Strona 1 z 4 1 2 3 4 >
Opcje tematu
#3356544 - 24/08/2009 07:13 Budujemy nowy dom
slav007o Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 10/12/2001
Nadchodzi taki czas, kiedy każdy mężczyzna zaczyna myśleć o wybudowaniu własnego domu (nie koniecznie własnoręcznie).

Chciałbym zaciągnąć w tym miejscu języka od osób które już mają ten krok za sobą, lub też są już w zaawansowanych stadiach projektowych.

Czy ktoś mógłby polecić jaki system budowania domów jednorodzinnych jest najlepszy, biorąc pod uwagę zarówno koszta jak i energooszczędność, a także czas jaki zajuję cały proceder.

Czy ktoś słyszał może o domach szkieletowych, które to budowane są z gotowych elementów keramzytowych?

Będę bardzo wdzięczny za spostrzeżenia i wskazówki od każdego który może na ten temat coś wartościowego mi przekazać.

Pozdrawiam,

SLAV

Do góry
Bonus: Unibet
#3356560 - 24/08/2009 07:48 Re: Budujemy nowy dom [Re: slav007o]
cykada Offline
newbie

Meldunek: 23/08/2009
otóz najbardziej polecam oczywiscie sciany z porothermy, najlepiej ten najgrubszy to wtedy zaoszczedzisz na ociepleniu, zadne itongi ani pustaki, bo to sie kruszy sypie i jest do niczego. polecam takze zrobic jak najgrubsz efundamenty, budynek jest wtedy stabilny a wiadomo - dom sie zburzy a fundamenty takie zawsze zostana. nie warto twez oszczedziac na wiezbie dachowej, warto aby krokwie były dosc solidne wtedy masz pewnosc ze dach bedzie dobry.

mam nadzieje ze pomoglem, jesli jednak cos umsknelo mojej uwadze to wal smialo postaram sie pomoc, w koncu nie jeden dom stawialem. w razie czego moge dac namiary na niezlych fachowców, malo nie biora, ale uwijaja sie dosc szybko, nie pija i sa kulturalni takze luz.

Do góry
#3356564 - 24/08/2009 07:58 Re: Budujemy nowy dom [Re: cykada]
Conrad Offline
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"

Meldunek: 14/11/2000
Polecam ocieplić budynek czymś dobrym a nie czymś tanim (styropian).

Do góry
#3356572 - 24/08/2009 08:21 Re: Budujemy nowy dom [Re: Conrad]
cykada Offline
newbie

dlatego napisalem zeby kupil gruby porotherm nie wiem 60 czy 80 nie pamietam juz w kazdym razie najwiekszy. wtedy juz sie nie daje styropianu a od razu tynku i farba takze przedmówca niejako potwierdził moje słowa.

Do góry
#3356589 - 24/08/2009 14:59 Re: Budujemy nowy dom [Re: cykada]
antybuker Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 19/09/2007
Originally Posted By: cykada
dlatego napisalem zeby kupil gruby porotherm nie wiem 60 czy 80 nie pamietam juz w kazdym razie najwiekszy. wtedy juz sie nie daje styropianu a od razu tynku i farba takze przedmówca niejako potwierdził moje słowa.

Kolego przecież Porotherm grubości 80 cm nie jest produkowany obecnie smile Dla ścian jednowarstwowych współczynnik przewodzenia ciepła U (bo to on decyduje o grubości poszczególnych warstw w ścianie) nie może być większy niż 0.5 W/m²K - także porotherm grubości 44cm spełnia te wymogi

Do góry
#3356673 - 24/08/2009 18:47 Re: Budujemy nowy dom [Re: antybuker]
cykada Offline
newbie

dlatego napisalem kolego ze nie jestem pewien czytaj uwaznie, postawilem w swoim zyciu kilkaset domów i nie bedzie mnie pouczał jakis dzieciak...

Do góry
#3356685 - 24/08/2009 19:07 Re: Budujemy nowy dom [Re: cykada]
HAGIi Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 26/06/2003
spokojnie, grzeczniej - nikt nie ma na celu kogos obrazac!

Do góry
#3356687 - 24/08/2009 19:08 Re: Budujemy nowy dom [Re: cykada]
fala Offline
?

Meldunek: 23/09/2006
postawilem w swoim zyciu kilkaset domów i nie bedzie mnie pouczał jakis dzieciak...

to ile Ty masz lat laugh
mój dziadek jest murarzem i robiąc czasem od początku kwietnia do końca września max. przez sezon stawiał 6 domów ...
robił od 16 do 65 roku życia, tak więc pi razy drzwi postawił 290 chałup od wykopania fundamentów po wyciąganie komina ( dachów nie krył)

Do góry
#3356704 - 24/08/2009 19:25 Re: Budujemy nowy dom [Re: cykada]
gnacik Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 22/03/2006
Kupa śmiechu chłopaki, a Ty cykada jako, że najwidoczniej pracowałeś na budowie wylewając jak najgrubsze fundamenty, stawiając ściany z porothermu (oczywiście jak najgrubszego) oszczędzając na ociepleniu i zbijałeś solidne krokwie to nie znaczy, że pozjadałeś wszystkie rozumy. Domu na oko się nie buduje, a idąc Twoim tokiem myślenia slav prędzej zbuduje sobie bunkier niż dom.

Budując dom najpierw zastanów się jakiego domu dokładnie potrzebujesz, a następnie podejmij decyzję: dom z katalogu czy wizyta u architekta. Jako przyszły architekt oczywiście polecam skorzystanie z usług architekta, co prawda zapłacisz drożej niż wybierając sobie dom z katalogu ale, na pewno nikt nie będzie miał takiego samego domu. Wspominałeś o budowaniu domu energooszczędnego, a w architekturze katalogowej ciężko znaleźć coś odpowiedniego, możliwe że mało oglądam tych katalogów, ale najbardziej ekologiczne domy jakie widziałem w katalogach to były takie, które wykorzystywały deszczówkę w kiblach...wow ! smile

Odnośnie samej technologii budowania, tym się nie przejmuj, jak dostajesz projekt to tam masz już wyszczególnione jakie warunki wytrzymałości muszą spełniać poszczególne materiały aby dom stabilnie stał. Takimi rzeczami martwią się ludzie po budownictwie smile

Korzystając z okazji pozwolę się zareklamować. Otóż jeżeli jeszcze nie masz projektu to zapraszam do mnie. Co prawda jestem dopiero na 3cim roku studiów, ale współpracuję ze znajomym, który jest już po budownictwie i ma własne biuro projektowe. Wygląda to tak, że ja projektuję cały dom, On oblicza konstrukcję, a potem idzie do zaprzyjaźnionego architekta po podpis. Postawiliśmy w ten sposób już 3 domy, z czego jeden ciągle jest jeszcze budowany, a nad kolejnym właśnie pracuję. Z pewnością zapłacisz taniej niż u architekta smile

Aaaa... i jeszcze odnośnie wyższości porothermu nad ytongiem... zbuduj dwa domy z tych materiałów i zostaw je np. na 1-2 lata bez położenia elewacji... zobaczysz co pierwsze zacznie się kruszyć smile

Do góry
#3356727 - 24/08/2009 19:57 Re: Budujemy nowy dom [Re: fala]
majner Offline
2fast 2furious

Meldunek: 06/11/2001
Jeśli chodzi o szybkość budowania, to chyba nie ma szybszego sposobu jak wybudowanie domu szkieletowego techniką kanadyjską. Realnie mówiąc taki dom staje w przeciągu 3 miesięcy. Najdłużej trwa tutaj zrobienie standardowych fundamentów, potem stawianie samego szkieletu i więźby, obicie płytami OSB, ocieplenie, instalacje itd, to już jest "moment". Takie domy są bardzo oszczędne jeśli chodzi o utrzymanie ciepła. Nie ma co słuchać ludzi, którzy mówią, że taki dom się zawali, wyjdzie grzyb czy zdmuchnie go wiatr, bo to totalne bzdury. Na zachodzie takie budowanie jest coraz modniejsze, bo jest zdecydowanie tańsze i szybsze. Nie wiem jakie np. w Niemczech są ceny, ale w Polsce jeśli dom murowany kosztuje 200 tyś PLN (stan surowy zamknięty), to szkieletowy wychodzi około 160 tyś. PLN. U nas jeszcze ten system budowania raczkuje, bo ludzie są nie ufni. Jeden "fachowiec" czy drugi powie Ci, że mur to jest mur, jak stanie to już się nie przewróci a drewno się złamie, spróchnieje itd laugh Uwierz mi, że są takie pajace zwani fachowcami budowlanymi grin A im starszy, tym bardziej ociemniały. Poza tym w Polacy mają mentalność hien i na każdym kroku patrzą, gdzie by tu drugiego człowieka wypierniczyć, dlatego przy budowaniu takiego domu dobrze zatrudnić eksperta, który będzie kontrolował czy tartak Ci nie chce wcisnąć tańszego drewna, czy płyty OSB są takie jak powinny, czy elektryk lub hydraulik użył odpowiednich materiałów przy robieniu instalacji (bo jak wiadomo np. na drewnie inaczej prowadzi się instalację elektryczną niż na murze) itp. itd.
Jedyny minus takiego budowania to konieczność zastosowania w domu wymuszonego obiegu powietrza, bo w przeciwnym wypadku, szczególnie poddasza mogą zacząć gnić po latach.

