Strona 1 z 4 1 2 3 4 >
Opcje tematu
#845013 - 08/01/2007 20:03 Spirytus
M4CI3K Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 11/08/2005
Postów: 1889
Skąd: EOP
Witam, pamiętam że kiedyś na forum był temat o wytworach ze spirytusem ale nie mogę go znaleźć. Najbardziej mnie zainteresował wtedy przepis na tzw. "iceówkę" ale nie mogę ani na forum ani w google nic o tym znaleźć. Proszę o pomoc. Możecie podać jakieś swoje wypróbowane przepisy.

Do góry
Bonus: Unibet
#845039 - 08/01/2007 20:09 Re: Spirytus [Re: M4CI3K]
Killa Boom Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 21/01/2005
Postów: 1711
Skąd: Świdnica
ja z tego co pamietam , jak robilem to na litrowa butelke (czyli jakies 0,5 spirytusu ) przypadaly 2 paczki tych cukierkow , wyszlo rewelacyjnie , ze tak powiem w sam raz \:\) Swoja droga mocny patent \:D

Do góry
#845079 - 08/01/2007 20:16 Re: Spirytus [Re: Killa Boom]
nOcnY Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 03/02/2004
Postów: 7049
Skąd: Sun Vegas
wreszcie jakis temat w ktorym bede sagatem, to znaczy ekspertem ;\)

no wiec iceowka \:D

litr spirytusu + 1,5 litra wody niegazowanej + 0,5 kg cukierkow typu ice

najlepiej spiro z woda zmieszac w duzym garku i do tego wrzucic cukierki zeby sie rozpuscily

odstawic az do rozpuszczenia - potem przelac do butelek i schlodzac, schladzac, schladzac

smacznego

Do góry
#845154 - 08/01/2007 20:48 Re: Spirytus [Re: nOcnY]
Platini Offline
Porucznik

Meldunek: 15/04/2005
Postów: 32699
Skąd: Pers Y Siro Sun Camp
iceowka \:D Bardzo mocne to jest \:p i do tego bardzo dobre.

Ostatnio kolega mnie tym poczęstował i bardzo mi do gustu ten trunek przypadł ;\)

W okresie światecznym kilkanaście butelek tego produktu wypilismy.

NocnY dobrze pisze, w jednym tylko sie nie zgadzam - tyle cukierków
Wg mnie za duzo !

Ale schładzac dlugo trzeba ! \:\)

Smacznego

Do góry
#845158 - 08/01/2007 20:49 Re: Spirytus [Re: nOcnY]
Platini Offline
Porucznik

Meldunek: 15/04/2005
Postów: 32699
Skąd: Pers Y Siro Sun Camp
iceowka \:D Bardzo mocne to jest \:p i do tego bardzo dobre.

Kolega poczęstował mnie tym trunkiem i bardzo mi do gustu ten trunek przypadł ;\)

W okresie światecznym kilkanaście butelek tego produktu wypilismy.

NocnY dobrze pisze, w jednym tylko sie nie zgadzam - tyle cukierków
Wg mnie za duzo !

Ale schładzac dlugo trzeba ! \:\)

Smacznego

Do góry
#845197 - 08/01/2007 20:58 Re: Spirytus [Re: Platini]
Stoin Offline
Profesor

Meldunek: 19/08/2005
Postów: 28891
Skąd: ॐ नमः ...
A czy to nie smakuje przypadkiem jak "kamikaze" ?

Do góry
#845201 - 08/01/2007 20:58 Re: Spirytus [Re: Platini]
Kylo Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 19/09/2005
Postów: 14202
Skąd: Lublin
Platynowy czyli uwazasz ze bedzie za slodkie? Czy wypali gebe? Pytam bo mam zamiar wyprobowac Wasz wynalazek ;\)

Do góry
#845214 - 08/01/2007 21:02 Re: Spirytus [Re: Kylo]
nOcnY Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 03/02/2004
Postów: 7049
Skąd: Sun Vegas
no wlasnie jak jest dosc zimne to nie jest az taki slodkie

pije sie to bardzo przyjemnie - prawie jak soczek

stoin, w sumie mozna zastosowac takie porownanie

poza tym ten trunek ma swietny kolor - w kielonach wyglada bajecznie

Do góry
#845227 - 08/01/2007 21:07 Re: Spirytus [Re: nOcnY]
Kylo Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 19/09/2005
Postów: 14202
Skąd: Lublin
A jesli chcemy, aby smakowala jak typowa wódka iceówka,

1l spirytu - 1l wody


Do góry
#845230 - 08/01/2007 21:08 Re: Spirytus [Re: Kylo]
koszałek Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 17/10/2005
Postów: 3832
A nie lepiej pić spirytus i zagryzać cukierkami ? ;\)

Do góry
#845246 - 08/01/2007 21:13 Re: Spirytus [Re: koszałek]
Dziabor Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 11/08/2005
Postów: 14266
Skąd: Civitas Kielcensis
moze nic nowego nie napisze ale kiedys pilem z kumplem w ten sposob:
litr spirytu plus butelka syropu do roszpuszczania w wodzie o samk,u malinowym i do butelki 0.5 i mieszac pol na pol, czyli pol butelki spirytu i dopelnic sokiem, wymieszac dobrze i juz swietne do picia, dobrze sie leje bo dosc geste i nie ucieka na boki ;\) a i w smaku dobre \:p

Do góry
#845297 - 08/01/2007 21:37 Re: Spirytus [Re: Dziabor]
Platini Offline
Porucznik

Meldunek: 15/04/2005
Postów: 32699
Skąd: Pers Y Siro Sun Camp
Kylo - wydaje mi sie ze w takich proporcjach jak napisał NocnY będzie za słodkie ;\) Gęby nie wypali. Za słabe

A co do wyglądu - w kielonach rzeczywiście pięknie się prezentuje \:p

Do góry
#845327 - 08/01/2007 21:55 Re: Spirytus [Re: Platini]
phenomenon Offline
veteran

Meldunek: 26/01/2005
Postów: 1327
Skąd: Łódź
Czy jakieś konkretne cukierki proponujecie na ten wyrób alkoholowy?
I ile tych cukierków dobrać na litr sprytnego by było akurat i nie za słodko?

