Strona 1 z 2 1 2 >
Opcje tematu
#318823 - 04/04/2005 19:36 Kandydaci na papieża
MasTa Offline
enthusiast

Meldunek: 08/12/2004
Tutaj http://info.onet.pl/1077039,12,item.html właśnie są fotografie prawdopodobnych kandydatów na papieża oraz krótkie opisy.

Aż się boję na myśl że papieżem może zostać FRANCIS ARINZE ,a wtedy może spełnić się przepowiednia która mówiła "że papieżem zostanie Polak(było to kiedy jeszcze Karol Wojtyła nie był papieżem)a następnie papieżem zostanie murzyn i nastapi koniec świata
Nie wiem jakie jest wasze zdanie ale wolałbym żeby ten Nigeryjczyk lepiej nie zostawał papieżem.
Moim najlepszym kandydatem byłby Stanisław Dziwisz,ale niestety nie ma raczek takiej opcji .

I TAK KTO BY NIE ZOSTAŁ NOWYM PAPIEŻEM NIGDY NIE ZASTĄPI NASZEGO UKOCHANEGO JANA PAWŁA II

• Do góry
    Bonus: Unibet
    #318824 - 04/04/2005 19:52 Re: Kandydaci na papieża
    Meister Offline
    Pooh-Bah

Meldunek: 10/09/2003
    nie ma szans kandydat z Afryki,ale gdyby papieżem został ktoś z Ameryki Łacińskiej nie byłoby to dla mnie zaskoczeniem.

Do góry
    #318825 - 04/04/2005 19:58 Re: Kandydaci na papieża
    Veron Offline
    addict

Meldunek: 19/10/2001
    a jaka to przepowiednia mowi o "czarnym papiezu" i koncu swiata?? Bowiem jedyna przepowiednia o jakiej ja slyszlaem to, ze ostanimi maja byc: papiez ksiezyc (JPI); Słońce (JP II); "galazka oliwna" i "Piotr Rzymianin", wiec wskazywaloby wszystko na to ze zostalo juz tylko dwoch do konca swiata... ale przeciez to tylko przepowiednie...

Do góry
    #318826 - 04/04/2005 20:07 Re: Kandydaci na papieża
    takizwykły Offline
    Carpal Tunnel

Meldunek: 23/10/2003
    Zdaje mi się, że każde kierowanie się przepowiedniami może zaburzyć "przepowiedziany porządek świata"...To takie filozoficzne spojżenie.

Do góry
    #318827 - 04/04/2005 20:09 Re: Kandydaci na papieża
    DANI1927 Offline
    Pooh-Bah

Meldunek: 27/11/2002
    Podobno ten czarny jest bardzo mądry ale napewno naszego JPII nie zastąpi

Do góry
    #318828 - 04/04/2005 20:30 Re: Kandydaci na papieża
    DJ SOSNA Offline
    Carpal Tunnel

Meldunek: 13/03/2001
    Quote:

ale gdyby papieżem został ktoś z Ameryki Łacińskiej nie byłoby to dla mnie zaskoczeniem.

Zgadzam się że to b.prawdopodobnie. Oczywiście nikt nie wie co natchnieni członkowie Konklawy w czasie medytacji/modlitwy zdecydują ale wybór papieża z Ameryki Łacińskiej wydaje się sensowny. Karol Wojtyła przyczynił się do obalenia komunizmu i znacznie zwiększył znaczenie misji a kolejny cel dla nowej głowy Kościoła to "zaopiekowanie" się niezwykle rozwijajacym się Kościołem w Ameryce Łacińskiej i Afryce oraz przeciwdziałanie głodowi i biedzie w krajach ubogich a z tymi problemami chyba najlepiej poradzi sobie papież z Ameryk. Łacińskiej...

PS: Na BBC World podawali wczoraj że w Europie jest coraz mniej katolików a obecna tendencja jest jeszcze bardziej malejąca. Według BBC katolik to dzisiaj głównie mieszkaniec Ameryki Łacińskiej bądz czarny.