Jeśli chodzi o dom murowany, to podpowiada się, żeby przy ocieplaniu czy izolacji nie stosować minimalnych wymagań, tylko robić wszystko minimum o klasę wyżej. Grubszy styropian w fundamencie, grubsza folia izolacyjna, grubsza wełna mineralna itp. Przy budowie większe koszty, ale potem wszystko się zwraca po latach.

Poza tym stosowanie takich wynalazków techniki jak solary, biologiczne oczyszczalnie, mechaniczne wymienniki ciepła itp. jest coraz modniejsze. Trzeba co prawda wydać więcej kasy przy budowie, ale po pierwsze potem będą dużo mniejsze rachunki, a po drugie warto przejść się do urzędu miasta/gminy, gdzie będzie budowany domek, bo coraz więcej gmin dofinansowuje budowanie solarów czy biologicznych oczyszczalni. Kwoty takich dofinansowań sięgają nawet 40 % wartości instalacji.

Do góry
#3356734 - 24/08/2009 20:06 Re: Budujemy nowy dom [Re: cykada]
antybuker Offline
Carpal Tunnel

dlatego napisalem kolego ze nie jestem pewien czytaj uwaznie, postawilem w swoim zyciu kilkaset domów i nie bedzie mnie pouczał jakis dzieciak...

Jeżeli słowo dzieciak było do mnie to troszkę na wyrost użyte smile Nikt nie miał zamiaru Cię pouczać, ale jak stawiałeś ściany grubości 60 czy 80 cm w domkach to wybacz, ale śmiech sam się ciśnie na usta.

Do góry
#3356746 - 24/08/2009 20:21 Re: Budujemy nowy dom [Re: majner]
micha$ Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 25/11/2005
Originally Posted By: majner
Jeśli chodzi o szybkość budowania, to chyba nie ma szybszego sposobu jak wybudowanie domu szkieletowego techniką kanadyjską.

Muszę się zgodzić, bo też sobie wymarzyłem dom kanadyjski. http://www.danmardomy.pl/oferta.php na zdjęciach nie wyglądają jakoś super, ale można modyfikować projekty wg własnego uznania. Do tego przyjeżdża ekipa, która to składa.
Proste i tanie.

Inna sprawa, że nie można gazu pociągnąć, ale butla się dobrze sprawdza.

slav007o odwiedź sobie najbliższe targi budowlane. Dowiesz się mnóstwa rzeczy.

Do góry
#3356752 - 24/08/2009 20:30 Re: Budujemy nowy dom [Re: gnacik]
czubek Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 23/08/2005
to troche rad odemnie bo wydaje mi sie ze nie za bardzo wszyscy wiedzo o czym pisza.
ogolnie mozna podzielic budowanie chaty na dwa etapy: projektowa i wykonawcza.
projektowa - to zbieranie wszystkich papierkow, wybranie projktu domu i zlozenie calej dokumentacji do starostwa na pozwolenie na budowe.
jesli dostaniesz pozwolenie to wtedy bierzesz sie za wykonanie domu. to tak w skrocie. naprawde w wielkim skrocie.
odniose sie w tym tylko do tego co pisze @gnacik.
co do samego projektu budynku - czy z katalogu czy u architekta to sprawa zalezy od twojej kieszeni. ceny w katalogu to 2.000 (+-500). dostajesz za to 4 ksiazki (projekty) ktore biuro projektowe musi adaptowac. projekt indywidualny (u architekta) kosztuje przynajmniej 3x tyle. wszystko zalezy kto ci to robi, jaki chcesz ten projekt jakim klientem jestes. uwierz mi jest baaaardzo duzo biur projektowych i napewno jestes w stanie znalezc cos dla siebie. kazda osoba ktora ma uprawnienia i akaptuje ci projekt z katalogu jest w stanie naniesc ci pare kosmetycznych zmian by ci sie ten projekt podobal.
energooszczednosc w projekcie z katalogu...hmm... to ze jakis projektant dal tam taka i taka sciane z takich a takich materialow to nie znaczy ze ty musiasz tak zbudowac!!! opis techniczny ktory zawiera taki projekt ma wyszczeglnione materialy i co wtedy jesli projektant dal jakis pustaki z fabryki ktora ma swoje miejsce w szczecinie a ty budujesz sie w sanoku. nie bedziesz przeciez tirami sprowadzal tego znad morza. duzo tu zalezy od tego kto jest kierownikiem budowy, kto ci to wykonuje i oczywiscie od ciebie.

a co do twoich pytan. z tego co wiem, z tego co slyszalem od ludzi co robia, projektują to mur tzw warstwowy jest najlepszy (nie jakis bunkier ze sciana 60-80cm). warstwowy (sciana zewnetrzna) czyli: masz warstwe nosna (z pustaka ceramicznego np MAX gr np 19cm + styropian gr 10-12cm + warstwa zewnetrzna z celgy modularnej gr 9cm.
na warstwie nosnej opierasz stropy. styropian ci ociepla chate. niektorzy buduja tak ze daja tylko warstwe nosna np MAX 29 + styropian na ktory klada jakis tynk mineralny lub akrylowy, ale taka elewacja jest narazona na jakies uszkodzenia....

jesli sie nie znasz i nie masz bladego pojecia to podejdz do jakiegos biura i popytaj co masz zebrac by moc zaczac budowac dom. napewno doradza i to nic nie kosztuje. co do budowania - to trzeba popytac znajomych co juz maja to za soba, samemu cos sie zainteresowac, poszukac jakis fachowcow.

Do góry
#3356755 - 24/08/2009 20:33 Re: Budujemy nowy dom [Re: micha$]
majner Offline
2fast 2furious

Meldunek: 06/11/2001
Dodam jeszcze, że jeśli ktoś zdecyduje się na budowę domu techniką kanadyjską (wiadomo, że szkielet musi postawić firma) lub jeśli jedna firma będzie stawiała komuś dom murowany, to za nim podpiszemy umowę z daną firmę, polecam wziąć tą umowę, wydać trochę grosza (już nie pamiętam ile, ale to jest coś około 400 zł) na notariusza, aby sprawdził czy nie ma żadnych niebezpiecznych zapisów w umowie, bo potem może już być za późno.

Dla przykładu podam, że pewna firma budowlana ma w umowie zapisane (oczywiście jest to tak zagmatwane, że normalny człowiek - nie prawnik, nie jest w stanie tego zauważyć), że za ubezpieczenie pracowników na budowie odpowiada... INWESTOR ! Czyli jeśli coś się komuś stanie na budowie, to Ty będziesz miał problemy, bo nie wykupiłeś pracownikowi ubezpieczenia !

Standardem są ukryte informacje o terminie wykonania budowy, a najczęściej w ogóle nie wpisuje się terminu zakończenia budowy i potem można czekać miesiącami/latami, aż firma łaskawie skończy budowę i nic jej nie możemy zrobić.

Do góry
#3356760 - 24/08/2009 20:42 Re: Budujemy nowy dom [Re: majner]
Linc Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/04/2006
do ekspertow tym temacie
ile procentowo (kwotowo) moge zaoszczedzic budujac wiekszosci sam (z rodzina) chate, lub zlecajac ekipie od kupna "gotowca" - domek parterowka okolo 100m z garazem, bez zadnych ekstrawagancji wink

Do góry
#3356778 - 24/08/2009 21:05 Re: Budujemy nowy dom [Re: Linc]
fala Offline
?

Originally Posted By: Linc
do ekspertow tym temacie
ile procentowo (kwotowo) moge zaoszczedzic budujac wiekszosci sam (z rodzina) chate, lub zlecajac ekipie od kupna "gotowca" - domek parterowka okolo 100m z garazem, bez zadnych ekstrawagancji wink

Może to nie będzie odpowiedź na Twoje pytanie, ale coś na pewno nakreśli. 4 lata temu jak budowałem z dziadkiem dom sąsiadowi ( parterówka z garażem, łącznie 150m ) dziadek za postawienie wziął 6k, ja miałem 80pln za dniówkę. Jedynie w czasie kopania i zalewania fundamentów i wylewania stropu, pomocników było ze mną pięciu. Dom budowaliśmy od 1 lipca do 17 września.

