Strona 1 z 3 1 2 3 >
Opcje tematu
#4114632 - 09/09/2010 04:36 Ekstraklasa - sezon 2010/11
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 08/01/2006
futbol #1 Polonia Bytom - Zagłębie Lubin (AH 0,25:0) 1 1.518 Pinnacle (4/10) - Bytomianie to w mojej opinii główny kandydat do spadku. Źle zaczęli sezon, dlatego przerwę reprezentacyjną wykorzystali na wzmocnienia. Trener Jurij Szatałow wyprosił u działaczy transfery. Polonię zasilili Mariusz Ujek, David Kobylik oraz Arkadiusz Mysona. Nazwiska nie powalają na kolana, ale powinny pozytywnie wpłynąć na jakość gry polonistów. Jeżeli bytomianie mają gdziekolwiek szukać punktów, to w meczach właśnie z takimi rywalami jak Zagłębie, które wciąż ma problemy z ofensywą.

futbol #2 Jagiellonia Białystok - Wisła Kraków (AH 0:0,5) 2 1.585 Pinnacle (5/10) - Jagiellonia fantastycznie rozpoczęła ten sezon. Na pewno mina trochę zrzedła tym, którzy z szyderczym uśmiechem traktowali zapowiedzi Michała Probierza o chęci walki o mistrzostwo. W Wiśle dzieją się jednak bardzo dobre mentalnie rzeczy. Nowy trener od początku "zyskał" swoiste naznaczenie. Wygląda na to, że propagandę wiślackiego sukcesu uwierzyli także piłkarze. Nie można zapominać, że w dużej części jest to zespół, który w zeszłym roku zajął w lidze drugie miejsce. Robert Maaskant dostał kilkanaście dni, żeby zgrać drużynę, która personalnie nadal stanowi ścisłą, polską czołówkę. Tymczasem Probierz ma mały problem, bowiem w meczach reprezentacji grali jego wszyscy groźni skrzydłowi - Kamil Grosicki, Tomasz Kupisz oraz Maciej Makuszewski. Po porażce Lecha w Białymstoku notowania Jagiellonii wzrosły, ale i tak myślę, że Wisła zawiezie do Krakowa przynajmniej jeden punkt.

Do góry
Bonus: Unibet
#4117380 - 10/09/2010 22:10 Re: Ekstraklasa - sezon 2010/11 [Re: Radek_89]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

futbol #3 Cracovia Kraków - Górnik Zabrze 1 2.28 Pinnacle (4/10) - Fatalny początek sezonu sprawił, że Pasy na gwałt potrzebują punktów, żeby jak najszybciej opuścić strefę spadkową. Trener Rafał Ulatowski już w zeszłym sezonie pokazał, że jego drużynom trudno wchodzi się w rozgrywki, ale potem potrafią pokazać pełnię swoich możliwości. A możliwości Cracovii należy na pewno ocenić wyżej niż zero punktów w czterech meczach. Tymczasem Górnik na starcie sezonu miał trochę szczęścia. W Lubinie powinien wywieźć co najwyżej remis, a zwycięstwo w Derbach Śląska ma bardziej wartość propagandową niż czysto sportową.

Do góry
#4117470 - 10/09/2010 23:29 Re: Ekstraklasa - sezon 2010/11 [Re: Radek_89]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

futbol #4 GKS Bełchatów - Lechia Gdańsk (AH 0:0,5) 2 1.833 Pinnacle (2/10) - Bukmacherzy faworyzują gospodarzy, ale nic dziwnego, skoro ci po czterech kolejkach znajdują się na podium. Mają w tym jednak dużo szczęścia, ponieważ u siebie trafili im się dwaj stosunkowo słabi rywale - Polonia Bytom i Ruch Chorzów. Dochodzi do tego oczywiście zwycięstwo nad Legią w Warszawie, ale w dużej mierze wynika ono bardziej ze słabości podopiecznych Macieja Skorży na początku sezonu. Z kolei lechiści zaczęli dość przeciętnie, co w połączeniu z protestem kibiców wymusiło na działaczach ruchy personalne. Do Gdańska trafili Bedi Buval, Marek Zieńczuk oraz Abdou Razack Traore. Ten ostatni zdążył już nawet zagrać w starciu ze Śląskiem. Właśnie takich piłkarzy brakowało w zespole Tomasza Kafarskiego. Już w pierwszej kolejce Lechia grała dobrze, ale później brakowało wykończenia. W poprzednim sezonie gdańszczanie udowodnili, że bardzo dobrze czują się na wyjazdach. Na pewno stać ich, by wrócić do domu z punktami.

Do góry
#4117534 - 11/09/2010 00:45 Re: Ekstraklasa - sezon 2010/11 [Re: Radek_89]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

futbol #5 Śląsk Wrocław - Lech Poznań over 2,5 2.42 Pinnacle (2/10) - W poprzednim sezonie Kolejorz we Wrocławiu wygrał 3:0. Wątpię, by teraz miało się to powtórzyć. Latem Śląsk wzmocnił przede wszystkim ofensywę. Po dwóch dobrych meczach coś się w tym zespole zacięło i coraz częściej mówi się, że posadę może stracić Ryszard Tarasiewicz. Dlatego oczekuję, że Śląsk nie będzie grał asekuracyjnie, tylko postara się wykorzystać swój potencjał. Z kolei Lech ma już dość znaczącą stratę do czołówki tabeli i we Wrocławiu będzie musiał grać o zwycięstwo. Obie drużyny mają swoje argumenty w ataku i mam nadzieję, że obejrzymy tu kilka goli.

Do góry
#4117562 - 11/09/2010 01:02 Re: Ekstraklasa - sezon 2010/11 [Re: Radek_89]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

futbol #6 Arka Gdynia - Widzew Łódź (AH 0:0) 2 2.23 Pinnacle (4/10) - Zupełnie nie rozumiem, dlaczego bukmacherzy w roli faworyta widzę tu Arkę. Gdynianie póki co nie grają w tym sezonie nic wielkiego. Na starcie mieli trudne mecze z Wisłą i Lechem, ale później pokonali Górnika Zabrze głównie dzięki niezrozumiałej decyzji sędziego Lyczmańskiego, a później przegrali w Lubinie z co najwyżej przeciętnym na razie Zagłębiem. Z drugiej strony Widzew, który miał najtrudniejszy start spośród wszystkich zespołów w Ekstraklasie. Łodzianie zapłacili już frycowe i po przerwie na mecze reprezentacji mogą już zacząć walkę na dobre, a myślę, że potencjałem piłkarskim plasują się w okolicach miejsc 4-6. Szczerze mówiąc, nie spodziewam się tutaj wielkiego meczu. Jeżeli pierwsze minuty nie zdeterminują innego scenariusza, to myślę, że będzie to spotkanie do pierwszej bramki. A z tego duetu to Widzew ma więcej argumentów, by zakończyć takie starcie na swoją korzyść.

Do góry
#4117797 - 11/09/2010 03:19 Re: Ekstraklasa - sezon 2010/11 [Re: Radek_89]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

futbol #7 Ruch Chorzów - Legia Warszawa (AH 0:0) 2 1.752 Pinnacle (6/10) - Niebiescy stracili swoje dwa najgroźniejsze żądła i wygląda na to, że trener Waldemar Fornalik jeszcze nie za bardzo wie, jak ten "nowy" Ruch poukładać. Derby Śląska obnażyły słabości chorzowian, którzy póki co muszą uważać, żeby tego sezonu nie zakończyć na tym samym miejscu co w poprzednim, przy czym tym razem patrząc od końca. Na Cichą zawita Legia, która jest obiektem drwin, ale wbrew często spotykanym opiniom, nie uważam, żeby trzy miliony euro zostały wyrzucone w błoto. Uważam, że Maciejowi Skorży potrzeba trochę czasu i ten zespół naprawdę może rządzić w naszej lidze. Ta przerwa na reprezentacje mogła okazać się bardzo pomocna. Legioniści, podobnie jak lechici, nie mogą pozwolić sobie na grę na remis. Widać, że Legia chce grać ofensywnie. Na pewno ma ku temu potencjał i jeżeli nie przestraszy się samego faktu gry na wyjeździe, powinna pokonać chorzowian i zrewanżować się za wiosenną porażkę 0:1, której konsekwencją był brak miejsca w europejskich pucharach.

