Strona 1 z 4 1 2 3 4 >
Opcje tematu
#378997 - 26/07/2005 11:02 Górnicy vs Sejm
Ches Offline
member

Meldunek: 23/07/2005
Siemka

co sądzicię o tym co teraz się dzieje przed sejmem.
Jak poinformował onet:
Policja użyła armatki wodnej wobec protestujących górników po tym, jak ci przewrócili barierki i zaatakowali policjantów, rzucając w nich węglem, kaskami, drzewcami, węglem i butelkami.
Górnicy jak wiadomo domagają się przejścia na emeryture po 25 latach,a jak powiedział przed chwilą pewien poseł na przeciw nich stoją policjalni którzy po 15 latach przechodzą już na emeryture

Jestem całym secem z górnikami i mam nadzieję że uda im się wywalczyć swoje prawa.
Jak dla mnie przesada...każdy kto ma w rodzinie górnika chociaż i nie tylko to wie o co walaczą

Pozdro

Do góry
Bonus: Unibet
#378998 - 26/07/2005 11:59 Re: Górnicy vs Sejm
buszmen Offline

Meldunek: 17/06/2003
ja do górników ogólnie czuje obrzydzenie. A zadanie policji w tym momencie jest właśnie takie, a i tak z tego co tu jest napisane to wyjątkowo luzują. To zwyczajny bandytyzm w wykonaniu uprzywilejowanego zawodu w socjalizmie, stad dziwie sie ż eużyto TYLKO armatki wodnej.

Oczywiście sytuacja ta jest winą kolejnych rządów w latach 'wolności'. Kiedy tylko bandyci[górnicy] zaczynali protestować natychmiast dostawali haracze[podwyzki, jakies kosmiczne odprawy itd]. Prawda jest taka, że do górnictwa dopłacać nie nalezy, tym bardziej z kieszeni podatnika.

Dlatego ja kibicuje policji żeby poprzepedzała tych bandytów;]

Do góry
#378999 - 26/07/2005 12:06 Re: Górnicy vs Sejm
marianosum Offline
enthusiast

Meldunek: 07/04/2005
A MI SIE WYDAJE ZE Z SOCJALIZMU TO JEST TO CO WYPRAWIA Z NIMI [gornikami] MILICJA VEL policja

Do góry
#379000 - 26/07/2005 12:13 Re: Górnicy vs Sejm
Bzyku Offline
Blade Runner

Meldunek: 04/05/2004
jaki kurs na górników w STS?

Do góry
#379001 - 26/07/2005 12:18 Re: Górnicy vs Sejm
marianosum Offline
enthusiast

Meldunek: 07/04/2005
Quote:

jaki kurs na górników w STS?

CZYSTA 2 9,5 X2 3,8

Do góry
#379002 - 26/07/2005 12:23 Re: Górnicy vs Sejm
buszmen Offline

No ale od czego jest policja? chyba od tego, żeby ściagać bandytów z ulicy. nie wiem moze sie myle. A czym sie rózni rzucajacy cegła górnik od bandyty? niczym i koniec, kropka.

Gram na bandytów[tzn górników, bo w Sejmie tez mamy w sumie bandytów]4/10. Posłowie dużo fiksują, bo dużo czerwonych jest tam przecież;]

Do góry
#379003 - 26/07/2005 12:27 Re: Górnicy vs Sejm
Barca Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 21/08/2003
Kolego nazywania górników bandytami to jest przegięcie.Większość górników ciężko pracuje żeby utrzymać rodziny i jakoś życ,a ty takie hasła tu rzucasz.
Ciekawe czy ty byś w wieku 65lat byś pracował na dole w zapyleniu, w ogromnym hałasie, i ciagłych nerwach.

Do góry
#379004 - 26/07/2005 12:29 Re: Górnicy vs Sejm
MasTa Offline
enthusiast

Meldunek: 08/12/2004
25-30lat w kopalni to wystarczająco!
Do śmierci mają tam pracować?
Do zamknięcia kopalni?
To ciężka i niebezpieczna praca...
brak słów na komentarze innych.. ech.

Buszmen tak nawiasem mówiąc mój ojciec jest także górnikiem,dziadek też był,i nazywając ich bandytami strasznie mnie wkurwiles.
Byś mieszkał na śląsku to to zapewniam Cię że zapewne byś tak nie twierdził.

Do góry
#379005 - 26/07/2005 12:44 Re: Górnicy vs Sejm
D_M Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 30/01/2005
tak nie moze byc zeby strajkiem wymuszac zmiane prawa, poczekajcie co bedzie jak wybory wygra pltforma + kaczory = masakra ciekawe czy zobaczycie/dozyjecie do emerytury ?

Do góry
#379006 - 26/07/2005 12:44 Re: Górnicy vs Sejm
juan_carlos Offline
veteran

Meldunek: 08/07/2001
Ci co zrobili rozróbe w Wawie to sa bandyci czystej wody i policja ich powinna powylapywac i pozamykac, a jak sie jakiemus cos polamie w transporcie jakas reka czy noga to tez dobrze.
Górnicy ciezko pracuja to jest pewne. Ja tez ciezko pracuje i mój ojciec tez, a nam jakos nikt nie oferuje takiego socjalu...? Poza tym jakie inne grupy zawodowe dostawaly takie odprawy...?
Jak pracujesz w fabryce gwozdzi to nikt sie nie kwapi zeby do twojego biznesu dokladac jakies dokapitalizowania robic itd... ja sobie nie zycze zeby z moich podatkow utrzymywac nierentowne wydobycie wegla. Cos tu jest chyba nie tak i to od dawna.
Reasumujac dla gorników szacunek za ciezka prace, ale bez przesady z socjalem i jak sie kasa nie zgadza to zamykac kopalnie bez mrugniecia okiem.
Dla bandytow co zrobili demolke pod sejmem zero szacunku. Powinni im tak wpieprzyc zeby im sie na zawsze odechcialo takich akcji. Pijany motloch demolowal prywatne samochody zaparkowane przy ulicach.

Do góry
#379007 - 26/07/2005 12:48 Re: Górnicy vs Sejm
D_M Offline
Carpal Tunnel

to nie w tym problem kolego im chca zmienic zasady emerytury w ostnaiej chwili, prawo nie moze dzialac wstecz, jak bys sie czul jak bys mial 65 lat a tu nagle majac 63 dowiadujesz sie ze masz miec 70 albo ze dostaniesz mniejsze pieniadze niz ci sie naleza ? pamietaj ze punkt widzenia zaleyz od punktu siedzenia, a za co bic bezbronnych ludzi ? za to ze wladza dba o siebie ? ze ludzi sa biedni ? ze pracy nikt nie szanuje ? ze jest prawo ale nie ma rpzepisow wykonawczych ? pamietaj kolego najedzony nie zrozumie glodnego, a bogaty biednego troche bardziej rozszerz horyzonty spoleczenstwo nie skalda sie tylko z wlasnej dupy, pozdrawiam i zycze abys myslal o polsce jako calosci a NIE tylko o sobie

Do góry
#379008 - 26/07/2005 12:48 Re: Górnicy vs Sejm
buszmen Offline

A kto każe górnikom być gornikami? popieram juana carlosa. Nie moz ebyc tak ze górnik rzuci sobei cegła i dostaje co chce.