Do góry
#3356781 - 24/08/2009 21:11 Re: Budujemy nowy dom [Re: Linc]
gnacik Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 22/03/2006
@czubek - nie ma czegoś takiego, że musisz użyc konkretnie tych materiałów, grunt to aby spełniały normy wytrzymałości oraz kubaturę, chociaż tam czasami można pozwolić sobie na pewne ustepstwa, ale to wszystko zależy od tego co budujemy, owszem może się zdarzyć sytuacja, że materiał którego potrzebujemy do budowy naprawdę jest produkowany tylko w jednym miejscu na świecie, ale to już sa skrajne przypadki i zapewne tylko dlatego, że ktoś ma nierówno pod sufitem i koniecznie chce mieć elewacje z piaskowca wyprodukowanego w Afryce smile

Do góry
#3356783 - 24/08/2009 21:12 Re: Budujemy nowy dom [Re: fala]
czubek Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 23/08/2005
jestes murarzem smile napewno troche mozna zaoszczedzic. jesli znasz ze 2 fachowcow ktorzy sa dobrzy w te "klocki" to sa ci w stanie w 1.5 miesiaca postawic dom. to nie sa te czasy gdy ludzie przychodza na budowe i robia 1 warstwe dziennie. kazdemu sie spieszy. konczy stawiac mury leja strop i zanim wyschnie wszystko oni muruja na innej budowie. nie znam sie na pensjach ale taki koles naprawde niezle zarabia. sa to ceny rzedu pewnie 300plnow/dziennie, 5.000/miesiac. ktos mi kiedys powiedzial ze do przekrycia postawil chate za 16.000 (pewnie murarze i pomocnicy). co do liczb moge sie mylic, ale firma wiecej od ciebie wezmie. trzeba liczyc pewnie tak o 1/3 wiecej.

Do góry
#3356895 - 24/08/2009 23:21 Re: Budujemy nowy dom [Re: czubek]
Self-Confident Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 20/12/2008
szwagier teraz postawił gołe mury prawie 200 m2 to robota plus materiały ok 120 tyś. dużo też jeśli chodzi i sprzęt i robotę zależy od lokalizacji. U nas spokojna okolica więc w miarę tanio wyszło.

Do góry
#3356941 - 24/08/2009 23:43 Re: Budujemy nowy dom [Re: czubek]
Nethoryn Offline
member

Meldunek: 19/04/2003
Jeśli zdecydujesz sie budować na własną ręke a bedzie ci sie spieszyło to musisz konkretnych robotników umawiać sporo wcześniej bo bedziesz miał przestoje jak trzeba bedzie czekac 2 miesiać na faceta od dachu kolejne 2 miesiac na płytkarza, hydraulika itd. Mimo że podobno jest kryzys, dobry fachman ma sporo roboty.

Druga sprawa to jak dopytaj sie zawsze o pieniadze bo co z tego ze hydraulik ci powie 70 zł od punkta jak dla niego punkt to przewiercenie dziury w stropie - bo z takim przypadkiem tez sie spotkałem. Dowiedz sie tez o materiały budowlane bo są firmy które biorą material przez siebie i doliczaja sobie spore marże.

Do góry
#3357314 - 25/08/2009 02:28 Re: Budujemy nowy dom [Re: slav007o]
antyhazardzista Offline
enthusiast

Meldunek: 09/01/2009
Originally Posted By: slav007o

Czy ktoś słyszał może o domach szkieletowych, które to budowane są z gotowych elementów keramzytowych?

Jeżeli jesteś zainteresowany nowymi technologiami zainteresuj się budowaniem domu z bali drewnianych. Warto wink

A taka moja rada - jeżeli chcesz się wybudować - nie korzystaj z rad potencjalnego wykonawcy, a już na pewno żadnego murarza, szpachlarza itp wink on zawsze będzie widział swój interes i namówi Cię na takie technologie wykonania domu, które mu przyniosą największy zysk. Będą one na pewno dobre, ale pewnie mogłyby być lepsze wink

Zatrudnij swojego inspektora na budowie, wydasz kilka tysięcy złotych więcej, który będzie działał w Twoim imieniu a szybko zobaczysz ile później zyskasz smile

Do góry
#3357325 - 25/08/2009 02:33 Re: Budujemy nowy dom [Re: Conrad]
antyhazardzista Offline
enthusiast

Originally Posted By: Conrad
Polecam ocieplić budynek czymś dobrym a nie czymś tanim (styropian).

Styropianem też można dobrze ocieplić, ale szkopuł w tym, że 90 % "ekip" nie potrafi tego dobrze zrobić w stosunku do konkretnego budynku.
Zwykle zapominają o odpowiedniej wentylacji (albo pewnego rodzaju odpowietrzniki w albo dobrze dobrane okna) - wówczas jest odpowiednia paroprzepuszczalność.
A swoją drogą - wełna i jeszcze raz wełna smile

Do góry
#3357340 - 25/08/2009 02:39 Re: Budujemy nowy dom [Re: antybuker]
antyhazardzista Offline
enthusiast

Originally Posted By: antybuker
Dla ścian jednowarstwowych współczynnik przewodzenia ciepła U (bo to on decyduje o grubości poszczególnych warstw w ścianie) nie może być większy niż 0.5 W/m²K - także porotherm grubości 44cm spełnia te wymogi

Kolego, od stycznia tego roku jest 0,30 W/m2K , niezależnie od rodzaju ściany. Porobili certyfikaty energetyczne dla nowo wznoszonych domów, dlatego nie grubość jak doradza Pan "cykada" a jakość ścian jest teraz w modzie smile

Do góry
#3357405 - 25/08/2009 03:31 Re: Budujemy nowy dom [Re: antyhazardzista]
cykada Offline
newbie

ja rowniez nie mialem zamariu nikogo obrazac ale słowa antybukera odebrałem jako oczywisty sarkazm. falson jest twoj stary budował 6 domów rocznie to chyba był niesamowitym leserem.

slav, moge ci jeszcze doradzic ze jak juz bedziesz mial owe ławy fundamentowe, to pamietaj ze nie wystarczy tak jak mowia ,,fachowcy'' zasypac piaskiem i ubić wibratorem, i zalac zwykłym betonem, powininen to byc beton zbrojony, czyli włozyc pare kratownic wielkosci powierzchni piasku.

ponadto moge ci polecic deske barlinecka, najlepiej 3 lamelową bo 4 lamoelowe rzadko sa spotykane i ciezko je dostac, polecam ci wersje rustic, wtedy co prawda zdarzaja sie słoje ale tak ci fachowcy poukładaja zeby były one pod mebali,dywanem itp. nie opłąca sie kupowac kolekcji life czy select.

Do góry
#3357419 - 25/08/2009 03:37 Re: Budujemy nowy dom [Re: cykada]
fala Offline
?

ja rowniez nie mialem zamariu nikogo obrazac ale słowa antybukera odebrałem jako oczywisty sarkazm. falson jest twoj stary budował 6 domów rocznie to chyba był niesamowitym leserem.

Po pierwsze, nie stary, tylko mój dziadek.
Po drugie, warstwy kładł sam, do pomocy miał jedną osobę.
Po trzecie jedni stawiają domy które pękają po 10 latach, inni wolą budować staranniej i mieć pewność, że ich "dzieło" wytrzyma dziesiątki lat.

Do góry
#3357420 - 25/08/2009 03:38 Re: Budujemy nowy dom [Re: cykada]
Szewa Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 07/09/2004
Skoro jesteśmy przy temacie budowlanym: czy robił ktoś może uprawnienia do wydawania świadectw energetycznych ? Opłaca się ?

Do góry
#3357455 - 25/08/2009 03:57 Re: Budujemy nowy dom [Re: cykada]
antybuker Offline
Carpal Tunnel

ja rowniez nie mialem zamariu nikogo obrazac ale słowa antybukera odebrałem jako oczywisty sarkazm.

nie będzie robić bałaganu panie Cykada w temacie smile Jak mogę prosić o kontakt na numer gg: 2120716 to pogadamy smile

Do góry
#3357590 - 25/08/2009 05:11 Re: Budujemy nowy dom [Re: cykada]
antyhazardzista Offline
enthusiast

falson jest twoj stary budował 6 domów rocznie to chyba był niesamowitym leserem.

