Strona 1 z 6 1 2 3 4 5 6 >
Opcje tematu
#358372 - 07/06/2005 19:39 Wasza ulubiona książka
Mastro Tomo Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 18/08/2003
Nie wiem czy już był taki temat, ale według mnie warto porozmawiać na temat waszych ulubionych książek, a przez to poznać jakie rodzaje książek najbardziej Was interesują. Chciałbym aby ten temat przyjął sie na naszym forum

Chciałbym aby każdy kto będzie się wpisywał w tym temacie, podał tytuł swojej ulubionej książki, oraz argumentacje przemawiające za tą wybraną ksiażką

Moja ulubioną książką/mi, przeczytanymi przeze mnie około 3 razy jest trylogia Tolkiena, pt: ''Władca Pierścieni''.

Super fabuła, osadzona w wyimaginowanym, ale omówionym w najdrobniejszych detalach światem, to jest to co lubie najbardziej, zawsze z sentymentem myślę o tej trylogi

a inni forumowicze?

Do góry
Bonus: Unibet
#358373 - 07/06/2005 19:53 Re: Wasza ulubiona książka
bleblak Offline
enthusiast

Meldunek: 17/12/2004
Ja nie mam ulubionej książki ale za to mam ulubiony gatunek a jest nim fantasy.
Co do trylogii Tolkiena to oczywiście przeczytałem i bardzo mi sie podobała ale musze przyznać, że przewinęło się przez moje ręcę pare serii, które mi się bardziej podobały. Jedną z takich książek jest "Pamięć, smutek i cierń" Ted'a Williams'a. Trylogia ta ma bardziej zaskakującą fabułę a przy tym językowo jest równie świetnie napisana jak Władca Pierścieni.
Nie będę może wymieniał reszty książek, które uważam za dobre bo troszke by się tego uzbierało . Jak kogoś będą interesowały jakieś ciekawe pozycje ze świata fantasy to oczywiście dopiszę .
Jeżeli chodzi o książki z innego gatunku, chodź pokrewnego do fantasy, to polecę również "Diunę" Herberta i "Grę Endera", autora niestety nie pamiętam. Są to książki sf .
No to chyba tyle

pozdrowienia

Do góry
#358374 - 07/06/2005 19:53 Re: Wasza ulubiona książka
PioKing Offline
MaSha Lover

Meldunek: 24/03/2005
Kowal prawdziwa historia - szczerze mowiac to w ostatnich 6 latach jedyna ksiazka jaką przeczytalem

Do góry
#358375 - 07/06/2005 19:55 Re: Wasza ulubiona książka
qbasmuggy Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 01/03/2003
Mnie też bardzo podobała się trylogia Tolkiena i może przeczytam ją jeszcze raz. Chętnie czytam również Grishama - znakomite thrillery prawnicze, trzymaja w napięciu i bardzo wciągają; Prachtetta - super humor, bardzo dobrze się czyta; Sapkowskiego - saga o Wiedźminie to jedne z moich ulubionych książek, polecam każdemu.
Ci autorzy to oczywiście jedna wielka komercja, ale lubie też niektóe pozycje z klasyki np. "Zbrodnia i kara" - świetna książka psychologiczna

Do góry
#358376 - 07/06/2005 19:56 Re: Wasza ulubiona książka
wafe(L)nica Offline
Wiara Gwarancja Wygranej

Meldunek: 19/07/2004
" Nasza Szkapa "

Do góry
#358377 - 07/06/2005 19:58 Re: Wasza ulubiona książka
Happy Birthday El Camino Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 28/05/2003
Fajny temat,na pewno go brakowało.Jednak jestem zdania,że warto byłoby potraktować temat nieco szerzej i podawać książki godne przeczytania.
Ja czytałem ostatnio (i polecam oczywiście) książkę "białe na czrnym" Rubena Gallego.

"Opowieść o tym,jak przejść przez piekło i zwyciężyć.Autor jest urodzonym w Moskwie synem Wenezualczyka i Hiszpanki.Wychowywał się jako sierota w sowieckich domach dziecka.Z tej perspektywy opisał swoje dzieciństwo i młodość, które upłynęły pod znakiem walki z chorobą i z okrucieństwem systemu,kierującego zdolne,lecz upośledzone fizycznie dzieci z sierocińca bezpośrednio ... do domu starców.

Wstrząsająca relacja człowieka pozbawionego miejsca w świecie,od chwili narodzin skazanego na śmierć,który mimo wszystko przetrwał.Oszczędna w słowach,pozbawiona ckliwości literatura wysokiej próby.Szokuje,poraża i daje nadzieję."

Opis zaczerpnięty z końca książki,precyzyjnie oddający jej istotę.
Polecam.

Do góry
#358378 - 07/06/2005 20:02 Re: Wasza ulubiona książka
Pooh-Bah

Quote:

Kowal prawdziwa historia - szczerze mowiac to w ostatnich 6 latach jedyna ksiazka jaką przeczytalem

Przeczytałem tylko fragmenty publikowane w internecie,ale to niewątpliwie ciekawa książka.Szczególnie przypadły mi do gustu wzmianki o trenerze Wójciku oraz imprezach (tzn.popijawach).

Do góry
#358379 - 07/06/2005 20:02 Re: Wasza ulubiona książka
Tetfol Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 07/06/2002
Ojciec Chrzestny

Do góry
#358380 - 07/06/2005 20:04 Re: Wasza ulubiona książka
Kaligula Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 28/06/2004
"Łowcy przygód" jak byłem małym brzdącem

"Mistrz i Małgorzata"
"Proces"

fantastyczne książki

ps. Cohelo czy jakoś tak, ten od Alchemika i innych takich tam .... to dla mnie jakaś giga-pomyłka mega-bestselerowiec :skocked:

Do góry
#358381 - 07/06/2005 20:07 Re: Wasza ulubiona książka
Prem Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 03/07/2001
"Paragraf 22" & "Lot nad kukułczym gniazdem"

P.S. jako dzieciak wszystkie książki z serii "Pan Samochodzik"

Do góry
#358382 - 07/06/2005 20:08 Re: Wasza ulubiona książka
Salvador Dali Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 22/11/2004
"Moje sektetne zycie" - Salvador Dali

Niezwykle zycie tego kontrowesyjnego artysty. Ksiazka czasem zabawna czasem wzruszajaca, czasem obrzydzajaca (np wspomnienia wewnatrzmaciczne). Jak Salvador Dali pial sie ku gorze, jakie mial podejscie do zycia i kto poznal sie na jego talencie. Nie da sie jednak ukryc ze najwieksza uwage przykuwaja niezykle zabawne epizody, ajk chociazby wyrzucenie Salvador z Akademi Sztuk Pieknych w Madrycie, fascynacja niewydepilowanymi kobiecymi pachami, zwiazek z kobietom (jeszcze nie Galą) w ktorym Salvador odwalal takie nr ze sobie nie mozecie wyobrazic itd itd. Trzeba przeczytac

W skrocie zycie wariata, choc sam podkresal ze nim nie jest. MAwial "Od wariata rozni mnie jedynie to, ze ja nim nie jestem". Ksiazka zaczyna sie slowami: "Gdy mailem 6 lat chcialem zostac kucharka, gdy mialem 7 - Napoleonem. Odtad moja ambicja i mania wielkosci nie przestawaly rosnac". O tym jest ta ksiazka. Goraco polecam.

Do góry
#358383 - 07/06/2005 20:10 Re: Wasza ulubiona książka
Salvador Dali Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 22/11/2004
Quote:

azdem"
P.S. jako dzieciak wszystkie książki z serii "Pan Samochodzik"

Nie no jako dzieciak zdecydowanie nr I Karol May i przygody Winetu i Old Sheterhanda (juz nie pamietam jak sie pisze

Do góry
#358384 - 07/06/2005 20:11 Re: Wasza ulubiona książka
Kaligula Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 28/06/2004
I jeszcze jedna !
"Rzeźnia nr 5"
polecam każdemu...

pierdolone wojny

Do góry
#358385 - 07/06/2005 20:24 Re: Wasza ulubiona książka
panKa$a Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 26/02/2005
"Ulotka kursowa"...

Do góry
#358386 - 07/06/2005 20:26 Re: Wasza ulubiona książka
gup-szy Offline
journeyman

Meldunek: 09/02/2004
Kaligula zabrałeś mi moje książki Dorzucam do tego jeszcze Mechaniczną Pomarańczę. Ach jak sie to czyta, lekko i przyjemnie, a do tego jeszcze zaglądanie na koniec książki do słowniczka. Pięknie.
Polecam.