Do góry
#379009 - 26/07/2005 12:50 Re: Górnicy vs Sejm
D_M Offline
Carpal Tunnel

Quote:

A kto każe górnikom być gornikami? popieram juana carlosa. Nie moz ebyc tak ze górnik rzuci sobei cegła i dostaje co chce.

a polcija ? a strazacy ? a czemu nikt nie atakuje policjantow oni moga juz chyba po 15 latach isc na emeryture ? co kwestia wyboru

Do góry
#379010 - 26/07/2005 12:56 Re: Górnicy vs Sejm
buszmen Offline

no ale policjanci nie rzucają cegłami w ludzi;] I nie wymuszają regularnie haraczów od państwa;]

Do góry
#379011 - 26/07/2005 12:59 Re: Górnicy vs Sejm
juan_carlos Offline
veteran

Meldunek: 08/07/2001
Ponadto uzytecznosc spoleczna policjanta jest nieskonczenie wieksza niz gornika (zakladam ze do obu spoleczenstwo ma dokladac)

Do góry
#379012 - 26/07/2005 13:03 Re: Górnicy vs Sejm
D_M Offline
Carpal Tunnel

Quote:

no ale policjanci nie rzucają cegłami w ludzi;] I nie wymuszają regularnie haraczów od państwa;]

to ty chyba w innym swiecie zyjesz, chyba nie wiesz jak sie zalatwia na polcji jazde na podwojnym gazie albo wszelkie sprawy ....... powiem ci tyle huja robia i biora emeryture, tak jak ksieza nauczyciele itp temat rzeka zabieram glosc bo akurat mam doczynienia z wszystkimi trzema grupami, moge spokojnie powiedziec ze znam je dobrze

policja huja robi , ksieza ledwo przyjda i mja od razu etat w szkole , nauczyciele to samo i kazdy z nich dostaje sowita emeryturke i ciagle placze ze nie ma pieniedzy ... nikomu nie zaluje ale jak juz mam sie doczepiac do grup zawodowych to ptrzy troche szerzej, wiem ktos zaraz powie trzbea bylo zostac nuacziele policjantem itd ... ale ja sie ich nie czepiam, chce tylko wykazac ze ludzie beda wychodzic na uklice bo maja racje w kraju jest zle i jesli sondaze sie sprawdza nie bedzie lepiej, poczekaj niech kazdy bezrobotny wezmie do reki bambusa i wyjdzie na ulice to sie dopiero zacznie bo dobrobyt za granica powoliza czyna sie kurczyc

Do góry
#379013 - 26/07/2005 13:04 Re: Górnicy vs Sejm
Bzyku Offline
Blade Runner

Meldunek: 04/05/2004
skoro już wynikła dyskusja o wyższości górnika nad policjantem i odwrotnie, to ja mam propozycję...

wyobraźcie sobie, że na miesiąc znikną wszyscy policjanci i górnicy - kogo będzie bardziej brakować?

Do góry
#379014 - 26/07/2005 13:05 Re: Górnicy vs Sejm
MasTa Offline
enthusiast

Quote:

Jak słysze takich jak ty to zygac mi sie chce

Odłączyć Śląsk od Polski !!GÓRNY ŚLĄSK UBER ALLES

Do góry
#379015 - 26/07/2005 13:06 Re: Górnicy vs Sejm
D_M Offline
Carpal Tunnel

Quote:

Ponadto uzytecznosc spoleczna policjanta jest nieskonczenie wieksza niz gornika (zakladam ze do obu spoleczenstwo ma dokladac)

tak powiedz to np tym mieszajacym na N Hucie w krakowie bo akurat znam sytuacje tam panujaca..... ile masz lat, nie pamietasz chyba jakie kiedys byly czasy ... kopalnie preznie dzialaly i pracowaly kiedys tam nad nasza gospodarka ... co moze pielegniarki tez nie maja racji ? ludzie w jakim wy chcecie kraju zyc w takim gdzie kazdy cche troszcyc sie o swoja dupe ... bo mi jest dobrze to o co chodzi reszcie pisze ponownie bogaty nie zrozumie biednego a najedzony glodnego

Do góry
#379016 - 26/07/2005 13:09 Re: Górnicy vs Sejm
D_M Offline
Carpal Tunnel

Quote:

skoro już wynikła dyskusja o wyższości górnika nad policjantem i odwrotnie, to ja mam propozycję...

wyobraźcie sobie, że na miesiąc znikną wszyscy policjanci i górnicy - kogo będzie bardziej brakować?

wlasnie sprawa jest innej natury Bzyku jedni sa potrzebni a drudzy byli keidys potrzebni- ja nie chce wykazywac ze gornik potrzebny a policjant nie, tylko chcialbym zeby sprawiedliwosc nie byla tlyko haslem w slowniku ale faktem, mi w sumie obecnie niczego nei brakuje a mimo to potrafie zrozumiec (spojrzec poza czubek wlasnego nosa) ze innym tez czasem trzbea pomoc jak nie gestem to slowem chciarz wesprzec

Do góry
#379017 - 26/07/2005 13:15 Re: Górnicy vs Sejm
buszmen Offline

hahahahaha

'kopalnie preznie funkcjonowały nad nasza gospodarka' - jasssne, zajebiscie ją rozwineły, nic tylko cofnąć sie do PRL-u i ponownie nadac przywileje górnikom.

Prawda jest taka ze teraz gdy gospodarka jest czesciowo urynkowiona kopalnie sa nieopłacalne[zreszta zawsze do nich dopłacano] i nie moze byc tak, że ze składek podatników bedziemy utrzymywac nieopłacalny interes aby górnicy mieli prace. To tak jakby rozbudowywac kolej[a nie powolnie ją likwidowac].

To ze w policji sa łapówki itd nic tu nie ma do rzeczy. Policja daje społeczeństwu 100 razy wiecej niż górnicy;]

A własnie przez za wysokie podatki płacone m.in na haracze dla górników gospodarka sie nie rozwija i nie ma innych miejsc pracy dla nich.

Do góry
#379018 - 26/07/2005 13:18 Re: Górnicy vs Sejm
..::viPer::.. Offline
addict

Meldunek: 02/10/2003
Quote:

Mi tam śląska brakować nie będzie. Nie jestem pewien, czy śląskowi nie zabraknie polski? Jak skończy się nagle dofinansowanie kopalń. I co wtedy? Kopalnie zostaną zamknięte, a w Waszym państwi Śląskim 90 % bezrobocie, bieda, patologia...

Do góry
#379019 - 26/07/2005 13:19 Re: Górnicy vs Sejm
Llama Offline
Ana <3

Meldunek: 21/06/2005
Quote:

Quote:

tak powiedz to np tym mieszajacym na N Hucie w krakowie bo akurat znam sytuacje tam panujaca..... ile masz lat, nie pamietasz chyba jakie kiedys byly czasy ... kopalnie preznie dzialaly i pracowaly kiedys tam nad nasza gospodarka ... co moze pielegniarki tez nie maja racji ? ludzie w jakim wy chcecie kraju zyc w takim gdzie kazdy cche troszcyc sie o swoja dupe ... bo mi jest dobrze to o co chodzi reszcie pisze ponownie bogaty nie zrozumie biednego a najedzony glodnego

no właśnie, jakie były czasy?
górnik miał własny sklep, w której była prawdziwa czekolada, górnik był na szczycie łańcucha pracowniczego.
pracowali nad naszą gospodarką? pełne wagony do zsrr i puste z powrotem...to była ta nasza gospodarka. wielkie molochy, które jak tupną, to mogą coś namieszać w kraju.