A tak za przeproszeniem, w jakim czasie Ty zbudujesz dom (w metodzie tradycyjnej) ?
Rozumiem, że wykopy robisz w jeden dzień, po czym 3 dni zajmują fundamenty, 3 dni ściany pierwszej kondygnacji, 2 dni strop, 3 dni poddasze, 4 dni konstrukcja dachowa + pokrycie, 3 dni pozostałe wykończenia jak posadzki wewnątrz, stolarka, 3 dni ocieplenie i dom gotowy ... w 3 tygodnie.
Proszę, daj namiar na te "domy" bo chętnie sprawdziłbym to i owo wink

Tak na marginesie - dom do stanu surowego buduje się w 2 - 3 miesiące i to przy dobrym tempie i sprzyjającej pogodzie. Jeżeli ktoś mówi że o wiele krócej (mówimy o metodzie tradycyjnej) to jest zwykłym prowokatorem internetowym, który zapewne pracował na budowie .. na wakacjach, w przerwach między szkołą smile

Tak gwoli wyjaśnienia smile

Do góry
#3357597 - 25/08/2009 05:16 Re: Budujemy nowy dom [Re: Szewa]
antyhazardzista Offline
enthusiast

Originally Posted By: Szewa
Skoro jesteśmy przy temacie budowlanym: czy robił ktoś może uprawnienia do wydawania świadectw energetycznych ? Opłaca się ?

Trochę kosztuje, ale warto. Jednak bez minimalnego wykształcenia budowlanego odradzam smile
Nikt nie chciałby aby certyfikację wymarzonego domu przeprowadzał piekarz czy sklepikarz posiadający takowe uprawnienia wink

Do góry
#3357683 - 25/08/2009 05:55 Re: Budujemy nowy dom [Re: antyhazardzista]
Szewa Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: antyhazardzista
Originally Posted By: Szewa

Trochę kosztuje, ale warto. Jednak bez minimalnego wykształcenia budowlanego odradzam smile
Nikt nie chciałby aby certyfikację wymarzonego domu przeprowadzał piekarz czy sklepikarz posiadający takowe uprawnienia wink

Pytam, bo narzeczona kończy budownictwo, i każdy dodatkowy grosz się przyda wink

Do góry
#3357687 - 25/08/2009 06:00 Re: Budujemy nowy dom [Re: Szewa]
lelu Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 13/11/2006
hyhy Szewa.. cwany to sobie w zyciu poradzi grin

Do góry
#3357691 - 25/08/2009 06:04 Re: Budujemy nowy dom [Re: antyhazardzista]
cykada Offline
newbie

falson jest twoj stary budował 6 domów rocznie to chyba był niesamowitym leserem.

A tak za przeproszeniem, w jakim czasie Ty zbudujesz dom (w metodzie tradycyjnej) ?
Rozumiem, że wykopy robisz w jeden dzień, po czym 3 dni zajmują fundamenty, 3 dni ściany pierwszej kondygnacji, 2 dni strop, 3 dni poddasze, 4 dni konstrukcja dachowa + pokrycie, 3 dni pozostałe wykończenia jak posadzki wewnątrz, stolarka, 3 dni ocieplenie i dom gotowy ... w 3 tygodnie.
Proszę, daj namiar na te "domy" bo chętnie sprawdziłbym to i owo wink

Tak na marginesie - dom do stanu surowego buduje się w 2 - 3 miesiące i to przy dobrym tempie i sprzyjającej pogodzie. Jeżeli ktoś mówi że o wiele krócej (mówimy o metodzie tradycyjnej) to jest zwykłym prowokatorem internetowym, który zapewne pracował na budowie .. na wakacjach, w przerwach między szkołą smile

Tak gwoli wyjaśnienia smile

jesli ty strop lejesz 3 dni to jestes chyba lalusiem...

daje sie odpowiednie mieszanki zeby szybciej wiązało, szalunek elegancki i wiąze w pare godzin. raz z ekipa lalismy wieczorem rano przyc hodzimy a strop elegancki i 100 % wytrzymałosci.
co wiecej potrafie tez zalac strop bez stępli co umie niewielu ,,fachowcówz koziej pały'' w polsce.

takze ja cie nie obrazałem wiec ty tez tego nie rob. kazdy pracuje tyle ile chce, jak chcesz sie obijac to prosze bardzo, ja charuje jak wuł robie dom za domem bo kazdy grosz sie liczy.

Do góry
#3357701 - 25/08/2009 06:13 Re: Budujemy nowy dom [Re: lelu]
Szewa Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: lelu
hyhy Szewa.. cwany to sobie w zyciu poradzi grin

Najważniejsze, to umieć się ustawić laugh

Swoją drogą dzięki temu tematowi już wiem, kto mi będzie dom budował. Miedzioryt, zgadzasz się ? grin

Do góry
#3357718 - 25/08/2009 06:23 Re: Budujemy nowy dom [Re: slav007o]
slav007o Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 10/12/2001
Witam wszystkich,

Bardzo dziękuję za wszystkie wskazówki, jest jednak jeden aspekt do którego nikt narazie się nie odniósł, a są to właśnie szkielety keramzytowe, nad którymi się zastanawiam.

Z tego co zdążyłem wyczytać, jest to glina wypalana w temperaturze około 1000 stopni i są z niej tworzone gotowe elementy domu, coś na kształt szkieletów drewnianych, tyle, że tutaj material jest znacznie wytrzymalszy (z informacji które posiadam).

Czy ktoś słyszał może o takim systemie budowy? Czy są jakieś minusy budowania właśnie w ten sposób? Jakie są zasadniczy profity wynikające z zastosowania tej metody?

Będę bardzo wdzięczny za opinię.

Pozdrawiam,

SLAV

Do góry
#3357723 - 25/08/2009 06:25 Re: Budujemy nowy dom [Re: cykada]
SOUDAL Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 27/12/2002

daje sie odpowiednie mieszanki zeby szybciej wiązało, szalunek elegancki i wiąze w pare godzin. raz z ekipa lalismy wieczorem rano przyc hodzimy a strop elegancki i 100 % wytrzymałosci.

100% wytrzymałości na drugi dzien ? dosyc ciekawa teza, a przy okazji ile "dojrzewa" beton ? pytanie konkursowe wink

Do góry
#3357735 - 25/08/2009 06:35 Re: Budujemy nowy dom [Re: SOUDAL]
cykada Offline
newbie

dodaj skłądnik ktory sprawia ze mozna lac beton przy -30 celcjusza, i wtedy wiaze na drugi dzien

Do góry
#3357738 - 25/08/2009 06:37 Re: Budujemy nowy dom [Re: cykada]
cykada Offline
newbie

oczywiscie jesli temperatura powietrza jest około 15-25

Do góry
#3357822 - 25/08/2009 14:47 Re: Budujemy nowy dom [Re: cykada]
antyhazardzista Offline
enthusiast

co wiecej potrafie tez zalac strop bez stępli co umie niewielu ,,fachowcówz koziej pały'' w polsce.

takze ja cie nie obrazałem wiec ty tez tego nie rob. kazdy pracuje tyle ile chce, jak chcesz sie obijac to prosze bardzo, ja charuje jak wuł robie dom za domem bo kazdy grosz sie liczy.

Po pierwsze nie napisałem że strop leję w 3 dni smile
Trochę kiepsko wychodzi Ci to prowokowanie, ale rozumiem, że robisz strop np. gęstożebrowy, układasz belki, pustaki (pewnie w 30 sekund) i zalewasz betonem bez chociażby miejscowego podstemlowania ?
Kolego, jeżeli ja byłbym inspektorem inwestora w takim przypadku wyleciałbyś na zbity pysk z budowy bez żadnej zapłaty za budowanie niezgodnie ze sztuką budowlaną.
Nie stempluje się przy płytach kanałowych, w przypadku innych stropów jest wymagane podstemplowanie, i to nie chodzi o to że strop się rozleci, ale ze względu na zarysowania, ugięcia.

Coś tam na budowie widziałeś ale nie wiesz z czym się to je.

Slavo - co to wypalanego keramzytu - nie lepiej jakieś bardziej ekologiczne materiały ? Ta promieniotwórczość, nawet naturalna tego materiału mnie osobiście nieco odstrasza.. wink

Do góry
#3357915 - 25/08/2009 17:53 Re: Budujemy nowy dom [Re: SOUDAL]
john Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 23/11/2006
Originally Posted By: SOUDAL

100% wytrzymałości na drugi dzien ? dosyc ciekawa teza, a przy okazji ile "dojrzewa" beton ? pytanie konkursowe wink

28dni odpowiedz na konkurs czekam na nagrody

Do góry
#3357932 - 25/08/2009 18:12 Re: Budujemy nowy dom [Re: antyhazardzista]
cykada Offline
newbie

Po pierwsze nie napisałem że strop leję w 3 dni smile
Trochę kiepsko wychodzi Ci to prowokowanie, ale rozumiem, że robisz strop np. gęstożebrowy, układasz belki, pustaki (pewnie w 30 sekund) i zalewasz betonem bez chociażby miejscowego podstemlowania ?
Kolego, jeżeli ja byłbym inspektorem inwestora w takim przypadku wyleciałbyś na zbity pysk z budowy bez żadnej zapłaty za budowanie niezgodnie ze sztuką budowlaną.
Nie stempluje się przy płytach kanałowych, w przypadku innych stropów jest wymagane podstemplowanie, i to nie chodzi o to że strop się rozleci, ale ze względu na zarysowania, ugięcia.

