#4805353 - 22/07/2011 17:12
Re: Samochody używane [8]
[Re: Piostar]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 19/01/2005
|
Skoro potrzebne autko na 2-3 lata, wiec pewnie bedzie sie liczyla niezawodnosc, jak najmniej wlozyc i jak najwiecej miec z tego korzysci. Wiadomo mozna kupic Fiata, Renaulta czy cos podobnego. Warto pamietac, ze wartosc tych aut spada i to napewne bardziej niz innych marek. Jesli kupisz auto w dobrej cenie, zadbane, to pozniej przy sprzedazy stracisz oczywiscie mniej kasy. Wiadomo znalezc takie auto w Polsce to graniczy z cudem, ale........ Z mojej strony polecalbym 2 autka : http://moto.allegro.pl/skoda-fabia-1-4-tdi-aso-pl-bogate-wyposazenie-i1726582661.htmlhttp://otomoto.pl/seat-ibiza-1-4-tdi-klimatr-super-stan-C19035783.htmlJa raczej sklanialbym sie do Seata, fakt dla mnie 3-drzwiowe sa ladniejsze, lecz niestety nie wiaze sie to z praktycznoscia. Poszukalbym tez silniczka 1.9, lecz ten na korki i miasto wystarczy. PS.Oferty wybralem losowo. Pzdr
|
Do góry
|
|
|
|
#4805665 - 22/07/2011 19:38
[Re: LEWY]
|
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...
Meldunek: 24/11/2003
|
Nie będę polecał, a raczej odradzał, konkretnie odradzał silniki dci by renault, większej kaszanki w dieslach nie ma niż ten silnik, turbina nie wytrzymuje tu za długo, nie jest jakaś bardzo kosztowna, gorsze jest to ze z turbiny lubią się sypać różne części które mogą dalej zrobić sporą i kosztowną rozpierduchę, nie polecam zdecydowanie, mój dobry znajomy ma zakład regenerujący turbiny, jeden z lepszych w Polsce, z jego usług korzystają serwisy, największa ilość sprężarek do naprawy to właśnie dci.
całkiem pdobnie jest z vw 1,4 tdi, i tu nie tyle sama turbina co silnik jest kiepskiej jakości, ciężo dojść z nim do ładu, a jest się co psuć, począwszy od osprzętu, kłopoty z przepływomierzami, czujnikami i tego typu pierdołami, swieży i zadbany egzemplarz z takim silnikiem jeszcze można brać, co gorsze i mało pewne omijać szerokim łukiem.
Tak czy siak, nikt i nic nie przebije silników dci, co dziwne, te same silniki w np nissanach spisują się już sporo lepiej.
Szukałbym czegoś 1,9 tdi jesli diesel, stare wersje 90 konne są bardzo dobrą konstrukcją, podobnie jak 105 konna wersja, ale znalezc używkę z tym silnikiem i sensownym przebiegiem to już niestety klopot.
|
Do góry
|
|
|
|
#4805895 - 22/07/2011 20:21
|
member
Meldunek: 05/03/2005
|
Włączę się do tematu - w sprawie moich wątpliwości co do zakupu samochodu. Zastanawiam się nad wygodnym samochodem w kwocie do 8 tys. zł. W takiej kwocie celuję w roczniki ok. 1997-2000. Moje oczekiwania: - dobre wyposażenie (przede wszystkim klimatyzacja), - średnia wysokość kosztów eksploatacji, - stosunkowa bezawaryjność (choć ta, jak wiadomo, jest poniekąd kwestią szczęścia). Chciałbym go wykorzystywać na dalsze wypady za granicę i po Polsce, trochę też do jeżdżenia po mieście. Nie mam oczekiwań rajdowca - bardziej mi zależy na pewnym, niezawodnym aucie niż szybkiej strzale  Aktualnie myślę nad Lancią Kappa w dieslu 2,4 jtd albo benzyna 2,0 z instalacją gazową. Bardzo mi się to auto podoba - plusy i minusy: + jest komfortowe i pojemne, + w ocynku, a więc zdecydowanie mniejsze problemy z korozją, - droższe koszty części, - lekko archaiczna bryła. Z zasięgniętych informacji wynika, że w dieslu pali 6,5 l w trasie i 8-8,5 w mieście. Z kolei gaz 10 l w trasie i 13 l w mieście. Na co tutaj ewentualnie warto zwracać uwagę i które rozwiązanie (diesel czy gaz) byłoby bardziej rozważenia? Alternatywnie zastanawiam się nad Fordem Mondeo w wersji GHIA (bogatsze wyposażenie). Trochę mniej pali (mniej więcej o litr w dieslu 2,0 TD), tańsze części, ale bardziej podatne na korozję i jednak mniej przypada do gustu. Czy różnica w kosztach byłaby tutaj dużo na korzyść (cena zakupu mniej więcej podobna)? Rozmyślałem jeszcze nad Oplem Vectrą B, Roverem 400 i Fordem Fiestą, ale te z różnych względów jednak zarzuciłem... Jakieś inne sugestie?
