#744321 - 23/11/2006 15:00
Re: Tragedia w kopalni Halemba.
|
Meldunek: 25/08/2006
|
|
Do góry
|
|
|
|
#744322 - 23/11/2006 15:04
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 11/10/2002
|
Wspolczuje rodzinom ofiar i lacze sie z nimi w bolu.
Nie popieram natomaist zaloby narodowej i odszkodowan dla rodzin od rzadu. Smierc jest jedna - ale ma rozne oblicza i trzeba o tym pamietac. Na wypadki nie ma rady. Codzinnie przeciez w roznych okolicznosciach gina ludzie, dlaczego dla ich rodzin rzad nie jest tak laskawy? Dlatego, ze gina w mniejszych grupach?
|
Do góry
|
|
|
|
#744323 - 23/11/2006 15:05
|
Tenis Trader
Meldunek: 09/02/2003
|
Mieszkam na śląsku a to jest dla mnie takie obojętne  Nie wiem dlaczego ale chyba wpływ na to ma zachowanie mediów wobec takich tragedii. Jakie to jest obłudne... ['] Tragedia bez dwóch zdań wpisana w ryzyko bycia górnikiem...
|
Do góry
|
|
|
|
#744324 - 23/11/2006 15:15
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 31/05/2002
|
Gornicy dostaja odpowiednio wysokie pensje, (do teg owszelkie przywileje - trzynstka, czternastka, przydzial wegla, oplacone mieszkanie itd), i jak kazdy czlowiek ryzykuje swoim zyciem w pracy - bo przeciez rownie dobrze kierowca moze zginac w wypadku, jak i magazynier moze zostac czyms przygnieciony albo uderzony śmiertelnie. TO JEST RYZYKO ZAWODOWE I JESLI CHCESZ WYKONYWAC DANY ZAWOD TO SIE Z NIM LICZYSZ. Dlaczego wiec z NASZYCH pieniedzy beda wyplacane jakies glupie zasilki dla rodzin zmarlych? podobnie bylo w Katowicach, teraz scenariusz sie powtarza - kolejni ministrowie przescigaja sie w powtarzaniu w telewizii jaka to tragedia sie stala i jak oni wspolczuja, i ile pieniedzy wyloza na pomoc. TYLKO NIE SWOICH PIENIEDZY a NASZYCH? Dlaczego jeden z drugim nie wplaci na konto rodziny poszkodowanej pewnej kwoty z wlasnej kieszeni?
Konstytucja gwarantuje wszystkim obywatelom rownosc wobez prawa - a tutaj kolejny raz okazuje sie ze tak nie jest! Ta śmierc to kolejny etap rozgrywek politycznych, teraz kazdy polityk chce pokazac, ze to on najbardziej wspolczuje, jaki to on dobry i w ogole ...
A mnie szlag trafia jak slysze o wizytach premiera na Slasku aby tylko pokazac sie w telewizji z dobrej strony.
Zamiast zajac sie gospodarka (choc moze lepiej niech nic przy niej nie grzebia bo z pewnoscia popsuja) to politycy robia sobie igrzyska.Zobaczycie ile kamer bedzie na ich pogrzebie - ciekawe ktory biskup bedzie msze odprawiał? moze prymas? choc to slask, to pewnie tamtejszy biskup
|
Do góry
|
|
|
|
#744329 - 23/11/2006 15:28
|
Pooh-Bah
Meldunek: 09/02/2006
|
Tia, niech żyją w niebie polscy wielcy górnicy. A skąd wiesz czy jeden z nich nie był morderca ? takie hasla i swieczki to zenada, chociaz i tak moim zdaniem nic nie pobije tvn24... Już po przerwie dalszy ciąg relacji z kopalni halemba ty tu tum... JOGOBELLA, JOGOBELLA, LAPIE TYLKO OWOCE SLONCA. 
|
Do góry
|
|
|
|
#744330 - 23/11/2006 15:29
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 04/08/2005
|
Wczoraj u mnie na uczelni miało być spotkanie z Premierem Jarosławem Kaczyńskim. Zostało ono odwołane ponieważ pojechał on na Śląsk. Popołudniu miałem ćwiczenia i na auli wielkie zgromadzenie. Zebrali się pisiacy, a by ogłosić, że zawieszają kampanię wyborczą ze względu na wielką tragedię  Tak naprawdę to oni z tej katastrofy robią sobie reklamę. I to najbardziej boli, że nie potrafią uszanować tragicznie mzarłych. [`]Pokój ich duszom.
|
Do góry
|
|
|
|
#744333 - 23/11/2006 15:41
|
Carpal Tunnel
|
Jose, my wszyscy wspolczujemy rodziniom ofiar. Nie zgadzamy sie tylko z decyzjamy rzadu co do odszkodowan i zaloby narodowej. To jest wbrew konstytucji i istna kampania wyborcza. Poza tym nikt nikogo nie zmusza do pracy na kopalnii.
|
Do góry
|
|
|
|
#744334 - 23/11/2006 15:42
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 22/04/2004
|
Quote:
Tia, niech żyją w niebie polscy wielcy górnicy. A skąd wiesz czy jeden z nich nie był morderca ? takie hasla i swieczki to zenada, chociaz i tak moim zdaniem nic nie pobije tvn24... Już po przerwie dalszy ciąg relacji z kopalni halemba ty tu tum... JOGOBELLA, JOGOBELLA, LAPIE TYLKO OWOCE SLONCA.
Puknij sie w głowe. Jezeli masz problem z tym ze napisałem nich zyja w niebie to sie mocno zastanów. Nie wazne czy to byli górnicy czy byli by to policjanci czy ktos jeszcze. Stała sie tragedia wiec nalezy im sie pamiec
|
Do góry
|
|
|
|
#744336 - 23/11/2006 15:48
|
Io sono Interista
Meldunek: 11/07/2005
|
Quote:
Jose, my wszyscy wspolczujemy rodziniom ofiar. Nie zgadzamy sie tylko z decyzjamy rzadu co do odszkodowan i zaloby narodowej. To jest wbrew konstytucji i istna kampania wyborcza. Poza tym nikt nikogo nie zmusza do pracy na kopalnii.
Spoko też jestem przeciew tym wszystkim kampanią itd.
Uszanujecie tylko dusze zmarłych i ich cięzko prace, która zakonczyła sie smiercia 
|
Do góry
|
|
|
|
#744337 - 23/11/2006 15:51
|
Carpal Tunnel
|
1) rozumiemy i zdajemy sobie z tego sprawe, ze praca gornika jest ciezka - ale uwierz mi , że nie tylk oich praca jest ciezka i niebezpieczna 2) kwestia zarobkow - liczac zarobki roczne razem ze wszystkimi dodatkami to nie powiesz ze jest to malo - poza tym zauwazcie ze gornicy pracuja naprawde krotko - potem przechodza na emerytury (czy to pomostowe, czy nawet normalne) a MY jako reszta spoleczeństwa do nich doplacamy, nie wspominam juz nawet o doplacaniu do kopalń i umarzaniu długow, bo to inna historia Jesli ktos uwaza że zarobki jego jako gornika sa za male - to prosze bardzo zmieniamy zawod i juz jestesmy np kierowca. (PS Nie mowie ze koniecznie na ślasku - niekiedy za praca trzeba wyjechac) 3) Szopka medialna - normalka w takich sytuacjach, a najlepszy to jest FAKT i SE - cokolwiek sie dzieje takiego t oprzez tydzien pisza, jacy to oni smutni 4) Czy wspolczuje rodzinom ofiar? TAK, WSPOLCZUJE jak kazdemu innemu czlowiekowi ktory traci bliskich - nie zamierzam jednak z tego powodu brac udzialu w marszu poparcia czy tez protestu, rozsylac lancuszkow przez gg (zlota zasada - dostane od ciebie lancuszek - jestes zbanowany u mnie bezapelacyjnie - i to dziala) zapalac zniczy w oknie dzis wieczorem (gdzies slyszalem ze juz niektorzy tak oglaszaja i namawiaja ludzi do tego) ani tez brac udzial/ogladac jakakolwiek relacje z pogrzebu czy wywiady z rodzinami ofiar. Pewne rzeczy robi sie wewnatrz siebie, a to co pokazujesz na zewnatrz to jest egoizm - chcesz pokazac ludziom jaki jestes wspanialy. Wiec apeluje o wklejaniu wszedzie zniczy czy pisaniu " " przy kazdym poscie czy opisie gg, ale jesli uwazacie ze nalezy sie jakas uwaga tym ludziom ktorzy zgineli to zachowajcie to w sobie i przezywajcie to w sobie.
Jak najmniej na pokaz - tego zycze politykow i nam wszystkim w takich sytuacjach
|
Do góry
|
|
|
|
#744338 - 23/11/2006 16:12
|
Pooh-Bah
Meldunek: 21/08/2003
|
Quote:
2) kwestia zarobkow - liczac zarobki roczne razem ze wszystkimi dodatkami to nie powiesz ze jest to malo - poza tym zauwazcie ze gornicy pracuja naprawde krotko - potem przechodza na emerytury (czy to pomostowe, czy nawet normalne)
a ja ci powiem że mało, a na temat em. pomostowych to radze sobie poczytać coś więcej...