PS2: Módlmy się aby beatyfikacja Jana Pawła II ropoczęła się jak najszybciej i zakończyła się uznaniem go Świętym.Potrzebuje tego ja i cały Kościół Katolicki, takie jest moje zdanie.

Do góry
    #318829 - 04/04/2005 20:32 Re: Kandydaci na papieża
    boca juniors Offline
    Carpal Tunnel

Meldunek: 26/05/2003
    Z tego co się orientuję,to ten nigeryjczyk jest bardzo liberalny i jego polityka i teorie są podobne do tych,które głosił nasz papa['],ponadto teraz jest moda na czarnych,moim zdaniem Kosciół będzie chciał się otworzyc na swiat i jest duża szansa,ze bedzie to papiez z po za Europy,mnie też nurtuje ta wizja i legenda o papieżach i końcu świata,ale to jest niezupełnie tak,bo na takiej tablicy,gdzie umieszcza się wizerunki kolejnych następców piotrowych pozostały tylko dwa miejsca po naszym Karolu Wojtyle i stad ta wizja końca swiata,ponadto słynny jasnowidz Nostradamus przepowiedział Polaka papieza,potem ma byc czarny,ale go szybko zabiją i po nim bedzie ten ostatni i wtedy się dopełni czas naszej planety.

Moim zdaniem jest spora szansa,ze nowy papiez bedzie pochodził z po za Europy,ale raczej stawiałbym na kogos z Ameryki Południowej lub Łacińskiej(są kandydaci z Kolumbi,brazyli i Hondurasu),choc ten Arinze jest bardzo wysoko w rankingach,bo jest ponoc bardzo charyzmatyczny i wpływowy,ja jednak obstawiam na konserwatywnosć Koscioła i kardynałów,którzy chyba jeszcze nie dorosli do dopuszczenia murzyna do tronu w Watykanie.

Do góry
    #318830 - 04/04/2005 21:24 Re: Kandydaci na papieża
    ziomek-domek Offline
    Carpal Tunnel

Meldunek: 20/01/2004
    Jan Pawel II mial ogromny sentyment do Afryki - dlatego pielgrzymowal do wielu krajow - spotkal sie oko w oko z biedakami, nedzarzami, glodujacymi.

Dlatego tez mianowal z "czarnego ladu" wielu Biskupow i Arcybiskupow. Spojrzcie np. w Europie jak bardzo jednak jest podzielona. W Anglii bardziej ich interesuja spekulacje dot. slubu Karola, czy obecnej sytuacji Beckhama. Juz nie wspomne o tym, ze przegladajac wiadomosci w wielu brytyjskich serwisach info o smirci Papy bylo zboku - takie samo, gdy kiedys napisali o nowym tatuazu Beckhama. W Hiszpanii zaczeto mecz Villareal, pomimo wiadomosci o smierci Papieza. Puszczano programy rozrywkowe (jak w Madrycie byly zamachy to w Polsce byla zaloba i zmienili rozklad telewizji np. nie emitujac wielu filmow). We Francji tak samo.. (pomimo tego, ze w najwiekszych katedrach odprawiali msze sw.) Z kolei wschod - Rosja i patriarcha Aleksiej II nie wypowiadali sie zyczliwie o Janie Pawle II (o jego czynach) i chrzescijanstwie. Jednak ogladajac przekazy ze swiata, pieknie jest ogladac miliony pojednanych ludzi - teraz widac powszechnosc kosciola, o ktora tak Jan Pawel II walczyl - bez przemocy, kazdy jest dla siebie jak brat. Wzruszajace sa obrazki z ladow Afryki, Filipin, krajow Ameryki Poludniowej, gdzie wszyscy oplakuja Jana Pawła II. Mimo, ze sa tak daleko, to zarazem tak blisko - zachowali pamiec.