Do góry
#4117835 - 11/09/2010 03:39 Re: Ekstraklasa - sezon 2010/11 [Re: Radek_89]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

futbol #8 Polonia Warszawa - Korona Kielce (AH 0:1,5) 1 2.71 Pinnacle (6/10) - Zewsząd wpłynie krytyka w kierunku właściciela Polonii, Józefa Wojciechowskiego. Jak by go nie oceniać, jedno jest pewne: prezes płaci, prezes wymaga. Pod stałą presją są nie tylko piłkarze, ale przede wszystkim trener Jose Maria Bakero. Pierwsze dwie kolejki pokazały, że Polonia jest silna, jednak później coś zacięło się w grze tej drużyny, choć udało się jej zdobyć cztery punkty. To jednak nie zadowala Wojciechowskiego, który chce, żeby jego klub nie tylko wygrywał, ale także robił to bardzo efektownie. Bakero ma ku temu doskonałych wykonawców. Jeszcze ważniejszy jest fakt, że ci wykonawcy składają się na bardzo szeroką, konkurencyjną kadrę. Sądzę, że gospodarze nawet po objęciu prowadzenia nie zwolnią tempa i po prostu nastrzelają tyle, ile się da. Ot tak, żeby chociaż na chwilę uspokoić prezesa. A na Konwiktorską przyjedzie co prawda niby groźny, bo zajmujący piąte miejsce w tabeli rywal, ale tak naprawdę Korona zawdzięcza to wyjątkowo łatwemu kalendarzowi. A i tak kielczanie nie mogą być do końca zadowoleni, bo na starcie trener Marcin Sasal mówił, że w pierwszych czterech meczach chce zdobyć dziesięć punktów. Póki co mnie ten zespół nie przekonuje. Jeden Andrzej Niedzielan to za mało na bardzo solidną defensywę polonistów. Już poprzednie mecze pokazały, że obrona Korony nie stanowi wzorowego monolitu i trudno będzie jej zatrzymać rozjuszoną krytyką Wojciechowskiego Polonię.

Do góry
#4121752 - 13/09/2010 03:35 Re: Ekstraklasa - sezon 2010/11 [Re: Radek_89]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

futbol #1 Polonia Bytom - Zagłębie Lubin (AH 0,25:0) 1 1.518 Pinnacle (4/10) 2:0 +2,072
futbol #2 Jagiellonia Białystok - Wisła Kraków (AH 0:0,5) 2 1.585 Pinnacle (5/10) 2:1 -5
futbol #3 Cracovia Kraków - Górnik Zabrze 1 2.28 Pinnacle (4/10) 2:3 -4
futbol #4 GKS Bełchatów - Lechia Gdańsk (AH 0:0,5) 2 1.833 Pinnacle (2/10) 1:0 -2
futbol #5 Śląsk Wrocław - Lech Poznań over 2,5 2.42 Pinnacle (2/10) 1:2 +2,84
futbol #6 Arka Gdynia - Widzew Łódź (AH 0:0) 2 2.23 Pinnacle (4/10) 1:1 0
futbol #7 Ruch Chorzów - Legia Warszawa (AH 0:0) 2 1.752 Pinnacle (6/10) 1:0 -6
futbol #8 Polonia Warszawa - Korona Kielce (AH 0:1,5) 1 2.71 Pinnacle (6/10) 1:3 -6

Trafione: 2
Nietrafione: 5
Zwroty: 1

Postawione: 33
Wygrane: 14,912
Bilans: -18,088

Do góry
#4127357 - 16/09/2010 21:57 Re: Ekstraklasa - sezon 2010/11 [Re: Radek_89]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

futbol #9 Wisła Kraków - Korona Kielce (AH 0:1) 1 2.18 (6/10) - W mojej opinii zdecydowanie typ kolejki. Wisła wraca na swój stadion, który zawsze był poważnym argumentem tego zespołu. Cały czas napływają kolejne informacje o ilości sprzedanych biletów. Wiele wskazuje na to, że w piątek przy Reymonta zasiądzie komplet publiczności, tak bardzo spragniony piłki nożnej w wykonaniu Białej Gwiazdy. Już przed tygodniem wiślacy pokazali, że zmiana trenera dobrze im zrobiła. Robert Maaskant stwierdził, że skoro Wisła nie ma obrony, to będzie atakowała. I faktycznie, ustawienie w Białymstoku z Rafałem Boguskim, Maciejem Żurawskim, Pawłem Brożkiem i Andre Riosem jednocześnie napawa mnie optymizmem. Mam nadzieję, że już niedługo zobaczymy Wisłę taką, jak za czasów zdobywania mistrzostwa ze sporą przewagą, kiedy na Reymonta przyjeżdżało się tylko poznać wymiar kary. Nie żebym był jakimś wielkim zwolennikiem tego zespołu, ale będę kibicował każdemu, który może się przyczynić do zwiększenia atrakcyjności Ekstraklasy. Po drugiej stronie mamy Koronę Kielce, którą przed sezonem skazywałem na dolną część tabeli. Tym bardziej uważam, że trzecie miejsce po pięciu kolejkach to wynik zupełnie nieadekwatny do piłkarskiego potencjału tej drużyny. Trudno powiedzieć, na ile ostatnie zwycięstwo nad Polonią jest efektem dobrej formy kielczan, a na ile nieporadnością Czarnych Koszul. Osobiście jestem skłonny większy procent postawić po stronie tej drugiej opcji. Myślę, że nadszedł już czas na wybudzenie Korony z pięknego snu. Wisła nie mogła wyobrazić sobie ku temu lepszych okoliczności. Nowy stadion, komplet publiczności i... na moje tak 3, może 4 do zera.

Do góry
#4127364 - 16/09/2010 22:00 Re: Ekstraklasa - sezon 2010/11 [Re: Radek_89]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

futbol #9 Wisła Kraków - Korona Kielce (AH 0:1) 1 2.18 Pinnacle (6/10) - W mojej opinii zdecydowanie typ kolejki. Wisła wraca na swój stadion, który zawsze był poważnym argumentem tego zespołu. Cały czas napływają kolejne informacje o ilości sprzedanych biletów. Wiele wskazuje na to, że w piątek przy Reymonta zasiądzie komplet publiczności, tak bardzo spragniony piłki nożnej w wykonaniu Białej Gwiazdy. Już przed tygodniem wiślacy pokazali, że zmiana trenera dobrze im zrobiła. Robert Maaskant stwierdził, że skoro Wisła nie ma obrony, to będzie atakowała. I faktycznie, ustawienie w Białymstoku z Rafałem Boguskim, Maciejem Żurawskim, Pawłem Brożkiem i Andre Riosem jednocześnie napawa mnie optymizmem. Mam nadzieję, że już niedługo zobaczymy Wisłę taką, jak za czasów zdobywania mistrzostwa ze sporą przewagą, kiedy na Reymonta przyjeżdżało się tylko poznać wymiar kary. Nie żebym był jakimś wielkim zwolennikiem tego zespołu, ale będę kibicował każdemu, który może się przyczynić do zwiększenia atrakcyjności Ekstraklasy. Po drugiej stronie mamy Koronę Kielce, którą przed sezonem skazywałem na dolną część tabeli. Tym bardziej uważam, że trzecie miejsce po pięciu kolejkach to wynik zupełnie nieadekwatny do piłkarskiego potencjału tej drużyny. Trudno powiedzieć, na ile ostatnie zwycięstwo nad Polonią jest efektem dobrej formy kielczan, a na ile nieporadnością Czarnych Koszul. Osobiście jestem skłonny większy procent postawić po stronie tej drugiej opcji. Myślę, że nadszedł już czas na wybudzenie Korony z pięknego snu. Wisła nie mogła wyobrazić sobie ku temu lepszych okoliczności. Nowy stadion, komplet publiczności i... na moje tak 3, może 4 do zera.