Quote:
Jesli ktos uwaza że zarobki jego jako gornika sa za male - to prosze bardzo zmieniamy zawod i juz jestesmy np kierowca.
a Ty sobie myślisz że ludzie w wieku 40-50 lat będą sobie teraz prace zmieniać ? co innego młodzi...
Bez urazy Jose ale temat jak najbardziej do zamknięcia....
|
Do góry
|
|
|
|
#744339 - 23/11/2006 16:27
|
Ana <3
Meldunek: 21/06/2005
|
ciekawe jak z tymi czujnikami metanu. jeśli były podkręcane, to z tragedii mamy morderstwo. jedno jest pewne, w pracy zginęli niewinni ludzie , którzy zostawili dzieci i żony  ps. w szczecinie ciągle brak spawaczy, po kursach każdy znajdzie robotę, 2500-3000zł na starcie spokojnie. stoczniowcy rzadko wylatują w powietrze.
|
Do góry
|
|
|
|
#744344 - 23/11/2006 18:27
|
old hand
Meldunek: 01/06/2003
|
Quote:
Gornicy dostaja odpowiednio wysokie pensje, (do teg owszelkie przywileje - trzynstka, czternastka, przydzial wegla, oplacone mieszkanie itd), i jak kazdy czlowiek ryzykuje swoim zyciem w pracy - bo przeciez rownie dobrze kierowca moze zginac w wypadku, jak i magazynier moze zostac czyms przygnieciony albo uderzony śmiertelnie. TO JEST RYZYKO ZAWODOWE I JESLI CHCESZ WYKONYWAC DANY ZAWOD TO SIE Z NIM LICZYSZ. Dlaczego wiec z NASZYCH pieniedzy beda wyplacane jakies glupie zasilki dla rodzin zmarlych? podobnie bylo w Katowicach, teraz scenariusz sie powtarza - kolejni ministrowie przescigaja sie w powtarzaniu w telewizii jaka to tragedia sie stala i jak oni wspolczuja, i ile pieniedzy wyloza na pomoc. TYLKO NIE SWOICH PIENIEDZY a NASZYCH? Dlaczego jeden z drugim nie wplaci na konto rodziny poszkodowanej pewnej kwoty z wlasnej kieszeni?
Konstytucja gwarantuje wszystkim obywatelom rownosc wobez prawa - a tutaj kolejny raz okazuje sie ze tak nie jest! Ta śmierc to kolejny etap rozgrywek politycznych, teraz kazdy polityk chce pokazac, ze to on najbardziej wspolczuje, jaki to on dobry i w ogole ...
A mnie szlag trafia jak slysze o wizytach premiera na Slasku aby tylko pokazac sie w telewizji z dobrej strony.
Zamiast zajac sie gospodarka (choc moze lepiej niech nic przy niej nie grzebia bo z pewnoscia popsuja) to politycy robia sobie igrzyska.Zobaczycie ile kamer bedzie na ich pogrzebie - ciekawe ktory biskup bedzie msze odprawiał? moze prymas? choc to slask, to pewnie tamtejszy biskup
@maverick rozpierdoliles mnie tekstem "oplacone mieszkanie"
powiedz mi ile TY masz lat i co porabiasz na co dzien bo zżera mnie ciekawosc
|
Do góry
|
|
|
|
#744345 - 23/11/2006 19:00
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 15/12/2005
|
Quote:
jedyne co mi sie cisnie na usta to jest to ze ty glupi jestes tyle w tym temacie nara
|
Do góry
|
|
|
|
#744346 - 23/11/2006 19:12
|
antimadrista
Meldunek: 06/01/2005
|
Prawda jest taka, iz smierc jest tragiczna. Oczywiscie wspolczuje rodzinom, bo ten okres niepewnosci jest okropny. Takie rzeczy sie zdarzaja
Tragedia tragedia, ale chyba zadna inna tragedia mnie nie drazni niz te w gornictwie, z prostej przyczyny, przywlije gornicze i tak sa ogromne, a przy okazji nastepnego strajkum najazdu na Warszawe, prawdopodobnych starc podchmielonych ludzi z policja domagajacych sie kolejnych przywilejow, jest niedorzeczne. Oczywiscie beda wtedy mowic, jak paca jest niebezpieczna.
Ale jaka nie jest?
Przeciez zginac mozna nawet idac chodnikiem.
Polakom gratulujemy zwiazkow zawodowych...
|
Do góry
|
|
|
|
#744348 - 23/11/2006 19:25
|
old hand
Meldunek: 21/01/2006
|
Quote:
Prawda jest taka, iz smierc jest tragiczna. Oczywiscie wspolczuje rodzinom, bo ten okres niepewnosci jest okropny. Takie rzeczy sie zdarzaja
Tragedia tragedia, ale chyba zadna inna tragedia mnie nie drazni niz te w gornictwie, z prostej przyczyny, przywlije gornicze i tak sa ogromne, a przy okazji nastepnego strajkum najazdu na Warszawe, prawdopodobnych starc podchmielonych ludzi z policja domagajacych sie kolejnych przywilejow, jest niedorzeczne. Oczywiscie beda wtedy mowic, jak paca jest niebezpieczna.
Ale jaka nie jest?
Przeciez zginac mozna nawet idac chodnikiem.
Polakom gratulujemy zwiazkow zawodowych...
To zapraszamy do pracy na kopalni, przeciez to istny raj. Uczyc sie nie trzeba pol zycia, a wysokie pensje, ogromne przywileje (w tym oplacone mieskania - lol) i dodatkowo jeszcze praca niebezpieczna jak kazda inna. Zyc, nie umierac. Jakos nie widze kolejki chetnych.
pozdro
|
Do góry
|
|
|
|
#744349 - 23/11/2006 19:28
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 18/03/2004
|
KAzdy wybiera sobie zawod ,jeden wybiera to co lubi inny to co musi bo innego wyboru nie ma . Wiem jak jest mam rodzine na slasku obecnie nik naszcescie w kopalnie nie pracuje ,ale moj dziadek tam kiedys robil i wiem co nieco jak to wyglada. Strasznie przykre jest to ze Ci faceci wychodza rano do pracy zegnaja z sie zrodzinami i nigdy nie wiedza czy wroca na kolacja  ,a ida po te marne grosze zeby bylo na chleb i inne niezbedne potrzeby . Smutne lecz brutalnie prawdziwe . ['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['] 
|
Do góry
|
|
|
|
#744350 - 23/11/2006 19:28
|
antimadrista
|
Sluchaj czytalem dzis o gornictwie srednia pesnja to 2k.
Gornicy ktorzy zgineli, to juz gornicy na emeryturze, badz mlodzi ludzie, kopalnia wynajmowala firme, ktora miala takich ludzi na dole. I to zgineli wlasnie ludzie z jednej z firm. Opisany byl przypadek ludzi pracujacych w owych firmach, i kolesie tam robia za 800zl, a to nie sa kokosy, a narobic sie trzeba. Za takie(psie) pieniadze mozna znalezc wiele innych zajec, a na pewno bezpeiczniejszych.
|
Do góry
|
|
|
|
#744351 - 23/11/2006 19:32
|
Carpal Tunnel
|
Lupas z calym szacunkiem ale te bajki ze srednia 2k pensji dla gornikow to sobie wsac w bajki . Z tego co mi wujek mowil to przecietny gornik ma 1.400-1.600 zl z dodatkami i innymi tam i to gornik z doswiadczeniem.Mlody gornik pewnie nawet tysiaka nie wyciaga  . ratownik gornuczy ma 2.100(zawodowy) ,ale to elita ktora ryzykoje swoje rzycie rattujac innych.
|
Do góry
|
|
|
|
#744353 - 23/11/2006 19:41
|
Carpal Tunnel
|
Quote:
Wiesz co to jest ŚREDNIA?
zalezy jaka sredni ,krajowa ? na kopalnie? czy na region?
zacznijmy od tego prawda jest taka ci FACECi zarabiaja zdecydowanie za MALO a zdecydowanie za iele ryzykuja . W zaleznosci od kopalini zarabiasz wiecej albo mniej owszem moze i srednia wyjdzie 2k ale tkie pieniadze to bierze garstka ludzi w tym zawodzie .Moze jacys kierownicy grup ,czy sZczalowi itp.Z tego co sie dowiedzialem z rozmowy z wujkiem to jak mi opowiadal jak jego sasiedzi zarabiaj to normalnie az nie dowiary. Ze koles z doswiadczeniem 15 letnim na kopalni ma na reke 1.400zl :|
|
Do góry
|
|
|
|
#744355 - 23/11/2006 19:49
|
Carpal Tunnel
|
Quote:
W gornictwie.
Oczywiscie zdaje sobie z tego sprawe, iz nie kazy tyle zarabia, a do sredniej podciaga go ktos inny, ale przywileje maja naprawde niezle.
I jak mi ktos ma mi zamiar zarzucic, jaki jestem nieczuly, od razu mowie, ze moj wujek takze zginał na kopalni juz dobre kilka lat temu.
