#1693484 - 19/10/2007 16:30
Plazma - Lcd
|
addict
Meldunek: 27/09/2005
|
Mam pytanie do osob "znajacych" sie co poleciacie kupic ( szukam cos ok 42 cali, polecaja LG lub samsunga, i w jakim sklepie) z gory dzieki za odpowiedz
|
Do góry
|
|
|
|
#1693513 - 19/10/2007 16:59
Re: Plazma - Lcd
[Re: Ronni]
|
addict
Meldunek: 27/09/2005
|
glownie sport - polsat cyfrowy i N naslonecznienie spore bo jest duze okno - odleglosc ok 2 m ale to nie jest warunek moze byc 4 m kwota myslalem zeby w 3-5 tys sie zamknac
|
Do góry
|
|
|
|
#1705288 - 22/10/2007 20:28
[Re: Ronni]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 23/10/2003
|
@ronni jakie forum najlepiej poczytac?? jakie stronki polecasz??
|
Do góry
|
|
|
|
#1707705 - 23/10/2007 20:10
[Re: Jonathan Sarkos]
|
journeyman
Meldunek: 07/05/2005
|
Zdecydowanie lcd a nie plazma. Do tego plazma uzywa duzo wiecej pradu. Obecnie najlepszy TV to wlasnie plazma - seria Pioneer Kuro. Niestety ich cena jest "dosyc" wysoka. Co do wyzszego zuzycia pradu to jest to czesto powtarzana bzdura. Bylo to juz nieraz testowane i zarowno plazma jak i lcd maja podobne zuzycie pradu. W przypadku plazm podawany jest maksymalny pobor energii, natomiast, w przeciwienstwie do lcd, zalezy on od jasnosci wyswietlanego obrazu. No chyba, ze ktos lubi ogladac biala plansze, to rzeczywiscie pdp bedzie kosztowniejsze w ekspolatacji  Zasadniczo ani jedno ani drugie. Obie technologie sa raczej bez przyszlosci, a juz na pewno plazma. Kineskop jest lepszy od obu, choc fizycznie nie mozna zrobic wiekszego szkla niz 39 cali. Ale Toshiba i ktos jeszcze pracuja nad tehnologia, ktora ma tworzyc plaskie TV na zasadzie dzialania CRT (kineskopu). Beda to sprzedawac chyba w 2008 i to bedzie raczej to. Pytanie tylko o cene oczywiscie... Technologia o ktorej piszesz to SED. Tylko, ze poki co to jej rozwoj stanal w martwym punkcie z powodu sporow licencyjnych i nie wiadomo kiedy/czy w ogole cos sie w tej sprawie ruszy. Poza tym lcd i pdp poczynily w ostatnich latach bardzo duzy postep i zbyt duzo kasy w nie wladowano, zeby tak latwo odeszly w niepamiec.
|
Do góry
|
|
|
|
#1708475 - 23/10/2007 23:56
[Re: DaN3000]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 08/01/2004
|
Polecam ci to forum do poczytania szybko znajdziesz odpowiedz czy plazma czy LCD i na dodatek jaki typ: http://hdtv.com.pl/forum/index.php wwejdz w zakladke video a pozniej wybierz plazma albo LCD i czytaj o konkretnym temacie wedlug mnie to odpowiedz to plazma. zreszta sam poczytaj
|
Do góry
|
|
|
|
#1711965 - 25/10/2007 01:55
[Re: blacky82]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 23/10/2003
|
dzisiaj np dowiedzialem sie, ze matryce dla firmy SONY robi firma SAMSUNG i lcd samsunga nie sa wcale takie slabe jak to opisuje @roni
|
Do góry
|
|
|
|
#1713319 - 25/10/2007 06:57
[Re: rivex]
|
addict
Meldunek: 24/10/2007
|
panowie a ja wam powiem tyle( i to naprawde moim zdaniem troszke wiem o tych tv) w tym temacie. jesli chcecie ogladac sport na lcd to zapomnijcie o 8ms odsiwezania,brac 4 a juz sa modele nie drogie z czasem rekacj 2. Po drugie im wiekszy ekran tym gorsza jakosc ogladanego obrazu. Kontrast teraz w lcd-kach podobny a liczy sie pprzede wszystkim mniejszy ekran( dla porownania na 26 calowym pieknie widac kolory zywe transmisja nie HD,a ekran 32 juz lekko gorsze wrazeie ogladanego spektaklu) Po trzecie nie uwazac namatryce jakie sa w tv bo czesto sie zdarza ze LG ma matryce z Samsunga a Samsung z LG  i teoretyczie Samsung drozszy a placimy tylko za napis bo matryca pochodzi z LG.Wiąze sie to z tym nie raz ze choc marka glosi ze posiada czarny kolor na ekranie,matryca pochodzaca z innego prodocunta nie ma funkcji "czarny kolor" tylko wyswietla szare kolory. P.S nie kupuj tv gdzie na dole pod glownym ekranem masz srebrne czy tam jakies inne razace kolory. To wkurza gdy jest widno i patrzysz wdzien widzisz jakby dwa ekrany. Po drugie nie kupuj ladnych blyszczacych czarnych ramek ekranu.Polecam kolor czarny ale nie blyszczacy tylko matowy.Docenisz to jak przez rolete jakies promienie slonca ci dotra do pokoju. Plazma fajna tylko na HD 
|
Do góry
|
|
|
|
#1713321 - 25/10/2007 07:00
[Re: Vit a]
|
addict
|
a jeszcze dodam jesli ci tak nie spieszno to nie kupuj narazie.Będeą swieta bedzie multum promocji naprawde promocji:) Ja ostatnia wymiane tv mialem na te MS, liczac ze poslka wygra i zwroca mi za tv kase:D, poleglem na 6 tysiakach na Samsungu. Slicznie swiecacym 
|
Do góry
|
|
|
|
#1729154 - 31/10/2007 06:09
[Re: Linc]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 08/05/2005
|
Mam taki problem z nowo zakupionym telewizorem. Taki: http://www.ceneo.pl/590919Podczas oglądania filmow, czy to normalnie w TV czy na DVD obraz co chwilke sie ściemnia i się rozjaśnia, dobrze widac to na napisach, sa raz śnieżnobiałe, a raz siwe. Podczas oglądania sportu, czy tez tvn24 obraz jest bardzo dobry, nie ma zadnych problemów. Wiec to chyba nie wina telewizora. Może ktoś udzielić rady kto się dobrze n a tym zna? dziekuje.
