#2521415 - 05/08/2008 06:35
Re: Potrzebujesz pomocy? Pomożemy [15]
[Re: _Korver_]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 26/11/2004
|
Witam,
czy jest jakaś ustawa, czy coś w ten deseń, która mówi o maksymalnym dziennym czasie pracy na stanowisku PRAKTYKANTA? Oczywiście mówię tutaj o pracy, za którą nie otrzymuje się wynagrodzenia. Wiadomo jak ludzie podchodzą do takich osób, ale po tym jak dzisiaj szefowa oznajmiła mi, że mam zapieprzać przez cały dzień (12h) to trochę mi mina zrzedła. Po krótkich negocjacjach skończyłem wcześniej, ale chciałbym się dowiedzieć, czy jest coś takiego jak maksymalny czas ściślej określony prawem? z tego co j byłem na praktykach to dymałem 8h i przyslugiwał 1 dzien urlopu na miesiąc ; Czas pracy pracownika młodocianego Dzienne normy czasu pracy pracownika młodocianego są zróżnicowane w zależności od jego wieku. Pracownik młodociany, który nie ukończył 16 roku życia nie może pracować na podstawie art. 202 par. 1 Kodeksu pracy, dłużej niż 6 godzin na dobę. Natomiast pracownik młodociany, który ukończył 16 lat, pracuje nie dłużej niż 8 godzin na dobę ( art. 202 par. 2 Kodeksu pracy ). Do czasu pracy pracownika młodocianego, wliczany jest czas nauki, bez względu na to, czy pracownik młodociany uczy się w godzinach pracy ( art. 202 par. 3 Kodeksu pracy). Pracodawca ma obowiązek zwolnić pracownika młodocianego jeżeli jego zajęcia szkolne odbywają się w godzinach pracy ( art. 198 Kodeksu pracy). Tygodniowa norma czasu pracy pracownika młodocianego, który nie ukończył 16 roku życia wynosi do 30 godzin, a pracownika , który ukończył 16 lat wynosi do 40 godzin ..
|
Do góry
|
|
|
|
#2521654 - 05/08/2008 20:08
[Re: fala]
|
?
Meldunek: 23/09/2006
|
Chciałbym się Was poradzić co do "specyfików" wzmacniających wydolność fizyczną jak i wytrzymałość na długie obciążenie mięśni, głównie pleców, barków, klatki piersiowej i bicepsów+tricepsów. Zastanawiałem się nad taką kombinacją : HMB + Kreatyna z Tauryną + L-karnityna (by szybciej spalić zbędny tłuszcz) + Isostar do tego Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki, najlepiej oparte o własne doświadczenie. Od razu zaznaczam, że nie chodzi tu o siłownie lecz o dość ciężką prace fizyczną up
|
Do góry
|
|
|
|
#2521982 - 05/08/2008 23:46
[Re: herkules]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 09/04/2004
|
Witam,
czy jest jakaś ustawa, czy coś w ten deseń, która mówi o maksymalnym dziennym czasie pracy na stanowisku PRAKTYKANTA? Oczywiście mówię tutaj o pracy, za którą nie otrzymuje się wynagrodzenia. Wiadomo jak ludzie podchodzą do takich osób, ale po tym jak dzisiaj szefowa oznajmiła mi, że mam zapieprzać przez cały dzień (12h) to trochę mi mina zrzedła. Po krótkich negocjacjach skończyłem wcześniej, ale chciałbym się dowiedzieć, czy jest coś takiego jak maksymalny czas ściślej określony prawem? z tego co j byłem na praktykach to dymałem 8h i przyslugiwał 1 dzien urlopu na miesiąc ; Czas pracy pracownika młodocianego Dzienne normy czasu pracy pracownika młodocianego są zróżnicowane w zależności od jego wieku. Pracownik młodociany, który nie ukończył 16 roku życia nie może pracować na podstawie art. 202 par. 1 Kodeksu pracy, dłużej niż 6 godzin na dobę. Natomiast pracownik młodociany, który ukończył 16 lat, pracuje nie dłużej niż 8 godzin na dobę ( art. 202 par. 2 Kodeksu pracy ). Do czasu pracy pracownika młodocianego, wliczany jest czas nauki, bez względu na to, czy pracownik młodociany uczy się w godzinach pracy ( art. 202 par. 3 Kodeksu pracy). Pracodawca ma obowiązek zwolnić pracownika młodocianego jeżeli jego zajęcia szkolne odbywają się w godzinach pracy ( art. 198 Kodeksu pracy). Tygodniowa norma czasu pracy pracownika młodocianego, który nie ukończył 16 roku życia wynosi do 30 godzin, a pracownika , który ukończył 16 lat wynosi do 40 godzin .. wielkie dzięki 
|
Do góry
|
|
|
|
#2522090 - 06/08/2008 01:27
[Re: blacky82]
|
enthusiast
Meldunek: 22/03/2004
|