Do góry
#4127384 - 16/09/2010 22:17 Re: Ekstraklasa - sezon 2010/11 [Re: Radek_89]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

futbol #10 Arka Gdynia - Jagiellonia Białystok - Arka nie strzeli gola 2.6 Unibet (4/10) - Do Gdyni zawita lider Ekstraklasy, Jagiellonia. W ostatnim meczu podopieczni Michała Probierza pokonali Wisłę Kraków. Wydarzenia w ich polu karnym w doliczonym czasie gry na pewno skłonią jednak trenera do uczulenia swoich piłkarzy na zachowanie w defensywie. A ta formacja i tak funkcjonuje bardzo dobrze. Na postawę swoich obrońców nie może także narzekać trener gospodarzy, Dariusz Pasieka. Problem leży jednak w ataku, bowiem o ile białostoczanie są obecnie najskuteczniejszą drużyną Ekstraklasy (9 goli, tyle samo ma GKS Bełchatów), o tyle arkowcy zajmują miejsce po drugiej stronie tej klasyfikacji (o zgrozo, ex aequo z Legią Warszawa - po 3 trafienia!). Drużyna z Gdyni przed sezonem wzmocniła się ciekawymi zawodnikami, ale są to głównie gracze linii obrony. W ataku dalej jest problem. Należy pamiętać, w jakich okolicznościach Arka strzelała w meczu z Górnikiem Zabrze. Nie mam pełnego przekonania co do zwycięstwa gości. Jestem w stanie uwierzyć, że gospodarze będą w stanie powstrzymać białostocką ofensywę, a sami nie powinni być zbyt groźni dla swoich rywali.

Do góry
#4127431 - 16/09/2010 23:00 Re: Ekstraklasa - sezon 2010/11 [Re: Radek_89]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

futbol #11 Górnik Zabrze - GKS Bełchatów (AH 0:0) 1 1.73 Pinnacle (4/10) - W Zabrzu zmierzą się drużyny, które do tej pory bardzo pozytywnie mnie zaskakują. Spodziewałem się, że z dwóch beniaminków, to jednak Widzew będzie zdecydowanie lepszy, a zabrzanom przyjdzie cieszyć się, jeśli uda się spokojnie utrzymać. Piłkarze Adama Nawałki doskonale korzystają jednak z tego, że w pierwszych meczach trafili na rywali, którzy nie są w najwyższej formie (kolejno Zagłębie Lubin, Ruch Chorzów i Cracovia Kraków). Dzięki temu Górnik uniknął "szoku po-awansowego" i trener może w spokoju zgrywać drużynę, którą latem zasiliło kilkunastu zawodników. Tym razem na Roosvelta zawita bardzo ciekawy zespół, który jednak w moim mniemaniu zdobył zdecydowanie zbyt dużo punktów, jak na swój potencjał. Nie sposób nie zauważyć, że póki co nie wygrał tylko z liderem ligi, Jagiellonią Białystok. Bełchatowianie limit szczęścia wykorzystali jednak ostatnim meczem z Lechią, który powinni przegrać. Powinni, ale lechiści "popisali się" wybitną nieskutecznością, sędzia nie podyktował ewidentnego rzutu karnego dla gdańszczan, a Januszowi Golowi wyszedł jeden, fartowny strzał. Teraz w Zabrzu będzie dużo trudniej, ponieważ na tym stadionie, przy świetnym dopingu miejscowych nigdy nie gra się łatwo. Nie zdziwię się, jeśli Górnik okaże się wyjątkowo niegościnny i dość boleśnie wypunktuje podopiecznych Macieja Bartoszka.

Do góry
#4127506 - 16/09/2010 23:36 Re: Ekstraklasa - sezon 2010/11 [Re: Radek_89]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

futbol #12 Lechia Gdańsk - Cracovia Kraków X 3.27 Pinnacle (2/10) - Obie drużyny na razie zawodzą. Lechia miała walczyć o pierwszą szóstkę. Okazuje się, że kibice słusznie protestowali, domagając się sprowadzenia nowych piłkarzy, w szczególności o ofensywnej charakterystyce. Już w pierwszej kolejce gdańszczanie nie wygrali tylko dlatego, że nie potrafili wykończyć licznych sytuacji do strzelenia gola. Koszmar wrócił przed tygodniem, w Bełchatowie. Jeszcze większy ból głowy mają w Krakowie. Za tydzień Pasy zagrają już na nowym, pięknym stadionie, a tymczasem po pięciu kolejkach na swoim koncie nie mają chociażby jednego punktu. Czarna seria powinna zostać przerwana już tydzień temu, ale fatalnie spisywała się krakowska obrona. Jakby tego było mało, Bartosz Ślusarski w ważnym momencie fatalnie egzekwował rzut karny. Trener Rafał Ulatowski wściekał się na swoich defensorów, dlatego spodziewam się, że przede wszystkim ta formacja w Gdańsku powinna zaprezentować się o wiele lepiej, szczególnie że personalnie ma ku temu solidne argumenty. Właśnie pod tym kątem szukam w tym meczu remisu. Lechia gra solidnie, ale nieskutecznie. Dramat Cracovii nie może trwać wiecznie i myślę, że Pasy wreszcie zdobędą punkty, ale chyba nie są jeszcze aż na tyle mocni, żeby ugrać komplet oczek.

Do góry
#4127529 - 16/09/2010 23:54 Re: Ekstraklasa - sezon 2010/11 [Re: Radek_89]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

futbol #13 Polonia Bytom - Ruch Chorzów X 3.02 Pinnacle (2/10) - Nie spodziewam się tutaj wielkiego futbolu, ale emocji na pewno nie zabraknie. Poloniści w ostatniej kolejce przełamali się, pokonując słabe Zagłębie Lubin. Ich gra nie wyglądała jednak zbyt dobrze. Na początku drugiej połowy publiczność była już blisko negatywnej eksplozji, ale spokój przyniosła bramka Szymona Sawali. Pomóc miały wprawdzie transfery Arkadiusza Mysony, Mariusza Ujka i Davida Kobylika, ale i tak bytomianie są jednymi z głównych faworytów do spadku. Przed tygodniem dużo szczęścia mieli także Niebiescy, którym w zwycięstwie nad Legią bardzo pomógł sędzia. Zagrali bardzo ambitnie, ale na samej ambicji nie powtórzą wyniku z zeszłego sezonu. Obie drużyny mają swoje problemy, a takie mecze często oscylują wokół remisu i właśnie takiego rozstrzygnięcia szukam w tym spotkaniu.

Do góry
#4127593 - 17/09/2010 00:38 Re: Ekstraklasa - sezon 2010/11 [Re: Radek_89]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

futbol #14 Widzew Łódź - Śląsk Wrocław X 3.15 Pinnacle (2/10) - Śląsk przyjeżdża do Łodzi, żeby uratować posadę swojego trenera. Niełatwo powiedzieć, na jak długo włodarzom wrocławskiego klubu wystarczy cierpliwości. Nie uważam jednak, by zmiana na stanowisku szkoleniowca w tym klubie była dobrym posunięciem. Po pierwsze, Ryszard Tarasiewicz stał się już w pewnym sensie symbolem zespołu z Oporowskiej. Po drugie, Śląsk w tym sezonie gra naprawdę dobrze. Wrocławianie wreszcie trafili z transferami. Mają po prostu trochę pecha. Z kolei Widzew nieco mnie zawodzi. Spodziewałem się, że podopieczni Andrzeja Kretka szybko zakotwiczą w pierwszej szóstce ligi. W pierwszych meczach mierzyli się z naprawdę mocnymi rywalami, ale ostatnio z Arką powinni już wygrać. A nie byli nawet stroną przeważającą. Jeżeli tylko obie te drużyny będą grały na miarę swoich możliwości, powinny zakończyć sezon w granicach miejsc 4-6. Na pewno obu będzie zależało na zwycięstwie. Mój typ na remis po części jest podyktowany chęcią, by "Taraś" nie pożegnał się z posadę, ale nie sądzę, by Śląsk był w stanie wygrać na trudnym terenie w Łodzi.