Coś tam na budowie widziałeś ale nie wiesz z czym się to je.

Slavo - co to wypalanego keramzytu - nie lepiej jakieś bardziej ekologiczne materiały ? Ta promieniotwórczość, nawet naturalna tego materiału mnie osobiście nieco odstrasza.. wink

kolego jesli tgaki spec jestes bo w google wpisałes i sie wymadrzasz to daruj sobie...

ponadto dałems ciała jak mało kto bo nie napisałes nawet słowa o szalunku , a jak mozna lać strop i stosować stemple bez szalunku laugh po prostu leże... wez lepiej pojedz kiedy na budowe i popytaj majstra to ci powie, a nie bedziesz ze mnie robił idiote i przy okazji z innych

Do góry
#3357977 - 25/08/2009 18:58 Re: Budujemy nowy dom [Re: cykada]
jerome Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 27/10/2001
panowie ale bez kłótni, bo nie temu ma służyć ten temat, myślę że wszystkich laików interesują najbardziej cieny:
-ile kosztowała całość
-ile każdy etap
-ile projekt i robocizna
-ilu fachowców najlepiej zatrudnić
-ile za dane powierzchnie, jakość
-ile w jakim regionie
-ile za daną jakość i szybkość powstawania

Myślę, że wielu ma znajomych i może podać choćby cenę w jednej z kategorii

Co do mnie, myślę o domu z poddaszem do około 200m, podpiwniczony z garażem na dwa auta, dwie łazienki

coś w tym stylu

Do góry
#3358103 - 25/08/2009 20:50 Re: Budujemy nowy dom [Re: cykada]
antyhazardzista Offline
enthusiast

kolego jesli tgaki spec jestes bo w google wpisałes i sie wymadrzasz to daruj sobie...

ponadto dałems ciała jak mało kto bo nie napisałes nawet słowa o szalunku , a jak mozna lać strop i stosować stemple bez szalunku laugh po prostu leże... wez lepiej pojedz kiedy na budowe i popytaj majstra to ci powie, a nie bedziesz ze mnie robił idiote i przy okazji z innych

Nie ma jak wymądrzający się pomocnik murarza. Dobrze że to forum bukmacherskie a nie budowlane - bo na tym drugim już dawno byś wyleciał...

A co na budowie - sam mam siebie pytać ?

Skończ chłopie swoje głupoty pisać, bo próbowałeś się prymitywnie rozreklamować, a zrobiłeś z siebie pośmiewisko. Buduj kilkaset domów nawet i rocznie - choć mam poważne podejrzenia że są one tylko z klocków wink

Do góry
#3358126 - 25/08/2009 21:05 Re: Budujemy nowy dom [Re: jerome]
antyhazardzista Offline
enthusiast

Originally Posted By: jerome

Odpowiem Ci jerome na razie na jedno pytanie.

Ekipa , ekipą - nawet najlepsi w fachu popełniają błędy (choć wiadomo rzadziej).
Na co najlepiej zwracać uwagę przy zatrudnianiu ekipy budowlanej ?
Na sporządzeniu umowy o roboty budowlane. I to nie taka, którą proponuje nam wykonawca (czasami co niektórzy mogą kombinować z tzw. "niedozwolonymi klauzulami") ale mieć własną - można znaleźć w internecie, lub dobrą umowę podsunie zatrudniony (koniecznie!) własny inspektor nadzoru.
Konkrety - co ma być zrobione, za ile i w jakim terminie. I co w przypadku błędów, niedociągnięć, opóźnień.

Wiele ludzi zaniedbuje te papierki, ustalając wszystko na "gębę" i niestety - bywa że dzieją się później cuda smile

Jestem wykonawcą i wiem - i jeżeli inwestor przychodzi z umową, do tego bierze własnego fachowca do kontroli budowy, angażuje się - to każda ekipa stara się robić wtedy znacznie lepiej, niż u klienta któremu wszystko jedno i wszystko ustalone jest na "słowo".

Do góry
#3359389 - 26/08/2009 05:53 Re: Budujemy nowy dom [Re: cykada]
SOUDAL Offline
Pooh-Bah

dodaj skłądnik ktory sprawia ze mozna lac beton przy -30 celcjusza, i wtedy wiaze na drugi dzien

"twardy" nie oznacza "dojzaly", a przy okazji szybko nie znaczy dobrze, i nie pisze tutaj osobowo do Ciebie ale ogolnie o wszystkich "dzisiejszych" budowlancach

Do góry
#3359395 - 26/08/2009 05:56 Re: Budujemy nowy dom [Re: SOUDAL]
cykada Offline
newbie

ale wolno nie znaczy lepiej niż szybko. wiec tez nie wprowadzaj w bład. antyhazardzista- jesli jest jakas osoba ktora prowokuje, to jestes nia tylko ty.. ja sie nie rzucałem tylko chcielm kolesiowi pomoc a ty wyskoczyles i zaczałes mnie obrazac. nienawidze takich ludzi co sie czepaia, kazdy buduje wg swoich umiejetnosci, ja sstawiam duzo domów i klienci nie narzekaja, zachwalaja i moje umiejetnosci nikt nie podwazał. wiec daruj sobie te kretynskie wygłupy ktore tylko maja na celu zaistnienie twojej osoby w temacie,

Do góry
#3359401 - 26/08/2009 05:58 Re: Budujemy nowy dom [Re: john]
SOUDAL Offline
Pooh-Bah

Originally Posted By: john
Originally Posted By: SOUDAL

28dni odpowiedz na konkurs czekam na nagrody

pytanie konkursowe bylo wiadomo do kogo wink , pozatym twoja odpowiedz jest "ksiazkowa" i raczej uproszczona nieco, ale worek cementu wygrales, wysylka na koszt wygrywajacego, gdzie slac wink grin

Do góry
#3359414 - 26/08/2009 06:05 Re: Budujemy nowy dom [Re: cykada]
SOUDAL Offline
Pooh-Bah

ale wolno nie znaczy lepiej niż szybko. wiec tez nie wprowadzaj w bład. antyhazardzista- jesli jest jakas osoba ktora prowokuje, to jestes nia tylko ty.. ja sie nie rzucałem tylko chcielm kolesiowi pomoc a ty wyskoczyles i zaczałes mnie obrazac. nienawidze takich ludzi co sie czepaia, kazdy buduje wg swoich umiejetnosci, ja sstawiam duzo domów i klienci nie narzekaja, zachwalaja i moje umiejetnosci nikt nie podwazał. wiec daruj sobie te kretynskie wygłupy ktore tylko maja na celu zaistnienie twojej osoby w temacie,

moze inaczej to ujme, "za szybko" oznacza zle i to jest pewne, na razie jestesmy przy betonie wiec krotko: nie ma opcji ze po jednym dniu od wylania betonu "idziesz" dalej, jesli tak jest to jest to "za szybko" ...

Do góry
#3359420 - 26/08/2009 06:10 Re: Budujemy nowy dom [Re: SOUDAL]
cykada Offline
newbie

to przyjedz na moja budowe, w lutym robilem budynek przy minus 10 gdzie przez noc zwiazało , po prostu wiecej zbrojenia dalismy i poszlismy nastepnego dnia juz z cegłami na kolejna kondygancje. nie było peknienc ani nic. uwierz mi ze za szybko nie bylo, rozumiem ze leje , i od razu wchodze i muruje, to by było za szybko, ale nastepnego dnia jesli dasz naprawde dobra mieszanke, to zwiaze ci na tyle ze mozecie isc w góre.