Nie bron boze nie pomysl sobe ze ja ci cos zazucam nieczulosc czy cos .poprostu chcialem sie wypowiedziec i podzielic sie tym co wiem na dany temat .Naprawde zycie gornika nie jest wesole ani toche ,jesli mowa o radosci to ctylko w tedy gdy koncza zmiane i wracaja do domu zobaczyc rodzine
|
Do góry
|
|
|
|
#744357 - 23/11/2006 19:57
|
antimadrista
|
Quote:
Szczerze mowiac pasowalo mi to , ze przez kilka dni nikt nie zalozyl tego tematu pamietajac burze jaka rozpetala sie w temacie dotyczacej katastrofy w czasie targow golebi i teraz zaczyna sie to samo. Dochodza jeszcze watki polityczne, bo przeciez premier urzadza sobie wycieczki (co by niektorzy mowili gbyby wcale nie przyjechal, pewnie okazalby sie zimnym, nieczulym draniem).
Prawda, i takze prawda jest to, ze na wszelkiego rodzaju tragediach mozna zbic niesamowity kapitał polityczny, one sa wrecz politykom potrzebne 
|
Do góry
|
|
|
|
#744359 - 23/11/2006 21:26
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 27/01/2006
|
Quote:
[']
Tylko po co ta żałoba narodowa? Codziennie przecież giną ludzie w tragicznych wypadkach np. na drogach. Nastawiłem sie, że Joey'a obejrze, a tu zonk
Leon..Halemba jest jakies 15 km ode mnie ..zapraszam na poziom 1030
|
Do góry
|
|
|
|
#744360 - 23/11/2006 22:05
|
Porucznik
Meldunek: 15/04/2005
|
|
Do góry
|
|
|
|
#744362 - 24/11/2006 07:14
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 09/02/2004
|
Quote:
Lupas z calym szacunkiem ale te bajki ze srednia 2k pensji dla gornikow to sobie wsac w bajki . Z tego co mi wujek mowil to przecietny gornik ma 1.400-1.600 zl z dodatkami i innymi tam i to gornik z doswiadczeniem.Mlody gornik pewnie nawet tysiaka nie wyciaga . ratownik gornuczy ma 2.100(zawodowy) ,ale to elita ktora ryzykoje swoje rzycie rattujac innych.
buhehehe z górnikami to jak z rolnikami każdy rozpacza jak cięzko jak mało pieniedzy a na wiosce prawie każdy po kilka samochodów, nowe ciagniki gospodarstwo 30 ha to i kombajn ale oni tacy biedni. Praca górnika cięzka i niebezpieczna jest ale bez przesady juz z tymi zarobkami toc oni tyle strajków juz przeprowadzali po każdym otrzymywali jakieś ulgi podwyzki, 1600 ? to ja w Suwałkach gdzie zarobki są raczej jedne z niższych w polsce mam w zwykłej administracji spółdzielni 1500 brutto jak umowa na stale będzie to z 2000 może brutto. Nikt mi nie powie że górnik ma mniej bo to wierutna bzdura. Ja nie mam dodatków a spytaj sie wójka czy tam kogo ile on ma dodatków za różne rzeczy a to warunki niebezpieczne i różne taki. Pewno by chcial 2000 na reke plus jeszcze 1500 dodatków co ? Ja też bym chciał. Ktoś wspomnial o spawaczach w stoczni ze 3000 na reke. Niech taki górnik wlezie miedzy burty takiego statku i popróbuje spawac tam może skończa pier...
|
Do góry
|
|
|
|
#744363 - 24/11/2006 07:26
|
I see dead people
Meldunek: 04/08/2001
|
A to co ? Zlot mądrali mecz.pl?  Czego wy zazdrościcie tym bidakom? Żenua ...
|
Do góry
|
|
|
|
#744364 - 24/11/2006 08:12
|
Carpal Tunnel
|
Quote:
A to co ? Zlot mądrali mecz.pl?  Czego wy zazdrościcie tym bidakom?
Żenua ...
Ale kto mów,że np ja im czegoś zazdroszcze. Mnie tylko wkurza ta obłuda rządu, księży. Współczuje rodzino pewno ale kurwa jak ja zostane odpukac w wypadku niepełnosprawnym to z ledwościa dostane jakąs groszowa rentea a juz jakbym zginal to moze rodzina dostalaby jakies odszkodowanie albo i nie zalezy co by swierdzilo PZU. A tam zgineli i ich nie ma a rzad sadzi im odszkodowania dodatki jedne datki za drugim prezydent z funduszu osobistego czy tam jakiegos kolejna kasa bedzie. Policjan giinie na sluzbie i dostaje fige z makiem. to mnie wkurza.
|
Do góry
|
|
|
|
#744365 - 24/11/2006 08:26
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 21/11/2004
|
Quote:
Sluchaj czytalem dzis o gornictwie srednia pesnja to 2k.
Gornicy ktorzy zgineli, to juz gornicy na emeryturze, badz mlodzi ludzie, kopalnia wynajmowala firme, ktora miala takich ludzi na dole. I to zgineli wlasnie ludzie z jednej z firm. Opisany byl przypadek ludzi pracujacych w owych firmach, i kolesie tam robia za 800zl, a to nie sa kokosy, a narobic sie trzeba. Za takie(psie) pieniadze mozna znalezc wiele innych zajec, a na pewno bezpeiczniejszych.
tak Lupus masz racje - osobiscie znam kilku gornikow emerytow w wieku ok 40 lat ( przecietna emerytura u nich to ok.2300 zl) ale oni nadal pracuja zajmujac miejsca mlodym ludziom, a wracajac do tej tragedi wlasnie jeden z tych moich znajomych mial propozycje pracy w takiej firmie ktora zajmuje sie demontazem urzadzen w kopalniach i jej nie przyjal - powiedzial mi ze jest to bardziej niebezpieczne od wydobycia , jezeli chodzi o pensje to na dzis wyglada to tak ze zarabiaja ok 1200-1600 zl - nie ma jak byc emerytem gornikiem!! 
|
Do góry
|
|
|
|
#744367 - 24/11/2006 08:27
|
I see dead people
Meldunek: 04/08/2001
|
Zatrudnij się na przodku, jakiś problem ? Potem sobie zgiń? Nie da rady?
-------------------------------------------
Kiedyś robione były badania wśród naszych rodaków: były dwie opcje do wyboru
1) dostaniesz 25% podwyżki ale twoi współpracownicy dostaną 50% podwyżki 2) zabierzemy co 25% pensji, ale twopim współpracownikom zabierzemy 50%
Zdecydowana większość wybrała wariant 2. To taka nasz narodowa "słabość" - dojebać komuś, opluć, kopnąć, wyszydzić, zazdrościć, bo on ma, bo on dostał, a jemu się nie należy, bo mi się bardziej należy, bo ona ma stówe więcej, bo to sramto pierdziamto.
Niektórzy chcielbym siedzieć 8h na stołku w pracy i czytać mecz.pl i brać 3 koła na łape, sory, ale za włożenie sobie długopisu w oko, odszkodowań nie będzie.
Dajcoie jkuż tym ludziom spokój, bo nikt z was nie chciałbym dymać na przodku za nich ....
|
Do góry
|
|
|
|
#744368 - 24/11/2006 08:33
|
Carpal Tunnel
|
Quote:
Zatrudnij się na przodku, jakiś problem ? Potem sobie zgiń? Nie da rady?
-------------------------------------------
Kiedyś robione były badania wśród naszych rodaków: były dwie opcje do wyboru
1) dostaniesz 25% podwyżki ale twoi współpracownicy dostaną 50% podwyżki 2) zabierzemy co 25% pensji, ale twopim współpracownikom zabierzemy 50%
Zdecydowana większość wybrała wariant 2. To taka nasz narodowa "słabość" - dojebać komuś, opluć, kopnąć, wyszydzić, zazdrościć, bo on ma, bo on dostał, a jemu się nie należy, bo mi się bardziej należy, bo ona ma stówe więcej, bo to sramto pierdziamto.
Niektórzy chcielbym siedzieć 8h na stołku w pracy i czytać mecz.pl i brać 3 koła na łape, sory, ale za włożenie sobie długopisu w oko, odszkodowań nie będzie.
Dajcoie jkuż tym ludziom spokój, bo nikt z was nie chciałbym dymać na przodku za nich ....
a na cholere ja mam dymac na przodku jak mam posade w spoldzielni, siedze i czytam mecz.pl? Wiadomo, że nie dostane za to 3k na łape ale niech nikt mi nie mówi ze górnik ten dołowy czy tam przodkowy dostaje 1600 zł. Już nie mówie o tych firmach co demontuja maszyny bo nie wiem ile zarabiaja. ale za 800 zł to ja bym do takiej roboty nie poszedł sorry.
|
Do góry
|
|
|
|
#744370 - 24/11/2006 08:49
|
Carpal Tunnel
|
siwy obawiam się, że Ty nawet za 5k byś na samą myśl o zjeździe do takiego piekła miał pełne majty. łatwo siedzieć przed kompem i pisać bzdury, że oni tak dużo zarabiają i że się ich żałuje. jesteś zwykłym netowym lolkiem, niedługo jak ruskie zakręca gaz to sam polecisz na hałdę zbierać węgiel, który oni wydobyli bo Ci będzie w dupsko zimno. czyż nie ? ale nie ..Ty siedzisz w biurze i masz czas w pracy pisać głupoty na mecz.pl więc Ciebie to nie interesuje. człowieku tam jest piekło...jeden nieuważny krok, jeden błąd i giniesz. nie jestem ze Śląska, jestem z Zagłębia ale u mnie w mieście też była kopalnia, na szczęście nie aż tak metanowa jak Halemba. nie porównujcie pracy spawacza ze stoczni do pracy górnika - spawacz zwykle ma gdzie uciec..w przeciwieństwie do górnika, który jest w takiej sytuacji bezsilny. zastanówcie się choć chwilę, ilu z Was chciałoby pracować za takie marne pieniądze - bo to jest NIC w porównaniu do zagrożenia. może oni byli do tego zmuszeni żeby wyżywić swoje rodziny. jesteście przesiąknięci SLD-owskim jadem..więcej nie powiem bo szkoda mi tuszu z klawiatury
|
Do góry
|
|
|
|
#744371 - 24/11/2006 09:00
|
addict
Meldunek: 05/03/2005
|
Quote:
Aha zaponiałem to chyba jakis debil głosował na drugi wariant. Pewnie ze zazdroszcze kolegom wygranych, wyzszych zarobków ale ja sam wolalbym zarabiac wiecej niz mniej.
