#2025310 - 04/02/2008 20:08
Re: Czy przyjedzie po mnie wosjko ?
[Re: lelu]
|
Inwestor
Meldunek: 07/12/2004
|
jesli wyjedziesz w ramach strefy Schengen to nikt Cię nie capnie na granicy bo nie ma kontroli
|
Do góry
|
|
|
|
#2025338 - 04/02/2008 20:23
[Re: PioKing]
|
veteran
Meldunek: 22/08/2006
|
moi znajomi, którzy rok temu pokończyli studia po 1 semestrze, nie otrzymali żadnych bilecików, ja mam ten problem w tym roku  i trochę mnie nastraszyliśćie ;]
|
Do góry
|
|
|
|
#2025375 - 04/02/2008 20:43
[Re: PioKing]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 21/01/2005
|
podobną sytuację miał mój znajomy  W okolicach Maja/Czerwca przyślą Ci bilet. Nie odbieraj awiza, nie podpisuj wezwania. Potem niech ktoś z rodziny zadzwoni do WKU i zapyta się o co chodzi. Wojak powie, ze bilet dla Ciebie przyszedł, a członek rodziny niech powie, że zrezygnowałeś ze studiów z powodów finansowych, wyjechałeś za granicę żeby zarobić na nowy rok akademicki i wrócisz w październiku. Każą napisać pisemko potwierdzające to co zostało powiedziane, przesłać je do wku i nawet tego nie będą sprawdzać. W nowym roku akademickim jak będziesz miał zaświadczenie o pobieraniu nauki zanosisz i po sprawie. Tylko pamiętaj, nie odbieraj poleconych Mój kolega zrobił bardzo podobnie, z tym, że sam stawił się na WKU i powiedział jaka jest sytuacja - w październiku rozpoczyna nowe studia, a do tego czasu będzie pracował, żeby na nie zarobić. Odroczenie dostał bez problemu  No ale, żeby było "bepzieczniej" może to zrobić któryś z rodziców, tak jak to PioKing napisał  Powodzenia
|
Do góry
|
|
|
|
#2025392 - 04/02/2008 20:55
[Re: Killa Boom]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 04/08/2005
|
Ludzie zrozumcie w końcu. Temat wałkowany po raz n-ty. Żadnych bilecików oni pocztą nie przysyłają, a jedynie wezwanie do stawienia się w WKU. Jeżeli szkoła pospieszy się z powiadomieniem WKU o rezygnacji ze studiów to wezwanie możesz dostać już w marcu lub kwietniu na pobór wiosenny  Jeżeli wyjedziesz za granicę to nic Ci nie zrobią. Ale wezwania do domu będą przychodzić nadal, chyba, że wymeldujesz się w Polsce i prześlesz do WKU zaświadczenie o zameldowaniu poza granicami kraju. Jeżeli będziesz ściemniał, że wyjechałeś za granicę (Twoi rodzice tak będą mówić), a w Polsce będziesz siedział w najlepsze to WKU i tak się o tym dowie, chociaż nie wiem jak bardzo byś się chował za dnia i skradał po nocach  Jednym z kolejnych wyjść jest poleganie na nadziei, że do lipca, sierpnia nie przyjdzie Ci wezwanie i w październiku lub wrześniu będziesz mógł im przedłożyć zaświadczenie o nowo rozpoczętych studiach:) Jeżeli masz jakieś paragrafy musiałbyś się dowiedzieć do jakich jednostek z danym paragrafem nie biorą. Zgłaszasz się wtedy na ochotnika i mówisz, że chcesz iść do tej lub do tej jednostki. Wojak Szejk sprawdza wtedy w specjalnej książce i jeżeli tam nie pasujesz to Cię tam nie przydzieli  Powinni Cię do domku wtedy odesłać  No się rozpisałem, ale nad innymi opcjami nie chce mi się już myśleć 
|
Do góry
|
|
|
|
#2025395 - 04/02/2008 20:58
[Re: th0mas]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 04/08/2005
|
@Killa Boom + jeżeli chodzi o rezygnację ze studiów i pojechanie do WKU i powiedzenie im, że od października chcę zacząć nowe studia to już zależy od indywidualnej jednostki. Od samopoczucia i chęci oficera w WKU. Zacytuje majora, który starał się wysłać mnie do wojska. "My za chęci odroczeń nie dajemy"  (fakt głupi ch*j z niego) i co zrobić?