|
Do góry
|
|
|
|
#4805947 - 22/07/2011 20:58
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 07/12/2003
|
jeśli chodzi o Muse 1,3 JTD 70KM spalanie średnie ( rzeczywiste ) to 4,9l/100km, nie ma paska rozrządu tylko łańcuch co od razu na początku eliminuje koszty wymiany jak w innych samochodach ( oczywiście można znaleźć ogłoszenie z wymienionym rozrządem, ale sensownie kto płaci za wymianę rozrządu i pompy by na drugi dzień sprzedać auto? ), nie ma co się bać tej włoskiej marki, auto jest raczej bezawaryjne, drobne defekty, które mogą się przydarzyć są związane z instalacją elektryczną i zawieszeniem, które oczywiście można dokładnie sprawdzić przed zakupem. Koszty eksploatacji nie są duże z racji pokrewieństwa z Fiatem ( nie za drogie i łatwo dostępne części ). Tak naprawdę Musa to bliźniak Fiata Ideii. Oba samochody z tym samym silnikiem, Lancia droższa z racji tego iż model ten jest dopracowany pod względem stylistycznym, dlatego jeśli nie zależy Ci na pięknym aucie, a szukasz czegoś do jeżdżenia po mieście przez 2 lata to rozsądniejszym rozwiązaniem będzie Idea. Oba auta dosyć mało popularne dlatego można znaleźć egzemplarz z niskim przebiegiem na plus w porównaniu do w/w 1.9tdi. co za tym idzie auto nie 'zajechane'. przykładowe ogłoszenie: http://otomoto.pl/fiat-idea-1-3-multijet-C19242583.htmlpozdrawiam
|
Do góry
|
|
|
|
#4811869 - 26/07/2011 05:02
|
2fast 2furious
Meldunek: 06/11/2001
|
No ja akurat jestem over 195 cm i dla mnie jest za ciasne  O tylnej kanapie nawet nie wspominam  Ale z tyłu kierowca nie jeździ  Też słyszałem, że końcówki drążków często trzeba wymieniać, ale nie wiem czy to prawda, bo to info zasłyszane.
|
Do góry
|
|
|
|
#4813993 - 27/07/2011 16:57
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 18/11/2004
|
Jeśli ktoś szuka taniego ubezpieczenia i ma mniej niż 30 lat to polecam www.youcandrive.pl (jest to marka Ergo Hestii dla młodych) Mi wyszło OC tanśze o ponad 130 zł niż w LINK4. Dodatkowo do zaoferowania mam 10% kody zniżkowe na 0C oraz 0C+AC. Zainteresowanym osobom wyśle kody na priv.
|
Do góry
|
|
|
|
#4815467 - 28/07/2011 14:15
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 24/01/2006
|
|
Do góry
|
|
|
|
#4815485 - 28/07/2011 14:47
[Re: ice18]
|
Na pełnejjj kurrr...
Meldunek: 02/04/2004
|
to teraz moja historia: Clio III 1,5dci z Francji 2009r. cena 29k Przebieg 4500 przy kupnie obecnie 5150 i zaczeło coś 'szczerkać' jak wjechałem na nierówność lub kręciłem kierownicą... powód auto uderzone, ale nie na tyle, żeby 'sanie' i zawiesznie było do dupy. Ktoś kto podjął się zespawania zrobił to tylko jednym 'heftem' i na tyle źle że po przejechaniu ponad 600km auto oddaje odgłosy. Do zrobienia i tyle dobrze, że tylko to. Dodatkowo dowiedziałem się, że licznik był cofnięty o... 10 000. Auto przy kupnie faktycznie miało ok. 14 000 a nie ok. 4400. Kurrr... że komuś chciało się cofnąc przebieg diesla o te 10km  nawet z tymi 14 500 przebiegu kupiłbym, ponieważ oprócz tego uderzenia w zderzak (zostałem o tym poinformowany przy kupnie) nic nie ma, stan wnętrza prawie fabryczne (zapach fabryki jest). pozdr
|
Do góry
|
|
|
|
#4817823 - 29/07/2011 05:24
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 03/10/2001
|
Panowie, jaka jest różnica, przy zakupie samochodu sprowadzonego, kiedy na umowie widnieje ktoś np. z Niemiec i ja, a nie ta osoba, która samochód mi sprowadziła..?
Dalej, płace podatek?
Jak to wygląda wszystko prawnie?
|
Do góry
|
|
|
|
|
|