Wyobraż sobie taką sytuację że w firmie są podwyżki, wszyscy dostają 50% a ty 25% (czujesz się pokrzywdzony i masz zły humor, a w domu psy wieszasz na dyrekcji) w innej sytuacji w firmie obcinają premię wszystkim po 50% a tobie o 25% (czujesz się bardziej doceniony i masz lepszy humor niż w sytuacji pierwszej) Wierz mi że większość Polaków ma takie reakcje.
Jeżeli chodzi o zarobki to jest ogromna różnica między pracą na czarno a legana na umowę o pracę. Legalnie żeby dostać 1400 zł na rękę (netto) musisz mieć brutto 2055,00zł dodatkowo pracodawca musi zapłacić ZUS tzw "pracodawcy" 371,00 zł, zapłacić za urlop 26dni i zwolnienia lekarskie (średnio) 14dni (co daje skromnie licząc 400zł) To już mamy 2826,00 zł Do tego dochadzi wiele innych wydatków np. ZFŚS, badania lekarskie itp. Czyli żeby ktoś dostał 1400zł pracodawca musi wyłożyć ponad 3000zł. W kopalni niestety nikt nikogo na czarno nie zatrudni i dzięki temu jedną pensję bierze górnik a drugą wyższą za jego pracę rząd. Teraz poprostu trochę z tego chcą im oddać
|
Do góry
|
|
|
|
#744372 - 24/11/2006 09:00
|
Live fast, die young
Meldunek: 25/02/2004
|
nie od dzis wiadomo, ze gornik to swieta krowa polskiego spoleczenstwa. Mimo, ze nierentowne, ciagle sie wydobywa, mimo, ze powinna byc masa zwolnien w pewnym momencie nie zwalnialo sie. W sytuacji katastrofy, tak jak w Halembie, robi sie szopki...gdy gornicy napieprzeni rozpierda... Warszawe jakos sie nic wtedy nie mowi.
Codziennie masa ludzi ginie na drogach, to tez sa katastrofy, wypadki...ale wtedy nie ma zaloby.
Czy jak moja Matke zwalniali z Polfy to sie pytali gdzie Ona sobie znajdzie robote, nie majac zbyt wielkich kwalifikacji i zadnego innego doswiadczenia? Nie, a gornik sobie nigdzie biedak pracy nie znajdzie.
Emerytura ponad 2 przepijana dzien w dzien na jabolach to jest ok, zwolnic nie mozna, bo gdzie sobie prace znajdzie.
Czyzby gornicy nie wiedzieli gdzie pracuja i czym sie narazaja? A czy dla kazdego mieszkanca Slaska gornictwo to jedyne wyjscie? Czy moze pojscie na latwizne, wyksztalcenia nie trzeba, robota jest...a ze niebezpiecznie, pojedziemy sie najebac do stolicy, zrobimy dym, wywalczymy szybsza i wieksza emeryture i jest ok.
|
Do góry
|
|
|
|
#744373 - 24/11/2006 09:05
|
Carpal Tunnel
|
Quote:
siwy obawiam się, że Ty nawet za 5k byś na samą myśl o zjeździe do takiego piekła miał pełne majty. łatwo siedzieć przed kompem i pisać bzdury, że oni tak dużo zarabiają i że się ich żałuje. jesteś zwykłym netowym lolkiem, niedługo jak ruskie zakręca gaz to sam polecisz na hałdę zbierać węgiel, który oni wydobyli bo Ci będzie w dupsko zimno. czyż nie ? ale nie ..Ty siedzisz w biurze i masz czas w pracy pisać głupoty na mecz.pl więc Ciebie to nie interesuje. człowieku tam jest piekło...jeden nieuważny krok, jeden błąd i giniesz. nie jestem ze Śląska, jestem z Zagłębia ale u mnie w mieście też była kopalnia, na szczęście nie aż tak metanowa jak Halemba. nie porównujcie pracy spawacza ze stoczni do pracy górnika - spawacz zwykle ma gdzie uciec..w przeciwieństwie do górnika, który jest w takiej sytuacji bezsilny. zastanówcie się choć chwilę, ilu z Was chciałoby pracować za takie marne pieniądze - bo to jest NIC w porównaniu do zagrożenia. może oni byli do tego zmuszeni żeby wyżywić swoje rodziny. jesteście przesiąknięci SLD-owskim jadem..więcej nie powiem bo szkoda mi tuszu z klawiatury
Ale ja napisalem ze praca górnika jest niebezpieczna, nie pisałem ze praca spawacza jest niebezpieczna chociaz w jakims tams topniu tez tylko ze tam pomiedzy tymi burtami jest kuresko malo powietrza i miejsca i cięzko to wytrzymać, nie napisalem ze praca gornika to miód, ze lekko itd. bo wiadomo gorąco powietrza brak ciągłe zagrożenie. Ale nie mówcie ze oni tak malo zarabiaja. Wczesniejsze emerytury dodatki ai te pensje nie wierze ze 1600 zlotych. No i w sumie ogólnie mi chodzi o to dlaczego rodzina policjanta nie dostaje praktycznie nic a już górnika to jedno odszkodowanie za drugim. Normala, że to tragedia tylu ludzi w jednym miejscu ojcowie mężowie ale codziennie ginie w tragicznych wypadkach tyle samo ludzi: pożary wypadki i tam tez ktos zawinil ktos zginal ale tam rodzina nie dostanie takich odszkodowań. Moze cos ubezpieczyciel wyplaci albo i nie. A co do mnie to za 5k moze bym i zjechal i ja tam na swoj los nie nazekam. A ze chcialbym wiecej zarabiac normalna sprawa. Aha i wegla nie uzywam pale drewnem. Aha i jeszcze ten caly szum medialny zaloba narodowa to juz wogole przegiecie. Takie samo zdanie mialem po tragedi w Katowicach.
|
Do góry
|
|
|
|
#744375 - 24/11/2006 09:08
|
Carpal Tunnel
|
Quote:
nie od dzis wiadomo, ze gornik to swieta krowa polskiego spoleczenstwa. Mimo, ze nierentowne, ciagle sie wydobywa, mimo, ze powinna byc masa zwolnien w pewnym momencie nie zwalnialo sie. W sytuacji katastrofy, tak jak w Halembie, robi sie szopki...gdy gornicy napieprzeni rozpierda... Warszawe jakos sie nic wtedy nie mowi.
Codziennie masa ludzi ginie na drogach, to tez sa katastrofy, wypadki...ale wtedy nie ma zaloby.
Czy jak moja Matke zwalniali z Polfy to sie pytali gdzie Ona sobie znajdzie robote, nie majac zbyt wielkich kwalifikacji i zadnego innego doswiadczenia? Nie, a gornik sobie nigdzie biedak pracy nie znajdzie.
Emerytura ponad 2 przepijana dzien w dzien na jabolach to jest ok, zwolnic nie mozna, bo gdzie sobie prace znajdzie.
Czyzby gornicy nie wiedzieli gdzie pracuja i czym sie narazaja? A czy dla kazdego mieszkanca Slaska gornictwo to jedyne wyjscie? Czy moze pojscie na latwizne, wyksztalcenia nie trzeba, robota jest...a ze niebezpiecznie, pojedziemy sie najebac do stolicy, zrobimy dym, wywalczymy szybsza i wieksza emeryture i jest ok.
otoz to
|
Do góry
|
|
|
|
#744377 - 24/11/2006 09:12
|
Carpal Tunnel
|
w tym kraju jest jeden problem. tu wszyscy kurewsko mało zarabiają...tak samo górnik..tam samo policjant - bo co to jest 1500zl dla policjanta który może w każdej chwili zarobić kulkę w głowę za to że 12 - letniemu łebko zwróci uwagę, że sika na ulicy.. tak się porobiło.
co do szumu medialnego..jest to straszne i żałosne, że politycy i media starają sie zbijać kapitał na ludzkich tragediach. pseudochrześcijański caritas nazbierał grube miliony dla ofiar tragedii w katowicach a rodziny dostały po pare złotych na głowę..gdzie reszta ? nowe limuzynki dla biskupów? płacenie dziwkom za nawiedzanie parafii ?
|
Do góry
|
|
|
|
#744378 - 24/11/2006 09:14
|
Carpal Tunnel
|
Quote:
A zapomnialem o jednym. Zamiast tych pieniedzy ladowanych w gornictwo, wolalbym, zeby ldowano kase w sluzbe zdrowia.
