Strona 1 z 2 1 2 >
Opcje tematu
#5259946 - 13/03/2012 08:26 Zamiana prawa jazdy w UK?
Conrad Offline
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"

Meldunek: 14/11/2000
Pytanie do tych co wyjechali do UK, jak wygląda proces wymiany prawa jazdy na angielskie? Bezproblemowo, długo się czeka?

Co robią jeśli ktoś ma prawko "bezterminowe" bo ponoć jest to nasz rodzimy wymysł? smile Prawko raptem staje się "terminowe" z jakąś datą? Co wtedy jak wrócicie do kraju, już nie będzie można wrócić do prawka "bezterminowego"? cool

Do góry
Bonus: Unibet
#5260148 - 13/03/2012 14:55 Re: Zamiana prawa jazdy w UK? [Re: Conrad]
Baqu Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 28/09/2004
wszystko masz na polskich forach opisane + to co gov and wrzucił

http://www.direct.gov.uk/en/Motoring/DriverLicensing/DrivingInGbOnAForeignLicence/index.htm

http://www.direct.gov.uk/en/Motoring/DriverLicensing/DrivingInGbOnAForeignLicence/DG_4022562

- - - -

ogolnie nie zmienia się prawka na UK jeżeli nie musisz, bo tutaj jest terminowe, wiec po co sobie przysparzać dodatkowych kosztów ?
z tym, ze niby będąc rezydendtem musisz juz to zrobic, ale wiekszosc polaków to po prostu olewa... ( co za naród ;D ).

" Co wtedy jak wrócicie do kraju, już nie będzie można wrócić do prawka "bezterminowego"?"

nie mam pojęcia, ale nie wiem czy się znalazł taki inteligent, który będzie ciągle płacił za wymianę prawka to tu to tam smile

Do góry
#5260239 - 13/03/2012 17:04 Re: Zamiana prawa jazdy w UK? [Re: Baqu]
Conrad Offline

Originally Posted By: Baqu
nie mam pojęcia, ale nie wiem czy się znalazł taki inteligent, który będzie ciągle płacił za wymianę prawka to tu to tam smile

To znaczy jak wymienisz to już polskiego nie masz, tak więc płacisz tylko tam. Później możesz oczywiście wymienić z powrotem jak wrócisz do kraju. Pytanie tylko czy nadal będzie "beztermin" czy po powrocie będą wpisywać daty z angielskiej wersji... wink

Do góry
#5260602 - 13/03/2012 21:52 Re: Zamiana prawa jazdy w UK? [Re: Conrad]
byku32 Offline
enthusiast

Meldunek: 14/02/2012
Ale jesli nawet placi sie za wymiane to sie placi tylko raz bo potem kazda kolejna wymiana prawa jazdy ew UK (chocby z powodu zmiany adresu) jest darmowa.
Jesli jedziesz na mniej niz pol roku do UK to nawet nie ma po co wymieniac, zalezy tez czy swoim autem bedziesz sie poruszal czy kupisz na wyspach dopiero
Prawko bezterminowe to polski wymysl.
Staje sie terminowe
Czeka sie niedlugo ogolnie urzad jest sprawny przynajmniej byl 5 lat temu
Po powrocie do kraju oczywiscie powrot do bezterminowego bo sa w Polsce inne niz bezterminowe?

Do góry
#5260638 - 13/03/2012 22:10 Re: Zamiana prawa jazdy w UK? [Re: byku32]
Baqu Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: byku32
Ale jesli nawet placi sie za wymiane to sie placi tylko raz bo potem kazda kolejna wymiana prawa jazdy ew UK (chocby z powodu zmiany adresu) jest darmowa.
Jesli jedziesz na mniej niz pol roku do UK to nawet nie ma po co wymieniac, zalezy tez czy swoim autem bedziesz sie poruszal czy kupisz na wyspach dopiero
Prawko bezterminowe to polski wymysl.
Staje sie terminowe
Czeka sie niedlugo ogolnie urzad jest sprawny przynajmniej byl 5 lat temu
Po powrocie do kraju oczywiscie powrot do bezterminowego bo sa w Polsce inne niz bezterminowe?

nie wprowadzaj ludzi w błąd.

Cytat:
When applying to change your name or address on your driving licence, if you have lost your paper licence or any or both parts of your photocard licence, and or wish to renew your photo, the fee is £20.

nie płacisz jedynie jeżeli masz powyżej 70 lat lub z powodów medycznych.

pozdr,

Do góry
#5260755 - 13/03/2012 23:28 Re: Zamiana prawa jazdy w UK? [Re: Conrad]
byku32 Offline
enthusiast

No to ostatnio wprowadzili opłatę za wymianę prawa jazdy ponzmianie adresu zamieszkania widocznie budżet ciasny i na każdym kroku chcą zarobić. Za moich czasów wymieniać za free po zmianie adresu można było do bólu

Do góry
#5261162 - 14/03/2012 02:08 Re: Zamiana prawa jazdy w UK? [Re: Baqu]
slav007o Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 10/12/2001
Originally Posted By: byku32

nie wprowadzaj ludzi w błąd.