Do góry
#3359438 - 26/08/2009 06:27 Re: Budujemy nowy dom [Re: jerome]
SOUDAL Offline
Pooh-Bah

-ile kosztowała całość

wedlug mnie nie do oszacowania, jesli juz cos komus wyjdzie to sa to bardzo przyblizone wartosci, mozna to np uproscic i wedlug schematu: jest gotowy projekt jest do niego przewaznie wstepna kalkulacja materialow do ktorej dodajesz 20 do 30 % wiecej i otrzymujemy wynik ktorego mozemy sie spodziewac w duzym zaokragleniu

-ile każdy etap

tu juz latwiej, masz projekt mozna zaczac wyceniac poszczegolne etapy, przynajmniej juz mniej wiecej wiemy ile materialu bedziemy potrzebowac do poszczegolnych etapow, dochodzi sprawa rodzaju uzytych materialow (jakos=rozna cena, miejsce zakup=rozna cena , wykonawca, rozny rejon polski=rozna cena)

-ile projekt i robocizna

projekt : gotowce od 1200 do 350o, indywidulany od 4-5 tys do ..ile masz wyobrazni i kasy , mozna wydac naprawde mase kasy juz na tym etapie

robocizna: rozny wykonawca , rozny rejon Polski=rozna cena, trudne do okreslenia

dobre pytanie, najlepiej "jednego" ;), ale dobrego, niestety tak sie nie da, najtaniej powinno byc jak wezmiesz jedna firme i zrobia wszystko, od fundamentu az po dach, niestety praktyka pokazuje ze wcale tak tanie sie potem nie konczy, osobiscie uwazam, ze na rozne etapy budowy brac roznych wykonawcow (specjalizacja, najczesciej gwarantuje fachowa robote), ten sposob niestety jest drozyszy i budowa na pewno bedzie dluzej trwala

-ile za dane powierzchnie, jakość

-ile w jakim regionie

-ile za daną jakość i szybkość powstawania

w jakim rejonie , to jest podstawowe pytanie od ktorego trzeba zaczac, roznice sa naprawde zdecydowane w zaleznosci od miejsca w Polsce

moze troche chaotycznie ale pisanie z "quote'mi" jest masakryczne na tym forum , i pora juz pozna a spac sie chce,mam nadzieje ze choc troszke jest juz jasniej w temacie

Do góry
#3359448 - 26/08/2009 06:35 Re: Budujemy nowy dom [Re: cykada]
SOUDAL Offline
Pooh-Bah

to przyjedz na moja budowe, w lutym robilem budynek przy minus 10 gdzie przez noc zwiazało , po prostu wiecej zbrojenia dalismy i poszlismy nastepnego dnia juz z cegłami na kolejna kondygancje. nie było peknienc ani nic. uwierz mi ze za szybko nie bylo, rozumiem ze leje , i od razu wchodze i muruje, to by było za szybko, ale nastepnego dnia jesli dasz naprawde dobra mieszanke, to zwiaze ci na tyle ze mozecie isc w góre.

pozornie mozna "isc" w gore zawsze, nie jestem zwolennikiem tego typu rozwiazan, mieszanki "do minusow" jak sama nazwa wskazuje wymyslono w nieco innym celu, dodaje sie je po tak jest prosciej po prostu, a tak wogole to zapewne masz na mysli "przyspieszacz" ktory ne zawsze jest rownoczenie domieszka do temperator ujemnych, tego typu "przyspieszacze" pomagaja ale ale nie zastapia "procesu" jaki musi zajsc podczas wiazania betonu , przewaznie jest tak ze taka domieszka powoduje ze beton na drugi dzien osiaga wytrzymalosc porownywalnado wytrzymalosci betonu 7 dniowego bez uzycia domieszki, nie ma opcji ze beton jest "gotow" do prac na drugi dzien

Do góry
#3359510 - 26/08/2009 09:58 Re: Budujemy nowy dom [Re: SOUDAL]
micha$ Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 25/11/2005

Do góry
#3359551 - 26/08/2009 15:15 Re: Budujemy nowy dom [Re: cykada]
antyhazardzista Offline
enthusiast

Dobrze cykada napisałeś Ci parę pytań na PW odnośnie Twojej wypowiedzi, aby nie zaśmiecać tematu - mam nadzieję że odważysz się mi wyjaśnić co nieco smile

Do góry
#3359552 - 26/08/2009 15:16 Re: Budujemy nowy dom [Re: antyhazardzista]
antyhazardzista Offline
enthusiast

edit .. napisałem * , tylko wyczyść skrzynkę PW smile

Do góry
#3359555 - 26/08/2009 15:28 Re: Budujemy nowy dom [Re: antyhazardzista]
Piostar Offline
Marcos Baghdatis

Meldunek: 01/11/2004
To sobie poczekasz na odpowiedź grin

cykada vel ... jest starym, ale nowym nickiem userem i ma zablokowane pw.

Do góry
#3359556 - 26/08/2009 15:28 Re: Budujemy nowy dom [Re: antyhazardzista]
antyhazardzista Offline
enthusiast

Niestety nowi nie mogą wysyłać PW na forum więc piszę ... :

"polecam oczywiscie sciany z porothermy"

"polecam takze zrobic jak najgrubsz efundamenty, budynek jest wtedy stabilny a wiadomo - dom sie zburzy a fundamenty takie zawsze zostana" - to ja się zapytam po jaką cholerę burzyć ? Czy ktoś budując zakłada że dom zostanie zburzony ? Mówimy oczywiście o domach jedno- ew. wielorodzinnych.

"nie warto twez oszczedziac na wiezbie dachowej, warto aby krokwie były dosc solidne wtedy masz pewnosc ze dach bedzie dobry." - warto robić wszystko zgodnie z projektem to po pierwsze, a jakieś dodatkowe materiały to zwykłe naciągactwo klienta.

"w razie czego moge dac namiary na niezlych fachowców, malo nie biora, ale uwijaja sie dosc szybko, nie pija i sa kulturalni takze luz" - a może podałbyś od razu namiary na siebie ? Sorry za zaczepkę ale jak ktoś już tak pisze na jakimkolwiek forum.. tak OT.

"gruby porotherm nie wiem 60 czy 80 nie pamietam juz w kazdym razie najwiekszy" - właśnie ... co to jest ten porotherm 60 czy 80?

"juz bedziesz mial owe ławy fundamentowe, to pamietaj ze nie wystarczy tak jak mowia ,,fachowcy'' zasypac piaskiem i ubić wibratorem, i zalac zwykłym betonem, powininen to byc beton zbrojony, czyli włozyc pare kratownic wielkosci powierzchni piasku." - ale zasypać piaskiem co ? Ławy fundamentowe ? Domyślam się o co chodzi - ale jak będziesz tak tłumaczył komuś innemu ? Zrobisz ten beton zbrojony i co dalej ? Jakie funkcje ma pełnić ten beton zbrojony w budownictwie mieszkaniowym ? W mieszkaniu będą czołgi jeździły ?

"ponadto moge ci polecic deske barlinecka, najlepiej 3 lamelową bo 4 lamoelowe rzadko sa spotykane i ciezko je dostac, polecam ci wersje rustic, wtedy co prawda zdarzaja sie słoje ale tak ci fachowcy poukładaja zeby były one pod mebali,dywanem itp. nie opłąca sie kupowac kolekcji life czy select." - tak wyjechałeś z tą deską ... nie w 5 ni w 9. Tylko w życiu te deski kładziesz na ten "beton zbrojony" ? wink

"co wiecej potrafie tez zalac strop bez stępli co umie niewielu ,,fachowcówz koziej pały'' w polsce." - jaki konkretnie strop robisz bez tych "stępli" wink ?

"dodaj skłądnik ktory sprawia ze mozna lac beton przy -30 celcjusza, i wtedy wiaze na drugi dzien ... oczywiscie jesli temperatura powietrza jest około 15-25" - to można lać jak temperatura powietrza spada poniżej 0 czy nie ?

Dzięki za odpowiedzi, nie pytam złośliwie ale chętnie chcę skorzystać z Twojej wiedzy smile

Do góry
#3359702 - 26/08/2009 19:35 Re: Budujemy nowy dom [Re: antyhazardzista]
kleks Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 29/11/2004
Cykada - co się dodaje do betonu przy -30 stopni, aby jako tako związał. Nie znam takiego wynalazku

Przy niewielkich przymrozkach dodaję szkło wodne. Sprawdza się.

Do góry
#3360514 - 27/08/2009 02:31 Re: Budujemy nowy dom [Re: kleks]
wojkrk Offline
old hand

Meldunek: 02/01/2005
temat roku imo, za sprawka kolegi Cykady, ktory buduje kilkaset domow rocznie, leje beton przy -30^C (ale pod warunkiem, ze temp powietrza jest okolo 15-25^C) i generalnie jest zajebistym, wyksztalconym fachowcem

PS
bez urazy, dzieki Tobie humor mi sie poprawil
.i.