Do góry
#358387 - 07/06/2005 21:42 Re: Wasza ulubiona książka
Randall Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 04/02/2004
Przeczytało się kilka lektur w szkole Ale kilka pozycji było naprawdę wartych przeczytania Przede wszystkim "Mistrz i Małgorzata" oraz książki z dwudziestolecia międzywojennego i powojenne opowiadające o gettach, powstaniach i zagładzie żydów.Dużo ciekawych książek jest z tego okresu i zrobiły one na mnie ogromne wrażenie.
Osobiście preferuję fantasy Tolkien i Terry Brooks to moi ulubieni autorzy.Cykl Brooksa "Shannara" bardzo fajny.

Ostatnio przeczytałem trzy książki Dana Browna "Anioły i demony", "Cyfrowa twierdza" i oczywiście "Kod Leonarda da Vinci".Wszystkie warte przeczytania.

Do góry
#358388 - 07/06/2005 21:46 Re: Wasza ulubiona książka
McKracken Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 04/10/2001
"Nagi Lunch" Borroughsa

Do góry
#358389 - 07/06/2005 21:53 Re: Wasza ulubiona książka
Filemon Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 07/05/2005
Seria książek Pratcheta o naprawdę wyjątkowym magu Rincewindzie.. genialnie przedstawiony Świat Dysku..GENIALNY humor.. obowiązek dla fanów Fantasy
Ofkoz także Sapkowski i Geralt - też fantasy
I mój prywatny typ : Robinson Cruzoe (dokładniej : "Niezwykłe przypadki Robinsona Crusoe" Daniela Defoe - od momentu kiedy wylądował na bezludnej wyspie mógłbym czytać na okrągło [na razie gdzieś 8 razy ]

Co do Władcy Pierścieni Tolkiena - dla mnie trylogia tylko dobra, ale nic poza tym. Spodziewałem się dzieła genialnego, gdyż większość tak trąbiła. Przeczytałem, spodobała mi się. I tyle. Chyba z trylogii wolę tę Sienkiewicza.

Do góry
#358390 - 07/06/2005 22:03 Re: Wasza ulubiona książka
Ghost Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 27/02/2003
Taki temat juz kiedys byl

O klasyce nie bede pisal.

Z fantastyki to Terry Pratchett za niesamowita latwosc laczenia powaznej fantastyki z robieniem sobie ciaglych zartow z tego gatunku, ze przytocze cytat z pamieci:
"Ale Bogowie byli zajeci trwajaca cale eony wojna z Lodowymi Gigantami o pozyczona kosiarke do trawy"

Roger Zelazny za książąt Amberu i nowelke "Stwory światla i ciemnosci" oraz moj mistrz krotkich opowiadan s-f Robert Sheckley (jesli ktos chce to mam jego opowiadania w wersji elektronicznej, zreszta mam mase ksiazek z netu)

Jest tyle tego, ze az mi sie nie chce wymieniac

Do góry
#358391 - 07/06/2005 22:06 Re: Wasza ulubiona książka
Marcel Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 20/06/2003
"Moja szkapa"

Do góry
#358392 - 07/06/2005 22:13 Re: Wasza ulubiona książka
Bzyku Offline
Blade Runner

Meldunek: 04/05/2004
moja ulubiona to "Alchemik" Paulo Coelho

a poza tym to:

"Rok 1984" i "Folwark Zwierzęcy" George'a Orwella
"Shogun" i "Król Szczurów" Jamesa Clavella
"Dekret" Toma Clancy'ego
"Pachnidło" Paula Suskinda
"5 lat kacetu" Stanisława Grzesiuka
"Lolita" Vladimira Nabokova
"Ptasiek" Williama Whartona
"Zielona Mila" i "Cztery pory roku" Stephena Kinga
"Imię Róży" Umberto Eco

uff...nie chce mi się dalej przypominać

Pozdrawiam czytelników

Do góry
#358393 - 07/06/2005 22:17 Re: Wasza ulubiona książka
buubi Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 14/01/2004
Z SF i Fantasy:
Tolkien
Le Guin
Pratchett
Salvatore
Sapkowski
Chalker
Lem
O.S. Card
J. Haldemann - Wieczna Wojna

A z innych:
J. Heller - Paragraf 22

Do góry
#358394 - 07/06/2005 23:35 Re: Wasza ulubiona książka
gucio21 Offline
journeyman

Meldunek: 14/02/2005
Quote:

Seria książek Pratcheta o naprawdę wyjątkowym magu Rincewindzie.. genialnie przedstawiony Świat Dysku..GENIALNY humor.. obowiązek dla fanów Fantasy
Ofkoz także Sapkowski i Geralt - też fantasy
I mój prywatny typ : Robinson Cruzoe (dokładniej : "Niezwykłe przypadki Robinsona Crusoe" Daniela Defoe - od momentu kiedy wylądował na bezludnej wyspie mógłbym czytać na okrągło [na razie gdzieś 8 razy ]

Co do Władcy Pierścieni Tolkiena - dla mnie trylogia tylko dobra, ale nic poza tym. Spodziewałem się dzieła genialnego, gdyż większość tak trąbiła. Przeczytałem, spodobała mi się. I tyle. Chyba z trylogii wolę tę Sienkiewicza.

FILEMON WYSLALEM CI PRIVA Z PYTANIEM, MOZE ŁASKAWIE ODPOWIESZ, BO NIE CHCE TEGO SKANDALU WYWLEKAC NA PUBLICZNE FORUM

Do góry
#358395 - 08/06/2005 00:23 Re: Wasza ulubiona książka
g00niek Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 14/10/2002
Oj, ja mam szerokie horyzonty

W malenkosci pozeralem ksiazki.. Bodajze juz w III klasie podstawowki lyknalem Trylogie Sienkiewicza w 1,5 tygodnia... Wtedy krolowaly oczywiscie ksiazki Nienackiego (Pan Samochodzik) Bahdaja, Niziurskiego, Szklarskiego (wszystkie Tomki)... A pamietacie kto napisal "Do przerwy 0:1?) To byla ksiazka

Z lektur szkolnych zapadl mi w pamiec Maly ksiaze a z pozniejszych Mistrz i Malgorzata...

Od wczesnych lat interesowalem sie takze sensacja i fantasy.. Mam kolekcje ponad ponad 500 pozycji, a pierwsza jest Transakcja Rhinemanna - Roberta Ludluma.. Z autorow sensacji to wlasnie Ludlum, Colin Forbes, Jack Higgins, Frederick Forsyth, Clive Cussler (wspaniale powiesci, Sahara na motywach jego powiesci wlasnie w kinach... ale ksiazka lepsza!!), Tom Clancy (Suma wszystkich strachow tez lepsza w formie papierowej niz film, poza tym swietny Czerwony sztorm o prawdopodbnym przebiegu III wojny swiatowej) i oczywiscie jako ze prawo studiuje, John Grisham..

Z fantasy Sapkowski sage o Wiedzminie czytalem chyba niecale 2 tygodnie Pratchett i jego Swiat dysku.. Szalenie mi sie podoba takze Neil Gaiman (Nigdziebądź, Amerykanscy Bogowie)

Nie moge zapomniec o ostatnim tworcy bestsellerow Danie Brownie... Kod swietny, ale potema czytajac Anioly i Demony, Cyfrowa twierdze czy Zwodniczy punkt (ostatnio wydana) czuje ze wszystko robione jedenym schematem...

Pewnie jeszcze wiele bym mogl pisac ale pora pozna i tyle pamietam..

Pozdrawiam
Dominik

Do góry
#358396 - 08/06/2005 00:42 Re: Wasza ulubiona książka
Edgar Cayce Offline
enthusiast

Meldunek: 11/04/2005
Quote:

No naprawde g00niek 500 pozycji , i pewnie wszystkie przeczytane ...Kiedyś i ja dużo czytałem , niestety od czasu pojawienia sie zakładów Bukmacherskich , tylko
prasa i czasopisma sportowe , nad czym bardzo ubolewam ... niestety

Ale ostatnio , przeczytałem Ulicznego Adwokata J.Grishama
Co do sensacji kiedyś też przechodziłem fazę fascynacji Ludlumem , Higginsem ...w czasie szkoły i pózniej przez prawie 2 -lata w wojsku , chyba przeczytałem ich wszystkie pozycje .
Ale dla mnie osobiscie Mistrzem jest-Stephen King - mistrz powieści grozy ...
Takie tytuły " Miasteczko Salem ", " Misery
" Łowca snów .... do nich zawsze miło się wraca

Do góry
#358397 - 08/06/2005 06:08 Re: Wasza ulubiona książka
sid Offline
enthusiast

Meldunek: 15/05/2005
Quote:

a poza tym to:

"Rok 1984" i "Folwark Zwierzęcy" George'a Orwella
"Dekret" Toma Clancy'ego
"Lolita" Vladimira Nabokova
"Ptasiek" Williama Whartona
"Zielona Mila" i "Cztery pory roku" Stephena Kinga
"Imię Róży" Umberto Eco

uff...nie chce mi się dalej przypominać

Pozdrawiam czytelników

Prawie ten sam gust idealnie Dodam jeszcze wyżej wymienione, późniejsze adaptacje filmowe.