Cytat:
When applying to change your name or address on your driving licence, if you have lost your paper licence or any or both parts of your photocard licence, and or wish to renew your photo, the fee is £20.

nie płacisz jedynie jeżeli masz powyżej 70 lat lub z powodów medycznych.

pozdr,

Baqu Nie wprowadzaj ludzi w błąd laugh Wiem, że każdy wie najlepiej, ale może lepiej jak zabiorę głos, jako, że mam trochę w tych sprawach doświadczenia, będąc instruktorem z uprawnieniami z Anglii.

Najpierw proponowałbym przeczytać jeszcze raz całe to zdanie po angielsku, jest wyraźnie napisane, że Aplikując o zmianę imienia lub adresu w przypadku zagubienia starej wersji prawo jazdy lub jednej z części z nowego typu prawo jazdy lub chcąc odnowić swą fotografię na dokumencie opłata wynosi 20 Funtów

Natomiast wyraźnie na stronie rządowej jest napisane, że

Change your name or address on your driving licence

Change my name or address on my driving licence Free

więc nie do końca rozumiem po co ta napinka.

Wracając natomiast do pytania Conrada.

- termin oczekiwania na prawo jazdy przy wymianie to maksymalnie 3 tygodnie (jak dla mnie to w miarę bezproblemowo i szybko)
- prawo jazdy w Anglii jest ważne do siedemdziesiątego roku życia, natomiast wskazana jest wymiana prawka raz na 10 lat ze względu na zdjęcie, przypomnienia o tym wysyłane są przez DVLA
- po powroce do Polski powinieneś na nowo wrócić do bezterminowości dokumentu

Mam nadzieję, że to pomoże.

Pozdrawiam,

SLAV

Do góry
#5266873 - 16/03/2012 21:26 Re: Zamiana prawa jazdy w UK? [Re: slav007o]
Baqu Offline
Carpal Tunnel

?

przecież sam się do tego własnie odniosłem, więc skąd ":D" ?

więc skąd ta Twoja napinka ?

Do góry
#5267132 - 17/03/2012 00:09 Re: Zamiana prawa jazdy w UK? [Re: Conrad]
byku32 Offline
enthusiast

Sprawdzilem
na bank wymiana prawa jazdy z powodu zmiany adresu jest darmowa jesli wyslemy stary dokument i od zawsze tak bylo i jest.
Jesli stary jest zgubiony to oczywiście sie buli i stad cale nieporozumienie

Do góry
#5268245 - 17/03/2012 15:26 Re: Zamiana prawa jazdy w UK? [Re: Baqu]
slav007o Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 10/12/2001
?

A przeczytałeś dokładnie mojego posta? Chodzi o złą interpretację tekstu czytanego. To co powiedziałeś na temat tego samego prawa które przeczytałeś nie jest zgodne z prawdą. Twierdziłeś, że darmowa wymiana jest tylko dla osób starszych, jest to natomiast nieprawda, w dodatku zarzuciłeś byku32, że wprowadza ludzi w błąd, kiedy to Ty byłeś osobą wprowadzającą w obieg błędne informacje.

Nie lubię gdy ktoś komuś zwraca uwagę ewidentnie nie mając racji, tylko to chciałem podkreślić, napinać się nie lubię.

Pozdrawiam,

SLAV

Do góry
#5268303 - 17/03/2012 16:36 Re: Zamiana prawa jazdy w UK? [Re: Conrad]
byku32 Offline
enthusiast

Tutaj sie czesto zmienia adresy zamieszkania, duzo mieszkan czy pokojow jest wynajmowanych i jak by przyszlo placic za wymiane prawa jazdy to by zamieszki w Londynie byly i rzad wyladowal ale na wyspie Jersey czy jakiejs innej mogl sobie porzadzic.
Generalnie urzedy i wladza tutaj jest dla ludzi a nie ludzie jak piate kolo u wozu urzednikom. Wymiana prawa jazdy jest oczywiscie za darmo i placi sie jesli zgubilismy stary egzemplarz.

Czy w Polsce jest adres zamieszkania na prawie jazdy teraz? Zgaduje ze za wymiane prawka sie placi?

Do góry
#5268423 - 17/03/2012 18:17 Re: Zamiana prawa jazdy w UK? [Re: slav007o]
Baqu Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: slav007o
?

A przeczytałeś dokładnie mojego posta? Chodzi o złą interpretację tekstu czytanego. To co powiedziałeś na temat tego samego prawa które przeczytałeś nie jest zgodne z prawdą. Twierdziłeś, że darmowa wymiana jest tylko dla osób starszych, jest to natomiast nieprawda, w dodatku zarzuciłeś byku32, że wprowadza ludzi w błąd, kiedy to Ty byłeś osobą wprowadzającą w obieg błędne informacje.