Do góry
#379020 - 26/07/2005 13:21 Re: Górnicy vs Sejm
Llama Offline
Ana <3

Quote:

Quote:

Mi tam śląska brakować nie będzie. Nie jestem pewien, czy śląskowi nie zabraknie polski? Jak skończy się nagle dofinansowanie kopalń. I co wtedy? Kopalnie zostaną zamknięte, a w Waszym państwi Śląskim 90 % bezrobocie, bieda, patologia...

dokładnie, niech pajace zbierają podpisy pod refendum, a wtedy może dziury budżetowej nie będzie. ciągną z kasy jak z cyca mamusi. i źle im

Do góry
#379021 - 26/07/2005 13:48 Re: Górnicy vs Sejm
Rusty Offline
aka Schranzer

Meldunek: 16/01/2005
Quote:

Quote:

ale tekst górny śląsk napedzał całą Polske w czasach PRLu, z każdego zakątka Polski zjeżdzano tu na śląsk bo tu była robota.. teraz jej nie ma, zamknęli kopalnie to i bezrobnocie wieksze i ludzie teraz spierdalają(musiałem) i dalej 0 szacunku dla tego regionu.. ojj wstydze się za nich

Do góry
#379022 - 26/07/2005 13:54 Re: Górnicy vs Sejm
Llama Offline
Ana <3

Quote:

Quote:

Quote:

ale tekst górny śląsk napedzał całą Polske w czasach PRLu, z każdego zakątka Polski zjeżdzano tu na śląsk bo tu była robota.. teraz jej nie ma, zamknęli kopalnie to i bezrobnocie wieksze i ludzie teraz spierdalają(musiałem) i dalej 0 szacunku dla tego regionu.. ojj wstydze się za nich

to może zacznij od początku, za czyje pieniądze śląsk został zbudowany?

Do góry
#379023 - 26/07/2005 13:56 Re: Górnicy vs Sejm
Suazo Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 04/05/2005
Popieram buszmena i juana carlosa, przyjechało kupę wieśniactwa do Warszawy, w tym połowa najebana różnymi trunkami i zaczęli rzucać w policję różnymi śrubami, kamieniami, barierkami, wyrywali nawet klomby! Ja na miejscu policjantów taki wpierdol bym urządził tej dziczy, że bym nie wiedział jeden z drugim gdzie są te ich kopalnie... Oglądajcie relacje na tvn24 i zobaczcie te awanturujące się przepite ryje wyprawiają... Jak rozjebali dookoła sejmu zieleń, prywatne samochody i inne mienie publiczne. Aż żal na to patrzeć... A tutaj jeszcze znajduje się garstka matołków na forum którzy to popierają i psioczą na policję. Puknijcie się w te puste łby, ale chyba i tak jest już za późno. Oby tylko ci bandyci nie osiągnęli swojego celu i nie dostali tych emerytur.

górnicy i ich dziejsze wyczyny

Do góry
#379024 - 26/07/2005 14:03 Re: Górnicy vs Sejm
addict

Quote:

Quote:

Quote:

Dobrze, że urzyłeś czasu przeszłego. Kiedyś to i może był motor gospodarki. Teraz jest inny ustórj, inne czasy. Kopalnie przynoszą straty, a podatnicy do nich dokładają. Osobiście nie jest mi to solą w oku, ale jak czytam że jakiś uniesiony honorem śl%B

Do góry
#379025 - 26/07/2005 14:07 Re: Górnicy vs Sejm
addict

Dobrze, że urzyłeś czasu przeszłego. Kiedyś to i może był motor gospodarki. Teraz jest inny ustórj, inne czasy. Kopalnie przynoszą straty, a podatnicy do nich dokładają. Osobiście nie jest mi to solą w oku, ale jak czytam że jakiś uniesiony honorem ślązaczek pisze że on się bez polski obejdzie to mnie krew zalewa.

Do góry
#379026 - 26/07/2005 14:09 Re: Górnicy vs Sejm
Biszop Offline
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...

Meldunek: 24/11/2003
nikt nie zwraca uwagi na jedna wazna kwestie,
w latach 90 gornicy mogli odejsc z kopalni i dostawali calkiem spore odprawy i co z nimi robili??
byl program w telewizji swego czasu i dziennikarka pyta takiego jegomoscia co zrobil z odprawa, a ten jej na to pokazuje jakis samochod, wspomina cos o wycieczce i nowej meblosciance to jest zalosne
oczywiscie nie twierdze ze byly to olbrzymie kwoty ale z kwota kilkudziesieciu tysiecy mozna pomyslec zeby sprobowac czegos na wlasna reke, a oni zobaczyli taka gotowke i omal nie zwariowali
nie moj problem ze nikt im nie zapewnil psychologa ktory by pomogl tym ludziom w podjeciu rozsadnej decyzji lub chociaz ukierunkowal na odpowiednie tory, kazdy ma swoj rozum i musi ponosic konsekwencje swoich decyzji.
a jesli ktos pisze ze na Slask kiedys zjezdzali wszyscy za praca...owszem masz racje tylko ta praca byla w wiekszosci kosztem innych regionow, nie oszukujmy sie Slask budowano jak kolosa na glinianych nogach to i wczesniej czy pozniej musial sie zawalic jesli wiezysz w inna wersje mowiaca o tym ze Slask to potega to nie masz pojecia o czym piszesz.
teraz jada tacy do Wawki i wala ceglami w Policje i uwazaja ze postepuja ok??? wg mnie nie, zwykle huliganstwo nie poparte kompletnie niczym co mogloby to usprawiedliwic.
jak chca sie odlaczyc, droga wolna zobaczymy tylko jak szybko podwina ogon i beda chcieli wrocic, problem polega na tym ze to panstwo albo bedzie leczone kompleksowo albo nie ma mowy o tym ze sie uda je wyleczyc kiedykolwiek.

Do góry
#379027 - 26/07/2005 14:16 Re: Górnicy vs Sejm
addict

Biszop, w Polsce zrobiono ogromny błąd z tymi odprawkami. Je poprostu dano. Wcześniej trzeba było zrobić jakieś szkolenia, wyklady o inwestowaniu, prowadzeniu własnej działalności. A nasz rząd poszedł na łatwiznę i są efekty. Przynajmniej biura podrózy na śląsku zarobiły

Do góry
#379028 - 26/07/2005 14:17 Re: Górnicy vs Sejm
Wychowany_Na_Nalewce Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 27/12/2003
czasy swietnosci przemyslu ciezkiego i zarazem calego Śląska juz dawno minely. Pewna nostalgia tamtejszych ludzi za tamtym okresem jest zrozumiała, ale im pozniej zdadza sobie sprawe ze trzeba pojsc w strone malego biznesu czy nowoczesnych technologii tym gorzej dla nich. Tymczasem możemy ciagle obserwowac żenujące użalanie się Śląska nad soba, wieczne pretensje do całego świata i zdziwienie że nikt nie chce kupować wegla po nieoplacalnych cenach. Dziwne - przeciez to madry narod. Ludzie - od 1989 roku minelo juz 15 lat. To jest cale pokolenie...

Do góry
#379029 - 26/07/2005 17:05 Re: Górnicy vs Sejm
Llama Offline
Ana <3

Wracający z manifestacji pod Sejmem górnicy, którzy wcześniej pobili się z policją, zaatakowali również nieoczekiwanie stojących pod kasami i sklepikiem Legii na ulicy Łazienkowskiej kibiców i przypadkowych przechodniów.

Mocno poszkodowana została przynajmniej jedna osoba. Bandyci zaatakowali też kamieniami (a nawet własnym kaskami) kibiców i pracowników przebywających w tym czasie na terenie klubu. Na szczęście wszyscy wyszli z tego bez szwanku.

Część piłkarzy, którzy chcieli wyjechać z terenu stadionu, nie zaryzykowała i przez kilkadziesiąt jeszcze minut była uwięziona na klubowych obiektach. Do tragedii nie doszło dzięki szybkiej reakcji służb porządkowych Legii, które najpierw wpuściły wszystkich kibiców spod kas za bramę stadionu, po czym szczelnie ją zamknęły i nie dopuściły do przedostania się przez nią górników.

Organizatorzy manifestacji przyszli potem pod bramę stadionu i przeprosili wszystkich za ten, jak to określili, "incydent".