Rok temu zerwalem wiazadla...czekam na operacje, jestem na liscie, czekam juz rok, bede czekal jeszcze pol, a moze caly nastepny. Dlaczego bo SZ nie ma pieniedzy, zeby robic operacje wtedy, kiedy trzeba.
i Polski nie ma..:)
|
Do góry
|
|
|
|
#744379 - 24/11/2006 09:18
|
antimadrista
|
Dajcie im spoko, dajcie im spokoj... Jak slysze takie teksty to dochodze do wniosku, ze tu jacys niepowazni ludzie sa forum. Smierc ludzi to tragedia, ale glownie tych rodzin. Jak wam umrze babcia, rodzicie to takze bedzie wam przykro i smutno. Nawet najwiekszy Rambo zmieknie po smierci bliskiej osoby. Ale czego wy jeszcze oczekujecie? Ze pojde na pielgrzymke na Jasna Gore?  W tej chwili prowadzimy dyskusje dotyczaca calego gornictwa. A wy sie rzucacie jak niewiadomo co. Prawda jest taka, ze polskie gornictwo to nierentowny syf. Od kilku lat Kompania Weglwowa wypracowywuje niezle zyski(ale branza ciagle jest zadluzona). Ma to zwiazek z koniunktura na wegiel na swiecie. W tym roku wiekszosc z wyprocacowanego zysku miala isc na inwestycje, a nie pojdzie, bo kolejny rzad sie ugial i zostana wyplacone kolejne swiadczenia, wiec kasa tak jak zwykle zostanie przejedzona. Zamiast reformowac kolejne rzady tylko pompuja w gornictwo ogromne pieniadze(nasze pieniadze) uginając sie pod zadaniami zwiazkowcow. Efekt jest taki, ze kazdy sie ich boi, i wsytarczy postraszyc i momentalnie sie uzyskuje przywileje. Chyba kazdy pamieta ten najazd gornikow na Warszawe za rzadow SLD, gdzie pijane towarzystwo zaczelo rozrabiac. I tez sie ugieli, a prawda jest taka, ze ci policjacni pilnujacy(hahaha) tam porzadku, zasmiast stac bezczynnie i sie gapic powinni ich tak spalowac, ze na Slask powinni wracac w karetkach. Na ich emerytury pracuja Twoi rodzicie, Ty, a takze Twoje dzieci i kolejne pokolenia. Nie ma chyba innego zawodu, ktory by mial takie przywileje, chyba tylko wosjkowi moga w porownywalnym czasie przejsc na emeryture, ale nie wiem ile zl dostaja. Wiec zanim kolejne wzburzone dziecko wbije do tematu i zacznie nas wyzywac, niech sie najpierw zastanowi nad wzgledami ekonomicznymi.
|
Do góry
|
|
|
|
#744380 - 24/11/2006 09:20
|
Live fast, die young
Meldunek: 25/02/2004
|
Quote:
w Warszawie oczywiscie takie sytuacje nie maja miejsca
A gdzie to napisalem? Na pewno nie ma miejsca sytuacja, gdzie 40-latek stojacy pod budka z piwem dostaje ponad 2 kola.
Co do reszty nie bede sie wypowiadal, bo moze przez swoja niewiedze mnie uraziles.
Zastanow sie nad tym zanim drugi raz napiszesz w podobnym tonie do osoby, o ktorej nic nie wiesz. 
|
Do góry
|
|
|
|
#744384 - 24/11/2006 09:32
|
antimadrista
|
Quote:
Lupus a nie sadzisz ze z polskim rzadem wlasnie jedynie mozna tak rozmawiac??? sa to chyba jedyne argumenty ktore skutecznie do nich trafiaja!!
A za przykladem gornikow pojda inni, skoro oni moga dlaczego nie my? Pielegniarki nic nie wskoraja, bo sa za slabe, zeby sztachetami napierd***ac  Ale policjanci czy inne meskie zawody juz tak
Zapomnialem tam dodac, ze wtedy powinni tez spalowac tych koministow z SLD, ktorzy sie na takie cos zgodzili.
|
Do góry
|
|
|
|
#744387 - 24/11/2006 10:03
|
antimadrista
|
Ona smiga rzadowym  Do NIemiec nie ma sie co porownywac, bo tam ludzie na zasilkach maja samochody, jezdza na wakacje etc  Przeczytacje sobie ostatni artykkul w Wprost o wpradzonym przez Zyte chorym pomysle, ktory przejdzie. Skonczy sie wieksza iloscia bezrobotnych  JEsli chodzi o kwestie podatkow, to ten niedawno zdymisjinowany viceminister finansow na N(nie pamietam jak mu jest), jakis czas temu w Sejmie otwiarcie przyznal, iz teraz jest najlepszy okres aby obnizyc podatki. Oczywiscie Zyta jak i Kaczor maja to w dupie, twierdzac, ze oni obniza w 2009...jesli dotrwaja 
|
Do góry
|
|
|
|
#744392 - 24/11/2006 10:50
|
Carpal Tunnel
|
Quote:
ponoc 899pln (brutto) wiec po podatku bedzie minimalnie wiecej niz 750pln
no to samo zdrowie 
|
Do góry
|
|
|
|
#744394 - 24/11/2006 11:14
|
addict
Meldunek: 05/03/2005
|
Quote:
Obecnie 936 brutto jest minimalna pensja. Co do Zyty i jej pomysłu to nie mam nic przeciwko tylko niech równa w dół a nie w górę.
Minimalne wynagrodzenie aktualnie to 899,10zł brutto co daje 653,27zł. Przeważnie od stycznia jest podnoszone i od 01-12-2007 będzie wynosić 936zł brutto.
|
Do góry
|
|
|
|
#744395 - 24/11/2006 12:21
|
old hand
|
Quote:
Quote:
w Warszawie oczywiscie takie sytuacje nie maja miejsca
A gdzie to napisalem? Na pewno nie ma miejsca sytuacja, gdzie 40-latek stojacy pod budka z piwem dostaje ponad 2 kola.
Co do reszty nie bede sie wypowiadal, bo moze przez swoja niewiedze mnie uraziles.
Zastanow sie nad tym zanim drugi raz napiszesz w podobnym tonie do osoby, o ktorej nic nie wiesz.
Tak samo Ty uraziles uraziles ludzi mieszkajacych na Slasku i pracujacych na dole swoja niewiedza.
Zadam kilka pytan, bo widze, ze siedzisz gleboko w temacie:
1. Ilu znasz osobiscie ludzi pracujacych na kopalni? 2. Ile znasz osob, ktore pracujac na kopalni w wieku 40 lat przeszli na emeryture? 3. Ile znasz osob, ktore przepijaja swoja bardzo wysoka pensje pod budka z piwem (mowa oczywiscie o gornikach)?
Mniemam, ze otrzymam odpowiedzi, w ktorych liczby zawarte zaskocza mnie swoja wielkoscia (to jasno plynie z wnioskow ktore przedstawiles). Ewentualnie poprosze o jakies zrodla potwierdzajace Twoje tezy, ale mysle ze nie beda potrzebne. Poprosze rowniez o dane potwiedzajace to, ze na dzien dzisiejszy wydobycie jest u nas "totalnie nieoplacalne".
Jesli kiedys (odpukac) wydarzy sie jakas tragedia w stoczni, czy zakladach KGHM nie bede sie wypowiadal o zarobkach, czy tez warunkach w jakich ci ludzie pracowali bo nic o nich nie wiem, widzialem te zaklady pracy na oczy moze ze dwa razy w zyciu, tylko przejezdzajac obok, a trudno opierac sie na tym, co pisza ludzie na forum onetu.
Tak jak wczoraj napisalem, zapraszamy do nas: Malo nauki - wysoka pensja, ogromne przywileje, praca niebezpieczna jak kazda inna i do tego oplacone mieszkania Ja nadal nie widze kolejki chetnych. Dziwne...
pozdro
|
Do góry
|
|
|
|
#744396 - 24/11/2006 14:42
|
Carpal Tunnel
|
Normalnie nie moge. Osobiscie uwazam to ponizsze za skandal!! O zmalaniu konstytucji nie wspominam nawet!! Jak mozna... Istna szopka.
" Polska solidaryzuje się z rodzinami górników, którzy zginęli w kopalni "Halemba". Każda poszkodowana rodzina otrzyma z budżetu państwa 10 tys. zł. Dodatkowe 5 tys. zł otrzymają na koszty pogrzebu i po 1000 zł na osobę w rodzinie na rehabilitację. Z rezerwy budżetowej każda rodzina dostanie po 30 tys. zł, a osierocone dzieci górników dostaną renty socjalne. Prezydent Lech Kaczyński zapowiedział, że przekaże każdej rodzinie od 10 do 12 tys. zł. Caritas Polska obiecał wypłacić zapomogi po 5 tys. zł dla każdej rodziny. 100 tys. zł przekazała Centrala Zaopatrzenia Hutnictwa w Katowicach. Telewizja Polska przekaże milion złotych. Taką samą kwotę przekazała TVN. Władze stolicy zaproponowały zorganizowanie w Mielnie ferii zimowych dla dzieci poszkodowanych górników. "
|
Do góry
|
|
|
|
#744398 - 24/11/2006 15:00
|
antimadrista
|
Quote:
Normalnie nie moge. Osobiscie uwazam to ponizsze za skandal!! O zmalaniu konstytucji nie wspominam nawet!! Jak mozna... Istna szopka.
