Strona 1 z 7 1 2 3 4 5 6 7 >
Opcje tematu
#581201 - 19/05/2006 15:26 Kod da Vinci
Vintec Offline
addict

Meldunek: 28/04/2006
Co myslicie o tym filmie/ksiazce??
Jedni uwazaja ze to atak na kosciol.. Kosciol probuje sie tlumaczyc przez co robi sie niepotrzebny szum.. a dzisiaj przeczytalem ze "W miasteczku Ceccano, w środkowych Włoszech, zakupiono egzemplarze powieści Dana Browna Kod Leonarda da Vinci, aby spalić je publicznie na stosie – ogłosiły w czwartek władze miejskie."

Dla mnie parodia.. Kazdy ma swoj rozum i interpretuja film i ksiazke na swoj sposob .....

Do góry
Bonus: Unibet
#581202 - 19/05/2006 15:28 Re: Kod da Vinci
Vintec Offline
addict

Przytocze nastepne cytat
"Kojarzą się z Inkwizycją i reżimami totalitarnymi w Europie - oświadczyła radna odpowiedzialna za sprawy kultury w miasteczku, Giulia Rodano.

Inicjatorzy akcji spalenia książki amerykańskiego pisarza, Stefano Gizzi i Massimo Ruspantini, uzasadniają swoją reakcję tym, że powieść ciężko obraża Jezusa.

- Palenie książek zawsze było zapowiedzią największych nieszczęść w historii ludzkości, które pozostawiły trwały ślad także w naszym regionie - oświadczyła pani Rodano, która uważa, że nie jest to najlepszy sposób uczczenia obchodzonego właśnie Światowego Roku Książki."

Do góry
#581203 - 19/05/2006 15:31 Re: Kod da Vinci
takizwykły Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 23/10/2003
Biedny kościółek poczuł się zaatakowany? Skoro wierzy w prawdę swoich sądów to po co się bulwersuje?

Do góry
#581204 - 19/05/2006 15:32 Re: Kod da Vinci
pycio26 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 13/10/2005
bardzo dobra ksiazka ! polecam ! ale juz sam niewiem co mam o tym wszystkim myslec, bo to wszystko w ksiazce tak do siebie pasuje ! niewiem naprawde niewiem...

Do góry
#581205 - 19/05/2006 15:37 Re: Kod da Vinci
Goget Offline
Tenis Trader

Meldunek: 09/02/2003
Ostatnio byłem w hipermarkecie i znalazłem 5-6 książek po polsku w stylu : "błędy w kodzie da vinci", "kłamstwa Danego Browna" itd. Co ciekawe samej książki "Kod Da Vinci" w naszym języku nie znalazłem (może Rydzyk coś w tym maczał).Naszczęście na półkach z książkami po angielsku było kilka egzemplarzy i oczywiście nabyłem jeden i w wolnej chwili zamierzam przeczytać tą pierwszą książke nie po polsku w mojej kolekcji

Do góry
#581206 - 19/05/2006 15:39 Re: Kod da Vinci
Nirtz Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 08/11/2003
to palenie książki na stosie to antykatolicka prowokacja, która ma nieść przesłanie: popatrzcie znów chcę palić na stosach (wykorzystanie mitu o "okropnościach" Inkwizycji w zbiorowej świadomości osób po medialnym "praniu mózgów"), co za ciemnota, widać książka/film zawiera prawdę;
tymczasem to stek bzdur

Do góry
#581207 - 19/05/2006 15:49 Re: Kod da Vinci
Kameleon Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 31/01/2003
Goget --> anglista się znalazł

Jesli jest to dla kogos pierwsza książka Dana Browna to polecam - szybko się czyta, ciekawa fabuła. Jeśli ktoś już przeczytał "Anioły i Demony" to nie ma co ruszać "Kodu...". Nie wiem po co kościuł się w ogóle w to miesza, nie dość, że babrają się w polityke to teraz jeszcze chcą zakazywać rozpowszechniania "bluźnierczego" filmu. Każdy ma swój rozum i chyba rozumie, że jest to fikcja literacka, a działania księży tylko przyspożą filmowi oraz książce popularności.

Do góry
#581208 - 19/05/2006 15:50 Re: Kod da Vinci
Kameleon Offline
Carpal Tunnel

kościuł = kościół

Do góry
#581209 - 19/05/2006 15:50 Re: Kod da Vinci
lupus Offline
antimadrista

Meldunek: 06/01/2005
Z pasja przeciez bylo to samo, krzyk, protesty etc

Do góry
#581210 - 19/05/2006 15:52 Re: Kod da Vinci
Tiago Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 02/05/2005
Wg mnie każdy ma swój rozum. Człowiek inteligenty z pewnością będzie starał się oddzielić fikcję literacką od faktów. Caly ten kod, to jak dla mnie bujda
ale znam kilku ludzi w przedziale wiekowym od 18-25 lat, którzy po przeczytaniu ksiazki przestali chodzić do kosciola i uważaja, ze przez tyle lat ich oszukiwano i zyli w niewiedzy

Jesli chodzi o atak na Opus Dei, przedstawionym jako "krwawą mafie Chrystusa" to czytalem wywiad z przewodniczacym Polskiego Opus Dei i tenże Ksiądz stwierdził, ze wykorzysta ten czas promocji filmu na jeszcze głośnieesze szerzenie "prawdy". Mowil on takze, ze odkąd ksiązka zostala wydana w języku polskim to ilość odwiedzin strony Polskeigo Opus Dei zwiększyla sie dwukrotnie.
Tak wiec ludzie tez chca dowiedziec sie czegos wiecej i zasiegnać wiedzy z różnych źródeł.

Ksiazki nie czytalem, moze i dobrze bo pewnie bym sie zawiodl na filmie (nigdy jeszcze nie zrobiono filmu lepszego od ksiazki , wiec wieczorem w kinie sie przekonam co to za dzielo ztworzyl Howard, wiele nie oczekuje...

Do góry
#581211 - 19/05/2006 15:59 Re: Kod da Vinci
Nirtz Offline
Carpal Tunnel

Quote:

ale znam kilku ludzi w przedziale wiekowym od 18-25 lat, którzy po przeczytaniu ksiazki przestali chodzić do kosciola i uważaja, ze przez tyle lat ich oszukiwano i zyli w niewiedzy

raczej znaleźli dobry pretekst do tego żeby usprawiedliwić to że łamią zasady i przykazania chrześcijaństwa

Do góry
#581212 - 19/05/2006 16:20 Re: Kod da Vinci
Tiago Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 02/05/2005
Najbardziej boli fakt ze autor ksiazki i tworcy filmu podważają zasady jednej z najwiekszych religii na swiecie, nie wspomniajac w zadnym fragmencie filmu ani ksiazki, ze to wszystko jest zmyslone

oj nieladnie....

Do góry
#581213 - 19/05/2006 16:33 Re: Kod da Vinci
nOcnY Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 03/02/2004
Quote:

Najbardziej boli fakt ze autor ksiazki i tworcy filmu podważają zasady jednej z najwiekszych religii na swiecie, nie wspomniajac w zadnym fragmencie filmu ani ksiazki, ze to wszystko jest zmyslone

oj nieladnie....

jak ogladalem konferencje prasowa po projekcji kodu w cean to tom hanks wypowiedzial cos na styl, tego, ze film to tylko fikcja literacka...

co do samego dziela... musze przyznac, ze ksiazka nie bardzo mi sie podobala, dlatego, ze zaczalem jaczytac zaraz po przeczytaniu aniolow i demonow browna... mechanizmy tworzenia zagadek sa prawie ientyczne... jednak kiedys przeczytam jeszcze raz kod i pewnie mi sie spodoba, poniewaz lubie taka forme literatury

Do góry
#581214 - 19/05/2006 16:53 Re: Kod da Vinci
GaloGalo Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 24/04/2006
Osobiście nie jestem osobą wierzącą. Ale po przeczytaniu książki naprawdę kogoś poddatnego na sugestie można zarazić teorią jaką głosi Brown. Podoba mi się jednak to, że Brown w pewnym sensie pokazał jak łatwo można było na przestrzeni 2000 lat manipulować faktami dotyczącymi Jezusa. Wkońcu kiedyś ludzie nie byli wykształceni i zwykli chłopi nie interesowali się niczym poza pracą i drobnymi uciechami. Wierzyli w to co mówi szlachta itp. A kościół także często walczył nie słowem tylko mieczem. Krucjaty, palenia na stosach itp. rzeczy były akceptowane i dopiero można powiedzieć od niedawnych dziejów świat się znacznie posunął naprzód poprzez postęp i nie ma już zacofania.
Każdy ma dostęp do wiedzy przez co fakty które zapadają dziś nie na pewno nie ulegną takiej deformacji jak te, które miały miejsce gdzieś 2000 lat temu i zostały spisane przez niewielu (bo niewielu wkońcu umiało pisać hehe).

Do góry
#581215 - 19/05/2006 16:53 Re: Kod da Vinci
Amkwish Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 13/01/2004
Quote:

oj nieladnie....

Dokładnie.

Poza tym podważają w sposób kretyński,sami gubiąc sie w zrodzonej w chorym umysle intrydze.

Nawiasem mówiac nic odkrywczego w koronnym bluźnierstwie,wiele lat temu Scorsese zdejmował Chrystusa z krzyża w "Ostatnim kuszeniu".

Błedem jest zakazywanie tego filmu,nawoływanie do bojkotowania.
Niechby ludzi poszli i stwierdzili jakie to gówno,a tak...z byle czego robi się symbol "antykultu".

Pamietacie film pt."Ksiądz".
Straszny knot,a jaka miał ogladalność,po tym jak moherowi idioci zachecali do bojkotu.

PS.Bardzo nieciekawa,moim zdaniem,organizacja "Opus Dei" została w filmie przedstawiona źle,czyli....wyjdzie na tym dobrze

Do góry
#581216 - 19/05/2006 17:06 Re: Kod da Vinci
connor Offline
a.k.a. "Experto"
King Of The Hill

Meldunek: 12/08/2002
Ciemnych ludzi nie brakuje, dla przykladu jesli powiedzmy taki przecietny mieszkaniec UK pojdzie do kina na ten film to znajdzie sie troche takich ktorzy w to uwierza, nie mowiac juz o amerykancach

Zastanawiam sie czy wydac 13zl. i isc na ten film, jednak nie chce im dac zarobic

Do góry
#581217 - 19/05/2006 18:59 Re: Kod da Vinci
Llama Offline
Ana <3

Meldunek: 21/06/2005
skrobnąłem krótką recenzję w filmy 5.
znany z antyklerykalizmu wielebny Llama jest całkowicie rozczarowany. jakby nie było innych tematów na przynudnawe bajeczki. jeszcze bym zrozumiał gdy zrobiono z tego głęboki film o wierze, istocie Boga i wiary w życiu człowieka. czy Bóg może być słabym człowiekiem i na odwrót. ale ta papka made in USA jest nie do przyjęcia.
tandecie.

Do góry
#581218 - 19/05/2006 19:09 Re: Kod da Vinci
Llama Offline
Ana <3

jeszcze 2 słowa. temat rewelacyjny, ale okrutnie spaprany.
dodatkowo, nie podoba mi się, że nawet słowem nie zaznaczono, o przekrętach patrz 'niezgodnościami historyczno-biblijnymi'.

oczywiście nie traktuję pisma świętego jako wiarygodnego źródła historycznego, ale raczej jako zbiór bardzo mądrego porad życiowych.

obawiam się, że wielu widzów padnie ofiarą 'wkręcenia' dość tanią próbą nagięcia filarów chrześcijaństwa.

słabizna, jak ja to piszę; antyklerykał i chyba ateista no to musi tak być

Do góry
#581219 - 19/05/2006 19:11 Re: Kod da Vinci
Llama Offline
Ana <3

ostatni post jestem zniesmaczony, 26zł w pizdu, przeca ładny kuponik mógł z tego być .

Do góry
#581220 - 19/05/2006 19:14 Re: Kod da Vinci
Llama Offline
Ana <3

edit
...ale raczej jako zbiór bardzo mądrych porad życiowych i wskazówek.

Do góry
#581221 - 19/05/2006 20:46 Re: Kod da Vinci
Jonathan Sarkos Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 15/08/2003
Quote:

widać książka/film zawiera prawdę;
tymczasem to stek bzdur

A skąd takie przekonanie, że to stek bzdur ?

Quote:

Co jest zmyślone ? Że jezus miał żonę, że Kostantyn osobiście wybierał ewangelie, że Jacoba de Molay spalono na stosie i wybito templariuszy ?

Quote:

(nigdy jeszcze nie zrobiono filmu lepszego od ksiazki , wiec wieczorem w kinie sie przekonam co to za dzielo ztworzyl Howard, wiele nie oczekuje...

Oczywiście, że zrobiono - patrz choćby "Ojciec chrzestny". Tak długo jak będziesz powtarzał stereotypy, tak długo będziesz tkwił w takich ocenach.

Też przed chwilą wróciłem z tego filmu. Nie jest to żadne arcydzieło, ale nie jest to też gniot. Ot taka sobie sensacja. Nie jestem powalony, nie jestem zniesmaczony. A co do "bajek" przedstawionych w tym filmie, to prędzej uwierzę w nie niż w wersje Katolickiego Kościoła.

Do góry
#581222 - 19/05/2006 21:07 Re: Kod da Vinci
Amkwish Offline
Carpal Tunnel

Quote:

[ A co do "bajek" przedstawionych w tym filmie, to prędzej uwierzę w nie niż w wersje Katolickiego Kościoła.

Dorzuć,do swoich preferencji jeszcze to,że bocian przynosi dzieci,ze o Dziadku Mrozie* nie wspomnę

*taka sowiecka wersja Św.Mikołaja

Do góry
#581223 - 19/05/2006 21:09 Re: Kod da Vinci
Tommy Lee Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 22/07/2004
Kicz Kicz i jeszcze raz Kicz!!! Już z większą przyjemnością patrzy się na Rasiaka

Do góry
#581224 - 19/05/2006 21:17 Re: Kod da Vinci
Jonathan Sarkos Offline
Carpal Tunnel

Quote:

Dorzuć,do swoich preferencji jeszcze to,że bocian przynosi dzieci,ze o Dziadku Mrozie* nie wspomnę

*taka sowiecka wersja Św.Mikołaja

Michał, przestań, mam się za poważnego człowieka. Nie pisz takich rzeczy.

Widzisz, historia pokazuje raczej jednoznacznie, że nie było na świecie cywilizacji, ni państwa, która nie skalała by się morderstwami, fałszowaniem prawdy, a niegdyś, w czasach nie tak cywilizowanych jak dziś, jeszcze "ciekawszymi" numerami.

Dlaczego Kościól Katolicki miałbybyć chlubnym wyjątkiem ?

Ja nie twierdzę, że Opus Dei to, Zakon Syjonu tamto - zdarzenia współczesne w tym filmie są fikcją. Natomiast w to co mówi on z persektywy historycznej, nie tyle wierze, co jestem przekonany, że tak było.

PS W kulcie Jezusa i całym chrześcijaństwie jest pewnie z 90 % zapożyczeń i nie tylko, choćby to:

http://www.geocities.com/judaizm_humanistyczny/boe.htm

Do góry
#581225 - 19/05/2006 21:20 Re: Kod da Vinci
Jonathan Sarkos Offline
Carpal Tunnel

PS I co jest takiego bluźnierczego i heretyckiego np. w tym, że J. Ch. miał żone i dzieci, a jego potomkowie żyją być może do dziś ?

Do góry
#581226 - 19/05/2006 21:21 Re: Kod da Vinci
GSE Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/11/2005
Czy Jezus był kawalerem? Dzisiaj u mojej żony w pracy padło stwierdzienie: (mało się kolesie nie pobili) czy Jezus był pedałem?