Zarazem mam nadzieje, ze nowy Papiez bedzie kontynuowac misje Jana Pawla II. Mam nadzieje, ze odwiedzi Polske, powie cos do nas w naszym ojczystym jezyku. Bedzie prawil kazania piekne i poruszajace.
    Mam nadzieje, ze smierc Jana Pawla II przyczyni sie do umocnienia wiary i sluchania nauk nowego Papieza, a nie tylko ograniczy sie do wspomnien po najwiekszym czlowieku na swiecie

Do góry
    #318831 - 04/04/2005 22:08 Re: Kandydaci na papieża
    Veron Offline
    addict

pamietajmy jednak, ze w Hiszpanii nieco inaczej podchodzi sie do smierci, wiec akurat nie dziwi mnie, ze oni nie odwolali programow rozrywkowych, meczy itp.
    BOCA: ta przepowiadnia, o ktorej ja mowilem rowniez jest podobno autorstwa Nostradamusa, tylko ze oficjalnie przypisywana jest bodajze sw. Machalosowi (nie pamietam pisowni), a do tego podobno wszystko to mialo takze przysnic sie Piusowi X.
    Co sie tyczy zas portretow, to rzeczywiscie w Rzymie jest swiatynia, jesli sie nie myle to sw Pawla, w ktorej znajduja sie portrety wszystkich papiezy. Pamietam, ze kiedy tam bylem, to sie przestraszylem, ze niewiele miejsca juz wolnego zostalo, ale nie pamietalem ze tylko dwa ostatnie miejsca zostaly...

PS. Moim zdaniem Papiestwo wroci do Wloch...ale mam nadzieje ze bedzie to ktorys z dwoch konserwatywnych kardynalowa, nie zas ten mediolanski liberal ani Sodano..

PS2. Wiec teraz ma nastapic "galazka oliwna", ktory podczas swojego panowania bedzie zmuszony uciec z Watykanu, ale nie zdola tam juz powrocic, bo Watykan bedzie juz we wladaniu antychrysta...

Do góry
    #318832 - 04/04/2005 22:36 Re: Kandydaci na papieża
    buszmen Offline

Meldunek: 17/06/2003
    cytuje:

I TAK KTO BY NIE ZOSTAŁ NOWYM PAPIEŻEM NIGDY NIE ZASTĄPI NASZEGO UKOCHANEGO JANA PAWŁA II

noo na pewno nie zastapi w tym sensie, że każdy czlowiek jest na swoj sposób inny. Niemniej może być tak samo wielki.

Do góry
    #318833 - 04/04/2005 22:51 Re: Kandydaci na papieża
    Randall Offline
    Carpal Tunnel

Meldunek: 04/02/2004
    Zobaczycie, ze Papiezem zostanie Arinze.

Do góry
    #318834 - 05/04/2005 00:10 Re: Kandydaci na papieża
    donic Offline
    Carpal Tunnel

Meldunek: 11/10/2002
    Quote:

wskazywaloby wszystko na to ze zostalo juz tylko dwoch do konca swiata... ale przeciez to tylko przepowiednie...

Zgadza się, ponoć zostało nam tylko 2. Wg przepowiedni po JPII papieżem będzie Niemiec, ale będzie nim bardzo krótko, a po nim ma być czarny co będzie początkiem końca. Bardzo dużo można poczytać o tym na sfg.pl . Pożyjemy zobaczymy.

Do góry
    #318835 - 05/04/2005 07:19 Re: Kandydaci na papieża
    gizmo Offline
    Carpal Tunnel

Meldunek: 24/01/2002
    O przepowiedniach Nostradamusa czytalem,ale po tym co przeczytalem w tym temacie to naprawde moze sie czlowiek pogubic.Najpierw murzyn,potem "galazka oliwna",a teraz donic pisze ze Niemiec,to w koncu ile jest tych przepowiedni,pokrywaja sie chociaz troche,czy "kazda jest z innej beczki" ?

Do góry
    #318836 - 05/04/2005 08:57 Re: Kandydaci na papieża
    miglanc Offline
    addict

Meldunek: 16/01/2003
    Nie wiem czy wśród kardynałów znajduje sie Rosjanin, ale to własnie z tego państwa będzie nowy papież - taka jest moja opinia.
    Albo z któregoś z państw poradzieckich.