Do góry
#358398 - 08/06/2005 06:54 Re: Wasza ulubiona książka
Mastro Tomo Offline
Pooh-Bah

do EL Camino:

zakładając ten temat po części kierowały mnie chęci takie aby niektórzy zarekomendowywali książki, które według nich są warte przeczytania.

W sumie teraz nie mam co czytać , a zawsze to inaczej jak ktoś poleci dobrą książkę.

Do tych co czytali ''Imię Róży'' U.Eco :

co o niej sądzicie ? warte do przeczytania ? słyszałem, że co jak co to klasyka

pozdrowienia

Do góry
#358399 - 08/06/2005 07:07 Re: Wasza ulubiona książka
Mastro Tomo Offline
Pooh-Bah

Quote:

Quote:

Wymieniona przez Ciebie książka jest jedną z najlepszych książek jakie czytałem w życiu!

Nie wiem ile razy ją czytałem, napewno kilka, ta książka chyba nie może się znudzić, te słowa oddają istotę tej książki !!!

pzdr

Do góry
#358400 - 08/06/2005 07:10 Re: Wasza ulubiona książka
Conrad Offline
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"

Meldunek: 14/11/2000
Nie wiem od czego zacząć, jest tyle wspaniałych książek. Ale zdecydowanie ulubiona to Ojciec Chrzestny (Mario Puzo). Po prostu rewelacja. Filmy (choć Oscarowe) można do kosza wrzucić...

Co ciekawe jest książka (czy raczej trylogia), która też jest wysoko w moim rankingu wszechczasu... choć bardziej mi się podobały filmy. Mowa tu o Władcy Pierścieni.

Do góry
#358401 - 08/06/2005 07:52 Re: Wasza ulubiona książka
Pooh-Bah

Ja również jestem pod ogromnym wrażeniem "5 lat kacetu" Grzesiuka i czytałem ją wielokrotnie.Książka jest po prostu niesamowita,polecam wszystkim,którzy do tej pory nie mieli okazji jej przeczytać.
Ale w tym miejscu nie można ominąć pozostałych książek Grzesiuka:"Boso ale w ostrogach"(opowiadająca o dzieciństwie i latach młodzieńczych do momentu aresztowania i zsyłki do obozu) oraz "Na marginesie życia" (okres zmagania z gruźlicą,schyłek życia autora).
P.S.Czy ta seria liczy więcej niż trzy wspomniane wyżej ksiąźki?

Do góry
#358402 - 08/06/2005 08:06 Re: Wasza ulubiona książka
KeeP Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 30/09/2003
MacLean
Suworow

połykam jednym tchem wszystko

5 lat kacetu - wybitne...

Grisham
Higgins

duzo tego jest...

Do góry
#358403 - 08/06/2005 08:41 Re: Wasza ulubiona książka
Logan Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 14/12/2003
Quote:

Ja również jestem pod ogromnym wrażeniem "5 lat kacetu" Grzesiuka i czytałem ją wielokrotnie.Książka jest po prostu niesamowita,polecam wszystkim,którzy do tej pory nie mieli okazji jej przeczytać.
Ale w tym miejscu nie można ominąć pozostałych książek Grzesiuka:"Boso ale w ostrogach"(opowiadająca o dzieciństwie i latach młodzieńczych do momentu aresztowania i zsyłki do obozu) oraz "Na marginesie życia" (okres zmagania z gruźlicą,schyłek życia autora).

niestety jest to tylko trylogia

Do góry
#358404 - 08/06/2005 08:59 Re: Wasza ulubiona książka
ozzy123 Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 02/10/2003
Quote:

Niestety, to wszystko, co popełnił Grzesiuk ( oczywiście jeśli chodzi o książki).
Tutuły wielu z moich ulubionych książek padały już tu wielokrotnie ( dziwne że czytałem to samo w dziecinstwie co Gooniek, serię o przygodach Tomka do dziś pamiętam).
Postaram się napisać, o tych niewspomnianych dotychczas.
1. Moskwa - Pietuszki Wieniedikt Jerofiejew - czytałem ją ze 4 lata temu po raz pierwszy, póżniej wileokrotnie powracałem. W skrócie można powiedzieć, że jest to opis podróży radzieckiego alkoholika do Pietuszek, gdzie ma kochankę i syna. Ale w jaki sposób to jest napisane!!! Tyle fantastycznego humoru plus słowiańska melancholia, tęsknota za rzeczmi wzniosłymi i transcendentnymi. Pozycja obowiązkowa! Wszystkim gorąco polecam.
2.Samotność w sieci J.L. Wiśniewskiego - chyba największy polski bestseller ostatnimi czasy. Czytając ją ma się wrażenie, że autor balansuje na granicy kiczu, czasem nawet ją przekracza, ale co z tego, skoro czyta się ją cudownie i z zapartym tchem.
3. Sto lat samotności- saga o rodzie Buenidiów, nie ma się co rozpisywać, pewnie wszyscy znają.
4. Lot nad kukułczym gniazdem K. Kesey zarówno ksiązka jak i film znakomite
OCzywiście cały Sapkowski, Tolkien, Pratchett, człowiek który napisał serie o książętach Amberu ( Zelazny???).
Jeśli jesteśmy przy fantastyce, to jeszcze jedna świetna pozycja: Siewca wiatru M.L. Kosakowska- wszystkim wielbicielom gatunku gorąco polecam. Rzecz dzieje się w niebie, które opuścił Bóg a aniołowie muszą ten fakt ukryć, a jednocześnie przygotować się do starcia ze złym. A poza tym jacyś ci aniołowie podobni do nas, a Lucek całkiem sympatyczny.

Zapomniałbym o jescze jednej obowiązkowej pozycji - Ojciec chrzestny, ale to pewnie każdy zna, więc opisywał nie będę.

Pozdrawiam
Ozzy

Do góry
#358405 - 08/06/2005 09:11 Re: Wasza ulubiona książka
nowy WK Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 30/11/2004
Quote:

Z SF i Fantasy:
Tolkien
Le Guin
Pratchett
Salvatore
Sapkowski
Chalker
Lem
O.S. Card

Moim zdaniem trzeba tu koniecznie dolozyc George R.R. Martina. Pisze bardzo rozne ksiazki ale nie zdarzylo mi sie, zeby ktoras mi sie nie podobala. Piesn Lodu i Ognia czytam po raz trzeci i to z coraz wieksza przyjemnoscia.

Wojtek

Do góry
#358406 - 08/06/2005 09:23 Re: Wasza ulubiona książka
tapirN Offline
member

Meldunek: 28/10/2004
Ja dodam swietny moim zdaniem "Kompleks Portnoya" Rotha, a tak z zupelnie innej beczki to jeszcze moze "Zdumiewajaca hipoteze" Francisa Cricka.

Do góry
#358407 - 08/06/2005 10:22 Re: Wasza ulubiona książka
Logan Offline
Carpal Tunnel

Quote:

Quote:

Z SF i Fantasy:
Tolkien
Le Guin
Pratchett
Salvatore
Sapkowski
Chalker
Lem
O.S. Card

Moim zdaniem trzeba tu koniecznie dolozyc George R.R. Martina. Pisze bardzo rozne ksiazki ale nie zdarzylo mi sie, zeby ktoras mi sie nie podobala. Piesn Lodu i Ognia czytam po raz trzeci i to z coraz wieksza przyjemnoscia.

Wojtek

no jeszcze Diune Franka Herberta

Do góry
#358408 - 08/06/2005 10:40 Re: Wasza ulubiona książka
czepek Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 31/05/2003
"Harry Potter" -- > naprawde zajebiste, jak na moj wiek
"Hobbit" --> lux full wypas, moze kiedys calego Władce Pierscieni przeczytam....