Argument: jeśli nie, to w 100% jego żoną była Magdalena...

Istnieje chyba coś takiego jak kawaler i panna, więc dlaczego mówić o samotnym mężczyźnie pedał?

Idąc tym tokiem rozumowiania to każdy ksiądz to pedał...

Książkę przeczytałem, i faktycznie robi wrażenie, niby wszystko się zgadza... ale... zostaje to ale (nie piwo), zgrabnie napisana i kasa z niej jest i tylko o to chodzi o nic więcej...

Do góry
#581227 - 19/05/2006 21:29 Re: Kod da Vinci
Conrad Offline
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"

Meldunek: 14/11/2000
Zwykły film sensacyjny, nie wiem skąd tyle hałasu. Tym więcej gadania o bojkotach przez duchownych, tym większą reklamę robią filmowi...

Do góry
#581228 - 19/05/2006 21:32 Re: Kod da Vinci
Jonathan Sarkos Offline
Carpal Tunnel

Quote:

Jezus był pedałem?

A nawet jeśli, to ponownie: co w tym strasznego, bluxnierczego, niepojetego, wartego protestów i bojkotów ???

Ja nic do Jezusa nie mam, za wyjątkiem szacunku. Nieważne jakiej był orientacji.

Do góry
#581229 - 19/05/2006 21:35 Re: Kod da Vinci
Amkwish Offline
Carpal Tunnel

Quote:

Będe zawsze kontrował Twoje (i Llamy) obnoszenie sie na siłę ze swoim ateizmem/antyklerykalizmem.

Przy byle okazji praktycznie zawsze to akcentujecie,nie bardzo wiem po co - czy moze to jest wg Was trendy ?

Ja nie jestem nawiedzonym katolikiem,wrecz przeciwnie,wielokrotnie wyśmiewałem zapedy co niektórych skretyniałych userów,którzy chcieli "ewangelizować" forum.

Natomiast irytuje mnie obnoszenie sie ze swoim ateizmem,ale z wiarą również.
Swoim tak bardzo osobistym preferencjom mozna dacwyraz,ale w delikatny ,taktowny sposób.

Do góry
#581230 - 19/05/2006 21:44 Re: Kod da Vinci
Zbigniew Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 30/03/2003
Quote:

Tym więcej gadania o bojkotach przez duchownych, tym większą reklamę robią filmowi...

Jak już ktos napisał w temacie tym wspaniałym, jego znajomi przestali chodzić do kościola, bo uwierzyli w to co jest w filmie. To chyba normalne, że księża się tym martwią.

Do góry
#581231 - 19/05/2006 21:49 Re: Kod da Vinci
Amkwish Offline
Carpal Tunnel

Quote:

/.../jego znajomi przestali chodzić do kościola, bo uwierzyli w to co jest w filmie.

Ciekawe ile prochów uspakajajacych zeżarli po obejrzeniu "ET" i "Parku Jurajskiego".

Swoja drogą to wiary w nich było tyle,co kot napłakał(nie obrażając kota )

Do góry
#581232 - 19/05/2006 22:00 Re: Kod da Vinci
connor Offline
a.k.a. "Experto"
King Of The Hill

Quote:

to jest wg Was trendy ?

Tak... Zauwazylem ze coraz wiecej ludzi uwaza to za trendy, nowoczesne myslenie odcinajace sie od ciemnogrodu

Do góry
#581233 - 19/05/2006 22:26 Re: Kod da Vinci
Jonathan Sarkos Offline
Carpal Tunnel

Ok, zatem proponuje uporzadkowanie dyskusji, tak aby nie cytować wyrywkowo, nie być selektywnym i wybiórczym. Pozostawmy to politykom.

Więc pozwolę sobie ująć to wszystko w kilk apytań/kwestii w formie punktów.

1. Co jest w tym filmie nieprawdziwe ?

2. Co jest (lub wydaje się być zgodne) z prawdą historyczna ?

3. Powtarzam: co jest takiego strasznego, bluźnierczego i niedopuszczalnego w przypuszczeniu, że Jezus miał potomstwo i żyje ono do dziś ?

4. Dlaczego uważasz Michał, że obnoszę się na siłe ze swoim antylkewrykalizmem/ateizmem ??? Przeciez to dopiero drugi wątek w którym o tym piszę !

5. Co to w ogóle znaczy "na siłę" ?Czy przypadkiem Twoje i innych poglądy polityczne w temacie polityka nie są równiez głoszone na siłę ?

6. Michał, wierzysz, że los człowieka determinuje układ gwiazd przy jego narodzeniu, czy też geny jego rodziców i środowisko w jakim przebywa ?

7. Co to znaczy trendy ??? Jak daleko sięgam pamięcia w swoim zyciu, to nigdy nie byłem trendy. Myslicie, że ateizm jest trendy, tak jak kazda nowa kolekcja Reeboka czy Nike ? Panowie, opamiętajcie się, bo naprawdę przykro to czytać !!! Mam tłumaczyć dlaczego ?

8. czy ja mam coś do wiary ? Nic. Wręcz przeciwnie - uwazam, że to znakomita rzecz; pozwala żyć pełniej, w lepszym zdrowiu, być bardziej plastycznym w relacjach + wiele innych korzyści. Problem jest tylko w tym, że ta wiara jest wiarą w system, który dla mnie ma mniej wspólnego z rzeczywistością, niż wspomniany przez Ciebie ET.

9. Dlaczego historia kośioła wg kośioła katolickiego ma być historią prawdziwą, oprócz tego, że w to wierzycie ?

10. Na moich studiach było tak: jeśli pojawiał się temat agresji, schizofrenii, projekcji, rodzajów terapii itp. itd. to miałem wybór - jedna koncepcja, druga, trzecia. Nikt nie krył jednej, nie szkalował drugiej, nie wywyższał pod niebiosa trzeciej. Dlaczego postepujecie tak w sprawach wiary ? Może porównanie tego o czym pisże z religią jest zupełnie innego kalibru, ale czy mechanizm się czymś rózni ? Dlaczego nie dopuszczeacie nawet do siebie, ze mogło być inaczej ? Jak myslicie ?

Do góry
#581234 - 19/05/2006 22:49 Re: Kod da Vinci
Amkwish Offline
Carpal Tunnel

Quote:

Dlaczego nie dopuszczeacie nawet do siebie, ze mogło być inaczej ?

Andrzej,zadajesz takie pytania ludziom wierzącym i oczekijesz dyskusji ?

No dobrze,odpowiem Ci.

Tak więc,gdybym dopuscił do siebie,że mogło być inaczej ,to wyrzekłbym sie Boga.

Nie obraż się,ale na nastepne pytania odpowiem Ci w realu,jak sie kiedyś, daj Boże ,spotkamy

Do góry
#581235 - 20/05/2006 02:09 Re: Kod da Vinci
Humer Offline
enthusiast

Meldunek: 17/06/2004
Jonathan Sarkos - nie ma sensu dyskutowac z ludzmi, ktorych wiara oparta jest na dogmatach. Albo wierza w to co musza wierzyc, albo - jak to Amkwish stwierdzil w przypadku katolicuzmu - nie moga byc katolikami.

P.S. Amkwish - ja szanuje Twoja religie, wiec i Ty uszanuj osoby o innnych pogladach w kwestii wiary. Ja nie nasmiewam sie publicznie z tego, w co wierzysz - wiec i Ty tego nie rob.

Pozdrawiam

Do góry
#581236 - 20/05/2006 05:05 Re: Kod da Vinci
connor Offline
a.k.a. "Experto"
King Of The Hill

Quote:

wierza w to co musza wierzyc

Interesujace, mozesz te mysl rozwinac?

Do góry
#581237 - 20/05/2006 06:17 Re: Kod da Vinci
Amkwish Offline
Carpal Tunnel

Quote:

P.S. Amkwish - ja szanuje Twoja religie, wiec i Ty uszanuj osoby o innnych pogladach w kwestii wiary.

Nie bede dyskutował z kims ,komu nazwisko ubeckiego oprawcy słuzy za nick.

Amen

Do góry
#581238 - 20/05/2006 08:01 Re: Kod da Vinci
rangiz9 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 19/03/2006
I jeszcze wg senatorów PIS i LPR film ten narusza Konstytucję RP .

http://wirtualnemedia.pl/document,,11612...pospolitej.html

Do góry
#581239 - 20/05/2006 08:52 Re: Kod da Vinci
Jonathan Sarkos Offline
Carpal Tunnel

Quote:

Sprawa jest prosta jak włos Mongoła. Gdybyś miał do wyboru: braminizm, judaizm, islam, buddyzm, chrześcijaństwo, animizm, pogaństwo, Wielkiego Manitou i gdybyś od młodości spędzał równą ilość czasu z przedstawicielami każdej z tych religii, mógłbyś wybrać naprawdę i taki wybór byłby prawdziwym wyborem. Zakładam jednak, że dostępność poznawcza obowiązującej w Polsce religii była o kilka rzędów wielkośći większa niż pozostałych razem wziętych.

Do góry
#581240 - 20/05/2006 08:57 Re: Kod da Vinci
drfocus Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 29/03/2006
Jonathan Sarkos - mam do Ciebie pytanko?? CZy po obejrzeniu matrixa też uwierzyłeś, że jesteś tylko częścią programu komputerowego, albo że mecz Barcelona - Arsenal to tez tylko program??
Ludzie bądźmy na tyle inteligentni aby nie nabierać się na takie rzeczy. To, że ludzie wierzą w to co napisała jedna osoba świadczy tylko o ich inteligencji. Dan Brown teraz sobie siedzi w domku liczy kasiore i śmieje się z takich ludzi jak my!! Ta książka to jest powieść sensacyjna, tak samo jak miliony na świecie jak np. Tożsamośc Bourna (tam też były wątki prawdziwe, a dodawane one są po to aby własnie ludzie zaczeli się zastanawiać czy może to się zdażyło naprawdę) czy Polowanie na Czerwony Październik to też prawda??

Potarzam to jest tylko film i ksiazka (mnie się bardzo podobała) ale mnie śmieszy to jak ludzie rozkminiają że to prawda

Pozdrawiam

Do góry
#581241 - 20/05/2006 08:59 Re: Kod da Vinci
Conrad Offline

Ja traktuję ten film jako zwykły science fiction, choć nawet jeśli się wybiorę to na pewno nie zapłacę za bilety, tylko z uzbieranych punktów za darmo go obejrzę.

To pewnie taka typowa Hollywoodzka tandeta...

Do góry
#581242 - 20/05/2006 09:07 Re: Kod da Vinci
Jonathan Sarkos Offline
Carpal Tunnel

Quote:

Quote:

Andrzej,zadajesz takie pytania ludziom wierzącym i oczekijesz dyskusji ?

Michał, mógłbyś odpowiedzieć przynajmniej, co w filmie uważasz za prawdę, a co za fikcje.

Co mmie zawsze zastanawiało: jesli się jest na sali operacyjnej, to nie kroi się pacjenta zaklęciami, a powodzenie operacji nie zależy chyba od tego, czy jeden chirurg wznosi modły do ducha świetego przed zabiegiem, a drugi nie. Dlatego zaskakuje mnie u wierzących ten nagły bezkrytycyzm i poddanie się sprawom wiary,tak jak znieczulającemu zastrzykowi.

Skąd wiesz, że Bóg nie chce byś podważał jego istnienie, byś go krytykował i piętnował ? Być może takie podejście - kogoś kto jest niezależny w swoich sądach i nie boi się ich wyrażać jest mu miłe, a na wszystkich ślepo posłusznych i spolegliwych patrzy bardzo krzywym okiem ?

Do góry
#581243 - 20/05/2006 09:13 Re: Kod da Vinci
Jonathan Sarkos Offline
Carpal Tunnel

Quote:

Ja traktuję ten film jako zwykły science fiction,

Wciąz tego nie rozumiem. Niech ktoś w końcu powie, co uważa ww filmie za prawdę, co za bajkę i wymysł, miast mówić, ze jest w 100 % czarny, albo w 100 % różowy.

Quote:

To pewnie taka typowa Hollywoodzka tandeta...

Trudno zrobić arcydzieło z ksiązki, której daleko jest do arcydzieła, a przede wszystkim nie taką funkcję ma pełnić. Film jest zrobiony sprawnie i dość spójny. Gra Tattou i Hanksa jest słaba, bardzo dobrze natomiast spisują sie McKellen i gość, który gra Sylasa. Oczywiście, że mnostwo tam amerykańskości, takie jest przeciez całe kino nastawione na duży zysk.

Do góry
#581244 - 20/05/2006 09:22 Re: Kod da Vinci
siwy212 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 09/02/2004
nie chreścijaństwa tylko koścoła katolickiego a tak na marginesie wszędzie trąbia, że Polacy czekaja na przyjazd papieża. Znowu pójdzie na to naście milionów pln za które mozna by oddłuzyc naście szpitali. Taka to własnie jest polityka naszego katolandu Papież pogada i pojedzie i gówno nam to da. Naród znowu bedzie iał nadzieje, że zbawienie jest blisko.

Do góry
#581245 - 20/05/2006 09:30 Re: Kod da Vinci
siwy212 Offline
Carpal Tunnel

A co do filmu ostatnio czytalem sporo róznego materialu o wierze katolickiej. Wierzac naukowcom prawie nic tu nie jest prawdziwe. Jeden wielki biznes. Jak cos im nie pasuje to nazywaja go heretykiem i rzucaja klatwy, publicznie potepiaja, strasza grzechem smiertelnym. Samo to ze ewnageli bylo kilkadziesiat a znane sa tylko 4 ostatnio odnaleziono ewangeli Judasza i okazuje sie ze on wcale nie byl tym za kogo uznal go kosciol katolicki. Za dlugo by tu pisac o wszystkim. Nasz papież az ciezko o tym pisac tez podobno nie byl takim aniolem za jakiego wszyscy go uwazaja.

Do góry
#581246 - 20/05/2006 09:32 Re: Kod da Vinci
Anonymous
Unregistered

Quote:

nie chreścijaństwa tylko koścoła katolickiego a tak na marginesie wszędzie trąbia, że Polacy czekaja na przyjazd papieża. Znowu pójdzie na to naście milionów pln za które mozna by oddłuzyc naście szpitali. Taka to własnie jest polityka naszego katolandu Papież pogada i pojedzie i gówno nam to da. Naród znowu bedzie iał nadzieje, że zbawienie jest blisko.

Juz nie przesadzaj - Tobie ta wizyta moze nic nie da, ale parunastu milionom ludzi owszem.
Narzekac mozna na wiele rzeczy, mnie sie np. nie podoba ekipa rzadzaca naszym krajem, ale to "my" ich wybralismy w taki czy inny sposob.
Zreszta gdyby te pieniadze przeznaczyc na cokolwiek innego, to i tak polowa poszlaby na lapowki i inne takie.

Do góry
#581247 - 20/05/2006 09:35 Re: Kod da Vinci
Jonathan Sarkos Offline
Carpal Tunnel

Juz troche abstrahujac, zaskoczyl mnie ostatnio ktos, kto napisal pismo do swojego kosciola, ze chce dac na msze za dusze Hitlera. Czyż to nie Hitler, bardziej niż ktokolwiek inny na ziemi, zasługuje na msze za swoją duszę ?

Do góry
#581248 - 20/05/2006 09:36 Re: Kod da Vinci
polskignom Offline
Live fast, die young

Meldunek: 25/02/2004
Quote:

Quote:

Juz nie przesadzaj - Tobie ta wizyta moze nic nie da, ale parunastu milionom ludzi owszem.
Narzekac mozna na wiele rzeczy, mnie sie np. nie podoba ekipa rzadzaca naszym krajem, ale to "my" ich wybralismy w taki czy inny sposob.
Zreszta gdyby te pieniadze przeznaczyc na cokolwiek innego, to i tak polowa poszlaby na lapowki i inne takie.

nawet jak na lapowki pojdzie 5/6 to powiedz czy wiecej jest 2 czy 3 mln czy 0, jak skonczysz liczyc to odpowiedz. a przyjazd papieza gowno da, poza tym, ze mohery przyjada, a kosciol skasuje.

