|  
| 
| 
| 
| #3717518 - 24/02/2010 01:44  Re: jestes REKINEM GIELDOWYM udziel pomocy innym...
[Re: Self-Confident] |  
|   addict

Meldunek:  23/09/2005
 | 
Na trzecie pytanie poprawna odpowiedź to a), w pierwszym też bym dał a) ale nie jestem pewien. |  
| Do góry |  |  |  |  
| 
| 
| #3718484 - 24/02/2010 05:16  Re: jestes REKINEM GIELDOWYM udziel pomocy innym...
|   Carpal Tunnel

Meldunek:  03/02/2006
 | 
Moze ktos pomoc?
 Dokonujesz wyceny akcji i obligacji tej samej firmy.akie stopy dyskontwe przyjmiesz do obliczeń:
 a) wyższą dla wyceny akcji
 b) taka samą dla akcji i obligacji
 c) wyższą dla wyceny obligacji

Transfery w publicznym systemie finansowym charakteryzuje:
 a) obligatoryjność
 b) odpłatność
 c) zwrotność

Spółka A o ratingu AAA i spółka B o ratingu BBB dziłające w tej samej branży zamierzająwyemitować obligacje na sfinansowanie inwestycji. Ktora ze spółek jest w stanie pozyskac kapitał po niższym koście (przy niższej zaoferowanej stopie procentowej):
 a) spółka A
 b) spółka B
 c) oferowane przez obie spółki stopy oprocentowania obligacji będą takie same, gdyż działająw tej samej branży a rating nie ma wpływu na koszt długu
zgadza się. pytanie nr 1 to odp A - wyższa dla ceny akcji.  http://pl.wikipedia.org/wiki/Twierdzenie_Modiglianiego-Millera nr 3 oczywiste - niższy rating to wieksze ryzyko kredytowe,  duze ryzyko kredytowe znaczy ze inwestorzy oczekuja wyzszej premii za ryzyko, wiec spolka A ma lepszą ocene zdolnosci kredytowej bo ma lepszy rating wiec ona pozyska kapital po nizszej stopie (dawcy kapitalu beda wymagac mniej, bo inwestycja obarczona mniejszym ryzykiem)   |  
| Do góry |  |  |  |  
| 
| 
| #3719159 - 24/02/2010 09:05  Re: jestes REKINEM GIELDOWYM udziel pomocy innym...
[Re: mura] |  
|   Carpal Tunnel

Meldunek:  26/11/2003
 | 
Transfery w publicznym systemie finansowym charakteryzuje:a) obligatoryjność
 b) odpłatność
 c) zwrotność

Ciekawe, co autor miał na myśli, bo:

transfery to są przepływy pieniężne, które wynikają z nabytych uprawnień (np. rentowych, emerytalnych), więc fakt ich nabycia powoduje, że są one dla finansów publicznych obligatoryjne.
 Transfery wynikają z nabytych uprawnień, nabycie uprawnień wymaga odpłatności, lecz nie zawsze (np. renta), więc b) odpada.

Transfer to bezzwrotny przepływ pieniężny, więc a) jest odpowiedzią poprawną, wg powyższego toku rozumowania.
 |  
| Do góry |  |  |  |  
| 
| 
| #3778921 - 30/03/2010 04:48  Re: jestes REKINEM GIELDOWYM udziel pomocy innym...
|   enthusiast

Meldunek:  04/11/2003
 | 
Witam,Poszukuję jakiegoś programu on-line do AT (coś jak ISPAG), w którym zawarte będą ceny metali. Głownie zależy mi na aluminium.  Widzieliście gdzieś takie cudo?
 |  
| Do góry |  |  |  |  
| 
| 
| #3825504 - 24/04/2010 19:33  Re: jestes REKINEM GIELDOWYM udziel pomocy innym...
[Re: TommyVercetti] |  
|   pewny piniądz

Meldunek:  05/12/2004
 | 
Witam,mam 3 pytanka i mam nadzieje ze znajdzie sie ktos kto pomoze.:
 1.Mam konto w grze gieldowej onetu ponad 6 lat i poszukuje obecnie cos podobnego,moze nawet lepszego.moze ktos cos podpowie?

2.Jesli na gieldzie uda sie zarobic to place od tego podatek-to wiem,a jezeli strace to mozna ta strate odliczyc od dochodu? pomniejszyc o nia dochod?

3.Jakie biuro maklerskie dobre na poczatek?
 Mozecie cos doradzic?
 prowizje za zlecenie z tego co widze to wszedzie na zblizonym poziomie 0,39% za zlecenie,i roznica jest tylko w kwocie "jednak nie mniej niz"...
 bez oplat za prowadzenie to bossa i w multi banku/chyba/
 |  
| Do góry |  |  |  |  
| 
| 
| #3905281 - 01/06/2010 02:01  Re: jestes REKINEM GIELDOWYM udziel pomocy innym...
[Re: jackm] |  
|   enthusiast

| 
Witam,
 Na rynku akcji operuję ok 2 lat - nawet z nie złym wynikiem Smile jednak chciałbym spróbować kontraktów. Niestety nie mam czasu na daytrading więc wydaje mi się, że WIG20 odpada (chyba, że macie inne zdanie).
 Pomyślałem o mWIG40 - tam chyba jest "spokojniej" i instrument bardziej nadaje się na średni termin. Poza tym czy mWIG 40 nie będzie lepszy na początek? Pozostaje jedynie kwestia płynności - czy jest wystarczająca, żeby swobodnie obracać na początku 1 szt. ?

Chyba, że polecicie inny instrument na początek?
 |  
| Do góry |  |  |  |  
| 
| 
| #3953695 - 22/06/2010 19:25  Re: jestes REKINEM GIELDOWYM udziel pomocy innym...
[Re: globus] |  
|   Carpal Tunnel

Meldunek:  24/10/2002
 | 
Giełda : podstawy inwestowania / Adam Zaremba jest niedługa i przystępnie napisanama ktoś może pdf? |  
| Do góry |  |  |  |  
| 
| 
| #3953774 - 22/06/2010 20:07  Re: jestes REKINEM GIELDOWYM udziel pomocy innym...
[Re: Conrad] |  
|   enthusiast

| 
Panowie, powiedzcie jakie płacicie prowizje % w domu maklerskim i czy polecacie swój DM czy nie. ING =0,39%   Wszystko jest ok oprócz dostępu do SIDOMY. W trakcie pracy nie bardzo mogę sie logować a po zamknięciu sesji dostęp do rachunku możliwy jest dopiero po godz. 22.(przerwa techniczna). Nie wiem tylko, czy tak jest w kazdym DM gdzie maja Sidomę, czy tylko ING tak ma? |  
| Do góry |  |  |  |  
| 
| 
| #3953829 - 22/06/2010 20:37  Re: jestes REKINEM GIELDOWYM udziel pomocy innym...
[Re: mura] |  
|   enthusiast

| 
A jaki ciekawy DM możecie zaproponować gdzie nie ma SIDOMY? Bo rozumiem, że inne platformy nie muszą mieć żadnej przerwy techn. i można się logować o każdej porze dnia i nocy? Może AMERBROKERS? |  
| Do góry |  |  |  |  
 |  |