|
Do góry
|
|
|
|
#2025469 - 04/02/2008 21:54
[Re: moonlight]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 30/06/2007
|
Jeżeli ktoś przerwał studia, nie ma żadnych papierów, ale na 100% chce w kolejnym roku akademickim uczyć się, może napisać podanie o odroczenie ze względu na ważne sprawy osobiste. Takie odroczenie poborowemu przysługuje tylko raz i jest wydawane na okres d o12 miesięcy. Dobre i konkretne uzasadnienie i major spokojnie przychyli się do prośby. Taką możliwość kiedyś wykorzystałem, dostałem odroczenie na rok, a potem zaniosłem stosowne papierki.
no i o takie cos mi konkretnie chodzilo  Moon, "sprawy osobiste" to jednak pojecie dosyc rozlegle, moglbys sprecyzowac ? Musze wysmarowac cos "na czasie", zeby byc pewnym, ze mnie nie chapną ;]
|
Do góry
|
|
|
|
#2025488 - 04/02/2008 22:08
[Re: kadus]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 12/10/2005
|
Jeżeli chcesz zacząć od nowa studia to sprawa jest trudniejsza. Masz takie wyjścia : a) załatwić sobie jakąś szkołę policealną - myślę, że od lutego, coś tam znajdziesz, tak na przetrzymanie, wówczas masz papier, że się uczysz i tyle. Minusem jest to, że musisz płacić za szkołę, ale za to masz pewny papier, b) wymeldowujesz się i mniej lub bardziej oficjalnie pracujesz za granicą. Jeżeli chcesz aby WKU nie zaszeregowało się do grona "kombinatorów" to : napisz podanie, uzasadniające Twój powód rezygnacji ze studiów, oraz napisz, że chcesz od października wznowić edukację. W tym czasie chcesz dorobić do studiów zbierając ogórki na Grenlandii  ( dołączasz papier o wymeldowaniu ) , masz ciężką sytuację finansową rodziców ( papier potwierdzający, że rodzice cienko przedą ) itp. Im więcej papierków potwierdzający stan faktyczny napisany w podaniu tym lepiej. Jeżeli jest możliwe - idź do uczelni gdzie chcesz studiować i wyduś takie potwierdzenie - że jesteś uprawniony do studiowania ( złożenia papierów na uczelnię ) - cokolwiek potwierdzającego Twoje zainteresowanie studiami. Wszystko ładnie napisz, dołącz załączniki i wyślij listem poleconym. Samemu lepiej nie idź, bo nie jeden sprytny oficer w natłoku papierów da Ci do podpisania KP, a wtedy to już nie zmiłuj się. 
|
Do góry
|
|
|
|
#2025628 - 04/02/2008 23:43
[Re: Szczypior]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 29/01/2007
|
Ja mialem taka sytuacje rok temu (tez zalozylem podobny temat) Chodzilem na uczenie tak do polowy stycznia i zrezygnowalem , bo nie podobal mi sie kierunek , w marcu czy tam w kwietniu przyszlo pismo ze szkoly , ze zostalem skreslony z listy studentow z powodu nie zaliczenia semestru zimowego i od razu po skresleniu wysylaja papiery do WKU. W lipcu przyszedl mi list polecony z WKU , zebym wstawil sie na komisje w celu poboru do wojska (bylo troche paniki) ale ostatecznie dobrze sie skonczylo. DOBRA RADA : Mialem wezwanie chyba na 5 lipca jesli dobrze pamietam , przyjechalem wczesniej 1 lub 2 , wchodze i tlumacze babce o co chodzi , ze zrezygnowalem ze szkoly w styczniu bo mi sie nie podobal kierunek i ze chce studiowac od pazdziernika na innej uczelni. Ona mowi mi , zebym to jakos udowodnil , pyta sie czy mam jakis papier z uczelni , ja na to , ze nie bo przeciez rekrutacja konczy sie dopiero we wrzesniu , a nie wiem nawet czy tam sie dostane. Ale przypomnialo mi sie ze mam blankiet z poczty z OPŁATĄ REKRUTACYJNA na AWF w Katowicach (i tak tam nie poszedlem , studiuje Ekonomie) i pokazuje babce , a ona mówi , ze TO WYSTARCZY , skserowala sobie i odroczyla mnie do padziernika , az przyniose papier z nowej szkoly I BYŁO GIT odetchnolem z ulga , podziekowalem i wyszedlem 