Zbijaja kapitl, oglaszaja bezposredniow tv i juz budza szacunek.
Tak jak z Lepeprem co jezdzl i kase do lapy dawal powodzianom 
|
Do góry
|
|
|
|
#744399 - 24/11/2006 15:19
|
Pooh-Bah
Meldunek: 30/01/2006
|
Napisze na poczatek ze popieram Lupusa i ludzi o pogladach zblizonych bo moja opinia jest podobna. Kazda smierc to osobista tragedia, ale przepraszam nie calego kraju. Wiecej ludzi ginie codziennie na drogach itp a nie mowie juz o pojedynczych przypadkach. Przypominam ze zginelo kilkanascie osob BEZ przywilejow gorniczych a czy mieli uprawnienia to nikt nie mowi. Widze ze dyskusja dzieli sie na dwie grupy: tych biednych i pokrzywdzonych ze Slaska i ta zla, bezczelna i nieczula reszte kraju. Mowicie o niebezpieczenstwie - zgadza sie ale do kopalni nikt go nie wrzucil, kazdy ma wybor. Ktos wspominal o przekwalifikowaniach. Pamietacie co bylo kilka lat temu jak rzad zaczal likwidowac nierentowne kopalnie? Protesty, glodowki, strajki w Warszawie. A pamietacie ile wtedy kazdy gornik z likwidowanej kopalni dostawal odprawy? Z tego co slyszalem w tv (tylko nie bluzgajcie na mnie zaraz ze nie wiem, bo nie znam nikogo ze slaska i nie mam tam rodziny) bylo to iles tam pensji w przod + odprawa co dawalo razem ponad 100 tys na jednego gornika, wielu odrazu szlo na emerytury co nie rownalo sie z odebraniem odprawy, cale uposarzenie szlo dla nich. Z tego kazdy mogl sie przekwalifikowac na dowolny zawod, widzialem kilka przykladow zakladania firm, przedsiebiorstw a napewno bylo tego wiecej. A wystarczy tylko pomyslec a nie jak sie mowi 'przejesc' te pieniadze w rok czy dwa a potem narzekac ze kopalnie mu zamkneli  Jesli chodzi o lans kaczorow: zenada. Z publicznych pieniedzy kazdemu latwo pomagac i rozdawac na prawo i lewo. Z tego co kolega wyzej napisal to wychodzi ponad 60 tys na rodzine + renty  i jeszcze 2 mln od telewizji... taaa to chyba oplata za prawa telewizyjne spod kopalni. Jak ktos dobrze napisal po prostu "szopka". Na koniec powiem wam ze ogladalem wczoraj 'Wydarzenia'... przelaczylem po kilku minutach bo myslalem ze Hania sie poplacze przed kamera... przepraszam ale ja mam w planach studia dziennikarskie w przyszlym roku i ogladajac jakikolwiek program, tym bardziej na zywo, wymagam profesjonalizmu. A pani ktora czyta wiadomosci lamiacym sie glosem stojac przed kopalnia  Jak juz jest taka emocjonalna itp to nie powinna prowadzic tego typu programow, jest wielu innych dziennikarzy/dziennikarek ktore poradzilyby sobie o wiele lepiej. I to nie tylko moje zdanie. Pozdrawiam.
|
Do góry
|
|
|
|
#744401 - 24/11/2006 15:43
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 10/06/2004
|
Jak zwykle gorolstwo ma najwięcej do powiedzenia na temat śląskich problemów... Kiedy śląski przemysł utrzymywał krajową gospodarkę od 1918 roku to wszystko było cacy, byłoby dalej nieźle, gdyby panowie ze "stolycy" nie wzięli się za reformy w swoim cudnym stylu! Czesi mają gorsze warunki wydobycia, mniej węgla słabszej jakości, a ich kopalnie są dochodowe - cud kurwa, cud! Żeby było śmieszniej to w ostatnich latach wielu górników z tego polskiego raju jeździ pracować na kopalniach za południową granicę. No w dupach się poprzewracało od tego dobrobytu - nie dość, że pensje po 5 tys. mieszkania, samochody, odprawy po 100 tys. itd. to jeszcze dorabiać jeżdzą. Większość ofiar z Halemby to pracownicy prywatnej firmy - tam pensja w wysokości tysiąca złotych to już jest coś! Niektórzy z nich byli już na emeryturach! Ktoś wierzy w to, że jakby mieli je na poziomie 2 tys. to ryzykowaliby życie dla paru dodatkowych stów! 100 tys. odprawy -  Milion, dwa, trzy i pół  Górnicy mogliby rzeczywiście pracować do 65 roku życia, ZUS by się ucieszył, bo wtedy emerytury doczekałby jeden na stu! Przyłączam się do zaproszenia Viniciusa! Wpadajcie na Śląsk po te ekstra górnicze fuchy - 5 tysięcy pensji, drugie tyle premii, 3 miesiące płatnego urlopu, opłacone mieszkanie w familokach (to po noszymu taka dzielnica willowa...), raj na ziemi... Ja jakoś nie narzekam, że trzeba dopłacać do zapyziałej ściany wschodniej, do stoczniowych bamkrutujących molochów, czy kulejącego rolnictwa! Tak to jest w społeczeństwie - trzeba sobie czasem pomagać. P.S Medialna szopka to rzeczywiście przegięcie, ale niektórzy popadają w skrajność! Na tej samej zasadzie po co nam 1 listopad, zmarli nie żyją przecież cały rok 
|
Do góry
|
|
|
|
#744402 - 24/11/2006 15:44
|
old hand
|
Mnie rowniez nie podoba sie to, co dzialo sie w telewizji w ostatnich dniach, ale trzeba przyznac, ze takie "atrakcje" maja w TV duza ogladalnosc i to sie dla nich liczy. Przejechalem wczoraj obok KWK Halemba wracajac z pracy i to co tam zobaczylem przeroslo moje oczekiwania. Powstalo tam istne miasteczko telewizyjne. W miejscu ogrodzonym barierkami, gdzie gornicy spotykaja sie przed praca (ktos powie chleja piwsko) i nie mozna stawac samochodem bylo kilkanascie wozow transmisyjnych!!! Malo tego postawili jakis duzy namiot, ktory bardziej przypominal koncert.
Co do tych odszkodowan z kazdej strony, to niestety ale tak sie dzieje na calym swiecie, gdzie zginie w jednym miejscu wieksza liczba osob zawsze pojawiaja sie "zdruzgotani" ta tragedia politycy i odszkodowania z publicznych pieniedzy. Tak bylo jest i bedzie, nic na to nie poradzimy.
Ja nigdzie nie pisalem, ze gornicy sa biedni, a cala Polska przeciwko nim. Zgadzam sie, ze maja jedne z najwiekszych przywilejow, o ile nie najwieksze z grup zawodowych w Polsce. Protestowalem tylko przeciwko pisaniu ewidentnych bzdur przez "wszystkowiedzacych", ktorzy tak naprawde maja blade pojecie w tym temacie, a prowokuja tym tylko innych do agresji i wyzwisk.
|
Do góry
|
|
|
|
#744403 - 24/11/2006 15:53
|
Carpal Tunnel
|
I wcale nie chodziło mi o to, że polskie górnictwo jest pokrzywdzone, bo tak nie jest, ale akurat górnik jest w tej machinie najmniej ważny!
Rozrośnięte związki zawodowe, koszmarny przerost administracji w spółkach węglowych, aż w końcu brak prywatyzacji - to jest przyczyna słabej rentowności kopalń, a nie bajońskie pensje górników.
Czeskie kopalnie są w dużej mierze prywatne, znacznie bardziej dochodowe niż polskie, a górnicy w nich zarabiają lepiej niż w Polsce - no naprawdę cud!
|
Do góry
|
|
|
|
#744405 - 24/11/2006 16:05
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 16/11/2004
|
Quote:
Dlaczego wiec z NASZYCH pieniedzy beda wyplacane jakies glupie zasilki dla rodzin zmarlych?