Do góry
    #318837 - 05/04/2005 09:06 Re: Kandydaci na papieża
    Bzyku Offline
    Blade Runner

Meldunek: 04/05/2004
    Quote:

O przepowiedniach Nostradamusa czytalem,ale po tym co przeczytalem w tym temacie to naprawde moze sie czlowiek pogubic.Najpierw murzyn,potem "galazka oliwna",a teraz donic pisze ze Niemiec,to w koncu ile jest tych przepowiedni,pokrywaja sie chociaz troche,czy "kazda jest z innej beczki" ?

tych "przepowiedni" to przez lata narodziła się cała masa - większość przypisywana Nostradamusowi, a tak naprawdę trudno jest ustalić które sa prawdziwe (tzn. oryginalne), a które nie

Ja tam w te przepowiednie nie wierzę, może dlatego, że są one tak napisane (te oryginalne), że można to interpretować na setki, jesli nie tysiące sposobów. I zawsze się okaże że jakaś część opisu pasuje do danego wydarzenia.

Moim zdaniem nowym papieżem nie będzie kardynał nigeryjski.
    Będzie to ktoś z ameryki południowej lub łacińskiej.

Do góry
    #318838 - 05/04/2005 09:06 Re: Kandydaci na papieża
    Veron Offline
    addict

gizmo: to jest jedna i ta sama przepowiednia, tylko kazdy inaczej ja interpretuje na tym to wszystko polega...

A tutaj co znalazlem na innym forum, czyzby zagrozenie szlo jednak z Francji?:)

Zrodlo: http://forumzn.katalogi.pl/temat2561_strona3/

Sebasket napisal:
    "Malachiasz w krótkich dwu-trzy wyrazowych kryptogramach określił kolejnych papieży. Po kryptogramie papieża Jana Pawła II w proroctwie Malachiasza jest tylko jeden zapis - "Chwała oliwki". Idąc śladami św. Pawła, który Żydów nazywa "Bożym drzewem oliwnym" mniemać można, iż z tego narodu będzie wywodzić się kolejny papież, bliski również Polsce. Następcą Jana Pawła II, ma zostać papież "z chwały oliwnego drzewa".
    Wśród kandydatów tylko jeden spełnia te warunki - Jean Marie Lustiger, Arcybiskup Metropolita Paryża. Wywodzący się z rodziny żydowskiej, a urodzony na Ziemiach Polskich - w Będzinie. Polak przez miejsce urodzenia, Żyd z pochodzenia.

Przewodzenie przez naród Polski - ludzkości i Kościołowi przepowiedział też ks. Bronisław Markiewicz, który urodził się w Prudniku koło Jarosławia. Przepowiednie księdza Markiewicza z lat 1863-1911 zebrane zostały i opublikowane pod koniec lat 30 dwudziestego wieku. Ksiądz Markiewicz w maju 1863 roku przepowiedział obie wojny światowe, upadek Niemiec, Rosji, bolszewizm, inwazję Chin na Europę, odrodzenie po rozbiorach i odzyskanie "na raty" niepodległości przez Polskę, a także wybór papieża Polaka. Kolejny papież - Żyd z Polski miałby być dopełnieniem przepowiedni o przewodzeniu narodu polskiego."

Do góry
    #318839 - 05/04/2005 14:34 Re: Kandydaci na papieża
    Ghost Offline
    Carpal Tunnel

Meldunek: 27/02/2003
    http://story.news.yahoo.com/news?tmpl=st...fe_st/pope_odds

Wg bukmacherow faworytami sa: Cardinal Dionigi Tettamanzi of Milan and Francis Arinze of Nigeria. Nie wiem jak dla was, ale dla mnie to troche, no jakies takie....

Do góry
    #318840 - 05/04/2005 14:47 Re: Kandydaci na papieża
    qbasmuggy Offline
    Carpal Tunnel

Meldunek: 01/03/2003
    Według mnie baardzo duże szanse ma ten murzyn, głownie ze względów politycznych. Karol Wojtyła został papieżem dlatego że chciano papieża z byłych krajów komunistycznych. Teraz przydałby się z Afryki, żeby ten kontynent skierować bardziej w strone chrzescijaństwa.

