Strona 1 z 2 1 2 >
Opcje tematu
#1693484 - 19/10/2007 16:30 Plazma - Lcd
sports Offline
addict

Meldunek: 27/09/2005
Mam pytanie do osob "znajacych" sie co poleciacie kupic ( szukam cos ok 42 cali, polecaja LG lub samsunga, i w jakim sklepie) z gory dzieki za odpowiedz

Do góry
Bonus: Unibet
#1693491 - 19/10/2007 16:37 Re: Plazma - Lcd [Re: sports]
Ronni Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 25/11/2003
witam ja spedzilem ostatnie 2 tygodnie na poszukiwaniu netu i sklepow z tym samym pytaniem wiec moge ci doradzic ale napisz cos wiecej jakie masz warunki mieszkaniowe (jak duze mieszkanie odleglosc od TV dla widza naslonecznienie) do jakiej kwoty jaki masz sygnal z czego bedzie nadawany i co bedziesz glownie ogladal na poczatku tez myslalem ze to takie proste wybrac i juz ale duzo czynnikow gra role okresl sie to postaram sie pomoc pozdrawiam

Do góry
#1693513 - 19/10/2007 16:59 Re: Plazma - Lcd [Re: Ronni]
sports Offline
addict

Meldunek: 27/09/2005
glownie sport - polsat cyfrowy i N naslonecznienie spore bo jest duze okno - odleglosc ok 2 m ale to nie jest warunek moze byc 4 m kwota myslalem zeby w 3-5 tys sie zamknac

Do góry
#1693521 - 19/10/2007 17:09 Re: Plazma - Lcd [Re: sports]
Ronni Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 25/11/2003
postaram sie cos poszukac a powiem Ci jak ja wybieralem na poczatek maila byc plazma ale naczytalem sie i potwierdzili to znajomi majacy plazme ze nigdy nie wiesz co trafisz sa takie co masz je 5 lat i nic sie nie dzieje a oni trafili od razu taka ze ogladajac dluzej kanal jeden zaczyna im sie wypalac ekran nie caly ale np znaczki w rogach kanałow i po wylaczeniu tv zostaje to na pewien czas na ekranie poza tym o plazme musisz dbac to nie zwykly Tv ktory bedzie stał i gral tylko . Plazma lepiej gra od LCD tu nie ma 2 zdan ale te nowsze wersje juz naprawde zblizaja sie . Ja wybralem 37 LCD Sharpa rd2e mozesz sobie sprawdzic w marketrach typu avans media markt reklamowali sie ze super ceny a byly po 6999 wystarczylo poszukac w necie i w komputroniku kupilem za 5299 wiec duza roznica na cenie. Poza tym w szukaniu trafilem na goscia z Olsztyna ktory ma sklep wlasnie z LCD i Plazmami i jak bys nie mogl sie naprawde zdecydowac on proponuje takie cos jak prezentacja kosztuje to 250 zl dojazd i 250 prezentacja jesli zdecydujesz sie na ktorys z 3 prezentowanych i wybranych przez ciebie placisz tylko 250 chodzi o to ze wybierasz 3 tv i on je przywozi montuje ci je gdzie chcesz i po kolei widzisz jak to wyglada u ciebie w domu bo w marketach to masz 1 sygnal to 100 tv wiec nie mozesz porownac obrazu itd do warunkow domowych jak bys byl bardzo zainteresowany takie cos polecam .Na poczatku jak nic nie czytalem tylko chodzilem po sklepach to tez polecali mi Samsungi ladnie wygladaly ale w koncu jeden sprzedawca powiedzial ze maja duze prowizje od samsungow wiec dlatego wiekszosc poleca je jako dobre. Jednak jak przysunalem Samsungi do Sharpa Panasonica czy Jvc tych lepszych modeli widac ze poza wygladem reszta zostala w tyle.

Do góry
#1705288 - 22/10/2007 20:28 Re: Plazma - Lcd [Re: Ronni]
kacperek76 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 23/10/2003
@ronni jakie forum najlepiej poczytac?? jakie stronki polecasz??

