Opcje tematu
#395658 - 02/09/2005 12:33 ATP - US OPEN Flushing Meadows - Sobota 03.09
Rusty Offline
aka Schranzer

Meldunek: 16/01/2005
US Open

Place: Flushing Meadows, USA
Date: 29/08 - 11/09
Draw: S128 D64
Surface: Hard
Prize: $7,950,000

INFO:
-----
Oficjalna strona turnieju
-----
Draws: Singles
-----
Schedule of Play
-----
Scoreboard: HTML FLASH
-----
Eurosport live 17:30-3:00 every day
-----

LINKI:

http://www.stevegtennis.com
http://www.atptennis.com
http://www.tennis.matchstat.com
http://www.itftennis.com/mens/players/
http://www.menstennisforums.com/

Reklama:
---
Zapraszamy do konkursu singlowego LATO 2005
---
Zapraszamy do konkursu deblowego LATO 2005
---

--------------------------------------------------------------------------------

Prosimy zapoznać się z Regulaminem KT. Jeżeli jakikolwiek post naruszy regulamin, będą one niezwłocznie kasowane!

--------------------------------------------------------------------------------

Jeśli chcecie porozmawiać o tenisie, poznać opinię innych, zapytać o aktualny wynik to zapraszamy na nasz czat #tenis.. więcej informacji tutaj

Edited by Schranzer (02/09/2005 20:44)

Do góry
Bonus: Unibet
#395659 - 02/09/2005 12:33 Re: ATP - US OPEN Flushing Meadows - Sobota 03.09
Rusty Offline
aka Schranzer

Edited by Schranzer (02/09/2005 23:34)

Do góry
#395660 - 02/09/2005 12:34 Re: ATP - US OPEN Flushing Meadows - Sobota 03.09
Rusty Offline
aka Schranzer

Cukier napisał:
Quote:

Oglądałem w nocy Blaka z Andreevem i osmiele sie powiedzieć że takiego tenisa nie widziałem dawno ( a oglądam bardzo dużo... zresztą nawet Karol Stopa tez był zszokowany ), przyspieszenia , minięcia po linii, bomby z forhendu, dosłownie wszystko i do tego świetny serwis, Andreev był po prostu bezradny. W takiej formie jak jest Amerykanin na obecną chwilę Rafael NADAL może nie starczyć (mówie całkiem serio) a kurs z Pinnacle biore w ciemno

James Blake vs Rafael Nadal @ 4.003 Pinnacle

oj tak popieram kursiki po 1.80 i 2.65 (dziwny bardzo) kuszą i raczej skuszą

dorzuciłbym jeszcze

Agassi-Berdych 2 3

Czuje że tu może byc zonk, Berdych co jak co ale na betonie wymiata, jeżeli dojdzie do tego dobra gra z głębi kortu Stary mistrz może sie pogubić.. nie wspominam juz o serwisie

Youzhnyi-Malisse 1 1.58

Rusek bardziej solidny jak na moje oko, Malisse typowy przebijacz, troche serwis mu pomaga ale to za mało

Edited by Schranzer (02/09/2005 12:36)

Do góry
#395661 - 02/09/2005 21:58 Re: ATP - US OPEN Flushing Meadows - Sobota 03.09
tokara Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 10/03/2005
jak dla mnie na jutro :
agassi-berdych ogladalem dwa mecze tego turmieju agassiego i gral naprawde dobrze i gra u siebie kondycija niezla i wygra 1

youzhny-malisse rusek ostatnio ma zwyzke formy gra dobry tenis i sadze ze zwyklego przebijacza malisse pokona

gasquet-ljubicic serwis chorwata nie wystarczy aby wygrac mysle ze rysiek zamecze szybko meczacego sie ivana

nadal-blake niewiem czy blake jest na jakis prochach jakis doping czy cos ale gra bardzo ale to bardzo dobry tenis i jak tak bedzie gral dalej to wygra ten turniej i mowie naprawde powaznie dwojke po pieknym kursie biore z pocalowaniem w raczke /nadal na betonie to nie to samo co ziemia

Do góry
#395662 - 03/09/2005 09:52 Re: ATP - US OPEN Flushing Meadows - Sobota 03.09
W8inG4DeatH Offline
Nick Kyrgios, Jerzyk i Del Potro

Meldunek: 08/08/2004
Witam wszystkich typerów tenisa.

