiennie. Widziałem Julka w akcji, wiadomo nie ma jakiegoś zabójczego fh ani bh, jednak potrafi umiejętnie i efektywnie rozgrywać akcje taktycznie, chodzi mi tutaj o np. rozrzucanie rywala po kątach czy odpowiednio dobierane uderzenia. Robredo w Marsylii szybko zrobił sobie odpoczynek w marnym stylu ulegając przesłabemu Miszy Zverevowi. Podobnie było w poprzednim turnieju w Rotterdamie, gdzie również w 1/8 pożegnał się z turniejem, w nieco lepszym stylu uległ Florianowi Mayerowi. Myślę, że ten brak formy hiszpana wykorzysta, będący na fali Julek i wygra spokojnie w dwóch setach. Dodatkowo ta nawierzchnia zdecydowanie bardziej odpowiada francuzowi. W h2h 2:1 dla Benneteau, wygrał ostatnie dwa pojedynki w 2008 i 2005 roku, Robredo wygrał bardzo dawna w 2003.
|
Do góry
|
|
|
|
#3716862 - 23/02/2010 19:24
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 01/01/2005
|
Juan Carlos Ferrero - Diego Junqueira lay Ferrero Hiszpan jest ostatnio w świetnej formie,ale nie jest niezniszczalny. Zmęczenie musi kiedyś dać znać o sobie i myślę,że to będzie w tym turnieju. Zaznaczam,że nie zakładam z góry porażki Juana Carlosa dzisiaj <choć po cichu na to liczę> , ale kursy na Ferrero są w mojej ocenie zdecydowanie za niskie. Do tego ciężka drabinka ( w kolejnych rundach możliwi np. Andreev, Gasquet, Verdasco) nie wróży nic dobrego, dlatego też uważam że Hiszpan uda się na zasłużony odpoczynek. Co można powiedzieć o Diego? Przeszedł kwalifikacje w których ograł Massu 6-4, 5-7, 6-4. Biorąc pod uwagę,że widziałem Chilijczyka dwa tygodnie temu z Ferrero (któremu to Nicolas postawił nadspodziewany opór, choć można równie dobrze nazwać to chwilą słabości Juana Carlosa, co nie zmienia faktu że Massu w tamtym spotkaniu prezentował się conajmniej poprawnie) to Junqueira - jak na niego - powinien być w dobrej formie. Dlatego też liczę,że dzisiaj powalczy z bardziej utytułowanym rywalem,a może nawet wygra. Oczywiście będę łapał 'back' Ferrero,ale jego wysokości nie podam, bo jeszcze się sam nie zdecydowałem  Poza tym każdy może sam ocenić do jakiego pułapu dojdą kursy... PS. Małą łyżką też się można najeść  Pozdrawiam, MagiK 
|
Do góry
|
|
|
|
#3717595 - 24/02/2010 02:11
|
old hand
|
@Kamilosx
typy moze i dobre, ale analizy tragiczne...
"Luczak od jakiegoś czasu gra słabo, serwuje jak panienka" przeciez on tylko w ostatnim meczu z Gilem zle serwowal, w pozostalych meczach w Ameryce Pd serwis u niego swietnie funkcjonowal
 Tak, zwłaszcza w meczu z Chelą jego serwis był wręcz fantastyczny, zwłaszcza że większość gemów przy jego podaniach od 2 seta to albo 0-40 i break, albo jakieś wymęczone advy. W meczu z Monaco oprócz 2 seta też było żałośnie. Co to za gracz co dobry serwis trzyma przez seta? co do "fatalnej" gry Greula to tez sie nie zgodze, ogladalem go z Montanesem i Ferrerem, gral calkiem fajnie, w tym pierwszym meczu grali w deszczu i strasznie mu to przeszkadzalo przy serwisie, ale w wymianach dobrze sie trzymal, a z Ferrerem mial spore szanse na wygrana w drugim secie
Nie wiem, nie widziałem Greula w tych meczach, ale sugeruje się wynikami. W ostatnich 10 meczach wygrał 1 raz z śmiesznym Lorenzim, a przegrał m.in z Hajkiem na hardzie, Andersonem (to z Isnerem tym bardziej powinien) i Joao Souza. To co to ma być za Greul?
|
Do góry
|
|
|
|
#3719303 - 24/02/2010 17:45
[Re: Kamilosx]
|
addict
Meldunek: 06/12/2002
|
Jaki to spokój..... Ponieważ zawsze jest tak, że ktoś musi zacząć... to może ja. z ciekawych meczy na dziś, które można próbować przewidzieć proponuję: Robredo Tommy - Melzer Jurgen typ na Jurgena jako czysta 2 po kursie 2.0 i stawce 4/10 Bet-at-homelub również Jurgen ale jako (+1,5) z kursem 1.35 7/10 Bet-at-home - czyli dodatek do akiegoś ako Przemawia za tym bilans na hardzie odpowiednio 2/2 3/3 (win/lost) w tym roku. Minusem jest to, że w poprzednich latach, jeżeli Ci panowie grali razem na hardzie , to wygrywał "piękny" Tommy. Obaj panowie z bilans ostatnich spotkań mają mniej więcej taki sam, w ATP mniej więcej te same pozycje (10 miejsc to w ATP). Liczę na konstruktywną krytykę.
|
Do góry
|
|
|
|
#3719882 - 24/02/2010 23:50
[Re: Dalrid]
|
old hand
Meldunek: 21/01/2010
|
Ivan Ljubicic vs. Jo-Wilfried TsongaTyp: Ivan Ljubicic@3,20 betfair | Stake: 10/10.Oglądałem Tsonge w meczu z Llodrą i poza kilkoma pojedyńczymi akcjami nie pokazał się z dobrej strony. Robił dużo błędów, jego gra wyglądała jak na jakiejś pokazówce. Poza tym narzekał na mięśnie brzucha, które jak wiadomo, znacznie utrudniają serwowanie, a serwis to najgroźniejsza broń Francuza. Ljuba również jest poza formą, ale miał więcej czasu na odpoczynek. Warty uwagi jest również fakt, że Jo-Wilfried nienawidzi grać z serwisowcami. Większość takich pojedynków przegrał, a jak już wygrał to po strasznych mękach. Po takim kursie (który zresztą nieubłaganie spada w dół) naprawdę warto spróbować, biorąc pod uwage wyżej wymieniony aspekty.
|
Do góry
|
|
|
|
#3721485 - 25/02/2010 07:20
|
Hard-hitter
Meldunek: 25/06/2005
|
Juan Carlos Ferrero - Igor Andreev (-1.5/+1.5) 2 1,60 Dziś bez "racjonalnych przesłanek", na których zazwyczaj opieram swoje typy  Punktem wyjścia jest przeczucie, że: - Rosjanin przerwie wreszcie koszmarną serię ich 4 pojedynków, w których nie wygrał seta. - Czas zacząć odliczanie, do zakończenia kapitalnej serii zwyciestw "Mosquito".
|
Do góry
|
|
|
|
|
|