[QUOTE]Oryginalnie wysłał Conrad:
[qb]A czy te $15 nie pokrywa na ogół buk? Może przy mniejszych kwotach tak nie jest, ale ja naprawdę nie pamiętam kiedy ostatni raz musiałem zapłącić prowizję.
Inteligo jest dobre ale trzeba pamiętać, że mamy do czynienia z różnicą kursową między PLN a USA. Do tego doczodzi fakt, że przelew spowrotem do nas idzie kilka dni. A jeśli to jest zwrot na kartę to chyba blokują tę sumę na miesiąc, nie? A na koniec dochodzi kontrola dewizowa.
Osobiście polecam bank Nordea bo przez internet można robić międzynarodowe przelewy bankowe.[/qb][/QUOTE]Ja rowniez chcialem zalozyc konto w nettelerze ale:
1) Na stronie nettelera -ktora jeszcze mi sie wlacza- nie ma ani slowa o prowizjach - np. za wplate karta, przeczytalem o tych 2,9% dopiero na mecz.pl (dzieki) Naprawde nie lubie firm ktore na swoich inetowych stronach ukrywaja oplaty Zakladalem konto w Firepayu (tam wyplata od bukow jak na karty) i bylo wszystko dokladnie wyjasnione
2) Wbrew pozorom wiele bukow nie ma oplat za przelewy bankowe np.
Bet-at-home, ukbetting, totalbet, tattersall, sportingodds, itp. Tak naprawde to glownie amerykanzkie super-buki ;-) maja oplaty za przelewy, czasami po prostu zdzierskie typu 60$ i to wlasnie one promuja firmy typu netteler- czy maja w nim udzialy??? nie wiem, bo oczywiscie na stronie nettelera za cholere nie dowiemy sie ktu on zacz Prawda jest taka, ze wiele europejskich bukow nie ma wogole nettelera jako forme wplat/wyplat ale nie ma tez oplat za przelewy - odwrotnie amerykanskie buki albo te ktore dzialaja na amerykanskim rynku (choc te amerykanskie czasami daja np.jeden przelew/miesiac free) jak np. bet365usa (3%netteler do 300$, 1bank wire na 28dni free)
3) moze i te firmy sa wiarygodne ale pamietajmy ze taki np mbak czy inteligo (karty) nie zrobi nam numeru typu blokada IP, oczywiscie jak ktos sie bawi 5$ to szczal na to pies, ale gdy np chcesz wycisnac z buka 15% up to 500$ ;-) to nie wiem czy bawic sie w nettelera, faxy bez maili, blokady IP itp. czy moze lepiej po pierwsze sprawdzic wiarygodnosc buka, odpowiedzi przez supporty, a potem tylko dokumentowo-bankowe pilki (karty, przelewy bankowe)
4) fakt roznice kursowe sa lekko wkurzajace, niestety caly czas banki maja silna pozycje w stosunkach z klientem- trudno dostac infa o aktualnych kursach, blokuja na transakcjach jedne kwoty- obciazaja wyzszymi (inteligo, mbank) fakt, jednak najwazniejsza jest wiarygodnosc i pewnosc wyplacenia forsy, co mi po braku roznic kursowych, gdy np. z nettelera (przy duzych sumach) z pieniedzy nici? podobnie z blokada forsy na karcie- zle, ale da sie przezyc
5) kontrola dewizowa, hm ostatnio sobie mysle ze mimo iz jest trochu upierdliwa ostatecznie moze nie byc taka zla: pytanie co gorsze poddac sie dzis kontroli dewizowej czy gadac np. za piec lat z gosciem od belki o np. nieudokumentowanych dochodach, odsetkach, karach i grzywnach? ;-) hm
Pzdr
Cyfa