Uwaga Poniższe typy są niezgodne z typowym rozumowaniem i analizą szerokiej większosci typerów. Z powodu ich antylogicznego charakteru, mogą się one stać przyczyną Twojego zdenerwowania a nawet załamania na tle nerwowym lub psychicznym, czego rezultatem mogą być odruchy wymiotne (tzw. puke'i). Jeśli interesuje Cię tylko solidna, rzeczowa a przede wszystkim logiczna analiza zejdź szybko o post niżej. Analizy zawarte w tym poście czytasz na własną odpowiedzialność. W przypadku wtopy nie masz prawa do adwokata z urzędu a swojego możesz se schować w d... Masz natomiast prawo do jednego telefonu w celu skontaktowania sie z psychiatrą.

Bilans przed wczorajszym dniem: +2,61
Wczorajsze typki:
Murray Andrew - @1,87 7/10 (-7)
Karol Kucera - @3,50 4/10 (-4)
Florent Serra - @4,00 3/10 (-3)
Razem: -14
Bilans USpen: -11,39

Ostatnie dwa dni fatalne, wiec dzis moze byc juz chyba tylko lepiej. Gram konsekwentnie do konca USOpen i nie wstydze sie ujemnego bilansu.:

Gasquet Richard Ljubicic Ivan @2,10 6/10 (Expekt)

Gasquet grajac na clau byl 4 razy w tym roku w finalach w ktorych przegral tylko z Federerem i Nadalem. Potem pokazal, ze na trawie tez umie bardzo dobrze grac wygrywajac turniej w Nottingham a w Wimbledonie odpadajac dopiero w 4tej rundzie z Nandim. Takze na hardzie widac radzi sobie bardzo dobrze. Moga na to wskazywac wygrane z Lopezem i Youzhnym. Po tych wystepach urosl do miana gwiazdy tenisa a swoja postura i stylem gry bardzo przypomina Gastona Gaudio. Ljubicic choc potrafi zagrac na hardzie na swiatowym poziomie to ostatnio forma nie zachwyca a wrecz rozczarowuje. Porazki z Dentem i Santoro w pierwszych rundach moga wskazywac na spadek formy. Faworytem jest Gasquet i to na niego bym stawial w tym meczu. Kursy ponad @1,7 sa zachecajace. Dlatego zagram na Ivana.

Wawrinka Stanislas Nicolas Massu @1,85 6/10 (Expekt)

Massu w tym roku gra jak na swoje mozliwosci bardzo slabo. Zaledwie 3 zwyciestwa na hardzie Antkiem Dupa, Andy Ramem i tu na USO z Gambillem nie zachecaja do postawienia na niego przeciwko walecznemu Stanislawowi, ktory ma naprawde wiecej wynikow, ktorymi moglby sie pochwalic. Kurs na Wawrinke nieco wyzszy i moze zachecac. Dlatego zagram na Massu.

Blake James Nadal-Parera Rafael @1,25 (Bet365)
Haas Tommy Ginepri Robby @1,53 (Bet365)
@1,91 7/10 (Bet365)

Blake ostatnio na topie i prezentuje naprawde duza forme. Kurs gdzieniegdzie powyzej 4 na niego niektorzy biora z "pocalowaniem reki". Ja wezme bez pocalowania reki Nadala i mysle, ze to moze byc szybki mecz.
Ginepri ostatnio w wysmienitej formie, ale Haas tez w tenisa potrafi grac bardzo dobrze. Na tym poziomie, gdy graja dwaj zawodnicy o wysokiej klasie, mecz moze potoczyc sie zawsze roznie. Mimo, ze Ginepri gra u siebie, kurs na Haasa u niektorych bukow 4-krotnie wyzszy na pewno wyglada zachecajaco. Dlatego zagram Ginepriego.