Do góry
#3360757 - 27/08/2009 03:55 Re: Budujemy nowy dom [Re: wojkrk]
SOUDAL Offline
Pooh-Bah

Problem polega na tym ze nasz kolega reprezentuje niestety grupe wykonawcow ktorzy nie za bardzo maja na uwadze dobro klienta.W ostatnich latach w Polsce pojawilo sie takich bardzo wielu.Ich dewiza jest "szybko, duzo, po swojemu"

Do góry
#3360819 - 27/08/2009 04:21 Re: Budujemy nowy dom [Re: SOUDAL]
antyhazardzista Offline
enthusiast

.... a przewodnią reklamą "szybko, tanio i fachowo"

Do góry
#3361140 - 27/08/2009 07:34 Re: Budujemy nowy dom [Re: antyhazardzista]
cykada Offline
newbie

anty hazardzista, jestes jedyna osoba która prowokuje w tym temacie, i chce zrobic tu butdel. dobrze wiedziales ze mam PW zablokowane bo chyba nie jestes slepy ze moja data urodzenia na forum jest dosc młoda. wiec szukajac alibi dla swoich prowokacji napisales ze jestes zmuszony napisac tutaj. co do tresci merytorycznej, to nie bede z tobą dyskutował jersli ty nie wiesz co sie wlewa do betonu zeby wiazał przy -30, jesli nie znasz nawet tej mieszanki to po co sie odzywasz w temacie. ja owszem robie duzo domów rocznie z ekipa, ale nie przekłada sie to na obnizenie jakosci. robimy solidne domy, dajemy 5 letnia gwarancje na wykonastwo a co najwazniejsze jeszcze nie było głosu krytyki, wiadomo budynek jak nowy to pracuje, sciany pracuja, wiec pękaja na poczatku ale to nie wina tego ze dosc szybko uwijamy sie z robotą. ostatnio w jedynm domu gdzie robilismy wszedł stolarz i mowil kolesiowi przy mnie ze szafki w kuchni nie mogą dotykc sciany bo ściana oddycha i musi miec miejsce..wiekszych bajek nie słyszałem ludzie kantuja klientów i biora taka kase ze głowa mała... ja do taKICH NIE naleze. u mnie gorzały na budowie nie znajdziesz, ani butelki. jestem smiem twierdzic fachurą i prosze nie obrazac mnie i ciągnac dalszych prowokacji.

Do góry
#3361142 - 27/08/2009 07:38 Re: Budujemy nowy dom [Re: cykada]
anfa_ Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 24/08/2006
czy moglbys powiedziec jak sie nazywa Twoja firma?

Do góry
#3361145 - 27/08/2009 07:43 Re: Budujemy nowy dom [Re: anfa_]
cykada Offline
newbie

sorry ale nie bede podawał nazwy swojej firmy na forum na ktorym podawanie adresu innego forum bukmacherskiego jest przestepstwem zagrozonym banem.

Do góry
#3361151 - 27/08/2009 08:18 Re: Budujemy nowy dom [Re: cykada]
Radek_89 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 08/01/2006
u mnie gorzały na budowie nie znajdziesz, ani butelki.
Mi rodzice też nie przynosili wódki do piaskownicy.

Do góry
#3361155 - 27/08/2009 08:19 Re: Budujemy nowy dom [Re: cykada]
Chagall Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 30/03/2006
uśmiałem się czytając ten temat jaki nigdy wink
jak ktoś ma pytania do architekta to służę pomocą, proszę pisać na priw , w miarę możliwości , czasu i wiedzy pomogę smile

Do góry
#3361172 - 27/08/2009 09:02 Re: Budujemy nowy dom [Re: Chagall]
jerome Offline
Carpal Tunnel

no to Chagall ja zadalem pare pytan od laika, mozesz sie ustosunkowac do kazdego smile pozdrawiam.
PS Panowie ceny, koszta, konkrety a nie klotnie smile

Do góry
#3361450 - 27/08/2009 20:54 Re: Budujemy nowy dom [Re: jerome]
Chagall Offline
Carpal Tunnel

no to Chagall ja zadalem pare pytan od laika, mozesz sie ustosunkowac do kazdego smile pozdrawiam.
PS Panowie ceny, koszta, konkrety a nie klotnie smile

przeczytałem twoje pytania ponownie i uważam ze kompetentnie odpowiedział na nie Soudal, oczywiście budownictwo to temat rzeka i mozna kazdą odpowiedz rozwinąć, ale uważam że i tak wiele to do tematu nie wniesie. W mojej deklaracji chodziło mi raczej o konkretne pytania dotyczące zagadnień budownictwa. Jeśli chodzi o koszt budowy domku jednorodzinnego, przyznam ze mam małe doświadczenie ponieważ jakoś tak się złozyło ze robię głównie budynki użyteczności publicznej o nieco większej kubaturze i innych realiach realizacyjnych, ale jeden z moich braci ma firmę wykonawczą i jest do tego inspektorem nadzoru, nadzory ma nad dużymi budowami, np. media markt, ale firemka stawia raczej małe domki, także jest wiedza i doświadczenie wykonawcze, jeśli pytanie wybiega poza zakres mojej wiedzy mogę go spytać. Wracając do tematu kosztu, tak jak soudal pisał, nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ja oceniając koszt robię kosztorys, ale do tego muszę mieć dokumentację projektową, zarówno moją architektoniczną jak i tkz. branże czyli konstrukcja, sanitarka, elektryka - na początek bo reszta zalezy od tego co to za obiekt.
Aby nie rozpisywać sie nie potrzebnie powiem ci tak, firma firmie nie równa, mozesz miec firme skrzyknietą z kilku chłopa na wsi którzy coś tam lizneli wielkich budów np. w Wawie ale rozłąka skłoniła ich do działalności, budują taniej bo nie maja kosztów, czasami robią to dobrze , ale często śa to kaszaloty straszne, ale najzabawniejsze że Ci ludzie często maja nieposzlakowaną opinię wśród klientów laugh to mnie dziwi, jak idę i się przyglądam co oni stawiają. Kolejna sprawa, często ludzie zamawiaja zmiany adaptacyjne w projekcie u powiedzmy techników budownictwa z uprawnieniami, kolesie robia je na czuja i np walisz kase w wieksze ilości zbrojenia lub grubsza płyte zupełnie nie potrzebnie, po sąsiedzku mam teraz taka budowę gdzie koles ma rdzenie żelbetowe co póltora metra gdzie moim zdaniem wystarczyłoby co 3 więc koszt wiekszy , ale głowę dam sobie ucicac ze ktos kto robił konstrukcje nawet tego nie policzył, dał dla swietego spokoju, a niepotrzebny koszt inwestora olal, tak samo jest z plastyfikatorami , nie sa tanie, a dodawanie zbrojenia do stropu przez wykonawce to juz w ogóle absurd tak to mozna stodoły budowac i to bym miał zastrzezenia. Aby lepiej zoobrazować sytuację na rynku podam ci przykład budowy domu, aczkolwiek kubatury nie znam więc bedzie ogólnie , za domek jednorodziny na podkarpaciu mozesz zapłacić za stan surowy wraz z dachem około 40 tysi. Wiem ze są firmy które stawiaja za 15 tysi, ale jakim cudem im się to kalkuluje to nie wiem, ja bym taka firmę omijał, no chyba ze dadza pisemna gwarancje w umowie na odpowiedzialnośc finansowa za uchybienia i błedy w sztuce. Raczej wziąłbym firme na całość , ostatnio moj brat robił docieplenia domku wybudowanego przez inna ekipe, znalazł tyle uchybień ze koleś zapłacił za to docieplenie wraz poprawkami uchybień niemal tyle co za postawienie w stanie surowym, dodam ze wcześniej chwalił sie jak tanio mu ten dom postawili.
Ale to sa wypadki sporadyczne.Na pewno podstawa to inspektor nadzoru który serio traktuje swoją pracę i zagląda na budowę wiecej niż raz czy dwa.
ok to tak ogólnie bo sie rozpisałem o wszystkim i o niczym.
postów o szerokosci ław, rodzaju scian warstwowych , doborze materiału izolacyjnego itd nie bede komenował bo kazdy kto troche kuma budownictwo czytajac je pewnie ubawił sie podobnie jak ja wink choć były tez bardzo rzeczowe pisane przez kolegów - nie chce mi sie sprawdzać kogo.
ach jeszcze co do ceny projektów, za 4 tysie to ja dziekuje ale nie robie indywidualnie, moi znajomi za adaptacje biora 5, ale to kwestia marki i rynku. natomiast do kosztu typówki musisz doliczyc koszt adaptacji projektu do działki, a w nim koszt branzystów który u mnie wynosi około 6 stófek dla elektryka i to samo dla sanitarki. POZDRAWIAM

Do góry
#3362727 - 28/08/2009 03:58 Re: Budujemy nowy dom [Re: Chagall]
SOUDAL Offline
Pooh-Bah

No wlasnie, kolega Changall napisal bardzo wazna rzecz, "konkretne pytania", to naprawde pomaga w temacie "budowlanka" (i za pewne nie tylko w tym), w zasadzie na ogolniki nie ma czasu, a w zasadzie szkoda czasu bo po prostu nic z nich nie bedzie wynikalo dla inwestora.Tu musza padac konkretne pytania i wtedy zapewne wiele osob wniesie duzo do tematu