Do góry
#581249 - 20/05/2006 09:40 Re: Kod da Vinci
siwy212 Offline
Carpal Tunnel

Quote:

Quote:

Gdzies ostatnio czytałem ze na wizyty papieża JPII wydano iles tam miliardów powtarza miliardow zlotych i co on nam dal. blogoslawienstow daj pan spokoj. a wiesz co mozna teraz zrobic za miliardy pln ?

Do góry
#581250 - 20/05/2006 09:40 Re: Kod da Vinci
drfocus Offline
Carpal Tunnel

Quote:

Ale zobacz ile zarobią okoliczne sklepy, stacje benzynowe, sprzedawcy wat cukrowych i flag. Zuważ że nawet takie spotkaania dają zarobić mnóstwom ludzi!!!
Tylko sprzedawcy alkoholu nie zarobią, wiadomo czemu

Do góry
#581251 - 20/05/2006 09:40 Re: Kod da Vinci
polskignom Offline
Live fast, die young

Quote:

A co do filmu ostatnio czytalem sporo róznego materialu o wierze katolickiej. Wierzac naukowcom prawie nic tu nie jest prawdziwe. Jeden wielki biznes. Jak cos im nie pasuje to nazywaja go heretykiem i rzucaja klatwy, publicznie potepiaja, strasza grzechem smiertelnym. Samo to ze ewnageli bylo kilkadziesiat a znane sa tylko 4 ostatnio odnaleziono ewangeli Judasza i okazuje sie ze on wcale nie byl tym za kogo uznal go kosciol katolicki. Za dlugo by tu pisac o wszystkim. Nasz papież az ciezko o tym pisac tez podobno nie byl takim aniolem za jakiego wszyscy go uwazaja.

Papiez nie byl swiety i nikt nigdy nie bedzie, tylko, ze w naszym poroabanym kraju jak ktos tak mowi to albo jest agentem SB, albo jest niespelna rozumu. I zaraz odezwie sie grono ludzi, ktorych rzekomo obrazilem tym stwierdzeniem.

Do góry
#581252 - 20/05/2006 09:42 Re: Kod da Vinci
siwy212 Offline
Carpal Tunnel

Quote:

Quote:

Ale zobacz ile zarobią okoliczne sklepy, stacje benzynowe, sprzedawcy wat cukrowych i flag. Zuważ że nawet takie spotkaania dają zarobić mnóstwom ludzi!!!

Ale to zarobia głownie osoby prywatne a panstwo poniesie koszty wizyty,calej obslugi. a to głownie sie liczy.

Do góry
#581253 - 20/05/2006 09:42 Re: Kod da Vinci
drfocus Offline
Carpal Tunnel

osoby prywatne zapłacą od tego podatek :P

Do góry
#581254 - 20/05/2006 09:43 Re: Kod da Vinci
polskignom Offline
Live fast, die young

Quote:

Quote:

nie za bardzo czaje o co Ci chodzi, biedni ze wsi dadza bogatym z miasta, czyli wszystko zostanie w narodzie, tylko zwieksza sie dyspropocje, a za organizacje zaplacimy my z podatkow.

Do góry
#581255 - 20/05/2006 09:45 Re: Kod da Vinci
siwy212 Offline
Carpal Tunnel

Quote:

Quote:

Papiez nie byl swiety i nikt nigdy nie bedzie, tylko, ze w naszym poroabanym kraju jak ktos tak mowi to albo jest agentem SB, albo jest niespelna rozumu. I zaraz odezwie sie grono ludzi, ktorych rzekomo obrazilem tym stwierdzeniem.

Otóz to to jedna wielka czarna mafia nieopodatkowana ktroa wymyśla coraz to nowe swieta i swiateczka i nie lapac mnie za slowka ze ostatnio nic nie wymyslili. Zyjemy w pieprzonym Katolandzie aż zal dupe ściska księza robia takie przekrety na darowiznach ze to sie w pale nie miesci. Jkaby panstwo odebralo ziemie kosciolom i opodatkowalo kosciol to by skonczyla sie bieda w Polsce.

Do góry
#581256 - 20/05/2006 09:48 Re: Kod da Vinci
drfocus Offline
Carpal Tunnel

No własnie dokładnie o to mi chodzi pieniążki zostaną w narodzie.
Tak my zapłacimy za to z podadtków, ale chyba z okazji wizyty papieża ni epodnoszą stawki?? Miałeś zapłącić 19% to tyle zapłacisz.

P.S. chyba trochę OT nam się zrobił

Do góry
#581257 - 20/05/2006 09:48 Re: Kod da Vinci
siwy212 Offline
Carpal Tunnel

Aha i gówno mnie obchodzi ze urazilem czyjes uczucia religijne wiezcie sobie w boga ale nie popierajcie koscioa katolickiego!!! To oni sa zrodlem ciemnoty narodu potrafia dosc skutecznie kierowac wyborami co pokazaly chociazby ostatnie wybory do parlamentu. Tumania naród i az boje sie pomyslec co to bedzie jak tu coraz wiecej mlodych sluch tych bzdur.

Do góry
#581258 - 20/05/2006 09:51 Re: Kod da Vinci
polskignom Offline
Live fast, die young

Quote:

Tak my zapłacimy za to z podadtków, ale chyba z okazji wizyty papieża ni epodnoszą stawki?? Miałeś zapłącić 19% to tyle zapłacisz.

Nie rozumiesz stary, Polska na tym nie zarobi zarobia nieliczni, ale wiecej osob na tej wizycie straci, zarobilibysmy jakby przyjechalo milion ludzi z zagranicy.

Do góry
#581259 - 20/05/2006 09:55 Re: Kod da Vinci
Emrod Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 10/06/2004
Nie przypuszczałem, że kiedyś na tym forum posłużę się taką argumentacją

Siwy212 - masz pomysły jak Bierut

Między moherem klasycznym, a moherem antyklerykalnym nie ma jak widać wielkiej różnicy...

Kościół w Polsce to nie jest instytucja bez skazy, ale stwierdzenia "wszystkiemu winny jest Kościół Katolicki" wpisują się w nurt teorii spiskowych, gdzie już urzędują ukłądy, Żydzi, masoni, cykliści itp.

Od kiedy to głowy obych państw odwiedzające Polskę płacą za siebie? To logiczne, że koszta ponosi gospodarz!

Poza tym pielgrzymkę obejrzy na żywo i przed TV większa część narodu (tak to zawsze bywało), a więc psim obowiązkiem władzy jest jej zapewnienie Polakom!

Bez urazy panowie, ale właśnie przez takie antyklerykalne pierdolenie mohery mają cały zestaw dowodów na to "jak szkalowany jest katolicyzm w Polsce".

Do góry
#581260 - 20/05/2006 10:07 Re: Kod da Vinci
polskignom Offline
Live fast, die young

moze tak, moze nie, mi sie nie podoba co sie dzieje w tym kraju. Nie podoba mi sie, ze mozesz dac ksiedzu 10 tys. zl poprzez dogadanie sie z nim,a panstwu dajesz wielkie gowno i masz z glowy podatki, nie podoba mi sie, ze Polska jest na poczatku krajow przeznaczonych do wizyt, nie podoba mi sie polityka kosciola w sprawie swiat, bo w Polsce obecnie sie wiecej nie pracuje niz pracuje, nie podoba mi si podejscie kosciola do tak neutralnych spraw jakimi sa ksiazka, film, nie podoba mi sie polityka kosciola w sprawie rydzyka, a dokladnie nic nierobienie, nie podoba mi sie ingerencja kosciola w sprawy polityki, nie podoba mi sie okreslanie, co jest grzechem,a co nie przez naszych wspanialych wielebnych, nie podoba mi sie uciszanie wielu przykrych faktow zwiazanych z dzialalnoscia duchownych i wiele wiele innych spraw.

I to czy Ty uwazasz czy to sa pogay Bieruta czy Gierka czy Napoleona jest malo istotne.

Dopoki nie zniesie sie przywilejow czarnej wladzy w Polsce, dopoty bedziemy biedniejszym krewnym wielu panstw, bo tak jak siwy powiedzial, to kosciol jest najwiekszym odplywem gotowki z budzetu panstwa, od zwyklych przywilejow po roznorakie gowniane dotacje, smiem twierdzic, ze wystarczajaco godnie by zyli z "tacy".

Taka drobna dygresyjka, jak mieszkalem w Lublinie na przestrzeni zamieszkujacej ok. 40-50 tys. mieszkancow bylo kilka boisk, zdecydowanie za malo, jaka byla polityka wladz? rozkopali jedno i buduja tam teraz kosciol, jednym slowem jak ktos by sie temu sprzeciwil to tez ma poglady Bieruta?

Do góry
#581261 - 20/05/2006 10:16 Re: Kod da Vinci
Amkwish Offline
Carpal Tunnel

Quote:

Nie przypuszczałem, że kiedyś na tym forum posłużę się taką argumentacją

Siwy212 - masz pomysły jak Bierut

Między moherem klasycznym, a moherem antyklerykalnym nie ma jak widać wielkiej różnicy...

Wystarczy na tym forum napisać :

"Modlę się za wygrana Polski na MŚ"

a zaraz do topiku zlecą się ateiści,antyklerykałowie et consortes i zaczna jechać po Kościele,Papieżu,etc.etc.

"Moher czyni głupca" bez wzgledu na to na jaki łeb jest nałozony i jaki jest kolor wełny.

Do góry
#581262 - 20/05/2006 10:16 Re: Kod da Vinci
siwy212 Offline
Carpal Tunnel

Czytalem wypowiedzi bylego ksiedza. Pisał on w swojej książce jakie lapowki ida na to zeby odpisac wiecej za darowizne, ze on jak zwykly ksiezyna na poczatku sluzby wyciagal miesiecznie na normlanej sredniej parafi 4-6k miesiecznie razem z taca kolenda i innymi takimi ze wiekszosc ksiezy ma swoje prywatne domy i to niebylejakie. Podejscie takie jak Twoje Emrod sprawia ze oni czuja sie w Polsce jak ryba w wodzie kazdy sie liczy z ich slowem. widzisz PiS przylizal rydzykowi i wygrali wybory. Wpieprzaja sie wszedzie nie placa nic a dostaja od skurwysyna z naszych pieniedzy i potrafi jeszcze ci jeden z drugim powiedziec ze za malo za msze sie dalo jak slyszalem sam osobiscie jak powiedzial sasiadce jak bylem jeszcze mlody glupi i bylem ministrantem. Emrod obudz sie. To co pisze ja i Polskignom to szczera prawda, tylko kazdy boi sie tego co powie ksiadz.

Do góry
#581263 - 20/05/2006 10:18 Re: Kod da Vinci
drfocus Offline
Carpal Tunnel

Emrod ciekawie napisał!! Zauważyłem, że naturą Polaków jest wrzucanie wszystkich do jednego wora!! Wszyscy księża są źli i są złodziejami, wszyscy kibce są wandalimi i rozbujnikami, a wszyscy politycy biorą łapówki!!
Otóż nie.

Co do pielgrzymki, to skoro te kilka milionów chce zobaczyć papierza, a kolejne kilkanaście chce zobaczy w TV to państwo powinno zrobić wszystko żeby im to umożliwić!!
Tak samo jak wprowadzili przepis, że mecze Polskiej kadry mają być w TV publicznej!! Za pokazywanie tych meczy też my płacimy z własnej kieszeni (TVP jest telewizją publiczną, jakby ktoś nie wiedział) My jako kibice się z tego cieszymy, że zobaczymy mecze Rasiaka i spółki (po krótkim namyśle, nie wiem czy się ciesze ), ale taki mocherowy beret może mówić tak jak wy teraz: Jak to czemu ja mam płacić podadtki żeby tacy oglądali jaieś tam mecze??

Nie to że bronię babcie w beretach, tylko mowię, że każdy ma prawo takie samo. Ludzie chcą igrzysk to Państwo stara się zeby je pokazać i tak samo jest z pielgrzymką??

Do góry
#581264 - 20/05/2006 10:18 Re: Kod da Vinci
Jonathan Sarkos Offline
Carpal Tunnel

Michał, nie szydź .

Moc modlitwy powinno sie sprawdzać zgoła inaczej .

I może by tak wrócić do kwestii filmu ? Na wizytę B16 przyjdzie pora.

Do góry
#581265 - 20/05/2006 10:22 Re: Kod da Vinci
polskignom Offline
Live fast, die young

jest jeszcze druga wersja, taka jak preentuje Amkwish, On jest madrzejszy, bo wierzy, a Ci co nie wierza staraja sie byc trendy i zachowuja sie jak "karierowicze", zeby zaistniec. A miedzy wierszami sa glupi i nie maja o niczym pojecia. Pozdrawiam. Wszystkich i wierzacych, oswieconych i antyklerykalow trendy-idiotow.

Jakos nie czuje sie gorszy .

Ja Emrod prezentuje postawe troche inna od Twojej, jak jestem anty to to pokazuje, zeby nie bylo na to "cichego" przyzwolenia, ale kazdy ma swoj "piekny" umysl i kazdy o sobie decyduje.

Do góry
#581266 - 20/05/2006 10:27 Re: Kod da Vinci
z o ® r o Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 15/09/2003
Quote:

jest jeszcze druga wersja, taka jak preentuje Amkwish, On jest madrzejszy, bo wierzy, a Ci co nie wierza staraja sie byc trendy i zachowuja sie jak "karierowicze", zeby zaistniec.

I wszscy są antyklerykałami. I trzeba się za nich modlić, żeby się nawrócili

Do góry
#581267 - 20/05/2006 10:29 Re: Kod da Vinci
Emrod Offline
Carpal Tunnel

A czy księża jedzą dzieci

Rozmawiamy o kapłanach, a nie o Supermenach tak więc nie wymagaj od tej grupy społecznej 100% idealności!

U mnie w parafii działa kuchnia charytatywna, ochronka dla biednych dzieci, pieniądze z kolędy szły na ferie dla tychże właśnie dzieci, oraz dla ministrantów! W zimie kościół jest ogrzewany, dzięki czemu nie marznę!
Powiem szczerze nie żal mi tych łącznie licząc max 500 złotych, które rocznie daję na Kościół.

Znam jednak także przypadek, gdzie ksiądz zbierał datki na stypendia dla uzdolnionych studentów z parafii, gdzie wszyscy wiedzieli, ze ta kasa idzie na jego syna!

Wymieńcie mi jednak jakąkolwiek grupę społeczną liczącą tysiące osób, w której nie trafiają się czarne owce?

Nie lubię fanatyzmu w każdej formie, a nie widzę wielkiej różnicy między starą babą, która w reklamie bielizny widzi dzieło Szatana, a antyklerykałem dla którego choinka na rynku jest zamachem na laickość państwa!

Do góry
#581268 - 20/05/2006 10:36 Re: Kod da Vinci
Jonathan Sarkos Offline
Carpal Tunnel

Siwy napisał wśród wielu mądrych rzeczy, jedną arcymądrą. Otóż jak ktoś ma coś przeciw KK i wyraża to, niezwykle często od razu jest święte oburzenie, piętnowanie, lament że znieważa sie sacrum, straszenie Bogiem, grzechem, piekłem, diabłami.

