#7448221 - 25/03/2020 10:48
 
Re: by dobrze zjeść
[Re: wHiTe_StAr]
 | 
 
 
 
Smakosz jedzenia i alko
 
 
 
Meldunek:  09/04/2014
 
Postów: 57812
 | 
Poproszę teraz mojego zaprzyjaźnionego szefa kuchni z restauracji Thermomix, o wklejenie przepisu na dziś, ta dammm!!!! To młody, jakże skromny i nieśmiały człowiek z wielkim potencjałem, zachęćmy go brawami !!!! Dajesz fechu     
 
 |  
| 
Do góry
 | 
 | 
 
 
 | 
 
 
 | 
 
 
#7448626 - 26/03/2020 13:28
 
Re: by dobrze zjeść
[Re: burbon]
 | 
 
 
 
Smakosz jedzenia i alko
 
 
 
Meldunek:  09/04/2014
 
Postów: 57812
 | 
Poproszę teraz mojego zaprzyjaźnionego szefa kuchni z restauracji Thermomix, o wklejenie przepisu na dziś, ta dammm!!!! To młody, jakże skromny i nieśmiały człowiek z wielkim potencjałem, zachęćmy go brawami !!!! Dajesz fechu     Fechu, a Ty kurwa, ślepy jesteś czy co ?? Nie daj sie prosić, a w ramach rekompensaty użytkownikom, za czas stracony przy odświeżaniu strony, dorzuć przepis na jakiś sos..może być...tarator np...  
 
 |  
| 
Do góry
 | 
 | 
 
 
 | 
 
 
 | 
 
 
#7448640 - 26/03/2020 14:07
 
Re: by dobrze zjeść
[Re: burbon]
 | 
 
 
 
I love mecz.pl
 
 
 
Meldunek:  12/03/2003
 
Postów: 51174
 
Skąd:  ze wsi
 | 
 |  
| 
Do góry
 | 
 | 
 
 
 | 
 
 
 | 
 
 
#7448649 - 26/03/2020 14:40
 
Re: by dobrze zjeść
[Re: wHiTe_StAr]
 | 
 
 
 
Carpal Tunnel
 
 
 
Meldunek:  06/05/2015
 
Postów: 47335
 
Skąd:  R22
 | 
A to ? "Domowy sos tzatziki świetnie podkreśla smak, a także aromat wielu potraw z grilla. Ten grecki sos tzatziki wykonasz w kilka minut! Często go przygotowuję na majówce czy w okresie wakacyjnym i zawsze wychodzi rewelacyjny w smaku. Najlepiej wykorzystać przy przepisie młode, gruntowe ogórki z własnego ogródka, ale jak nie mamy takiej możliwości, to bez problemu kupimy ogórki w każdym sklepie przez okrągły rok. Najlepszy przepis na sos tzatziki powstaje na bazie jogurtu greckiego, świeżych ogórków, czosnku, a także koperku i mięty. Tzatziki to bardzo orzeźwiający dodatek do szaszłyków, kiełbasy z grilla, karkówki itp. Do tego świeże pieczywko… Rewelka!  Wykonanie: Ogórki obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Następnie ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Lekko solimy i odstawiamy na kilka minut (10 – 15 min). Po tym czasie wyciskamy starte ogórki rękami porządnie z soku Do miski przekładamy wyciśnięte, starte ogórki, dodajemy jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, a także posiekany koperek i miętę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos odkładamy do lodówki na minimum 30 minut."  
 
 |  
| 
Do góry
 | 
 | 
 
 
 | 
 
 
 | 
 
 
#7448654 - 26/03/2020 14:47
 
Re: by dobrze zjeść
[Re: wHiTe_StAr]
 | 
 
 
 
Smakosz jedzenia i alko
 
 
 
Meldunek:  09/04/2014
 
Postów: 57812
 | 
 |  
| 
Do góry
 | 
 | 
 
 
 | 
 
 
 | 
 
 
#7448832 - 27/03/2020 10:41
 
Re: by dobrze zjeść
[Re: burbon]
 | 
 
 
 
Smakosz jedzenia i alko
 
 
 
Meldunek:  09/04/2014
 
Postów: 57812
 | 
Przypominam o drugim śniadaniu  Dzisiaj na tapecie quasi były jajka, podaje więc na szybką przekąskę lub lekkie śniadanie - jaja dietetyczne: - wybić do szklanki 2 jajka - wymieszać ze szczypta soli i pieprzu - można przyprawić później - w wąskim rondelku ( może być metalowy kubek ) doprowadzić do    wrzenia wodę - energicznie zamieszać łyżką by uzyskać tzw wir - wlać masę jajeczną, pozostawić na ogniu tak ze dwie minuty - wyjąć łyżką cedzakową na talerz, i skropić oliwa z oliwek (    teraz można doprawić ) ewentualnie posypać ulubioną zieleniną     
 
 |  
| 
Do góry
 | 
 | 
 
 
 | 
 
 
 | 
 
 
#7448837 - 27/03/2020 11:10
 
Re: by dobrze zjeść
[Re: wHiTe_StAr]
 | 
 
 
 
Smakosz jedzenia i alko
 
 
 
Meldunek:  09/04/2014
 
Postów: 57812
 | 
Coś prostego, na niedzielny obiad lub sobotnią kolację (z kumplami, przy meczu).. Rozgrzać piekarnik do 150 C Dwie cebule pokroić w kostkę i wrzucić do brytfanny 2 kg łopatki lub karczku b/k wp, oprószyć solą i pieprzem. Szybko obsmażyć na smalcu, na patelni i ułożyć na cebuli w brytfance, smalec wlać również. Dolać trochę więcej niż pół szklanki czerwonego wytrawnego lub p/w wina. Ja zamiennie używam kwasu chlebowego ( wtedy bardziej słodko karmelizowany smak ) Wsypać czubata łyżkę papryki i dwie czubate ziaren kminku. Wstawić do piekarnika na min 2 godziny. Generalnie, ja zostawiam i nie interesuję się tym przez cały czas pieczenia.. Na obiad : kroimy w grube plastry, do tego tłuczone lub inne ziemniaki, polewamy wytworzonym sosem, kiszony ogórek i...kompot śliwkowy np.. Na kolację : grube plastry, wkładamy w posmarowaną ulubionym sosem bułkę, polewamy sosem z pieczenia, nakładamy korniszona, kiszone lub kiszona kapustę i zamykamy bułkę.. Wariant : mięso wykładamy na deskę i potrzebną ilość, rozdrabniamy dwoma widelcami..robimy tzw pulled, dodatki jak wyżej.  Możemy dodać jeszcze plaster sera na początek i  koniec składani, zapiec w piekarniku..będziemy mieć wtedy takiego "oszukanego" taniego Rubena ( wiem Biczu, wiem..)Sos rosyjski, pominę, bo od sosów mamy tu innych fachowców ( co najmniej dwóch )
  Proste, smaczne, praktycznie bez roboty, nawet Vinc zrobi.. Ps. niestety, przepis nie do zastosowania w kuchni molekularnej restauracji Fechromix 
 
 |  
| 
Do góry
 | 
 | 
 
 
 | 
 
 
 | 
 
 
 
 
	
 
 
 |  
 
 |