Do góry
#4130556 - 18/09/2010 17:14 Re: Ekstraklasa - sezon 2010/11 [Re: Radek_89]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

futbol #15 Zagłębie Lubin - Legia Warszawa 2 2.64 Pinnacle (3/10) - Długo czekałem z tym typem, żeby zobaczyć, co wydarzy się w związku z decyzjami personalnymi Macieja Skorży. Póki co jakiegoś masowego buntu w Legii nie ma, a tak naprawdę pod względem piłkarskim poza Maciejem Iwańskim nie ma kogo żałować. Taki wstrząs powinien pozytywnie podziałać na całą drużynę, która zobaczy, że w każdym meczu trzeba naprawdę grać na całego i tylko o zwycięstwo. Bardzo podobała mi się wypowiedź Czesława Michniewicza, który popiera trenera Legii i bardzo sensownie to argumentuje. Nie wiem, czy posunięcie Skorży da efekt długofalowy, ale myślę, że podziała na krótką metę. Rywale powoli odskakują, Lech wreszcie złapał formę i nie ma już czasu na pomyłki. A okazja do zwycięstwa jest jeszcze lepsza niż przed tygodniem. Lubin na pewno jest łatwiejszym terenem niż Chorzów, a i Zagłębie jeszcze nie odnalazło się w tym sezonie. Jeszcze zanim bukmacherzy wystawili kursy szacowałem, że warto będzie zagrać Legię, jeśli kurs wyniesie ponad 2,4. Mamy ponad 2,6 i ja próbuję.

Do góry
#4134152 - 20/09/2010 03:17 Re: Ekstraklasa - sezon 2010/11 [Re: Radek_89]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

futbol #9 Wisła Kraków - Korona Kielce (AH 0:1) 1 2.18 Pinnacle (6/10) 2:2 -6
futbol #10 Arka Gdynia - Jagiellonia Białystok - Arka nie strzeli gola 2.6 Unibet (4/10) 1:0 -4
futbol #11 Górnik Zabrze - GKS Bełchatów (AH 0:0) 1 1.73 Pinnacle (4/10) 1:0 +2,92
futbol #12 Lechia Gdańsk - Cracovia Kraków X 3.27 Pinnacle (2/10) 1:0 -2
futbol #13 Polonia Bytom - Ruch Chorzów X 3.02 Pinnacle (2/10) 1:0 -2
futbol #14 Widzew Łódź - Śląsk Wrocław X 3.15 Pinnacle (2/10) 5:2 -2
futbol #15 Zagłębie Lubin - Legia Warszawa 2 2.64 Pinnacle (3/10) 2:1 -3

Trafione: 1
Nietrafione: 6
Zwroty: 0

Postawione: 23
Wygrane: 6,92
Bilans: -16,08

Razem:

Trafione: 3
Nietrafione: 11

Postawione: 56
Wygrane: 21,832
Bilans: -34,168

Do góry
#4135855 - 21/09/2010 21:17 Re: Ekstraklasa - sezon 2010/11 [Re: Radek_89]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

futbol #16 Dolcan Ząbki - Wisła Kraków (HC 1,5:0) 2 2.15 Betgun (5/10) - Dolcan pogrążony w kryzysie. W siedmiu meczach I ligi zdobył zaledwie jeden punkt i zajmuje ostatnie, 18. miejsce w tabeli. Z drugiej strony Wisła, która powoli kształtuje się pod wodzą Maaskanta. Wiadomo, że dzisiejszy skład będzie różnił się od tego z meczu z Koroną. W wyjściowej jedenastce powinni znaleźć się Chavez, Małecki czy Kirm, którzy będą chcieli udowodnić, że zasługują na miejsce w pierwszym składzie. Ponadto, Holender zapowiada, że chce walczyć o Puchar Polski, a zatem można spodziewać się dużej mobilizacji w zespole wicemistrza kraju. Pod względem sportowym te drużyny dzieli różnica kilku klas. Białą Gwiazdę na pewno stać na pewne zwycięstwo różnicą przynajmniej dwóch goli.

Do góry
#4135874 - 21/09/2010 21:34 Re: Ekstraklasa - sezon 2010/11 [Re: Radek_89]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

futbol #17 GKS Tychy - Lech Poznań (HC 1,5:0) 2 2.5 (4/10) - W ostatni weekend Kolejorz odpoczywał, więc ten mecz będzie stanowił doskonałą okazję, żeby napędzić się przed piątkowym hitem w Warszawie. Trener Jacek Zieliński do kadry meczowej nie włączył piłkarzy, grających na co dzień w rezerwach, więc nawet jeśli wystawi możliwie najsłabszy skład, Lech i tak będzie silniejszy niż rywale. GKS to II liga zachodnia, gdzie i tak tyszanie nie odgrywają roli potentata. Nie spodziewam się tu, rzecz jasna, pierwszego garnituru mistrza Polski, ale i tak kurs na handicap z drugoligowcem jest warty grzechu.

Do góry
#4135900 - 21/09/2010 21:58 Re: Ekstraklasa - sezon 2010/11 [Re: Radek_89]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

futbol #18 Znicz Pruszków - Polonia Warszawa (HC 1,5:0) 2 2.7 (3/10) - Polonia po zmianie trenera, czyli wreszcie Paweł Janas, którego tak bardzo chciał Józef Wojciechowski. Teraz nie wypada nic innego, jak imponująco zacząć swoją przygodę z Czarnymi Koszulami. Okoliczności ku temu doskonałe - rywal z II ligi, odległość wyjazdu praktycznie żadna. Bardzo szeroka kadra Polonii sprawia, że każdy, kto dziś zagra, będzie chciał się pokazać z jak najlepszej strony przed nowym szkoleniowcem. Sami piłkarze zdają sobie ponadto sprawę z tego, że jeśli nie awansują, mogą nie mieć kolejnej szansy na występ.

Do góry
#4136395 - 22/09/2010 01:14 Re: Ekstraklasa - sezon 2010/11 [Re: Radek_89]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

futbol #19 Pogoń Szczecin - Legia Warszawa 2 2.42 Pinnacle (7/10) - Czekał na ten typ do momentu ogłoszenia wyjściowego składu Legii. Widać, że Maciej Skorża podchodzi do meczu na poważnie. Wie, że lada moment może go już w tym klubie nie być. Brakuje mi tylko Manu, ale jest za to nieźle grający Maciej Rybus oraz wracający do formy Miroslav Radović. Legioniści na pewno chcą sobie zostawić ten Puchar Polski jako furtkę, gdyby do europejskich pucharów nie udało się awansować poprzez ligę. Pogoń już w zeszłym sezonie pokazała, że potrafi walczyć z najlepszymi, ale jakoś dziwnie wierzę w przełamanie Legii.

Do góry
#4137705 - 22/09/2010 19:50 Re: Ekstraklasa - sezon 2010/11 [Re: Radek_89]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

futbol #20 Flota Świnoujście - Jagiellonia Białystok 2 2.17 Pinnacle (4/10) - Jagiellonia broni trofeum, dzięki któremu miała możliwość pokazania się na europejskiej arenie. Rywalizację zaczyna od wyjazdu do Świnoujścia. Po ostatnim meczu z Arką z powodu kontuzji nie będzie mógł zagrać Marcin Burkhardt. Trener Michał Probierz da odpocząć kilku piłkarzom, ale skład awizowany przez oficjalną stronę Jagi i tak wygląda bardzo solidnie. Po wczorajszych meczach można wnioskować, że nie warto grać handicapów, ale widać także, że kluby z Ekstraklasy zdają sobie sprawę z trudów sezonu i za wszelką cenę chcą unikać dogrywek. Liczę, że i Jagiellonia nie zawiedzie i awansuje do 1/8 finału bez konieczności walki na dłuższym dystansie niż 90 minut.