Jeśli ktoś jest nietykalny w tym kraju, to przede wszsytkim, w pierwszej kolejności są to księża. Cała polityka biznesowej instytucji zwanej KK jest nastawiona na jak najwiecej konspiracji i niejasności. Zakładam, że wciąż jest społeczne przekonanie, że ksiądz musi być kims lepszym niż zwykły obywatel, a przez to jest na uprzywilejowanej pozycji, kiedy wychodza na jaw jakieś nieprawidłowości, nieścisłości itp. Ile razy było tak (zresztą nie tylko w Kościele): "nasz proboszcz nie mógł tego zrobić, to niemożliwe, taki dobry i oddany ludziom człowiek". Cóż, ksiądz Czajkowski też nie mógł. Zresztą, na marginesie - pojawiają się wątki, że Pieronek, Życiński, czy Gocłowski też przy jednym stole z SBkami ucztowali.

A co to dopiero było kiedys ? W parafii we wsi, z której pochodzi moja mama naczelny sutannik wciąż trzęsie wszytkim i wszystkimi. Takie napiętnowanie na wiejskiej mszy przez proboszcza oznacza prawie to samo co śmierć voodoo - pogrzebanie za życia. Czy ktoś mysli, że ci wierni parafianie z zadupia zastanawiają się nad tym jak jest/było naprawdę ? Wolne żarty. Taki ksiądz jest alfa i omegą. wyrocznią, głosem Boga.

Morał jest jeden: jeśli ktoś wierzy, że do władzy - nieważne czy globalnej, czy lokalnej - dochodzą ludzie uczciwi, jest w ogromnym błedzie. Nieważne, czy kibicuje SLD, AWS, PO, czy PiS. I ta zasada odnosi się również, jesli nie bardziej do KK, który od strony marketingowej, manipulacyjnej i kilku pokrewnych jest prawdziwym majstersztykiem.

Do góry
#581269 - 20/05/2006 10:38 Re: Kod da Vinci
Jonathan Sarkos Offline
Carpal Tunnel

Quote:

A czy księża jedzą dzieci

Ależ skąd. Dzieci jedzą żydzi. Oczywiście chrześcijańskie. Robią też z nich macę i zatruwają studnie .

Do góry
#581270 - 20/05/2006 10:49 Re: Kod da Vinci
Amkwish Offline
Carpal Tunnel

Quote:

Quote:

jest jeszcze druga wersja, taka jak preentuje Amkwish, On jest madrzejszy, bo wierzy, a Ci co nie wierza staraja sie byc trendy i zachowuja sie jak "karierowicze", zeby zaistniec.

I wszscy są antyklerykałami. I trzeba się za nich modlić, żeby się nawrócili

Ja tego nie napisałem,to Wy sobie dospiewaliście sami

Trzeba miec kompletnie narąbane,aby sie tak zaperzać z powodu jakiegoś kinowego gniota

Do góry
#581271 - 20/05/2006 10:56 Re: Kod da Vinci
Bullet Offline
Marat Safin

Meldunek: 14/05/2005
Quote:

Quote:

Nie rozumiesz stary, Polska na tym nie zarobi zarobia nieliczni, ale wiecej osob na tej wizycie straci, zarobilibysmy jakby przyjechalo milion ludzi z zagranicy.

Kraj to nie prostytuka, ktorej zaplacisz i mowisz co ma robic. Wybierasz w wyborach tych co rzadza /albo nie wybierasz i dzieki temu pozwalasz wygrac tym co wygrali/ a oni siano z podatkow perceluja w/g swojego widzi mi sie i wszystko na ten temat. Zwieracze ze smiechu mi puszczaja jak jeden z drugim zaczyna marudzic gdzie to nie ida pieniadze z podatkow.

Do góry
#581272 - 20/05/2006 11:01 Re: Kod da Vinci
Anonymous
Unregistered

wez pod uwage, ze czesc z tych najezdzajacych niekoniecznie byla uprawniona do wybierania kogokolwiek. Pos swoich pierwszych wyborach poznaja "sile" swojego glosu :-)

Do góry
#581273 - 20/05/2006 11:01 Re: Kod da Vinci
[T]-error Offline
I see dead people

Meldunek: 04/08/2001
Zaraz o PiSie będzie, PO ... Lepperze ....

To oni temu winni ! O tak, o tak ...

Da Vinci Da Vinci - cóżeś ty narobił

PS. A może Roman G. to potomek? Leonarda?

Do góry
#581274 - 20/05/2006 11:03 Re: Kod da Vinci
drfocus Offline
Carpal Tunnel

Tak a Lepper jest jednym z Templariuszy

Do góry
#581275 - 20/05/2006 11:10 Re: Kod da Vinci
Conrad Offline

Najważniejsze jest to, żeby nie dać temu filmowi skłócić wszystkich w Polsce.

Do góry
#581276 - 20/05/2006 11:13 Re: Kod da Vinci
Amkwish Offline
Carpal Tunnel

Prxyjmijmy filmową wersje niedowiarków i ....przejdźmy z nia do bukmacherki.

Jest na tym forum któryś z potomków Jezusa i Marii Magdaleny ?

Jeżeli tak to gotów jestem zacząć grać Jego typy

Do góry
#581277 - 20/05/2006 11:21 Re: Kod da Vinci
[T]-error Offline
I see dead people

Meldunek: 04/08/2001
Conrad: no bez jaj
Film jak film, jednemu się podoba, drugiemu nie ...
Kwestie w nim zawarte, są częściowo mocno nagięte, częściowo napewno są prawdziwe.
Btw: Brown jest strasznie schematyczny w pisaniu książek, wszystko leci jednym szablonem, zminiając tylko nazewnictwa ... on jest po prostu nudny

Brownowi zarzuca się że "zapożyczył" ideę Graal z książki "Święty Graal, święta krew" Baigenta, Leigha i Lincolna ... ta pozycja jest o niebo lepsza.

---
I jeszcze ot, my Polacy mamy taką przypadłośc, by o wszystko się wykłócać, o to czy film jest ok, czy nie, o historię, politykę, o muzykę, sport, medycynę. Każdy wie wszystko lepiej i nikt nikomu nie popuści
Jesteśmy takie Pawlaki i Kargule, wypisz wymaluj. Zapyziali, zawistni, bezkompromisowi ... tacy do dupy ...
Okopać się i napierd..ć kamieniami w przeciwnika, choćby miał rację, to i tak moja racja jest najmojsza!

Jak tylko weszliśmy do Unii E. od razu Polacy zaczęli mnie wkrw..ać

pzdr)

Do góry
#581278 - 20/05/2006 11:21 Re: Kod da Vinci
Amkwish Offline
Carpal Tunnel

Quote:

Najważniejsze jest to, żeby nie dać temu filmowi skłócić wszystkich w Polsce.

Conrad,głupich tylko tym mozna skłocić,ale głupich nie żal

Jonathan sarkos i ja stoimy w tym topiku na antypodach,ale w głowie mi sie nie mieści,żebyśmy mieli sie pokłócić.

Do góry
#581279 - 20/05/2006 11:21 Re: Kod da Vinci
Llama Offline
Ana <3

Quote:

Quote:

Będe zawsze kontrował Twoje (i Llamy) obnoszenie sie na siłę ze swoim ateizmem/antyklerykalizmem.

z niczym się nie obnoszę. podaję ten czynnik do wiadomości, bo wydaje mi się, że jest istotną informacją w ocenie takiej produkcji.

ani nie jestem z tego dumny, ani się tego nie wstydzę...amkwish

Do góry
#581280 - 20/05/2006 11:21 Re: Kod da Vinci
Jonathan Sarkos Offline
Carpal Tunnel

W Polsce i tak wiekszość jest już skłócona i długo jeszcze będzie.

A KK jest lustrzanym odbiciem selekcjonera Janasa. "Kadrę wybrałem wczoraj w nocy". A tu TP wysyła rachuneczki bez Kłosa, Franka i Dudka. Coż za czysty przypadek. Tak czysty, że az niewinny i święty

Do góry
#581281 - 20/05/2006 11:23 Re: Kod da Vinci
Jonathan Sarkos Offline
Carpal Tunnel

Quote:

Jonathan sarkos i ja stoimy w tym topiku na antypodach,ale w głowie mi sie nie mieści,żebyśmy mieli sie pokłócić.

No mi na szczęście też nie .

Do góry
#581282 - 20/05/2006 11:30 Re: Kod da Vinci
Jonathan Sarkos Offline
Carpal Tunnel

Quote:

Brownowi zarzuca się że "zapożyczył" ideę Graal z książki "Święty Graal, święta krew" Baigenta, Leigha i Lincolna ... ta pozycja jest o niebo lepsza.

Jest jeszcze Laurence Gardner - "Krew z krwi Jezusa" czy jakoś tak. I właściwie jest mu bardzo blisko do wersji z "Kodu". Pozwolę sobie wkleic tu niemaly fragment. Uwaga, może być szokujące dla niektórych. Oto pierwszy rozdział.

"Po powstaniu żydowskim w Jerozolimie w I wieku n.e. wszelkie zapiski dotyczące pochodzenia Jezusa Mesjasza z rodu Dawida rzekomo uległy zniszczeniu na rozkaz rzymskich dowódców. Jednakże tego aktu destrukcji bynajmniej nie doprowadzono do końca i potomkowie Jezusa, którzy ponieśli mesjańskie dziedzictwo z Bliskiego Wschodu na Zachód, zachowali stosowne dokumenty. Jak potwierdza Historia kościelna Euzebiusza, biskupa Cezarei1, z IV wieku, nazywano ich desposynes (starogr. potomkowie Mistrza)2, wedle wzniosłego stylu zarezerwowanego wyłącznie dla rodziny Jezusa3. Do niej należało tajne dziedzictwo królewskiego domu Judy &#8211; dynastii istniejącej do dziś.

W książce zbadamy czcigodną historię tej królewskiej linii, rozwijając szczegółowy genealogiczny opis rodu Mesjasza (Sangrala, Świętego Graala) wywodzącego się bezpośrednio od Jezusa i jego brata Jakuba. Zaczniemy od zbadania opowieści Starego i Nowego Testamentu z innej perspektywy niż dotychczasowa. Nie będzie to pisanie na nowo historii, a jedynie powrót do źródeł wiedzy. Chcemy jednak uniknąć powtarzania w nieskończoność mitów celowo zniekształconych przez ludzi mających w tym zakulisowy interes.

Niewątpliwie znajdą się osoby, które będą podważać to, co zostało tu opisane. Inni natomiast kurczowo będą się trzymać ogólnie przyjętych stereotypów, w czambuł potępiając tę książkę. Można tylko mieć nadzieję, że waga owych krytyk będzie dokładnie odmierzona, gdyż &#8211; jak to zauważył w 1922 r. wielebny Lewis z Glastonbury &#8211; ostrze krytyki często kieruje się w stronę autora, podczas gdy ofiara zyskuje dzięki takim atakom.

Książka ta jest przeznaczona dla czytelnika obdarzonego otwartym umysłem, dociekliwego, uduchowionego. Informacje w niej zawarte są związane z odkrywczymi interpretacjami starożytnych dokumentów z Ziemi Świętej &#8211; rękopisów znad Morza Martwego i wielu świętych tekstów starożytności, ukrytych przed okiem ogółu ku wygodzie mniejszości. Fakty zaczerpnięto również z wielu celtyckich annałów i kronik wczesnego średniowiecza oraz z archiwów Europy chroniących pamięć królów, świętych i rycerzy.

Przez wieki cicha zmowa Kościoła i władców była silniejsza niż spadek Mesjasza. Osiągnęła szczyt, gdy cesarski Rzym odmienił bieg chrześcijaństwa, sprzeniewierzając się swoim ideałom, co czyni zresztą do dnia dzisiejszego.

Wiele, zdawałoby się, nie powiązanych ze sobą faktów to dzieje nieprzerwanych prześladowań rodu Mesjasza. Od wojen żydowskich z I wieku, poprzez osiemnastowieczną rewolucję amerykańską i dalej, angielskie i europejskie rządy wespół z Kościołami &#8211; anglikańskim i rzymskokatolickim &#8211; nieustannie prowadziły politykę opartą na matactwach i machinacjach. Ruchy o poglądach zbliżonych do Kościoła rzymskokatolickiego, odmawiając prawa pierworództwa królewskiemu domowi Judy, wprowadzały na tron marionetkowe reżimy, takie jak brytyjski dom hanowersko-koburski. Podniesieni w ten sposób do godności władcy mieli za zadanie podtrzymać określone religijne doktryny, podczas gdy inne głosiły religijną wstrzemięźliwość.

Teraz, gdy bliskie jest nowe milenium, nadszedł czas refleksji i reformy cywilizowanego świata &#8211; a dokonując jej należy rozważyć błędy i dokonania przeszłości. Nic tak dobrze nie służy temu celowi, jak zapiski kronik Sangreala.

Pojęcie Święty Graal powstało w średniowieczu jako sformułowanie literackie oparte (jak to będzie przedstawione później) na błędnej interpretacji zapisków. Jest to bezpośrednie tłumaczenie Saint Graal i wcześniejszych form San Graal i Sangreal. Starożytny Zakon Sangreala, dynastyczny Zakon Szkockiego Królewskiego Domu Stewartów łączy się bezpośrednio z kontynentalnym europejskim Zakonem Królestwa Syjonu4 (Zakon Syjonu &#8211; Klasztor Naszej Pani z Syjonu). Rycerze obu zakonów byli zwolennikami Sangreala, czyli (jak wskazano wyżej) królewskiej krwi (Sang Real) Judy &#8211; linii Świętego Graala.

Poza fizycznym aspektem dynastyczny Święty Graal ma wymiar duchowy. Symbolizowało go wiele przedmiotów, ale najczęściej mówiono o kielichu, zwłaszcza takim, który zawiera lub zawierał kiedyś krew Jezusa. Ponadto przedstawiono Graala jako winorośl, pnącą się przez kroniki przeszłości. Owocem winorośli jest winne grono, z którego powstaje wino. Pod tym względem symboliczne elementy kielicha i wina łączą się, gdyż wino od dawna traktowano jako krew Jezusa. Ta tradycja jest umiejscowiona w samym sercu sakramentu Eucharystii (Komunii Świętej) i wiecznie żywa krew kielicha Graala reprezentuje wieczny rodowód Mesjasza.

W ezoterycznej (tajemnej) mądrości Graala, kielich i winorośl wyrażają ideał służby, podczas gdy krew i wino odpowiadają wiecznemu duchowi spełnienia. Stąd też duchowe poszukiwanie Graala jest pragnieniem spełnienia za pośrednictwem służby i bycia obsługiwanym. To, co bywa nazywane Regułą Graala, samo w sobie jest parafrazą kondycji ludzkiej, gdyż wszyscy poszukując &#8211; służymy, a służąc &#8211; dochodzimy do celu. Regułę wynaturzyła zasada skąpstwa ciążąca nad społecznością ludzką, o czym świadczy hasło &#8220;przeżywają najsilniejsi"; całe sformułowanie jest tradycyjnie tłumaczone jako ewolucja drogą doboru naturalnego, albowiem dzisiaj jest jasne, że bogactwo, nie zdrowie to podstawa siły w społeczeństwie. Innym kryterium jest posłuszeństwo prawu.

Ale nad wszystkimi rozważanymi pryncypiami góruje inny wymóg &#8211; trzymania się ustalonych zwyczajów i bicia pokłonów przed bożkami władzy. Ten warunek wstępny nie ma żadnego związku z posłuszeństwem wobec prawa lub z przyzwoitym zachowaniem &#8211; to wszechmocny zakaz krytyki tego, co jest; zakaz głoszenia opinii niezgodnych z powszechnie obowiązującymi. Ci, którzy nie trzymają się karnie szeregu, zyskują w oczach rządzących piętno heretyków, ludzi wścib-skich, kłopotliwych i stąd społecznie nieakceptowanych. Właściwy dobór to podporządkowanie się indoktrynacji i zduszenie indywidualności służące zachowaniu status quo administrowanego układu. Żaden system poznawczy nie uznałby tego za demokratyczny styl życia. Demokratyczny ideał wyraża hasło &#8220;rządzony przez lud i dla ludu".