Coria Guillermo Söderling Robin @2,88 7/10 (UniBet)

Soderling tak naprawde w tenisa zaczal dopiero grac tu na USOpen i mimo ze wykosil juz ciotke Chele i Lopeza to teraz trafil na zawodnika, ktory jest mozna powiedziec gwiazda i wirtuozem tenisa. Coria jest tutaj zdecydowanym faworytem. Kurs powyzej @1,4 jest dobry i zagra to na pewno wiekszosc maszynistow i innych szczegolnie, ze dzisiaj sobota. Soderling w tym meczu to dla mnie naprawde dobry dog. Typ: Robiiin Sooooderliiiiing

Youzhny Mikhail Malisse Xavier @2,55 8/10 (BAW)

Youzhny wyglada jakby naprawde powracal do zyciowej formy. On juz nie wygrywa, on niszczy. W przygotowaniach do USOpen tez wypadl calkiem niezle przegrywajac tylko z Gasquetem i Roddickiem. Wymiata jak dziki, a o jego umiejetnosciach hardowych kazdy mogl sie juz przekonac niejednokrotnie. Malisse tez w tenisa na hardzie grac potrafi jednak jego obecna forma nie wskazuje na to, ze nawiaze nawet wyrownany pojedynek z Mikhailem. Youzhny po kursie powyzej @1,6 jest naprawde smakowitym kaskiem i uwazam, ze to bedzie typ dnia. A moj typ dnia to: Xavier Malisse

Pozdrawiam wszystkich i zycze samych

Do góry
#395663 - 03/09/2005 10:24 Re: ATP - US OPEN Flushing Meadows - Sobota 03.09
onda Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 27/05/2004
jako wczoraj się rzekło , że piekne meczyki mamy - to je dzisiaj gramy

1. Ginepri - Haas 1 8/10
Forma , składniki gry i psychika zdecydowanie po stronie Ginepriego . Haasik mój "ulubieniec" i top man na czarnej liście plus jego obecna dyspozycja - w sporcie nie ma pewniaków ale po prostu dla mnie must bet .

2. Soderling - Coria 1 7/10

Pooglądałem sobie Corię ze trzy razy w ciągu ostatniego miesiaca jego pykania na twardych i nie mogę sobie wyobrazić ,że go ładnych parę razy Soda nie przełamie - plus serwis szweda i wszystko wskazuje ,że wreszcie turniej na przełamanie - dla mnie kurs z profa @2.65 jest bardzo zawyżony i trzeba go po prostu grać .

3. Blake - Nadal 1 4/10

Bardzo szanuję przedmówcę ale Nadalka w obecnej rzeczywistości za @1.25 za cholerę nie zagram .
Dla mnie patrząc na Blake mecz ma ciekawą otoczkę psychologiczną - facet po takiej litanii nieszczęść powstaje jak feniks z popiołów - to on "bardziej chce" - jasne ,że przy dłuższych wymianach może być dla amerykanina bardzo nerwowo - ale liczę na sporo punktów "szybkich" zdobywanych przy swoim serwisie . Mecz nie jest z gatunku tych do obstawiania na hurra - bo piniążki mają przynieść przede wszystkim dwa wcześniejsze ale dla mnie 4 jednostki są warte inwestycji i tak zostało to zadysponowane .

4. # 264 # Bhup/Damm-Anc/Ljub 1.76 1.85 - 1 4/10

Jednak się zdecydowałem na ten debelek patrząc na dyspozycję aktualną anciców - pół roku temu nie byłoby mowy o takim scenariuszu ale teraz dammy jak przegrywają to z samą górną półką , natomiast chorwaci po słynnym meczu w davisie i powrocie Ljuby do gry są cieniem samych siebie .
15 sierpnia polegli z Sukami ( po 2-6 w drugim i trzecim secie ) tutaj w pierwszej rundzie pokonali debelek z łapanki skoch/stepanek ale teraz będą mieli potworne kłopoty .

Pozostałych meczyków nie dotykam .

Pozdrawiam

---
edit - jednak po zastanowieniu odpuszczam ten debelek - za dużo znaków zapytania i nie jestem do końca przekonany .

