#343919 - 14/05/2005 12:04
Dysponując pewnym kapitełem jak go rozłożyc aby nie przegrać ?
|
newbie
Meldunek: 19/04/2005
|
Witam wszystkich !!!!!!! Czasami wszystkim od czasu do czasu wpadnie do kieszenie troche więcej papierków z podobiznami królów i pewnie nieraz mamy ochote przejśc się do okienka i przeznaczyć na ten szlachetno - męski sport jak bukmacherka. Przykładowo niech to będzie 200 zł.Chciałbym żeby każdy z nas napisał jak taka kwote by rozdysponował na gre. czy np: single o małym lub duzym AKO, podzielił na jakiś system, lub by co tydzień grał jakims procentem z wygrej z poprzednich meczy .Jestem ciekawy waszych odpowiedzi jak i zapewne ci co odwiedza ten temat. Wiem że najlepeiej byłoby kupić dwie kisty piwa i ćwiarte świniaka i zrobić bibe ale załóżmy że przeznaczymy to na gre. Czekam na ciekawe propozycje gry.
|
Do góry
|
|
|
|
#343920 - 14/05/2005 15:43
Re: Dysponując pewnym kapitełem jak go rozłożyc aby nie przegrać ?
|
addict
Meldunek: 04/05/2003
|
Ja cały czas eksperymentuję z kapitałem i jego zarządzaniem. Wydaje mi się że jest to nawet ważniejsze od dobrego typowania. Moje spostrzenia oparte na dotychczasowej grze : 1. Głównie single, single i jeszcze raz single. Czasem dubelek. Baaaaaardzo rzadko trebelek (właściwie tylko wtedy jak mamy dobre value, które trzeba w kombinacji zagrać). 2. Max. 5% kapitału na jedno zdarzenie. Ja w tej chwili staram się grać między 0,5-5% kapitału. Przy czym 5% kapitału jeszcze nie zdarzyło mi się zagrać (chociaż mecze w stylu Radomsko - Radomiak 2.00 to bym zagrał za tyle jakbym mógł). Zastanawiam się też nad stałą stawką 1%, ale jak pisałem jestem w fazie testów i po roku zobaczę sobie i porównam jak mi się bardziej opłaca grać. W każdym bądź razie max. 5% kapitału!!! 3. Należy imho rekalkulować kapitał. Ja zamierzam tak robić za każdym razem jak osiągnę 125% kapitału początkowego. Co zrobić natomiast jak się przegrywa? Tu mam dylemat, ale postanowiłem że nie będę rekalkulował. Dlaczego? Ano, dlatego że później będzie mi trudno odrobić straty przy zmniejszonych stawkach. Czy jest to słuszne, czas pokaże. P.s. Założyłem już temat dotyczący zarządzania kapitałem w Sports Insider, ale niestety po paru ciekawych postach wygląda na to że padł. Mam nadzieję, że ten rozwinie się bardziej 
|
Do góry
|
|
|
|
#343925 - 14/05/2005 19:51
|
addict
|
A Sharapową też dziś grałeś po takim "wspaniałym" kursie? Przecież pewniak był, no nie  . Widzisz nie ma czegoś takiego jak pewniaki, bo to tylko sport. Zamiast bawić się we wróżkę i przewidywać kto jutro wygra, dużo lepiej oszacować prawdopodobieństwo. Trochę to trudniejsze, ale gwarantuje większe profity niż ze ślepe granie faworytów po zaniżonych kursach.
|
Do góry
|
|
|
|
#343927 - 14/05/2005 20:04
|
addict
|
No też właśnie o to mi chodzi. PRIMO : Nie sugerować się kursami buków, tudzież tłumem, który wali na pewniaki po zaniżonych kursach, tylko samemu oszacować prawdopodobieństwo. I zawierać zakłady, które się opłacają, albo przynajmniej są fair, a nie np. faworyt ma powiedzmy 60% to bierzemy go po kursie 1.4 bo i tak wygra. Co za różnica po jakim kursie. Otóż jest różnica. OGROMNA!
|
Do góry
|
|
|
|
#343928 - 14/05/2005 20:11
|
old hand
Meldunek: 14/02/2005
|
Quote:
caly czas sie zastanawiam co wy tutaj za pierdoły opowiadacie  jest pewniak to go gram i tyle
I o to chodzi dzieki temu zawsze będzie można zarobić 
|
Do góry
|
|
|
|
#343929 - 14/05/2005 20:19
|
old hand
|
Quote:
No też właśnie o to mi chodzi. PRIMO : Nie sugerować się kursami buków, tudzież tłumem, który wali na pewniaki po zaniżonych kursach, tylko samemu oszacować prawdopodobieństwo. I zawierać zakłady, które się opłacają, albo przynajmniej są fair, a nie np. faworyt ma powiedzmy 60% to bierzemy go po kursie 1.4 bo i tak wygra. Co za różnica po jakim kursie. Otóż jest różnica. OGROMNA!
OGROMNA!  ŻADNEJ RÓŻNICY dla "niedzielnej partyjki" z bukmacherem i trzeba zrozumieć większość ludzi, nawet tych "internetowych "guru"".
|
Do góry
|
|
|
|
#343931 - 14/05/2005 21:55
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 09/06/2001
|
Quote:
caly czas sie zastanawiam co wy tutaj za pierdoły opowiadacie  jest pewniak to go gram i tyle
nie szkoda ci kasy ?
|
Do góry
|
|
|
|
#343932 - 15/05/2005 07:24
|
old hand
Meldunek: 22/03/2005
|
W I T A M --------- Ringo napisal; Przykładowo niech to będzie 200 zł.Chciałbym żeby każdy z nas napisał jak taka kwote by rozdysponował na gre. czy np: single o małym lub duzym AKO, podzielił na jakiś system, lub by co tydzień grał jakims procentem z wygrej z poprzednich meczy .Jestem ciekawy waszych odpowiedzi jak i zapewne ci co odwiedza ten temat. Wiem że najlepeiej byłoby kupić dwie kisty piwa i ćwiarte świniaka i zrobić bibe ale załóżmy że przeznaczymy to na gre. ---------- Rzecz w tym ile przeznaczasz na grę ? Masz już te 200zł. weż podziel je na 3 lub na 5 gier! to ważne.. W jednym lub kilku dniach, nie myśl już przed samym typowaniem,że to co obstawiłeś jest już wygrane! tak nie jest napewno! Nawet najlepsi typerzy popełniają błędy w typowaniu. Sam wiesz na ile Cię stać-jak typujesz (20-40 czy 80% trafności ? ) ---- Gato napisał; Ja cały czas eksperymentuję z kapitałem i jego zarządzaniem. Wydaje mi się że jest to nawet ważniejsze od dobrego typowania. Moje spostrzenia oparte na dotychczasowej grze : 1. Głównie single, single i jeszcze raz single. Czasem dubelek. Baaaaaardzo rzadko trebelek (właściwie tylko wtedy jak mamy dobre value, które trzeba w kombinacji zagrać). -- ----Nie i jeszcze raz nie!! nigdy single jak już to rozpisane systemem ! Single przeznaczone dla graczy o wielkiej kasie, oni na to mogą sobie pozwolić. Jak przegra kilka razy to nic wielkiego ale jak Ty posiadając małą kase to dla Ciebie ogromna porażka. Sam wiesz jak jest naprawdę, jakim zasobem dysponujesz. --------------- Piomil Henin napisał ; caly czas sie zastanawiam co wy tutaj za pierdoły opowiadacie jest pewniak to go gram i tyle --no właśnie a ile na nich tracisz ? Dalej dobra odpowiedż Gato..No to graj dalej te pewniaki, a napewno daleko zajedziesz... i słusznie !! -------- Dalej Gato..Widzisz nie ma czegoś takiego jak pewniaki, bo to tylko sport. Zamiast bawić się we wróżkę i przewidywać kto jutro wygra, dużo lepiej oszacować prawdopodobieństwo. Trochę to trudniejsze, ale gwarantuje większe profity niż ze ślepe granie faworytów po zaniżonych kursach. To napewno racja ! Dalej Gato..Nie sugerować się kursami buków, tudzież tłumem, który wali na pewniaki po zaniżonych kursach, tylko samemu oszacować prawdopodobieństwo. I zawierać zakłady, które się opłacają, albo przynajmniej są fair, a nie np. faworyt ma powiedzmy 60% to bierzemy go po kursie 1.4 bo i tak wygra. Co za różnica po jakim kursie. Otóż jest różnica. OGROMNA! -------To jest naprawde ogromna różnica !! ----- Salwador Dali napisał; Progresja 4 poziomowa: I - 11% II - 19% III - 30% IV - 40% ------------ Zostawcie tą progresje w spokoju !!! To tylko dla wybrańców z kasą, wielu się o tym przekonało na własnej skórze. -- Pomyślcie nieco inaczej, zamiast zwiększać kasę zwiększajcie AKO !! kasa niech zostanie minimalna do danego rozpisu. Gato skoro poznałeś jak oszacować prawdopodobieństwo idż dalej wykorzystaj to w zestawach do rozpisu systemowego. Zwiekszysz zawsze AKO dla każdego rozpisanego zakładu. Stawka ta sama a kurs o wiele większy ! I w tym rzecz ! Nie kasą go a kursem go !! Czy ktoś wie o co w tym chodzi czy wszyscy załapali ? Jeżeli będzie zainterseowanie mogę założyć nawet nowy tema dotyczący zwiększania AKO systemem rozpisowym. pozdrawiam i czekam na wasz punkt widzenia.. Temat warty //dwie kisty piwa i ćwiarte świniaka //.. : 
|
Do góry
|
|
|
|
#343933 - 15/05/2005 07:47
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 06/01/2003
|
Ja oczywiscie propnuje zabawe z 200zl "Texanska Progresja"....:) Tj. wplacic kase do expekt i grac: 0.50,1,2,4,8,16,32,64 Po kursie np 3,0 Masz wtedy 8 etapow aby trafic. Jak trafisz pare razy to zdobywasz kase na kolejny poziom czym zwiekszasz powaznie swoje szanse na nie przegranie. Zreszta ten system gram i zapraszam do mojego tematu na forum. Pozdrawiam. 
|
Do góry
|
|
|
|
#343934 - 15/05/2005 08:09
|
addict
|
Quote:
---- Głównie single, single i jeszcze raz single. Czasem dubelek. Baaaaaardzo rzadko trebelek (właściwie tylko wtedy jak mamy dobre value, które trzeba w kombinacji zagrać). -- ----Nie i jeszcze raz nie!! nigdy single jak już to rozpisane systemem ! Single przeznaczone dla graczy o wielkiej kasie, oni na to mogą sobie pozwolić. Jak przegra kilka razy to nic wielkiego ale jak Ty posiadając małą kase to dla Ciebie ogromna porażka. Sam wiesz jak jest naprawdę, jakim zasobem dysponujesz.