Ułatwia to organizacyjna zasada wyborcza, która sprawia, że garstka reprezentuje większość. Reprezentanci są wybierani przez lud, by rządzić dla ludu &#8211; ale paradoksalnie wynikiem są na ogół rządy ludu, co nie ma żadnego związku ze służbą i stanowi przeciwieństwo Reguły Graala.

Już dawno temu wybranym reprezentantom udało się odwrócić ideał harmonii: zajęli oni piedestał górujący nad elektoratem. Tym to sposobem prawa jednostki, wolności i opieka społeczna są kontrolowane mocą politycznego dyktatu i takie właśnie dyktatury decydują, kto jest społecznie akceptowany, a kto nie. To decyduje w wielu przypadkach o tym, kto przeżyje, a kto nie. W tym celu szuka się wpływów wyłącznie z chęci władzy nad innymi. Wybrańcy służąc własnym interesom manipulują społeczeństwem, ogołacają z władzy większość. W rezultacie owa większość zamiast być podmiotem służby jest zredukowana do statusu obsługujących.

Nie jest przypadkiem, że średniowieczna dewiza brytyjskiego następcy tronu brzmiała Ich dien (służę). Ta dewizja miała źródło w Regule Graala z epoki rycerstwa. Następcy z linii, którzy uzyskiwali władzę dziedzicznie, a nie z wyboru, hołdowali ideałowi służby. Ale czy monarchowie faktycznie służyli? Konkretniej &#8211; komu służyli? Generalnie &#8211; a na pewno w okresie feudalnym i imperialnym &#8211; rządzili; ręka w rękę z dworem i Kościołem. Rządy to nie służba, nie współtworzą bowiem sprawiedliwości, równości i poszanowania ideałów demokracji. Stąd nie mają punktu stycznego z maksymą Świętego Graala.

Książka Krew z krwi Jezusa nie ogranicza się do genealogii i opowieści o banalnych intrygach, ale jej karty są kluczem do Reguły Graala, a to nie tylko tajemnica historyczna, ale i sposób życia. Jest to książka o dobrym rządzeniu i złym. Opowiada nam, jak patriarchalne pokrewieństwo międzyludzkie zastąpiła dogmatyczna tyrania i dyktatorskie władanie ziemią. Jest to odkrywcza podróż przez wieki z myślą o przyszłości.

W dzisiejszej erze technologii komputerowej, telekomunikacji satelitarnej i międzynarodowego przemysłu kosmicznego postęp nabiera alarmującej prędkości. Każde następne stadium jest osiągane coraz szybciej, szansę przeżycia mają najbardziej drapieżni, podczas gdy niecierpliwy establishment, służący swoim własnym ambicjom, ale nie celom ogólnym, uznaje resztę za skazaną na pożarcie.

Jaki to wszystko ma związek z Graalem? Otóż, fundamentalny. Graal ma wiele masek i wiele atrybutów. Jednakże bez względu na postać poszukiwaniem Graala rządzi przemożne pragnienie uczciwego celu. Jest to szlak, na którym wszyscy mogą przetrwać między silnymi, gdyż taki jest klucz do harmonii i jedności społeczeństwa i natury. Reguła Graala uznaje strukturę wspólnoty i wywyższenie dzięki zasłudze &#8211; a przede wszystkim jest całkowicie demokratyczna. Graal w swoich fizycznych i duchowych wymiarach należy zarówno do przywódców, jak i mas. Należy również do ziemi i środowiska. Najwyższą powinnością jest powszechna, zjednoczona służba.

Wiedza jest kluczem do przyszłości. Tylko poprzez wiedzę i świadomość możesz się znaleźć wśród silnych. Droga do wiedzy nie prowadzi przez rządy dyktatorskie; możemy do niej dotrzeć, mając swobodny dostęp do prawdy.

Komu służy Graal? Tym, którzy wbrew wszelkim przeciwnościom są orędownikami oświecenia.

POGAŃSCY IDOLE CHRZEŚCIJAŃSTWA
W trakcie naszej podróży spotkamy się z licznymi twierdzeniami, które na pierwszy rzut oka wydadzą się zaskakujące &#8211; ale tak często bywa, gdy wyjaśnia się historyczne fałsze. Większości z nas nałożono okulary, przez które byliśmy zmuszeni oglądać karykaturę historycznej prawdy. Historia, której nas uczono, skażona została propagandą, czy to Kościoła, czy to świata polityki. Nawet nauczanie historii jest częścią procesu kontroli; oddziela władców od służących, wybranych od odrzuconych. Oczywiście, historia polityczna była pisana przez władców &#8211; garstkę decydującą o losie i fortunie ogółu. Historia Kościoła jest tym samym: jej celem jest narzucenie kontroli. Wykorzystuje się przy tym lęk przed nieznanym. W ten sposób hierarchowie Kościoła utrzymali supremację kosztem wiernych, którzy autentycznie szukają oświecenia i zbawienia.

Jeśli się spojrzy globalnie na polityczną lub religijną historię, to za truizm należy uznać twierdzenie, że nauka głoszona przez kręgi władzy często jest wręcz fantastyczna, niemniej jednak &#8211; choć tak wypaczona &#8211; rzadko bywa kwestionowana.

W sferze biblijnej nasze poszukiwanie Graala zaczyna się od Stworzenia, tak jak definiuje to Księga Rodzaju. Niecałe dwa wieki temu, w 1779 r., konsorcjum londyńskich księgarzy wydało mamucią, 42-tomową Historię powszechną &#8211; dzieło, które spotkało się z wielkim uznaniem, a w którym stwierdzono, iż boska praca stworzenia zaczęła się 21 sierpnia 4004 roku p.n.e.5 Wynikła debata co do miesiąca, gdyż niektórzy teologowie uznawali 21 marca za dokładniejszą datę. Wszyscy zgodzili się co do tego, że tylko sześć dni oddzielało kosmiczną nicość od powstania Adama.

Epoka, w której opublikowano Historię, była epoką rewolucji przemysłowej. Następowały burzliwe, niezwykłe zmiany; rozwój, podobnie jak i dzisiejszy postęp na dużą skalę, spowodował pewne społeczne koszty. Cenne zdolności i kunszt minionych dni stały się przestarzałe w obliczu masowej produkcji. Społeczeństwo przegrupowało się, przystosowując do struktury wytworzonej pod ciśnieniem nowych stosunków gospodarczych. Wyłoniła się nowa kasta &#8220;zwycięzców", podczas gdy większość błąkała się w obcym środowisku, rozluźniły się lub uległy zerwaniu dotychczasowe więzi, zanikły tradycje, zwyczaje i obyczaje. Słusznie czy nie ten fenomen nosi nazwę postępu &#8211; a zasadniczym kryterium postępu jest zasada, którą ogłosił angielski naturalista Karol Darwin: przeżywają najsilniejsi6. Problem w tym, że szansę przeżycia zwykłych ludzi często maleją, bo ich władcy &#8211; pionierzy postępu, walczący o własne przeżycie &#8211; często ignorują lub eksploatują poddanych.

Dziś wiemy, że Historia powszechna z 1779 r. była w błędzie. Świat nie powstał w 4004 roku p.n.e. Adam nie był pierwszym człowiekiem na ziemi7. Takie archaiczne poglądy odrzucono, ale dla ludzi końca XVIII wieku imponująca Historia była dziełem osób wykształconych o największym autorytecie. Dlatego też obecnie warto zadać sobie pytanie: ile dzisiejszych uznanych pewników naukowych i historycznych również zostanie obalonych pod wpływem przyszłych odkryć?

Dogmat wcale nie musi być prawdą; jest to wyłącznie frenetycznie promowana interpretacja prawdy oparta na dostępnych faktach. Gdy na jaw wychodzą nowe znaczące fakty, naukowy dogmat zmienia się w sposób naturalny &#8211; ale w przypadku dogmatu religijnego rzadko ma to miejsce. W tej książce szczególnie zajmiemy się postawami i naukami Kościoła chrześcijańskiego, który nie przywiązuje wagi do odkryć i wynalazków, i nadal podtrzymuje wiele bezsensownych dogmatów z okresu średniowiecza. Jak przenikliwie zauważył na początku XX wieku H.G. Wells, &#8220;religijne życie Zachodu toczy się w domu historii wzniesionym na piasku".

Teoria ewolucji Karola Darwina przedstawiona w pracy O pochodzeniu człowieka z 1871 r.8 nie wyrządziła osobistej krzywdy Adamowi, ale naturalnie przekreśliła jego prawa do miana pierwszego człowieka. Jak wszystkie organiczne formy życia na naszej planecie, ludzie są produktem mutacji genetycznej i naturalnej selekcji trwającej setki tysięcy lat. Ogłoszenie tego faktu obudziło grozę w religijnym społeczeństwie. Niektórzy po prostu odmawiali przyjęcia nowej doktryny, a wielu wpadło w rozpacz. Jeśli Adam i Ewa nie byli pierwszymi rodzicami, nie było grzechu pierworodnego &#8211; i przyczyna pokuty okazała się pozbawiona wszelkich podstaw!

Większość ludzi nie zrozumiała tezy &#8220;przeżywają najsilniejsi". Doszła do wniosku, że skoro przeżycie ogranicza się do najsilniejszych, to sukces zależy od pokonania sąsiadów! I tak zrodziło się nowe sceptyczne i bezlitosne pokolenie. Egoistyczny nacjonalizm rozkwitł jak nigdy do tej pory i krajowe bóstwa czczono jak dawne bóstwa pogańskie. Symbole narodowej tożsamości &#8211; Brytania i Hibernia &#8211; stały się nowymi idolami chrześcijaństwa.

Z tego pokalanego gniazda rozprzestrzeniła się imperialistyczna zaraza i silniejsze rozwinięte państwa przyznały sobie prawo eksploatacji zacofanych. Nowa era budowy imperiów rozpoczęła się wraz z haniebnym wyścigiem o terytoria. Niemiecka Rzesza powstała w 1871 r. po stopieniu się dawniej samodzielnych państw. Imperium rosyjskie rozrosło się znacznie, a do ostatniej dekady XIX wieku imperium brytyjskie zajmowało aż jedną piątą wszystkich ziemskich lądów. Była to prozaiczna era nawiedzonych chrześcijańskich misjonarzy, wielu wysłanych z Brytanii królowej Wiktorii. Gdy religijną tkaninę porwano na żałosne strzępki w ojczyźnie, Kościół zagranicą poszukiwał nowego usprawiedliwienia dla swojej egzystencji. Misjonarze przejawiali szczególną ekspansywność w takich regionach jak Indie i Afryka, gdzie ludzie mieli już własne wiary i nigdy nie słyszeli o Adamie. Co ważniejsze jednak, nigdy nie słyszeli o Karolu Darwinie!

W Brytanii z urzędników rewolucji przemysłowej wyłoniła się nowa warstwa społeczna. To właśnie pączkująca klasa średnia odsunęła prawdziwą arystokrację i kręgi władzy daleko poza zasięg ogółu, w efekcie tworząc strukturę klasową &#8211; system podziałów &#8211; w której każdy miał wyznaczone miejsce. &#8220;Wodzowie" oddawali się arkadyjskim uciechom, podczas gdy oportuniści z klas średnich współzawodniczyli, kto zajdzie dalej w bezwstydnej konsumpcji. Człowiek pracy akceptował własne niewolnictwo intonując pieśni poddaństwa i wierności, marząc o podboju nowych terytoriów i bijąc czołem przed portretem Brytanii na kominku.

Ci, co przestudiowali historię, wiedzieli, że niebawem imperia wezmą się nawzajem na celowniki, przepowiadali dzień, w którym konkurujące potęgi zewrą się w potężnym uścisku. Konflikt wybuchł, gdy Francja podjęła próbę uwolnienia Alzacji i Lotaryngii spod okupacji niemieckiej. Chodziło o zasoby żelaza i węgla na tym terytorium. Rosja i Austro-Węgry starły się walcząc o dominację nad Bałkanami, toczyły się konflikty wynikające z kolonialnych ambicji w Afryce i na innych lądach. Do globalnego konfliktu doszło w czerwcu 1914 r. Po tym, gdy serbski nacjonalista zamordował następcę tronu austriackiego, arcyksięcia Franciszka Ferdynanda, w Europie wybuchła wielka wojna, głównie sprowokowana przez Niemcy. Do wojny wciągnięte zostały niemal wszystkie państwa europejskie. Brytania poprowadziła kontrofensywę. Walka trwała ponad cztery lata i zakończyła się, gdy w Niemczech wybuchła rewolucja, a cesarz Wilhelm II uciekł z kraju.

Wszystkie technologiczne wynalazki ery przemysłowej pociągnęły za sobą niewielki postęp społeczny. Osiągnięcia inżynieryjne dały ludziom natomiast bezprecedensową zdolność zabijania. Chrześcijaństwo uległo takiemu rozczłonkowaniu, że trudno było je rozpoznać. Duma Brytanii pozostała nietknięta &#8211; ale Niemiecka Rzesza nie miała zamiaru ugiąć się pod ciężarem klęski. Gdy obalono stary porządek, do władzy doszła nowa partia gorliwców. Jej despotyczny fuhrer, Adolf Hitler, zaanektował Austrię w 1937 r. i runął na Polskę dwa lata później. Zaczęła się druga wielka wojna &#8211; prawdziwie światowa &#8211; jak do tej pory najbardziej zaciekła walka o terytoria. Toczyła się sześć lat i dotknęła samego rdzenia wiary religijnej: praw jednostki, praw cywilizacji.

Kościół i lud zdali sobie sprawę, że religia nie jest i nigdy nie była sprawą dat i cudów. Była sprawą wiary w przyzwoity sposób życia, stosowania się do moralnych standardów i etycznych wartości, wiary w Boga, opieki nad ubogimi, stałym poszukiwaniem wolności i wyzwolenia. Wreszcie odłożono na bok nieustanne rozważania ogólne o ewolucyjnej naturze ludzkiego pochodzenia &#8211; to stało się polem dociekań naukowców, większość przyjęła po prostu do wiadomości ten fakt. Kościół nie był już tak stanowczym oponentem naukowców. Dla wielu tekst Biblii nie był nietykalnym dogmatem czczonym dla niego samego. Religia to zalecenia i zasady, a nie papier, na którym są wydrukowane. Biblia stała się księgą historii, rodzajem archiwum, zbiorem starożytnych tekstów wartych dociekań i badań, jak każdy inny tego rodzaju kodeks.

To nowe podejście dało asumpt nie kończącym się spekulacjom. Jeśli to prawda, że Ewa była w swoim czasie jedyną żyjącą kobietą, a jej trzej potomkowie byli mężczyznami, to do kogo zbliżył się jej syn, Set, by zostać ojcem plemion Izraela? Jeśli Adam nie był pierwszym człowiekiem na ziemi, jakie w takim razie było jego znaczenie? Kim lub czym byli aniołowie? Nowy Testament też miał swoje zagadki. Kim byli apostołowie? Czy cuda naprawdę się wydarzyły? I najważniejsze, czy narodzenie z Dziewicy i Zmartwychwstanie naprawdę miały miejsce?

Rozważymy wszystkie te pytania, zanim wyruszymy szlakiem rodowodu Graala. Za rzecz podstawowej wagi uważamy przedstawienie i zrozumienie historycznego tła żywota Jezusa. Bez tego niemożliwe będzie przyswojenie faktu jego małżeństwa i ojcostwa. Wielu Czytelników w miarę zapoznawania się z treścią tej książki zauważy, że znajduje się na całkiem nowym gruncie. Tak naprawdę to grunt, który istniał wcześniej, zanim odkryli go i ukryli ci, których celem było zdławienie prawdy dla utrzymania władzy. Tylko odsłaniając prawdę i docierając do ukrytych źródeł uda się nam odszukać Świętego Graala.