Edited by Schranzer (03/09/2005 11:15)

Do góry
#395664 - 03/09/2005 10:47 Re: ATP - US OPEN Flushing Meadows - Sobota 03.09
Chomik Offline
veteran

Meldunek: 19/01/2005
Napisze swoje przemyslenia, niewiele warte, ale zawsze chociaz zapelnia watek sobotni...

Waiting For Death, Ty masz nie tylko nie wstydzic sie bilansu US Open, ale i kontynuowac taki sposob grania PO jego zakonczeniu!

1. Coria - Soderling - Szwed jest grajkiem dosc nieregularnym i wcale nie z tych, ktorych nalezaloby przeciwstawiac Corii dla samej zasady grania przeciwko Argentynczykowi. Tu potrzeba zawodnika, ktory lamalby rytm, biegajac do siatki. Soderling ma znakomity serwis, ale za bardzo pozostaje z tylu. To w konfrontacji z tenisista regularnym i malo psujacym, cierpliwym w dodatku jak Guillermo, nie napawa optymizmem.
Ale szanse sa, Coria wcale nie olsniewa ostatnio, ma gre niemal wylacznie defensywna, a Robin w dobrym dniu potrafil napsuc krwi nawet Federerowi.
Nie moze "tylko" wdac sie w dlugie wymiany i kto wie?

Obecnie najwyzszy kurs ma chyba Expekt 2.88, nie wiem jakie jest ryzyko kreczu w wypadku tej dwojki, a zwlaszcza Szweda, jeszcze sie zastanowie, jedno jest pewne: nie widze zadnej atrakcji w kursie na Corie.

2. Blake - Nadal - martwi mnie entuzjazm grania na Blake'a. To znaczy widze jak swietnie gra, widze, ze jest prawie nie do pokonania. Trzeba wziac jednak pod uwage kilka elementow: Blake gra plasko, bez kontroli, na pelnym ryzyku. Starcza na wiekszosc zawodnikow, ale tu bedzie mial naprzeciwko MUR , ktory odbije prawdopodobnie wiekszosc z tych pilek, ktorych nie siegneli poprzedni rywale Amerykanina.

Czy Blake bedzie w stanie przez kilka godzin grac na 150% swoich mozliwosci? Czy nie wkradnie sie do glowy w koncu mysl, ze ten zadziorny mieszkaniec Mallorki odbija z powrotem wszystko co sie da i to czego sie nie da? Malo w to wierze...

Dalej: potrzeba, aby serwowal jak maszyna przez caly mecz, bez zadnego momentu slabosci, potrzeba, aby gral ponad swoje mozliwosci, a Nadal na 3/4 tego co potrafi (niech nie zmyla nikogo poprzednie mecze Rafaela, w ktorych rzeczywiscie nie blyszczal). I najwazniejsze: czy Blake bedzie w stanie nie psuc WCALE backhandu , bo to oczywiste, iz na te strone zagrywac bedzie Mu Nadal?

Moja odpowiedz brzmi: nie, nie bedzie w stanie . Wczoraj pisalem, ze warto zagrac na Jamesa... i pewnie warto. Ale moim zdaniem wygra Nadal, szybko, po dlugiej walce, nie wiem, ale raczej wygra. Omijam ten mecz szerokim lukiem z nadziejami, ze da sie cos ugrac na Betfair.
Odstrasza mnie takze dosc spory hurraoptymizm, ktory towarzyszy temu meczowi, a wiadomo jak sie to konczy oraz typy SportsFreak'a z MensTennisForum - On rzadko cokolwiek trafia.

3. Haas - Ginepri - a wytypowal dzis rowniez Ginepriego. I pewnie slusznie, ale ja znow mowie pass. Wlasciwie z jednego powodu: nie widzialem gry Ginepriego od dawna. Nie ogladalem Jego meczu z Federerem, bo akurat bylem na stadionie Widzewa, nie widzialem takze meczu przeciw Mullerowi. Spekulujac moge tylko stwierdzic, iz pokonanie Luksemburczyka nie ma wielkiego znaczenia. Pokonal Roddicka, latwo przegral z Gineprim. Nie robie zasadniczo takich porownan, przelozen i analiz.