No cóż Lottograczu ja mogę tu powiedzieć. Ano to że jest taka stara zasada w biznesie (jakimkolwiek) że najpierw trzeba zainwestować, a dopiero potem można coś z tego wyciągnąć. Niektórzy chcieliby na odwrót i to właśnie główny błąd w ich rozumowaniu. Owszem czasami zdarzy się, że ktoś trzepnie duże AKO wygrywając całkiem ładną sumkę. Tyle że jest to kwestia szczęścia, A NIE UMIEJĘTNOŚCI. W końcu są ludzie którzy 6 w lotka trafili Może to będzie brutalne co napiszę, ale 2-złotówkowcy nie mają czego szukać w tym biznesie (poza szczęściem)
Quote:
Pomyślcie nieco inaczej, zamiast zwiększać kasę zwiększajcie AKO !! kasa niech zostanie minimalna do danego rozpisu. Gato skoro poznałeś jak oszacować prawdopodobieństwo idż dalej wykorzystaj to w zestawach do rozpisu systemowego. Zwiekszysz zawsze AKO dla każdego rozpisanego zakładu. Stawka ta sama a kurs o wiele większy ! I w tym rzecz ! Nie kasą go a kursem go !! Czy ktoś wie o co w tym chodzi czy wszyscy załapali ? Jeżeli będzie zainterseowanie mogę założyć nawet nowy tema dotyczący zwiększania AKO systemem rozpisowym. pozdrawiam i czekam na wasz punkt widzenia..
Primo : Zwiększając AKO, zwiększasz ryzyko i to prawdopodobnie o dużo więcej niż Ci się wydaje. Matematyka jest nieubłagana w tym względzie. Prawdopodobieństwo wejścia 2 pewniaków na 70% wynosi już tylko 49%. Pomyśl jakie będzie jak zagrasz np. 10 zdarzeń.
Due : Systemy. Tu mi się łezka w oku kręci . Wierzcie mi lub nie, ale jeszcze wcale nie tak dawno temu zawzięcie szukałem jakieś wspaniałego systemu, który dałby mi przewagę nad bukiem. Masa godzin spędzonych w internecie na róznych forach, itp., itd. Testowania na papierze i w realu. I co? I wkońcu zrozumiałem, że nie tędy droga.
Tertio : Nieprawdą jest że, grając rozpisy systemowe zwiększasz AKO, przy niezmiennej stawce. Weźmy bardzo prosty przykład. Mamy do wyboru 3 mecze. Załóżmy wszystkie z kursem 2.0. Teraz jeden typer stwierdzi że zagra to w rozpisie 2/3. Drugi jako single. Stawka 10 zł za 1 mecz. Teraz mała symulacja :
Gracz "rozpisowiec" (pierwsza kolumna zdarzanie, które weszły, druga zysk)
1. AB 0zł 2. BC 0zł 3. CD 0zł 4. ABC 40zł
Wydał 40 zł i przy tych kursach zysk ma dopiero jak trafi wszystkie 3 zdarzenia.
Grający singlami
1. A+B 10zł 2. B+C 10zł 3. C+D 10zł 4. A+B+C 30zł
Wydał 30 zł. Zarabia jak wejdą minimum 2 zdarzenia. Co więcej jego wygra przy trafieniu 3 zdarzeń jest nie dużo niższa niż "ropisowca". Natomiast przy trafieniu tylko 1 zdarzenia "rozpisowie" traci całą sumę, a grający singlami nie. Że nie wspomnę jeszcze kto więcej włożył. Teraz widzisz różnicę?
|
Do góry
|
|
|
|
#343935 - 15/05/2005 08:24
|
addict
|
Quote:
Progresja 4 poziomowa:
I - 11% II - 19% III - 30% IV - 40%
Progresja. Jak ja ją lubię . Problem tylko w tym drogi Salvadorze, że zapomniałeś wspomnieć o tym jak pięknie skończyłaby się Twoja przygoda z progresją już na samym początku, gdyby B6 przypadkiem umieścił na Twoim kuponie Hansę, której byłeś tak bardzo pewenien. Z tą progresją to trzeba bardzo uważać, bo można zbankrutować szybciej niż w mgnieniu oka. To co przedstawiłeś jest bardzo agresywne i baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo ryzykowne. Dlatego jeśli już tak grać to moim zdaniem :
1. Trzeba być doświadczonym graczem 2. Grać za niedużą część wydzieloną z całego kapitału
To tyle ode mnie 
|
Do góry
|
|
|
|
#343936 - 15/05/2005 09:11
|
old hand
|
Quote:
Single przeznaczone dla graczy o wielkiej kasie, oni na to mogą sobie pozwolić. Jak przegra kilka razy to nic wielkiego ale jak Ty posiadając małą kase to dla Ciebie ogromna porażka. Sam wiesz jak jest naprawdę, jakim zasobem dysponujesz.
Myślę, że większość pomyśli single 1-5, 1.6 (w takich przypadkach wiadomo opłacalne granie ma swoje ograniczenia) trzeba to skonkretyzować. Nie trzeba wielkiego budżetu na single. Wystarczy podnieść średni grany kurs np. do 2.70. W mojej grze (single, double) w ciągu 3 lat (mam wszystko policzone) potrzebowałem maksymalnie 60j budżetu, czyli to co w plecy + zainwestowane w danym momencie. Taki moment miałem 2 razy w ciągu 3 lat. przy sztywnym budżecie 200j.
|
Do góry
|
|
|
|
#343937 - 15/05/2005 09:27
|
addict
|
|
Do góry
|
|
|
|
#343938 - 15/05/2005 09:29
|
addict
Meldunek: 06/02/2005
|
Ringo, dysponując określonym budżetem przeznaczonym do gry, należy przede wszystkim zdać sobie sprawę, że nie da się wzbogacić na bukmacherstwie w krótkim czasie. Należy też zwrócić uwagę na fakt,iż bukmacherzy mają nad nami tak naprawde olbrzymią przewagę. Większość bukmacherów dysponuje sztabem ludzi (oddsmakerów), którzy poprzez swoje doświadczenie, wiedzę zarówno sportową, jak i matematyczno - statystyczną potrafią wręcz perfekcyjnie oszacować szanse danego zdarzenia. Kursy są ustawione tak, aby rozkład pieniędzy postawionych na określony wynik (1,x,2) był jak najbardziej równomierny. Duża rolę gra również marża narzucana na każdy zakład. Podstawową zasadą, którą powinien kierować sie ktoś, chcący czerpac "korzyści" z zakładów sportowych jest zasada: "Lepiej brać małą łyżeczką a często, niż chochlą ale tylko raz". Chodzi tu przede wszystkim o kwestię doboru stawek. Większość grajacych, trwoni swoje pieniądze poprzez niewłaściwe zarzadzanie budżetem, stawiając zbyt duży % budżetu na jeden zakład. Ja w swojej grze przeznaczam na jeden zakład 1-3% budzetu, którym dysponuje. Staram sie tak dobierać zdarzenia do gry, by prawdopodbieństwo trafienia wynosiło około 50%, no i oczywiście p*k>1. Skupiam się więc przede wszystkim na grze asianów oraz zakładów U/O, zawierając około 300-400 zakładów miesięcznie, osiagając yield w granicach 10-15%. Mała kalkulacja: Budżet poczatkowy (założony przez Ringo): 200 zł Stawka na zakład: 200 zł * 2% = 4 zł Ilośc zakładów w miesiącu: 400 Wydana pieniadze: 400 x 4 = 1600 zł Yield: 12% Zarobione pieniadze: 1600 x 12% = 192 zł Budżet po miesiacu gry: 392 zł Grając kazdy zakład za 2 %, zminimalizowaliśmy ryzyko przegrania całego kapitalu, praktycznie do minimum, co w długim czasie odgrywa bardzo wazną rolę. Podsumowując, w bukmacherce liczy nie tylko wiedza sportowa, ale również dużą rolę odgrywa matematyka oraz CIERPLIWOSC i ŻELAZNA DYSCYPLINA , której wszystkim użytkownikom forum życzę. 
|
Do góry
|
|
|
|
#343939 - 15/05/2005 11:16
|
old hand
|
W I T A M Goto ---------------- Tak, tak jest jak ktoś gra w rozpisie systemem pełnym !!! Z tego widze,że tak to zrozumiałeś i tak to przedstawiasz !! Nie tędy droga!. System a system czy rozpis a rozpis to ogromna różnica ! -------- No cóż Lottograczu ja mogę tu powiedzieć. Ano to że jest taka stara zasada w biznesie (jakimkolwiek) że najpierw trzeba zainwestować, a dopiero potem można coś z tego wyciągnąć. Niektórzy chcieliby na odwrót i to właśnie główny błąd w ich rozumowaniu. Owszem czasami zdarzy się, że ktoś trzepnie duże AKO wygrywając całkiem ładną sumkę. Tyle że jest to kwestia szczęścia, A NIE UMIEJĘTNOŚCI. W końcu są ludzie którzy 6 w lotka trafili Może to będzie brutalne co napiszę, ale 2-złotówkowcy nie mają czego szukać w tym biznesie (poza szczęściem) -------- Doskonale Cię rozumie -czy Ty chcesz zrozumieć mnie, to jest pytanie ? Już na samym początku przedstawiasz przyklady w rozpisie PEŁNYM i ( i to właśnie główny błąd w Twoim rozumowaniu !) Jeżeli już to w systemach mieszanych pełnych i skróconych jednobłędowych !. Nie inaczej ! Oto moje przykłady; W założeniu wybieramy spotkania o kursie średnim 2.5 stawka minimalna 2zł. za zakład. --- Teraz najważniejsze , wybieramy np. 7 pojedyńczych spotkań o kursie 2.5 Zakładamy,że z tych siedmiu spotkań trafimy 3-4 ok 50 % dla takiego typera jak typer singlowiec to pestka ! Czy mam racje ? podobnie trafiasz ? ok 50 % ? czy więcej ? jak więcej to jestes cały czas do przodu. Jak mniej to nie mam o czym pisac, graj na single pojedyńczo a czasem na dwa .. To o czym chcę pisać musi być zrozumiane już na tym poziomie. -- Wzór wg. rozpisu liczbowego; 1111224 2233335 4545466 7667577.czytaj kolumny. Tu masz rozpisane 7 Twoich singli w zestawie po 4 spotkania.gw. 3z4. ----------------------- Wybrane 7 spotkań a rozpisane po 4 spotkania z jednym możliwym błędem. Przy dobrej wiedzy typera napewno trafisz 4-6 spotkań ? -- Ale jako dodatkowe zabezpieczenie dam Ci przykład rozpisu dodatkowego z typowaniem dwudrogowym. teraz wybieramy poz 1 i 2. typujemy np. 1X dla tych pozycji. Pełny rozpis to 9 kombinacji; 1X21X21X2 111XXX222. my daliśmy- wybraliśmy typ 1X w tych pozycjach czyli zostawiamy tak; --- 11X 1X1.plus jako blok 4i5 te spotkanie. zostawiamy podobnie - 11X 1X1. Razem da nam to 9 zakładów po 4 wyniki (3x3=9) Jeżeli jesteś dobrym typerem tak można zestawiać, nawet w większe bloki, rośnie AKO. ------------- Tu jest to zwiększanie AKO.Rozpis i zestawienie blokowe na większe ilości spotkań w zakładzie. Najważniejsze utrzymanie gwarancji jednobłędowej w rozpisie.Zwiększamy ilość zakładów ale i zwiększamy naszą szanse trafienia za przysłowiowe 2 złocisze !! Wybierając większe ilości spotkań i rozpisując blokami nasze AKO jest o wiele skuteczniejsze. ---Typowanie singli. To niby prosta sprawa ale ? Proszę pomyśleć o takim wyborze-dwupozycyjnym na dwa spotkania ustalać i wybierać jakie kombinacje mogą przyjść a potem je zestawiać w bloki i tak grać .. Co o tym myślicie pozdr. 