Źródło: legia.com.pl

śmiać się czy płakać

Do góry
#379030 - 26/07/2005 17:53 Re: Górnicy vs Sejm
addict

Podoba mi się tytuł artykułu na Onecie:
Bandyci zaatakowali kibiców Legii

Do góry
#379031 - 26/07/2005 20:26 Re: Górnicy vs Sejm
MasTa Offline
enthusiast

Quote:

że ze składek podatników bedziemy utrzymywac nieopłacalny interes aby górnicy mieli prace. To tak jakby rozbudowywac kolej[a nie powolnie ją likwidowac].

no coś ty najlepiej lepiej żeby złodzeje z sejmu sobie wzieli troche kasy bo malo maja

Wogole nie chce mi sie dyskutowac z kims takim jak ty

Do góry
#379032 - 26/07/2005 20:55 Re: Górnicy vs Sejm
GregVeB Offline
veteran

Meldunek: 15/08/2004
Quote:

Podoba mi się tytuł artykułu na Onecie:
Bandyci zaatakowali kibiców Legii

zły?

Do góry
#379033 - 26/07/2005 20:58 Re: Górnicy vs Sejm
pyk Offline
old hand

Meldunek: 02/01/2004
swoja droga gornicy sa strasznie rozpaskudzeni, tylko im przywileje w glowie. przez cala komune mieli lepiej i nawet teraz chca zeby do nich dokladac.
pazernym gornikom mowimy stanowcze nie

Do góry
#379034 - 26/07/2005 21:06 Re: Górnicy vs Sejm
buszmen Offline

"no coś ty najlepiej lepiej żeby złodzeje z sejmu sobie wzieli troche kasy bo malo maja

Wogole nie chce mi sie dyskutowac z kims takim jak ty "

Z jakim? Z takim, ktory stwierdza fakt, że epoka kopalni węgla minęła. Z takim co stwierdza fakt, że poprzez dopłacanie do kopalni gospodarka sie nie rozwinęła? Jakbys wiedział co nieco o systemie RP, to wiedziałbys ze pieniądze które mają dostac górnicy idą wchodzą z naszych kieszeni, a potem przechodzą przez ręce polityków i urzędasów. Ja dopłacać do nich i tym samym rujnować polskiej gospodarki nie chce. Jesli cos jest nierentowne nalezy to zlikwidować, zwłaszcza jesli jest to państwowe. Bo jesli prywatne to wolność wyboru. Pewnie twoje otoczenie z nostalgią wspomina czasy quasi normalnosci gdy górnik był zawodem specjalnie uprzywilejowanym. Pomijam juz to, że to co dzis zrobili to przeszło wszelkie granice. Zgraja najebanych bandytów atakuje społeczeństwo i jeszcze pojawiają sie narzekania ze niedobra psiarnia tłumi tych biednych górników. Niestety jest to efekt wczesniejszych 'ustepstw' kolejnych rządów wobec bandyckich manifestacji górników.

Do góry
#379035 - 26/07/2005 21:43 Re: Górnicy vs Sejm
MasTa Offline
enthusiast

buszmen kulaj do buszu tam jest najwyrazniej twoje miejsce

I prosze cie nie rozpisuj sie tak bo i tak nie chce mi sie czytac tych twoich glupich wypocin.

Do góry
#379036 - 26/07/2005 21:46 Re: Górnicy vs Sejm
MasTa Offline
enthusiast

Widać Schranzer jeden z nielicznych którzy wiedzą o co biega Pozdro dla niego

Do góry
#379037 - 26/07/2005 21:50 Re: Górnicy vs Sejm
D_M Offline
Carpal Tunnel

Quote:

wczesniej zabralem glos w dyskusji ale wobec nagonki egoistow odpuscilem

przylaczam sie do twojej i Schranzera opinii

Do góry
#379038 - 26/07/2005 21:52 Re: Górnicy vs Sejm
pyk Offline
old hand

sorry ale wedlug ciebie to dobrze jak cala polska ma sie zrzucac na gornikow

Do góry
#379039 - 26/07/2005 22:03 Re: Górnicy vs Sejm
D_M Offline
Carpal Tunnel

na rencistow sie jakos zrzuca i nikt o tym nie mowi tylko roznica jest taka ze ok 1mln rent jest wyludzonych bo nie mowie o ludziach ktorzy sa fakycznie chorzy bo oni juz wachaja kwiatki od spodu bo im sie renta nie nalezy

a o rolnikach ktorzy dopisali sobie prace na roli i dostali emerytury to tez pasuje wspomniec, sprawiedliwe to ze moja ciotka ma wojskowa emeryture pracowala na 1.5 etatu i ma tyle samo co tam jakis jej znajomy co cale zycie byl traktorzysta i zaliczyli mu do emerytury role

takich problemow w kraju jest tysiace, jak by nie UE i mozliwosc pracy za granica to by na ulice wyszli bezrobotni itd

nie traktujcie tego jako wyrzutu, ale takie dzialanie tez uwazam za niesprawiedliwe, w tym kraju sa potrzebne zmiany a nie rzady ludzi ktorzy od 15 lat obiecuja cuda na kiju a dbaja o wlasne koryto, jak Polska ma byc silna jak niektorzy widza tylko czubek wlasnego nosa, patrzmy w skali makro

Do góry
#379040 - 26/07/2005 22:08 Re: Górnicy vs Sejm
pyk Offline
old hand

dobra, tylko to, ze sa patologie nie oznacza, ze mamy je powielac. przeciez nie moze byc tak, ze przywileje beda mieli tylko ci co albo oszukaja albo wymusza.

Do góry
#379041 - 26/07/2005 22:16 Re: Górnicy vs Sejm
buszmen Offline

W swoich rozważaniach, ktore tak bardzo zdenerwowały kolegę ze Slaska nie napisalem, że w sumie akurat w tym wypadku idea walki gorników jest OK. Bo przyznam ze wczesniej nie wiedziałem, ze to Sejm zmienił im warunki gry i podniósł wiek - myslalem ze był caly czas wiekszy, a oni chca go obnizyc. Inna sprawa, że podniesienie tego wieku przez władze wiąże sie m.in z tym, że brakuje kasy na emerytury[tzn dawno jej nie ma, jest caly czas pozyczana, od kolejnych pokoleń i jasnym jest ze jesli nic sie nie zmieni to przyjdzie moment,w ktorym ludzie nie dostaną emerytur] m.in przez to, że dopłaca sie do górników. No bardziej składa sie niestety na to choroba ZUS-u i koniecznosc jego likwidacji.

Jakkolwiek jednak całość działalności górników jest godna pogardy.Tu tez trzeba dodac ze nie byłoby tak, gdyby posłowie i ludzie rządzący krajem nie byliby idiotami i nie dawali im haraczu za ciszę, by trzymac sie przy władzy.

'Jo jestem górnik z kopoloni Bytom i jo sie pytom jok tutoj zostoć bandytom' - taki ciekawy cytat z Kazika;]

Do góry
#379042 - 26/07/2005 22:32 Re: Górnicy vs Sejm
Luntz Offline
newbie

Meldunek: 26/07/2005
Quote:

Quote:

wczesniej zabralem glos w dyskusji ale wobec nagonki egoistow odpuscilem

przylaczam sie do twojej i Schranzera opinii

jo też

Do góry
#379043 - 26/07/2005 22:39 Re: Górnicy vs Sejm
Filemon Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 07/05/2005
Quote:

Quote:

a polcija ? a strazacy ? a czemu nikt nie atakuje policjantow oni moga juz chyba po 15 latach isc na emeryture ? co kwestia wyboru

Ciekawe ile osób odeszło po 15 latach z policji - przecież za tyle lath dostaliby głodowe pensje więc nikt normalny tak wcześnie nie odchodzi a wy jak widzicie 15l to już w krzyk

Do góry
#379044 - 26/07/2005 22:56 Re: Górnicy vs Sejm
D_M Offline
Carpal Tunnel

Quote:

dobra, tylko to, ze sa patologie nie oznacza, ze mamy je powielac. przeciez nie moze byc tak, ze przywileje beda mieli tylko ci co albo oszukaja albo wymusza.