Mecz Haasa z Schuettlerem byl wyrownany w pierwszym secie. Potem Rainer pekl, widac bylo, ze zarobil wystarczajaco wiele pamietnego roku 2003, a teraz jest blizej emerytury, niz powaznego grania. Tommy wygral dwa nastepne sety latwo i lekko, zagral kilke bajecznych pilek, ale to nie swiadczy o niczym.

Zagralbym prawdopodobnie na Ginepriego , ale - powtarzam - nie widzialem Jego meczu z Mullerem, wiec odpuszczam.

4. Agassi - Berdych - nie rusze Agassiego, Berdych jest zbyt wielka niewiadoma, znow czekam na pierwsze gemy i byc moze wowczas wejde do gry.

5. Youzhny - Malisse - value lezy po stronie Xaviera, ale Mikhail i Belg to bezdyskusyjne przyklady tenisistow calkowicie nieprzewidywalnych. Moim zdaniem mecz bedzie bardziej wyrownany niz pokazuja to kursy, pozyjemy, zobaczymy. Moze byc dobrym materialem na granie in-play.

6. Gasquet - Ljubicic , Wawrinka - Massu - powiedzialbym "Gasquet", gdyby nie te Jego dziwne utraty koncentracji i brak regularnosci. Ljubo nie jest juz tym zaskakujacym bohaterem poczatku roku, ale mecz ciezki i pewnie wyrownany. Jesli Richard wygra dwa pierwsze sety, to od razu Go wystawiam, liczac na pieciosetowke - z Jego glowa jest to dosc mozliwe.
Massu powinien wygrac, lecz tu nawet nie ma mowy, abym sie zainteresowal tym pojedynkiem.

8. Grosjean - Robredo - tu milcze... pewnie jedyny mecz, ktory dzis zagram, ale na Forum napisze, ze go sobie odpuszczam, bo zawsze gdy oglaszam swoj typ... nie trafiam, a jestem przesadny.

Do góry
#395665 - 03/09/2005 11:26 Re: ATP - US OPEN Flushing Meadows - Sobota 03.09
timeek Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 21/01/2005
Chomik ja cale szcescie wtedy nie bylem na meczu Widzewa a widzielem Ginepriego jak gra, z Federerem w NP tez,
B. Tomaszewski mowil ze jest pod wrazeniem jego gry, ja mam takie odczucia tez wiec bez obaw 9/10 !!!

Podobnie bylo z Medina i Blakem ktorych widzialem jak graja bo mialem troche czasu . Oni ida jak burza wiec dlaczego mam sie obawiac o Gineproiego....nie mozna grac przeciw faworytom bukchmacherow i do tego tenisistom w takiej formie !!!!

Kupon na dzis to: Ginepri+Agassi+Grecja+Polska /s/ 9/10

Gineprii bo go widzialem
Agasii bo go widzialem
Grecja bo widzialem Hiszpanie wczoraj z Serbia
Polska bo Chorwacja to pozom Estonii

A az 4 zdarzenia na kuponie bo dyscypliny o szansach 50/50

pozdrawiam
timeek

Do góry
#395666 - 03/09/2005 11:36 Re: ATP - US OPEN Flushing Meadows - Sobota 03.09
Rusty Offline
aka Schranzer

Ale optymizm panuje na forum ze względu na granie Blake'a dla mnie to jedno wielkie nie porozumienie i staje po stronie Chomika i W8. Blake'a może i ma jakieś szanse z Nadalem, ale widze ze czesc osob sugeruje sie ostatnim slabym wystepem Rafy z Jenkinsem, a przeciez nie zawsze gra sie na pelnych obrotach. Czasem trzeba zagrac na tyle ile pozwala przeciwnik. Jenkins swietnie sobie radzil, nie mial nic do stracenia.. ale nie o to mi chodzi. Najwyrazniej czesc z was sugeruej się ostatnim tygodniem gry Blake'a, sam widzialem dwa spotkania Jamesa i wypadly calkiem dobrze, ale gdzie tu porównywac go do Rafy? Tak jak Chomik pisze, dla Rafy nie ma straconych piłek, latał bedzie z jednego końca kortu na drugi. Nie wyobrazam sobie zeby Blake'a wygral z Nadalem, ale jesli tak mialoby sie stać no to ukłon w strone Jemesa, ostudzcie swoj zapał..