|
Do góry
|
|
|
|
#343940 - 15/05/2005 19:21
|
MaSha Lover
Meldunek: 24/03/2005
|
Quote:
A Sharapową też dziś grałeś po takim "wspaniałym" kursie? Przecież pewniak był, no nie . Widzisz nie ma czegoś takiego jak pewniaki, bo to tylko sport. Zamiast bawić się we wróżkę i przewidywać kto jutro wygra, dużo lepiej oszacować prawdopodobieństwo. Trochę to trudniejsze, ale gwarantuje większe profity niż ze ślepe granie faworytów po zaniżonych kursach.
nie grałem, nie byl to pewniak  ja jestem na pierwszym miejscu pasjonatem tenisowym:), na drugim inwestorem  Nigdy nie gram zanizonych kursow jakie chociazby ostatnio mozna zauwazyc w ofertach na ivanovic, a zawsze gram tylko to co uwazam za oplacalne  Gram nie faworytow a moich faworytow, w glowie mam swoj wlasny ranking i rozni sie on stanowczo od tego oficjalnego  profity mam zadowalajace bez gadania pierdół o systemach itp 
|
Do góry
|
|
|
|
#343941 - 15/05/2005 19:22
|
MaSha Lover
|
Quote:
Quote:
nie szkoda ci kasy ?
mi? a dlaczego? to wygrywac juz niewolno? 
|
Do góry
|
|
|
|
#343943 - 15/05/2005 19:33
|
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...
Meldunek: 24/11/2003
|
Quote:
Quote:
Quote:
nie szkoda ci kasy ?
np Milan dzisiaj  jak mniemam zagrales bo to przeciez najlepsza druzyna do grania, zawsze wchodzi....jakis wynik 
|
Do góry
|
|
|
|
#343944 - 15/05/2005 19:47
|
MaSha Lover
|
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
nie szkoda ci kasy ?
np Milan dzisiaj  jak mniemam zagrales bo to przeciez najlepsza druzyna do grania, zawsze wchodzi....jakis wynik
nigdy nie gram Milanu  to moja ulubiona druzyna a uczucia przy obstawianiu to najgorszy doradca  trzeba sie kierowac czystym wyrachowaniem 
|
Do góry
|
|
|
|
#343946 - 17/05/2005 04:30
|
old hand
|
Witam ------ Piomil napisal; a dlaczego? to wygrywac juz niewolno? -- trzeba sie kierowac czystym wyrachowaniem ------------- I takie tam....rady.. Widze,że mamy na forum Super Typera !! Właśnie o takich mi chodzi szukam dobrych Typerów. Jak jestes dobry to pokaż co potrafisz.Oto moja propozycja już w środe: --------------- LP ZESTAW PAR ----------------------------------- 1 Inter(3-68) - Cagliari 2 Y.Boys(4-42) - Grasshopp 3 Hammarby(10-5)-Djur..den 4 Sporting - CSKA Moskva UEFA 5 Ipswich - West Ham 6 Landskron(7-8) - Malmö 7 FC Cop.hag(2-48) - OB 8 Mid..land(3-44) -Brondby 9 Derby - Preston 10 Udinese(4-60) - Roma ---------------------------------- Jest to zestaw tylko 10-ciu spotkań pokaż co potrafisz! Ja gram na nie w realu.. Ty typuj na sucho..czekam.. 
|
Do góry
|
|
|
|
#343949 - 17/05/2005 10:35
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 16/11/2004
|
Quote:
Typer wybiera i wie czego chce tak to prawda. Ale Typer może coś wybrać z tej mojej dziesiątki jako warte grania.. Chyba ,że jest do niczego !
Może wybrać, ale nie musi. I jak będzie uważał że żaden mecz z Twojej 10 nie jest wart grania to wcale nie będzie do niczego.
Quote:
Na 10 spotkań wybiera 1 czy 5 a może 8? albo wcale!
Tu nie ma reguły że zawsze z X spotkań trzeba zagrać Y spotkań. Czasem ze 100, a nawet z 1000 spotkań można nie znaleźć nic ciekawego do zagrania. Czasem przez tydzień, a nawet przez kilka miesięcy może nie znaleźć dobrego meczu. Najważniejsze to nie grać na siłe i nie starać się nikomu nic udowadniać. Zero emocji.
Quote:
Jakim procentem trafia wybrane spotkania ?
Dobry typer trafia wybrane spotkania takim procentem, aby mieć z tego zysk. Najlepiej jeśli ten procent jest jak najbliższy 100% .
|
Do góry
|
|
|
|
#343950 - 17/05/2005 12:46
|
Pooh-Bah
Meldunek: 30/11/2004
|
Quote:
Quote:
Milan mozna bylo grac - remis w Betandwin po 4,25 - byl to przez caly dzien wyraznie wyzszy kurs niz dawali inni. Moze nawet na tyle wyzszy, zeby skusic sie na zagranie tak popularnej ligi ktora bucki powinni oceniac prawie tak samo.
Wojtek
|
Do góry
|
|
|
|
#343951 - 17/05/2005 12:52
|
addict
|
Quote:
Dobry typer trafia wybrane spotkania takim procentem, aby mieć z tego zysk. Najlepiej jeśli ten procent jest jak najbliższy 100% .
No nie ma to jak złudzenia . Pokaż mi choć 1 gościa, który w przeciągu 3 lat miał skuteczność "tylko" 80% po średnim kursie "zaledwie" 1,5. Jak mi pokażesz i udowodnisz to postawię Ci beczkę piwa. A narazie muszę to skomentować tylko w jeden sposób : BREDNIE. Zgodzę się natomiast z pierwszym zdaniem.
|
Do góry
|
|
|
|
#343952 - 17/05/2005 12:58
|
Pooh-Bah
Meldunek: 30/11/2004
|
Quote:
Witam ------ Tak ja doskonale to rozumię, Typer wybiera i wie czego chce tak to prawda. Ale Typer może coś wybrać z tej mojej dziesiątki jako warte grania.. Chyba ,że jest do niczego !
To pewnie zalezy od tego jak kto gra ale wg mnie typowanie wynikow jest bez sensu - chodzi o znalezienie takiego kursu u jakiegos bucka ktory wyraznie odstaje od sredniej i wtedy o ocene czy ten buck sie pomylil wystawiajac taki kurs czy nie. Jesli uznamy, ze dal za duzo nawet po uwzglednieniu marzy to gramy. A w meczach ktore podales wg mnie bedzie trudno znalezc "odstajacy" kurs.
Wojtek
|
Do góry
|
|
|
|
#343953 - 17/05/2005 13:15
|
Carpal Tunnel
|
Quote:
Quote:
No nie ma to jak złudzenia . Pokaż mi choć 1 gościa, który w przeciągu 3 lat miał skuteczność "tylko" 80% po średnim kursie "zaledwie" 1,5. Jak mi pokażesz i udowodnisz to postawię Ci beczkę piwa. A narazie muszę to skomentować tylko w jeden sposób : BREDNIE. Zgodzę się natomiast z pierwszym zdaniem.
No cóż. Przedstawiłem idee doskonałego typera . A jak wiadomo takich typerów nie ma. Ale każdy typer powinnien dążyć do tego aby mieć taką skuteczność choć raczej nigdy jej nie osiągnie . Ale jeśli ktoś ma taką skuteczność że nie ma zysków ze swojej gry to powinien dać sobie z tym spokój.
|
Do góry
|
|
|
|
#343954 - 17/05/2005 13:19
|
old hand
|
Quote:
Czasem przez tydzień, a nawet przez kilka miesięcy może nie znaleźć dobrego meczu.

|
Do góry
|
|
|
|
#343955 - 17/05/2005 13:48
|
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...
|
Quote:
Quote:
Czasem przez tydzień, a nawet przez kilka miesięcy może nie znaleźć dobrego meczu.
no, Igorku, Twoja wizja super systemu "z 1000 do kilkudziesieciu w 1 rok" zaczyna sie sypac, ale wierze ze jako genialny teoretyk przynajmniej na papierze osiagniesz sukces  nie zrozum mnie zle nie jestem typem osoby ktora komus zle zyczy ale jak Cie czytam to stwierdzam ze nie masz wiekszych szans z prostej przyczyny... rozpedziles sie i przeoczyles jeden dosc istotny etap gry, a w zasadzie dwa lub trzy - mianowicie doswiadczenie i wiedza, a na dokladke duza ilosc pokory, doswiadczenie dopiero zdobywasz, a wiedzy nie masz zbyt glebokiej co udowodniles w temacie Liga Hiszpanska w dniu wczorajszym, niby "drobiazg" ale szalenie istotny przy Twoim toku rozumowania, nie chce powiedziec ze nie posiadasz wiedzy chce powiedziec ze masz ja zbyt pobiezną, tematy traktujesz powierzchownie i jestes zbyt pewny swoich osadow (np.:Parma zdobedzie puchar UEFA -> wiele razy to powtarzales), a to pierwszy gwozdz zeby sie wyslizgac  jeszcze raz, nie zycze Ci zle, wrecz przeciwnie ale czas na zmiane postawy bo z obecna dalej niz do bankruta nie zajdziesz 
Biszop
|
Do góry
|
|
|
|
#343957 - 17/05/2005 14:25
|
Carpal Tunnel
|
|
Do góry
|
|
|
|
#343958 - 17/05/2005 14:36
|
|
widzisz, znow wracamy do punktu wyjscia calej dysputy, piszesz ze Parma wygra, a za chwile wychodzi ze tego wcale nie zagrales, wiec co ma poprzec Twoje zdanie na temat tego meczu?? w tkwi problem z Toba, dodatkowo sam piszesz ze przychodzisz tutaj sie wyzyc  ja zeby sie wyzyc ide na silownie, basen albo najczesciej pograc w pilke...wyzyc zreszta jest zlym slowem, ja poprostu ide sie wybiegac zeby czuc to pozytywne zmeczenie, a tutaj jestem po to zeby skorzystac z wiedzy innych i czasem samu cos wniesc do dyskusji. jestes podobny do Ministerstwa Finansow, maja pomysl zeby załatac dziure budzetowa ale jeszcze nikt tego "pomyslu" na oczy nie widzial  nie wspominam o jego realizacji... Biszop
|
Do góry
|
|
|
|
#343960 - 17/05/2005 18:55
|
MaSha Lover
|
Quote:
Witam ------ Piomil napisal; a dlaczego? to wygrywac juz niewolno? -- trzeba sie kierowac czystym wyrachowaniem ------------- I takie tam....rady.. Widze,że mamy na forum Super Typera !! Właśnie o takich mi chodzi szukam dobrych Typerów. Jak jestes dobry to pokaż co potrafisz.Oto moja propozycja już w środe: --------------- LP ZESTAW PAR ----------------------------------- 1 Inter(3-68) - Cagliari 2 Y.Boys(4-42) - Grasshopp 3 Hammarby(10-5)-Djur..den 4 Sporting - CSKA Moskva UEFA 5 Ipswich - West Ham 6 Landskron(7-8) - Malmö 7 FC Cop.hag(2-48) - OB 8 Mid..land(3-44) -Brondby 9 Derby - Preston 10 Udinese(4-60) - Roma ---------------------------------- Jest to zestaw tylko 10-ciu spotkań pokaż co potrafisz! Ja gram na nie w realu.. Ty typuj na sucho..czekam..