Do góry
#1705577 - 22/10/2007 22:22 Re: Plazma - Lcd [Re: kacperek76]
Conrad Offline
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"

Meldunek: 14/11/2000
Zdecydowanie lcd a nie plazma. Do tego plazma używa dużo więcej prądu.

Weź sobie 40" Sony, w Sony Centre często znajdziesz lepsze ceny niż w dużych marketach elektronicznych. Jeśli chcesz coś z wyższej półki to dorzucą Ci nawet PS3 gratis.

Do góry
#1707494 - 23/10/2007 18:07 Re: Plazma - Lcd [Re: Conrad]
Jonathan Sarkos Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 15/08/2003
Zasadniczo ani jedno ani drugie. Obie technologie sa raczej bez przyszłosci, a juz na pewno plazma. Kineskop jest lepszy od obu, choc fizycznie nie mozna zrobic wiekszego szkla niz 39 cali. Ale Toshiba i ktos jeszcze pracuja nad tehnologia, ktora ma tworzyc plaskie TV na zasadzie dzialania CRT (kineskopu). Beda to sprzedawac chyba w 2008 i to bedzie raczej to. Pytanie tylko o cenę oczywiscie...

Do góry
#1707501 - 23/10/2007 18:10 Re: Plazma - Lcd [Re: Jonathan Sarkos]
Jonathan Sarkos Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 15/08/2003
A ten gość od prezentacji o którym pisze Ronni (własciciel tej firmy) to największy chyba buc w tym światku. Ten gość wypisywał takie głupoty na temat sprzetu, ze noz mi sie do dzis w kieszeni otwiera, a do tego zakładał posty na kilku forach sam na nie pod innym nickiem odpowiadajac byle tylko wiecej sprzedawac... Zenada, wstyd i hańba.

Chcesz kupic cos naprawde dobrego? Wejdz na swoj mail, napisz do czlowieka o nicku ing.elec@poczta.gazeta.pl i czekaj az Ci odpowie.

Do góry
#1707705 - 23/10/2007 20:10 Re: Plazma - Lcd [Re: Jonathan Sarkos]
DaN3000 Offline
journeyman

Meldunek: 07/05/2005
Originally Posted By: Conrad
Zdecydowanie lcd a nie plazma. Do tego plazma uzywa duzo wiecej pradu.

Obecnie najlepszy TV to wlasnie plazma - seria Pioneer Kuro. Niestety ich cena jest "dosyc" wysoka.
Co do wyzszego zuzycia pradu to jest to czesto powtarzana bzdura. Bylo to juz nieraz testowane i zarowno plazma jak i lcd maja podobne zuzycie pradu. W przypadku plazm podawany jest maksymalny pobor energii, natomiast, w przeciwienstwie do lcd, zalezy on od jasnosci wyswietlanego obrazu. No chyba, ze ktos lubi ogladac biala plansze, to rzeczywiscie pdp bedzie kosztowniejsze w ekspolatacji \:p

Originally Posted By: Jonathan Sarkos
Zasadniczo ani jedno ani drugie. Obie technologie sa raczej bez przyszlosci, a juz na pewno plazma. Kineskop jest lepszy od obu, choc fizycznie nie mozna zrobic wiekszego szkla niz 39 cali. Ale Toshiba i ktos jeszcze pracuja nad tehnologia, ktora ma tworzyc plaskie TV na zasadzie dzialania CRT (kineskopu). Beda to sprzedawac chyba w 2008 i to bedzie raczej to. Pytanie tylko o cene oczywiscie...

Technologia o ktorej piszesz to SED. Tylko, ze poki co to jej rozwoj stanal w martwym punkcie z powodu sporow licencyjnych i nie wiadomo kiedy/czy w ogole cos sie w tej sprawie ruszy. Poza tym lcd i pdp poczynily w ostatnich latach bardzo duzy postep i zbyt duzo kasy w nie wladowano, zeby tak latwo odeszly w niepamiec.