Do góry
#395667 - 03/09/2005 12:11 Re: ATP - US OPEN Flushing Meadows - Sobota 03.09
saxxon Offline
veteran

Meldunek: 16/06/2004
Ja myśle ze poczekam Z blakem do live
Mysle ze jest spora szansa aby Blake wygrał 1-szego seta
Pisze to poniewaz w meczu z Andriejewm Blake od poczatku meczu wrecz rzucil sie na ruska jak tygrys i chciał go rozszrpac - prawie mu sie to udalo, duzo nie brakowalo do jednego kola od roweru

Wtedy postawie po lepszym kursie na Nadala - bo on to wygra - Blake pózniej ochłonąl i nie grał juz tak skutecznie

Choc na poczatku tak jak mówilem on bedzie punktowal Rafe swoimi forehandami doom doom do których nie da sie dojsc nawet Rafie - poniewaz są one konczace

Do góry
#395668 - 03/09/2005 13:02 Re: ATP - US OPEN Flushing Meadows - Sobota 03.09
Janosław Offline
journeyman

Meldunek: 11/05/2005
Nadal- Blake
Nie wiem skąd takie kursy u bukmacherów na to spotkanie ? James Blake jest w kapitalnej formie, chyba najlepszej w dotychczasowej karierze. Styl w jakim pokonuje kolejnych rywali jest naprawde imponujący, a Rafa Nadal, wiadomo walczak, znakomite umiejętności, ale hard to nie jego żywioł ... Myślę, że dziś kibice będą robić wszystko co w ich mocy aby pomóc Jamesowi w odniesieniu zwycięstwa. Dla wielu ekspertów faworytem gospodarzy jest Andre Agassi, dla mnie takim zawodmnikiem jest Blake, ktory w tym turnieju może zajść bardzo daleko, tak więc pozostaje udać się przed TV i trzymać kciuki za Amerykanina
Sądzę, że kurs na Nadala 1,25 jest za niski aby grać go, natomiast 3,2 na blake jest warty gry. Uważam że pisanie iż hiszpan wygra bez problemów nie jest prawdą dla mnie szanse są wyrównane nawet lekkim faworytem jest amerykanin dlatego gram dziś Blake

Do góry
#395669 - 03/09/2005 13:19 Re: ATP - US OPEN Flushing Meadows - Sobota 03.09
włodar Offline
Hard-hitter

Meldunek: 25/06/2005
1.Haas T. v Ginepri R. 2 1.42 7/10
dlaczego caly swiat (Wy tez oczywiscie)gra ten meczyk??enooo to jest jedyny argument ktory troszke mnie niepokoii bo obecna forma Ginepriego jest na prawde niezla + to ze gra na swoim hardzie, Haas po dluzszej przerwie spowodowanej urazami wraca "do gry"ale to nie jest jeszcze jego czas.

2.Youzhny M. v Malisse X. 1 1.50 6/10 boje sie tylko ze

podobna argumentacja jak powyzej,podobne okolicznosci tyle ze Youzhny majac slabszy dzien(a z regularnoscia w jego przypadku nie zawsze jest dobrze) moze przegrac mecz w podobny sposob jak wczoraj Denko czyli bez walki grajac jak Mr WTA dzis to jednak ma nadzieje nie nastapi

aha nie odmwowie sobie tej przyjemnosci i zagram jeszcze na mego ulubienca Ljubo(ciagle licze ze odnajdzie forme z poczatku rok),ale tu przewaza sentyment i calkiem niezly kurs bo mecz jest raczej no bet

3. Gasquet R. v Ljubicic I. 2 2.10 4/10

Do góry
#395670 - 03/09/2005 14:46 Re: ATP - US OPEN Flushing Meadows - Sobota 03.09
Court Judge Offline
old hand