to chyba nie wiesz gdzie lezy problem, panstwo szuka ciec ale tam gdzie nie trzeba - zajac sie firmami co sa lata na rynku i nie wykazuja dochodow(przyjdzie PO i im jeszcze obnizy podatki ), oszustami itd itp to nie przywilej ze gosc ktory siedzi pod ziemia dostanie wczesniej emeryture, opamietajmy sie sa choroby zawodowe, chyba ci ktorzy mowi o przywilejach wiedz co to pylica i jak powstaje oraz jakie sa jej powiklania, no chyba ze nie to wtedy nie ma o czym polemizowac

tak sie zastanawiam, moze niekotrzy zazdroszcza trzeba bylo isc do kopalni pracowac skoro bylo tak dobrze w kopalni wtedy mysle ze konwersacja przebiegala by inaczej

"punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia"

Do góry
#379045 - 26/07/2005 22:58 Re: Górnicy vs Sejm
anty_ubek Offline
old hand

Meldunek: 20/02/2004
Quote:

Quote:

Quote:

Quote:

Dobrze, że urzyłeś czasu przeszłego. Kiedyś to i może był motor gospodarki. Teraz jest inny ustórj, inne czasy. Kopalnie przynoszą straty, a podatnicy do nich dokładają. Osobiście nie jest mi to solą w oku, ale jak czytam że jakiś uniesiony honorem śl%B

Z ortografia w stolycy cos nie bardzo. A poza tym: Co to jest Warszawa??

Do góry
#379046 - 26/07/2005 23:00 Re: Górnicy vs Sejm
D_M Offline
Carpal Tunnel

Quote:

Ciekawe ile osób odeszło po 15 latach z policji - przecież za tyle lath dostaliby głodowe pensje więc nikt normalny tak wcześnie nie odchodzi a wy jak widzicie 15l to już w krzyk

wlasnie nie zrozumiales chyba dobrze, chodzi o to ze skoro odzywaja sie glosy ze wczesniejsza emerytura dla gornika to przywielej, to policja , nacuzyciele , strazacy tez maja przywileje moze im tez zabrac ? - pozatym dyskusja czyja praca wazniejsza mysle ze nie nalezy do nas

Do góry
#379047 - 26/07/2005 23:17 Re: Górnicy vs Sejm
Lexx Offline
stranger

Meldunek: 16/11/2003
Teraz napiszę coś ja , młody człowiek , który od 10 lat pracuje na kopalni w przodku. Na tym forum jestem już jakiś czas , nie napisałem może zbyt wielu postów , ale staram się pisać tylko wtedy gdy naprawdę coś wiem albo jestem na 100 % przekonany że mam rację. Przeczytałem tutaj bardzo wiele krzywdzących opinii o górnikach . Rozumiem , że pisały to osoby które nie mają pojęcia o warunkach pracy na dole i specyfice tego zawodu , ale do k... nędzy opamiętajcie się ludzie !!! . W moim wieku tj. 30 lat , mam chory kręgosłup , kilkunasoprocentową utratę słuchu i nie narzekam bo mam PRACĘ . Jesteście zazdrośni o te nasze grube tysiące złotych , które zarabiamy !? . To może zamienimy się etatami , co !? . Ja pracując w przodku mam 2000 zł. miesięcznie , czy to jest tyle kasy , że poszedłbyś je...ć na dole ? . Napewno nie !!! . Sprawa emerytur : zauważcie co dzieje się z moim zdrowiem po 10 latach na dole , tylko po 10 latach ! . Ja mam dopiero 30-tkę , a mam robić do 65 lat ?. Jako kto ? Głuchy kaleka na wózku !?.Czytałem również opinie , że do górnictwa trzeba tylko dokładać kasę biednych podatników. Czy wyście ocipieli !!!. Warszawa ciągnęła z górnictwa olbrzymie pieniądze przez dłuuuuugie lata , sprzedając się Moskwie, a Wy jeszcze możecie oskarżać górników o niegospodarność !?. A czy wiecie ile zarobiła w tamtym roku JSW , w której pracuję ? 1.5 miliarda zł. czy to mało ?. Płacimy wszystkie możliwe składki ( ZUS, itp , itd). A wasz pracodawca płaci za was wszystko , jesteście pewni ?. Teraz policzcie sobie ile pieniędzy wpłynęło do budżetu z kopalń . Potraficie to policzyć ? Nie !!! . Za te pieniądze chodzicie do lekarza , wasze dzieci uczą się w szkołach , i pilnuje was policja !!!.Tak więc pomyślcie troszkę zatwardziali przeciwnicy ludzi pracy. Może jeszcze zmienicie zdanie ludziach pochowanych za życia. SZCZĘŚĆ BOŻE.

Do góry
#379048 - 26/07/2005 23:29 Re: Górnicy vs Sejm
D_M Offline
Carpal Tunnel

no nic dodac nic ujac

wszystkiego dobrego koledze

Do góry
#379049 - 26/07/2005 23:56 Re: Górnicy vs Sejm
Biszop Offline
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...

Quote:

Teraz napiszę coś ja , młody człowiek , który od 10 lat pracuje na kopalni w przodku. Na tym forum jestem już jakiś czas , nie napisałem może zbyt wielu postów , ale staram się pisać tylko wtedy gdy naprawdę coś wiem albo jestem na 100 % przekonany że mam rację. Przeczytałem tutaj bardzo wiele krzywdzących opinii o górnikach . Rozumiem , że pisały to osoby które nie mają pojęcia o warunkach pracy na dole i specyfice tego zawodu , ale do k... nędzy opamiętajcie się ludzie !!! . W moim wieku tj. 30 lat , mam chory kręgosłup , kilkunasoprocentową utratę słuchu i nie narzekam bo mam PRACĘ . Jesteście zazdrośni o te nasze grube tysiące złotych , które zarabiamy !? . To może zamienimy się etatami , co !? . Ja pracując w przodku mam 2000 zł. miesięcznie , czy to jest tyle kasy , że poszedłbyś je...ć na dole ? . Napewno nie !!! . Sprawa emerytur : zauważcie co dzieje się z moim zdrowiem po 10 latach na dole , tylko po 10 latach ! . Ja mam dopiero 30-tkę , a mam robić do 65 lat ?. Jako kto ? Głuchy kaleka na wózku !?.Czytałem również opinie , że do górnictwa trzeba tylko dokładać kasę biednych podatników. Czy wyście ocipieli !!!. Warszawa ciągnęła z górnictwa olbrzymie pieniądze przez dłuuuuugie lata , sprzedając się Moskwie, a Wy jeszcze możecie oskarżać górników o niegospodarność !?. A czy wiecie ile zarobiła w tamtym roku JSW , w której pracuję ? 1.5 miliarda zł. czy to mało ?. Płacimy wszystkie możliwe składki ( ZUS, itp , itd). A wasz pracodawca płaci za was wszystko , jesteście pewni ?. Teraz policzcie sobie ile pieniędzy wpłynęło do budżetu z kopalń . Potraficie to policzyć ? Nie !!! . Za te pieniądze chodzicie do lekarza , wasze dzieci uczą się w szkołach , i pilnuje was policja !!!.Tak więc pomyślcie troszkę zatwardziali przeciwnicy ludzi pracy. Może jeszcze zmienicie zdanie ludziach pochowanych za życia. SZCZĘŚĆ BOŻE.