Wie ktos moze jaki kosz jest przesylki z zagranicy, np. z Londynu do Polski?. Chodzi mi o wyslanie paczki (telefonu). nie ryzykuj opiepsza na poczcie. do mnie non top kartki z wysp przychodza z zyczeniami a koperty rozrywane bo szukaja kasy. do tego dziewczyna moja miala akcje z telefonem srzedala na allegro do goscia z poludnia polski doszlo samo pudelko bez telefonu. tel po 2 miechach znalazl sie w elblagu. zawineli go pocztowcy. W naszym rejonie poczta to najwieksi zlodzieje i nie boje sie uzyc tego slowa witam tak czytalem z niedowierzaniem co piszecie o poczcie ale ostatnio zamawialem paczke z austrii i rzeczywiscie jak przyszla ze sporym opoznieniem to byla otwarta pozniej zawiazana jakimis sznurkami z napisem uszkodzona. Dzis rowniez na gazecie.pl czytalem ze zajeli sie poczta jakas inspekacja bo nagminne to jest. Moje pytanie zamowilem zegarek z zagranicznej firmy i wczesniej nie bylo z nimi problemu teraz czekam juz dluzszy czas na niego a wlasnie z tej firmy ostatnia paczka byla otwarta . Jesli mozliwe jest ze ktos mi zwinal ten zegarek to co ja teraz moge zrobic ? firma z ktorej mi przysylano odpisala ze zajmie sie tym ale 2 miesiace potrwa ich dochodzenie czy jesli nic z tego nie wyniknie do poczty moge pisac reklamacje ? jesli tak to czy ona cos wogole da i w jakis sposob odzyskam pieniadze badz paczke ? jak ktos sie orientuje prosze dac znac pozdrawiam
|
Do góry
|
|
|
|
#2522378 - 06/08/2008 03:45
[Re: Camp_Nou]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 09/04/2004
|
Znowu ja  Jest taka sprawa, kumpel jest w pracy w Holandii, wraca w niedziele. Przed wyjazdem nie zdążył wyrobić sobie sobie ubezpieczenia, bodajże jakąś kartę trzeba, ale nie jestem zbyt zorientowany w temacie dlatego pytam. Głupio zrobił, prawda, ale nie ma co oceniać po fakcie. Nieszczęśliwie zdarzyło się tak, że złamał sobie palca. Udał się do szpitala i tam się nim zajęli, jakieś prześwietlenia, zastrzyki, leki etc. Rachunek ma przyjść do domu, do Polski. Wiadomo, że nie będzie to mała suma... I teraz pytanie, jest jakaś szansa, żeby choć część z tych pieniędzy, o ile nie całość, można było z powrotem otrzymać?
|
Do góry
|
|
|
|
#2522535 - 06/08/2008 04:32
[Re: Camp_Nou]
|
enthusiast
Meldunek: 25/06/2005
|
Wie ktos moze jaki kosz jest przesylki z zagranicy, np. z Londynu do Polski?. Chodzi mi o wyslanie paczki (telefonu). nie ryzykuj opiepsza na poczcie. do mnie non top kartki z wysp przychodza z zyczeniami a koperty rozrywane bo szukaja kasy. do tego dziewczyna moja miala akcje z telefonem srzedala na allegro do goscia z poludnia polski doszlo samo pudelko bez telefonu. tel po 2 miechach znalazl sie w elblagu. zawineli go pocztowcy. W naszym rejonie poczta to najwieksi zlodzieje i nie boje sie uzyc tego slowa witam tak czytalem z niedowierzaniem co piszecie o poczcie ale ostatnio zamawialem paczke z austrii i rzeczywiscie jak przyszla ze sporym opoznieniem to byla otwarta pozniej zawiazana jakimis sznurkami z napisem uszkodzona. Dzis rowniez na gazecie.pl czytalem ze zajeli sie poczta jakas inspekacja bo nagminne to jest. Moje pytanie zamowilem zegarek z zagranicznej firmy i wczesniej nie bylo z nimi problemu teraz czekam juz dluzszy czas na niego a wlasnie z tej firmy ostatnia paczka byla otwarta . Jesli mozliwe jest ze ktos mi zwinal ten zegarek to co ja teraz moge zrobic ? firma z ktorej mi przysylano odpisala ze zajmie sie tym ale 2 miesiace potrwa ich dochodzenie czy jesli nic z tego nie wyniknie do poczty moge pisac reklamacje ? jesli tak to czy ona cos wogole da i w jakis sposob odzyskam pieniadze badz paczke ? jak ktos sie orientuje prosze dac znac pozdrawiam Z tego co slyszalem to jest mozliwosc wniesienia reklamacji na poczcie, z tym ze moze byc to proces dlugotrwaly a przyznana kwota (o ile udowodnisz im, ze wina lezy po ich stronie) to smiech na sali. Znam kilka osob, ktorym 'zaginely' (czyt. zostaly ukradzione) rzeczy wysylane poczta i dostali cale 10% wartosci mienia o ktore reklamowali. Caly proces trwal chyba ponad 2 miesiace a samych papierkow (rachunki za zakup przesylanych rzeczy, kwity nadania, bla bla...) uzbierala sie cala teczka dokumentowa :).