Meldunek: 04/05/2005
o meczu haas-ginepri napisano juz wiele,

po głębszym spojrzeniu na ten pojedynek widze tradycyjnie 3 opcje:

opcja #1 Ginepri
zakladamy,ze ginepri w zyciowym gazie, najlepszy sezon w karierze i w koncu musi zaistniec w h2h z haasem (0-3)

opcja #2 Haas
zakladamy,ze haas ma patent na ginepriego i 3-0 sie nie wzielo z kosmosu

opcja #3 no bet
robimy NO BET i siorbiemy nosem,ze kasa przeszla obok po atrakcyjnym kursie, na pocieszenie -- nie ma strat finansowych

wybór należy do Ciebie

Do góry
#395671 - 03/09/2005 15:43 Re: ATP - US OPEN Flushing Meadows - Sobota 03.09
Fro_Lech Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 18/06/2003
Przeczytałem powyższe opinie , z niektórymi się zgadzam , z niektórymi niestety nie mogę , ale zdanie każdego uszanuję

Do rzeczy...

Youzhny-Malisse (1) 1,58 6/10
Kiedyś oglądałem w Dubaiu mecz Youzhnego z ToJo , Rosjanin zaimponował mi grą z końcowej linii , dobrym serwisem(słał asy z drugiego podania), backhandem, returnem i odpornością psychiczną. Był na czas tego turnieju w formie. Później kontuzja co 'zaowocowało' fatalną serię wyników... Ostatnio jednak możemy obserwować znaczącą poprawę w grze Michaiła, świetna walka przeciwko Roddickowi , przez 1,5 seta Amerykanin nie miał pomysłu jak przełamać rywala. Osoby które go oglądały przed US Open, a którym wierzę i cenię za tenisową wiedzą jednoznacznie oceniły, że Youzhny jest w formie, w bardzo dobrej formie - gdy sobie przypomniałem na początku opisywany przeze mnie mecz z ToJo mogłem sobie powiedzieć - tak tak Youzhny jest w świetnej dyspozycji i może być bardzo ciekawym zawodnikiem do grania na niego podczas USO. W pierwszych dwóch rundach ograł swoich przeciwników (Mayer,Bjorkman) bez większych problemów , spokojnie 2 x po 3-0 w setach. Co jeszcze bardziej mnie utwierdziło , że warto grać Rosjanina , który owszem jest jednak zawodnikiem nieprzewidywalnym(np. 'niespodziewana' porażka z Gonzo w Pucharze Davisa). Tym razem nie wierzę, że Youzhny mógłby zaprzepaścić taką okazję jaka przed nim staje - mianowicie awans już do 4r. turnieju Wielkiego Szlema. Zbyt poważna stawka wchodzi w grę by po prostu Michaił miał odpuszczać ten mecz czy grać nie na 100% swoich aktualnych możliwości. Co do Xaviera M. to mimo , że wygrał w tym roku swój pierwszy tytuł w karierze na hardzie to nadal z jego psychiką nie jest wszystko w porządku - czytałem raporty meczowe po jego meczu z Bakerem , po 1 secie przegranym 67 rzucał rakietą , nie mógł sobie poradzić z Amerykaninem który nie grał na 100% możliwości po niedawno przebytej kontuzjii i po prostu nie wytrzymał trudów z spotkania(to słowa trenera Bakera pana Ricardo Acuny). Amerykanie wychwalali pod niebiosa Bakera , jaki to on niecudowny itp. super serwis forehand gra przy siatce i takie tam , dla mnie to przesadzone, lecz doprowadził do wielkiego wysiłku Belga... co nie jest bez znaczenia w meczu przeciwko Youzhnemu , bo nie mam wątpliwości lepiej poukładane w głowie ma Rosjanin. Również w deblu Michaił wraz z Burgsmullerem ograli wyżej notowane od siebie pary(w tym mistrzowskiego debla z Wimbledonu 2005) co na pewno jeszcze bardziej wzmocniło pewność siebie Michałka i wiary we własne umiejętności. Nieregularność Malisse to woda na młyn dla jego dzisiejszego rywala. Zapewne sporo będzie dłuższych wymian, liczę że częściej psuł będzie Belg, który powinien skracać wymiany i chodzić do siatki - to recepta na Rosjanina którą zastosował Roddick w drugiej fazie jego meczu i przyniosło to efekty. Tyle tylko , że Roddick(nawet w takiej dyspozycji) to nie X-men Możliwe , że seta Belg urwie - lecz sądze, że to wszystko na co będzie jego stać...