Do góry
#845334 - 08/01/2007 22:00 Re: Spirytus [Re: phenomenon]
M4CI3K Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 11/08/2005
Postów: 1889
Skąd: EOP
a te cukierki bezproblemowo rozpuszczaja sie w tym roztworze? zeby procenty nie ulecialy jak za dlugo tak otwarte bedzie stalo ;\)

Do góry
#845337 - 08/01/2007 22:01 Re: Spirytus [Re: M4CI3K]
_Korver_ Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 09/04/2004
Postów: 18397
i ile takie coś musi stać? tylko żeby się cukierki rozpusciły? przyznam, że mnie to zaintrygowało

Do góry
#845338 - 08/01/2007 22:01 Re: Spirytus [Re: M4CI3K]
nOcnY Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 03/02/2004
Postów: 7049
Skąd: Sun Vegas
niekoniecznie musi byc otwarte - nakryj czyms \:D

zostawisz na noc i rano juz cukierki beda rozpuszone

Do góry
#845343 - 08/01/2007 22:04 Re: Spirytus [Re: phenomenon]
kamasss Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 31/08/2004
Postów: 9866
Skąd: Poznań
pamiętam jak mnie kumpel pierwszy raz poczęstował icówką... coś pięknego... bez zapity idzie aż miło...

od razu poinstruował mnie co i jak... proporcje jakieś tam przyjęte są... nie pamiętam już... ale pamiętam co mówił o cukierkach! \:\)

"i pamiętaj... dwie paczki iców... ale nie te drogie po 2zł tylko za 1zł..." czyli ogólnie te najtańsze \:\) lepszy smak miała na tych tańszych i ładniejszy taki kolorek...

Do góry
#845350 - 08/01/2007 22:08 Re: Spirytus [Re: kamasss]
_Korver_ Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 09/04/2004
Postów: 18397
wiadomo, więcej barwników ;\)

Do góry
#845354 - 08/01/2007 22:09 Re: Spirytus [Re: _Korver_]
Piecia Offline
podwórkowy attaché

Meldunek: 23/11/2004
Postów: 17060
dobra jest cytrynówka ale dokładnej proporcji nie pamiętam oprócz tego iz trzeba było 1kg cytryn

Do góry
#845414 - 08/01/2007 22:46 Re: Spirytus [Re: Piecia]
szymonez Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 14/07/2003
Postów: 2764
Skąd: wroclaw
Originally Posted By: Piecia84
dobra jest cytrynówka ale dokładnej proporcji nie pamiętam oprócz tego iz trzeba było 1kg cytryn


Na 1 litr spirytu dajesz jakies 5-6 dorodnych cytryn i jakis 1l wody. Spiryt mieszasz z woda, potem dodajesz cytryny i odstawiasz. Jak sie juz przegryzie to przelewasz przez sitko i przecierasz jeszcze cytryny na sitku. No i oczywiscie cukier - jakies 1,5-2 szklanki na ta ilosc.. \:\)

I najlepiej probowac i samemu sobie 'doprawic' \:\)
Pyszne, jak to zrobie to od razu sie oszczedza na popicie, bo nawet dziewczyny nie chca ;\)

Do góry
#845940 - 09/01/2007 07:32 Re: Spirytus [Re: szymonez]
odgdog Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 31/08/2004
Postów: 4300
Skąd: Pyrlandia/ Anfield Road
Mój Padre robi rewelacyjną pieprzówkę. Przepisu nie znam

Do góry
#846017 - 09/01/2007 09:18 Re: Spirytus [Re: odgdog]
blacky82 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 08/01/2004
Postów: 4183
Skąd: Paslek
To ja cos zaproponuje 1L spirtu i 1 L soku w kartonie winogronowego. Powtarzam soku nie napoju. calosc wymieszac dodac kilka rodzynek na 2 litry po wymieszaniu okolo 12 - 14 rodzynek. Odstawic niech nabierze mocy na kilka dni. wiadomo im dluzej tym lepiej. Bez zapojki wchodzi jak sok. wzor nad wzory poprostu.