Do góry
#1708475 - 23/10/2007 23:56 Re: Plazma - Lcd [Re: DaN3000]
blacky82 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 08/01/2004
Polecam ci to forum do poczytania szybko znajdziesz odpowiedz czy plazma czy LCD i na dodatek jaki typ:
http://hdtv.com.pl/forum/index.php wwejdz w zakladke video a pozniej wybierz plazma albo LCD i czytaj o konkretnym temacie

wedlug mnie to odpowiedz to plazma. zreszta sam poczytaj

Do góry
#1711965 - 25/10/2007 01:55 Re: Plazma - Lcd [Re: blacky82]
kacperek76 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 23/10/2003
dzisiaj np dowiedzialem sie, ze matryce dla firmy SONY robi firma SAMSUNG i lcd samsunga nie sa wcale takie slabe jak to opisuje @roni

Do góry
#1712777 - 25/10/2007 04:27 Re: Plazma - Lcd [Re: kacperek76]
rivex Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 02/04/2005
Samsung jakosciowo naprawde radzi sobie coraz lepiej.

Do góry
#1713319 - 25/10/2007 06:57 Re: Plazma - Lcd [Re: rivex]
Vit a Offline
addict

Meldunek: 24/10/2007
panowie a ja wam powiem tyle( i to naprawde moim zdaniem troszke wiem o tych tv) w tym temacie. jesli chcecie ogladac sport na lcd to zapomnijcie o 8ms odsiwezania,brac 4 a juz sa modele nie drogie z czasem rekacj 2. Po drugie im wiekszy ekran tym gorsza jakosc ogladanego obrazu. Kontrast teraz w lcd-kach podobny a liczy sie pprzede wszystkim mniejszy ekran( dla porownania na 26 calowym pieknie widac kolory zywe transmisja nie HD,a ekran 32 juz lekko gorsze wrazeie ogladanego spektaklu) Po trzecie nie uwazac namatryce jakie sa w tv bo czesto sie zdarza ze LG ma matryce z Samsunga a Samsung z LG \:\) i teoretyczie Samsung drozszy a placimy tylko za napis bo matryca pochodzi z LG.Wiąze sie to z tym nie raz ze choc marka glosi ze posiada czarny kolor na ekranie,matryca pochodzaca z innego prodocunta nie ma funkcji "czarny kolor" tylko wyswietla szare kolory.
P.S nie kupuj tv gdzie na dole pod glownym ekranem masz srebrne czy tam jakies inne razace kolory. To wkurza gdy jest widno i patrzysz wdzien widzisz jakby dwa ekrany. Po drugie nie kupuj ladnych blyszczacych czarnych ramek ekranu.Polecam kolor czarny ale nie blyszczacy tylko matowy.Docenisz to jak przez rolete jakies promienie slonca ci dotra do pokoju.

Plazma fajna tylko na HD \:D

Do góry
#1713321 - 25/10/2007 07:00 Re: Plazma - Lcd [Re: Vit a]
Vit a Offline
addict

a jeszcze dodam jesli ci tak nie spieszno to nie kupuj narazie.Będeą swieta bedzie multum promocji naprawde promocji:)

Ja ostatnia wymiane tv mialem na te MS, liczac ze poslka wygra i zwroca mi za tv kase:D, poleglem na 6 tysiakach na Samsungu. Slicznie swiecacym \:D

Do góry
#1713345 - 25/10/2007 07:30 Re: Plazma - Lcd [Re: Vit a]
Linc Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/04/2006
a ja jeszcze nie mam TV 100 hz \:D

Do góry
#1729154 - 31/10/2007 06:09 Re: Plazma - Lcd [Re: Linc]
hbr Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 08/05/2005
Mam taki problem z nowo zakupionym telewizorem. Taki: http://www.ceneo.pl/590919
Podczas oglądania filmow, czy to normalnie w TV czy na DVD obraz co chwilke sie ściemnia i się rozjaśnia, dobrze widac to na napisach, sa raz śnieżnobiałe, a raz siwe. Podczas oglądania sportu, czy tez tvn24 obraz jest bardzo dobry, nie ma zadnych problemów. Wiec to chyba nie wina telewizora. Może ktoś udzielić rady kto się dobrze n a tym zna? dziekuje.

Do góry
#1729204 - 31/10/2007 06:44 Re: Plazma - Lcd [Re: hbr]
El_Darro Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 17/06/2003
hbr przyczyn może być dużo jednak najprostsze można samemu obadać.