Coria-Soderling (1) 1,5 4/10

Robin Soda 'rollercoaster' nie bez powodu takie określenie panuje o Szwedzie Jednego dnia potrafi zagrać świetnie demolując rywala by w następnej rundzie grać 50% gorzej niż potrafi. Talent na pewno posiada , szkoda tylko że kontuzje tak skutecznie uniemożliwiają pokazania na co go stać dłużej niż 1-2 runda. Corię oglądałem w meczu ze Spadeą i jestem wręcz zszokowany tym co napisał onda , że Robin niby miałby kilka razy ładnie(bezproblemowo?) złamać Corię... Niby Argentyńczyk to typowy gracz na ziemi, ale swojej atuty potrafił przenieść także na beton, mimo niskiego wzrostu bardzo dobrze serwuje , a regularności i gra na linii mógłby od niego uczyć się nie jeden typowy 'beton' Ze Spadeą wyglądał na dobrze przygotowanego do turnieju, bez przestojów , dobra gra w całym meczu , regularność. Na Szweda wystarczy. Ale , za wielką kasę tego nie gram

Wypowiem się co do dwóch meczów które wzbudzają najwięcej emocji.

Ginepri-Haas. Wiele osób na pewno zagrało na Robiego z tego względu, że Gini ograł Mullera który ograł Roddicka Można też sądzić po ostatnich wyników, że jego forma również jest dobra. Haas dopiero wraca do gry po niedawnych problemach , jego gra pewnie nie wygląda na takim poziomie jak za najlepszych czasów. Ale, jednak.... Coś nie daje mi spokoju , że tu może być strasznie zacięta batalia... Style gry obu panów są zbyt podobne, że mógł osobiście postawić na jednego z nich...No bet , nie stracę , a dam zarobić innym

Blake-Nadal ... Bardzo nie lubię Nadala i całym sercem będe kibicować jednemu z najefektowniej grających zawodników na USO. Blake imponuje świetną formę, ma bardzo dobre kończace uderzenie, dobrze się porusza po korcie. Nie ma śladu po jego ostatnich kłopotach zdrowotnych. Pół świata gra dziś Blake... ze względu na kurs , ze względu na jego formę...lecz chyba niektórzy zapominają , że jego przeciwnikiem nie jest żaden Andreev czy Muller czy Hanescu... Tylko Nadal! który mimo , że nie cieszy się moją sympatią to jednak na korcie wie o co chodzi... I nie będzie stał z założynymi rękoma i patrzył jak go Blake będzie punktować... 4-5 setów bardzo możliwe...możliwe też gładkie 3-0 dla Hiszpana. I co wtedy będzie ? hektolity puków na quasi na Blake (przypominam, kurs ponad 3 lol). Zgadzam się ze Schranzerem - ludzie bez przesady...

Pzdr.

Zagrałem jeszcze Gasqueta,Wawrinkę i Bhup/Damm. Dwa pierwsze mecze już trwają , więc nie ma sensu ich opisywać.

Oczywiście główne typy to Youzhny,Bhup/Damm i nawet Coria...

Gasquet i Wawrinka raczej do combosa... Tutaj nie jestem tak pewien ich jak powyższych spotkań.

Edited by Schranzer (03/09/2005 15:54)

Do góry
#395672 - 03/09/2005 21:58 Re: ATP - US OPEN Flushing Meadows - Sobota 03.09
adingh Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 02/07/2004
Na noc zagrałem Ginepriego Spać pewnie nie będę mógł ale ok

Ginepri ma udany sezon, a szczególnie ostatnie tygodnie - gra naprawdę znakomicie i wydaje mi się, że może dojść nawet do finału! Zobaczymy, ale mi wydaje się, ze Haas, który jeszcze nie zachwycał po powrocie po kontuzji nie da rady pokonać Robbego Seta może urwać..

Do góry

Moderator:  rafal08