Do góry
#4138202 - 23/09/2010 01:22 Re: Ekstraklasa - sezon 2010/11 [Re: Radek_89]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

futbol #16 Dolcan Ząbki - Wisła Kraków (HC 1,5:0) 2 2.15 Betgun (5/10) 0:1 -5
futbol #17 GKS Tychy - Lech Poznań (HC 1,5:0) 2 2.5 Betgun (4/10) 0:1 -4
futbol #18 Znicz Pruszków - Polonia Warszawa (HC 1,5:0) 2 2.7 Betgun (3/10) 0:1 -3
futbol #19 Pogoń Szczecin - Legia Warszawa 2 2.42 Pinnacle (7/10) 0:1 +9,94
futbol #20 Flota Świnoujście - Jagiellonia Białystok 2 2.17 Pinnacle (4/10) 0:1 +4,68

Nietrafione: 3

Postawione: 23
Wygrane: 25,62
Bilans: +2,62

Razem:

Trafione: 5
Nietrafione: 14

Postawione: 79
Wygrane: 47,452
Bilans: -31,548

Do góry
#4140808 - 25/09/2010 00:33 Re: Ekstraklasa - sezon 2010/11 [Re: Radek_89]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

futbol #21 Korona Kielce - Śląsk Wrocław (DNB) 2 3.0 Bet365 (4/10) - Po wyjazdowym zwycięstwie nad Polonią Warszawa i remisie w Krakowie z Wisłą Korona wraca do Kielc. Jeszcze przed sezonem dla Futbol.pl pisałem przewidywania dotyczące złocisto-krwistych i zwracałem uwagę na bardzo małe pole manewru Marcina Sasala w defensywie. A dziś zabraknie Nikoli Mijailovica oraz Kamila Kuzery. Jest za to Paweł Golański, który z Wisłą w 50. minucie "oddychał rękawami". Tutaj dopatruję się dużej szansy Śląska, bo o "niemożliwości gry w ataku jednym Andrzejem Niedzielanem" nie będę już powtarzał. We Wrocławiu doszło do trzęsienia ziemi, bo właśnie tak traktuję zwolnienie jakby nie patrzeć pewnego symbolu Śląska, Ryszarda Tarasiewicza. Wielu obserwatorów podkreśla, że wrocławianie grają zdecydowanie lepiej niż wskazywałby na to dorobek punktowy. Po raz kolejny liczę na przełamanie tej drużyny.

Do góry
#4140972 - 25/09/2010 02:23 Re: Ekstraklasa - sezon 2010/11 [Re: Radek_89]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

futbol #22 Legia Warszawa - Lech Poznań 1 2.9 Unibet (4/10) - Niewątpliwie hit 7. kolejki Ekstraklasy. Legia po raz pierwszy będzie miała okazję grać u siebie z drużyną, która powinna zagrać w miarę otwartą piłkę. A Legia, która wreszcie się przełamała, z takim rywalem może zagrać o niebo lepiej. Już wcześniej zauważyłem, że podopieczni Macieja Skorży grają bardzo ciekawy, ale jeszcze nie do końca poukładany futbol. Dlatego niełatwo było grać przeciwko drużynom, które nastawiały się głównie na defensywę. Na korzyść gospodarzy na pewno będzie działała też publiczność, która przed tygodniem w Lubinie dała znać piłkarzom, co sądzi o ich postawie. Lech wprawdzie ostatnio prezentuje się coraz lepiej, ale to będzie zupełnie inny mecz, nieporównywalny do poprzednich. Spodziewałem się takich kursów na to spotkanie i sądzę, że bukmacherzy trochę przeszarżowali z wiarą w Kolejorza.

Do góry
#4141483 - 25/09/2010 07:38 Re: Ekstraklasa - sezon 2010/11 [Re: Radek_89]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

futbol #23 Lechia Gdańsk - Górnik Zabrze (AH 0:0,5) 1 2.37 Pinnacle (3/10) - Na początek sobotnich zmagań w Ekstraklasie meczu w Gdańsku, do którego przyjeżdża póki co rewelacyjnie spisujący się beniaminek. Powiedziałbym, że zabrzanie na początku tego sezonu grają solidnie. Wygrywają to, co mają wygrać i w pełni wykorzystują bardzo dobry kalendarz. To spotkanie jest dla nich ostatnim przez arcytrudną serią - Jagiellonia, Wisła, Lech, Legia. Nie mogę jednak powiedzieć, by Górnik grał jakoś rewelacyjnie. A mecz z Lechią na pewno nie będzie należał do łatwych, ponieważ Lechia z tygodnia na tydzień prezentuje się coraz lepiej. Bardzo dobrze wyglądają sprowadzeni w trybie "last minute" Abdou Razack Traore i Bedi Buval. To z kolei sprawiło, że z działaczami postanowili pogodzić się kibice i przed tygodniem na stadion w Gdańsku wreszcie wrócił doping. Poza tym wiele wskazuje na to, że Lechia w końcu przestała być zespołem "obcego boiska" i zaczyna wykorzystywać atut faktu gry u siebie. Pozycja Górnika w tabeli jest nieco przesadzona i dopiero najbliższe tygodnie naprawdę zweryfikują siłę tej drużyny. Myślę, że w Gdańsku podopiecznych Adama Nawałki może czekać przykra niespodzianka.

Do góry
#4141885 - 25/09/2010 21:08 Re: Ekstraklasa - sezon 2010/11 [Re: Radek_89]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

futbol #24 Polonia Warszawa - Polonia Bytom - Gospodarze wygrają do zera? Tak 2.35 Bwin (5/10) - Spotkanie dwóch Polonii z dwoma zupełnie innymi celami. Ta warszawska chce walczyć o mistrzostwo Polski, podczas gdy bytomska zadowoli się spokojnym utrzymaniem. Podopieczni Jurija Szatałowa wygrali dwa ostatnie spotkania. Pisałem już, że jeśli chcą się utrzymać, to punkty muszą zdobywać właśnie na takich rywalach, jak Ruch Chorzów czy Zagłębie Lubin. Teraz kaliber rywala jest zupełnie inny. Józef Wojciechowski chce, by po zwolnieniu trenera Jose Marii Bakero jego zespół wrócił na czoło tabeli. Pomóc ma w tym Paweł Janas, który dowodził drużyną już podczas starcia pucharowego, wygranego w Pruszkowie ze Zniczem 1:0. Niby pasuje tutaj zakład na zwycięstwo Polonii z pokryciem handicapu, ale... No właśnie, Janas nawet gdy prowadził zdecydowanie dominujący w I lidze Widzew Łódź, często zadowalał się skromnymi zwycięstwami. Myślę, że póki co poloniści postawią na pragmatyzm, czyli przede wszystkim trzy punkty, a dopiero potem dodatkowo zadowolić prezesa kolejnymi bramkami. Jeżeli gospodarze chcą walczyć o tytuł, przy Konwiktorskiej nie mają mieć jakichkolwiek problemów z rywalem pokroju bytomian. Piłkarze Jurija Szatałowa to jednak zespół bardzo waleczny i napastnikom Polonii mogą sprawić problemy, aczkolwiek w ofensywie nie mają zbyt wielu argumentów, dlatego liczę na zwycięstwo Czarnych Koszul odniesione bez straty gola.

Do góry
#4141966 - 25/09/2010 21:56 Re: Ekstraklasa - sezon 2010/11 [Re: Radek_89]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

futbol #25 Cracovia Kraków - Arka Gdynia 1 2.25 Doxxbet (5/10) - Przed tygodniem Wisła, a teraz Cracovia otwiera swój stadion. O sytuacji Pasów pisać wiele nie trzeba - sześć meczów, sześć porażek, zero punktów. Tym razem presja jest wyjątkowa, związana z nowym obiektem. Przed rokiem GKS Bełchatów prowadzony przez Rafała Ulatowskiego też zaczął fatalnie, a później w pewnym momencie liczył się nawet w walce o mistrzostwo Polski. Myślę, że i tym razem zespół Ulatowskiego wreszcie zaskoczy, a nie ma ku temu lepszej okazji. Tym bardziej, że Arka Gdynia to rywal ze średniej półki, który wprawdzie przed tygodniem pokonał lidera ligi, Jagiellonię Białystok, ale już w zeszłym sezonie pokazywał, że po głośnych zwycięstwach miał problemy z przedłużeniem dobrej serii. Cracovia dysponuje naprawdę dobrymi piłkarzami i musi wreszcie zacząć zdobywać punkty. Stawiam, że dziś to się uda.

