#2891592 - 05/02/2009 21:43
Zgubiony dowod osobisty
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 11/08/2005
|
sytuacja tak sie przedstawia
wracalismy wczoraj kolo 2 w nocy w 4 osoby z knajpy, zatrzymala nas policja, wylegitymowali nas, sprawdzili telefony, przeszperali portfele, wszystko ok - puscili nas dalej, dzis rano sie budze w portfelu nie mam dowodu osobistego z ktorego policjant mnie legitymowal, bylem dzis z ta sprawa na komendzie, szukalem w radiowozie z policjantem tego dowodu, dzwonilismy do tego ktory mnie legitymowal, twierdzi ze mi go oddal, ja wkladajac swoje rzeczy spowrotem do portfela nie zwrocilem uwagi ze brakuje dowodu, choc mogl tam byc, a moglem go jakims dziwnym trafem wsadzic do kieszeni z ktorej mi wypadl, co w tej sytuacji zrobic?? trzeba zglaszac zaginiecie dowodu?? bylem na psach nikt mnie o tym nie poinformowal? mial ktos taka sytuacje?
|
Do góry
|
|
|
|
#2891612 - 05/02/2009 21:51
Re: Zgubiony dowod osobisty
[Re: Dziabor]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 07/09/2004
|
Ustawa o ewidencji ludności i dwodach osobistych
Art. 42. 1. Osoba, która utraciła dowód osobisty, jest obowiązana niezwłocznie zawiadomić o tym najbliższy organ gminy. Organ ten wydaje zaświadczenie o utracie dowodu osobistego, ważne do czasu wydania nowego dokumentu. 2. W razie znalezienia własnego dowodu osobistego, zgłoszonego jako utracony, należy niezwłocznie zawiadomić o tym organ gminy, któremu złożono wniosek o wydanie nowego dowodu osobistego, jeżeli w miejsce zgłoszonego jako utracony nie został jeszcze wydany nowy dokument. 3. W razie znalezienia własnego dowodu osobistego, w miejsce którego wydano już nowy dowód osobisty, lub cudzego dowodu osobistego, należy niezwłocznie złożyć znaleziony dokument najbliższemu organowi gminy.
Wyrobienie dowodu kosztowało bodajże 30 PLN. Piszę kosztowało, bo Tusek jakiś czas temu bełkotał o tym, że wydanie dowodu ma być bezpłatne. Czy te regulacje weszły już w życie ? Nie wiem.
|
Do góry
|
|
|
|
#2891647 - 05/02/2009 22:06
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 31/01/2003
|
zagieniecie w moim przypadku musze zglosic na policji czy urzedzie miasta?? urzedzie wojewodzkim?? Jak zgłubiłem to zgłaszałem w urzędzie miasta i dostawało się świstek jakiś ;]
|
Do góry
|
|
|
|
#2891723 - 05/02/2009 22:33
|
Carpal Tunnel
|
|
Do góry
|
|
|
|
#2891728 - 05/02/2009 22:34
|
Zbanowany
Meldunek: 01/03/2005
|
|
Do góry
|
|
|
|
#2891868 - 05/02/2009 23:27
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 31/01/2003
|
nie no jaja w tej polsce, dzwonilem na infolinie urzedu miasta, jedna babka powiedziala mi ze musze to zglosic do urzedu miasta, a zadzwonilem drugi raz zapytac jakie mi sa dokumenty potrzebne do zgloszenia zaginiecia dowodu i mowi mi ze to trzeba zglosic na policje Weź paszport i idź do urzędu miasta. Policja jest taka pomocna, że lepiej trzymać się z daleka.
|
Do góry
|
|
|
|
#2891881 - 05/02/2009 23:39
[Re: Szewa]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 14/12/2006
|
Ustawa o ewidencji ludności i dwodach osobistych
Art. 42. 1. Osoba, która utraciła dowód osobisty, jest obowiązana niezwłocznie zawiadomić o tym najbliższy organ gminy. Organ ten wydaje zaświadczenie o utracie dowodu osobistego, ważne do czasu wydania nowego dokumentu. 2. W razie znalezienia własnego dowodu osobistego, zgłoszonego jako utracony, należy niezwłocznie zawiadomić o tym organ gminy, któremu złożono wniosek o wydanie nowego dowodu osobistego, jeżeli w miejsce zgłoszonego jako utracony nie został jeszcze wydany nowy dokument. 3. W razie znalezienia własnego dowodu osobistego, w miejsce którego wydano już nowy dowód osobisty, lub cudzego dowodu osobistego, należy niezwłocznie złożyć znaleziony dokument najbliższemu organowi gminy.
Przecież Szewa wszystko wyjaśnił co i jak... Gdyby pani w okienku protestowała to powołać się na konkretny artykuł i zażądać widzenia z kierownikiem. A na przyszłość trzeba niestety bardziej uważać na dokumenty, takie małe to i łatwe do zgubienia.
|
Do góry
|
|
|
|
#2892339 - 06/02/2009 02:47
|
addict
Meldunek: 21/12/2008
|
dziabor moze znajdzie dobra osoba i wysle poczta albo przyniesie ale wiadomo czekac nie ma na co wiec dobrze zrobiles z szybka reakcja.
|
Do góry
|
|
|
|
#2893174 - 06/02/2009 09:42
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 13/03/2001
|
nie no jaja w tej polsce, dzwonilem na infolinie urzedu miasta, jedna babka powiedziala mi ze musze to zglosic do urzedu miasta, a zadzwonilem drugi raz zapytac jakie mi sa dokumenty potrzebne do zgloszenia zaginiecia dowodu i mowi mi ze to trzeba zglosic na policje Miałem sytuację z zagubionym dowodem osobistym, więc powiem ci co zrobić. Wystarczy pójść na Policję i zgłosić zaginięcie dowodu osobistego. Zostanie on wtedy zastrzeżony, a jesli ktokolwiek będzie próbował się nim posłużyć zostanie zatrzymany i doprowadzony na Komisariat.