A dla bardziej odwaznych polecam chyba kapitanskie wscieklaki:

1L spirtu ( w moim wypadku bylo to na 3 osoby), sok do wscieklych psow i oczywiscie tabasco. Spirtu nie rozcienczamy z niczym robimy wscieklaka z czystego spirytusu. Podpalamy go przykrywamy otwarta dlonia az sie kieliszek przyssie do reki. Jak juz sie przyssie to go w takim stanie (przyssany do otwartej dloni) podnosimy i kilka razy energicznie wstrzachamy. odklejamy od lapy i siup w gardziolko. MIODZIO

Do góry
#846095 - 09/01/2007 10:33 Re: Spirytus [Re: nOcnY]
rOdziu. Offline
addict

Meldunek: 01/10/2003
Postów: 682
Skąd: Szczytno
sorry małe pytanie będę wdzięczny za odpowiedź, akurat mam na chacie 2L spirytusu po świętach tyle udało mi się uchować...
Czyli tak powinienem postapić rozumiem, do garnka wlewam 1L spirytu dodaje 1.5L wody niegazowanej i wrzucam 0.5kg cukierków do tego -nic więcej nie robię żadnego cukru waniliowego itd.? Zostawiam to na noc by cukierki się ładnie rozpuściły, rano wstaje przemieszam i rozlewam do butelek, bedzie z tego ok. 2.5L specyfiku, wszystko wrzucam do lodówki i spokojnie to się schładza parę dni???
Aaa właśnie co do tych cukierków, które to są dokładnie te ice? -może śmieszne pytanie ale nie jadam praktycznie wcale słodyczy poza czekoladą od czasu do czasu i nie mam rozeznania w tych sprawach. To są jakieś landrynki czy coś w tym stylu, o jakim one są smaku wogóle? Dzięki za odpowiedź, wypiję za Waszę zdrowie.
Ostatnio rozlewałem spirytus na porterówkę (piwo porter, spiryt i cukier waniliowy) ale muszę jakiś nowy sposób wypróbować.

Do góry
#846107 - 09/01/2007 10:38 Re: Spirytus [Re: rOdziu.]
nOcnY Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 03/02/2004
Postów: 7049
Skąd: Sun Vegas
Originally Posted By: rOdziu.
Czyli tak powinienem postapić rozumiem, do garnka wlewam 1L spirytu dodaje 1.5L wody niegazowanej i wrzucam 0.5kg cukierków do tego -nic więcej nie robię żadnego cukru waniliowego itd.? Zostawiam to na noc by cukierki się ładnie rozpuściły, rano wstaje przemieszam i rozlewam do butelek, bedzie z tego ok. 2.5L specyfiku, wszystko wrzucam do lodówki i spokojnie to się schładza parę dni???

tak
Quote:
Aaa właśnie co do tych cukierków, które to są dokładnie te ice? -może śmieszne pytanie ale nie jadam praktycznie wcale słodyczy poza czekoladą od czasu do czasu i nie mam rozeznania w tych sprawach. To są jakieś landrynki czy coś w tym stylu, o jakim one są smaku wogóle? Dzięki za odpowiedź, wypiję za Waszę zdrowie.

takie niebieske - na pewno na opakowaniu bedzie napisane ice :Ds

np




Do góry
#846133 - 09/01/2007 11:00 Re: Spirytus [Re: nOcnY]
!zari Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 24/08/2005
Postów: 8048
tak jak nocny pisal 1l spirytu i 1,5litra i ice, ale oryginalne, nie zadne z biedronki, bo bedzie lipa. a ice'ow ostatnio uzylem niecala paczke i wyszlo ok.

Do góry
#846197 - 09/01/2007 11:34 Re: Spirytus [Re: !zari]
Baton_vcp Offline
old hand

Meldunek: 16/05/2005
Postów: 930
Skąd: Łódź - Widzew
A po co wogule rozrabiac spirytus i marnowac pieniadze na popitke \:D
To ja podam taki sposob na picie czystego spirytusu bez popijania mozna sie tym popisywac na imprezach , tylko nie polecam za duzo razy tego powtarzac przy normalnym piciu alkoholu na imprezie bo bedzie zgon .
A wiec tak nalewamy do kieliszka spirytus , pozniej maczamy w nim dwa palce wskazujacy i srodkowy (tak z 1,5 centymetra) pozniej je podpalamy i wsadzamy do buzi i je tam gasimy i po tym czynie jak najszybciej wypijamy ten kieliszek spirytusu .
Po tak wykonanej czynosci nic nie poczujemy metada polega na tym ze jak gasimy palce w ustach to na chwile zabijamy kubki smakowe wiec nie czujemy tego smaku spirolu i nic nie wykreca .
A z ta iceowka sam bede musial sprobowac \:D
Pozdrawiam

Do góry
#846205 - 09/01/2007 11:42 Re: Spirytus [Re: _Korver_]
Platini Offline
Porucznik

Meldunek: 15/04/2005
Postów: 32699
Skąd: Pers Y Siro Sun Camp
Originally Posted By: eMSi
a te cukierki bezproblemowo rozpuszczaja sie w tym roztworze? zeby procenty nie ulecialy jak za dlugo tak otwarte bedzie stalo ;\)

Rozpuszczają sie bez problemu. Pamiętam ze moj kolega jak robił ten specyfik to wrzucił do garnka dwie paczki cukierków, do tego wlał litr wody mineralnej niegazowanej i postawił chwile na gazie. Bardzo szybko się rozpuściły. Nastepnie do zimnego miejsca tak aby roztwór był chlodny i do tego spiryt
Mieszamy i czekamy ;\)

Originally Posted By: _Korver_
i ile takie coś musi stać? tylko żeby się cukierki rozpusciły? przyznam, że mnie to zaintrygowało

Korver - nie tylko Ciebie Jak mi kumpel powiedział ze ma taki specyfik to ja od razu co i jak \:\) teraz to juz sam potrafie dobrać odpowiednie proporcje ;\)
W najbliższym czasie mamy zamiar częstować się zrobiona przez nas wódzią o smaku mandarynki. Jak zrobic kolega wie, teraz tylko trzeba działać

Do góry
#846221 - 09/01/2007 11:53 Re: Spirytus [Re: blacky82]
M4CI3K Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 11/08/2005
Postów: 1889
Skąd: EOP
Originally Posted By: blacky82
To ja cos zaproponuje 1L spirtu i 1 L soku w kartonie winogronowego. Powtarzam soku nie napoju. calosc wymieszac dodac kilka rodzynek na 2 litry po wymieszaniu okolo 12 - 14 rodzynek. Odstawic niech nabierze mocy na kilka dni. wiadomo im dluzej tym lepiej. Bez zapojki wchodzi jak sok. wzor nad wzory poprostu.


