C.Ronaldo (fajnie, że poza grą w Realu masz czas na zaglądanie tutaj do Nas na forum, no i nie wiedziałem, ze tak dobrze znasz j.polski) dobrze napisał. Są różni duszpasterze i takiego dobrego naprawdę trudno spotkać. Więc tutaj nie można uogólniać. Wiele osób tutaj myli pojęcie wiary z instytucją kościoła i jego zgodności z tym co jest napisane w Piśmie Świętym. Niech się wypowiadają może Ci, którzy je przeczytali, a nie banda półgłówków, którym media sprały mózg. Ja gorąco polecam wszystkim obejrzeć film "Wiara Czyni Czuba", naprawdę daje do myślenia. Po jego obejrzeniu wszyscy ludzie z mojego otoczenia zaczęli się zastanawiać po co chodzą do kościoła. W sumie chodzą dalej, ale teraz (tak samo i ja) bardziej słuchają tego co ksiądz mówi. Nie jest to już takie, idę bo trzeba iść. Minusem tego jest tylko to, że te kazania, które odprawia przynajmniej mój proboszcz tylko utwierdzają mnie w przekonaniu, że Bill Maher (główny bohater w/w filmu) rzeczywiście ma rację. Ale to już niech każdy sam stwierdzi po obejrzeniu. Enjoy!
ja przeczytałem pismo swiete kilka razy wiec moge sie wypowiadac
ogolnie religia sluzy do zjednoczenia ludzi pod tym samym znakiem, w sredniowieczu papiez po prostu byl wladca ktory podporzadkowal sobie innych wladcow i tyle (polecam Rodzine Borgiow). religia ma dodatkowy plus ze jeszcze straszy pieklem, bo jezeli chodzi o nagrode raju, to po co religia? samemu mozna zyc wedlug norm moralnych bez dekalogu
zreszta obecna religia katolicka zastapila wczesniejsze religie "poganskie", kult slonca, dawnych bogow. Nawet daty swiat zostaly sciagniete z dawnych swiat poganskich, a narodziny JCH zbiegaja sie z dniem oddawani czci bogu slonce (polecam Zeit Geist).
a kosciol? kosciol to tylko instytucja, prywatny folwark firma, przelduzenie srednioweiecza, ktore musi na siebie zarabiac i chce sprawowac takze wladze polityczna
wiec po co kosciol? po to zeby czlowiek czul wspolnote i wiedzial co ma robic, czlowiek juz taki jest, a przynajmniej wiekszosc ze lubi miec narzucone co ma robic.
no chyba ze ktos z was mysli ze pojdzie do raju, a wszyscy inni na swiecie do piekla (islam, konfucjusze, ateisci, baptyscie, luteranie.....)
no ale wtedy zastanowcie sie czy jestescie katolikami? uzywacie durexow? przyjmujecie komunie na czas? spowiadacie sie szczerze? placicie dziesiecine? zgadzacie sie z pogladami na temat aborcji, zwiazkow partnerskich? NIE? to nie jestescie dobrymi katolikami -> WELCOME TO HELL