Dlatego że wybory jeszcze się nie skończyły. A poza tym nie ma tego złego co by nie wyszło na dobre. Media przynajmniej mają robotę i pewnie sporo zarobią na reklamach emitowanych w przerwach programu dotyczącego tej tragedii. Najgorzej mają właściciele dyskotek. O nich prezydent zapomniał 
|
Do góry
|
|
|
|
#744408 - 24/11/2006 16:18
|
Carpal Tunnel
|
Wydawanie publicznych pieniędzy wszystkich zadowolić nie może! Jeden zapyta - "dlaczego z moich pieniędzy zasiłki mają dostać rodziny górników"? Drugi zapyta - "dlaczego stoczniowcy"? Trzeci zapyta - "dlaczego mam płacić za czyjeś becikowe"? Czwarty zapyta - "dlaczego mam fundować stypendia białoruskim studentom"? Itd. itd. itd. Takie są już zwyczaje politycznej pokazówki... P.S GSE - zależy kto gdzie chodzi  Ja bym się na Pragę raczej nie zapuścił 
|
Do góry
|
|
|
|
#744409 - 24/11/2006 16:24
|
2fast 2furious
Meldunek: 06/11/2001
|
to moze jeszcze ja doloze swoje 3 grosze do calej dyskusji: 1) pracuje na kopalni i wiem jakie sa zarobki, wiec to co niektorzy tutaj wypisuja wola o pomste do nieba ! 3 tys. to moze i zarabia na kopalni, ale sztygar  panowie, czasy wielkich zarobkow na kopalniach juz dawno sie skonczyly. ci co poodchodzili w latach 90-tych i w ostatnich 6-ciu latach na emerytury, dostaja po 2.5 tys., ale tylko dlatego, ze emerytury maja wyliczone z przepracowanych lat wczesniejszych. fakt, posiedza tacy pare miesiecy na emeryturze i wracaja do roboty, zajmujac mlodym miejsca pracy. ale tak prawde powiedziawszy, to nie jest to ich wina, tylko wina polskich wladz i kopaln. wladze pozamykaly szkoly gornicze, kopalnie chca wykwalifikowanych pracownikow, ale nie maja mozliwosci szkolenia mlodych ludzi, poniewaz nie maja na to czasu. teraz licza sie tylko tony wegla i pieniadz, z tego rzad polski rozlicza kopalnie, a jak cos jest nie tak, to zamykamy kopalnie i jest cool - kolejne 3 tys. osob na bezrobociu :| poza tym ogromny procent pracownikow na kopalniach stanowia pracownicy firm podwykonawczych, ktorzy zarabiaja naprawde psie pieniadze. np. chlopaki, ktorzy na mojej kopalni robia przebudowe chodnika zarabiaja po 800 - 1000 pln, a zapierniczaja przez 7 godzin non-stop w warunkach, do jakich psa bym nie wpuscil, bo by mi bylo zal. obecnie pracownicy zatrudnieni na kopalni zarabiaja na powierzchni okolo 1500 pln, na dole w odzialach przodkowych i na odstawach okolo 2300 pln, natomiast w oddzialach poza przodkowych max 2000 pln. 2) osoboscie nie dalbym zadnych dodatkowych pieniedzy tym rodzinom, ktorych bliscy zgineli. fakt, jest to tragedia, a jako pracownik kopalni przezywam ją napewno w troche inny sposob niz osoby, ktore nie maja stycznosci z kopalnia, ale fakt jest taki, ze gdybym ja sam zginal na kopalni (a nie w zbiorowym wypadku) to moi bliscy dostaliby tylko kase z ubezpieczenia i ZUS`u. nikogo by nie interesowalo ile mam dzieci, czy moja zona pracuje etc. inna sprawa jest na jaka kwote byli ubezpieczeni, ale to juz nie moj problem, ze niektorzy gornicy ubiezpieczaja sie na kwote 5 tys. pln na wypadek smierci, zeby tylko placic mniejsze skladki ubezpieczeniowe  3) to co wyprawiaja media i rzad polski to jest jeden wielki cyrk, poprostu tragedia. nie pozostaje nic innego jak tylko nie wlaczac ani radia, ani telewizora. 4) zaloba narodowa ? no wybaczcie ! ja po tej tragedi nosze zalobe w swoim sercu, wspolczuje rodzinom i bliskim ofiar, ale moje uczucia zachowuje tylko dla siebie ! @maverick barborki, 13-stki, 14-stki, oplacone mieszkania ? w jakim swiecie ty zyjesz czlowieku ? czasy internatow (dla uczniow) i hoteli (dla pracownikow) kopalnianych juz bardzo dawno minely i zadna kopalnia nie placi gornikom za mieszkania !!! 13-stki ? nie rozsmieszaj mnie ! kopalnie juz od dawna nie placa 13-stek. zostaly one "wciagniete" do wyplaty i sluch po nich zaginal, a wyplata jaka byla przed "wciagnieciem", taka jest nadal. 14-stki ? tylko i wylacznie na kopalniach najbardziej rentownych, na pozostalych stalo sie z nimi to samo co z 13-stkami. barborki jeszcze sa i mam nadzieje, ze beda jaknajdluzej  oczywiscie barborki wyplacane sa tylko pracownikom kopaln, a nie pracownikom firm podwykonawczych. wyszlo troche wiecej niz 3 grosze, ale moze komus uda sie przeczytac calosc 
|
Do góry
|
|
|
|
#744410 - 24/11/2006 16:40
|
antimadrista
|
Quote:
Nawet nie trzeba az tak daleko szukac. W Zabrzu jest prywatna kopalnia, byly "Pstrowski", ktorej wlascicielem jest byly posel/senator Chojnacki. Kopalnia prosperuje bardzo dobrze, zarobki gornikow sa nieco nizsze niz w panstwowych kopalniach, ale nikt nie narzeka, bo kwestia czasu jest ich poprawa. Czyli u nas tez mozna. "Pies pogrzebany" jest w tym co Emrod ujal w drugim akapicie.
Na ile ona jest prywatna?
Ja czytalem chyba niecaly rok temu we Wprost, iz wtedy była tylko jedna prywtatna kopalnia, i nie znajdowala sie ona na slasku, tylko bodajze gdzies na Wschodzie... W kazdym badz razie, dziala sobie, przynosi zyski.
Na slasku jest tak, jesli ktos powie, ze chca zamknac taka a taka kopalnie, bo jest nierentowna, to zwiazkowacy od razu jak to? Przeciez kompania przynosi zyski...teraz  Bo jest koiniunktura na wegiel na Swiecie,
Jak sie mowi, iz zamkna kopalnie, bo koszt wydobycia wegla coraz wiekszy, a pokladow niewiele, to zaraz zwiazkowcy od rzu oglaszaja, ze to klamstwa a wegla tam jest jeszcze na 100mln lat 
I nie chca dopuscic do prywtayzacji, z prostego powodu. Prywatyzacja pociagnie za soba reforme, i pierwsze osoby, ktore poleca to beda wlasnie oni...zwiazkowcy, gowno robiacy, tylko siedzacy na dupie i trujacy jak jest zle i niedobrze.
Zwiazki zawodowe = najwiekszy shit III, IV i 10 RP
|
Do góry
|
|
|
|
#744414 - 24/11/2006 18:09
|
antimadrista
|
Quote:
Jeszcze trzeba odliczyc podatek od tego miliona tego to juz wogole nie kumam.
Panstwo żreć musi 
|
Do góry
|
|
|
|
#744415 - 24/11/2006 20:21
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 01/02/2004
|
Code:
Według danych Wyższego Urzędu Górniczego w Katowicach, do wtorku w tym roku w kopalniach węgla kamiennego zginęło już 20 górników
To ja się tylko zapytam, czy któraś z tych rodzin dostała choćby grosz od naszych wspaniałego premiera, prezydenta, Caritasu, TVP, TVN-u ?? Już mnie to zaczyna irytować, ta cała otoczka tej tragedii. Jak zginęło wielu górników to wszyscy chcą im zaraz pomagać, a jak zginie jeden to nikt się tym zbytnio nie zainteresuje. No przecież wiadomo to nie byłby aż tak interesujący temat dla mediów na reality-show, czy dla kochanej władzy na pokazywanie jacy to oni nie są chojni. A te pomysły z wysyłaniem sms'ow na datki dla rodzin to już paranoja. Nie odczytujcie tego posta jako to, że jest mi obojętny los tych ludzi, bo nie jest, śmierć to tragedia dla rodziny, ale według niektórych tylko taka spektakularna katastrofa to tragedia dla rodziny ofiary, a jak ktoś zginie bez takiego rozgłosu to już nikogo los jego rodziny nie obchodzi.
|
Do góry
|
|
|
|
#744418 - 24/11/2006 23:38
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 01/02/2004
|
Quote:
kto pamięta, ile osób zginęło pod dachem hali w katowicach? podkreślam, kto pamięta?
A powinniśmy pamiętać ?? Chyba coś około 60, wydaje mi się tak bez sprawdzania.
|
Do góry
|
|
|
|
#744420 - 25/11/2006 00:31
|
Wiara Gwarancja Wygranej
Meldunek: 19/07/2004
|
Kadra zagra dla ofiar tragedii.
Tragiczny wypadek w kopalni "Halemba" w Rudzie Śląskiej i śmierć 23 górników pogrążyły w smutku cały kraj . Solidarność z rodzinami ofiar wykazuje również środowisko piłkarskie .
PZPN stara się o zoorganizowanie meczu Polski z reprezentacją klubów górniczych i Górnego Śląska . Mecz będzie miał charakter charytatywny , a dochody ze sprzedaży biletów przeznaczone zostaną dla rodzin ofiar katastrofy w Rudzie Śląskiej . Mecz najprawdopodobniej rozegrany będzie na Stadionie Śląskim w Chorzowie .
Pełne poparcie dla tej akcji wyraża również Leo Beenhakker .