|
Do góry
|
|
|
|
#2893463 - 06/02/2009 17:42
[Re: D@mian]
|
Marat Safin
Meldunek: 14/05/2005
|
W Expresie reporterów (chyba tak się nazywa ten program Olszańskiego?) pokazywali reportaż o kolesiu, któremu ukradziono dowód i na jego podstawie zaciągnięto dziesiątki kredytów! Większość banków dała sobie wytłumaczyć, że zaszło "nieporozumienie", ale był też taki, który kazał gościowi spłacać pieniądze... Wiem, że człowiek włóczył się po sądach, miał problemy z komornikami itp. Sorry, ale  A co banki mają dac sobie wytłumaczyc? Załóżmy, że ktoś traci dowód. Zgłasza to tam gdzie trzeba i po czasie dostaje jakieś wezwanie do zapłaty lub telefon z firmy windykacyjnej niby, że ma coś zapłacic mimo, że w rzeczywistości tego nie brał. W tej sytuacji prosi się bank/firmę windykacyjną o ksero umowy z podpisem. Oni to ślą, delikwent widzi, że to nie jego podpis, składa doniesienie o popełnieniu przestępstwa. W toku postępownia jest robiona ekspertyza grafologiczna i jeśli ona potwierdzi, że podpis nie został nakreślony jego ręką, to bez względu na dalszy wynik postępowania bank/firma windykacyjna może MU NASKOCZYC! Także dziwię się wielokrotnie czemu w uwagach, interwencjach, expresach reporterów niejednokrotnie pokazują BZDURY. No chyba, że były jakieś inne okolicznosci, o których nie powiedziano/napisano a mogły miec wpływ na przebieg sprawy. Na forum mBanku ostatnio koleś się żalił, że zgubił dowód, zgłosił sprawę wyrobił nowy i mając nowy okazało się, że ktoś na jego stary dowód wziął sobie pożyczki w dwóch bankach. Podobno został potraktowany jak przestępca i mimo pracy policji itp. musiał spłacać zaciągnięte kwoty (w jednym z banków). Nie wiem jak się sprawa potoczyła do końca...
Lepiej uważać... Już wyżej opisałem podobną sytuację. NIE MA TAKIEJ MOŻLIWOŚCi chyba, że wydarzyło się coś czego nie opisał.
|
Do góry
|
|
|
|
#2893538 - 06/02/2009 19:30
[Re: DJ SOSNA]
|
Carpal Tunnel
|
nie no jaja w tej polsce, dzwonilem na infolinie urzedu miasta, jedna babka powiedziala mi ze musze to zglosic do urzedu miasta, a zadzwonilem drugi raz zapytac jakie mi sa dokumenty potrzebne do zgloszenia zaginiecia dowodu i mowi mi ze to trzeba zglosic na policje Miałem sytuację z zagubionym dowodem osobistym, więc powiem ci co zrobić. Wystarczy pójść na Policję i zgłosić zaginięcie dowodu osobistego. Zostanie on wtedy zastrzeżony, a jesli ktokolwiek będzie próbował się nim posłużyć zostanie zatrzymany i doprowadzony na Komisariat. ja na policji nie bylem, babka w urzedzie miasta powiedziala mi ze moj stary dowod jest juz nieaktywny i nawet jak go ktos znajdzie i odesle to moge go wyrzucic
|
Do góry
|
|
|
|
#2893542 - 06/02/2009 19:33
[Re: _potepiony_]
|
Carpal Tunnel
|
Dziabor to policja sprawdza już telefony?????????????? Ja pierdziele dawno mnie nie legitymowali. Kiedyś pamiętam, że czekałem z kumplem sobie na koleżanki jakoś przed disco i nas wylegitymowali i przeczesali nasze portfele plus kumplowi kazali podnieść skarpetki do góry. Narkotyków szukali chyba... . My staliśmy przed disko nie wchodziliśmy bo czekaliśmy to myśleli, że może dilerzy  . No ale żeby telefon sprawdzać???????? to mnie zaskoczyles, pamietam jak mialem swoj pierwszy telefon z 8 lat temu, jakiegos samsunga, legitymowali nas i pytaja odrazu kto ma telefony to dawac do sprawdzenia, u nas to normalka, no ale nie chwalac sie mieszkam na najniebezpieczniejszym osiedlu w Kielcach, weglug GW
|
Do góry
|
|
|
|
#2893602 - 06/02/2009 20:37
[Re: ivo]
|
Carpal Tunnel
|
Panowie a jaka firma,bank daje teraz kredyt czy pozyczke na sam dowod bez zadnych zaswiadczen? mam nadzieje ze zadna  bo czytajac wypowiedzi niektorych to zaczynam sie bac
|
Do góry
|
|
|
|
#2893980 - 06/02/2009 23:57
[Re: ivo]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 18/01/2004
|
Wszedzie wymagaja zaswiadczenia o dochodach. kokos.pl ;]
|
Do góry
|
|
|
|
#2894717 - 07/02/2009 05:36
[Re: Jakubosiu]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 02/10/2007
|
Jesli chodzi o banki to polecam zglosic od dowolnego banku - najlepiej do swojego - dzieki temu nie trzeb bedzie udowadniac ze jest sie wielbladem. Aha - tylko koniecznie wziac potwierdzenie takiego zgloszenia na pismie.
|
Do góry
|
|
|
|
|
|