A dla bardziej odwaznych polecam chyba kapitanskie wscieklaki:

1L spirtu ( w moim wypadku bylo to na 3 osoby), sok do wscieklych psow i oczywiscie tabasco. Spirtu nie rozcienczamy z niczym robimy wscieklaka z czystego spirytusu. Podpalamy go przykrywamy otwarta dlonia az sie kieliszek przyssie do reki. Jak juz sie przyssie to go w takim stanie (przyssany do otwartej dloni) podnosimy i kilka razy energicznie wstrzachamy. odklejamy od lapy i siup w gardziolko. MIODZIO


potwierdzam ze sposob z sokiem winogronowym (najlepiej hortex ok. 3 zł za litr) jest wysmienity. z kolegami testowalismy w czasie przerwy swiatecznej.
a to kapitanskie wsciekle trzeba sprobowac

Do góry
#846238 - 09/01/2007 12:01 Re: Spirytus [Re: M4CI3K]
Platini Offline
Porucznik

Meldunek: 15/04/2005
Postów: 32699
Skąd: Pers Y Siro Sun Camp
JA również dołącze się do tych, którzy sobie chwalą specyfik z sokiem winogronowym \:p
Przed świetami szwagier zrobił tego kilka butelek.
Tylko ze zrobił to troche mocne jak dla mnie. Dał 2 litry spirytu i do tego jakieś 1,5 litra soku.
Smakowalo dobrze. Ale i tak jak dla mnie iceówka rządzi \:D

Do góry
#846327 - 09/01/2007 13:15 Re: Spirytus [Re: Platini]
rOdziu. Offline
addict

Meldunek: 01/10/2003
Postów: 682
Skąd: Szczytno
dzięki za odpowiedzi Panowie, szczególnie 'nOcny'. Czyli już wszystko jasne, dzisiaj po pracy zasuwam do sklepu wypatrywać na półkach Ice'y.
1L rozorobię z cukierkami, a drugi z sokiem winogronowym i rodzynkami -z tego patentu także jeszcze nie korzystałem.
ps. kurde a postanowienie noworoczne było -ograniczyć spożywanie napoi wysokoprocentowych, no cóż spróbuję dotrzymać tej obietnicy w kolejnym roku... \:\)

Do góry
#846561 - 09/01/2007 16:03 Re: Spirytus [Re: rOdziu.]
Killa Boom Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 21/01/2005
Postów: 1711
Skąd: Świdnica
ja po wsypaniu cukierkow mieszalem jak zly i po ok. 30 minutach bylo gotowe do schladzania \:D

Do góry
#850255 - 10/01/2007 18:27 Re: Spirytus [Re: rOdziu.]
hbr Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 08/05/2005
Postów: 4417
Skąd: EŁK
Jaki kolor mają ICE ?? Biały czy niebieski?

Do góry
#850261 - 10/01/2007 18:31 Re: Spirytus [Re: hbr]
Kylo Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 19/09/2005
Postów: 14202
Skąd: Lublin
Originally Posted By: cHaBeR
Jaki kolor mają ICE ?? Biały czy niebieski?


niebieski

Do góry
#850271 - 10/01/2007 18:34 Re: Spirytus [Re: Kylo]
nOcnY Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 03/02/2004
Postów: 7049
Skąd: Sun Vegas
w kielonie musi byc blekit oceanu

Do góry
#850284 - 10/01/2007 18:39 Re: Spirytus [Re: Kylo]
kamasss Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 31/08/2004
Postów: 9866
Skąd: Poznań
panowie to ja mam inny problem...
mieszkam teraz w innym miejscu i nie mam żadnego dostepu do spirytu, wódy itd.


skąd wziąć spiryt? heh

PS. tak sobie myślę, jakby jakiś dziennikarz tu trafił to mógłby zrobić niezły reportaż jak to młodzi, kulturalni ludzi chleją jakieś specyfiki... cała "Polska" byłaby w szoku jak to tak może być...

Do góry
#850291 - 10/01/2007 18:41 Re: Spirytus [Re: kamasss]
Zbigniew Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 30/03/2003
Postów: 4759
Skąd: Kurdestan
W każdym monopolowym jest. Chyba, że chcesz zaryzykować na jakimś ryneczku spirt w woreczku \:\)

Do góry
#850295 - 10/01/2007 18:43 Re: Spirytus [Re: Zbigniew]
Platini Offline
Porucznik

Meldunek: 15/04/2005
Postów: 32699
Skąd: Pers Y Siro Sun Camp
@kamasss - jak będzie mi potrzebny reportaż to z pewnością pomyśle nad tym ;\)
Dobry pomysł podsunąłes

Do góry
#850298 - 10/01/2007 18:44 Re: Spirytus [Re: Zbigniew]
ajdam Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 04/02/2005
Postów: 2504
Originally Posted By: Zbigniew
W każdym monopolowym jest. Chyba, że chcesz zaryzykować na jakimś ryneczku spirt w woreczku \:\)

... spod spodnicy jakies oblesnej "pani" na ryneczku

Do góry
#850309 - 10/01/2007 18:48 Re: Spirytus [Re: Zbigniew]
kamasss Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 31/08/2004
Postów: 9866
Skąd: Poznań
Originally Posted By: Zbigniew
W każdym monopolowym jest. Chyba, że chcesz zaryzykować na jakimś ryneczku spirt w woreczku \:\)


Wiadomo, że w monopolcu jest.
Ale zawsze była meta, gdzie był dobry i sprawdzony. I ekonomicznie.
A teraz...