|
Do góry
|
|
|
|
#2025692 - 05/02/2008 00:21
[Re: kasparov]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 02/09/2006
|
Nie ma co panikować, w Polsce wszędzie w papierach mają taki bajzel, że sprawy, które z reguły powinny być załatwione w kilkanaście dni ciągną się miesiącami. Skreślają Cię w lutym/marcu z listy studentów, za nim wyślą, zanim w WKU to odszukają to sporo wody w Wiśle upłynie. Wezwanie przyjdzie w miesiącach letnich, a jako że jest lato to każdy ma prawo do odpoczynku i niekoniecznie musi całe lato siedzieć na dupie w domu i czekać w oknie na listonosza. Przecież w wakacje się wyjeżdża tu i tam, popija zimne piwko i ocenia skąpo ubrane panie. Po wakacjach już pewnie będziesz miał załatwione ze szkołą to się do nich przejdziesz, machniesz im świstkiem przed nosem i spokój. Zapewne będę miał podobny problem jak Ty, ale ja już plan mam ułożony i puls w normie  Może ktoś wie czy każdy rodzaj szkoły powiadamia listownie (lub chociaż telefonicznie) o skreśleniu z listy słuchaczy?
|
Do góry
|
|
|
|
#2025717 - 05/02/2008 00:30
[Re: zostać modem_MLS]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 30/06/2007
|
Zapewne będę miał podobny problem jak Ty, ale ja już plan mam ułożony i puls w normie  Może ktoś wie czy każdy rodzaj szkoły powiadamia listownie (lub chociaż telefonicznie) o skreśleniu z listy słuchaczy? ja sam chce zrezygnowac, wlasciwie juz zrezygnowalem tylko nie wzialem papierow , ale moze warto grac na zwloke  ? Tylko, ze chcialbym isc do pracy aby nie przesiedziec do pazdziernika brzydko mowiac na dupie ... a do tego bedzie mi potrzebne jakies swiadectwo ukonczenia liceum itd
|
Do góry
|
|
|
|
#2025796 - 05/02/2008 01:04
[Re: Mike Avdi]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 06/01/2006
|
|
Do góry
|
|
|
|
#2025801 - 05/02/2008 01:06
[Re: Mike Avdi]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 25/11/2005
|
Jest honorowane. Dwa znane mi przypadki: 1. mój brat obronił pracę we wrześniu jakieś dwa tygodnie później dostał wezwanie na listopad na stwienie się na komisji; 2. mojego kumpla skreslili z jakiejś prywatnej uczelni i dwa miesiące później przyjechali po niego do niego do domu (o 6 rano  ).
|
Do góry
|
|
|
|
#2025821 - 05/02/2008 01:19
[Re: nivet]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 24/01/2006
|
Ja rozmawialem z Pania Dziekan ostatnio powiedziala ze oni wysylaja do wku o skresleniu studentow w ciagu 7 dni od skreslenia...
|
Do góry
|
|
|
|
#2025829 - 05/02/2008 01:22
[Re: ice18]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 16/11/2006
|
Ja rozmawialem z Pania Dziekan ostatnio powiedziala ze oni wysylaja do wku o skresleniu studentow w ciagu 7 dni od skreslenia... taa u mnie to bylo w ciagu 3 dni zostalem skreslony 26 lutego a na komisje sie uz mialem stawic 4 marca popaprancy ale udalo mi sie wybronic przed wojem 
|
Do góry
|
|
|
|
#2026012 - 05/02/2008 02:24
[Re: zxp]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 01/10/2006
|
Ja rozmawialem z Pania Dziekan ostatnio powiedziala ze oni wysylaja do wku o skresleniu studentow w ciagu 7 dni od skreslenia... taa u mnie to bylo w ciagu 3 dni zostalem skreslony 26 lutego a na komisje sie uz mialem stawic 4 marca popaprancy ale udalo mi sie wybronic przed wojem  a moge zapytac jak? 2 pytanie: jak by ktos (  ) mogl miec papiery na chorobe, to mogze zmienic teraz kategorie z A na inna? wystarczylo by je doniesc czy bylo by sie jakos specjalnie sprawdzanym?