Do góry
#358409 - 08/06/2005 10:46 Re: Wasza ulubiona książka
g00niek Offline
Carpal Tunnel

A naprawde nikt nie czytal Neila Gaimana??

Wiedzialem ze sporo zapomnialem.. Oczywiscie mistrzowie thriller/horror Stephen King, Graham Masterton ( pamietam mialem chyba 12 lat jak czytalem Tengu i mialem nocne koszmaty , Dean Koontz.. Poza tym swietne thrillery medyczne Robin Cook.. Ken Follet.. Swietna powiesc LaHaye'a Jenkinsa "Dzien Zaglady" zmuszajaca do myslenia.. Sapkowskiego przeczytalem ostatnio Bozych bojownikow i podobali mi sie...

Nie wspomnialem oczywiscie o trylogii Tolkiena i Hobbit tam i z powrotem bo to chyba wszyscy czytali

Klasyka w stylu Ojca Chrzestnego, Imie rozy, czy z innej beczki Rok 1984 i Folwark zwierzecy Orwella... Mniam

A do Coelho nie moge sie przekonac....

Ozzy co do dziecinstwa to pamietam jeszcze Tove Jansson i jej Muminki A takze oczywiscie Doktora Doolittle'a... Mam chyba na rozkladzie takze wszystko Astrid Lindgren z Dziecmi z Bullerbyn na czele...

Do góry
#358410 - 08/06/2005 10:48 Re: Wasza ulubiona książka
g00niek Offline
Carpal Tunnel

Quote:

Quote:

No naprawde g00niek 500 pozycji , i pewnie wszystkie przeczytane ...

Edgar zaczalem zbierac ksiazki jakos w wieku 10-11 lat.. i kolekcja rosla z kazdym rokiem... Kasy na to poszlo.... Ale nie zaluje i dalej kupuje ksiazki...

Do góry
#358411 - 08/06/2005 10:53 Re: Wasza ulubiona książka
Bzyku Offline
Blade Runner

Quote:

Prawie ten sam gust idealnie Dodam jeszcze wyżej wymienione, późniejsze adaptacje filmowe.

Owszem adaptacje filmowe dobre - najlepsze z tych podanych przeze mnie to moim zdaniem: Skazani na Shawshank (cztery pory roku) i Lolita.

Jeśli chodzi o Imię Róży, to jest bardzo ciekawa książka, choć może dla niektórych być trochę trudna (ja pierwszy raz zmierzyłem się z nią w wieku bodaj 12-lat i nie dałem wtedy rady ). Jednak trzyma w napięciu, mnóstwo tam bardziej tajemnicy niż akcji i nigdy nie wiadomo co się zaraz zdarzy. Do tego urokliwy klimat średniowiecznego klasztoru i trochę łacińskich tekstów w książce (ja ich też nie rozumiem, ale specjalnie mi to nie przeszkadza).

Najlepiej jeśli ktoś nie oglądał filmu, gdyż ten był bardzo wierną ekranizacją książki i zejdzie cała radość z odkrywania tajemnic książki.

I jeszcze Kolektor przypomniał mi o jednej książce, której nie wymieniłem - oczywiście...

"Akwarium" Wiktora Suworowa - a zwłaszcza ten numer jak ruscy przewozili wielki kontener przez granicę austriacko-czeską Brechtałem z tego pół dnia - kto czytał, wie o co chodzi

no i ja również miałem czas fascynacji pisarzami pokroju MacLeana, Ludluma itp. Z tego do dziś pozostałem przy Tomie Clancym, którego uważam za mistrza w swym gatunku (Znienawidziłem Afflecka za spartaczenie roli i w ogóle cały beznadziejny film jakim była "Suma Wszystkich strachów") i Fredericku Forsythcie.
Cussler jak na mój gust jest zbyt infantylny - jeden bohater który rozwala pół świata, zabija tysiąc ludzi bez zadrapania...
Ludluma po tym jak się ukierunkowałem na odrobinke bardziej ambitną literaturę, czyta mi się niezbyt dobrze. To przeładowanie akcji jest już dla mnie wręcz męczące.

Dobra...ale się naprodukowałem ... ide cos obstawiać
Pozdrawiam

Do góry
#358412 - 08/06/2005 10:57 Re: Wasza ulubiona książka
Bzyku Offline
Blade Runner

zapomniałem jeszcze dodać... Grisham i Cook jakoś nigdy do końca mnie nie przekonali - jak to się mówi: "Wszystko na jedno kopyto"

P.S. Widzę Gooniek, że też zapalony czytelnik - ja może aż tylu książek nie kupiłem, za to ścieżkę do biblioteki mam nieźle wydeptaną

Do góry
#358413 - 08/06/2005 11:02 Re: Wasza ulubiona książka
g00niek Offline
Carpal Tunnel

Quote:

zapomniałem jeszcze dodać... Grisham i Cook jakoś nigdy do końca mnie nie przekonali - jak to się mówi: "Wszystko na jedno kopyto"

P.S. Widzę Gooniek, że też zapalony czytelnik - ja może aż tylu książek nie kupiłem, za to ścieżkę do biblioteki mam nieźle wydeptaną

Ja tez mialem blisko do biblioteki W podstawowce przeczytalem chyba ze 3/4 inwentarza... Czlowiek nie mial wtedy komputera i czas dzielil pomiedzy treningi sportowe i czytanie

Zgadzam sie ze Grisham i Cook walą to samo.. Skupili sie po prostu na jakims wycinku zycia.. Grisham - thrillery prawnicze, Cook - medyczne..

Cussler rzeczywiscie stworzyl Dirka Pitta i Ala Giordino i jest to troche amerykanski styl "zabili go i uciekl" , ale czytajac jego ksiazki mozna sie zaczac utozsamiac z tymi bohaterami...

Do góry
#358414 - 08/06/2005 11:10 Re: Wasza ulubiona książka
Filemon Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 07/05/2005
Quote:

Czy wszystko na jedno kopyto to nie wiem. Przeczytałem od groma książek Cooka i niektóre były naprawdę oryginalne - np książka pokazująca od podszewki drogę studenta medycyny od czasu egzaminów poprzez praktyki aż do właściwej pracy kładąc nacisk na to, czego się nigdy nie mówi : chwile słabości, stres, ryzyko pierwszych samodzielnych zabiegów, operacji.. sam Cook napisał że każdy kto chce zostać lekarzem musi wiedzieć, jakie ogromne problemy psychicznej natury są z tym związane..
A teraz aktualnie czytam "Sfinksa" Cooka i choć dopiero zaczynam to jak na razie nijak to nie wygląda na typową książkę tego dobrego autora Egipt, piramidy, przygoda..

Oczywiście większość książek tegoż autora jest utrzymana w podobnej konwencji, ale cóż - jeden z najlepszych autorów trillerów medycznych musi krążyć wokół tematu, w którym jest ekspertem, a to że w medycynie takie słowa jak "reanimacja" "śpiączka" czy "elektrowstrząsy" pojawiają się niemal wszędzie, przeto ma to odbicie w Jego twórczości
pOOzdro

Do góry
#358415 - 08/06/2005 11:29 Re: Wasza ulubiona książka
nowy WK Offline
Pooh-Bah

Widze, ze temat sie rozwija to jeszcze krotko napisze o moich ulubionych poza George R.R. Martinem autorach.

Mario Puzo - mozna czytac wszystko i to po kilka razy.
F. Forsyth - tak samo
Waldemar Łysiak - ksiazki sprzed kilku / kilkunastu lat sa swietne. Opowiadania w zbiorach "Perfidia", "Łysiak fiction" czy trylogia Dobry, Konkwista, Najlepszy lekkie i przyjemne, sporo ksiazek o sztuce i kilka siwetnych o Napoleonie. Niestety pozniej bylo tylko gorzej i ostatnia ksiazka ledwo daje sie czytac.
Bardzo ciekawe jest Malarstow bialego czlowieka ale tez bardzo trudno to przeczytac i trudno (drogo) kupic.
Ludlum - czytalem sporo ale nie przypadl mi do gustu
Zofia Kossak - co prawda nie bardzo lubie ksiazki historyczne ale jej o Krzyzowcach poecam. Czyta sie bardzo przyjemnie.
J. Kosinski - kiedys bylem jego ksiazkami zafascynowany ale teraz nie bardzo wiem dlaczego. Mozna przeczytac 1 czy 2 jego ksiazki zeby sprawdzic czy sie spodoba.
Orson Scott Card - cykl o Enderze na pewno warto przeczytac ale juz pozostale ksiazki mi sie nie podobaly a jest ich...
http://www.fantasticfiction.co.uk/authors/Orson_Scott_Card.htm

Na razie tyle. Jeszcze pewnie cos dopisze pozniej.