Do góry
#850345 - 10/01/2007 18:58 Re: Spirytus [Re: kamasss]
Platini Offline
Porucznik

Meldunek: 15/04/2005
Postów: 32699
Skąd: Pers Y Siro Sun Camp
Teraz tez jest meta ;\)
Kolega mnie ostatnio podprowadził ..
Dobre miejsce. Jak chcesz to wpadnij do mnie kamasss \:\)

Do góry
#850380 - 10/01/2007 19:11 Re: Spirytus [Re: Platini]
nOcnY Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 03/02/2004
Postów: 7049
Skąd: Sun Vegas
wedlug mnie nie oplaca sie kupowac tego ze sklepu - to juz lepiej wodzie normalnie kupic

co do spiro - najlepiej w akademiku z pewnej meliny, u mnie na tekach spiro oscyluje w przedzialach 15-20 pln, jednak ostatnio zlapalem kontakt, ze ten sam spiro co sprzedaje w tej cenie kumpel moze mi pchnac za 13 pln czyli po kosztach wiadomo

ogolnie postanowienie noworoczne glosi, ze nie bede pil wodzi az do sylwestra \:D

nie macie moze jakiegos znajomego chemika, ktoryc by mogl przygotowac jakis odczynnik, ktorym mozna by badac czy spirytus nadaje sie do picia, czy nie jest to jakies gowno

Do góry
#850424 - 10/01/2007 19:22 Re: Spirytus [Re: nOcnY]
muchinio Offline
Felietonista

Meldunek: 09/01/2006
Postów: 2107
ale drożyzna u was. U nas bardzo dobry spirytusik 10 zł/litr

Do góry
#850435 - 10/01/2007 19:25 Re: Spirytus [Re: muchinio]
Platini Offline
Porucznik

Meldunek: 15/04/2005
Postów: 32699
Skąd: Pers Y Siro Sun Camp
@muchinio - to gdzie Ty mieszkasz ??
A ten spiryt sie nadaje do czegos czy nie za bardzo ?

Do góry
#850449 - 10/01/2007 19:30 Re: Spirytus [Re: Platini]
muchinio Offline
Felietonista

Meldunek: 09/01/2006
Postów: 2107
Mieszkam w okolicach Łodzi. Ogólnie to wszyscy go zachwalają, wzrok mam, na drugi dzień też człowiek nie najgorzej się czuje także jest nieźle. Podobno niektórzy starsi ludzie kupują go aby sobie smarować bolące miejsca. U nas są conajmniej dwie mety, w tym mogę dodatkowo załatwić od szwagra kumpla

Do góry
#850463 - 10/01/2007 19:33 Re: Spirytus [Re: Platini]
muchinio Offline
Felietonista

Meldunek: 09/01/2006
Postów: 2107
Originally Posted By: platynowy007
@muchinio - to gdzie Ty mieszkasz ??
A ten spiryt sie nadaje do czegos czy nie za bardzo ?
Jak jesteś z okolic łodzi to możemy się kiedys ustawić na degustację

Do góry
#850499 - 10/01/2007 19:40 Re: Spirytus [Re: nOcnY]
nowik Offline
addict

Meldunek: 08/03/2006
Postów: 598
Skąd: GG 346319
Originally Posted By: nOcnY
wedlug mnie nie oplaca sie kupowac tego ze sklepu - to juz lepiej wodzie normalnie kupic

co do spiro - najlepiej w akademiku z pewnej meliny, u mnie na tekach spiro oscyluje w przedzialach 15-20 pln, jednak ostatnio zlapalem kontakt, ze ten sam spiro co sprzedaje w tej cenie kumpel moze mi pchnac za 13 pln czyli po kosztach wiadomo

ogolnie postanowienie noworoczne glosi, ze nie bede pil wodzi az do sylwestra \:D

nie macie moze jakiegos znajomego chemika, ktoryc by mogl przygotowac jakis odczynnik, ktorym mozna by badac czy spirytus nadaje sie do picia, czy nie jest to jakies gowno


Weż spirytus na łyżeczkę - podpal go - jeżeli po spaleniu na łyżeczce nie będzie jakiegoś osadu , to znaczy , że spiryt jest czysty... ;\)

Do góry
#850526 - 10/01/2007 19:44 Re: Spirytus [Re: nowik]
gnacik Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 22/03/2006
Postów: 4718
jeszcze trochę to będziemy pisali jak rozrabiac borygo, albo fioletowy denaturat cedzić przez chleb i rozrabiac ze śniegiem \:\)

Do góry
#850884 - 10/01/2007 20:48 Re: Spirytus [Re: gnacik]
M4CI3K Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 11/08/2005
Postów: 1889
Skąd: EOP
u mnie tez jest po 10 zl

Do góry
#850902 - 10/01/2007 20:51 Re: Spirytus [Re: gnacik]
Tom182 Offline
rzut rozny

Meldunek: 10/05/2005
Postów: 19877
Originally Posted By: gnacik
jeszcze trochę to będziemy pisali jak rozrabiac borygo, albo fioletowy denaturat cedzić przez chleb i rozrabiac ze śniegiem \:\)