PIERWSZE KROPLE ŚWIĘTEJ KRWI
Obecnie uznaje się powszechnie, że pierwsze rozdziały Starego Testamentu nie opisują początków historii świata9, opowiadają historię rodziny, która z czasem stworzy rasę, obejmującą różne plemiona; rasę, która następnie stanie się narodem, Hebrajczykami. Jeśli o Adamie można by powiedzieć, że był pierwszym osobnikiem swojego rodzaju (nie licząc poprzedzającej go ewolucji całego gatunku), to z pewnością był antenatem Hebrajczyków i plemion Izraela10.

Dwie najbardziej intrygujące postacie Starego Testamentu to Józef i Mojżesz. Każdy z nich odegrał ważną rolę w kształtowaniu się narodu hebrajskiego i obaj mają historyczne tożsamości, które można zbadać niezależnie od Biblii. Księga Rodzaju (41, 39-43) opowiada, jak Józefa uczyniono rządcą Egiptu:

Do Józefa zaś faraon rzekł [...] Ty będziesz zarządzał domem moim, a do poleceń twoich będzie się stosował cały lud mój, tylko tronem będę większy od ciebie [...] i ustanowił go namiestnikiem całej ziemi egipskiej11

Podobnie Księga Wyjścia (11, 3) informuje nas o Mojżeszu:

Mojżesz był bardzo poważany w ziemi egipskiej, zarówno u dworzan faraona, jak i u ludu.

Mimo wysokiego statusu i wywyższenia ani Józef, ani Mojżesz nie figurują w żadnych zapiskach egipskich pod żadnym z tym imion.

Kroniki z czasów Ramzesa II (1304-1237 p.n.e.) wspominają semickie ludy, które osiedliły się na ziemi Goszen. Wyjaśniono w nich, że przybyli z Kanaan w poszukiwaniu pożywienia. Ale czemu skrybowie Ramzesa wspominają to zamieszkanie w Goszen? Wedle standardowej biblijnej chronologii Hebrajczycy udali się do Egiptu jakieś trzysta lat przed Ramzesem i wyszli stamtąd około 1491 roku p.n.e., na długo przed jego wstąpieniem na tron. Więc z tych wzmianek wynika, że standardowa chronologia biblijna jest niedokładna.

Uważa się tradycyjnie, że Józefa sprzedano w niewolę w Egipcie w latach dwudziestych XVIII wieku p.n.e., a dziesięć lat później faraon uczynił go namiestnikiem. Następnie jego ojciec, Jakub (Izrael)12 i 70 członków rodziny udało się za nim do Goszen, uciekając przed klęską głodu w Kanaanie. Mimo to w Księdze Rodzaju (47, 11), Wyjścia (1,11) i Liczb (33,3) wspomina się o &#8220;ziemi Ramzesów"13. Były w Goszen spichrze zbożowe zbudowane przez Izraelitów dla Ramzesa II mniej więcej 300 lat po tym, jak podobno tam byli.

Wynika stąd, że alternatywna &#8220;rachuba żydowska" jest dokładniejsza niż &#8220;standardowa chronologia": Józef udał się do Egiptu nie na początku XVIII wieku p.n.e., ale na początku XV wieku p.n.e. Mianowano go tam dostojnikiem dworu Tutmozisa IV (rządził ok. 1413-1405 p.n.e.). Jednakże Egipcjanom wezyr Józef był znany jako Juja. Jego historia jest szczególnie kształcąca. Urodzony w Kairze historyk i lingwista Ahmed Osman przeprowadził dogłębne badania tych postaci. Jego odkrycia mają wielkie znaczenie14.

Gdy faraon Tutmozis zmarł, jego syn ożenił się z siostrą bliźniaczką Sitamon (zgodnie z tradycją faraonów), tak by móc odziedziczyć tron jako faraon Amenhotep III. Wkrótce potem ożenił się również z Tiją, córką dostojnika Józefa (Jui). Jednakże ustanowiono dekret, w myśl którego żaden syn Tii nie może dziedziczyć tronu. Z powodu długotrwałych rządów jej ojca, Józefa, obawiano się powszechnie, że Izraelici zdobędą za dużo władzy w Egipcie. I tak, gdy Tiją zaszła w ciążę, wydano edykt, nakazujący zamordowanie noworodka, jeśli okaże się płci męskiej. Żydowscy krewni Tii mieszkali w Goszen, a ona sama miała letni pałacyk nieco w górę Zarw, dokąd udała się na czas połogu. Faktycznie powiła syna &#8211; ale królewskie położne ułożyły intrygę z Tiją i posłały dziecko w dół rzeki w koszyku z sitowia do domu przyrodniego brata jej ojca, Lewiego.

Chłopca, Aminadoba (ur. ok. 1349 p.n.e.), wyedukowali egipscy kapłani Ra. Jako nastolatek udał się do Teb. Tymczasem jego matka zdobyła większe wpływy niż pierwsza żona króla, Sitamon, która nigdy nie urodziła faraonowi syna i następcy tronu, jedynie córkę imieniem Nefertiti. Aminadob w Tebach nie potrafił uznać egipskich bóstw, więc wysunął pojęcie Atona, wszechpotężnego Boga pozbawionego wizerunku. Aton w ten sposób stał się odpowiednikiem hebrajskiego Adonai (tytuł zapożyczony z fenickiego i oznaczający Pan) w zgodzie z naukami Izraelitów. W owym czasie Aminadob (hebrajski odpowiednik Amenhotepa &#8211; Amon jest zadowolony) zmienił imię na Echnaton (sługa Atona).

W owym czasie faraon Amenhotep zapadł na zdrowiu. Ponieważ nie było bezpośredniego męskiego następcy tronu, Echnaton ożenił się z przyrodnią siostrą, Nefertiti, by rządzić jako współregent w trudnym okresie. Gdy po jakimś czasie Amenhotep III zmarł, Echnaton objął tron faraonów &#8211; oficjalnie przyjmując imię Amenhotepa IV.

Echnaton i Nefertiti mieli sześć córek i syna, Tutanchatona. Faraon Echnaton zamknął wszystkie świątynie egipskich bogów i zbudował nowe świątynie Atonowi. Poza tym w jego domostwie panowała skromna atmosfera &#8211; wbrew obyczajom starożytnego Egiptu. Faraon stracił przez to autorytet &#8211; szczególnie u kapłanów dawnego państwowego bóstwa Amona i syna słońca Ra. Mnożyły się spiski. Grożono wznieceniem powstania zbrojnego, jeśli faraon nie zezwoli na kult tradycyjnych bogów obok kultu bezcielesnego Atona. Ale Echnaton odmówił. Został więc zmuszony do abdykacji na rzecz kuzyna, Smenkara, który rządził krótko i przekazał tron synowi poprzedniego władcy, Tutanchatonowi. Ten przyjął tron w wieku 11 lat, zmienił imię na Tutanchamon. Żył i rządził jedynie przez dziewięć czy dziesięć lat, umarł w stosunkowo młodym wieku.

Tymczasem Echnatona wygnano z Egiptu. Uciekł z paroma domownikami na odległą pustynię Synaj. Miał przy sobie królewskie berło zwieńczone wężem z brązu. W oczach swoich zwolenników pozostał prawowitym monarchą, następcą tronu, którego go pozbawiono. Nadal był dla nich Mosesem, Mesisem lub Mojżeszem (następca, zrodzony) jak Tutmosis (urodzony z Tut) i Ramzes (na wzór Ra).

Dowody z Egiptu wskazują, że Mojżesz (Echnaton) wywiódł swój lud z Pi-Ramzes (w pobliżu współczesnego Kantra) na południe przez Synaj, w kierunku jeziora Timasz15. Był to bagnisty teren i chociaż dało się go z pewnymi trudnościami pokonać pieszo, to goniące konie i rydwany topiły się.

Wśród domowników byli synowie i rodzina Jakuba (Izraela). Na polecenie przywódcy skonstruowali u podnóża góry Synaj Arkę Przymierza16. Gdy tylko Mojżesz zmarł, rozpoczęli inwazję kraju, porzuconego tak dawno przez przodków. Tymczasem Kanaan (Palestyna) uległo znacznym zmianom, napłynęły tam fale Filistynów i Fenicjan. Zapiski mówią o serii bitew i potężnych armiach maszerujących na wojnę. Wreszcie Hebrajczycy (pod wodzą nowego przywódcy, Jozuego) odnieśli zwycięstwo i kiedy tylko przekroczyli Jordan, odebrali Jerycho Kananejczykom zdobywając prawdziwy Przyczółek w Ziemi Obiecanej.

Po śmierci Jozuego nastąpił okres rządów obieralnych &#8220;sędziów",a po kilku klęskach rozproszone plemiona hebrajskie zjednoczyły się pod wodzą pierwszego króla, Saula, około 1055 roku p.n.e. Po podboju części Palestyny Dawid z Betlejem &#8211; potomek Abrahama &#8211; ożenił się z córką Saula i został królem Judei (odpowiadającej połowie terytorium Palestyny). Do 1048 roku p.n.e. zdobył również Izrael (resztę terytorium) stając się królem wszystkich Żydów. Zaczął się rodowód Świętego Graala."

Do góry
#581283 - 20/05/2006 11:33 Re: Kod da Vinci
Conrad Offline

Rysiu już to podał w innym temacie:

Kod Janasa (LINK)

Do góry
#581284 - 20/05/2006 11:34 Re: Kod da Vinci
Amkwish Offline
Carpal Tunnel

Quote:

A KK jest lustrzanym odbiciem selekcjonera Janasa.

Jeśli juz to chyba odwrotnie

Andrzej,czy kiedykolwiek do Ciebie dotrze,ze Kościół to nie TYLKO księża ?

Oczywiscie wśród niewierzacych nie ma hipokrytów,obłudników i kłamców ? :

Na koniec napiszę jeszce jedno.

Nie wiara ani niewiara Dpodwyższa/obniza ocene człowieka.
Ciężko jest życ i byc uczciwym bez Boga,ale nielekko jest być prawym wśród fanatycznie "wierzącej" hołoty.

Pokój Wam wszystkim

Ja sie juz nie odzywam,mecze sie zaczynają

Do góry
#581285 - 20/05/2006 11:39 Re: Kod da Vinci
Emrod Offline
Carpal Tunnel

Nigdy nie wchodzę w dyskusję o zasadach wiary z bardzo prostej przyczyny

Chrześcijaństwo, jak i pozostałe religie opiera się właśnie na wierze, a nie na niepodważalnych faktach!

Nie potrafię udowodnić, że Bóg istnieje, podobnie jak nikt nie może udowodnić, że nie istnieje!

Ja w niego wierzę - ktoś inny nie! Gdzie jest problem?

Do góry
#581286 - 20/05/2006 11:45 Re: Kod da Vinci
drfocus Offline
Carpal Tunnel

Quote:

Nigdy nie wchodzę w dyskusję o zasadach wiary z bardzo prostej przyczyny

Chrześcijaństwo, jak i pozostałe religie opiera się właśnie na wierze, a nie na niepodważalnych faktach!

Nie potrafię udowodnić, że Bóg istnieje, podobnie jak nikt nie może udowodnić, że nie istnieje!

Ja w niego wierzę - ktoś inny nie! Gdzie jest problem?

Nic dodać nic ująć - tak samo myśle

Do góry
#581287 - 20/05/2006 11:45 Re: Kod da Vinci
Jonathan Sarkos Offline
Carpal Tunnel

Quote:

Jeśli juz to chyba odwrotnie

Może być odwrotnie

Quote:

Andrzej,czy kiedykolwiek do Ciebie dotrze,ze Kościół to nie TYLKO księża ?

Dlaczego ma docierać ? Przecież to i zakonnicy i zakonnice i wierni i monumentalne budowle i pewnie też niemały majątek.

Quote:

Oczywiscie wśród niewierzacych nie ma hipokrytów,obłudników i kłamców ? :

Są. jak wszędzie. Jednak pozycja takich osobników w KK jest z kilku przyczyn wyjatkowa. Patrz ksiądz Czajkowski i jego wypowiedzi. Nie chce go skazywać, choć uważam twierdzenie, że ktoś jego akta sfabrykowal by go pognębic i tym podobne, za raczej absurdalne.

Quote:

Na koniec napiszę jeszce jedno.

Nie wiara ani niewiara Dpodwyższa/obniza ocene człowieka.
Ciężko jest życ i byc uczciwym bez Boga,ale nielekko jest być prawym wśród fanatycznie "wierzącej" hołoty.

Zgadzam się

Quote:

Pokój Wam wszystkim

Ja sie juz nie odzywam,mecze sie zaczynają

jakie mecze ?

Do góry
#581288 - 20/05/2006 11:54 Re: Kod da Vinci
Amkwish Offline
Carpal Tunnel

Quote:

jakie mecze ?

WTA i ATP

Na wieczór over Barcy polecam

Do góry
#581289 - 20/05/2006 11:57 Re: Kod da Vinci
Jonathan Sarkos Offline
Carpal Tunnel

Ha, też myslałem o overze Barcy, ale i o zwycięstwie Basków !

Do góry
#581290 - 20/05/2006 12:36 Re: Kod da Vinci
siwy212 Offline
Carpal Tunnel

Księża jedzą dzieci hehe no tak to może nie ale są badanie że wśród księzy katolickich kilkadziesiat procent to pedfile i pedały mozecie nie wierzyć malo mnie to obchodzi. Hehe działa jadłodajnia hehe no ta działa ale za czyje z datków bo chyba nie za ich. Aha z datków i to oddielnych akurat na jadlodajnie bo na pewno nie z tacy. O tych księżach to tez wie troche co mówie moja matka pracowała w niegysiejszej milicji i była tam taka szczególna sekscja coos chyba z 4 w nazwie i zajmowała sie dośc dogłebnie tymi sprawami

Do góry
#581291 - 20/05/2006 12:46 Re: Kod da Vinci
Emrod Offline
Carpal Tunnel

Raz w życiu i ja pobawię się w mohera

107% księży to pedały, 148% to pedofile!
174% współpracowało z SB, 126% z Mossadem!

Jestem jednym z ostatnich na tym forum, którego można posądzić o ślepą krytykę PRL!
Uważam, że w milicji pracowało dużo porządnych ludzi, którzy mieli w dupie system - chcieli jedynie pomagać ludziom poprzez walkę z pospolitymi przestępcami!
Departament IV był jednak jednym z najbardziej wyrazistych ogniw moralnego skurwienia z czasów komuny!

Bez urazy, ale twoja matka powinna się wstydzić, a nie rozpowiadać tego typu pierdoły na prawo i lewo!

Do góry
#581292 - 20/05/2006 12:47 Re: Kod da Vinci
Amkwish Offline
Carpal Tunnel

Quote:

moja matka pracowała w niegysiejszej milicji i była tam taka szczególna sekscja coos chyba z 4 w nazwie i zajmowała sie dośc dogłebnie tymi sprawami

cóż....to wiele wyjaśnia

Do góry
#581293 - 20/05/2006 12:49 Re: Kod da Vinci
siwy212 Offline
Carpal Tunnel

Quote:

Jestem jednym z ostatnich na tym forum, którego można posądzić o ślepą krytykę PRL!
Uważam, że w milicji pracowało dużo porządnych ludzi, którzy mieli w dupie system - chcieli jedynie pomagać ludziom poprzez walkę z pospolitymi przestępcami!
Departament IV był jednak jednym z najbardziej wyrazistych ogniw moralnego skurwienia z czasów komuny!