Do góry
#4143210 - 26/09/2010 08:20 Re: Ekstraklasa - sezon 2010/11 [Re: Radek_89]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

futbol #26 GKS Bełchatów - Wisła Kraków 2 2.5 Unibet (4/10) - Szczęście bełchatowian skończyło się w poprzedniej kolejce. Górnik pokazał GKS-owi miejsce w szeregu nawet nie samym wynikiem, ile zdecydowaną przewagą na boisku. Teraz piłkarze Macieja Bartoszka powinni powoli dążyć ku "swojej" strefie, czyli dolnej połowie tabeli. Wiślakom otwarcie połowy nowego stadionu niezbyt się udało, a teraz nadarza się doskonała okazja, by odskoczyć i od Legii, i od Lecha, a także wyprzedzić Polonię, czytaj: pomimo słabego początku zyskać przewagę nad najgroźniejszymi rywalami w walce o tytuł. Po raz kolejny powtórzę, że wiślacy naprawdę mają ogromny potencjał, zwłaszcza w ofensywie. Tak jak GKS miał szczęście grać ostatnio z rywalami bez formy, tak Biała Gwiazda miała na rozkładzie ekipy będące "na fali". Nadszedł już czas na zwrot akcji i zwycięstwo drużyny Roberta Maaskanta.

Do góry
#4143214 - 26/09/2010 08:40 Re: Ekstraklasa - sezon 2010/11 [Re: Radek_89]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

futbol #27 Jagiellonia Białystok - Zagłębie Lubin (HC 0:1) 1 2.9 Expekt (4/10) - Po niespodziewanej porażce w Gdyni Jagiellonia chce wrócić do normalności, czyli gry zarówno efektownej, jak i efektywnej. Myślę, że ostatnia porażka nie powinna jakoś specjalnie zaszkodzić Dumie Podlasia, szczególnie, że Białystok należy do najtrudniejszych terenów w Ekstraklasie. Pokonując Zagłębie, Jaga ma szansę utrzymać przewagę nad potentatami naszej ligi i odzyskać pozycję lidera, straconą w piątek na rzeczy kieleckiej Korony. Szansa jest tym większa, że do Białegostoku zawita obecnie jedna z najsłabszych drużyn Ekstraklasy. Nic dwa razy się nie zdarza i nie wierzę, by drugi tydzień z rzędu rywal podarował lubinianom trzy punkty. Bo chyba tak trzeba nazwać ostatnią wizytę Legii Warszawa na Dialog Arenie. W międzyczasie Miedzowi mieli jeszcze okazję porządnie się zmęczyć w pucharowym meczu z Widzewem, zakończonym dopiero po dogrywce. Wydaje mi się, że jedyna szansa gości to "zamurowanie" własnej bramki i czekanie na kontry, ale nawet w tej sytuacji ofensywny repertuar Jagiellonii jest na tyle duży, by zakończyć tą rywalizację zwycięsko.

Do góry
#4144344 - 27/09/2010 03:51 Re: Ekstraklasa - sezon 2010/11 [Re: Radek_89]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

futbol #21 Korona Kielce - Śląsk Wrocław (DNB) 2 3.0 Bet365 (4/10) 2:0 -4
futbol #22 Legia Warszawa - Lech Poznań 1 2.9 Unibet (4/10) 2:1 +7,6
futbol #23 Lechia Gdańsk - Górnik Zabrze (AH 0:0,5) 1 2.37 Pinnacle (3/10) 5:1 +4,11
futbol #24 Polonia Warszawa - Polonia Bytom - Gospodarze wygrają do zera? Tak 2.35 Bwin (5/10) 2:2 -5
futbol #25 Cracovia Kraków - Arka Gdynia 1 2.25 Doxxbet (5/10) 2:0 +6,25
futbol #26 GKS Bełchatów - Wisła Kraków 2 2.5 Unibet (4/10) 1:1 -4
futbol #27 Jagiellonia Białystok - Zagłębie Lubin (HC 0:1) 1 2.9 Expekt (4/10) 2:0 +7,6

Trafione: 4
Nietrafione: 3

Postawione: 29
Wygrane: 41,56
Bilans: +12,56

Razem:

Trafione: 9
Nietrafione: 17

Postawione: 108
Wygrane: 89,012
Bilans: -18,988

Do góry
#4149542 - 30/09/2010 23:42 Re: Ekstraklasa - sezon 2010/11 [Re: Radek_89]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

futbol #28 Polonia Bytom - Widzew Łódź 2 2.9 Pinnacle (4/10) - 8. kolejka Ekstraklasy wystartuje w Bytomiu. Polonia po fatalnym początku sezonu złapała drugi oddech i w trzech meczach zdobyła siedem punktów. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że dwa zwycięstwa zostały odniesione nad jednymi z najsłabszych drużyn w lidze, Zagłębiem Lubin i Ruchem Chorzów. Ostatnie sezony pokazują, że taka seria bytomian nie może trwać długo, a teraz przychodzi czas na starcie z bardzo solidnym Widzewem. Łodzianie najpierw rozbili Śląsk Wrocław, a przed tygodniem byli blisko wygranej z Ruchem, ale w ostatnim kwadransie zabrakło im koncentracji. Póki co Widzew udowadnia, że wyjazdy nie stanowią problemu, a z kim wygrywać, jeśli nie z Polonią Bytom? Czas na koniec dobrej serii podopiecznych Jurija Szatałowa. Poza tym, przydałoby się, żeby wreszcie wygrała drużyna grająca na wyjeździe, czego w Ekstraklasie nie uświadczyliśmy przez ostatnie dwie kolejki.

Do góry
#4149739 - 01/10/2010 00:56 Re: Ekstraklasa - sezon 2010/11 [Re: Radek_89]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

futbol #29 Wisła Kraków - Śląsk Wrocław X 4.4 Pinnacle (2/10) - Od kilku kolejek konsekwentnie stawiam na Wisłę, a ona konsekwentnie mnie zawodzi. Eksperci zaczynają już nawet doszukiwać się wewnętrznych konfliktów w zespole Białej Gwiazdy. Patrząc na grę tego zespołu, sądzę iż jest w tym ziarnko prawdy. Stąd może mało satysfakcjonujące ostatnio wyniki. Ale co w takim razie ma powiedzieć Śląsk, który notuje serię pięciu kolejnych, ligowych porażek? Zadowoleni nie byli wrocławscy działacze, którzy postanowili rozstać się z Ryszardem Tarasiewiczem. Przed tygodniem Śląsk prowadził jeszcze jego dotychczasowy asystent, ale teraz na ławce trenerskiej usiądzie już Nestor polskiej piłki, Orest Lenczyk. Na trybunach mecz przyjaźni, na boisku teoretycznie nie, bo obie drużyny bardzo potrzebują punktów. W mojej głowie rodzą się dwa pytania. Czy Wisła jest na tyle mocna, żeby ograć zdeterminowany Śląsk? Czy Śląsk jest na tyle mocny, żeby wygrać w Krakowie? Dwukrotnie odpowiedziałem "nie", więc stawiam na remis. Delikatnie, ale kurs kusi.

Do góry
#4153053 - 02/10/2010 05:39 Re: Ekstraklasa - sezon 2010/11 [Re: Radek_89]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

futbol #30 Arka Gdynia - Polonia Warszawa 2 2.6 Bwin (4/10) - Może i nie jest to do końca rozsądne, ale cały czas wierzę, że Polonia ma naprawdę bardzo duże możliwości. Może jeszcze nie na mistrzostwo Polski, ale na pewno na ścisłą, krajową czołówkę. I seria trzech ligowych meczów bez zwycięstwa na pewno się w tą wizję nie wpisuje. Debiut Pawła Janasa za sterami okrętu z Konwiktorskiej okazał się rozczarowaniem, bowiem Czarne Koszule na własnym obiekcie tylko zremisowały z Polonią Bytom. Wydaje się jednak, że póki co trener Janas ma względny, jak na standardy Józefa Wojciechowskiego, spokój i dostanie kilka tygodni na przekształcenie drużyny. Pierwsze efekty powinniśmy zobaczyć już w Gdyni. Liczę, że Polonia Janasa będzie nieco bardziej poukładana i wyważona niż ta Jose Marii Bakero. A właśnie z takimi drużynami Arce powinno grać się najtrudniej. Ostatnie mecze w Gdyni charakteryzują się głównie ostrą walką, długimi fragmentami wykraczającą poza pojęcie "twardej gry". I na tej sztucznej murawie jak na razie podopieczni Dariusza Pasieki spisują się nad wyraz dobrze. Tak dobrze, że nie zdążyli jeszcze zanotować porażki. Problem tej drużyny polega jednak na tym, że nie widać w niej innego sposobu na wygrywanie, a Polonia na pewno zdaje sobie sprawę z tego, jak będzie wyglądało to spotkanie. Ma jednocześnie w swoich szeregach kilku piłkarzy, którzy są w stanie jedną, indywidualną akcją przesądzić o losach meczu. Nie spodziewam się tu wielkiego futbolu. Oczekuję raczej piłkarskich szachów na wysokim poziomie agresji. Po ostatnich, nie najlepszych wynikach Polonia może i nie ma obowiązku zagrać tu pięknie, ale wygrać - jak najbardziej.