Do góry
    #318841 - 05/04/2005 17:00 Re: Kandydaci na papieża
    xqwzts Offline
    Carpal Tunnel

Meldunek: 15/03/2005
    Według przepowiedni, po 12 latach od wybrania "czarnego papieża" nastąpi koniec świata. Więc mamy tylko 12 lat na obrobienie buków...

Do góry
    #318842 - 05/04/2005 17:05 Re: Kandydaci na papieża
    shiva Offline
    Carpal Tunnel

Meldunek: 26/01/2005
    za 12 lat będę miał 27 lat
    głupio by było skończyć żywot
    naszczęście to tylko przepowiednie

Do góry
    #318843 - 05/04/2005 17:13 Re: Kandydaci na papieża
    bonzo Offline
    member

Meldunek: 20/12/2004
    Ale ludzie ja w te przepowiednie nie wieże jeszcze kupa czasu do końca świata i mam jeszcze wiele czasu aby obrobić buki:)

Do góry
    #318844 - 05/04/2005 17:54 Re: Kandydaci na papieża
    domino23 Offline
    enthusiast

Meldunek: 05/12/2002
    Quote:

Tutaj http://info.onet.pl/1077039,12,item.html

Aż się boję na myśl że papieżem może zostać FRANCIS ARINZE ,a wtedy może spełnić się przepowiednia która mówiła "że papieżem zostanie Polak(było to kiedy jeszcze Karol Wojtyła nie był papieżem)a następnie papieżem zostanie murzyn i nastapi koniec świata

Czyli autorytetem jest dla Ciebie Nostradamus ze swoimi przepowiedniami a nie Jezus Chrystus...
    Nostradamus decyduje kiedy będzie koniec świata...
    Papież jeszcze nie w grobie a już się chyba przewraca...

Do góry
    #318845 - 06/04/2005 11:06 Re: Kandydaci na papieża
    Fanatykk Offline
    veteran

Meldunek: 04/07/2004
    Ludzie, przecież to jest w tej chwili zupelnie nieistotne. Jeszcze nawet nie pogrzebano "Naszego" Ojca Świętego, a wy już "dzielicie skórę na niedźwiedziu". Nikt, nie zastąpi Karola Wojtyły, więc proszę, bądźcie wyrozumiali. Co z tego, że wymienia się Ruiniego, Arinze czy Ratzinger. Dajcie spokój z tymi dywagacjami, przynajmniej narazie....

Do góry
    #318846 - 06/04/2005 20:45 Re: Kandydaci na papieża
    Kuniokun Offline
    journeyman

Meldunek: 04/02/2005
    Jak juz mowa o przepowiedniach to wcale one nie mowia, ze nastepnym papierzem bedzie murzyn, ale ktos z polnocy, najprawdopodbnej z Francji i pochodzenia polsko-zydowskiego. A dopiero po nim bedzie murzyn, ktory bedzie ostatnim papierzem. Dla niektorych ostatni papierz rowna sie koneic swiata, ale tak koniecznie nie msui byc. Sie zobaczy, na razie polowa przepowiedni sie sprawdzila (o papiezu, ktory rzadzil tylko ok. miesiac i o papiezu pielgrzymie (czyli JP2), zobaczymy co bedzie dalej. Jak bedzie ktos z polnocy to chyba zajme sie dokladna analiza tych przepowiedni bo szansa, ze to zbieg okolicznosci jest malutka.

Do góry
    #318847 - 06/04/2005 21:30 Re: Kandydaci na papieża
    Veron Offline
    addict

Kuniokun: ale powiedz mi tylko co ma niby Francja wspolnego z polnoca??:) bo nie bardzo kojarze;)

Do góry
    #318848 - 06/04/2005 21:37 Re: Kandydaci na papieża
    stalker Offline
    member

Meldunek: 28/03/2005
    no nie wiem, czekaj czekaj Rzym i na północ... o jest Francja

Do góry
    #318849 - 06/04/2005 22:00 Re: Kandydaci na papieża
    McKracken Offline
    Pooh-Bah

Meldunek: 04/10/2001
    Quote:

Będzie to ktoś z ameryki południowej lub łacińskiej.