Nie lubię gdy ktoś komuś zwraca uwagę ewidentnie nie mając racji, tylko to chciałem podkreślić, napinać się nie lubię.

Pozdrawiam,

SLAV

przecież masz wyraźnie napisane:

"When applying to change your name or address on your driving licence" a później the fee is 20F

pozdr,

Do góry
#5268522 - 17/03/2012 19:28 Re: Zamiana prawa jazdy w UK? [Re: Baqu]
Conrad Offline

Pomijam to czy się płaci za wymianę, bo szczerze powinno się.

Trzeba jakiś czas tam być aby wymienić prawko na lokalne, czy od razu po przyjeździe można nawet na tymczasowy adres?

Do góry
#5268583 - 17/03/2012 20:00 Re: Zamiana prawa jazdy w UK? [Re: Conrad]
byku32 Offline
enthusiast

Od razu mozna nawet zachecaja do tego. Latwiej wyegzekwowac wtedy mandaty czy punkty. Ograniczenie jesli jest to maksymalne czyli jest obowiazek do jakiegos okresu po przybyciu zaaplikowac o wymiane.

Do góry
#5268592 - 17/03/2012 20:04 Re: Zamiana prawa jazdy w UK? [Re: Conrad]
byku32 Offline
enthusiast

Originally Posted By: Conrad

Zeby juz zamknac kwestie NIE PLACI SIE za wymiane prawa jazdy chocby to sie robilo i dziesiatki razy w wypadku zmiany adresu. Placi sie tylko w wypadku wymiany prawa polskiego na angielskie i jesli zgubilo sie stary dokument.

Do góry
#5269039 - 18/03/2012 00:12 Re: Zamiana prawa jazdy w UK? [Re: Conrad]
mini-cab_driver Offline
a.k.a. "croydoncabman"

Meldunek: 16/07/2002

Trzeba jakiś czas tam być aby wymienić prawko na lokalne, czy od razu po przyjeździe można nawet na tymczasowy adres?

co masz przez to na mysli?

Do góry
#5269301 - 18/03/2012 01:52 Re: Zamiana prawa jazdy w UK? [Re: Conrad]
Ezquerro Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 28/11/2002
Ja wymieniałem 5 lat temu, poszedłem wtedy do lokalnego dvla wypełniłem wniosek, oddałem polskie prawko, zapłacilem 50F i czekałem na list z nowym, nie pamiętam jak długo.
też miałem polskie bezterminowe, a na angielskim jest do czasu kiedy wybije mi 70ka.

Do góry
#5269595 - 18/03/2012 05:00 Re: Zamiana prawa jazdy w UK? [Re: Ezquerro]
Baqu Offline
Carpal Tunnel

tu macie sporo pytań i odpowiedzi:

http://prawojazdywuk.com/

Do góry
#5269691 - 18/03/2012 08:40 Re: Zamiana prawa jazdy w UK? [Re: mini-cab_driver]
Conrad Offline

Originally Posted By: mini-cab_driver

co masz przez to na mysli?

Np. przez pierwszy miesiąc ktoś mieszka u znajomego, w hotelu, czy na kilka tygodni tylko coś wynajmie?

Do góry
#5269709 - 18/03/2012 13:25 Re: Zamiana prawa jazdy w UK? [Re: Conrad]
byku32 Offline
enthusiast

Tu jest luz w sprawie adresow, prszysla Ci dokument tam gdzie tylko wpiszesz adres w aplikacji. smile
Nie ma takich rzeczy jak zameldowanie, czy tymczasowe zamieszkanie. Podajesz adres i juz. Nikt sie nie przyczepi czy nie sprawdzi nawet ze to akurat hotel. W hotelu mozna mieszkac i cale zycie teoretycznie, bo niby kto moze zabronic tego.
Poczta i urzedy sa sprawne, pomijam sprawy beneficiarzy czekajacych na mieszkania, zapomogi i inne patologie - ich troszke zlewaja.
Co mi sie podoba w tym kraju i obecnej polityce ze juz kazdy Ci powie ze nie oplaca sie brac zasilku, zapomogi, benefitow czy innego dziadostwa typu zrob dzieci kasa za darmo, tylko o niebo lepiej wziac sie do roboty - jeszcze za poprzedniego rzadu nie bylo to takie oczywiste i teraz rodziny wielodzietne gdzie ojcowie mysla organem moze nie klepia biede ale bardzo cienko przeda.
Jesli moge wiedziec to pytasz dla siebie, czy dla znajomego kogos? Przeprowadzasz sie do UK?

Do góry
#5270495 - 18/03/2012 21:58 Re: Zamiana prawa jazdy w UK? [Re: Conrad]
mini-cab_driver Offline
a.k.a. "croydoncabman"

Meldunek: 16/07/2002
wlasnie. w uk nie ma obowiazku meldunkowego

Do góry
Strona 1 z 2 1 2 >

Moderator:  Biszop, rafal08