ja nie typuje pilki noznej 
|
Do góry
|
|
|
|
#343961 - 17/05/2005 19:36
|
old hand
|
Witam -------- Wielka szkoda Piomil Już myślałem ,że znalazlem typera na moje Supertoto jednak nie.. Nawet chcialem Cię zapytać gdzie mam posyłac procent z wygranych za Twoje Typowanie. A tak dalej muszę męczyć się sam-niestety... W zestawach mam 10 albo 14 spotkań i tu muszę trafiać wyłącznie rozpisem systemowym.. Dobry typer to o wiele mniej zakladów do poslania. szkoda ale pozdrawiam 
|
Do góry
|
|
|
|
#343962 - 17/05/2005 20:01
|
addict
|
Lottograczu, pozwól że dam Ci jedną radę. Skorzystasz z niej lub nie. Spróbuj zrozumieć że bukmacherka to zupełnie inna para kaloszy niż gry losowe typu multilotek. I żadne cudowne systemy czy to skrócone, czy to gwarantowane czy inne tu nie działają (zresztą jak grałeś trochę w multilotka to doskonale wiesz że tam też nie działają  ). Więc daj sobie spokój i przeczytaj z uwagą ten temat od początku, a także parę innych, które się tu w Sport Insider przewijały i wyciągnij wnioski z tej lektury. P.s. I nie szukaj typera co na 14 spotkań przez Ciebie podanych wytypuje poprawnie 10 lub więcej. Wierz mi, stracony czas. A czas to pieniądz. Pozdrawiam 
|
Do góry
|
|
|
|
#343963 - 17/05/2005 20:10
|
old hand
Meldunek: 16/03/2002
|
Wiesz co Lottograczu mam nieodparte wrazenie, że ci sie gry p...
|
Do góry
|
|
|
|
#343964 - 17/05/2005 20:13
|
old hand
|
Gato - systemy, single, duble, tak naprawdę nie ma znaczenia jak grasz, wszystko i tak zależy od "jakości" typów, nie od tego czy singiel czy rozpis. Tyle, że w przypadku superlotto wiadomo, to buk ustala zestaw par i tam wybierasz i zawsze są to mecze, bardzo dobrze skalkulowane. Więc granie czegoś takiego to tylko i wyłącznie zabawa, zarobek żaden. Więc pobawmy się  LP ZESTAW PAR ----------------------------------- 1 Inter(3-68) - Cagliari 2 2 Y.Boys(4-42) - Grasshopp 1 3 Hammarby(10-5)-Djur..den 2 4 Sporting - CSKA Moskva UEFA X 5 Ipswich - West Ham 2 6 Landskron(7-8) - Malmö X 7 FC Cop.hag(2-48) - OB 2 8 Mid..land(3-44) -Brondby 1 9 Derby - Preston X 10 Udinese(4-60) - Roma X
|
Do góry
|
|
|
|
#343965 - 18/05/2005 01:00
|
Pooh-Bah
Meldunek: 19/02/2001
|
Supertoto to gra miedzy ludzmi, gdzie buk jest tylko posrednikiem zarabiajacym okreslony w regulaminie procent... Praktycznie kazdy mecz jest tam zle "skalkulowany", bo ludzie musza wytypowac kazdy a fundusze sa wyczerpywalne. Zarobek ? Jak kazdy u buka, "wystarczy" przeskoczyc marze i byc lepszym niz przecietny gracz.
|
Do góry
|
|
|
|
#343966 - 18/05/2005 06:11
|
addict
|
Quote:
Gato - systemy, single, duble, tak naprawdę nie ma znaczenia jak grasz, wszystko i tak zależy od "jakości" typów, nie od tego czy singiel czy rozpis.
Drogi Aresie96 zgodzę się z Tobą, ale się z Tobą nie zgodzę . Oczywiście że wszystko zależy od jakości dobieranych typów, bo jest to ABSOLUTNA PODSTAWA bukmacherki, czego niestety 3/4 tego forum nie rozumie, albo nie chce zrozumieć. I żadne rozpisy, teksańskie progresje, mega-systemy Igora, biorytmy pani Zdzisławy z naprzeciwka, czy nawet prorocze sny babci Genowefy nie są w stanie tego zmienić. To że należy grać mecze z pk>1 to jest jak 2+2=4 w matematyce, jak aksjomat - coś czego się nie podważa. Jednak co do tych rozpisów to pozwolę się nie zgodzić. Jakoś tak się składa, że jak obserwuję od jakiegoś czasu ludzi, którzy podchodzą do tego profesjonalnie to jakoś natknęło mi się takie spostrzeżenie. Otóż nikt NIE GRA rozpisami. Tylko te same single, single i czasem duble. Normalnie co za nudni ludzie. Zero rozrywki . Czyżby nie wiedzieli o takiej wspaniałej możliwości jaką daje rozpis ? Nie wydaje mnie się. To dlaczego nie warto grać rozpisami zaprezentowałem w poście wyżej i nie będę się powtarzał. I jeszcze jedno spostrzeżenie. Jakoś buki nie tylko nie zabraniają grać rozpisami, a wręcz mają ich całą masę w swej ofercie. Przecież gdyby rozpis dawał JAKĄKOLWIEK przewagę nad bukiem to byłoby dokładnie odwrotnie.
Pozdrawiam 
|
Do góry
|
|
|
|
#343967 - 18/05/2005 06:35
|
old hand
Meldunek: 03/08/2004
|
Witam, Widzę, że dyskusja trochę zboczyła z tematu, więc i ja tak trochę off topic choć w sprawie, która na pewno pare osób zainteresuje. Jest dla wielu osób rzeczą oczywistą, że gramy mecze, które dla nas mają pk>1 , ale tu mam ważne pytanie. Jak większość z Was szacuje prawdopodobieństwo danego zdarzenia. Pewnie, że forma, kontuzje, motywacja itp. ale jak to przekłada się na procenty???????????????? Ares96 w jednym z tematów, bodajże finał LM podałeś, że wygraną Milanu wyceniłeś na 41%. Tylko jak do tego doszedłeś? Co dało Ci taką liczbę a nie np. 43%, bo takie wyliczenia daja nam później właśnie to pk. Może ktoś choć w przybliżeniu poda swoje metody lub sposoby bo to chyba jest w tym wszystkim najtrudniejsze. Pozdrawiam arvid
|
Do góry
|
|
|
|
#343968 - 18/05/2005 07:16
|
Carpal Tunnel
|
Zgadzam się z Tobą Gato w 100%. A szczególnie z tym: Quote:
To że należy grać mecze z pk>1 to jest jak 2+2=4 w matematyce, jak aksjomat - coś czego się nie podważa.
domyślam się że p to jest prawdopodobieństwo wystąpienia danego zdarzenia, k to jest kurs. Dobrze myślę? Tylko jest jeden problem. k jest znane, ale p już nie. Skąd się dowiedzieć ile wynosi p? Wiem że trzeba to oszacować. Ale pytanie: jak to zrobić? To chyba jest największy problem w tym waszym "systemie". Z tego co widziałem na pewnej stronce to Ares96 i terrorist nie co miesiąc kończą na plusie. Twoje typy Gato, które podajesz na forum też nie często wchodzą. Dlatego to pytanie chyba nadal jest aktualne: Jak oszacować p?
Podam jeszcze przykład z Twojej "ulubionej" ligi: Hibernian - Rangers 6.50 4.50 1.35 2.66 1.05
Uważam że Rangersi na 89% wygrają ten mecz 8% daje na remis 3% na przegraną Rangersów
0.89 * 1.35 > 1
Pytanie: Warto postawić na Rangersów czy nie?
A może źle oszacowałem coś?
|
Do góry
|
|
|
|
#343969 - 18/05/2005 07:40
|
addict
|
Powiem tak. Jeśli szacujesz że Rangersi wygrają na wyjeżdzie na 89% to są dwie możliwości : 1. Albo pomiliłeś ligi i wydaje Ci się że Hibernian gra w III-ciej szkockej, a nie w I 2. Albo trzepnąłeś sobie to tak po prostu z głowy bo Ci się nazwa Rangers podobałe i gdzieś tam słyszałeś że to dobry zespół  Osobiście stawiam na to drugie  Ja się nie znam na lidze szkockiej, ale widzę Igor, że są jeszcze gorsi ode mnie  Co do moich typów, to oczywiście że nie trafiam, oczywiście że Ares96 nie trafia, oczywiście że DJ Sosna nie trafia, oczywiście że prosi zza wielkiej wody, którzy mają za sobą 15 albo więcej lat w bukmacherce nie trafiają, bo nie trafia KAŻDY. I to częściej niż Ci się Igorku wydaje. Chodzi jednak o to żeby w DŁUGIM okresie czasu wygenerować zysk, a nie w przeciągu 1 miesiąca, po czym wszystko przepierd... w ciągu następnych 3 dni. I tym właśnie się różni gracz profesjonalny od weekendowego. Generuje ZYSK W DŁUGIM OKRESIE czasu. Ale jeśli Ty chcesz w ciągu 1 roku pomnożyć kapitał 50 razy, mając bardzo mgliste pojęcie o bukmacherce to gratuluję samozapału  . Widzisz ludzie, którzy pozjadali sobie zęby na bukmacherce twierdzą że pomnożenie w rok kapitału jest wynikiem dobrym, ale co tam, Ty przecież wiesz lepiej, więc nie widzę sensu żeby Cię w tym względzie uświadamiać. Więc moja rada - przeczytaj sobie jeszcze raz post Imeqa bo to jeden z najmądrzejszych postów jakie na tym forum przeczytałem, mimo że koleś jest tu nowy, potem przeczytaj jeszcze raz, przemyśl i może zrozumiesz wreszcie że cały pic nie polega na tym żeby trafiać na każde 3 mecze 4, bo to niemożliwe w długim okresie czasu, ale żeby zagrać takie mecze, że jak na powiedzmy 1000 wygramy 560 to będziemy mieć z tego godziwy ZYSK. I wierz mi, że jak trafisz te 560 na 1000 meczy po kursie 2.00 to będziesz NAPRAWDĘ bardzo dobrym typerem i będziesz miał z tego NIEZŁY ZYSK.
|
Do góry
|
|
|
|
#343970 - 18/05/2005 08:00
|
Carpal Tunnel
|
Quote:
2. Albo trzepnąłeś sobie to tak po prostu z głowy bo Ci się nazwa Rangers podobałe i gdzieś tam słyszałeś że to dobry zespół 
Osobiście stawiam na to drugie 
Dobrze stawiasz .