witam
sadzisz ze to Twoi koledzy z Twojej kopalni byli dzis w Warszawie??
ja bardzo watpie,
jak rozumiem pracujesz w kopalni ktora dostosowala sie do warunkow rynkowych (pomijam teraz to czy jestes wynagradzany adekwatnie do swojego zajecia ale jak sam wspominasz masz prace i wyboru dokonales sam) kopalnia wypracowuje zyski placi podatki, daje zatrudnienie i o to chodzi ale w tym temacie mowimy o tych ktorzy byli dzis w Wawie, jak ich nazwiesz?? przyklaskujesz im i twierdzisz ze postapili slusznie??
owszem to nie ich wina ze panstwo nie potrafi sobie poradzic z problemem gornictwa od wielu lat ale tez inna sprawa ze kapitalizm rzadzi sie swoimi prawami, sa one jakie sa i kamieniem sie ich nie zmieni, trzeba wyjsc z epoki socjalizmu w ktorym niestety panstwo doplacalo do dzialalnosci kopalni (w wiekszosci) temu nie zaprzeczysz, gornicy teraz sa sfrustrowani i to rozumiem ale tak nic nie wskuracie. od 7 lat (z malymi przerwami) prowadze dzialalnosc na wlasna reke w branzy o ktorej wczesniej nie mialem pojecia, daje rade, nie mam lekko ale nie chodze i nie rzucam kamieniami ani nie urzadzam takich cyrkow, gornik owszem ma wiek emerytalny wysoki z tym nie polemizuje ale emeryture bedzie mial i tak lepsza niz ja mimo ze place podatki, o bandyckim zusie nawet nie wspominam bo ten zus jest tak wysoki np z powodu Waszych wysokich odpraw. jeszcze dlugo bedzie konflikt miedzy Wami, a cala reszta bo panstwo przelewalo i inwestowalo w Was potezne pieniadze ktore nie mialy szans sie zbilansowac ani nikogo zadowolic a dawaly tylko albo az miejsca pracy, warto tez dodac i przypomniec ze to za Gierka ktory naglabal roznych kredytow zylo sie Wam najlepiej.
jesli ktos pisze ze Slask sie odlaczy od Polski to bez urazy ale wali mnie to, moj syn nie bedzie musial byc uwiklany w takie beznadziejne konflikty i nie bedzie musial odczuwac tego co na Slasku spierdolily kolejne rzady zarowno socjalistyczne jak i obecne.
mam szacunek do ciezkiej pracy i nawet nie probuje sobie wyobrazic warunkow w jakich przychodzi Ci pracowac ale pamietaj kazdy ma prawo do tego zeby wyrwac sie z marazmu jesli tylko zechce, wyjsc na ulice i przywalic cegla kazdy potrafi tylko nie wiem czy to jest odpowiednia metoda.

pozdrawiam

Biszop

Do góry
#379050 - 27/07/2005 00:23 Re: Górnicy vs Sejm
ogr Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 15/04/2005
Quote:

"no coś ty najlepiej lepiej żeby złodzeje z sejmu sobie wzieli troche kasy bo malo maja

Wogole nie chce mi sie dyskutowac z kims takim jak ty "

Z jakim? Z takim, ktory stwierdza fakt, że epoka kopalni węgla minęła. Z takim co stwierdza fakt, że poprzez dopłacanie do kopalni gospodarka sie nie rozwinęła? Jakbys wiedział co nieco o systemie RP, to wiedziałbys ze pieniądze które mają dostac górnicy idą wchodzą z naszych kieszeni, a potem przechodzą przez ręce polityków i urzędasów. Ja dopłacać do nich i tym samym rujnować polskiej gospodarki nie chce. Jesli cos jest nierentowne nalezy to zlikwidować, zwłaszcza jesli jest to państwowe. Bo jesli prywatne to wolność wyboru. Pewnie twoje otoczenie z nostalgią wspomina czasy quasi normalnosci gdy górnik był zawodem specjalnie uprzywilejowanym. Pomijam juz to, że to co dzis zrobili to przeszło wszelkie granice. Zgraja najebanych bandytów atakuje społeczeństwo i jeszcze pojawiają sie narzekania ze niedobra psiarnia tłumi tych biednych górników. Niestety jest to efekt wczesniejszych 'ustepstw' kolejnych rządów wobec bandyckich manifestacji górników.

STARY SZACUNEK !!!!!!!!!!!!! LEPIEJ BYM TEGO NIE UJĄŁ!!!! A CI KTÓRXY TEGO NIE ROZUMIJĄ NIECH PRZECZYTAJĄ PARĘ KSIĄŻĘK O TENATYCE EKONOMICZNEJ I NIECH SIĘ PRZYJŻĄ GÓRNICTWU NA WYSPACH A JAK NIC ZOBACZĄ TO TRZA IM WIZYTĘ 'DARMOWĄ'(TZN. NA KOSZT PODATNIKA!!!)ZAFUNDOWAĆ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Do góry
#379051 - 27/07/2005 07:47 Re: Górnicy vs Sejm
Jason_Vorhees Offline
stranger

Meldunek: 26/07/2005
"Odłączyć Śląsk od Polski !!GÓRNY ŚLĄSK UBER ALLES "

tak MaSta i jeszcze sieg heil sieg heil

Moja opinia jest taka ze to co zrobili gornicy to zwykly bandytyzm...oczywiscie bylo ich niewielu ale najczesciej niewielu rzutuje na calosc. Prawda jest tez ze nalezaloby jakos raz na zawsze rozwiazac sprawe nierentownych kopalni.
(zamknac mowiac krotko). wiele innych zakladow poupadalo i jakos ludzie zyją.W kraju panuje bieda wielu ludzi nie ma pracy, a mi jakos specjalnie zal gornikow nie jest po tym co zaprezentowali i hasle "slask uber alles". Owszem praca ciezka ale nikt ich tam na sile nie bral, to nie oboz koncentracyjny. Wielu marzy o jakiejkolwiek pracy.

Do góry
#379052 - 27/07/2005 08:12 Re: Górnicy vs Sejm
Llama Offline
Ana <3

Lexx, a czy ktoś tu napisał, że praca górnika jest lekka? zapomniałeś chyba jeszcze o pylicy płuc, to jest dopiero masakra.
Tu Lexx chodzi o to, że robotnicy obalili komunizm, bo im było źle i chcieli wolności, teraz gdy mają kapitalizm, też im źle. to czego Ci robotnicy chcą?
to, że chcą państwa socjalnego/CZYLI CZYSTA LEWICA/ to widać na każdym kroku. to o co chodzi, jakaś schizofrenia? hasła "pomożecie? pomożemy!" JUŻ DAWNO nie obowiązują.
czemu obywatele mają dopłacać do górnictwa takie ogromne pieniądze? owszem, Twoja kopalnia robi zysk, ale gdyby wszystkie kopalnie robiłyby zysk, to czy byłby jakiś problem z górnictwem? chyba nie. z ciekawości, jaką masz składkę ZUS? czy jest ona stosownie wyższa do krótszego czasu pracy?

nikt w 1989 nie wytłumaczył rolnikom i robotnikom co się stanie za 2-3 lata w gospodarce. rozpędzony pociąg z pomidorami pierdolnął w gruby mur. do tej pory trzeba skrobać zgniłe resztki.
to czego Wy chcecie? państwa socjalnego? czy liberalnego i wolnorynkowego, w którym rządzi prawo popytu i podaży?
KAŻDY MA WOLNY WYBÓR, trudno w to uwierzyć, ale tak jest! w kapitalizmie zawód nie jest przywiązany do człowieka. w szczecinie od ponad roku 100 wolnych miejsc na funkcję spawacza od 1000 do 3000zł. praca ciężka, ale o wiele lżejsza od górniczej doli.

zapraszamy górników, na kurs i do roboty.

pozdrawiam

kapitalizm jest strasznie brutalny. w 2005 roku każdy zdaje sobie z tego sprawę........ile zawodów jest uprzywilejowanych? strażak, policjant, górnik...kto jeszcze? z czystej ciekawości pytam.