Do góry
#3363477 - 28/08/2009 09:35 Re: Budujemy nowy dom [Re: SOUDAL]
jerome Offline
Carpal Tunnel

panowie dziękuję wam bardzo za wypowiedzi, szczególnie Chagallowi, antyhazdradzicie no i oczywiście Soudalowi, dla mnie budowa domu to perspektywa paru następnych lat, ale to moje marzenie więc tak ma być smile wiadomym jest, że bez odpowiednich wiadomości trudno zadać dobre pytania, jestem totalnym laikiem tutaj dopiero zaczynam rozeznanie, mam parę lat, a podejście mam takie, że nie zrobię tego bez odpowiedniego przygotowania. Więc teraz pytanie odnośnie tych przygotowań na które poświęcę parę lat (by być z rynkiem):
-czy mam kupować budowlane czasopisma np Muratora (czy nie są one sponsorowane, czy nie piszą o rzeczach niepraktycznych dla normalnych ludzi), jeśli tak to jakie
-czy może czerpać wiadomości z internetu, jeśli tak to gdzie
-czy może pytać ludzi z branży (chociaż może bywać różnie - 5 fachowców - 5 różnych opinii)

-jak to jest ze studniami, jeżeli chciałbym się wybudować na większym zadupiu, gdzie tańsze są działki smile

Do góry
#3365088 - 29/08/2009 06:23 Re: Budujemy nowy dom [Re: jerome]
SOUDAL Offline
Pooh-Bah

-czasopisma budowlane jak najbardziej, pomimo ze tak ja zauwazyles czesc artykolow (jak nie wiekszasc) jest sponsorowanych to jest tam naprawde wiele przydatnych informacji takich jak to okresliles dla "normalnych ludzi" wink
murator jest ok, do tego polecam rowniez ekspert budowlany oraz głos PSB

-internet jak najbardziej, najlepiej z forum mecz.pl laugh , a powaznie to strona muratora (ogolniki ale przydatne), stron agrupy PSB (mozna znalezc oprocz ogolnikow rowniez sporo konkretnych inforamcji), oraz fora budowlane (najbardziej obiektywne), strony poszczegolnych producentow (jak bedziesz mial troche rozeznania to bez trudu rozpoznasz kiedy "sponsoruja" a kiedy pisza konkrety)

- pytac jak najbardziej, 5 roznych opini ? mozliwe ale bardziej sklaniam sie z na 10 opini kilka bedzie sie pokrywalo i to Ci rowniez da jakis obraz

- studnie , nie moj obszar dzialania nie mam pojecia co i jak , dzialki na zadupiu tansze to mialo byc oczywiscie stwierdzenie barzdiej niz pytanie ? , ale mimo wszystko cos skrobne , kilka kilometrow dalej cena robi sie atrakcyjniejsza to jest na pewno fakt niezaprzeczalny

Do góry
#3365301 - 29/08/2009 10:32 Re: Budujemy nowy dom [Re: jerome]
kacperek76 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 23/10/2003

-jak to jest ze studniami, jeżeli chciałbym się wybudować na większym zadupiu, gdzie tańsze są działki smile

Proponuje zrobić symulacje kosztów wydatków na paliwo w stosunku do odległości miejsca "dalszego" zamieszkania do miejsca pracy.
Z perspektywy 30-sto letniego okresu rozliczeniowgo kredytu bardziej opłaca się kupić droższą działkę bliżej miejsca pracy *czyt. większej aglomeracji... Z moich obliczeń wynika, ze dojeżdając 1x dziennie około 60km w dwie strony w okresie 30lat wydamy około 180.000pln na samo paliwo...

Do góry
#3365477 - 29/08/2009 18:39 Re: Budujemy nowy dom [Re: kacperek76]
jerome Offline
Carpal Tunnel

kacperek ale mi nie chodzi koniecznie o kasę w tym wypadku tylko o spokój, widok i np bliskość lasu smile wiadomo dojazd też jest ważny i to się zawsze liczy

Do góry
#3365564 - 29/08/2009 19:39 Re: Budujemy nowy dom [Re: jerome]
D@mian Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 05/03/2006
A Jerome gdzie dokładnie na Śląsku mieszkasz?

Do góry
#3365617 - 29/08/2009 20:10 Re: Budujemy nowy dom [Re: D@mian]
jerome Offline
Carpal Tunnel

Bytom, ale niekoniecznie osiedle się w okolicy smile

PS dzięki Soudal za produkowanie się

Do góry
#3365670 - 29/08/2009 20:41 Re: Budujemy nowy dom [Re: jerome]
Chagall Offline
Carpal Tunnel

jeśli bytom to przy zakupie dzialki koniecznie dowiedz sie czy stoi na terenach szkód górniczych

Do góry
#3366300 - 30/08/2009 00:13 Re: Budujemy nowy dom [Re: Chagall]
wwwujek Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 03/10/2001
Originally Posted By: Chagall
jeśli bytom to przy zakupie dzialki koniecznie dowiedz sie czy stoi na terenach szkód górniczych

Ja mieszkam w Rudzie, szlag mnie chce trafić.. Teraz się trochę uspokoiło, ale jeszcze z rok temu, jak było jakieś większe tąpnięcie, to chciałem z domu uciekać, bez kitu. W Rudzie mieszkam jakieś 6 lat, wcześniej pod Rybnikiem, tam nie znałem takich tąpnięć.

Na stówę sprzedaję to co mam i wyrywam gdzieś na tereny bez szkód górniczych.

Dom mam przechylony 23 stopnie, od 25 podnoszą - no ch%$ mnie trafi.

Co mnie najbardziej dziwi, na mojej ulicy buduje się (lub już się wybudowało w ostatnim półroczu) jakieś 6-8 domów..

Teraźniejsze technologie pozwalają na budowanie na szkodach i gwarantują brak pękających ścian?

Pozdrawiam.

Do góry
#3368989 - 31/08/2009 05:10 Re: Budujemy nowy dom [Re: wwwujek]
SOUDAL Offline
Pooh-Bah

Cytat:

Teraźniejsze technologie pozwalają na budowanie na szkodach i gwarantują brak pękających ścian?

Pozdrawiam.

pozwalaja jedynie na zniwelowanie tego typu szkod, zagwarantowac ze pekniec nie bedzie - niestety nie

Do góry
#3369813 - 31/08/2009 23:59 Re: Budujemy nowy dom [Re: SOUDAL]
Bartheezz Offline
addict

Meldunek: 19/01/2009
Rozumiem ze inz. budownictwa robi porojekt i wszystkie konstrukcje oblicza, sprawdza. Pozniej stawia dom i teraz pytanie czy instalacje sanitarne tez wymagaja osobnego projektu? Czy moze je wykonac rownie inz bud? Podobnie jak wyglada sprawa z gazem i przedewszystkim z elektryka? Rozumiem ze porjekt ins. elekt. wykonuje juz inz elektrotechniki i on ma tylko prawo do wykonawstwa?

Do góry
#3370360 - 01/09/2009 01:48 Re: Budujemy nowy dom [Re: Bartheezz]
antyhazardzista Offline
enthusiast

Projekt domu, obliczenie konstrukcji , instalacje robią osoby które mają do konkretnych rzeczy u p r a w n i en i a .
Projekt instalacji zazwyczaj jest dołączany do projektu budowlanego i robią to zwykle inne osoby niż architekt.

Nie ma narzuconego prawa wykonawstwa, budować dom może nawet agent ubezpieczeniowy (jeśli oczywiście ktoś mu taką robotę nie będzie bał się zlecić).
Choć oczywiście widziałem już taki projekt (hali sportowej) że chciałbym widzieć jak projektant go wykonuje smile

Do góry
#3370679 - 01/09/2009 02:48 Re: Budujemy nowy dom [Re: antyhazardzista]
Bartheezz Offline
addict

Meldunek: 19/01/2009
czyli inz. elktro. robi projekt inst elekt. gdysz tylko on moze go wykonac ze wzgledu na posiadane uprawenia (nie architekt i budowniczy) a co z sanitarka to wchodzi w obowiazek inz. budownictwa? jak to wyglada?

Do góry
#3370774 - 01/09/2009 03:06 Re: Budujemy nowy dom [Re: Bartheezz]
antyhazardzista Offline
enthusiast

Originally Posted By: Bartheezz
czyli inz. elktro. robi projekt inst elekt. gdysz tylko on moze go wykonac ze wzgledu na posiadane uprawenia

Niezupełnie. Może wykonać go także inna osoba, nie tylko projektant, ale ta "inna" osoba musi mieć uprawnienia, jak się nie mylę w przypadku domów jednorodzinnych do 1kV. Chociaż słyszy się że tu i ówdzie elektrykę zrobił znajomy szwagier co trochę zna się na kabelkach, więc tak naprawdę to chyba kto robi to już mniej ważne wink
W przypadku sanitarki - do wykonawstwa - uprawnień nie trzeba - nie jestem pewny zupełnie czy przy CO także.
Generalnie w praktyce projektują ludzie z papierami, a wykonują - szczególnie w systemie gospodarczym - różni "fachowcy".

Do góry
Strona 1 z 4 1 2 3 4 >

Moderator:  Biszop, rafal08