Quote:
Więc moja rada - przeczytaj sobie jeszcze raz post Imeqa bo to jeden z najmądrzejszych postów jakie na tym forum przeczytałem
Czytałem. Ale proponuje Tobie dokładnie przeczytać mój ostatni post i post arvida, bo nie odpowiedziałeś na najważniejsze pytanie.
|
Do góry
|
|
|
|
#343971 - 18/05/2005 08:09
|
Meldunek: 23/01/2001
|
Quote:
Jednak co do tych rozpisów to pozwolę się nie zgodzić. Jakoś tak się składa, że jak obserwuję od jakiegoś czasu ludzi, którzy podchodzą do tego profesjonalnie to jakoś natknęło mi się takie spostrzeżenie. Otóż nikt NIE GRA rozpisami. Tylko te same single, single i czasem duble. Normalnie co za nudni ludzie. Zero rozrywki . Czyżby nie wiedzieli o takiej wspaniałej możliwości jaką daje rozpis ? Nie wydaje mnie się. To dlaczego nie warto grać rozpisami zaprezentowałem w poście wyżej i nie będę się powtarzał. I jeszcze jedno spostrzeżenie. Jakoś buki nie tylko nie zabraniają grać rozpisami, a wręcz mają ich całą masę w swej ofercie. Przecież gdyby rozpis dawał JAKĄKOLWIEK przewagę nad bukiem to byłoby dokładnie odwrotnie.
Jeżeli zarabiasz grając single, zarobisz więcej grając rozpisem, to też dość prosta matematyka (oczywiście jeżeli przegrywasz, grając single - szybciej przegrasz ładując je w rozpis ). Jedyny problem to taki, że single, czasem duble możesz u buków grać za nieporównywalnie większe do rozpisów kwoty.
|
Do góry
|
|
|
|
#343972 - 18/05/2005 11:02
|
old hand
|
Witam Gato napisał; ------ Lottograczu, pozwól że dam Ci jedną radę. Skorzystasz z niej lub nie. Spróbuj zrozumieć że bukmacherka to zupełnie inna para kaloszy niż gry losowe typu multilotek. I żadne cudowne systemy czy to skrócone, czy to gwarantowane czy inne tu nie działają (zresztą jak grałeś trochę w multilotka to doskonale wiesz że tam też nie działają ). Więc daj sobie spokój i przeczytaj z uwagą ten temat od początku, a także parę innych, które się tu w Sport Insider przewijały i wyciągnij wnioski z tej lektury. P.s. I nie szukaj typera co na 14 spotkań przez Ciebie podanych wytypuje poprawnie 10 lub więcej. Wierz mi, stracony czas. A czas to pieniądz. Pozdrawiam -------------------------------------------- Gato z dobrych rad zawsze korzystam tylko,że ta Twoje jest do niczego i myśle,że nie rozumiesz o co biega w dobrych systemowych rozpisach ! Niestety jak wielu innych singlowcow ! Tu faktycznie Multilotek nie ma nic wspolnego z bukmacherką. Ale wybrane systemy rozpisowe to inna sprawa. W połączeniu z Totoligowymi systemami dają o wiele większe efekty jak Twoje czy innych single czy duble. Widze,że kąpletnie na tym sie nie znasz ! To przecież nic innego jak asekuracja Twoich wybranych singli! Dam prosty przykład; Wybierasz trzy mecze singlowe. Stawiasz na jeden 10 zł razem 30 zl. Ja te same mecze obstawiam asekuracyjnie z rozpisem. np.typ 1X 111X 11X1 1X11 ----- Mogę dodać do tego typy z jedną dwójką; 112 121 211 ---- Teraz dziele te 30 zł. na opłacenie tych zakładów Tu również mamy pole do popisu gdzie można dać więcej a gdzie mniej kasy, na jaki typ.Zależy to od typera jak zrobi. ---------- Ty chcąc wygrać musisz trafić 2 wyniki singlowe a ja A ja mogę trafić 3 jako Twoje single ale również 2 plus jeden błąd do tych 2 singli. To chyba zrozumiałe. Przegrywam gdy trafie tylko jeden wynik. a Ty wygrywasz ale ze stratą.Cos Ci się wraca. Jak myślisz co jest bezpieczniej grać ? Oczywiście Trzeba znać te rozpisy i wiedzieć gdzie je zastosować. Rozpisy wskazane sa dla większych kursów na mniejsze nie ma co ich stosować.Ten temat jest ogromny tylko,że mało kto na nim się zna i opisuje bzdury.. pozdrawiam.. 
|
Do góry
|
|
|
|
#343973 - 18/05/2005 12:28
|
addict
|
Lottograczu - ani mi w głowie przekonywać Cię do swoich racji, bo szkoda na to i mojego czasu i mojej energii. Z rady nie skorzystasz - Twoja sprawa. Mam tylko jedną prośbę. Pokaż mi choć 1 profesjonalnego gracza który gra rozpisami. Ja go znajdziesz to gratuluję P.s. Jeszcze nie widziałem, żeby Twoje magiczne 9 tudzież inne rozpisy w 1000 możliwych kombinacji przyniosły Ci jakikolwiek zysk, natomiast ludzi grających singlami, BĘDĄCYCH NA PLUSIE W DŁUGIM OKRESIE CZASU jestem Ci w stanie wymieć przynajmniej kilku. uQ$ - zastanawiam się jak często trafiałbyś 6/7 czy 9/10  A co do limitów to ABSOLUTNIE się nie zgodzę, bo jak pójdziesz do Profa, czy innego Sts-a zagrać singiel za 300zł to od razu chwytają za telefon do centrali. A jak idziesz zagrać rozpisem za 1000zł to nie. Ciekawe czemu  To tyle ode mnie w tej dyskusji, bo robi się już z deczka monotonnie Pozdrawiam 
|
Do góry
|
|
|
|
#343974 - 18/05/2005 12:46
|
Meldunek: 06/07/2001
|
gato to wszystko nie jest takie oczywiste. I generalnie systemy to tylko single które złożą się w przeciągu dłuzszego lub krótszego czasu w zależności od ilości tych singli w rozpisie. Powiedzmy mix. Jak wiadomo, a może nie wiadomo sporo ludzi ma zakazy gry w tej firmie. Czy myslisz że przez single. Gdzie raz że podatek wpływa na nieopłacalność zakładu, dwa że blokada jest nieunikniona. Nie. under we francji na przykład (juz nieaktualny bo zmniejszyli kursy) 3/5*3/5 gdzie wchodziło 9 meczów prawie regularnie, inne o których nie będę pisał  Ostatnio fantastyczne dwa babole  :) o których nie napiszę. Takie rzeczy opłaca się dopisywyć z systemami 1X2 nawet, byleby tylko uchronić się przed blokadą. Co by nie mówić rozpisy mają swoją wartość. Mówiąc zupełnie szczerze jak je grałem powodziło mi się znacznie lepiej niż jak zacząłem grać single. Niby to jakas niekonsekwencja, ale fakt. W rozpis można włożyć każde gówno które jak to gówno lubi wejść. I booki nie trzymaja nad tym łapy. Na tych spadających singlach trzyma łapę olbrzymia gwardia ludzi od pismaków z BBC i pomniejszych do trenerów i zawodników którzy chodza na pasku u booków jak 2+2=4. Słyszałem nawet z ust bardzo poważnych, ze losowanie korzystnego numerka też do końca nie na pewno jest uczciwe. W statystykach to widać jak na dłoni ale tutaj może rachunek przegnie kiedyś szalkę w drugą stronę. oki, trochę popiłem, pisze głupoty więc kończę i pozdrawiam hpc PS: grając single w każdym meczu musisz znaleśc p*k>1. grając rozpisy, gdzie marża pobierana jest tylko raz wystarczy tylko 1 mecz p*k>1 (w pewniaku) a reszta moze być już p*k=1 o co znacznie łatwiej w tych trudnych czasach. Nagle wszystkie mecze losowe zaczynają grać bez marży tak jak w warunkach p2p.
Edited by hpc (18/05/2005 13:14)
|
Do góry
|
|
|
|
#343977 - 18/05/2005 13:43
|
addict
|
Quote:
Bez obrazy Gato, ale jak czytam Twoje posty to odnoszę wrażenie, że po przeczytaniu kilku ciekawych postów Aresa96 i terrorista pozjadałeś wszystkie rozumy. Zachowujesz się tak jakbyś myślał że już wszystko wiesz i żadne uwagi innych które są sprzeczne z Twoją teorią i tym co opisali Ares96 i terrorist do Ciebie nie docierają. Jeśli na takowe trafiasz to bez wcześniejszego głębszego poznania problemu od razu krytykujesz innych, a sam nawet dokładnie nie wiesz o co innym chodzi. Sam chyba nawet nie wiesz jak należy szacować prawdopodobieństwo bo na pytanie o to unikasz odpowiedzi. Myślisz że wszystko już wiesz, a wychodzi na to że wiesz niewiele.
Ktoś też takie wrażenie odniósł jak ja?