Bez urazy, ale twoja matka powinna się wstydzić, a nie rozpowiadać tego typu pierdoły na prawo i lewo!

Nie masz pojecia o czym piszesz kolego nie masz za grosz nie wiesz nic co sie wyrabia!! NIC

Do góry
#581294 - 20/05/2006 12:56 Re: Kod da Vinci
vinicius Offline
old hand

Meldunek: 21/01/2006
Quote:

Pelna racja. Niektorzy w tym temcie jednak uwierza tylko w to co sami "pomacaja", albo ktos napisze w jakiejs "madrej ksiazce". Tylko dlaczego w to wierza jesli tego nie widzieli?

Do góry
#581295 - 20/05/2006 12:58 Re: Kod da Vinci
vinicius Offline
old hand

Quote:

Quote:

Nie masz pojecia o czym piszesz kolego nie masz za grosz nie wiesz nic co sie wyrabia!! NIC

I znow zgoda z Emrodem, jesli Twoja wiedza dotyczaca liczby pedofilow wsrod ksiezy jest czerpana z tego zrodla o ktorym napisales wczesniej ,to pozostaje nam tylko spuscic zaslone milczenia

Do góry
#581296 - 20/05/2006 12:58 Re: Kod da Vinci
Amkwish Offline
Carpal Tunnel

Quote:

Emrod wie o czym pisze.

Pisze o Departamencie IV,o pracujacej tam swołoczy,szumowinach,za grosz nie zasługującej na krztyne szacunku.

"Przez takich jak wy ludzie pluja mi na mundur".
Te słowa padajaz ust Bienia w filmie "Psy".

Oto link do wywiadu z Janem Żarynem,tym samym ,który ujawnił prawdę o Czajkowskim.
Tematem rozmowy jest właśnie Departament IV.

Do góry
#581297 - 20/05/2006 13:13 Re: Kod da Vinci
siwy212 Offline
Carpal Tunnel

Tak was to irytuje bo dotyczy kościoła katolickiego. Moja matka tam nie pracowała, robiła w innym wydziale a co ma sie wstydzic ze pracowała w milicji jeżeli tak to puknij sie w głowe. Nikt i tak was nie przekona, że do tej pory w Polsce bedzie źle do kiedy kk bedzie miał takie przywileje jak teraz i bedzie nietyklany.

Do góry
#581298 - 20/05/2006 13:19 Re: Kod da Vinci
vinicius Offline
old hand

Oczywiscie, ze irytuje, gdyz jesli powolujesz sie w swoich "rewelacjach" na ten departament, to sam pokazujesz kto tutaj powinien sie puknac w glowe

Do góry
#581299 - 20/05/2006 13:21 Re: Kod da Vinci
vinicius Offline
old hand

I tutaj nie ma znaczenia czy te dane dotycza Kosciola, uczelni wyzszych, czy czegokolwiek innego.

Do góry
#581300 - 20/05/2006 13:22 Re: Kod da Vinci
gebelsik Offline
journeyman

Meldunek: 12/08/2004
witam dzisiaj w kiosku widzialem ten film kod da vinci dolaczony do gazety national geographic czy to jest orginalny film w tej gazecie czy cos innego

Do góry
#581301 - 20/05/2006 14:07 Re: Kod da Vinci
Humer Offline
enthusiast

Meldunek: 17/06/2004
Quote:

Quote:

wierza w to co musza wierzyc

Napisalem przeziez, ze wiara katolicka (o innych sie nie wypowiadam, bo nie znam) opoarta jest na dogmatach.

Quote:

Quote:

P.S. Amkwish - ja szanuje Twoja religie, wiec i Ty uszanuj osoby o innnych pogladach w kwestii wiary.

Nie bede dyskutował z kims ,komu nazwisko ubeckiego oprawcy słuzy za nick.

Amen

To mial byc zart ? Jesli tak, to bardzo nietrafiony i nie na miejscu ! Najpierw zapytaj, a pozniej oskarzaj i obrazaj ! Bez odbioru.

Do góry
#581302 - 20/05/2006 17:01 Re: Kod da Vinci
Conrad Offline

Quote:

witam dzisiaj w kiosku widzialem ten film kod da vinci dolaczony do gazety national geographic czy to jest orginalny film w tej gazecie czy cos innego

Na pewno nie. Dopiero co w kinach go grają.

Do góry
#581303 - 21/05/2006 07:58 Re: Kod da Vinci
ELDORADO Offline
Joker

Meldunek: 09/07/2002
Amen

Do góry
#581304 - 21/05/2006 08:06 Re: Kod da Vinci
GSE Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/11/2005
Chodzi o orginalny czy oryginalny?

Do góry
#581305 - 21/05/2006 10:19 Re: Kod da Vinci
alfa Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 09/05/2005
Quote:

...jak bylem jeszcze mlody glupi i bylem ministrantem...

Quote:

...ale są badanie że wśród księzy katolickich kilkadziesiat procent to pedfile i pedały mozecie nie wierzyć malo mnie to obchodzi...

czy kiedy byles ministrantem to jakis ksiadz Cie "skrzywdzil" ? Jesli tak bylo to powinienes o tym powiadomic odpowiednie sluzby.

Do góry
#581306 - 21/05/2006 13:23 Re: Kod da Vinci
Ignorator Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 08/10/2005
Słuchajcie wczoraj byłem na "Kodzie da Vinci" i powiem szczerze wiele szumu się zrobiło tak naprawde o nic. Film jest słaby. Zbyt długi a co za tym idzie nudny. Jeśli chodzi o rewelacje, które ma zawierać to jest to piękna fikcja. Naprawde podziwiam Dana Browna, że zrobił tyle szumu wokól swojej książki a teraz filmu, ale jeśli ktoś nie było to nie polecam. W szczególności ludzi, którzy mają styczność z teologią. Ja osobiście mam i film wywołał u mnie uśmiech na twarzy a nie zdziwienie. Pozdrawiam.

Do góry
#581307 - 21/05/2006 20:11 Re: Kod da Vinci
Kameleon Offline
Carpal Tunnel

Jako, że czytałem książke to postanowiłem się też wybrać do kina Właśnie wróciłem i film mi się...podobał. Końcówka się lekko dłuży, ale ogólnie jest to moim zdaniem dobrze przedstawiony obraz tego co przeczytałem.

Co do postawy kościoła - moimz daniem bardzo dobrze rozreklamowali ten film, takich tłumów w kinie (5 zapełnionych sal, seanse co 3 godziny) dawno nie widziałem . Wiadomo film zmusza do rozmyśleń, sam po przeczytaniu książki szukałem informacji o Marii Magdalenie, św. Gralu. Ostatnio też oglądałem "Da Vinci code decoded". Wiadomo fikcja literacka, ale jakoś ta fikcja zabolała kościół, więc może i troche prawdy w tym jest

Do góry
#581308 - 21/05/2006 20:25 Re: Kod da Vinci
connor Offline
a.k.a. "Experto"
King Of The Hill

Quote:

Wiadomo fikcja literacka, ale jakoś ta fikcja zabolała kościół, więc może i troche prawdy w tym jest

Tak, a kosciol zna tajemnice ktorej nie chce zdradzic zwyklym smiertelnikom.

Chodzilo o to, ze niektorzy ludzie sa tak ograniczeni, ze zwykly film jest w stanie przekonac ich do wielu rzeczy.

Do góry
#581309 - 21/05/2006 20:30 Re: Kod da Vinci
lupus Offline
antimadrista

Meldunek: 06/01/2005
Quote:

Słuchajcie wczoraj byłem na "Kodzie da Vinci" i powiem szczerze wiele szumu się zrobiło tak naprawde o nic. Film jest słaby. Zbyt długi a co za tym idzie nudny. Jeśli chodzi o rewelacje, które ma zawierać to jest to piękna fikcja. Naprawde podziwiam Dana Browna, że zrobił tyle szumu wokól swojej książki a teraz filmu, ale jeśli ktoś nie było to nie polecam. W szczególności ludzi, którzy mają styczność z teologią. Ja osobiście mam i film wywołał u mnie uśmiech na twarzy a nie zdziwienie. Pozdrawiam.

ja wlasnie bylem na filmie przed chiwla, rozczaorwany troche jestem, zwykly film sensacyjny z tego zrobili.
Sam Brown niewiele musial robic szumu, wokol filmu, srodowisko katolickie mu to samo zrobilo, protestujac przeciwko temu filmowi, a media trabia o tym non stop, ze tu protestowali tu zakazali i maja darmowa reklame

Do góry
#581310 - 21/05/2006 20:43 Re: Kod da Vinci
Kameleon Offline
Carpal Tunnel

Quote:

Quote:

Wiadomo fikcja literacka, ale jakoś ta fikcja zabolała kościół, więc może i troche prawdy w tym jest

Tak, a kosciol zna tajemnice ktorej nie chce zdradzic zwyklym smiertelnikom.

Chodzilo o to, ze niektorzy ludzie sa tak ograniczeni, ze zwykly film jest w stanie przekonac ich do wielu rzeczy.

Zakazujmy, zakazujmy, zakazujmy Wychodzi na to, ze wg. kościoła większość Katolików jest ograniczona, a według Papieża nawet dzieci trzeba bronić przed Harrym Potterem, bo wyrastają młodzi szataniści. Wierzący nie jestem, ale w sprawie kościoła...chyba coś im się miejsce na ziemi pomyliło

Do góry
#581311 - 21/05/2006 20:56 Re: Kod da Vinci
connor Offline
a.k.a. "Experto"
King Of The Hill

Musisz wiedziec ze moneta ma dwie strony, a wiec moze byc tak ze ateisci sa ograniczeni i trzeba im pokazac ze jest inaczej aby zrozumieli. Kosciol 'wg' mnie faktycznie zrobil darmowa reklame, jednak nie kazdy na ten chlam pojdzie do kina, dla przykladu nie lubie manipulacji i nie zamierzam tego obejrzec w kinie za 13zl.

Do góry
#581312 - 21/05/2006 21:37 Re: Kod da Vinci
Jonathan Sarkos Offline
Carpal Tunnel

Quote:

Musisz wiedziec ze moneta ma dwie strony, a wiec moze byc tak ze ateisci sa ograniczeni i trzeba im pokazac ze jest inaczej aby zrozumieli. Kosciol 'wg' mnie faktycznie zrobil darmowa reklame, jednak nie kazdy na ten chlam pojdzie do kina, dla przykladu nie lubie manipulacji i nie zamierzam tego obejrzec w kinie za 13zl.

Ale określ w końcu co w tym filmie jest manipulacją !

Do góry
#581313 - 21/05/2006 21:44 Re: Kod da Vinci
vinicius Offline
old hand

Wszystko lub przynajmniej prawie wszystko. Zrozum w końcu, ze to nie jest film dokumentalny, tylko kryminal/film akcji. I nie przytaczaj na udowodniego swych tez watpliwej jakosci "dziel" jakiegos "mysliciela".

Do góry
#581314 - 21/05/2006 21:45 Re: Kod da Vinci
connor Offline
a.k.a. "Experto"
King Of The Hill

Chodzilo o manipulacje innymi poprzez tania reklama ktora napedza popyt

Edited by Experto (21/05/2006 21:45)

Do góry
#581315 - 21/05/2006 22:07 Re: Kod da Vinci
El mechanico Offline
member

Meldunek: 26/07/2003
1)Pod Wawelem zamieszkiwał smok!!! Zjadał dziewice, owce i inne tałatajstwo! Gdyby nie Skuba Dratewka-szprytny czeladnik szewca- do dzisiaj by nas zabijał!! Dowód- jama, przekazy ludowe, "naoczni świadkowie" którzy dali pretekst do snucia opowieści.
2)W pewnym jeziorze w Szkocji zamieszkuje AŁTENTICO potfurr!Niejaki "Nessie"- zżera też od lat lat....Czasem się wynurza w celach fotograficznych.
3) Strefa 51- milijony kosmitów, ufo-ów i innych tam lata. Nie nad Iowa, nie nad Wisconsin, tylko właśnie tam. Latają, bo lubiom tam. Lubiom i kłuniec- inteligencja poznawcza wystarcza, by wierzyć.
4)APOKRYFY.
I nad punktem 4 niech się zastanowi inteligentny czytelnik forum.

Do góry
#581316 - 21/05/2006 22:09 Re: Kod da Vinci
Jonathan Sarkos Offline
Carpal Tunnel

Quote:

Wszystko lub przynajmniej prawie wszystko. Zrozum w końcu, ze to nie jest film dokumentalny, tylko kryminal/film akcji. I nie przytaczaj na udowodniego swych tez watpliwej jakosci "dziel" jakiegos "mysliciela".

Te słowa kierujesz do mnie ? Wszystko lub prawie wszystko to sie po pierwsze wzajemnie wyklucza, po drugie wciąż jest ogólnikiem. Może tak uściślisz ? I jakiego myśliciela masz na myśli ?

Do góry
#581317 - 22/05/2006 06:04 Re: Kod da Vinci
Kameleon Offline
Carpal Tunnel

Quote:

Czy w zakładce filmu napisane jest film dokumentalny? Każdy potrafiący czytać człowiek idzie obejrzeć film sensacyjny !! Media, w dużej mierze kościół zrobiły z tego filmu dla wielu ludzi dokument, chociaż nigdy przez twórców nie był tak reklamowany

Expert --> pokaż mi reklame tego filmu, która mówi, że jest tam pokazana prawda. Hanks wypowiadał się na konferencji, że jest to ciekawa fikcja, a kościół dalej swoje - w telewizji, prasie - nie pozwólmy im oglądać bluźnierczego filmu sensacyjnego. W takim razie powinno się zabronićpuszczania w kinach dużo większej liczby filmów.

Do góry
#581318 - 22/05/2006 09:44 Re: Kod da Vinci
vinicius Offline
old hand

Quote:

Quote:

Czy w zakładce filmu napisane jest film dokumentalny? Każdy potrafiący czytać człowiek idzie obejrzeć film sensacyjny !! Media, w dużej mierze kościół zrobiły z tego filmu dla wielu ludzi dokument, chociaż nigdy przez twórców nie był tak reklamowany

Expert --> pokaż mi reklame tego filmu, która mówi, że jest tam pokazana prawda. Hanks wypowiadał się na konferencji, że jest to ciekawa fikcja, a kościół dalej swoje - w telewizji, prasie - nie pozwólmy im oglądać bluźnierczego filmu sensacyjnego. W takim razie powinno się zabronićpuszczania w kinach dużo większej liczby filmów.

Pełna zgoda z tym co piszesz! W tym rzecz, ze to jest fikcja, o czym mowia sami tworcy filmu (oni chyba powinni orientowac sie co kreca). Tylko ze zaraz wpadnie Jonathan Sarkos i rzuci swoje sakramentalne: "pokaz mi co w tym filmie jest fikcja", a ja na to moge odpowiedziec: "pokaz mi co w tym filmie jest prawda". I nigdy, Jonathan, nie przekonasz mnie i mnie podobnych, tak jak i ja nie przekonam Ciebie i Tobie podobnych, bo to jest kwestia wiary. Wierzy się albo nie, koniec, kropka.

Sprawa reklamy, ktora zrobil Kosciol temu filmowi to osobna kwestia i osobiscie jestem lekko zdegustowany zachowaniem niektorych hierarchow.

Do góry
#581319 - 22/05/2006 10:38 Re: Kod da Vinci
Jonathan Sarkos Offline
Carpal Tunnel

Zupełnie Cię nie rozumiem. To, że piszę "powiedz mi co w tym filmie jest fikcją" traktujesz jak jakieś wyzwanie, zaproszenie do konfrontacji, podczas gdy nie miałem wcale takiej intencji.