Wojtek

Do góry
#358416 - 08/06/2005 12:28 Re: Wasza ulubiona książka
PJ_8 Offline
2 x Playoff Winner

Meldunek: 22/12/2004
Quote:

A pamietacie kto napisal "Do przerwy 0:1?) To byla ksiazka
Pozdrawiam
Dominik

Autorem "Do przerwy 0:1" jest Adam Bahdaj. Wiem to napewno bo czytałem ta ksiażke z 5 razy

Do góry
#358417 - 08/06/2005 14:17 Re: Wasza ulubiona książka
insane Offline
addict

Meldunek: 06/04/2003
Ksiazki do których lubie wracać to:
Mario Puzo - "Ojciec Chrzestny", "Ostatni Don", "Sycylijczyk"
John Fowles - "Mag"
Do tego jeszcze biografie i literaturę popularno-naukową (Stephen Hawking - "Krótka historia czasu", "Teoria wszystkiego")
no i cykl Terrego Pratchetta.

Pozdrawianm

Do góry
#358418 - 08/06/2005 14:19 Re: Wasza ulubiona książka
Bzyku Offline
Blade Runner

jeszcze mi się przypomniał świetny autor tzw. "technothrillerów" Michael Crichton

chyba wszystkie jego książki zekranizowano na czele z Parkiem Jurajskim

właśnie zauważyłem jego nową książkę "Państwo strachu"

już ją mam

Do góry
#358419 - 08/06/2005 14:57 Re: Wasza ulubiona książka
Mastro Tomo Offline
Pooh-Bah

Witam, mam takie pytanie ...

na pewnym portalu znalazlem złotą kolekcję klasyki z XIX i XX wieku.

M.in znajdują się tam takie książki jak:

''Wehikuł Czasu'' - Herberta Wellsa
''Germinal'' - Emila Zoli
''Spowiedz Szaleńca'' - August Strindberg
''Stracone złudzenia'' - Honore de Balzac
''Bohater naszych czasów'' - Michał Lermontow

czy ktoś z Was czytał te książki ? można je polecać innym ? bo jak klasyka to trzeba przeczytać

pzdr.

Do góry
#358420 - 08/06/2005 15:57 Re: Wasza ulubiona książka
sid Offline
enthusiast

Meldunek: 15/05/2005
"Kod Leonarda da Vinci" naprawdę warto!

Do góry
#358421 - 08/06/2005 17:01 Re: Wasza ulubiona książka
smog Offline
old hand

Meldunek: 14/12/2004
widzę g00niek, że mamy troszke podobne gusta. Moje ullubione pozycje to:

Ken Kesey- "Lot nad kukułczym gniazdem", naprawde wspaniała książka z niepowtarzalnym klimatem.

Mario Puzo- "Ojciec Chrzestny", klasyk, w zasadzie pierwsza książka którą przyczytałem z własnej woli.

Ogólnie to ostatnio moim ulubionym gatunkiem stały się thrillery psychologiczne (seryjni mordercy mile widziani ). Z tego gatunku mogę Wam śmiało polecić dzieła Alex Kavy. Poprostu zaczynasz czytać i zapominasz o wszystkim wokół. Dobre są również książki Harlana Cobena.
Pozdrawiam.

Do góry
#358422 - 08/06/2005 17:08 Re: Wasza ulubiona książka
smog Offline
old hand

Na pewno wielu z was nie wie, że właśnie sprzedawana jest w kioskach seria "mistrzowie sensacji". Kolekcja wydawana przez magazyn Focus (jednak książki kupuje się oddzielnie, bez gazet) w której są świetne klasyki po 9,90. Aktualnie jest 2 książka z kolekcji czyli "Ława przysięgłych" J. Grishama. 2 tygodnie temu była "Tożsamość Bourne'a" R. Ludluma, ale jeszcze dzisiaj widziałem do kupienia. Naprade wart kupować, można poczytać w pracy dobrą książkę za małe pieniądze (w księgarniach te klasyki sroją pewnie jeszcze ponad 30zł). Pozdrawiam.

Do góry
#358423 - 08/06/2005 17:16 Re: Wasza ulubiona książka
Łukaszek Offline
old hand

Meldunek: 17/01/2004
Edek z krainy kredek i Ania z zielonego wzgórza
gorąco polecam

Do góry
#358424 - 08/06/2005 20:10 Re: Wasza ulubiona książka
g00niek Offline
Carpal Tunnel

Quote:

Na pewno wielu z was nie wie, że właśnie sprzedawana jest w kioskach seria "mistrzowie sensacji". Kolekcja wydawana przez magazyn Focus (jednak książki kupuje się oddzielnie, bez gazet) w której są świetne klasyki po 9,90. Aktualnie jest 2 książka z kolekcji czyli "Ława przysięgłych" J. Grishama. 2 tygodnie temu była "Tożsamość Bourne'a" R. Ludluma, ale jeszcze dzisiaj widziałem do kupienia. Naprade wart kupować, można poczytać w pracy dobrą książkę za małe pieniądze (w księgarniach te klasyki sroją pewnie jeszcze ponad 30zł). Pozdrawiam.

O cholera... ja za Tozsamosc Bourne'a dalem 19.000 złotych!!! Przeplacilem

Do góry
#358425 - 08/06/2005 20:43 Re: Wasza ulubiona książka
carvenko Offline
old hand

Meldunek: 29/07/2004
Ja z kolei uwielbiam ksiazki szpiegowskie: przede wszystkim polecam Kena Folleta:

KLUCZ DO REBEKI - zdecydowanie najlepsza jego ksiazka (czytalem juz ja 3 razy i przeczytam jeszcze kilka): niemiecki szpieg na terenie wroga, intrygi, sex, napiecie: wszystko ladnie wkomponowane w realia II wojny - w tej ksiazce jest wszystko i zaluje ze jest taka krotka.
Czytam teraz wszystko co popadnie tego autora: IGŁA (klasyka), WEJSC MIEDZY LWY, SKANDAL Z MODIGLIANIM... wszystkie utrzymane na wysokim poziomie.

Ludlum - gorzej go trawie. U Folletta mam przejrzysta akcje, a tu troche wszystko jakby pogmatwane.

Ksiazki Nienackiego: poszczegolne Samochodziki czytalem po 11 razy (bez ściemy), przeczytam je jeszcze nie raz

Pisalem to co uwielbiam i polecam. Generalnie duzo tego bylo, choc ostatnio czasu mialem nie wiele, teraz staram sie troszke nadrobic. W najblizszym czasie przymierzam sie do KODU LEONARDA...

Brawa dla autora tematu, sam chcialem kiedys taki zalozyc

Do góry
#358426 - 08/06/2005 20:53 Re: Wasza ulubiona książka
globus Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 11/05/2003
Quote:

Quote:

Pozdrawiam
Dominik

Autorem "Do przerwy 0:1" jest Adam Bahdaj. Wiem to napewno bo czytałem ta ksiażke z 5 razy

a ja chyba z 8
Ostatnio czytam "Sprawa Honoru" swietna ksiazka ale niestety ciezko mi jako Polakowi sie ja czyta

Do góry
#358427 - 08/06/2005 21:06 Re: Wasza ulubiona książka
groobel Offline
enthusiast

Meldunek: 01/04/2003
A czytaliscie "Miasto utrapienia" Pilcha?
Fajne mial przygody Patryk Wojewoda
Jego rodzinka takze. Dziadek, Jan, co to na Slask jezdzil w waznych interesach i przywozil straszne ilosci materialu, matka kupujaca wszystko co popadnie, ojciec "uprawiajacy korzysta wymiane miedzy wschodem i zachodem z ukrainskimi dziwkami"
Imprezy w Granatowych Górach tez wymiataly - wodka i ogladanie trzech archiwalnych numerow Playboya z lat 60.

No i przede wszystkim jezyk. Taki kolokwialny z wulgaryzmami, chyba dzieki temu moze trafic do mlodych. Ale to nie tak, ze tylko dzieki kur*** czy innych chu*** ta ksiazka mi sie podobala :P
Jedynie co mnie troszke irytowalo to dosc rozwlekle, dlugie zdania. ALe u Pilcha to podobno typowe...