Tak się składa że przeczytałem posty nie tylko Aresa czy Terrorista z tego forum, ale także jeszcze kilku innych mądrych ludzi i to nie tylko z tego forum. Co do wymądrzania się, to nie takie są moje intecje żeby komukolwiek pokazać że pozjadałem wszystkie rozumy, bo po pierwsze ich nie pozjadałem i są tu ludzie mądrzejsi ode mnie, a po drugie aż taki zarozumiały to nie jestem . Ale jak ktoś pisze takie teksty jak czasem Ty Igor, to sorry, ale aż trudno się nie roześmiać. To tyle, finito w tym temacie z mojej strony.
|
Do góry
|
|
|
|
#343978 - 18/05/2005 13:52
|
Carpal Tunnel
|
Quote:
Ale jak ktoś pisze takie teksty jak czasem Ty Igor, to sorry, ale aż trudno się nie roześmiać.
Właśnie po to czasem takie teksty piszę bo lubię jak jest wesoło .
A z tym prawdopodobieństwem to w jaki sposób to obliczasz?
|
Do góry
|
|
|
|
#343980 - 18/05/2005 14:04
|
|
jak lubisz jak jest wesolo to jest temat "Smieszne" w dziale "To i Owo". nie szukaj poplecznikow tylko udowodni ze Twoj system dziala, i to w takiej skali o jakiej piszesz, chetnie zobacze jak z 1000 robisz 30, 40, 50 tys...w ciagu roku oczywiscie. chyba ze swoj system wymysliles na potrzeby tego zeby jak piszesz bylo wesolo, jesli nie, jestem w stanie zwrocic Ci rownowartosc Twojego wkladu jesli Twoj system przyniesie Ci takie efekty o jakich marzysz, jeden warunek jaki stawiam to to ze zalozysz temat ktory bedziesz prowadzil od poczatku sezonu az do konca lub do bankruta, ponadto zmienie swoj nick do ktorego zreszta sie bardzo przywiazalem  na:"Moim idolem jest IGOR" jest tez ostatnia kwestia, jesli sie okaze ze Twoj system nie wypalil, co wtedy?? jesli masz jaja zaproponuj cos co Ty polozysz na drugiej stronie wagi?? Biszop
|
Do góry
|
|
|
|
#343983 - 18/05/2005 14:46
|
|
Quote:
Biszop tyle juz jesteście ze sobą razem, że nie nauczyliście się ignorowac? Igor daj Biszopowi ten system i reaktywujcie na nowo swój związek
no wlasnie, tyle razem, a ciagle mnie kreci mysl o super systemie "mojej ukochanej" 
staram sie udowodnic ze Igor opowiada bzdury, nic wiecej, nie przekonal sie ze teoria ma sie tutaj tak do praktyki jak nieprzemierzajac *** do czola.
|
Do góry
|
|
|
|
#343984 - 19/05/2005 02:06
|
Pooh-Bah
Meldunek: 04/09/2003
|
Nie wlaczalem sie zbytnio w dyskusje gdyz konczylem (skladalem do kupy) ta cholerna prace magisterska, mam jej juz faktycznie dosc, jutro oddaje w dziekanacie, w poniedzialek obrona, i na reszcie koniec tej meki...
wszytskim ktorzy pisza do mnie na priva na temat przyslania pracy niestety musze odmowic dopoki nie wrzuce do pdf i nie zastrzege praw autorskich bo zaraz znajdzie sie jakis przedsiebiorczy czlowiek ktory zrobi na tym biznes, a czegos takiego nie znosze...
----------------------------------------
Jesli ktos twierdzi ze systemy jego przyniosa w roku np 10 krotne zyski uwazam ze jest niespelna rozumu. Zaden typer nawet najlepszy legityjmujacy sie zyskami rzedu 20-30%, nie moze miec pewnosci ze skutecznosc taka utrzyma w roku nastepnym. Jedyna strona gry ktora moze byc pewna swoich dochodow jest bukmacher, oczywiscie jesli dziala w sposob aprawny (korekcja kursow w przypadku zbyt duzych wplywow na dana druzyne). Jego zysk faktycznie w dlugim okresie powinien byc zbiezny do wartosci oczekiwanej gry. Chyba ze gra w nich duza liczba "pociagowcow" zyski powinny byc wtedy nawet wyzsze.
Niestety nie mozemy byc pewni naszych wynikow w przyszlosci. Jesli osiagamy swietne wyniki przez miesiac, dwa, trzy, moze nawet przez rok czy dwa nie mamy pewnosci ze utrzymamy je w roku nastepnym. Nasze dotychczasowe wyniki mogly byc po prostu odchyleniem, w dluzszym okresie wcale nie wyznaczajacym linii naszych wynikow. Najlepszym przykladem moze byc tu progresista, zarabia przez rok, drugi, trzeci, jest bogaty, ma swietne zyski. W roku 4tym trafia na serie kilkunastu bledow z rzedu przegrywajac czesto wiecej niz zarobil przez 3 lata gry. Jego strategia nie przewidywala takiej passy, a jednak zdarzyla sie...
Z matematyka wygrac nie mozemy, cudowne systemy nie istnieja. W pracy badalem rozne systemy gry, progresje 2 etapowe na kurs 1,20, 3 etapowe na kurs 1,50, uwzgledniajac marze bukmachera i idealne szacowanie przez niego szans nie sa one spojne matematycznie, tzn ze wbrew temu w co chcialaby wierzyc wiekszosc grajacych, to bukmacher posiada nad nami przewage w tych systemach. Osoby zarabiajace na nich graja po prostu zdarzenia p*k> 1....
I taka jest prawda osoby zarabiajace na bukmacherce graja po prostu zdarzenia dla ktorych p*k >1. Dzieki stosowaniu roznych progresywnych metod stawkowania w krotkim okresie moga zwiekszyc swoje wygrane, jednak kiedys na pewno trafia na serie porazek, ktora jest nieunikniona a system doprowadzi ich do bankructwa, znacznie kilka razy szybszego nizby to bylo w przypadku "flat bettingu" czyli gry za stala stawke.
|
Do góry
|
|
|
|
#343985 - 19/05/2005 02:12
|
Pooh-Bah
Meldunek: 04/09/2003
|
jako bonus dorzucam rozdzial 4,3  ale z wersji roboczej, bo ostatecznej nie mam akurat na notebooku 4.3. Single, Duble czy Treble? Na pewno każdy z nas zastanawiał się ile meczy na jednym kuponie należy postawić by gra była jak najbardziej wydajna. Wielu graczy miało w swoim życiu okres, lub nadal go ma, że stawiało tzw. kupony „pociągi” składające się z dużej ilości typów. Niestety jest do najmniej wydajna forma typowania, przynajmniej patrząc na to z matematycznego punktu widzenia zakładając, że firma ma nad nami przewagę. Jeśli nawet parę razy nam się poszczęści to i tak na dłuższa metę będziemy na dużym minusie. Najczęściej w naziemnych kolekturach przyjmowania zakładów bukmacherskich widzimy osoby stawiających po parę czy parenaście spotkań na jednym kuponie. Zawsze później są zawiedzeni, bo nie wszedł im „ten jeden” – „ten ostatni”. Zawsze nie wchodzi "tylko ten jeden" i to zwykle "ten ostatni". Nie mamy zbyt wielkich szans wzbogacić się w ten sposób. Dwa ewentualnie trzy spotkania na kuponie, jeśli jesteś naprawdę dobry to maksimum, na co możesz sobie pozwolić. Niestety wielu graczy nastawionych jest na bardzo szybki zarobek, 3 czy 4 krotna przebitka na kuponie ich nie zadowala. Gracze ci prawie na pewno w krótszym lub dłuższym okresie zbankrutują. W dłuższym, jeśli będą mieli dużo szczęścia na początku. Wartość ujemna zakładów bukmacherskich, o czym już wspomniałem to średnio 67%, jest to marża bukmachera. Obstawiając wszystkie możliwe wyniki w danym spotkaniu z równomiernym rozłożeniem stawki na wygraną stracimy 67% naszych pieniędzy. Oczywiście można grac każdą opcje "1" "X" i "2" w innym bukmacherze i na podstawie różnicy kursów redukować to powiedzmy do straty 3%. Czasami, ale bardzo rzadko wyjdzie nam surebet, czyli dodatnia wartość danego zdarzenia, opiszę to w dalszej części pracy. Jednak w większości przypadków wartość oczekiwana gry w zakłady jest ujemna i wynosi -6; -7%. Na podstawie wiedzy czy lepszych umiejętności analitycznych od bukmachera możemy ją najpierw zredukować do zera, a następnie walczyć dopiero o jakikolwiek zysk. Udaje się to niestety tylko nielicznym. Jeśli przeprowadzimy doświadczenie i poprosimy kogoś, nie mającego pojęcia o zakładach by przez miesiąc na chybił trafił w każdym spotkaniu piłkarskim np. w firmie expekt (około 6 tysięcy zdarzeń) wybierał jakiś wynik przy tak dużej liczbie typów wartość oczekiwana gry praktycznie stanowiła będzie jej rzeczywisty wynik. Grając za plaska stawkę powiedzmy 10zl przy 6000 spotkaniach (obrót 60tysięcy złotych) przy 7% marży stracimy około 4200zł. W tak dużej próbie jak 6 tysięcy decyduje już czysta matematyka, nie ma tu mowy o jakimkolwiek przypadku. Założenie to oczywiście gra na chybił trafił. Jeśli dodatkowo założymy, że bukmacher faktycznie dobrze szacuje kursy zbadajmy wartości oczekiwane grania typów powyżej/poniżej w NBA jako single, duble i treble. Typy powyżej/poniżej w koszykarskiej lidze NBA obłożone są w miarę niską marżą najczęściej wynosi ona 5%. Oznacza to, że obstawiając w jednym czasie zarówno powyżej i poniżej trafimy tylko jeden z nich tracąc 5% naszego kapitału. W każdym spotkaniu bukmacher wystawia inna linię punktów właściwą dla danego spotkania, jeśli grają ze sobą zespoły rzucające mało punktów linia jest niższa. Jeśli zespoły rzucające dużo punktów linia jest wyższa. W każdym przypadku bukmacher tak