Opcje tematu
#468831 - 20/12/2005 11:56 Robert Kubica w F1 !!!
tomo Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 09/12/2004
Zaledwie trzy dni po pojawieniu się w szwajcarskiej prasie doniesień na temat tego, iż Robert Kubica ma szansę na otrzymanie posady trzeciego kierowcy w zespole BMW Sauber F1, stajnia z Hinwil ogłosiła oficjalnie podpisanie kontraktu z naszym najbardziej obiecującym kierowcą wyścigowym.

Polak będzie pełnił rolę testowego i zarazem rezerwowego kierowcy w fabrycznym zespole BMW, a także poprowadzi trzeci bolid C25 podczas piątkowych treningów w weekendy Grand Prix. Zawarty z BMW kontrakt przewiduje przedłużenie go poza sezon 2006.

Szef BMW Motorsport, Mario Theissen: "Od pewnego czasu śledziliśmy postępy Roberta I jesteśmy pod wielkim wrażeniem jego osiągnięć w ostatnich latach. Swój sukces zawdzięcza tylko ciężkiej pracy, gdyż nigdy nie dysponował dużym wsparciem. Jesteśmy przekonani, że dysponuje potencjałem i wolą, aby awansować do Formuły Jeden i jesteśmy zachwyceni, że możemy mu to umożliwić. Jako trzeci kierowca będzie zdobywał doświadczenie, jednocześnie pomagając zespołowi w rozwoju samochodu."

Robert Kubica: "To dla mnie wspaniała okazja i zamierzam udowodnić, że w pełni sobie na to zasłużyłem. Dla młodego kierowcy jak ja przepis zezwalający na wystawienie trzeciego bolidu jest dla mnie błogosławieństwem. W przeszłości testowy i zarazem rezerwowy kierowca był tylko wysyłany na tory testowe, ale ja będę mógł poznać wszystkie 19 torów Grand Prix i będę jeździł w weekendy GP. Chciałbym podziękować wszystkim, którzy pomogli przebyć długą drogę w ciągu ostatnich kilku lat. Bez nich nie mógł bym nawet myśleć o zaangażowaniu w Formułę Jeden."

Źródło: www.f1.and.pl

Po prostu brak mi słów...

Jestem przeszczęśliwy, nawet nie potrafię opisać tego jak bardzo się cieszę.

Nie miałem najmniejszych wątpliwości co do tego, że Robert prędzej czy później zadomowi sie w F1 ale nie sądziłem, że stanie się to już i nie sądziłem, że Robert trafi do tak dobrego zespołu - no bo nie oszukujmy się Sauber-BMW to może nie McLaren, ale to naprawdę bardzo solidny zespół, który stać na wiele punktów w klasyfikacji generalnej konstruktorów.
Ale te 2 fakty jedynie potwierdzają skalę talentu Roberta i jego ogromne możliwości.

Nie mam także najmniejszych wątpliwości, że już w najbliższym sezonie Robert zadebiutuje w oficjalnym wyścigu GP i śmiem twierdzić, że nie bęzie to ani jeden, ani dwa wyścigi.
Jacques Villeneuve może ma wielkie nazwisko a za soba wielką karierę, ale to już jest melodia przeszłości. Obecnie nie pokazuje za kierownicą bolidu nic co mogłoby na dłuższą metę utrzymać go na stanowisku 2-ego kierowcy zespołu. Zreszta on już teraz do Sauber-BMW dostał się tylnymi drzwiami, ale o tym dużo by pisać. No w każdym bądź razie nie stało się to ze względu na jego obecne sportowe umiejętności.

Jeżeli Robert rozsądnie poprowadzi swoją karierę i dalej będzie rozwijał swój i tak ogromny już talent to nie tylko w tym sezonie trafi na stałe za kierownicę 2-ego bolidu Sauber-BMW i będzie regularnie startował w wyścigach ale w najbliższych sezonach trafi do czołowego zespołu F1 i zostanie jednym z najlepszych kierowców na świecie.
A obserwuję jego karierę już od kilku lat i nie mam najmniejszych wątpliwości co do tego, że jest on ostatnim człowiekiem, któremu woda sodowa mogłaby uderzyć do głowy.

Tak więc do boju Robert !!!

Do góry
Bonus: Unibet
#468832 - 20/12/2005 12:50 Re: Robert Kubica w F1 !!!
El Camino Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 28/05/2003
Quote:

Nie miałem najmniejszych wątpliwości co do tego, że Robert prędzej czy później zadomowi sie w F1 ale nie sądziłem, że stanie się to już i nie sądziłem, że Robert trafi do tak dobrego zespołu

Ja nie miałem wątpliwości co do talentu Roberta i ogromnej pracy,jaką włożył w swój rozwój,ale miałem wątpliwości co do tego czy trafi do F1.Życie pokazuje,że sam talent nie zawsze wystarcza-ważna jest też pomoc ludzi z branży,czy nawet przypadek.Weźmy chodźby przepis o wspomnianym trzecim bolidzie w stajni-gdyby nie to Robert miałby o wiele mniejsze szanse na przebicie się.W każdym razie bardzo się cieszę i trzymam kciuki za Roberta.

P.S.Tak na marginesie-to ciekawa jest sprawa Villeneuve'a.Swego czasu tak dobrze się zapowiadał,wydawało się że to urodzony szczęściarz (pamiętasz zamieszanie wokół jego tytułu mistrzowskiego?).Teraz jest ledwie przeciętny.Co się stało?

Do góry
#468833 - 20/12/2005 16:27 Re: Robert Kubica w F1 !!!
alfa Online   content
Carpal Tunnel

Meldunek: 09/05/2005
Szczerze mowiac to nie liczylem na jego starty w F1 w tym sezonie, szczegolnie ze tak fatalnie zakonczyla sie sprawa superlicencji. Wiadomo biednemu zawsze wiatr w oczy, wiec juz szykowalem sie do ogladania GP2 w przyszlym sezonie i do czekania przez kolejny rok na polski akcent w F1.
Jesli chodzi o zespol do ktorego trafil to napewno bedzie mu latwiej przebia sie do "wyjsciowej" dwojki niz gdyby byl trzecim kierowca McLarena, a jesli dostanie juz szanse startu w wyscigu to i o sukces bedzie latwiej niz gdyby byl kierowca Jordana, albo innego zespolu-zawalidrogi.

Do góry
#468834 - 20/12/2005 22:31 Re: Robert Kubica w F1 !!!
Gajwer2 Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 07/03/2005
Co dobre - z Krakowa

..a skąd by nie był - wielkie gratulacje dla niego, teraz czeka go jeszcze długa droga do przebicia się do dwójki - oby się udało.

Do góry

Moderator:  Biszop, rafal08