Do góry
#4153109 - 02/10/2010 06:12 Re: Ekstraklasa - sezon 2010/11 [Re: Radek_89]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

futbol #31 Zagłębie Lubin - Cracovia Kraków (AH 0:0) 2 2.54 Pinnacle (4/10) - Przed tygodniem Pasy wreszcie się przełamały. Piłkarsko nie wyglądało to jeszcze przesadnie dobrze, ale najważniejsze, że nastąpiło zakończenie fatalnej serii porażek. Teraz czas na pościg za resztą stawki. To jest właśnie cały problem Cracovii, która nie może sobie pozwolić na oddech. W każdym meczu musi grać o komplet punktów. Chwila słabości i strata do 14. miejsca znów się powiększy. I właśnie w takich meczach trzeba szukać zwycięstw. Zagłębie w Białymstoku po raz kolejny udowodniło, że w obecnym kształcie jest drużyną co najwyżej przeciętną i żeby wygrać, musi liczyć nie na swoją siłę, a na słabość rywali. Jagiellonii wystarczyło kilka minut dobrej gry, żeby strzelić dwa gola i odprawić Miedziowych z zerowym dorobkiem punktowym. Po części koncepcję stracił też chyba trener Marek Bajor, co w efekcie daje nam poważnego kandydata do spadku. Tak naprawdę trudno określić, czy kursy na to spotkanie mogłyby przedstawiać się inaczej, ale przy takiej propozycji bukmacherów grzechem byłoby nie "zaatakować" wygranej przyjezdnych.

Do góry
#4153126 - 02/10/2010 06:31 Re: Ekstraklasa - sezon 2010/11 [Re: Radek_89]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

futbol #32 Górnik Zabrze - Jagiellonia Białystok X 3.2 Pinnacle (3/10) - W Zabrzu dojdzie do starcia dwóch drużyn, które świetnie zaczęły sezon ligowych. Po siedmiu kolejkach Jagiellonia jest liderem, zaś Górnik plasuje się na 4. miejscu (po piątkowych meczach Wisła zepchnęła zabrzan o jeden stopień). Zaskakują przede wszystkim górnicy, ale już ostatnio pisałem, że dopiero teraz przychodzi dla nich prawdziwy test. W rundzie wstępnej piłkarze Adama Nawałki swój egzamin oblali na całego, przegrywając w Gdańsku aż 1:5. Czas na fazę właściwą, a dokładniej pierwszy jej etap. Nie chcę umniejszać osiągnięciom Jagiellonii, ale trzeba przyznać, że ich pozycja lidera w pewnym stopniu jest oparta o słaby start ligowych potentatów. Już przed tygodniem okazało się, że nawet przeciętni rywale sprawiają Jadze problemy. Na Zagłębie wystarczyło kilka minut, ale czy to wystarczy na Górnik? Moje poszukiwania remisu opierają się na tych samych dwóch pytaniach, które zadałem sobie w przypadku meczu Wisły ze Śląskiem. Dodatkowo, nie sposób nie zauważyć, że obie zainteresowane ekipy po siedmiu kolejkach zdecydowanie nie wyrabiają statystycznej, remisowej normy. Czas więc to "naprawić".

Do góry
#4153138 - 02/10/2010 07:08 Re: Ekstraklasa - sezon 2010/11 [Re: Radek_89]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

futbol #33 Legia Warszawa - Lechia Gdańsk (AH 0:1) 1 2.82 Pinnacle (4/10) - Rozumiem argumenty tych, którzy sądzą, że Legii nie należy oceniać zbyt optymistycznie pomimo zwycięstwa nad Lechem. Rozumiem, bo piłkarsko gracze Macieja Skorży mają jeszcze rezerwy, ale przed tygodniem zyskali coś ważniejszego - zyskali kolejną dawkę kredytu zaufania ze strony kibiców, a co za tym idzie - luz. Ten luz, który według mnie jest niezbędny do tego, żeby ten zespół "chodził" jak należy. Już wcześniej zapowiadałem, iż oczekuję, że Legia "zaskoczy" właśnie na mecz z Lechem, choć miałem na myśli wygrywanie przy nieco mniejszej pomocy rywala. Ale najważniejsze, że to zwycięstwo jest. Teraz na Łazienkowską przyjeżdża niby rywal niełatwy, ale powinien idealnie pasować Legii. Głównie dlatego, że Lechia gra otwartą, ofensywną piłkę. A do tej pory legioniści mieli problemy głównie dlatego, że ich rywale ustawiali się bardzo defensywnie. I właśnie takiej gry, może bez "bardzo", spodziewam się po gdańszczanach. Ale... Lechia tak grać za bardzo nie potrafi, a nawet jeśli będzie jej szło nieźle, to Legia ma to, o czym wspominałem - ten kredyt zaufania, ten luz, które pozwalają, by nie grać ze spętanymi nogami ze stresu przed reakcją kibiców. A to właśnie ten aspekt był wielką bolączką Wojskowych. Po ostatniej kolejce Legia nie zyskała na kształcie, ale zyskała wiele pod względem mentalnym. A dla tej drużyny to jest właśnie klucz do sukcesu.

Do góry
#4155144 - 03/10/2010 16:43 Re: Ekstraklasa - sezon 2010/11 [Re: Radek_89]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

futbol #34 GKS Bełchatów - Lech Poznań 2 2.65 Unibet (6/10) - Do Bełchatowa przyjeżdża Kolejorz, jeszcze w jakimś małym stopniu opromieniony zwycięstwem nad Red Bull Salzburg, ale przede wszystkim zdeterminowany, by dobrą formę przełożyć wreszcie na wygrane w lidze. A tych póki co za wiele nie ma, przez co Lech przed tym meczem znajduje się dopiero na 12. miejscu. Jacek Zieliński na pewno zdaje sobie sprawę z tego, że nawet jeśli jego zespół wygra dziś oraz w zaległym spotkaniu z Polonią, wdrapie się co najwyżej na 2. miejsce w lidze i będzie tracił aż pięć punktów do pierwszej Jagiellonii. To w najlepszym wypadku, ale i tak nie jest to wymarzona dla poznaniaków sytuacja. Bełchatów przed tygodniem trochę mnie zaskoczył, ale w piątek Wisła udowodniła, że wciąż jej trochę brakuje. To jest właśnie to, co na ten moment różni Wisłę i Legię od Jagiellonii i Lecha. Ten drugi duet ma zgrany zespół, bez wielkich rewolucji przed sezonem. Dlatego też jestem głęboko przekonany, że Lech bardzo szybko zacznie regularnie wygrywać, by jeszcze jesienią deptać po piętach liderowi. I już teraz spodziewam się zwycięstwa Kolejorza. Marcin Kikut słusznie zauważył, że margines błędu został już wyczerpany, a Bartosz Bosacki podkreśla, że choć Bełchatów to trudny teren, to tam akurat Lechowi gra się dobrze.