Co do rzeszty ksiazek to oczywiscie polecam Kowala i jego prawdziwa historie oraz ksiazke Janusza Wójcika "Jego Biało-Czerwoni"(kupiona nowka za... 3zl na jakims targu co prawda klejona i szybko sie przez to czesc stron rozwalila, ale zawsze), ktora czytalem swojej dziewczynie w wolnych chwilach. Oczywiscie dodaktowo tlumaczac kto z kim, gdzie i kiedy, bo raczej bez tego by zupelnie nie wiedziala o co chodzi.

Do góry
#358428 - 09/06/2005 01:15 Re: Wasza ulubiona książka
g00niek Offline
Carpal Tunnel

Quote:

KLUCZ DO REBEKI - zdecydowanie najlepsza jego ksiazka (czytalem juz ja 3 razy i przeczytam jeszcze kilka): niemiecki szpieg na terenie wroga, intrygi, sex, (...)

WEJSC MIEDZY LWY...

Sex i Wejsc miedzy lwy... Carvenko czy widzisz scene kiedy po urodzeniu dziecka Pierr'a w Afganistanie nastepuje scena seksualna..... Dla mnie jedna z najbardziej sugestywnych jakie w historii przeczytalem.. mialem wtedy pewnie z 15 lat i jeszcze nie wszystko czailem
Follet umieszczal duzo seksu w swoich ksiazkach... Nie wspomniales o Czlowieku z Petersburga Tez ciekawe sceny.. ale niezapomniana bedzie wlasnie ta z Wejsc miedzy lwy...

Do góry
#358429 - 09/06/2005 01:17 Re: Wasza ulubiona książka
g00niek Offline
Carpal Tunnel

Quote:

Quote:

Quote:

Pozdrawiam
Dominik

a ja chyba z 8
Ostatnio czytam "Sprawa Honoru" swietna ksiazka ale niestety ciezko mi jako Polakowi sie ja czyta

No tak oczywiscie ze Bahdaj U mnie pewnie dwucyfrowka by wybila, tyle razy ja czytalem A Paragon to byl my hero :-)))) Paragon gola!!!!

Do góry
#358430 - 09/06/2005 07:26 Re: Wasza ulubiona książka
nowy WK Offline
Pooh-Bah

Quote:

[...]

O cholera... ja za Tozsamosc Bourne'a dalem 19.000 złotych!!! Przeplacilem

Do zakupu ksiazek polecam allegro. Jesli komus nie zalezy na tym, zeby ksiazka byla nowa to ... ja 9 ksiazek Ludluma kupilem za 25 al niedawno.

Wojtek

Do góry
#358431 - 09/06/2005 07:48 Re: Wasza ulubiona książka
Ralph Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 31/01/2003
Witam!
Przeglądam ten temat i za bardzo nie widzę tu wypowiedzi "fanów" Stephena Kinga.
Skoro już na mnie spadło zadanie "zwrócenia wszystkim uwagi" na jego twórczość to polecam zacząć od powieści pt.: "MISERY"
Po jej przeczytaniu można obejrzeć film pod tym samym tytułem z Kathy Bates, która za rolę "opiekunki" w tym filmie dostała Oskara.

Pozdrawiam

Do góry
#358432 - 09/06/2005 09:52 Re: Wasza ulubiona książka
Bzyku Offline
Blade Runner

ja jestem fanem Kinga, z tym że moje ulubione jego książki to: Cztery pory roku i Zielona Mila, a więc trochę nie pasujące do większości jego książek

Quote:

A czytaliscie "Miasto utrapienia" Pilcha?

Czytałem i tą książką Pilch sprawił, że na dobre zraziłem się do polskiej prozy (za którą i tak nigdy nie przepadałem).
Jak myślę, że po napisaniu czegoś takiego dają mu nagrody, to źle się dzieje w naszym literackim światku, oj źle...

Ta książka to totalny shit

Do góry
#358433 - 09/06/2005 13:04 Re: Wasza ulubiona książka
Beerhouser Offline
old hand

Meldunek: 03/12/2004
Ja tam lubie ksiązki Dana Browna.Kod Leonarda Da Vinci czy tez Cyfrowa twierdze czyta sie jednym tchem,a przy okazji mozna sie dowiedziec kilka ciekwych rzeczy.Zdecydowanie polecam

Do góry
#358434 - 09/06/2005 15:43 Re: Wasza ulubiona książka
Mastro Tomo Offline
Pooh-Bah

Quote:

Brawa dla autora tematu, sam chcialem kiedys taki zalozyc

wkońcu normalny temat, w którym w spokoju można wymieniać swoje poglądy, nie żadne ''Pasztety'' etc

Pozdrawiam

Do góry
#358435 - 09/06/2005 20:50 Re: Wasza ulubiona książka
carvenko Offline
old hand

Quote:

Sex i Wejsc miedzy lwy... Follet umieszczal duzo seksu w swoich ksiazkach... Nie wspomniales o Czlowieku z Petersburga Tez ciekawe sceny.. ale niezapomniana bedzie wlasnie ta z Wejsc miedzy lwy...

Racja g00niek - Follett + sex w ksiazce o ktorej mowisz: scena ta trwa bodajze 5 czy 6 stron, jak dla mnie super. I to nie tylko dla tej "akcji", podobala mi sie ta "wolnosc", przyjemnosc jaka czerpali z tego kochankowie, to taki czysty, przyjemny sex.

Pojawily sie rowniez w jego ksiazkach rozne fantazje typu 2 kobiety + 1 mezczyzna (KLUCZ...), swietnie sie to... czyta

CZLOWIEK... - tu mowisz zapewne o Lidii i Feliksie i ich potajemnych spotkaniach jeszcze w Rosji

ps. sorry za jakiekolwiek bledy, przejezyczenia itp. - jestem po spozyciu...

ps. nr 2: jutro tez bede, hehe

Do góry
#358436 - 10/06/2005 07:58 Re: Wasza ulubiona książka
nowy WK Offline
Pooh-Bah

Quote:

Ja tam lubie ksiązki Dana Browna.Kod Leonarda Da Vinci czy tez Cyfrowa twierdze czyta sie jednym tchem,a przy okazji mozna sie dowiedziec kilka ciekwych rzeczy.Zdecydowanie polecam

Te ksiazki na pewno waro przeczytac ale... nie wiem czy we wszystkich wydaniach ale w tym ktore mam reprodukcja "Ostatniej wieczerzy" jest mocno naciagana, tak, zeby lepiej pasowala to teorii autora. No ale to nie jest ksiazka naukowa tylko bajeczka wiec mozna to wybaczyc ;-)

Wojtek

Do góry
#358437 - 10/06/2005 14:10 Re: Wasza ulubiona książka
Cezar Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 19/02/2005
Ja w swoim życiu dużo już książek przeczytałem.W wieku 9 lat zaczełem czytać serie Pana Samochodzika Nienckiego-to był przebój na tamte czasy,jeszcze nieraz lubie powrócić do tych książek.Lubiłem jeszcze książki Verne i przygody Tomka Szklarskiego Lubie Ludluma-prawie wszystkie jego książki przeczytałem.Lubie też poczytać coś o zabójstwach Najlepsze książki z tej tematyki według mnie to książki Agaty Christie-ponad 60 książek jej przeczytałem.Lubie też książki Alistara Mac Lean. Polecam książki Suworowa-Żołnierze Wolności-poprostu trzeba przeczytać!Lubie też książki Archera-a szczególnie Dziennik Więzienny!Stefan King też dobrym autorem jest. Spodobała mi się jego książka Buick 8. Ktoś czytał??Lubie książki też o tematyce wojennej-tutaj warto przeczytać książki Higginsa-Noc Lisa czy Lot orłów-świetne książki.Przygodowe książki też lubie. W tej tematyce warto przeczytać książki Wilbura Smitha-Ptak Słońca czy Oko tygrysa-to świetne przygodowe książki!Natomiast nie moge ścierpieć Mickiewicza-a szczególnie Pana Tadeusza-dla mnie to jeden wielki chłam.To bybyło na tyle! jeszcze wiele innych ciekawych książek jest do polecenia!pozdro

Do góry
#358438 - 10/06/2005 21:28 Re: Wasza ulubiona książka
MARIOZET Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 10/06/2003
U mnie nr 1 często się zmienia a to dlatego że często ostatnio przeczytana książka zajmuje tę pozycję - w tej chwili jest to "Worek kości" Stephena Kinga, jak dla mnie mistrzostwo świata.
Zaczęło się oczywiście od Nienackiego , Bahdaja i Niziurskiego przechodząc potem chyba przez każdy gatunek literatury zaczynając od Sienkiewicza a kończąc na Ludlumie, Grishamie i Mcleanie :-)
Aha no i warto jeszcze wspomnieć o autorze który chyba jeszcze nie był omawiany w tym temacie: Jonathan Caroll (chyba tak to sie pisze) człowiek którego książki również czytywałem z zapartym tchem zapominając o całym świecie.