- To potworne nieszczęście sprawia, że takie rzeczy jak sport schodzą na daleki plan. Chcielibyśmy jednak właśnie poprzez ukochaną przez Ślązaków piłkę nożną zamanifestować solidarność z tragicznie zmarłymi górnikami i dołożyć choć małą cegiełkę do płynącego z całego kraju wsparcia. Niestety już po raz drugi w ciągu ostatnich dwunastu miesięcy ten region naszego kraju dotyka ogromne nieszczęście. Podobnie jak po katastrofie katowickiej hali wystawienniczej zamierzamy pomóc rodzinom ofiar i przekazać im całkowity dochód ze spotkania - powiedział prezes PZPN Michał Listkiewicz .
O szczególach dowiemy się w najbliższym czasie .
W związku z żałobą narodową nasz serwis przejawia mniejszą aktywność dla uczczenia zmarłych . Więcej newsów prosimy oczekiwać po zakończeniu żałoby w niedzielę . =-----------------------------------------------------------
Heh \\ Nasz Polski kraj naprawde jest dziwny...
|
Do góry
|
|
|
|
#744421 - 25/11/2006 08:21
|
Carpal Tunnel
|
http://media.wp.pl/kat,9911,wid,8616098,wiadomosc.html?rfbawp=1164442754.524&ticaid=52bea ciekawy artykuł..zwłaszcza o tej WIELKIEJ pomocy
|
Do góry
|
|
|
|
#744422 - 25/11/2006 08:49
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 03/02/2006
|
|
Do góry
|
|
|
|
#744423 - 25/11/2006 12:18
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 04/09/2002
|
Quote:
http://fakty.interia.pl/felietony/ziemkiewicz/news/trzy-dni-obludy krótko i rzeczowo, zgadzam się
ciesze sie ze siedze ostatnio w robocie po 10 godz i ze mnie ten cyrk ominał, szkoda mi tylko mamy bo myslala ze to żałoba a to zwykłe słupki ogladalnosci i czysty marketing pieprzyc TV
|
Do góry
|
|
|
|
#744424 - 25/11/2006 19:00
|
member
Meldunek: 02/09/2002
|
Sam nie mieszkam na Śląsku ale blisko (Dąbrowa Górnicza)i znam temat gdyż u nas też były kopalnie. Prawdą jest że odprawy były duże i znajomi którzy pracowali rok(!!!!!) na kopalni wzięli odprawy rzędu 30-40 tys. I co ? zamiast przekwalifikować się kupili sobie Polonezy (ha ha !!) a resztę przepili. Gdy ja straciłem pracę a mialem kilkumiesięczne dziecko to nikt jakoś się tym nie przejmował...I jeszcze dzisiaj po meczu siatkarzy zamiast zapytać o wrażenia z meczu to pierwsze pytanie do Świderskiego- jak się czujecie po tragedii w Halembie ha! ha! ha!
|
Do góry
|
|
|
|
#744425 - 25/11/2006 19:02
|
member
Meldunek: 02/09/2002
|
i jeszcze jedno powinni dostać walkowera z Rosją z tego powodu ha! ha! ha!
|
Do góry
|
|
|
|
#744426 - 25/11/2006 21:25
|
addict
Meldunek: 20/03/2006
|
|
Do góry
|
|
|
|
#744428 - 26/11/2006 11:55
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 08/01/2006
|
Quote:
rece opadaja do kur... nedzy !!! jak codziennie ginie poand 30 osób na drogach to co jest żałoba pytam się jest ????? wełbach się poprzewracało naszym władzom . i jeszcze kase im daja z funduszy jakis i banki tak samo nawet kur.. prezydent Gdańska przekazał jakąś tam sume dla rodzin ( wspólczuje bez obrazy oczywiście ) ale czy to kur.. nie jest chore ? tak jak pisałem tyle ludzie ginie tragicznie codziennie i do ch... rodziny ofiar dostają jakąś kase ? takiego wała dostają .
Otóż to. Myślę, że z tą żałobą to przegięcie pały jest. Żałobę narodową powinno się ogłaszać w naprawdę wyjątkowych sytuacjach, jak śmierć Jana Pawła II, albo, odpukać w niemalowane, jakiś zamach terrorystyczny i ginie np. 1000 osób.
Dlaczego np. nie ma żałoby, kiedy zginie 3 górników w wyniku wybuchu metanu. Że co? Niby oni gorsi? Czy żeby się przejąć, to musi zginąć więcej ludzi? Jedno, wielkie show sobie władza i telewizja urządziły poprostu ... Nagle studio wiadomości polsatowskich w Rudzie Śląskiej, nagle wszyscy się przejmują. A, jeżeli ktoś ma się modlić za dusze zmarłych górników, to oficjalna żałoba nie jest mu potrzebna. A jeżeli, ktoś ma to olać, to żałoba i tak go do zmiany toku myślenia nie zmusi.
|
Do góry
|
|
|
|
#744430 - 26/11/2006 18:40
|
Carpal Tunnel
|
Quote:
Quote:
rece opadaja do kur... nedzy !!! jak codziennie ginie poand 30 osób na drogach to co jest żałoba pytam się jest ????? wełbach się poprzewracało naszym władzom . i jeszcze kase im daja z funduszy jakis i banki tak samo nawet kur.. prezydent Gdańska przekazał jakąś tam sume dla rodzin ( wspólczuje bez obrazy oczywiście ) ale czy to kur.. nie jest chore ? tak jak pisałem tyle ludzie ginie tragicznie codziennie i do ch... rodziny ofiar dostają jakąś kase ? takiego wała dostają .
Otóż to. Myślę, że z tą żałobą to przegięcie pały jest. Żałobę narodową powinno się ogłaszać w naprawdę wyjątkowych sytuacjach, jak śmierć Jana Pawła II, albo, odpukać w niemalowane, jakiś zamach terrorystyczny i ginie np. 1000 osób.
Dlaczego np. nie ma żałoby, kiedy zginie 3 górników w wyniku wybuchu metanu. Że co? Niby oni gorsi? Czy żeby się przejąć, to musi zginąć więcej ludzi? Jedno, wielkie show sobie władza i telewizja urządziły poprostu ... Nagle studio wiadomości polsatowskich w Rudzie Śląskiej, nagle wszyscy się przejmują. A, jeżeli ktoś ma się modlić za dusze zmarłych górników, to oficjalna żałoba nie jest mu potrzebna. A jeżeli, ktoś ma to olać, to żałoba i tak go do zmiany toku myślenia nie zmusi.
jak czytam teksty takich prymitywow to zdecydowanie jestem za ABORCJA!!!!
|
Do góry
|
|
|
|
#744431 - 26/11/2006 18:50
|
Pooh-Bah
Meldunek: 27/04/2006
|
Quote:
Quote:
Quote:
Prymityw to jestes Ty, bo Twoje zdanie to tylko to co uslyszysz w TV oraz Radio, a ze m.in. ja mam takie zdanie jakie napisal Tombal to co to jestem gorsza rasa, i można mnie od prymitywów wyzywać ? Sorry ale sam nie wiesz co piszesz, ABORCJA ZABIJA a nas wyzywasz od prymitywów... 
|
Do góry
|
|
|
|
#744433 - 26/11/2006 20:32
|
Carpal Tunnel
|
Quote:
cos kolega maverick nie zabiera glosu w temacie, ciekawe dlaczego [/quotKolega Maverick pojechal na weekend do domu, gdzie z neta nie korzysta
Wrocilem i przeczytalem caly temat od nowa, i jedyne co mi sie nasuwa na mysl to podzial userow na dwie kategorie: 1) twierdza ze zal gornikow, ze oni sa biedni, dac im jak najwiecej, przeciez oni sa tak pokrzywdzeni 2) gornicy maja dobrze, az za dobrze, wszystkie te przywileje itd,
Ja reprezentuje ta druga grupe. Twierdze ze nikt gornikow nie zmusza do pracy na kopalni, ida tam dla tradycji oraz pracy (zarobki, dodatki, wczesniejsze emerytury ), i jeszcze twiedza ze im wlasnie jest najgorzej.
Bez urazy, codziennie ginie wielu ludzi, nikt im nie płaci odszkodowań, rent rodzinom, nie ma zbiorek kasy na ich rzecz. A tutaj co?
Nastepna sprawa to gornicze zwizki zawodowe - najazd na warszawe i "dawajcie nam kolejne pieniadze" - tylko to potrafia. Zgadzam sie do jednej kwestii - to co zrobil Cimoszewiecz (przepchniecie w 2 dni ustawy o emeryturach) to normalne SKURW.... w ciagu 20 najblizszych lat okolo 200 mld w plecy (wyliczenia czysto statystyczne, nie moje tylko jakich ekspertow z czasow tej ustawy ) tylko dlatego ,ze nikt z politykow nie potrafi sie przeciwstawic "braci gorniczej" czyli najzwyczajniejszej chołoty. (dotyczytych co przyjechali do W-wy i ja demolowali)
|
Do góry
|
|
|
|
#744434 - 26/11/2006 22:11
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 08/01/2006
|
Quote:
Quote:
Quote:
A Ty pewnie nosisz moherowy beret i słuchasz Radia Maryja i oglądasz TV Trwam.
No comment ...
|
Do góry
|
|
|
|
|
|