|
Do góry
|
|
|
|
#1729546 - 31/10/2007 18:33
[Re: hbr]
|
addict
|
sluchaj to masz tv z taka plamka na obudowie ktora sluzy do automatycznej nastawy ostrosci tv wzgledem oswietlenia wpomieszczeniu.Wylacz to z menu a napisy beda zawsze takie same.
|
Do góry
|
|
|
|
#1729555 - 31/10/2007 18:36
|
addict
|
a dzieje sie to tak ze jak ogladasz w ciemnym pokoju film to obraz z tv raz jest jasniejszy raz ciemniejszy i dlatego w ciemnosci ten wizjer tak czyta jakby nagle slonce swiecilo a nagle ksiezyc noca :)wylacz ta funkcje bo ja ja mialem w samsungu i ci powiem srednio sie sprawdzala
|
Do góry
|
|
|
|
#1761632 - 09/11/2007 20:52
|
veteran
Meldunek: 10/08/2005
|
Witam:) Chciałbym zasięgnąć Waszej rady. Otóż niedługo moi starsi będą kupowali nowy telewizorek do nowego domku. Jako kochający, mający na względzie ich dobro:) myślę o zakupie plazmy Panasonica. Model TH42PV70P konkretnie. Jako iż w miejscowych sklepach rtv jego cena oscyluje w okolicach 4,5 tyś, zastanawiam się nad jego zakupem w internetowym sklepie agito.pl, gdzie kosztuje troszkę ponad 3700 zł,więc różnica jest dość znaczna. Jakiś czas temu rozmawiałem z typem który pracuje w jednym ze sklepów rtv i to tak chyba dość szczerze (starałem sie o pracę w tym sklepie). Poruszyłem temat zakupów w necie, a ten coś zaczął smęcić na temat gwarancji (że to może być telewizor ściągnięty z zagranicy i będę miał kłopoty z ewentualnym serwisem). Z tego to co wiem (kiedyś był temat), sklep agito jest dość wiarygodny. Jak myślicie, gdzie podjąć takowy zakup?? Mam jeszcze małe pytanko odnośnie transportu plazmy. Gdzieś tam obiło mi się o uszy że powinna (albo nie) być transportowana stojąc prosto (bo jak na boku to szkodzi,czy coś takiego). Przed uruchomieniem takowego tivika tenże musi podobno również postać sobie jakiś czas spokojnie, coby plazma w środku się ułożyła jak trzeba (heh,moge bredzić trzy po trzy:) jest jeszcze zagwozdka numer 3:) Można się nadziać na egzemplarz używany, świecący już ileś tam godzin (ale to można sprawdzić w menu serwisowym, także więc niech wszyscy nieuczciwi sprzedawcy się strzegą:) Jeżeli ktoś mógłby napisać coś ciekawego to zapraszam do dyskusji:)
|
Do góry
|
|
|
|
#1761959 - 09/11/2007 23:31
[Re: Big_star]
|
veteran
Meldunek: 10/08/2005
|
Też gdy szukałem lcd w sklepie internetowym, okazało się, że ściągaja je z innych państw, przez co gwarancja nieobowiązuje. Nie wiem czy to we wszsttkich sklepach, ale ja wolalem nieryzykowac.
Jeśli chodzi o lcd/plazmy idz do jakiegos media marktu itp niech Ci włączą 2-3 modele na tym samym programie- wtedy widac najlepiej, która ma najlepszy obraz. Zobacz sobie tv firmy sharp, w miare konkurencyjna cena, a obraz zdecydowanie lepszy od konkurentow. Dzięki za opinię. Aczkolwiek takie porównywanie telewizorów w sklepie to tylko półśrodek. jako że mają tam masę sprzętu sygnał nadawczy jest dzielony, wobec czego obraz wygląda wprost strasznie.To jest kupa, jak to powiedział Laska w Chłopakach  Poza tym dochodzi kwestia ustawień obrazu w takim tiwiku, także więc nie jest to bułka z masłem:) Piszesz, o lcd Sharpa. Osobiście bardziej nastawiłem się na plazmę. Biorąc pod uwagę to że raczej N do niej nie będziemy podłączali to obraz na plazmie będzie o wiele lepszy niż na analogicznym lcdku. PS. Stały sobie obok w sklepie plazma Panasa i obok LCD Sharpa. N a lcdku zamiast koloru czarnego szary  Panas to chyba nie muszę pisać, że kolor hmmm.. czarnawy na pewno:)
|
Do góry
|
|
|
|
#1777131 - 14/11/2007 07:24
[Re: Big_star]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 27/09/2004
|
Warto poczytać o przekręcie sklepu Agito.pl http://hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=17324 Do tego opisane są nasze prawa w wątku bardzo dokładnie przy zakupach przez internet, na pewno wielu się przyda gdyż zakupy szczególnie tego właśnie typu towaru jak w temacie dokonuje się za pomocą sklepu internetowych ze względu na różnicę cenową między sklepami stacjonarnymi.
|
Do góry
|
|
|
|
|
|