#5093922 - 14/12/201119:59Re: Ciekawe/warte uwagi [11]
[Re: andegawen]
kazow
Carpal Tunnel
Meldunek: 18/11/2004
Originally Posted By: andegawen
1. Czy ludzmi dobrymi moga byc wylacznie katolicy? 2. Czy ludzmi dobrymi i katolikami moga byc wylacznie osoby glosujace na Jaroslawa Kaczynskiego w wyborach prezydenckich i Prawo i Srpawiedliwosc w parlamentarnych/samorzadowych/do parlamentu europejskiego?
zapomniales dopisac do pkt 2 tez "patriotami" czlowiek az cchcialby isc na obchody 11 lsitopada czy 13 grudnia, ale jak pojdziesz to oznacza ze jestes z druzyny Jarosawa Polske Zbaw K.
straszne ze jedna partia zawlaszczyla sobie prawo do tych wartosci w Polsce
Po co takie głupoty wklejasz. Moda na antyreligię ?
Dla kazdego glupota to co innego, a gosc bardzo fajne przyklady podaje i mimo, ze calosc troche wulgarna, to jest przezabawny. Moda na antyreligie- w ogole lol W obecnych czasach jak cos sie zmienia w kontrowersyjnych kwestiach tak jak w przypadku religii i coraz mniejszej ilosci ludzi wierzacych i praktykujacych, to reszta obstajaca przy swoich pogladachnazywa to moda- idiotyzm ;]
ile tutaj nienawiści do kościoła i księży można wyczytać w tych kilku postach.....
@Self-Confident - człowieku, znajdzie się jeden na kilku tysiecy księży z którym jest coś nie tak i od razu jest to rozdmuchane w mediach. To są bardzo rzadkie przypadki o których ty piszesz. Czemu nie wspomnisz o siostrach zakonnych prowadzących hospicja o misjonarzach w na wszystkich kontynentach świata, którzy poświęcają swoje życie dla innych. Przy kościołach prowadzone są stołówki, dla ubogich i bezdomnych. To kościół mobilizuje ludzi do pomocy innym, do odnowy takich cnot jak: miłość, solidarność, nadzieja. Zastanawia mnie skąd u Ciebie tyle jadu, co Ci ten kościół zrobił że tak na niego plujesz....
@C.Ronaldo - wszędzie zdarzają sie czarne owce, jednak nie można generalizować. Czemu wy sie powołujecie na pojedyńcze przypadki, kreowane przez antyklerykalne media(a propos, nie zboczence tylko zboczency jak juz)
@kazow - nie popadajmy ze skrajności w skrajność. Ciesze sie że przeczytałeś Biblie tyle razy, dobrze by było jakbyś ją jeszcze zrozumiał To że ktoś jest wyznawcą innej religii niż chrześcijaństwo, wcale nie oznacza że nie pójdzie do "nieba".
#5094090 - 14/12/201122:03Re: Ciekawe/warte uwagi [11]
[Re: Piostar]
kazow
Carpal Tunnel
@Pedzacy
uwierz mi wiele razy mi ja wykładali i to Ci właciwi księza
a co do zrozumienia, według Twojego wyznania, osoby które nie sa ochrzczone nie moga być zbawione, widziałes żeby muzułmanie sie masowo chrzcili?
btw... jak zawsze ten sam argument, nasza wiara jest cudowna, kazow za glupi zeby ja zrozumiec, to tak zwana chrzescijanska pokora sie objawila w koledze
ja nei mam nienawisci, stosunek obojetny, ale wolalbym zeby jasno to orkeslic, kosciol to firma nastawiona na zysk i wladze, grajaca na uczuciach ludzkich, tyle
a co do siostr zakonnych na wszystkich kontynentach, to chwala im za prace, ale chyba nie myslisz ze ich "wiara" jest oparta an takich samych doggamatach jak "wiara" w Polsce? po prostu zaleznie od realiow, kultury, spoleczenstwa, kosciol przystosowuje swoje zasady, zeby jednak udalo sie kilku "nawrocic"
komik zrobił skecz i z miejsca filozoficzne rozprawy... gratuluję dystansu do życia. ktoś chce uczestniczyć w imprezie na której gra DJ Benedykt - ma prawo, niech się dobrze bawi. kto nie wchodzi do klubu - też ma prawo. że czasem za głośno gra muzyka, no cóż.
#5095907 - 15/12/201115:49Re: Ciekawe/warte uwagi [11]
[Re: Llama]
kazow
Carpal Tunnel
Originally Posted By: Llama
komik zrobił skecz i z miejsca filozoficzne rozprawy... gratuluję dystansu do życia. ktoś chce uczestniczyć w imprezie na której gra DJ Benedykt - ma prawo, niech się dobrze bawi. kto nie wchodzi do klubu - też ma prawo. że czasem za głośno gra muzyka, no cóż.