\:D

Do góry
#850930 - 10/01/2007 20:55 Re: Spirytus [Re: muchinio]
Baton_vcp Offline
old hand

Meldunek: 16/05/2005
Postów: 930
Skąd: Łódź - Widzew
Originally Posted By: muchinio
Originally Posted By: platynowy007
@muchinio - to gdzie Ty mieszkasz ??
A ten spiryt sie nadaje do czegos czy nie za bardzo ?
Jak jesteś z okolic łodzi to możemy się kiedys ustawić na degustację


muchinio wiadomo LDZ \:D
cena i trunek jest pierwsza klasa a na rynku bym nie ryzykowal ale po znajomych sie popytac

Do góry
#850992 - 10/01/2007 21:04 Re: Spirytus [Re: Baton_vcp]
Ozeszlol Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 10/05/2004
Postów: 2802
Skąd: Stalowa Wola
Ja Swego czasu Spirytus rozrabiałem tak jak duzo osob z Icami - efekt murowany do tego popijałem to pepsi czułem sie jakby to rzec amerykansko \:\) Szukałem experymentów ze spirytusem dawno szkoda ze wczesniej tematu nie zauwazyłem .

Do góry
#875565 - 18/01/2007 22:01 Re: Spirytus [Re: Ozeszlol]
kamikazeeeee Offline
member

Meldunek: 03/08/2004
Postów: 161
Skąd: Rzeszów
Najlepszy patent dla mnie to jednak porterówka

1,5 litr portera
1 litr spirytusu
100g cukru waniliowego
150g zwykłego cukru

podgrzewamy porter aż się wygazuje, dodajemy cukier jeden i drugi

dodajemy spirytus i potem klarujemy
re
we
la
cja

Do góry
#875620 - 18/01/2007 22:27 Re: Spirytus [Re: kamikazeeeee]
qbasmuggy Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 01/03/2003
Postów: 3517
Skąd: Kraków
Originally Posted By: kamikazeeeee
Najlepszy patent dla mnie to jednak porterówka

1,5 litr portera
1 litr spirytusu
100g cukru waniliowego
150g zwykłego cukru

podgrzewamy porter aż się wygazuje, dodajemy cukier jeden i drugi

dodajemy spirytus i potem klarujemy
re
we
la
cja


Potwierdzam, bardzo dobrze wchodzi \:\)

Do góry
#2972568 - 14/03/2009 02:12 Re: Spirytus [Re: qbasmuggy]
Skull Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 21/04/2004
Postów: 1804
Skąd: DiaBłystOK
Panowie spier.oliłem icówke, albo mi się zdaje, a mianowicie, wcześniej robiłem to do spirytusu wrzuciłem cukierki i po tyg. same zaczęły się rozpuszczać, teraz robiąc nawet nie chciały "drgnąć" więc odcedziłem od spirytusu, cukierki do graniaka z wodą i rozpuszczam, no nie ukrywam, ale troche ciepłego roztworu cukierkowego dostało się do spirytusu, a tym samym spirytus zmętniał... co się konkretnego stało? Da się odratować i wypić, nie otruje się smile

Do góry
#2973270 - 14/03/2009 05:47 Re: Spirytus [Re: Skull]
zxp Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 16/11/2006
Postów: 10972
nie no temat rewelka tongue juz wszystko zapisane w notatniku, znalem i stosowalem patent z cytrynowka- REWELACJA, bardzo lubie smile a icowke jutro zrobie i przetestuje laugh dzieki Panowie za rady

Do góry
#2973412 - 14/03/2009 06:16 Re: Spirytus [Re: zxp]
lelu Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 13/11/2006
Postów: 3990
Skąd: ok. Lublina
Ja kiedys robilem icowke.. Najpierw 0,5 wody w garnek, troche podgrzac dodac icy, pomieszac rozpuszczaa sie szybko i ten koncentracik dopiero do wodeczki smile
Postalo przegryzlo sie.. po tygodniu to dopiero byla kosa;)

Jakies inne patenty na psrawdzanie jakosci spirytusu ? Naszla mnie ochota na icowke albo cytrynowke smile

ps. kiedys nad morzem.. spirytus mialem ktorego nie zdarzylem rozrobic z iceami.. spontan wyjazd.
W sklepach nad Baltykiem tez juz zabraklo, nie tylko ja sie nie wyrobilem:P.. to z braku mozliwosci wrzucilismy tic-tac'ki ;] hehe nie polecam ;]

Do góry
#2973462 - 14/03/2009 06:28 Re: Spirytus [Re: lelu]
lelu Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 13/11/2006
Postów: 3990
Skąd: ok. Lublina
Kilka interesujacych pozycji ktore wlasnie znalazlem na kompie:

Mietowka
Zestaw na 1 litr wodki o mocy 40ż.
1 galazka miety,
1 skorka z cytryny,
1 lyzeczka cukru,
450 ml spirytusu o mocy 95ż,
600 ml wody.