|
Do góry
|
|
|
|
#2026135 - 05/02/2008 02:56
[Re: Adammm]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 21/03/2005
|
Ja rozmawialem z Pania Dziekan ostatnio powiedziala ze oni wysylaja do wku o skresleniu studentow w ciagu 7 dni od skreslenia... taa u mnie to bylo w ciagu 3 dni zostalem skreslony 26 lutego a na komisje sie uz mialem stawic 4 marca popaprancy ale udalo mi sie wybronic przed wojem  a moge zapytac jak? 2 pytanie: jak by ktos (  ) mogl miec papiery na chorobe, to mogze zmienic teraz kategorie z A na inna? wystarczylo by je doniesc czy bylo by sie jakos specjalnie sprawdzanym? Mialbys ponowna komisje.
|
Do góry
|
|
|
|
#2037567 - 08/02/2008 19:13
[Re: agr1]
|
Marcos Baghdatis
Meldunek: 01/11/2004
|
|
Do góry
|
|
|
|
#2038193 - 08/02/2008 22:20
|
Pooh-Bah
|
Ja rozmawialem z Pania Dziekan ostatnio powiedziala ze oni wysylaja do wku o skresleniu studentow w ciagu 7 dni od skreslenia... taa u mnie to bylo w ciagu 3 dni zostalem skreslony 26 lutego a na komisje sie uz mialem stawic 4 marca popaprancy ale udalo mi sie wybronic przed wojem  a moge zapytac jak? 2 pytanie: jak by ktos (  ) mogl miec papiery na chorobe, to mogze zmienic teraz kategorie z A na inna? wystarczylo by je doniesc czy bylo by sie jakos specjalnie sprawdzanym? Mialbys ponowna komisje. ok, ale czy na tej komisji by sprawdzali dokladnie co i jak? czy wzieli papiery i kazali isc (tak jak bylo na 1 komisji)
|
Do góry
|
|
|
|
#2039226 - 09/02/2008 02:25
|
Carpal Tunnel
|
ok, ale czy na tej komisji by sprawdzali dokladnie co i jak? czy wzieli papiery i kazali isc (tak jak bylo na 1 komisji) To juz zalezy od ludzi w komisji. Oraz od tego na co bedzie ten ktos (:D) mial papiery.
|
Do góry
|
|
|
|
#2039391 - 09/02/2008 02:57
|
Pooh-Bah
|
ok, ale czy na tej komisji by sprawdzali dokladnie co i jak? czy wzieli papiery i kazali isc (tak jak bylo na 1 komisji) To juz zalezy od ludzi w komisji. Oraz od tego na co bedzie ten ktos (:D) mial papiery. może ten ktoś ma alergie  to wsumie dobra idea ? 
|
Do góry
|
|
|
|
#2039581 - 09/02/2008 03:36
|
Carpal Tunnel
|
ok, ale czy na tej komisji by sprawdzali dokladnie co i jak? czy wzieli papiery i kazali isc (tak jak bylo na 1 komisji) To juz zalezy od ludzi w komisji. Oraz od tego na co bedzie ten ktos (:D) mial papiery. może ten ktoś ma alergie  to wsumie dobra idea ?  Alergia obecnie chyba nie kwalifikuje na odroczenie.. Ale nie jestem pewien na 100%, czytalem jakis czas temu co sie kwalifikuje na jaka kategorie - jak znajde ten tekst to sie wypowiem. Ale polecam odroczenia szkolne, policealne albo cos w tym stylu. Zaplacisz jakies grosze, niektore szkoly maja 1 semestr za free itp. a w przyszlym roku ma juz nie byc poboru do woja, i od 2010 armia zawodowa.
|
Do góry
|
|
|
|
#2041606 - 09/02/2008 18:56
|
old hand
Meldunek: 04/10/2003
|
Mnie rozwalił listonosz  przynosi mi list z woja. I pyta sie czy dla Senseja ja mówie tak, dobrze. A on no niewiem czy tak dobrze, bo to z woja  Ehh widać że często ma dziwne sytaucje wtedy  Ja w kwietniu dostałem na badania i przyznanie kategori. Licze na D (ze wzgledu na zerwania wiązadła krzyżowe w kolanie) 
|
Do góry
|
|
|
|
|
|