Do góry
#358439 - 11/06/2005 08:50 Re: Wasza ulubiona książka
nowy WK Offline
Pooh-Bah

Quote:

Ja w swoim życiu dużo już książek przeczytałem.W wieku 9 lat zaczełem czytać serie Pana Samochodzika Nienckiego-to był przebój na tamte czasy,jeszcze nieraz lubie powrócić do tych książek.Lubiłem jeszcze książki Verne i przygody Tomka Szklarskiego Lubie Ludluma-[...]

Cezar - przypomniales mi to co czytalem kilkanascie lat temu Pan samochodzik, Tajemnicza wyspa (bo 20tys mil jakos mniej mi sie podobalo) MacLean, Agatha Christie - sporo tego czytalem i czasem wracam z przyjemnoscia.

Wojtek

Do góry
#358440 - 14/06/2005 16:52 Re: Wasza ulubiona książka
feyefan Offline
member

Meldunek: 15/04/2003
Mam zamiar cos sobie poczytac Grishama. Jaka mi polecacie na początek??

Do góry
#358441 - 14/06/2005 18:08 Re: Wasza ulubiona książka
smog Offline
old hand

Quote:

"Klient"

Do góry
#358442 - 14/06/2005 18:33 Re: Wasza ulubiona książka
GregVeB Offline
veteran

Meldunek: 15/08/2004
Czy wie ktos w jakiej bibliotece jest taka pozycja: "Pamięć, smutek i cierń"?? Bo bardzo bym chcial ja przeczytac, ale niestety 200 zl nie moge w tym momecie zaplacic za ksiazke.

Wiec jeszcze raz : Spotkal ktos w jakiejs bibliotece ta ksiazke: "Pamięć, smutek i cierń"?? Oczywiscie biblioteka w Warszawie

pozdro

Do góry
#358443 - 14/06/2005 18:55 Re: Wasza ulubiona książka
smog Offline
old hand

200 zł? Wątpie żebyś ją jeszcze spotkał w jakiejś bibliotece

Do góry
#358444 - 14/06/2005 19:24 Re: Wasza ulubiona książka
GregVeB Offline
veteran

Meldunek: 15/08/2004
Quote:

200 zł? Wątpie żebyś ją jeszcze spotkał w jakiejś bibliotece

200 zl, ale za 6 tomow
wiec moze gdzies jest...

Do góry
#358445 - 14/06/2005 19:48 Re: Wasza ulubiona książka
Bzyku Offline
Blade Runner

Quote:

możesz kupić sobie "Ławę przysięgłych" - w serii Focusa za 9.90 , jeszcze powinna być w kioskach/empikach

wczoraj ją przeczytałem - podobała mi się, choć już w jej połowie..... odgadłem rozwiązanie

Do góry
#358446 - 14/06/2005 20:36 Re: Wasza ulubiona książka
Wembley4 Offline
journeyman

Meldunek: 29/03/2005
Dla mnie najciekawsze od zawsze są książki z dziedziny literatura faktu.
Czytałem m.in. o:
- katastrofie w elektrowni atomowej w Czarnobylu
- rządach talibów w Afganistanie
- niemieckich obozach koncentracyjnych
- obozach pracy na Syberii
- wojnie w Czeczenii
- zamachach na World Trade Center
- życiu i karierze Maradony
- walkach polskich partyzantów
- ucieczkach więźniów z obozu w Oświęcimiu
- Gestapo i SS
- katastrofach statków i samolotów
- seryjnych mordercach
- mafiach
- Hitlerach, Stalinach
- masakrze robotników na Wybrzeżu i stanie wojennym
- karierach miliarderów
- szalikowcach
I mógłbym tak jeszcze długo wymieniać. To są naprawdę świetne książki, niektóre o wielkim ładunku emocjonalnym i przeznaczone raczej dla osób o silnej psychice. Można się z nich naprawdę wiele o życiu dowiedzieć. Polecam.

Do góry
#358447 - 14/06/2005 20:48 Re: Wasza ulubiona książka
yazsm Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 01/12/2004
Quote:

Nie wiem czy już był taki temat, ale według mnie warto porozmawiać na temat waszych ulubionych książek, a przez to poznać jakie rodzaje książek najbardziej Was interesują. Chciałbym aby ten temat przyjął sie na naszym forum

Chciałbym aby każdy kto będzie się wpisywał w tym temacie, podał tytuł swojej ulubionej książki, oraz argumentacje przemawiające za tą wybraną ksiażką

Moja ulubioną książką/mi, przeczytanymi przeze mnie około 3 razy jest trylogia Tolkiena, pt: ''Władca Pierścieni''.

Super fabuła, osadzona w wyimaginowanym, ale omówionym w najdrobniejszych detalach światem, to jest to co lubie najbardziej, zawsze z sentymentem myślę o tej trylogi

a inni forumowicze?

Też jestem Wielkim fanem przygód Froda i całej paczki.

Quote:

Dla mnie najciekawsze od zawsze są książki z dziedziny literatura faktu.
Czytałem m.in. o:
- katastrofie w elektrowni atomowej w Czarnobylu
- rządach talibów w Afganistanie
- niemieckich obozach koncentracyjnych
- obozach pracy na Syberii
- wojnie w Czeczenii
- zamachach na World Trade Center
- życiu i karierze Maradony
- walkach polskich partyzantów
- ucieczkach więźniów z obozu w Oświęcimiu
- Gestapo i SS
- katastrofach statków i samolotów
- seryjnych mordercach
- mafiach
- Hitlerach, Stalinach
- masakrze robotników na Wybrzeżu i stanie wojennym
- karierach miliarderów
- szalikowcach
I mógłbym tak jeszcze długo wymieniać. To są naprawdę świetne książki, niektóre o wielkim ładunku emocjonalnym i przeznaczone raczej dla osób o silnej psychice. Można się z nich naprawdę wiele o życiu dowiedzieć. Polecam.

Ksiązki o tej tematyce to coś dla mnie

Do góry
#358448 - 14/06/2005 21:19 Re: Wasza ulubiona książka
PJ_8 Offline
2 x Playoff Winner

Meldunek: 22/12/2004
A znacie jakieś książki o hazardzie???:)

Do góry
#358449 - 01/07/2005 13:06 Re: Wasza ulubiona książka
Cezar Offline
Carpal Tunnel

Mam do Was pytanie!! Chętnie na plaży przy browarze poczytałbym jakąś fajną sensacyjną bądż przygodową książke.
Tylko nie wiem co warto byłoby przeczytać,bo ostatnio nie było czasu na czytanie! Czekam na wasze propozycje Pozdrawiam

Do góry
#358450 - 01/07/2005 13:18 Re: Wasza ulubiona książka
Kameleon Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 31/01/2003
Quote:

Mam do Was pytanie!! Chętnie na plaży przy browarze poczytałbym jakąś fajną sensacyjną bądż przygodową książke.
Tylko nie wiem co warto byłoby przeczytać,bo ostatnio nie było czasu na czytanie! Czekam na wasze propozycje Pozdrawiam

Frederick Forsyth - "Pięść boga" - ciekawa, sensacyjna. Angielski lub amerykanski (juz nie pamietam) członek oddziału specjalnego trafia do centrum Bagdadu podczas piaskowej burzy. Ma za zadanie siać chaos...ogólnie potem wiele ciekawych zwrotów akcji...

Tom Clancy - wszystko

John Grisham - "Raport pelikana" - po 9.90 w każdym kiosku

Cezar, a z fantastyki czegoś nie przeczytasz? "Świat Dysku", "Narrenturm", "Sługa Boży"....

Do góry
#358451 - 01/07/2005 13:46 Re: Wasza ulubiona książka
Cezar Offline
Carpal Tunnel

Quote:

Quote:

Frederick Forsyth - "Pięść boga" - ciekawa, sensacyjna. Angielski lub amerykanski (juz nie pamietam) członek oddziału specjalnego trafia do centrum Bagdadu podczas piaskowej burzy. Ma za zadanie siać chaos...ogólnie potem wiele ciekawych zwrotów akcji...