1. Z cytryny sciac cienko skorke i sparzyc ja wrzatkiem. Zagotowac 400 ml wody
i rozpuscic w niej cukier.
2. Do gasiorka wlozyc miete, skorke z cytryny, wlac rozpuszczony w wodzie cukier i zalac je spirytusem.
3. Zamknac gasiorek i odstawic na 5-6 dni.
4. Dolac przegotowanej wody do objetosci 1 litra, wymieszac i przefiltrowac
przez wate, po czym zlac do butelek.
5. Mietowke mozna sporzadzic takze za pomoca olejku mietowego. Nalezy 1 ml
olejku rozpuscic w 100 ml spirytusu o mocy 95ż, dzieki czemu uzyska sie
1-procentowy roztwor. Nastepnie 10-15 ml tego roztworu dodac do 415 ml spirytusu o mocy 95ż i zmieszac ze 175 g rozpuszczonego w wodzie cukru. Dopelnic woda do objetosci 1 litra i rozlac do butelek.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 46 "Domowe nalewki i likiery", strona 22.
From: (Radku's De Apaczu's)

Zubrowka
Zestaw na 1 litr wodki o mocy 40ż.
1 g (5-6 kawalkow dlugosci 25 cm) suszonej trawy zubrowej,
1 lyzeczka cukru,
1 l wodki czystej o mocy 40ż.

1. Trawe zubrowa pociac na kawalki dlugosci 3-4 cm, wlozyc je do butelki z wodka, odstawic do maceracji na 15-20 dni.
2. Po tym czasie nalew przelac do butelki, dodac rozpuszczony w 2 lyzkach wody
cukier i wymieszac. Zakorkowac butelke i odstawic na 2-3 dni.
3. Gotowa wodke przefiltrowac i rozlac do butelek. Do kazdej butelki mozna wlozyc zdzblo trawy zubrowej dla dekoracji.
4. Wodke mozna sporzadzic tez na zaprawie. W tym celu 10 g suszonej, pokrojonej
trawy zubrowej zalewa sie 170 ml wodki czystej ze spirytusu o mocy 50ż i maceruje 10 dni. Na litr zubrowki nalezy wziac 15 ml zaprawy, 420 ml spirytusu
o mocy 95ż, 5 g cukru i ok. 570 ml wody.
- Trawa zubrowa (Herba Hierochloe) rosnie prawie wylacznie w Polsce w Puszczy
Bialowieskiej. Zawiera ona aromatyczna substancje, tzw. kamaryne, ktora nadaje wodce swoisty zapach i smak.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 46 "Domowe nalewki i likiery", strona 28.
From: Radku's De Apaczu's

Ajerkoniak pyszny - przepis Cioci Anieli
6 żółtek
1 kostka świeżego masła
2 szklanki cukru pudru
1 butelka wódki
cukier waniliowy

* żółtka ukręcić z cukrem na puch
* dodawać po jednej łyżce masła
* po otrzymaniu jednolitej masy dodawać powoli wódkę

From: Agnieszka


Cassis - likier porzeczkowy
Zestaw na 2,5 litra likieru.
1,25 l nalewu z czarnych porzeczek,
1 l syropu cukrowego,
250 ml spirytusu o mocy 95ż.
Nalew z czarnych porzeczek:
1 kg czarnych porzeczek,
1,25 l spirytusu o mocy 70ż.

1. Sporzadzic nalew z czarnych porzeczek: owoce oczyscic z szypulek, umyc na
sicie zimna woda, rozgniesc i wsypac do sloja. 920 ml spirytusu o mocy 95ż
rozcienczyc 345 ml wody i wlac do porzeczek, sloj dobrze zakorkowac i odstawic owoce do macerowania n 4-6 tygodni, mieszajac je 2-3 razy w tygodniu.
2. Wlac do garnka 420 ml wody, zagrzac ja i wsypac powoli 1 kg cukru, mieszajac
go, az do rozpuszczenia. Nastepnie doprowadzic do wrzenia i gotowac ok. 10
min zbierajac z powierzchni piane, potem odstawic do ostygniecia.
3. Uzyskany po maceracji nalew (ok. 1,25 l) zlac do gasiorka, dolac litr syropu
cukrowego, calosc dobrze wymieszac, nastepnie dodac 250 ml spirytusu o mocy
95ż i odstawic do dojrzewania przez 3-6 miesiecy.
- Likier z czarnej porzeczki moze byc stosowany jako aperitif sporzadzony
przez zmieszanie w szklaneczce kieliszka Cassis z 3-4 kieliszkami bialego,
wytrawnego wina.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 46 "Domowe nalewki i likiery", strona 66.
From: (Radku's De Apaczu's)
To moze byc apetyczne smile

Koniak jajeczny
3/4 szklanki spirytusu,
1 laska wanilii,
1 szklanka cukru,
5 żółtek,
2 szklanki mleka

Zalać wanilie spirytusem i pozostawić przez 2 dni.
Żółtka utrzeć z cukrem, zaparzyć 1 szklanka wrzącego mleka, ubijać na parze do zgęstnienia i pozostawić do ostudzenia.
Po ostudzeniu dodać przegotowane zimne mleko i ubijając trzepaczką, wlewać powoli spirytus.
Wyjąć wanilie, a koniak wlać do butelek i zakorkować.

From: (Slav)


Miodówka
1 l spirytusu,
500 ml wody,
50 dag miodu,
250 ml rumu,
5 dag kawy naturalnej

Miód zrumienić, wlać 250 ml wody, zagotować, zdjąć z ognia, połączyć z naparem z kawy naturalnej, rumem, spirytusem, przelać do butelek, zakorkować i pozostawić na 5-6 tygodni. Następnie przelać przez lejek z wata do butelek, zakorkować.