Do góry
#4175010 - 16/10/2010 02:05 Re: Ekstraklasa - sezon 2010/11 [Re: Radek_89]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

futbol #35 Widzew Łódź - Legia Warszawa (AH 0:0,5) 2 1.781 Pinnacle (8/10)

Do góry
#4177286 - 17/10/2010 01:02 Re: Ekstraklasa - sezon 2010/11 [Re: Radek_89]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

futbol #36 Lech Poznań - Zagłębie Lubin 1 1.52 Tobet (10/10)

Do góry
#4189461 - 23/10/2010 00:40 Re: Ekstraklasa - sezon 2010/11 [Re: Radek_89]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

futbol #37 Polonia Bytom - Śląsk Wrocław (DNB) 2 2.0 PaddyPower (8/10)

Do góry
#4190179 - 23/10/2010 05:33 Re: Ekstraklasa - sezon 2010/11 [Re: Radek_89]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

futbol #38 Polonia Warszawa - Cracovia Kraków 1 1.55 Betgun (8/10)
futbol #39 Wisła Kraków - Lechia Gdańsk 1 1.95 Unibet (6/10)
+ Zakład specjalny:
futbol #40 Elana Toruń - Tur Turek 1 1.65 Tobet (10/10)

Do góry
#4193397 - 25/10/2010 01:41 Re: Ekstraklasa - sezon 2010/11 [Re: Radek_89]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

futbol #28 Polonia Bytom - Widzew Łódź 2 2.9 Pinnacle (4/10) 2:2 -4
futbol #29 Wisła Kraków - Śląsk Wrocław X 4.4 Pinnacle (2/10) 0:0 +6,8
futbol #30 Arka Gdynia - Polonia Warszawa 2 2.6 Bwin (4/10) 0:0 -4
futbol #31 Zagłębie Lubin - Cracovia Kraków (AH 0:0) 2 2.54 Pinnacle (4/10) 0:0 0
futbol #32 Górnik Zabrze - Jagiellonia Białystok X 3.2 Pinnacle (3/10) 0:1 -3
futbol #33 Legia Warszawa - Lechia Gdańsk (AH 0:1) 1 2.82 Pinnacle (4/10) 0:3 -4
futbol #34 GKS Bełchatów - Lech Poznań 2 2.65 Unibet (6/10) 1:0 -6

Nietrafione: 5

Postawione: 27
Wygrane: 12,8
Bilans: -14,2

futbol #35 Widzew Łódź - Legia Warszawa (AH 0:0,5) 2 1.781 Pinnacle (8/10) 0:1 +6,248
futbol #36 Lech Poznań - Zagłębie Lubin 1 1.52 Tobet (10/10) 0:1 -10

Nietrafione: 1

Postawione: 18
Wygrane: 14,248
Bilans: -3,752

futbol #37 Polonia Bytom - Śląsk Wrocław (DNB) 2 2.0 PaddyPower (8/10) 0:0 0
futbol #38 Polonia Warszawa - Cracovia Kraków 1 1.55 Betgun (8/10) 3:0 +4,4
futbol #39 Wisła Kraków - Lechia Gdańsk 1 1.95 Unibet (6/10) 5:2 +5,7
futbol #40 Elana Toruń - Tur Turek 1 1.65 Tobet (10/10) 2:0 +6,5

Nietrafione: 0

Postawione: 32
Wygrane: 48,6
Bilans: +16,6

Razem:

Trafione: 14
Nietrafione: 23
Zwroty: 3

Postawione: 187
Wygrane: 164,66
Bilans: -22,34

Do góry
#4206070 - 31/10/2010 23:44 Re: Ekstraklasa - sezon 2010/11 [Re: Radek_89]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

futbol #41 Lech Poznań - Wisła Kraków (DNB) 1 1.65 Expekt (10/10)
futbol #42 Legia Warszawa - Górnik Zabrze 1 1.68 Tobet (8/10)

Do góry
#4206665 - 01/11/2010 02:26 Re: Ekstraklasa - sezon 2010/11 [Re: Radek_89]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

futbol #41 Lech Poznań - Wisła Kraków (DNB) 1 1.65 Expekt (10/10) 4:1 +6,5
futbol #42 Legia Warszawa - Górnik Zabrze 1 1.68 Tobet (8/10) 2:1 +5,44

Nietrafione: 0

Postawione: 18
Wygrane: 29,94
Bilans: +11,94

Razem:

Trafione: 16
Nietrafione: 23

Postawione: 205
Wygrane: 194,6
Bilans: -10,4

Do góry
#4215194 - 06/11/2010 01:19 Re: Ekstraklasa - sezon 2010/11 [Re: Radek_89]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

futbol #43 Zagłębie Lubin - Widzew Łódź (DNB) 1 1.84 Betsafe (6/10)

Do góry
#4216365 - 06/11/2010 17:51 Re: Ekstraklasa - sezon 2010/11 [Re: Radek_89]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

futbol #44 Legia Warszawa - Jagiellonia Białystok (AH 0:0) 1 1.613 Pinnacle (7/10)
futbol #45 GKS Bełchatów - Śląsk Wrocław (AH 0:0,5) 2 1.909 Pinnacle (7/10)
+ Zakład specjalny:
futbol #46 Elana Toruń - Górnik Wałbrzych 1 1.75 Tobet (10/10)

Do góry
#4220373 - 08/11/2010 06:26 Re: Ekstraklasa - sezon 2010/11 [Re: Radek_89]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

futbol #43 Zagłębie Lubin - Widzew Łódź (DNB) 1 1.84 Betsafe (6/10) 1:0 +5,04
futbol #44 Legia Warszawa - Jagiellonia Białystok (AH 0:0) 1 1.613 Pinnacle (7/10) 2:0 +4,291
futbol #45 GKS Bełchatów - Śląsk Wrocław (AH 0:0,5) 2 1.909 Pinnacle (7/10) 0:1 +6,363
futbol #46 Elana Toruń - Górnik Wałbrzych 1 1.75 Tobet (10/10) 2:2 -10

Postawione: 30
Wygrane: 35,694
Bilans: +5,694

Razem:

Trafione: 19
Nietrafione: 24

Postawione: 235
Wygrane: 230,294
Bilans: -4,706

Do góry
#4222196 - 09/11/2010 18:54 Re: Ekstraklasa - sezon 2010/11 [Re: Radek_89]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

futbol #47 Lech Poznań - Polonia Warszawa 1 2.0 Betgun (6/10)

Do góry
#4229647 - 13/11/2010 02:35 Re: Ekstraklasa - sezon 2010/11 [Re: Radek_89]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

futbol #47 Lech Poznań - Polonia Warszawa 1 2.0 Betgun (6/10) 2:2 -6

Trafione: 0

Postawione: 6
Wygrane: 0
Bilans: -6

Razem:

Trafione: 19
Nietrafione: 25

Postawione: 241
Wygrane: 230,294
Bilans: -10,706

Do góry
#4229665 - 13/11/2010 02:38 Re: Ekstraklasa - sezon 2010/11 [Re: Radek_89]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

futbol #48 Wisła Kraków - Legia Warszawa (AH 0:0,5) 2 1.775 Bet365 (8/10)
futbol #49 Widzew Łódź - Cracovia Kraków (AH 0:0,5) 2 2.17 Pinnacle (6/10)

Do góry
#4245753 - 20/11/2010 23:14 Re: Ekstraklasa - sezon 2010/11 [Re: Radek_89]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

futbol #50 Lech Poznań - Polonia Bytom (AH 0:1,5) 1 2.31 Pinnacle (8/10)

Do góry
#4486980 - 26/02/2011 01:50 Re: Ekstraklasa - sezon 2010/11 [Re: Radek_89]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

futbol #51 Arka Gdynia - Wisła Kraków 2 2.15 Betgun (6/10)
futbol #52 Cracovia - Legia Warszawa 2 2.1 Betgun (6/10)

Do góry
#4489534 - 27/02/2011 00:15 Re: Ekstraklasa - sezon 2010/11 [Re: Radek_89]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

futbol #53 Zagłębie Lubin - Korona Kielce over 2,5 2.38 Pinnacle (5/10)

Do góry
#4490803 - 27/02/2011 16:51 Re: Ekstraklasa - sezon 2010/11 [Re: Radek_89]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

futbol #54 Polonia Warszawa - Górnik Zabrze (AH 0:1,5) 1 2.69 Pinnacle (7/10)
futbol #55 Lech Poznań - Widzew Łódź (AH 0:1,5) 1 2.98 Pinnacle (7/10)

Do góry
#4499028 - 02/03/2011 15:35 Re: Ekstraklasa - sezon 2010/11 [Re: Radek_89]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

futbol #56 Polonia Warszawa - Lech Poznań under 1,5 2.95 Betgun (4/10)

Do góry
Strona 1 z 3 1 2 3 >

Moderator:  rafal08