Obraz może być zakłócony przez nie dobre lub uszkodzone kable. Jeżeli masz odpowiedni tuner cyfrowy i możliwości to możesz sprawdzić coś takiego. Jeżeli kablówka to może być problem. Chodzi mi o podłączenie Tuner-TV przez złącza kompozytowe [kompozytowe to 5 takich grubych wyjść i wejść słuchawkowych]

Jeżeli masz tuner podłączony przez złącze AV, to może gdzieś jest nie dobrze przylutowany kabelek z jednym z wtyków.

Również zniekształcenia poprawnego obrazu mogą następować na niektórych, gorzej nadawanych kanałach. Właśnie TVN24 nadaje znacznie lepszy sygnał niż wiele innych polskich stacji.

Miałem podobne problemy z Samsungiem zakupiłem sobie kabel kompozytowy za 30zł i musze powiedzieć że jest różnica do obrazu przez AV. Natomiast w Twoim wypadku niepokoi gorszy obraz z DVD, co raczej oznacza zakłócenia na kablu AV. Być może jest nieekranowany czyli bez takiego sreberka zaraz z gumową częścią osłony.

Do góry
#1729338 - 31/10/2007 09:04 Re: Plazma - Lcd [Re: El_Darro]
hbr Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 08/05/2005
Dzieki darro za odpowiedź. Jutro sprawdze bo dziś za późno. Obraz sie nie sciemnia na maxa, ale widac roznice. :/

Do góry
#1729546 - 31/10/2007 18:33 Re: Plazma - Lcd [Re: hbr]
Vit a Offline
addict

sluchaj to masz tv z taka plamka na obudowie ktora sluzy do automatycznej nastawy ostrosci tv wzgledem oswietlenia wpomieszczeniu.Wylacz to z menu a napisy beda zawsze takie same.

Do góry
#1729555 - 31/10/2007 18:36 Re: Plazma - Lcd [Re: Vit a]
Vit a Offline
addict

a dzieje sie to tak ze jak ogladasz w ciemnym pokoju film to obraz z tv raz jest jasniejszy raz ciemniejszy i dlatego w ciemnosci ten wizjer tak czyta jakby nagle slonce swiecilo a nagle ksiezyc noca :)wylacz ta funkcje bo ja ja mialem w samsungu i ci powiem srednio sie sprawdzala

Do góry
#1761632 - 09/11/2007 20:52 Re: Plazma - Lcd [Re: Vit a]
-Adrian- Offline
veteran

Meldunek: 10/08/2005
Witam:)
Chciałbym zasięgnąć Waszej rady. Otóż niedługo moi starsi będą kupowali nowy telewizorek do nowego domku. Jako kochający, mający na względzie ich dobro:) myślę o zakupie plazmy Panasonica. Model TH42PV70P konkretnie. Jako iż w miejscowych sklepach rtv jego cena oscyluje w okolicach 4,5 tyś, zastanawiam się nad jego zakupem w internetowym sklepie agito.pl, gdzie kosztuje troszkę ponad 3700 zł,więc różnica jest dość znaczna.
Jakiś czas temu rozmawiałem z typem który pracuje w jednym ze sklepów rtv i to tak chyba dość szczerze (starałem sie o pracę w tym sklepie). Poruszyłem temat zakupów w necie, a ten coś zaczął smęcić na temat gwarancji (że to może być telewizor ściągnięty z zagranicy i będę miał kłopoty z ewentualnym serwisem).
Z tego to co wiem (kiedyś był temat), sklep agito jest dość wiarygodny.
Jak myślicie, gdzie podjąć takowy zakup??
Mam jeszcze małe pytanko odnośnie transportu plazmy. Gdzieś tam obiło mi się o uszy że powinna (albo nie) być transportowana stojąc prosto (bo jak na boku to szkodzi,czy coś takiego). Przed uruchomieniem takowego tivika tenże musi podobno również postać sobie jakiś czas spokojnie, coby plazma w środku się ułożyła jak trzeba (heh,moge bredzić trzy po trzy:)
jest jeszcze zagwozdka numer 3:) Można się nadziać na egzemplarz używany, świecący już ileś tam godzin (ale to można sprawdzić w menu serwisowym, także więc niech wszyscy nieuczciwi sprzedawcy się strzegą:)
Jeżeli ktoś mógłby napisać coś ciekawego to zapraszam do dyskusji:)