From Z.Wodecki


Nalewka na pigwie i jabłkach
Jablka pokroic na kawalki, dosypac rodzynek (ok. 1/4 -1/5 objetosci pigwiaczkow), zalac spirytusem pol na pol z wodka.
Postawic w ciemnym miejscu albo zapakowac.
Odczekac 6 tygodni, zlac plyn, owoce zasypac cukrem i zostawic na 3 tygodnie.
Po trzech tygodniach to slodkie co powstanie w gasiorku dolac do reszty w ilosci jaka kto lubi.
U mnie slodkie napoje nie sa specjalnie lubiane, wiec powstaly likier w wiekszej czesci trzymam osobno, dla jednej przyjaciolki, ktora to lubi.
Acha, jezeli wyjdzie zbyt esencjonalne lub za mocne rozcienczyc wodka.
Z pozostalymi owockami mozna upiec placek z galaretka.

From: (Slav)
sonar


Nalewka "Wisielec"
duża pomarańcza,
1 litr czystej białej wódki,
kilka goździków,
250 g cukru w kostkach

Wódkę wlać do wysokiego słoja, dorzucić kostki cukru, mieszać, dopóki się nie rozpuszczą.
Pomarańczę umyć, sparzyć, osuszyć.
Grubą nić przewlec w dwóch miejscach, by móc powiesić owoc pod pokrywką słoja.
W pomarańczę wbić 2 - 10 goździków, zależnie od intensywności aromatu, jaką chcemy uzyskać.
Pomarańczę podwiązać do pokrywki, tak żeby nie dotykała alkoholu.
Słój zamknąć hermetycznie, odstawić na 2 miesiące.

From: (Slav)

Do góry
#3326802 - 12/08/2009 00:52 Re: Spirytus [Re: lelu]
Pizza-man Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 28/07/2005
Postów: 10831
Skąd: Rz
mam pytanko. jak mam butelke 0,5 spirytu to ile dodac na icówke wody mineralnej i ile cukierkow?

Do góry
#3327059 - 12/08/2009 01:40 Re: Spirytus [Re: Pizza-man]
xqwzts Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 15/03/2005
Postów: 6529
Originally Posted By: Pizza-man
mam pytanko. jak mam butelke 0,5 spirytu to ile dodac na icówke wody mineralnej i ile cukierkow?
na pierwszej stronie w tym temacie masz napisane tongue

Do góry
#3328528 - 12/08/2009 14:50 Re: Spirytus [Re: xqwzts]
britt Offline
stranger

Meldunek: 10/08/2009
Postów: 11
Skąd: Rakownia
generalnie naleweczki robi się bardzo prosto , np. taka malinówka
1 litr spirytusu
1 kg malin
1 kg cukru

puchota gęste takie i gryzie

Do góry
#3328530 - 12/08/2009 15:02 Re: Spirytus [Re: britt]
britt Offline
stranger

Meldunek: 10/08/2009
Postów: 11
Skąd: Rakownia
generalnie jestem wrogiem razcieczania wodą lepiej gorzałą smile

Do góry
#3328536 - 12/08/2009 15:13 Re: Spirytus [Re: britt]
britt Offline
stranger

Meldunek: 10/08/2009
Postów: 11
Skąd: Rakownia
wie ktoś skąd bierze się ten spirytus ??
mam na myśli ten w plastiku od oleju z żółtą nakrętką
jakaś gorzelnia go robi , czy to lewa produkcja??

Do góry
#3328907 - 12/08/2009 21:11 Re: Spirytus [Re: britt]
zxp Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 16/11/2006
Postów: 10972
Originally Posted By: britt
wie ktoś skąd bierze się ten spirytus ??
mam na myśli ten w plastiku od oleju z żółtą nakrętką
jakaś gorzelnia go robi , czy to lewa produkcja??


ta ruska gorzelnia laugh to jest spiryt przemyslowy od ruskich korzytsalem z niego(1raz) ale w moim wojewodztwie ktos sie przekrecil od tego spirytu i dalem sobie spokoj tongue

Do góry
#4673427 - 18/05/2011 17:06 Re: Spirytus [Re: M4CI3K]
Skull Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 21/04/2004
Postów: 1804
Skąd: DiaBłystOK
mam chęć na babski trunek, a mianowicie na advocata, podrzucicie sprawdzonym i szybkim przepisem smile

Do góry
#4674711 - 19/05/2011 04:09 Re: Spirytus [Re: M4CI3K]
Piecia Offline
podwórkowy attaché

Meldunek: 23/11/2004
Postów: 17060
brakuje Szczypiora (domniemany król podziemia spirytusowego w Rzeszowie) on miał wiele do powiedzenia choćby na temat spirytusu grin

Do góry
#5551442 - 20/09/2012 18:59 Re: Spirytus [Re: M4CI3K]
Skull Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 21/04/2004
Postów: 1804
Skąd: DiaBłystOK
robicie coś?

cisza i pustki smile

alkohol jest ale nie z Czech, chęci są i ...

plany do malinówki, aroniówki, pigwowki może jeszcze żurawinówka choć ostatnio mi nie wyszła i się zaraziłem bo najlepsza żurawina to ta z mokradeł i bagien smile

śliwek dużo jest, nie robiłem jeszcze, brak konkretnego przepisu.

podrzucicie co można wypić w zimowe wieczory, czosnkówka odpada!

Do góry
Strona 1 z 4 1 2 3 4 >

Moderator:  Biszop, rafal08 

Kto jest online
4 zarejestrowanych użytkowników (rafal08, 11kera11, ElNinho[mmdea], alfa), 3828 gości oraz 41 wyszukiwarek jest obecnie online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Statystyki forum
24780 Użytkowników
105 For i subfor
51098 Tematów
5804201 Postów

Najwięcej online: 5499 @ 12/09/2025 01:57