Ja po prostu chcę, żebyś mi przedwtawił swoją (nieswoja ?) wersje takich wydarzeń jak:

1. To czy Jezus mógł mieć żonę. Tak czy nie. A jesli tak/nie to dlaczego ?

2. czy Konstantyn był całe życie poganinem i nawrócił się na łożu smierci ?

3. W jaki sposób zostały wybrane ewangelie, jakie było kryterium ?

4. Dlaczego tak a nie inaczej postapiono z templariuszami ?

5. Kim był "umiłowany uczeń" Jezusa, który nie był żadnym z 12 apostołów.

6. Dlaczego po prawicy Chrystusa na fresku siedzi kobieta (argument, że malarze w tamtych czasach malowali młodych mężczyzn jako kobiety, nie do końca mnie przekonuje)

7. Dlaczego po przełożeniu obrazu postaci siedzacej z prawej strony Jezusa, na lewą wychodzi obraz, że pochyla się ona na ramieniu Jezusa w sposób pokazany na filmie ?

8. Pewnie kilka innych rzeczy, których nie pamiętam.

Mam do Ciebie jeszcze jedno pytanie: co takigo bluxnierczego jest w tym, ze Jezus miał małżonke, a moze i potomstwo ?

Co do zdarzeń współczesnych pokazanych w filmie, to mam niewiele do powiedzenia - chyba oczywiste jest to, że są fikcyjne. Tylko po co podnosić tu larum i robić megaaferę, jak co niektórzy ?

Do góry
#581320 - 22/05/2006 11:40 Re: Kod da Vinci
vinicius Offline
old hand

Jak już napisałem wczesniej (kolejny raz musze sie powatarzac) to jest kwestia wiary. Twoich pytan nie traktuje jako wyzwanie, chce tylko przekonac Ciebie do tego, ze ja wierze w to co jest napisane w Pismie Swietym (takim jakie jest uznawane przez Kosciol, a nie takim jakie sugeruja badacze/odkrycy/naukowcy) i nie chce przyjac do wiadomosci tego , ze ktos probuje udowadniac, ze bylo inaczej.
Co do Twoich pytan to odniose sie tylko do kilku rzeczy, pozostale tak jak pisalem sa podstawami mojej wiary i nie mam zamiaru ich kwestionowac.
Jaka masz pewnosc, ze obok Jezusa stoi kobieta, czy ona zostala jakos przebadana pod tym wzgledem
W jakim celu chcesz przestawiac poszczegolne postaci obrazu, wg mnie to jest kompletnie bez sensu?
Czy da Vinci zyl w czasach Jezusa, ze wiedzial o tym, ze siedziala tam kobieta?
Co do kwestii dotyczacej rzekomego zwiazku Jezusa, to bluznierczy jest same potwierdzanie tego faktu, gdyz jest on niezgodny z nauka Kosciola.
Nie traktuj tego posta jako atak na Ciebie, gdyz nie taki jest moj zamiar.
Mam prawo wierzyc w to, co mowi Pismo Swiete, tak samo, jak Ty masz prawo wierzyc w to co poznasz dzieki nauce i nie mam o to do Ciebie nawet krztyny pretensji, tylko czy wtedy jest to wiara?

pozdro

PS. Nie wiem czy jest sens kontuowac nasza wymiane zdan, gdyz jak chyba sam juz zauwazyles, znajdujemy sie na przeciwstawnych biegunach i na 100% nie przekonamy siebie do swoich racji.

Do góry
#581321 - 22/05/2006 11:52 Re: Kod da Vinci
Llama Offline
Ana <3

Jonathan Sarkos, cały czas rozbijamy się o:

Dogmat
From Wikipedia
Jest to twierdzenie w jakiejś religii lub szkole filozoficznej przyjęte bezwarunkowo (bez dowodu i nie podlegające dyskusji). W starożytności również ustalenie prawne zgromadzenia ludu, senatu lub postanowienie władzy zwierzchniej miasta-państwa.

Dogmat w Kościele katolickim
Uroczyście ogłoszona i obowiązująca w całym Kościele prawda dotycząca wiary lub życia chrześcijańskiego (dogmat = prawda wiary). Ogłaszana przez papieża rozstrzygająca decyzja w sprawach wiary nazywa się nauczaniem ex cathedra, tzn. ogłoszona prawda nie podlega dyskusji, dlatego że wspiera się na autorytecie św. Piotra.

-------------------------------------
i koniec nie pogadasz
-------------------------------------

]Lista dogmatów katolickich niezgodnych z pismem świętym

Do góry
#581322 - 22/05/2006 12:41 Re: Kod da Vinci
Jonathan Sarkos Offline
Carpal Tunnel

Llama: czyli cokolwiek papież powie w sprawach wiary, należy mieć to za święte i niepodważalne nawet jeśli stoi w sprzeczności z wersją wcześniejszą. Jak dla mnie kolejny Matrix + prawie Orwell, ale cóż...

Do góry
#581323 - 22/05/2006 12:56 Re: Kod da Vinci
Llama Offline
Ana <3

heh, i to jest właśnie IMO główny problem KK a powiedz coś przeciwko, toś heretyk i na stos, na stos!

Do góry
#581324 - 22/05/2006 15:10 Re: Kod da Vinci
Amkwish Offline
Carpal Tunnel

Quote:

heh, i to jest właśnie IMO główny problem KK a powiedz coś przeciwko, toś heretyk i na stos, na stos!

Jak sie spotkamy w realu to Wam ****pipipipi****

Dobrali się w parę i jeden drugiego napędza
Marsz obaj na spacer

Do góry
#581325 - 22/05/2006 15:22 Re: Kod da Vinci
Jonathan Sarkos Offline
Carpal Tunnel

Quote:

Jak sie spotkamy w realu to Wam ****pipipipi****

Dobrali się w parę i jeden drugiego napędza
Marsz obaj na spacer

Amk, Ty jesteś z Opus Dei jak nic

Do góry
#581326 - 23/05/2006 15:19 Re: Kod da Vinci
Vintec Offline
addict

Na głównym placu miasteczka Ceccano w środkowych Włoszech w sobotę w samo południe spalono Kod Leonarda da Vinci Dana Browna.

Ten happening, zorganizowany na znak protestu przeciwko wejściu do kin ekranizacji powieści, odbył się z inicjatywy lokalnych polityków z prawicowego Sojuszu Narodowego oraz partii Demokracji Chrześcijańskiej.

Książki Dana Browna

Włoska agencja AGI poinformowała, że spalenie kontrowersyjnej i potępionej przez Kościół katolicki książki obserwowało kilkudziesięciu dziennikarzy i mieszkańcy miasteczka.

Inicjatorzy akcji podkreślili, że zarówno bestseller, jak i film, wyświetlany od piątku we Włoszech w 910 kinach, są bluźnierstwem i próbą zanegowania dogmatów wiary. W rezultacie, jak powiedzieli, chrześcijańskie orędzie zostało zredukowane do hollywoodzkiego thrillera.

Spalenie książki wywołało protest ze strony jej zwolenników, którzy obrzucili pomidorami symboliczny stos. Wkrótce &#8211; jak donosi agencja AGI &#8211; plac przekształcił się w pole pomidorowej bitwy o Leonarda da Vinci między dwiema frakcjami.

Do góry
#581327 - 23/05/2006 18:03 Re: Kod da Vinci
Belisariusz Offline
old hand

Meldunek: 16/03/2002
Wracając do ksiązki, filmu i kościoła

Tak naprawdę Panowie nie chodzi o to czy Dan Brown napisał prawdę pól prawdy czy fikcję i nie dla tego kościół się przejął ta książką. Problem polega na tym, że Dan Brown podważył słowa kościoła. Najgorsze niebezpieczeństwo dla kościoła polega na tym, że wielu ludzi się może zastanawiać czy w to co do tej pory wierzyło bez zastrzeżeń bo kościół powiedział że to słowo boże jest nim naprawdę. Problemem jest to, że Brown pokazał iż tak naprawdę tą wiarę tworzyli na przestrzeni kilku wieków ludzie, którym przyświecał czasem całkiem inny cel niż dzisiaj można by przypuszczać.

Więc tak naprawdę największą zbrodnia tej książki jest to że może kogoś zmusić do myślenia.

Do góry
#581328 - 24/05/2006 20:30 Re: Kod da Vinci
Pat' Offline
newbie

Meldunek: 09/03/2006
Dokiładnie...
Nie ważne co tu jest prawdą, co fikcją...
Zapewne jest dużo i tego i tego ale chodzi tu właśnie o uświadomiene ludzi...
Czytająć książkę, zapewne też i oglądając film każdy się zastanawia czy tak rzeczywiście nie mogło być... A jest to tak wzyztsko poukładane, ze pzremyśleć wręcz to trzeba.
Takie książki są potrzebne bo pozwalają spojzreć na to na co patrzycie od jakiegoś czasu pod troche innym kątem... Że może naprawdę ktoś nie mówi tu prawdy...

Osobiście jestem człowiekiem wielkiej niewiary [i nie przez film czy książkę... ;p] i nie wiem czy się śmiać czy płakać jak czytam cos takiego: "Warszawscy urzędnicy domagają się od właściciela jednego ze stołecznych hoteli, aby zdjął z budynku plakat reklamujący film &#8222;Kod da Vinci&#8221;." albo abstrachując już od filmu, że Romek chce wprwadziś maturę z religii... Paranoja... A władza tę paranoję napędza jak tylko może... ;/

Do góry
#581329 - 24/05/2006 22:18 Re: Kod da Vinci
El mechanico Offline
member

Meldunek: 26/07/2003
Llama, a propos linka... http://eliasz.dekalog.pl/goscie/dunkel/herezje.htm
(przepraszam za takie wklejenie linka, nie jestem zbyt obeznany)
to stek durnych bzdur. Dla megakretynów i totalnych debili mamy przedstawienie z jarmarcznego rozpasania.Sam dla siebie- może najpierw poczytaj co wklejasz, bo idiotyzm tych quasi-prawd bije po oczach gorzej niż 100-watowa żarówa:

1220 - Papież Honoriusz nakazał, aby ludzie oddawali hostii taki sam kult, jaki należy się tylko Bogu (łac. latria). Parafianie oddają opłatkowi taką cześć żegnając się, gdy przechodzą obok kościoła lub gdy wchodzą do niego, czy też na widok hostii obnoszonej w procesji. Opłatek jest jednak wytworem ludzkiej ręki, dlatego oddawanie mu czci należnej tylko Bogu jest bałwochwalstwem, sprzecznym zarówno z II przykazaniem Bożym (Wyj.20:4-6), jak i z duchem Ewangelii (Jan 4:24).
A dalej:
1414 - Sobór w Konstancji zabronił laikatowi spożywania wina w czasie komunii, choć Pismo Święte nakazuje spożywać komunię pod dwiema postaciami: chleba i wina - zarówno na pamiątkę przebitego ciała Chrystusa, jak przelanej przez Niego na krzyżu krwi (Mat.26:27; 1Kor.11:24-26).

To zapytam: jak CZŁOWIEK ma wytworzyć, zgodnie z Pismem, ciało Pana Naszego?
W demokracji najstraszliwsze jest to, że każdemu się wydaje, że to on właśnie ma rację. Że demokracja została stworzona wyłącznie dla potrzeb jednostki. "Wszyscy jesteśmy Chrystusami"..Obalajcie "mity", ale zaawansowane demokracje cechuje jeden wyznacznik: niezweryfikowana wiedza wynikająca z czystego debilizmu, z upośledzenia umysłowego, z totalnego lenistwa. Dlatego przyjąć trzeba wszystko. Nessie, smok wawelski, aroma-uryno-fekalio-zoo-pedofilię, pedalstwo zwane "demokratycznie" związkiem partnerskim (niechaj Ci ktoś lachę pociągnie z wąsem, zerżnij owłosioną dupę i spuść się w jego srakę..aaaa...sexy).Dokąd zmierzamy? Zamiast patrzyć przez pryzmat nadanych rzekomo prawd może lepiej otworzyć WŁASNE OCZY? A nie spoglądać przez niezidentyfikowanego KOGOŚ.

Do góry
#581330 - 25/05/2006 05:59 Re: Kod da Vinci
Pat' Offline
newbie

Meldunek: 09/03/2006
Quote:

(...) niezweryfikowana wiedza wynikająca z czystego debilizmu, z upośledzenia umysłowego, z totalnego lenistwa. Dlatego przyjąć trzeba wszystko. Nessie, smok wawelski, aroma-uryno-fekalio-zoo-pedofilię, pedalstwo zwane "demokratycznie" związkiem partnerskim (niechaj Ci ktoś lachę pociągnie z wąsem, zerżnij owłosioną dupę i spuść się w jego srakę..aaaa...sexy).Dokąd zmierzamy? Zamiast patrzyć przez pryzmat nadanych rzekomo prawd może lepiej otworzyć WŁASNE OCZY? A nie spoglądać przez niezidentyfikowanego KOGOŚ.

No to zweryfikuj tę wiedzę...JA nie widzę w tych 2 cytatach niczego dziwnego, taka poprostu prawda... Nie podajesz żadnych argumentów a zaczynasz od 'debilizmu i upoiśledzenia umysłowego"...
A co do pedałów, to ich, tak jak każdego podobno, bóg stworzył więc nie miej do nich pretensji a do boga...

Do góry
#581331 - 25/05/2006 07:13 Re: Kod da Vinci
polskignom Offline
Live fast, die young

z reszta to juz wczesniej przerabial Amkwish, tylko z troszke wieksza kultura.
Natomiast co do reszty, to jest duzo pytan, na ktore wierzacy nie sa w stanie odpowiedziec, cos na ksztalt Nirtza w temacie polityka, albo omijaja temat, albo zrzucaja na szatana tak jak Nirtz na PO . Cala filozofia katolikow.

PS. Juz nie powiem jaka jest powszechna opinia o naszym wspanialym oredowniku PiS .

obrazanie ataistow/katolikow bedzie karane ostrzezeniem, a nastepnie banem

Edited by Experto (25/05/2006 17:24)

Do góry
#581332 - 25/05/2006 17:11 Re: Kod da Vinci
loipop Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 31/12/2004
Ej... mnie to wszystko zaczyna juz irytowac. Po pierwsze ksiazka nie jest oparta na faktach autentycznych (no poza stowarzyszeniami Opus dei ale o tym jest wspomniane ze to real) wiec po co cala ta nagonka. To tak jakby ekolodzy walczyli zeby nie puszczac jurassic park bo przeciez dinozaury wyginely a ludzie moga uwierzyc ze zyje. Na discovery byl film about dokumentow na ktorych pan Brwon sie wzorowal (chodzi o linie rodzinna Jezusa). Niestety dokument okazal sie falszyweczka. Wiec irytuja mnie jakies palenia ksiazek , a zachowanie kosciola to juz w ogole paranoya.

Do góry
#581333 - 25/05/2006 17:38 Re: Kod da Vinci
Nirtz Offline
Carpal Tunnel

El mechanico napisał samą prawdę
poza tym zaczynają mnie już denerwować jakieś osobiste wtyki i brak kultury rozmaitych <cenzura> typu 'polskignom'
nie wiem jaka jest powszechna opinia o tobie czlowieku, ale ja mam jasną opinię: brak wychowania i jakieś żałosne powtarzanie postów innych

Do góry
#581334 - 25/05/2006 18:09 Re: Kod da Vinci
Jonathan Sarkos Offline
Carpal Tunnel

Quote:

obrazanie ataistow/katolikow bedzie karane ostrzezeniem, a nastepnie banem

Jeśli ktoś tu został obrazony, to ja jestem w prostej linii potomkiem Mahometa.

przeciez edytowalem

Edited by Experto (25/05/2006 18:13)

Do góry
Strona 1 z 7 1 2 3 4 5 6 7 >

Moderator:  Biszop, rafal08