Do góry
#379053 - 27/07/2005 08:28 Re: Górnicy vs Sejm
wwwoland Offline
journeyman

Meldunek: 22/07/2002
Bitwy z policja i niszczenie mienia państwowego i prywatnego to bandytyzm. I trzeba rzeczy nazywac po imieniu. Wiem ze praca górników jest ciężka i wyniszczajaca ale takich zawodów jest dużo więcej. Akurat górnicy przez lata pieszczeni przez komunistów i potem raczeni wielkodusznymi odprawami przywyczaili się do normy że im sie należy bo sa górnikami. A sytuacja obecnie jest taka że ja jako szary obywatel skłądam się na dotacje i jakies głupie dofinanowanie nierentownych kopalni z przerostem zatrudnienia, ogromne koszty wydobycia sprawiaja ze wegiel, który kupujemy jest drogi (koszty ogrzewania domów i mieszkań). Ja jako pracownik sam musze o siebie dbac - jak mnie zwolnią to nie bede jechał do Warszawki i napierdalał sie z policja, wole ten czas poswiecic na szukanei nowej pracy a nie bezsensowne rozczulanie sie nad swoim losem. A co do odłaczania Śląska od Polski to prosze bardzo, ja płakał nie będę - krzyżyk na drogę.

wwwoland

Do góry
#379054 - 27/07/2005 09:53 Re: Górnicy vs Sejm
gup-szy Offline
journeyman

Meldunek: 09/02/2004
No to ja tez się wypowiem.
Ten człowiek od odłączania Śląska od Polski powinnien się sam odłączyć od tlenu bo zabiera potrzebującym
Co do rozrób to zdecydowanie przegięli i w żadnym wypadku nie będę tego popierał, ich nawet nie interesowały wyniki rozmów, ale cóż poradzić...
Natomiast dużo tutaj piszecie o dopłacaniu do nierentownych kopalń, do utrzymywania większego zatrudnienia niz jest potrzebne. Otóz jest to prawda z tym tylko że tak było jeszcze 2 lata temu. Teraz powoli, acz sysytematycznie każda spółka zrabia na siebie. Padł przykład JSW podobnie jest na Budryku w Ornontowicach (drugi wynik po JSW), kopalnie rybnickie też na plusie, jeszcze tylko Holding musi dobić i będzie git
Moje zdanie jest póki co niezmienne i stałe od kilku lat. Co mieli zamknąc, co połączyć to juz to zrobili choć przykro było jak zamykali kopalnie ze zbadanymi złożami na 30 lat, ale tzreba było tak zrobić. Węgiel był w Polsce od zawsze i będzie, może to dla niektórych zbyt górnolotne określenie ale jak dla mnie jest to bogactwo narodowe.
Wg mnie jest juz dobrze i teraz tzreba zrobic tak żeby było lepiej, albo przynajmniej nie popsuć tego co w cięzkich bólach udało sie wypracować. Ale myśle ze to juz nie nasza rola.

pozdrawiam

Do góry
#379055 - 27/07/2005 10:13 Re: Górnicy vs Sejm
D_M Offline
Carpal Tunnel

Quote:

nikt w 1989 nie wytłumaczył rolnikom i robotnikom co się stanie za 2-3 lata w gospodarce. rozpędzony pociąg z pomidorami pierdolnął w gruby mur. do tej pory trzeba skrobać zgniłe resztki.
to czego Wy chcecie? państwa socjalnego? czy liberalnego i wolnorynkowego, w którym rządzi prawo popytu i podaży?
KAŻDY MA WOLNY WYBÓR, trudno w to uwierzyć, ale tak jest! w kapitalizmie zawód nie jest przywiązany do człowieka. w szczecinie od ponad roku 100 wolnych miejsc na funkcję spawacza od 1000 do 3000zł. praca ciężka, ale o wiele lżejsza od górniczej doli.

zapraszamy górników, na kurs i do roboty.

pozdrawiam

kapitalizm jest strasznie brutalny. w 2005 roku każdy zdaje sobie z tego sprawę........ile zawodów jest uprzywilejowanych? strażak, policjant, górnik...kto jeszcze? z czystej ciekawości pytam.

przykro to czytac, z takim podjesciem wladzy mamy problemy w kraju, lwia czesc majatku trzyma kilka osob, odgradza sie od spoleczenstwa murem na 2.5 metra bo boi sie ze ich ktos napadnie, wykorzystuje kontakty i dalej sie bogaci a reszta gnieje w biedzie przykro mi jest poprostu przykro

a o zawodach i jej zmianie to wiem sporo to pracowalem juz w niejdnym fachu od pracownika fizycznego poczawszy po grafika komputerowego skonczywszy i dalej imam sie wielu prac, tylko zwroc uwage ze wiele ludzi nie potrafi sie odnalesc, czesto sa ofiarami systemu i co mamy z nimi robic zabic ich bo sobie nie radza ? gosciu gdzie ejst milosierdzie mamy byc narodem ktory ma 1000 lat historii a nie kapitalistami ludzie opamietajcie sie

jeszcze jedna mnie rzecz ciekawi napisz moze z jakiej rodziny pochodzisz czym sie zajmuja twoi rodzice, jakie masz wykstalcenie z czego zyjesz, bo mysle ze to rozwieje wszelkie watpliwosci, oczywiscie jezeli nie chcesz nie musisz i tak przy okazji jezeli popierasz jakms frkacje polityczna to tez mozesz napisac

Do góry
#379056 - 27/07/2005 10:53 Re: Górnicy vs Sejm
Llama Offline
Ana <3

@ DM o TO CHODZI!
lwia część narodu, to zdeklarowani katolicy! co stawiają pomniki Papieżowi! "Kochamy Cię Kochamy Cię!".....i co? i napierdalamy kamieniami w co popadnie! i mamy ogromną korupcję i zakłamanie! i jesteśmy pełni nienawiści! modlitwa z "dnia świra" pięknie to pokazuje.

chodzi o to, że mamy kapitalizm 15lat. państwo ma 1000 lat.
zrozum, ja chcę żeby było wszystkim dobrze. ale komu może być dobrze w tak nieudolnie rządzonym państwie?! z takim zusem, z taką korupcją, z takim systemem podatkowym?! która siła polityczna w ciągu 15 lat zrobiła i UDANE reformy, dobrze rządziła, która była wolna od korupcji. za polakami sarmacja się ciągnie już któreś stulecie! prywata!

ja obecnie studiuję i wiesz co? marzę o tym aby móc pracować w polsce, w moim mieście i może znajdę pracę, ale raczej wyjadę. dlaczego? bo w polsce o ile znajdę pracę, to na starcie wyciągnę koło 1000-1400zł w debilnym systemie/wiążąć ledwo koniec z końcemm/, bez zapewnionej przyszłości, a w państwach zachodnich UE koło 4000 do nawet 15000 Euro. powtarzam...NA STARCIE, stawki brutto
czy to jest normalne? żeby człowiek myślał, aby po ciężkich studiach szukać pracy za granicą?
poglądy mam centrolewicowe, staram się być apolityczny, bo poziom "naszych pupili" od lewa do prawa jest "przerażający"? chyba zbyt łagodny jestem...
Ty masz w avatarze, rozgłośnię, która co by tu dużo mówić, wspiera partię wywrotowców, populistów, antysemitów, w której jest mnóstwo nienawiści do "politycznego wroga". tego Chrystus ŻYD nauczał? nie pojmuję obłudy polskiej sceny politycznej, nie pojmuję.

pozdrawiam

Do góry
#379057 - 27/07/2005 10:54 Re: Górnicy vs Sejm
Biszop Offline

Quote:

[

a o zawodach i jej zmianie to wiem sporo to pracowalem juz w niejdnym fachu od pracownika fizycznego poczawszy po grafika komputerowego skonczywszy i dalej imam sie wielu prac, tylko zwroc uwage ze wiele ludzi nie potrafi sie odnalesc, czesto sa ofiarami systemu i co mamy z nimi robic zabic ich bo sobie nie radza ? gosciu gdzie ejst milosierdzie mamy byc narodem ktory ma 1000 lat historii a nie kapitalistami ludzie opamietajcie sie

1000 letnia historia?? no nie mozna temu zaprzeczyc, milosierdzie, kapitalizm?? gornicy obalili komune po to zeby zyc w "wolnym" kraju, demokratycznym, sami chcieli o sobie decydowac tylko zapomnieli ze samodecydowanie o sobie nie oznacza wzniecania rozrob jak przy obalaniu komuny, ze nie oznacza ze beda dalej mieli takie przywileje, ze beda jak bezkarne krowy w Indiach, nic nie mam do gornikow jako ludzi ze Slaska ale nie zamierzam do nich doplacac jak im sie nie podoba wystarczy sie przekwalifikowac, a do tego trzeba "dorosnac i zrozumiec" jesli ktos nie potrafi sam dojsc do tego ze lepiej isc do marketu na kase czy magazynu i miec na najpilniejsze potrzeby a w tym czasie starac sie przekwalifikowac to juz nie moj problem. zycze powodzenia ale kazde zmiany nalezy zaczynac od siebie a nie od innych.
kazdy czlowiek ma mozg tym sie roznimy od innych gatunkow ze potrafimy myslec i skoro obalili komune w ktorej bylo im tak zle to dlaczego nie pomysleli o tym ze ten rozpedzony pociag, jak to zgrabie ujal Erazm, bedzie kiedys musial zderzyc sie z demokratyczna rzeczywistoscia ktora jest jaka jest.
niektorym sie wydaje ze praca im sie nalezy, gowno prawda, prace trzeba zdobyc i umiec ja utrzymac, a nie tylko jej wymagac.
a co do ofiar systemu, ja tez moge sie uznac za ofiare systemu, zaczynalem prace na poczatku zmian ustrojowych w naszym kraju i moglem narzekac dlaczego nie ma tak jak kiedys, tylko idac tym torem pewnie bym dzis nie mogl napisac tego co powyzej bo niebyloby mnie stac na internet.

jeszcze jedno, pochodze z rodziny "prywaciarzy" jak to sie kiedys ladnie mowilo, moj ojciec zarabial na swoja rodzine prowadzac mala firme ktora w tamtych czasach nie byla oceniana laskawym okiem przez wladze bo wylamywala sie ze stereotypu, nie zyl w konszachtach z nikim waznym i nie mial ukladow i teraz u progu emerytury co dostanie od panstwa??? smieszne grosze, czy On jest kims gorszym czy pracowal mniej niz uprzywilejowany gornik?? nie i do tego pracowal sam nie bedac pewnym kolejnych zlecen, a gornik mimo swojej ciezkiej pracy martwic sie o nia nie musial po prostu ja mial!
powtorze sie ale jesli Slazakom sie w Polsce nie podoba to ja pierwszy im otwieram drzwi, a jesli im sie odwidzi i chca jednak zostac niech zmienia stosunek do otaczajacej ich rzeczywistosci, tak czy sie powodzenia zycze.

Biszop

Do góry
#379058 - 27/07/2005 13:14 Re: Górnicy vs Sejm
D_M Offline
Carpal Tunnel

@Erazm zle cie ocenilem ja mam takie same zdanie co do tego ze w kraju jet zle i dalczego tak sie dzieje, avantarem sie nie sugeruj nie mozna patrzec rpzez pryzmat rozglosni, jestem apolityczny, nie z wszystkim msuze sie zgadzac , polityka jedno a bog swoja droga

tylko nie rozumie jak mozna sie na gornikach wyzywac nieudolnoscia politykow, nie dziwnie sie ze wzieli cegly w reke a gdzie ich obroncy ? sloidarnosc = AWS itd gdzie lepper obronca chlopow i robotnikow zostawili ich AWS sprzedal polske i cisza gdzie wielki krzaklewski ?

badzmy przeciw wladzy a nie ludzia ktorzy pracujac tyle lat pod ziemia pewnie i tak nawet 60 nie dozyja przy naszym systemie zdrowotnym

widzisz mnie tez to boli ze na poczatek i potem czlowiek dostaje tyle ze za duzo to ejst by umrzec i za malo by zyc
wole szukac szczescia za granica

Do góry
#379059 - 27/07/2005 13:22 Re: Górnicy vs Sejm
D_M Offline
Carpal Tunnel

szkoda dyskusji lepiej robic swoje i sie nie odzywac byc zwyklym egoista i martwic sie o swoja dupe- polacy to umieja jak nikt inny chyba na swiecie

Do góry
#379060 - 27/07/2005 14:05 Re: Górnicy vs Sejm
buszmen Offline

Hmmmm...

To skoro jesteście tacy dorboduszni i chcecie 'każdemu po równo'[ja jego, takie myslenie jest tak chore ze glowa boli i przypomina zalążki rewolucji komunistycznej] to może np ty D_M pracuj dwa razy dłużej, a to co zarobisz w nagodzinach oddaj bezrobotnemu, który nic nie robi. Albo oddaj to komuś kto nie może sie odnalezc w dobie jak 'kapitalizmu' - pisze w cudzysłowie bo to co mamy w Polsce to póki co raczej quasi kapitalizm czego dowodem jest chociazby nieprzeprowadzona do konca prywatyzacja i podatki progresywne, na obecnosci w UE koncząc.

najsmieszniejsze co przeczytałem w tym wątku i zarazem najbardziej żałosne to zdanie, że 'za pieniądze z kopalń ludzie mają bezpłatną słuzbe zdrowia, edukacje itd'. No po prostu aż głupio to komentować. Pomijam już nawet to, że pragne bezpłatnej służby zdrowia nie mieć i nie płacić państwu tak wysokich haraczów pod postacią podatków od dochodu czy hiperbzdurnych i hiperwygórowanych Vat-ów i akcyz.

Zwolenniku Radia Maryja powołujesz się na tzw. 'sprawiedliwość społeczną', jak podejrzewam jesteś tzw chrzescijanskim - demokratą. Tyle ze prawda jest taka ze sprawiedliwosc społeczna to niesprawiedliwość. Bo jak ten, ktory pracuje ma być tak samo ceniony jak leń, który siedzi w domu lub jak ten, który nie może sie odnaleźć. Niestety Polacy nie mają mentalności Amerykanów i nie są przystosowani do przeprowadzek ze względu na nowe miejsce pracy, ale to jest nieuniknione jesli ten kraj ma sie rozwijać. Tak samo jak nieuniknione jest zliberalizowanie gospodarki, po to by dzięki bogactwie ludzi, a nie bogactwie budżetu, z ktorego szmal wypływa do wszelakiej masci urzędasów rozwijała się gospodarka. Biednemu nie pomoże sie 'zrzucając sie' na niego. Bo w ten sposób to on nadal nic nie bedzie robił i tylko protestował, że za mało dostaje. Biedni wzbogacą sie jesli ruszy cała gospodarka - nie bedzie tkaich barier podatkowych. Oczywiscie inna sprawa jest taka ze w jakims stopniu bieda bedzie zawsze, ale to jest naturalne

Do góry
#379061 - 27/07/2005 14:10 Re: Górnicy vs Sejm
buszmen Offline

aaa i proponuje jeszcze stworzyć państwowe fabryki maszyn do pisania , dyliżansów, łuków itd aby ci, którzy je produkowali mieli pracę i mogli odnaleźć się także w dzisiejszych czasach.

Do góry
Strona 1 z 4 1 2 3 4 >

Moderator:  Biszop, rafal08