Llama ale w jego skeczu jest jednak prawdziwe przeslanie, nie wiem czy ktos z was skusil sie obejrzec czesc 2 dostepna na youtube. jestam dobry motyw z lesbijkami, muslimami i katolikami , a w skrocie - hipokryzja.
akurat z ta pedofilia to jest mit - mitem jest nie tyle brak jej wystepowania , co skala zjawiska, ktorej odsetek jest podobna jak w spoleczenstwie poza tym religia katolicka jest najbardziej zyciowa i sensowna [ nie zakazuje seksu, rowniez przedmalzenskiego, zakazuje jedynie zdradzaniu, czyli cudzolozenia; jedzenia miesa, czy picia alkoholu] zauwazcie ze ci amerykanski komicy maja polew... NIE Z KATOLIKOW, tylko z kreacjonistow wierzacych , ze ziemia ma 5 000 lat. Katolicyzm uznaje prawdy naukowe. wszystkie religie to tylko jakies blizsze lub dalsze wyobrazenie boga
ja tam stoje za kazowem i innymi, polecam rowniez ZeitGeist... ogolnie bardzo ciekawi mnie jak to sie robi, ze tak latwo spoleczenstwo łyka roznorakie bajeczki i tym pdoobne, przeciez to jest przerazajace
jeszcze mi sie przypomnialo, obejrzalem film "Wiara czyni czuba", super sprawa, najbardziej rozsmieszyl mnie fragment jak koles sie pytal katolikow o to jakim cudem Jonasz przezyl 3 dni wewnatrz wieloryba, a odpowiedz brzmiala "to nie byl wieloryb, tylko duza ryba"... a to wszystko wyjasnia, jak duza ryba to ok
@kazow zgadzam sie, w Biblii znajdziemy słowa o tym że kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony, ale również jest tam mowa o tym że na na końcu świata na wszystkich ludzi czeka Sąd Ostateczny, i tam będą oni osądzeni, tam sie zadecyduje czy czeka ich życie wieczne czy wieczne potępienie.
i tak na końcu, nie dopowiadaj mi słów w których twierdze ze jesteś głupi, bo jesteś pewnie osobą o wiele bardziej mądrzejszą ode mnie
kazow ogolnie to tak wspominales o Zeitgeiscie i ciekawi mnie czy poszedles dalej czy nie
o ile ZG pozwala na przemyslenia w rodzaju "o kurwa, faktycznie cos tutaj jest nie tak, niezly walek, jestesmy frajerami jakich mało" to np materiał "Kynematica" idzie dalej, swietny film i polecam go kazdemu, bez wzgledu na religie, przekonania i inne falszywe brednie, pozwala spojrzec z boku na to wszystko co sie dzieje, ZG tez pokazuje to wszystko z boku i daje do myslenia, ale Kynematica idze dalej i pozwala na wieksze przemyslenia
ogladales? jesli tak to wypowiedz sie
polecam ksiazki Sissona Colina, ktore juz w ogole ida dalej i sa "kontynuacja" tak jakby Kynematicy: 1) Wewnetrzne przebudzenie 2) Podróz w głab siebie
odosnie katolikow, to jeszcze wkleje ciekawe cytaty pewnego jegomoscia, zadnego uczonego itp, zwykly czlowiek wypowiadajacy sie na innym forum:
"Cieszę się, że ludzie zauważają takie niezgodności nauki kościoła katolickiego z Biblią, ponieważ dla mnie to Biblia - wiedza w niej zawarta, jest fundamentem wiary a nie filozofia chrześcijańska z jej dogmatyzmem i pogańskimi naleciałościami, która w zasadzie odstrasza ludzi od Pisma Świętego.
Takich nauk kościoła niezgodnych z Pismem Świętym jest mnóstwo ale czy to znaczy, że mam przestać wierzyć Biblii?
Nie! Trzeba przestać wierzyć w instytucję, która nie uczy prawdy z Biblii, która przez wieki tę prawdę ukrywała przed ludźmi (paliła osoby na stosie za próbę np. tłumaczenia Biblii na język ojczysty) aby nie wyszło na jaw, że nie postępuje wg. tej prawdy (wojny kościoła, krucjaty, błogosławienie wojsk idących na wojnę, mieszanie się w politykę, wzbogacanie się koszem biednych choć Jezus rzekł: "Po tym wszyscy poznają, że jesteście moimi uczniami, jeśli będzie wśród was miłość”. (Jana 13:35), jego uczniowie mieli nie być częścią świata (Jana 15:18,19) i stosować się do słów Mistrza: "Darmo otrzymaliście, darmo dawajcie. Nie starajcie się o złoto ani srebro, ani miedź do swych trzosów, ani o torbę na drogę, ani o dwie szaty spodnie, ani o sandały, ani o laskę; bo godzien jest pracownik swego pokarmu." (Mateusza 10:8-10).)"
"Z ust katolika ciężko to usłyszeć ponieważ takie wypowiedzi jak moja podważają cały katolicyzm. Kościół katolicki opiera się na swoich dogmatach, które w dużej części nie zgadzają się z Biblią, stąd też różnica między chrześcijanami z I, II w n.e. a późniejszym chrześcijaństwem powszechnym, które te dogmaty katolickie przyjęło. Ponieważ odrzucam całą naukę pozabiblijną, filozofię chrześcijańską oraz interpretacje Biblii tworzone od III w (a sprzeczne z wcześniejszymi) nie można powiedzieć, że jestem katolikiem. Jeśli się porównuje żucie, nauki pierwszych chrześcijan z tym co powstało za i po Konstantynie widać wyraźnie, że kościół katolicki jest odstępstwem w stosunku do pierwotnego chrystianizmu."
moze nie jest to do konca z moimi przemysleniami na temat Boga, wiary itp, ale koles jest na dobrej drodze, ja osoboscie "wiare" w instytucje kosciola itp stracilem jakies 3-4 lata temu i az zal mi patrzec na te wszystkie owieczki, ktore jak jeden maz stawiaja sie co niedziele na "odprawe" itp, ale to temat na dluzsza dyskusje i nie zamierzam przekonywac jakis fanatykow i tym podobnych stworzen
polecam obejrzenie ZG + Kynematici oraz przeczytanie chociaz jednej z ksiazek Colina, przy odrobinie obiektywizmu i samokrytyki, taka osoba jest w stanie przynzac sie do bledu, w ktorym tkwi i boi sie z niego wyjsc