ustawia linię, by prawdopodobieństwo zarówno wyniku powyżej jak i wyniku poniżej było równe i wynosiło 50%. Oferowany kurs przy 5% marży to 1,90 – najczęściej spotykany w większości bukmacherów. Również w naszym przypadku przyjmiemy, że skuteczność gracza jak zwykła i równa prawdopodobieństwu zaistnienia danego zdarzenia, czyli 50%. Załóżmy, więc ze gramy wspomniane 6000 typów tylko na spotkania NBA jako single, duble i treble. Oczekiwany obrót to 60 tysięcy złotych. W takim przypadku single zagramy po (60000/6000) 10zł, duble (60000/6000/2) po 20zł, treble po (60000/6000/3) = 30zł. Wartość oczekiwana singli przy 5% marży to 95%. Trafimy więc 50% typów z kursami 1,90 każdy po 10 zł. Nasza wygrana wynosi (obl: 1,90*0,50*60000) 57000. W przypadku gry singlami stracimy więc 3000zł. Wartość oczekiwana dubli nie wynosi już 0,95, lecz 0,95^2. Stawiamy 2 zdarzenia na jednym kuponie. Dlatego też wartość oczekiwana w tym przypadku wynosi 0,9025. W długim okresie przechodząc przez pełen cykl stracimy więc 9,75% naszego kapitału, czyli 5850 zł. (obl: 60000-60000*0,9025). Nasz kapitał po przejściu pełnego cyklu wynosił będzie 54150 zł. W treblach wartość oczekiwana wynosi 0,95^3. Gramy 200 kuponów każdy po 30 zł z wartością oczekiwaną gry 0,8573. W tym przypadku stracimy więc 8562 zł, a nasz kapitał skurczy się do 51438 zł. Podsumowanie: I – single – zainwestowane 60000 zł, strata 3000 zł, aktualny kapitał 57000 zł II – duble – zainwestowane 60000 zł, strata 5850 zł, aktualny kapitał 54150 zł III – single – zainwestowane 60000 zł, strata 8562 zł, aktualny kapitał 51438 zł Możemy zauważyć, że zwiększanie ilości spotkań na jednym kuponie tylko zmniejsza oczekiwaną wartość wygranej, w długim okresie prowadzi nawet do bankructwa. Oczywiście przy założeniu, że bukmacherzy dobrze szacują szanse. Rozpatrzmy więc inny przypadek. Kilku graczy jest w stanie na bardzo mało popularnych sportach dość często wyłapywać pomyłki bukmacherów. Graja oni tylko zdarzenia p*k>1. Załóżmy, że są to kursy jak powyżej 1,90, a ich średnia trafialność typów wynosi nie 50%, lecz 57%. P*k w tym przypadku wynosi 1,083. W długiej perspektywie zarobią więc 8,3%. Jednak przypominam po raz kolejny powyższe udaje się tylko najlepszym. Analitycy bukmacherów to osoby wysoce wykwalifikowane i świetnie opłacane. Bardzo trudne jest wykazanie się lepszymi zdolnościami analitycznymi, a co za tym idzie lepszą wyceną szans. Zazwyczaj możliwe tylko na sportach bardzo mało popularnych, na których znają się tylko nieliczni, lub grze przeszacowanych kursów na niespodzianki, czyli stosunkowo na bardzo mało popularne typy. Wróćmy do powyższego przypadku. Jeśli gracz przy obrocie 60000 zł na singlach i kursach 1,90 wykazuje się 57% skutecznością (p*k=1,083) zarobi 4980 zł jego kapitał wzrośnie więc do 64980 zł. W przypadku dubli wartość oczekiwana gry to już 1,083^2 czyli 1,1728. Przy stawce zakładów 60000 zł jego wygrana to 70373 zł zysk więc w tym przypadku to 10373 zł. W przypadku trebli wartość oczekiwana to 1,083^3 czyli 1,2702. Przy obrocie 60000 zł jego wygrana to 76214 zł. Zysk wynosi 16214 zł. Podsumowanie: I - single – zainwestowane 60000 zł, zysk 4980 zł, aktualny kapitał 64980 zł II - duble – zainwestowane 60000 zł, zysk 10373 zł, aktualny kapitał 70373 zł III - single – zainwestowane 60000 zł, zysk 16214 zł, aktualny kapitał 76214 zł Łatwo zauważyć, że im większy jest nasz wskaźnik trafień tym większa opłacalność kuponów podwójnych czy wręcz potrójnych. Jeżeli jesteś świetnym typerem z wysoką i stała skutecznością udowodnioną w długim okresie możesz spróbować swych sił w dublach, lub treblach. Prawdą jest także to, że takich typerów jest na prawdę niewielu. Ostrożniej jednak wygląda gra singlami. Jak wiadomo może trafić ci się słabszy okres (np. miesiąc) w którym twoja skuteczność zmalałaby np. z 57% do 30% (taki okres jest nieunikniony). W tym przypadku stracisz dużo więcej grając duble. Każdy typer ma okres, w którym ma słabszy wskaźnik trafień. Dla osób z niskim budżetem i wysokim % wskaźnikiem stawki na każdy typ taki okres może być zabójczy przy
|
Do góry
|
|
|
|
#343987 - 19/05/2005 07:01
|
Pooh-Bah
Meldunek: 19/02/2001
|
Abstrahujac od strony merytorycznej pracy, czytajac ja [wybrane fragmenty] stylistyka, formulowaniem wnioskow niewiele rozni sie od mowy potocznej stosowanej tu na forum... Te fragmenty ktos juz recenzowal/sprawdzal ?! Mozesz podac jaka/jakie sa tezy pracy, ew. co jest przedmiotem badania. Pewnie przeoczylem, ale jaki jest temat pracy i jaka to uczelnia ? Przypuszczam, iz szeroko pojete "bukmacherstwo" nie lezy w kregu bezposrednich zainteresowan promotora PS. Powodzenia "na obronie"
|
Do góry
|
|
|
|
#343988 - 19/05/2005 07:22
|
old hand
|
Witam -------- Tak superges nie tylko Ty tak typowałeś i trafiłes! Ja również obstawiałem swoje Supertoto takim wynikiem w rozpisie systemowym niestety. Na 115 zakładow. Supertoto Extra na środę i czwatrek; Narazie trafione; Inter=1 Young Boys=1 Hammerby=1 CSKA.M=2 West Ham=2 ---------- dopiero połowa spotkań czyli mam trafione 50 % ale ze 115 zakładów pozostało mi tylko 24 trafne 5 wyników ? Zobaczymy jak wyjdzie. Oczywiście to w realu po 0.5 euro zakład ! Srodowe kupony sa drogie ale sobotnie tylko po 0.1 euro ! Lepsze do rozpisu itd.. pozdrawiam 
|
Do góry
|
|
|
|
#343989 - 19/05/2005 07:23
|
Carpal Tunnel
|
Mądre rzeczy piszesz terrorist. Zgadzam się z tym. To oczywiste że należy grać na zdarzenia o p*k > 1. Powiedz jeśli możesz w jaki sposób określasz to prawdopodobieństwo? Do Biszopa (piszę to bardzo poważnie - bez żartów): Nie zamierzam się o nic zakładać. Nie twierdzę że na 100% mój system przyniesie takie zyski. Jak mówiłem jest on ciągle jeszcze w fazie testowej i ciągle go ulepszam. Jednak jest duże prawdopodobieństwo że taki zysk osiągnę dzięki temu systemowi przy sprzyjających warunkach, ale nie wynosi ono 100%. I druga sprawa to ten system może nie działać przez okres dłuższy niż 1 rok jeśli nie wprowadzi się pewnych zmian do niego lub jeśli zajdą pewne nieoczekiwane zmiany. A jak wiadomo w sporcie zmiany często lubią zachodzić  . W przypadku niepowodzenia nie strace nic i nic nie zyskam. A poza tym jeśli mój system wypali to Twój 1 tys zł nie będzie mi potrzebny bo będę ich miał kilkadziesiąt  . Tematu na razie nie zamierzam zakładać, ale jeśli mój system wypali to raczej napewno za rok udostępnie tym którzy będą chcieli screeny z moich zakładów, które będę zawierał w ramach mojego systemu. Powiedziałbym że to jest system jednoroczny, może dwuletni (oczywiście w takiej postaci w jakiej jest teraz). Dłużej nie mam zamiaru się zajmować bukmacherką  .
|
Do góry
|
|
|
|
#343990 - 19/05/2005 07:26
|
addict
|
Quote:
Analitycy bukmacherów to osoby wysoce wykwalifikowane i świetnie opłacane. Bardzo trudne jest wykazanie się lepszymi zdolnościami analitycznymi, a co za tym idzie lepszą wyceną szans. Zazwyczaj możliwe tylko na sportach bardzo mało popularnych, na których znają się tylko nieliczni, lub grze przeszacowanych kursów na niespodzianki, czyli stosunkowo na bardzo mało popularne typy.
Miałem się już nie odzywać, bo pewnie zaraz po mnie ostro pojadą, ale co tam, raz się żyje 
Moim zdaniem (ZAZNACZAM TYLKO MOIM) - bukmacherzy nie są zaineteresowani idealnym oszacowaniem szans. Ich dużo bardziej interesuje oszacować jak ludzie zagrają. Przecież celem bukmachera jest zrównoważenie księgi zakładu, tak aby zgarnąć marżę i mieć w dupie czy wygra zespół X czy Y. Jeśli mu się nie uda to musi ryzykować. Oczywiście nie twierdzę że buki się nie mylą, bo się mylą. Jednak imho nie tak często jakby się mogło wydawać. Dużo częściej wystawiają takiego faworyta, jaki jest popularny i co za tym idzie będzie silniej grany.
Przykład (ostatnio) : Fulham - Norwich 3.6 3.05 1.7 Czyżby całe armie analityków mogły się tak pomylić robiąc z Norwich faworyta? Z Norwich które nie wygrało ANI JEDNEGO meczu na wyjeździe, i nie grało przecież z cieniasami. Nie sądze. Za to pomyliły się (lub przynajmniej analitycy założyli że się pomylą) całe rzesze weekendowych graczy, którzy przyjęli prosty tok rozumowania - Norwich musi wygrać to pewnie wygra. Wynik 6:0 dla Fulham. Z ekspertami się nie wygra, bo ci ludzie są świetnie wyszkoleni i wynagradzani, ale można wygrać z tłumem weekendowych graczy.