Tom Clancy - wszystko

John Grisham - "Raport pelikana" - po 9.90 w każdym kiosku

Cezar, a z fantastyki czegoś nie przeczytasz? "Świat Dysku", "Narrenturm", "Sługa Boży"....

Dzięki Kameleon za propozycje z pewnością przeczytam klka z wymienionych książek Pozdro

Do góry
#358452 - 01/07/2005 15:17 Re: Wasza ulubiona książka
Bzyku Offline
Blade Runner

Quote:

A znacie jakieś książki o hazardzie???:)

co prawda jej nie czytałem, ale wiem że jest taka książka jak:

"Złoty krąg ruletki" FRANK SCOBLETE

kiedyś czytałem jakąś książkę z biblioteki o kasynach - tytułu nie pamiętam, a autor nazywał się bodajże ALEKSANDER BUDNY

Co do Clancy'ego to jestem jego wielkim fanem (zwłaszcza serii z Jackiem Ryanem, którą mam całą) i chcę tylko dodać, że nie wszystkie jego książki są sensacyjno-polityczne.

Są też książeczki z serii "Net Force" - tandetne wydania za 10-15zł, które znacznie odbiegają od jego twórczości i są po prostu słabe, a utrzymane w konwencji science-fiction.

Do góry
#358453 - 01/07/2005 15:18 Re: Wasza ulubiona książka
Master.com back Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 27/08/2004
...ulubiona- jedyna, którą przeczytałem w całosci

"Wacek i jego pies"...naprawde dosc interesujaca....

polecam...

Do góry
#358454 - 01/07/2005 18:43 Re: Wasza ulubiona książka
Mastro Tomo Offline
Pooh-Bah

Dzisiaj o 23-05 bodajże na TVN jest ''Ojciec Chrzestny'', a więc czeka nas dzisiaj wielka uczta

Tak na marginesie chciałbym sie zapytać, bo jeszcze nie miałem okazji czytać, z ilu tomów składa się ''Ojciec Chrzestny'' słysazłem, że z 3, ale to z niepewnego źródła.

Pozdr.

Do góry
#358455 - 02/07/2005 08:04 Re: Wasza ulubiona książka
ARAFAT Offline
enthusiast

Meldunek: 21/01/2003
Aż dziw, że nikt z was nie wymienił jeszcze ani jednej pozycji Waldemara Łysiaka. Taki "Statek", czy "Kielich" to klasyki, a jest tego dużo więcej.Facet ma konkretne podejście do kobiet

Do góry
#358456 - 02/07/2005 09:10 Re: Wasza ulubiona książka
nowy WK Offline
Pooh-Bah

Slabo przegladales temat - pisalem o Łysiaku na poczatku i tez sie dziwilem, ze nikt wiecej nie pisal o jego ksiazkach. Mi bardziej odpowiadaja wczesniejsze ksiazki ale warto przeczytach wszystko.

Wojtek

Do góry
#358457 - 09/07/2005 19:54 Re: Wasza ulubiona książka
Mastro Tomo Offline
Pooh-Bah

a czytał ktoś ''Alchemika'' P.Coelho ?

Jak wrażenia ?

Do góry
#358458 - 09/07/2005 20:31 Re: Wasza ulubiona książka
Bzyku Offline
Blade Runner

ja już pisałem wcześniej, że to moja ulubiona książka...

..co ciekawe napisał ją w 2 tygodnie

Do góry
#358459 - 06/08/2005 19:20 Re: Wasza ulubiona książka
carvenko Offline
old hand

!!!
polecam goraco:
Follett - "Trzeci bliźniak"
10/10

Do góry
#358460 - 06/08/2005 19:30 Re: Wasza ulubiona książka
maveriq Offline
newbie

Meldunek: 15/12/2003
A. LEpper "Każdy Kij ma dwa końce" ciekawa kniga...

Do góry
#358461 - 07/08/2005 10:51 Re: Wasza ulubiona książka
Zabielany Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 28/02/2005
Dobry temat.

Kiedyś "Chłopcy z placu broni"

Teraz "Grać i wygrać" - biografia Mja

Wogole najbardziej lubie biografie i ....Sapkowskiego

Do góry
#358462 - 07/08/2005 16:13 Re: Wasza ulubiona książka
Mastro Tomo Offline
Pooh-Bah

Ostatnio ''łyknąłem'' taką oto pozycje :

Borys Lewickyj - Terror i Rewolucja.

Wg mnie super książka, ukazująca w najdrobniejszych szczegółach terror na różnych etapach ustroju sowieckiego.

Naprawdę polecam tym, którzy chcą dowiedzieć się czegoś więcej nie tylko o Stalinie i jego metodach, a nawet o osobach bardziej zbrodniczych od niego samego.

Pozdr.!

Do góry
#358463 - 12/08/2005 22:54 Re: Wasza ulubiona książka
grey Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 11/07/2005
"Paragraf 22" Hellera...

Ale to tylko poczatek bardzo dlugiej listy

Do góry
#358464 - 17/08/2005 14:25 Re: Wasza ulubiona książka
Mastro Tomo Offline
Pooh-Bah

Witam wszystkich czytelników

Chciałbym się zapytać co sądzicie na temat ''Diuny'' Franka Herberta, warto przeczytać ? Wypowiadajcie się ...

aha, jakbyście mogli to podajcie wszystkie tytuły serii ''Diuna'', bo nie wiem zaczym mam się rozglądać

Pozdr

Do góry
#358465 - 17/08/2005 14:34 Re: Wasza ulubiona książka
Logan Offline
Carpal Tunnel

Diuna obok Wladcy i cyklu Sapkowskiego to moja ulubiona ksiazka/seria.Wybitna jest tak naprawde tylko pierwsza czesc.Pozostale tez sa dobre ale mozna zagubic sie nieco w ilosci bohaterow, ich klonow i korzeniach genealogicznych.no i akcja przenosi sie kilka tysiecy lat w przyszlosc.

Ale na pewno warto.Jak przeczytasz Diune to napewno bedziesz chcial siegnac po pozostale czesci sagi.

Aha i kilka lat temu wyszla bodajze trylogia napisana przez syna Franka Herberta dziejaca sie przed wydarzeniami z Diuny.taki prequel,ale tego juz nie czytalem

Do góry
#358466 - 17/08/2005 14:42 Re: Wasza ulubiona książka
rybek Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 14/01/2005
eeeee yyyyyy to czasoismo z PROFA ... yyyyyyy eeeee

Do góry
#358467 - 17/08/2005 14:43 Re: Wasza ulubiona książka
Mastro Tomo Offline
Pooh-Bah

Dzięki logan za szybką odpowiedź.

Super było by jeszcze jakby ktoś podał tytuły poszczególnych tomów.

Pozdrawiam

Tom

Do góry
#358468 - 17/08/2005 15:08 Re: Wasza ulubiona książka
Logan Offline
Carpal Tunnel

1.Diuna
2.Mesjasz Diuny(czasem jest laczony w jedna ksiazke z Diuna)
3.Dzieci Diuny
4.Bog Imperator Diuny
5.Heretycy Diuny
6.Diuna:Kapitularz(badz Kapitula Diuny)

Do góry
#358469 - 17/08/2005 20:55 Re: Wasza ulubiona książka
rybek Offline
Carpal Tunnel

dzisiejszy numer gazetki z profa naprawde wciągający tylko załuje że nie ma niemieckiej ligi w ofercie ale jest co poczytać

Do góry
#358470 - 17/08/2005 21:13 Re: Wasza ulubiona książka
shiva Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 26/01/2005
rybek jesteś żałosny,a nie śmieszny

Do góry
#358471 - 18/08/2005 10:08 Re: Wasza ulubiona książka
rybek Offline
Carpal Tunnel

Quote:

rybek jesteś żałosny,a nie śmieszny

no to jaka bukwe wodzu ostatnio przeczytałeś??

Do góry
#358472 - 02/09/2005 19:02 Re: Wasza ulubiona książka
Mastro Tomo Offline
Pooh-Bah

odświeżam troszkę ten temacik, może ktoś coś jeszcze ciekawego naskrobie.

Pozdrawiam

Do góry
#358473 - 02/09/2005 21:57 Re: Wasza ulubiona książka
Martin Offline
addict

Meldunek: 18/11/2004
a Pilipiuka czytaliście?

Do góry
Strona 1 z 6 1 2 3 4 5 6 >

Moderator:  Biszop, rafal08