"lub"

"lub czasopisma"

Do góry
    #318850 - 07/04/2005 03:37 Re: Kandydaci na papieża
    boca juniors Offline
    Carpal Tunnel

Meldunek: 26/05/2003
    Quote:

Jak juz mowa o przepowiedniach to wcale one nie mowia, ze nastepnym papierzem bedzie murzyn, ale ktos z polnocy, najprawdopodbnej z Francji i pochodzenia polsko-zydowskiego. A dopiero po nim bedzie murzyn, ktory bedzie ostatnim papierzem. Dla niektorych ostatni papierz rowna sie koneic swiata, ale tak koniecznie nie msui byc. Sie zobaczy, na razie polowa przepowiedni sie sprawdzila (o papiezu, ktory rzadzil tylko ok. miesiac i o papiezu pielgrzymie (czyli JP2), zobaczymy co bedzie dalej. Jak bedzie ktos z polnocy to chyba zajme sie dokladna analiza tych przepowiedni bo szansa, ze to zbieg okolicznosci jest malutka.

jak sie sprawdzi ta przepowiednia,to już Ci niewiele zostanie na analizę...

Do góry
    #318851 - 07/04/2005 15:15 Re: Kandydaci na papieża
    hpc Offline

Meldunek: 06/07/2001
    Quote:

no nie wiem, czekaj czekaj Rzym i na północ... o jest Francja

Tylko dla porządku, Nostradamus był Francuzem i pisał Centurie z perspektywy francuskiej.

Do góry
    #318852 - 07/04/2005 15:22 Re: Kandydaci na papieża
    Salvador Dali Offline
    Carpal Tunnel

Meldunek: 22/11/2004
    Bet-at-home

Who will become the next pope?

D. Tettamanzi ( ITA) 3,50
    Francis Arinze (NIG) 6,00
    O. Rod. Maradiaga (HON) 6,50
    Claudio Hummes( BRA) 6,50
    J. Ratzinger (GER) 7,00
    G. Battista Re (ITA) 9,00
    J.M. Lustiger (FRA) 15,00
    A. Scola (ITA) 15,00
    JM. Bergoglio (ARG) 15,00
    D. Castrillion Hoyos (COL) 17,00
    Godfried Danneels (BEL) 17,00
    JL. Ortega y Alamino (CUB) 19,00
    C. v Schoenborn (AUT) 19,00
    Ivan Dias (IND) 20,00
    Ennio Antonelli (ITA) 20,00
    Crescenzio Sepe (ITA) 20,00
    Giacomo Biffi (ITA) 25,00
    Juan Luis Cipriani (ITA) 25,00
    CM. Martina (ITA) 25,00
    Angelo Sodano ( ITA) 25,00
    C. Murphy OConnor (ENG) 27,00
    George Pell (AUST) 27,00
    Tarcisio Bertone (ITA) 30,00
    S. Poletto (ITA) 30,00
    C. Ruini (ITA) 30,00

Do góry
    #318853 - 07/04/2005 17:01 Re: Kandydaci na papieża
    hpc Offline

Meldunek: 06/07/2001

Z przepowiedniami to jest tak że łatwo je się czyta po spełnieniu.
    W przypadku kiedy myslimy, ze ma to byc powiedzmy murzyn należy sprawdzić:
    czy nazwisko w konkretnym jezyku lub po łacinie lub po francusku, starogrecku itd nie znaczy czasem, murzyn, czarny, ciemny lub jakaś zbitka językowa.
    Należy również dotrzeć do wersji oryginalnej tekstu i przeanalizować inne możliwości a jest ich bez liku.
    Tak, że tutaj nie ma takich oczywistych przełożeń.

Do góry
    Strona 1 z 2 1 2 >

Moderator:  Biszop, rafal08