Pozdrawiam 
|
Do góry
|
|
|
|
#343991 - 19/05/2005 10:58
|
|
zgadzam sie ze jesli Twoj system "wypali" to proponowane przeze mnie rozwiazanie jest kwota smieszna ale z drugiej strony taka kwota to nie jest az tak malo zeby nia gradzic, zreszta nieistotne. "Nie twierdzę że na 100% mój system przyniesie takie zyski" ostatnio twierdziles ze spokojnie przyniesie, "jest duże prawdopodobieństwo że taki zysk osiągnę" - co to znaczy ze jest duze prawdopodobienstwo?? moze jakies liczby ukazujace takowe duze prawdopodobienstwo?? "A jak wiadomo w sporcie zmiany często lubią zachodzic" no tak tego sie nie da ukryc  "W przypadku niepowodzenia nie strace nic i nic nie zyskam" czyli wyjdziesz na 0, tego tez jestem ciekaw jak to wyliczyles lub skad ta pewnosc?? screen kuponu to jest nic, temat ktory bys rzetelnie prowadzil to juz jest cos co moze mi powiedziec duzo o Twoich wynikach, pomysl rozsadnie czy mnie zainteresujesz kuponem z jakas niebagatelna kwota czy skutecznoscia wyrazona w procentach, uzyskana na przestrzeni dluzszego czasu  . tu nie chodzi o kwoty tylko o te niepozorne male procenciki ktore beda odzwierciedlaly Twoje poczynania w ciagu dluzszego okresu czasu... z mojej strony koncze temat bo mydlisz oczy, zmieniasz fakty i opisujesz cos o czym nie masz pojecia lub jest ono tylko pobieznym "liznieciem" tematu. przelicz sobie na procenty co zamierzasz osiagnac w ciagu roku, oczywiscie przyjmujac jako startowe kwote ktora wymieniles i zadaj sobie pytanie czy komus juz wczesniej sie to udalo, jesli nie, to zastanow sie, a ja ze swojej strony zycze Ci abys jako pierwszy tego dokonal. Biszop
|
Do góry
|
|
|
|
#343992 - 05/06/2005 21:39
|
member
Meldunek: 12/12/2004
|
Quote:
jako bonus dorzucam rozdzial 4,3 ale z wersji roboczej, bo ostatecznej nie mam akurat na notebooku
4.3. Single, Duble czy Treble? Na pewno każdy z nas zastanawiał się ile meczy na jednym kuponie należy postawić by gra była jak najbardziej wydajna. Wielu graczy miało w swoim życiu okres, lub nadal go ma, że stawiało tzw. kupony „pociągi” składające się z dużej ilości typów. Niestety jest do najmniej wydajna forma typowania, przynajmniej patrząc na to z matematycznego punktu widzenia zakładając, że firma ma nad nami przewagę. Jeśli nawet parę razy nam się poszczęści to i tak na dłuższa metę będziemy na dużym minusie. Najczęściej w naziemnych kolekturach przyjmowania zakładów bukmacherskich widzimy osoby stawiających po parę czy parenaście spotkań na jednym kuponie. Zawsze później są zawiedzeni, bo nie wszedł im „ten jeden” – „ten ostatni”. Zawsze nie wchodzi "tylko ten jeden" i to zwykle "ten ostatni". Nie mamy zbyt wielkich szans wzbogacić się w ten sposób. Dwa ewentualnie trzy spotkania na kuponie, jeśli jesteś naprawdę dobry to maksimum, na co możesz sobie pozwolić. Niestety wielu graczy nastawionych jest na bardzo szybki zarobek, 3 czy 4 krotna przebitka na kuponie ich nie zadowala. Gracze ci prawie na pewno w krótszym lub dłuższym okresie zbankrutują. W dłuższym, jeśli będą mieli dużo szczęścia na początku. Wartość ujemna zakładów bukmacherskich, o czym już wspomniałem to średnio 67%, jest to marża bukmachera. Obstawiając wszystkie możliwe wyniki w danym spotkaniu z równomiernym rozłożeniem stawki na wygraną stracimy 67% naszych pieniędzy. Oczywiście można grac każdą opcje "1" "X" i "2" w innym bukmacherze i na podstawie różnicy kursów redukować to powiedzmy do straty 3%. Czasami, ale bardzo rzadko wyjdzie nam surebet, czyli dodatnia wartość danego zdarzenia, opiszę to w dalszej części pracy. Jednak w większości przypadków wartość oczekiwana gry w zakłady jest ujemna i wynosi -6; -7%. Na podstawie wiedzy czy lepszych umiejętności analitycznych od bukmachera możemy ją najpierw zredukować do zera, a następnie walczyć dopiero o jakikolwiek zysk. Udaje się to niestety tylko nielicznym. Jeśli przeprowadzimy doświadczenie i poprosimy kogoś, nie mającego pojęcia o zakładach by przez miesiąc na chybił trafił w każdym spotkaniu piłkarskim np. w firmie expekt (około 6 tysięcy zdarzeń) wybierał jakiś wynik przy tak dużej liczbie typów wartość oczekiwana gry praktycznie stanowiła będzie jej rzeczywisty wynik. Grając za plaska stawkę powiedzmy 10zl przy 6000 spotkaniach (obrót 60tysięcy złotych) przy 7% marży stracimy około 4200zł. W tak dużej próbie jak 6 tysięcy decyduje już czysta matematyka, nie ma tu mowy o jakimkolwiek przypadku. Założenie to oczywiście gra na chybił trafił. Jeśli dodatkowo założymy, że bukmacher faktycznie dobrze szacuje kursy zbadajmy wartości oczekiwane grania typów powyżej/poniżej w NBA jako single, duble i treble. Typy powyżej/poniżej w koszykarskiej lidze NBA obłożone są w miarę niską marżą najczęściej wynosi ona 5%. Oznacza to, że obstawiając w jednym czasie zarówno powyżej i poniżej trafimy tylko jeden z nich tracąc 5% naszego kapitału. W każdym spotkaniu bukmacher wystawia inna linię punktów właściwą dla danego spotkania, jeśli grają ze sobą zespoły rzucające mało punktów linia jest niższa. Jeśli zespoły rzucające dużo punktów linia jest wyższa. W każdym przypadku bukmacher tak ustawia linię, by prawdopodobieństwo zarówno wyniku powyżej jak i wyniku poniżej było równe i wynosiło 50%. Oferowany kurs przy 5% marży to 1,90 – najczęściej spotykany w większości bukmacherów. Również w naszym przypadku przyjmiemy, że skuteczność gracza jak zwykła i równa prawdopodobieństwu zaistnienia danego zdarzenia, czyli 50%. Załóżmy, więc ze gramy wspomniane 6000 typów tylko na spotkania NBA jako single, duble i treble. Oczekiwany obrót to 60 tysięcy złotych. W takim przypadku single zagramy po (60000/6000) 10zł, duble (60000/6000/2) po 20zł, treble po (60000/6000/3) = 30zł. Wartość oczekiwana singli przy 5% marży to 95%. Trafimy więc 50% typów z kursami 1,90 każdy po 10 zł. Nasza wygrana wynosi (obl: 1,90*0,50*60000) 57000. W przypadku gry singlami stracimy więc 3000zł. Wartość oczekiwana dubli nie wynosi już 0,95, lecz 0,95^2. Stawiamy 2 zdarzenia na jednym kuponie. Dlatego też wartość oczekiwana w tym przypadku wynosi 0,9025. W długim okresie przechodząc przez pełen cykl stracimy więc 9,75% naszego kapitału, czyli 5850 zł. (obl: 60000-60000*0,9025). Nasz kapitał po przejściu pełnego cyklu wynosił będzie 54150 zł. W treblach wartość oczekiwana wynosi 0,95^3. Gramy 200 kuponów każdy po 30 zł z wartością oczekiwaną gry 0,8573. W tym przypadku stracimy więc 8562 zł, a nasz kapitał skurczy się do 51438 zł. Podsumowanie: I – single – zainwestowane 60000 zł, strata 3000 zł, aktualny kapitał 57000 zł II – duble – zainwestowane 60000 zł, strata 5850 zł, aktualny kapitał 54150 zł III – single – zainwestowane 60000 zł, strata 8562 zł, aktualny kapitał 51438 zł
Możemy zauważyć, że zwiększanie ilości spotkań na jednym kuponie tylko zmniejsza oczekiwaną wartość wygranej, w długim okresie prowadzi nawet do bankructwa. Oczywiście przy założeniu, że bukmacherzy dobrze szacują szanse. Rozpatrzmy więc inny przypadek. Kilku graczy jest w stanie na bardzo mało popularnych sportach dość często wyłapywać pomyłki bukmacherów. Graja oni tylko zdarzenia p*k>1. Załóżmy, że są to kursy jak powyżej 1,90, a ich średnia trafialność typów wynosi nie 50%, lecz 57%. P*k w tym przypadku wynosi 1,083. W długiej perspektywie zarobią więc 8,3%. Jednak przypominam po raz kolejny powyższe udaje się tylko najlepszym. Analitycy bukmacherów to osoby wysoce wykwalifikowane i świetnie opłacane. Bardzo trudne jest wykazanie się lepszymi zdolnościami analitycznymi, a co za tym idzie lepszą wyceną szans. Zazwyczaj możliwe tylko na sportach bardzo mało popularnych, na których znają się tylko nieliczni, lub grze przeszacowanych kursów na niespodzianki, czyli stosunkowo na bardzo mało popularne typy. Wróćmy do powyższego przypadku. Jeśli gracz przy obrocie 60000 zł na singlach i kursach 1,90 wykazuje się 57% skutecznością (p*k=1,083) zarobi 4980 zł jego kapitał wzrośnie więc do 64980 zł. W przypadku dubli wartość oczekiwana gry to już 1,083^2 czyli 1,1728. Przy stawce zakładów 60000 zł jego wygrana to 70373 zł zysk więc w tym przypadku to 10373 zł. W przypadku trebli wartość oczekiwana to 1,083^3 czyli 1,2702. Przy obrocie 60000 zł jego wygrana to 76214 zł. Zysk wynosi 16214 zł. Podsumowanie: I - single – zainwestowane 60000 zł, zysk 4980 zł, aktualny kapitał 64980 zł II - duble – zainwestowane 60000 zł, zysk 10373 zł, aktualny kapitał 70373 zł III - single – zainwestowane 60000 zł, zysk 16214 zł, aktualny kapitał 76214 zł
Łatwo zauważyć, że im większy jest nasz wskaźnik trafień tym większa opłacalność kuponów podwójnych czy wręcz potrójnych. Jeżeli jesteś świetnym typerem z wysoką i stała skutecznością udowodnioną w długim okresie możesz spróbować swych sił w dublach, lub treblach. Prawdą jest także to, że takich typerów jest na prawdę niewielu. Ostrożniej jednak wygląda gra singlami. Jak wiadomo może trafić ci się słabszy okres (np. miesiąc) w którym twoja skuteczność zmalałaby np. z 57% do 30% (taki okres jest nieunikniony). W tym przypadku stracisz dużo więcej grając duble. Każdy typer ma okres, w którym ma słabszy wskaźnik trafień. Dla osób z niskim budżetem i wysokim % wskaźnikiem stawki na każdy typ taki okres może być zabójczy przy
|
Do góry
|
|
|
|
#343994 - 05/06/2005 22:04
|
enthusiast
Meldunek: 12/04/2005
|
o to sie wlasie wszystko rozchodzi. Kazdy sam stara sie je oszacowac, tak samo wystawijacy typy (bukmacher) jaki i ten grajacy te typy. Jezeli mamy gracy tylko p*k>1 to gramy tylko wtedy kiedy uwazamy ze bukacher zle oszacowal prawdopodobienstwo.
|
Do góry
|
|
|
|
#343995 - 11/06/2005 15:29
|
enthusiast
Meldunek: 27/10/2003
|
Ho ho ho , nie było mnie tu dwieście lat , a tu jakie zaawansowane dyskusje! Tylko dlaczego nikt nie wychwala progresji?  Przeciez wiadomo ze to jedyny sposob na pokonanie buka! Pozdrawiam, Zbrochu PS: Terror, a ten fragment jakis znajomy sie wydaje  )
|
Do góry
|
|
|
|
|
|