Do góry
#1761876 - 09/11/2007 23:05 Re: Plazma - Lcd [Re: -Adrian-]
Big_star Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 17/05/2002
Też gdy szukałem lcd w sklepie internetowym, okazało się, że ściągaja je z innych państw, przez co gwarancja nieobowiązuje. Nie wiem czy to we wszsttkich sklepach, ale ja wolalem nieryzykowac.

Jeśli chodzi o lcd/plazmy idz do jakiegos media marktu itp niech Ci włączą 2-3 modele na tym samym programie- wtedy widac najlepiej, która ma najlepszy obraz. Zobacz sobie tv firmy sharp, w miare konkurencyjna cena, a obraz zdecydowanie lepszy od konkurentow.

Do góry
#1761959 - 09/11/2007 23:31 Re: Plazma - Lcd [Re: Big_star]
-Adrian- Offline
veteran

Meldunek: 10/08/2005
Originally Posted By: Big_star
Też gdy szukałem lcd w sklepie internetowym, okazało się, że ściągaja je z innych państw, przez co gwarancja nieobowiązuje. Nie wiem czy to we wszsttkich sklepach, ale ja wolalem nieryzykowac.

Jeśli chodzi o lcd/plazmy idz do jakiegos media marktu itp niech Ci włączą 2-3 modele na tym samym programie- wtedy widac najlepiej, która ma najlepszy obraz. Zobacz sobie tv firmy sharp, w miare konkurencyjna cena, a obraz zdecydowanie lepszy od konkurentow.

Dzięki za opinię. Aczkolwiek takie porównywanie telewizorów w sklepie to tylko półśrodek. jako że mają tam masę sprzętu sygnał nadawczy jest dzielony, wobec czego obraz wygląda wprost strasznie.To jest kupa, jak to powiedział Laska w Chłopakach \:D
Poza tym dochodzi kwestia ustawień obrazu w takim tiwiku, także więc nie jest to bułka z masłem:)
Piszesz, o lcd Sharpa. Osobiście bardziej nastawiłem się na plazmę. Biorąc pod uwagę to że raczej N do niej nie będziemy podłączali to obraz na plazmie będzie o wiele lepszy niż na analogicznym lcdku.
PS. Stały sobie obok w sklepie plazma Panasa i obok LCD Sharpa. N a lcdku zamiast koloru czarnego szary \:D Panas to chyba nie muszę pisać, że kolor hmmm.. czarnawy na pewno:)

Do góry
#1761976 - 09/11/2007 23:42 Re: Plazma - Lcd [Re: -Adrian-]
Big_star Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 17/05/2002
Też wybierałem pomiędzy plazmą panasonica a lcd sharpa - cena identyczna. Miałem brac panasonica, natomiast jak zobaczyłem obrazy z identycznego łącza, to sharp wygrał zdecydowanie. Może lcdki nie mają idealnego czarnego koloru, ale akurat z tych dwóch modeli sharp był zdecydowanie lepszy. W domu mam odbiór z kablówki, i jestem z obrazu zadwolony, myślałem że będzie dużo gorszy, a przy cyfrowej tv powinien byc jeszcze zdecydowanie lepszy.

Do góry
#1777131 - 14/11/2007 07:24 Re: Plazma - Lcd [Re: Big_star]
ciacho1984 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 27/09/2004
Warto poczytać o przekręcie sklepu Agito.pl http://hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=17324
Do tego opisane są nasze prawa w wątku bardzo dokładnie przy zakupach przez internet, na pewno wielu się przyda gdyż zakupy szczególnie tego właśnie typu towaru jak w temacie dokonuje się za pomocą sklepu internetowych ze względu na różnicę cenową między sklepami stacjonarnymi.

Do góry
Strona 1 z 2 1 2 >

Moderator:  Biszop, rafal08