|
Do góry
|
|
|
|
#2522541 - 06/08/2008 04:34
[Re: HAGIi]
|
enthusiast
|
Witam Sprawa ma sie tak, bardzo potrzebne mi konto w UB, niestety limity dosc szybko dostaje i teraz pytanie jak ich obejsc? Chcialbym zalozyc konto na znajomego czy tam kogos z rodziny, ale po tym samym IP pewnie mnie od razu zlimituja i teraz pytanie jak zrobic aby zalozyc konto na kogos innego i miec czyste konto? Zapewne moj dostawca sieci juz jest do dupy i czas zmienic opratora? teraz pytanie na jakiego? najlepszy taki ktory ma zmienne IP, gdzie bede mogl grac na pare osob z jednego domostwa, jaki dostawca sieci gwarantuje mi IP? czy jesli takowy bede mial to moge byc spokojny? Jestem zielone w te klocki, jakby ktos mi jasno wypowiedzial sie w tej sprawie bylbym wdzieczny
Aha i nie pisac mi, ze probuje jakies bonusy wyludzac itp - sprawa calkiem odmienna
Dzieki za odpowiedz Pozdrawiam Z tego co slyszalem to z Neostrada TP masz zmienne IP, inne po kazdym odlaczeniu/polaczeniu sie z netem.
|
Do góry
|
|
|
|
#2522558 - 06/08/2008 04:42
[Re: _Korver_]
|
enthusiast
Meldunek: 18/11/2004
|
Znowu ja  Jest taka sprawa, kumpel jest w pracy w Holandii, wraca w niedziele. Przed wyjazdem nie zdążył wyrobić sobie sobie ubezpieczenia, bodajże jakąś kartę trzeba, ale nie jestem zbyt zorientowany w temacie dlatego pytam. Głupio zrobił, prawda, ale nie ma co oceniać po fakcie. Nieszczęśliwie zdarzyło się tak, że złamał sobie palca. Udał się do szpitala i tam się nim zajęli, jakieś prześwietlenia, zastrzyki, leki etc. Rachunek ma przyjść do domu, do Polski. Wiadomo, że nie będzie to mała suma... I teraz pytanie, jest jakaś szansa, żeby choć część z tych pieniędzy, o ile nie całość, można było z powrotem otrzymać? 094 346 52 27 lub 28 Zachodniopomorski Oddział Wojewódzki NFZ Delegatura w Koszalinie Zadzwoń i zapytaj.
|
Do góry
|
|
|
|
#2522583 - 06/08/2008 04:49
[Re: Pierniczek]
|
enthusiast
|
Na moje oko po grecku To mi humor poprawiłeś... :/ Moim pacjentem jest teraz taka kobieta(mówiąc po ludzku po prostu jebnięta) i cały czas tego słucha i myślę, że wiąże się to z jakimś jej doświadczeniem życiowym. Nic do baby nie trafia, po prostu nic. Mówi się jak do ściany. Jestem pewien, ze ta piosenka dałaby odpowiedź o co chodzi. Ale ja za chuja tego nie przetłumaczę... Nie ma na forum osoby, która zna grecki? Żeby mi chociaż tak częściowo powiedziała o co kaman w tej poje.banej piosence? :/ Na m'agapas (= Love me) (na m' agapas, opou ke na me) Ki esi kitas zitas, rotas ki istera les istories palies Agapi mou tin arhi fovame agapi mou gia to telos lipame Ki esi mou les gnorimies poles pos zouses les ston paradiso os htes Na m' agapas opou ke na me na m' agapas ti zoi mou fovame (na m' agapas, opou ke na me) (love me, wherever I am) And you look you ask, you question and then you tell old stories My love I'm afraid of the beginning my love I'm sorry for the end And you talk about many acquaintances you say you used to live in heaven till yesterday Love me wherever I am love me I'm afraid of my life (love me, wherever I am) Mam nadzieje, ze okazalo sie pomocne 
|
Do góry
|
|
|
|
#2523108 - 06/08/2008 18:01
[Re: Luksi]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 06/01/2006
|
Pomożecie  ? Czy ktoś ma sprawdzone i godne polecenia kwatery w przystępnej cenie w Zakopanem ? Wybieram się tam na parę dni wolnego, wysłałem juz troche meili i smsów, ale może ktoś ma coś fajnego w rękawie  ? Jeśli tak to prośba o odpowiedź na mojego posta Pozdro
|
Do góry
|
|
|
|
#2523145 - 06/08/2008 18:39
[Re: nivet]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 13/11/2006
|
czesc, szukam jakiegos ciekawego konkursy smsowego. Chodzi mi o jakies ciekawe nagrody ktore mozna wyciagnac za pomoca wysylanych smsow na jakis tam nr. Mam 65zl na koncie jeszcze i w tym miesiacu 10tego konczy mi sie umowa na abonament (musze jeszcze tylko pojsc i ich opierdolic, ze nie zrobili tego miesiac temu). Za wselkie info bede wdzieczny 
|
Do góry
|
|
|
|
|
|